Frans van Gestel: scenario en productie.
Er zijn 68 films en 4 series gevonden.

Santos

2023 | Drama

Nederland 2023. Drama van Met o.a. Yootha Wong-Loi-Sing, Yannick Jozefzoon, Romana Vrede, John Buijsman en Kiefer Zwart.

Tortelduifjes Yola (Yootha Wong-Loi-Sing) en Glenn (Yannick Jozefzoon) lijken een perfecte match, maar hun relatie komt in deze spannende Nederlandse misdaadserie van alle kanten onder druk te staan. Bij Yola komt dat vooral door haar dominante moeder (Romana Vrede), die haar een grote rol wil geven in haar succesvolle, niet geheel legale familiebedrijf, terwijl ex-gedetineerde Glenn door zijn beste vriend ongewild wordt teruggezogen in de onderwereld. De vraag is vooral of hun relatie bestand is tegen al die (giftige) invloeden van buitenaf, in deze uitstekende cocktail van een Romeo en Julia-achtig liefdesdrama en een Rotterdamse misdaadthriller.

Happy Ending

2023 | Komedie, Romantiek

Nederland 2023. Komedie van Joosje Duk. Met o.a. Gaite Jansen, Martijn Lakemeier, Joy Delima, Claire Bender en Sinem Kavus.

Luna en Mink zijn een jaar samen en dolgelukkig met elkaar, maar er is één probleem: Luna komt nooit klaar tijdens de seks en durft dat niet te vertellen, waardoor ze maar doet alsof. Dat wringt al enige tijd, en het wordt nog problematischer als Luna tijdens een trio met klimaatactiviste Eve wel eindelijk een hoogtepunt bereikt. Dankzij Eve, terwijl Mink laveloos op de bank ligt. De boodschap van deze Netflixfilm – over het belangrijk van communicatie in een relatie – is prijzenswaardig en Gaite Janssen is perfect gecast als de onhandige Luna, maar verder lijkt Happy Ending op elke andere Nederlandse romcom: de setting is volkomen inwisselbaar, er zijn een paar lekker gekke sidekicks en de dialogen doen de wenkbrauwen geregeld fronsen. Absoluut dieptepunt: de aanleiding voor het gesprek over een trio is een serveerster die vraagt of ze zin hebben in een ‘trio van kazen’.

De droom van de jeugd

2023 | Drama

Nederland 2023. Drama van Marnie Blok en Bram Schouw. Met o.a. Mark Rietman, Tamar van den Dop, Peter Paul Muller, Jacob Derwig en Maria Kraakman.

Indrukwekkend familie-epos waarin we een Brabants gezin volgen over een periode van zo’n 45 jaar. Hun levens raken aan grote historische veranderingen en gebeurtenissen, zoals de studentenopstanden in de jaren zestig en de val van de Berlijnse Muur. Toch is De droom van de jeugd bovenal een bitterzoete familiekroniek, die laat zien dat échte verandering door hardnekkige familiepatronen moeilijker is dan het lijkt, en dat de vrijheidsstrijd (bijvoorbeeld op het gebied van abortus en religie) continu opnieuw gevoerd moet worden door nieuwe generaties. De uitvoering is over de hele linie ijzersterk, met een voortreffelijke cast, een dynamische visuele aanpak, en een sterk script van bedenker Marnie Blok (Ramses).

Goodbye Stranger

2022 | Komedie, Drama, Muziek

Nederland 2022. Komedie van Aaron Rookus. Met o.a. Martijn Lakemeier, Claire Bender, Flip Zuijderland, Hanneke van der Paardt en Ariane Van Vliet.

Twintiger Paul (Lakemeier) heeft een fraai appartement in de hoofdstad, een leuke vriendin, lieve ouders en een felbegeerde baan bij een Spotify-achtig bedrijf. Vanwaar dan toch zijn onrust? Terwijl hij een etmaal door de stad dwaalt, doet Paul een poging tot wat introspectie. Met enig cynisme valt daarbij te beweren dat hij gewoon een verwende, navelstarende millennial is, die zich met een beperkt vocabulaire (‘Fok jou!’) door een al te Instagram-vriendelijk Amsterdam beweegt. Evengoed is dit een veelbelovend speelfilmdebuut van regisseur Aaron Rookus en scenarist Wander Theunis: fris van toon, lekker compact, en als generatieportret behoorlijk overtuigend.

Piece of My Heart

2022 | Drama

Nederland​/​​België 2022. Drama van Dana Nechushtan. Met o.a. Elaine Meijerink, Roos Englebert, Jan Kooijman en Daniël Boissevain.

‘Wij blijven altijd samen,’ beloven de jonge balletdanseressen Irma en Olga elkaar in het Amsterdam van de jaren zeventig. Dan weet je genoeg: die vriendschap is gedoemd te mislukken. Piece of My Heart is losjes gebaseerd op het tragische levensverhaal van de jong overleden ballerina Olga de Haas, maar overtuigt helaas voor geen meter. Hoofdrolspeelsters Meijerink en Englebert kunnen goed dansen maar hebben duidelijk geen acteerervaring. Grootste euvel is echter het scenario, vol onuitgewerkte personages, hol melodrama en clichédialogen. ‘Ik heb er een potje van gemaakt, het spijt me zo!’

Mijn vader is een vliegtuig

2021 | Drama

Nederland 2021. Drama van Antoinette Beumer. Met o.a. Elise Schaap, Pierre Bokma, Maarten Heijmans, Stefan Rokebrand en Hannah Hoekstra.

Wanneer haar moeder plotseling overlijdt slaan bij de geslaagde veertiger Eva de stoppen door. Verdrongen herinneringen uit haar jeugd – waarin de kleine Eva bang was voor haar onberekenbare, psychotische vader – komen weer naar boven en Eva raakt de grip op de werkelijkheid kwijt. Haar grote angst is dat ze haar vader achternagaat, die al meer dan dertig jaar in een psychiatrische inrichting zit. Sterk spel van Schaap als Eva en Bokma als haar nog steeds gevaarlijke vader, maar ook een soms wat al te nadrukkelijk scenario, dat nota bene gebaseerd is op Beumers eigen, gelijknamige en semi-autobiografische roman uit 2017. Openingsfilm van NFF2021.

Bumperkleef

2019 | Thriller

Nederland 2019. Thriller van Lodewijk Crijns. Met o.a. Jeroen Spitzenberger, Anniek Pheifer, Willem de Wolf, Roosmarijn van der Hoek en Liz Vergeer.

Duel, The Hitcher, Borgman, het oeuvre van Dick Maas: allemaal evidente invloeden op deze genrefilm van de ietwat ongrijpbare Crijns (Alleen maar nette mensen, Kankerlijers). Spitzenberger en Pheifer spelen kibbelende echtelieden Hans en Diana, die met hun twee dochters op weg zijn naar opa en oma. Hans rijdt nogal verhit en dat is ongelukkig, want onderweg treffen ze een psychopathische chauffeur die het heeft gemunt op wegpiraten. Dat alle actie zich afspeelt op klaarlichte dag, in kneuterige Hollandse decors, is leuk gevonden, maar maakt het toch al vrij ridicule verhaal niet per se geloofwaardiger. Evengoed behoorlijk spannend en vermakelijk.

De Liefhebbers

2019 | Drama

Nederland 2019. Drama van Anna van der Heide. Met o.a. Jeroen Krabbé, Hadewych Minis, Theo Maassen, Beppie Melissen en Jelka van Houten.

Bitterzoete mozaïekfilm volgt het gezin van architect Jan Liefhebber (Krabbé), die al ruim een jaar aan beginnende alzheimer lijdt en dat al die tijd voor zijn vier volwassen kinderen heeft verzwegen. Wanneer zij het geheim ontdekken, komen de onderlinge verhoudingen onder grote druk te staan. De Liefhebbers is in opzet een beetje soapy, maar de relationele frustraties zijn geloofwaardig en herkenbaar uitgewerkt, het acteursensemble is goed op dreef en regisseur Anna van der Heide (Meester Kikker) houdt de tragikomische toon knap in balans.

Instinct

2019 | Drama

Nederland 2019. Drama van Halina Reijn. Met o.a. Carice van Houten, Marwan Kenzari, Marie-Mae van Zuilen, Ariane Schluter en Pieter Embrechts.

Psychologisch drama over de ervaren psycholoog Nicoline (Van Houten), die gaat werken in een tbs-kliniek. Daar mag ze bepalen of Idris (Kenzari), die behandeld wordt voor ‘seksuele delicten met een extreem gewelddadig karakter’, met onbegeleid verlof mag of niet. Sterk regiedebuut van actrice Halina Reijn, waarin ze met de destructieve Nicoline een filmpersonage heeft gecreëerd dat zowel slachtoffer als dader is. Wat getuigt van eigenzinnigheid en lef in tijden van #MeToo. Eerste film van het door Reijn en Van Houten opgerichte productiebedrijf Man Up werd onder meer bekroond op het festival van Locarno en was de openingsfilm van NFF2019.

God Only Knows

2019 | Drama

Nederland 2019. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Marcel Musters, Monic Hendrickx, Elsie de Brauw en Ilias Addab.

Op Witte Donderdag springt de verwarde Thomas (Musters) angstig in een gracht. Zijn oudere zus Doris (De Brauw) schiet meteen te hulp, terwijl jongere zus Hannah (Hendrickx) zich liever afzijdig houdt. Welke aanpak is het meest verantwoord? Tijdens het paasweekend – een beladen periode voor het gereformeerd opgevoede drietal – komen de onderlinge spanningen tot een kookpunt. Regisseur/scenarist Mijke de Jong (Tussenstand, Layla M.) en haar sublieme, deels improviserende acteurs schetsen een pijnlijk realistisch familieportret, waarin liefde en ergernis steeds om voorrang strijden. Origineel, prettig minimalistisch verteld.

Zuidas

2018 | Drama

Nederland 2018. Drama van Met o.a. Jouman Fattal, Mark Rietman, Annet Malherbe, Noortje Herlaar en Robert de Hoog.

De net afgestudeerde rechtenstudent Sabia (Jouman Fattal) zet alles op alles om een plek te bemachtigen en te behouden bij één van de beste advocatenkantoren op de Zuidas, Van de Sande Grinten Meijer. Als jonge ambitieuze advocate krijgt Sabia al snel te maken met een ongekend machtsspel in deze statusgevoelige wereld.

Gek van Oranje

2018 | Komedie, Romantiek

Nederland 2018. Komedie van Pim van Hoeve. Met o.a. Nasrdin Dchar, Hannah Hoekstra, Susan Visser, Abbey Hoes en Martijn Lakemeier.

Nederlanders doen gewoon normaal, behalve tijdens het WK. Gek van Oranje is een ensemble-romcom, met een structuur zoals we die kennen van Alles is Liefde en Smoorverliefd, gesitueerd in Amsterdam tijdens het WK voetbal in 2010. Met een elftal aan verschillende personages moet de magie van het Oranjegevoel worden gevangen. Prima uitgangspunt en de cast met namen als Ton Kas, Nasrdin Dchar en Martijn Fischer speelt heel aardig, maar de film vliegt tegen het einde volledig uit de bocht met een nogal ridicuul slot.

Lost & Found

2018 | Drama

Nederland 2018. Drama van Nicole van Kilsdonk. Met o.a. Hannah Hoekstra, Bram Suijker, Hajo Bruins en Florian Stetter.

De debuutroman van de jonge schrijver Lucas (Suijker) werd heel goed ontvangen. Maar ja, die tweede, dikke, over WO II, die wil niet zo lukken. Om inspiratie op te doen vertrekt hij naar Berlijn. Daar loopt hij tegen zijn jeugdliefde Lena (Hoekstra) aan. Dan volgt een nachtelijke slentertocht door de stad, met herinneringen en bekentenissen. Zo goed als Before Sunrise (1995) is de film van zelfverklaard Linklater-fan Van Kilsdonk niet, maar Lost & Found is toch zeker de moeite waard, vanwege een prima script met fijne dialogen van Johan Fretz en mooie chemie tussen Hoekstra en Suijker.

Het verlangen

2017 | Komedie

Nederland 2017. Komedie van Joram Lürsen. Met o.a. Chantal Janzen, Peter Bolhuis, Gijs Naber, Alex Klaassen en Jelka van Houten.

Een noodlijdende uitgeverij ontvangt twee manuscripten: een prul van een knappe schoenenverkoopster (Janzen) en een meesterwerk van een onooglijke stotteraar (Bolhuis). Lumineus idee: als de babe nu eens wordt gekoppeld aan het meesterwerk? De wisseltruc zorgt uiteraard voor veel gedoe, in deze vlotte klucht met fijne cast. Regisseur Lürsen (Alles is liefde) en scenarist Frank Ketelaar (Overspel) nemen het literaire wereldje aardig op de hak, maar kiezen net iets te vaak voor de makkelijke grap. Een amusant niemendalletje met behoorlijk cynische ondertoon.

Layla M.

2016 | Drama

Nederland 2016. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Nora El Koussour, Ilias Addab, Hassan Akkouch, Karl Ferlin en Mohammed Azaay.

De Amsterdamse tiener Layla (sterk gespeeld door nieuwkomer El Koussour) voelt zich onbegrepen. Niet alleen thuis, maar ook op school en langs het voetbalveld (waar de scheids steevast 'verkeerde beslissingen' neemt en zo haar broer benadeelt). Alleen een groep strenggelovige moslims lijkt haar te begrijpen. En dan vooral die leuke Abdel (Addab). Intelligent, onbevooroordeeld en vooral levensecht portret van een radicaliserende tiener. De Layla van regisseur De Jong en scenarioschrijver Jan Eilander is levenslustig en irritant, gevat en kortzichtig. Net als de meeste pubers. Maar wel een stuk gevaarlijker.

Out of Love

2016 | Drama

Nederland​/​​Frankrijk 2016. Drama van Paloma Aguilera Valdebenito. Met o.a. Naomi Velissariou, Daniil Vorobyov en Koosje Bulens.

'Kun je je niet gedragen zoals in het begin?' vraagt de Russische kok Nik aan zijn vriendin, de Grieks-Nederlandse bejaardenverzorgster Varya. Maar dan lijkt de relatie, die zo spontaan en gepassioneerd begon, al ten dode opgeschreven. Of gloort er toch nog hoop? Prima regie van Valdebenito: haar eerste speelfilm oogt fraai en het intense spel van de hoofdrolspelers overtuigt. Als scenarist schiet ze echter nog tekort: dit liefdesdrama zit vol (arthouse)clichés en herhalingen. Na de zoveelste hevige ruzie denk je: ga nu alsjeblieft eens uit elkaar. En in therapie.

Publieke werken

2015 | Drama, Historische film

Nederland 2015. Drama van Joram Lürsen. Met o.a. Gijs Scholten van Aschat, Jacob Derwig, Rifka Lodeizen en Juda Goslinga.

Het is 1888. Vioolbouwer Vedder (met veel plezier gespeeld door Scholten van Aschat) woont tegenover het zojuist gebouwde Centraal Station in Amsterdam. Hij kan zijn huis verkopen voor een goede prijs, omdat ze daar een hotel willen bouwen. Maar Vedder vraagt het dubbele. Neef Anijs (een bijna wanhopig trotse Derwig) woont in Hoogeveen. Hij is apotheker, maar gedraagt zich als een dokter. Het zijn twee kleine lieden die het - tegen beter weten in - opnemen tegen de hoge heren. Historisch drama met internationale allure, gebaseerd op de succesroman van Thomas Rosenboom. Met een voor Nederlandse begrippen groot budget (een kleine zes miljoen euro).

Kidnep

2015 | Familiefilm

Nederland 2015. Familiefilm van Diederik Ebbinge. Met o.a. Martin van Waardenberg, Teun Stokkel, Ruth Becquart, Steven van Watermeulen en Marcel Musters.

Een boef ontvoert de zoon van een rijk stel en reist met hem van Zwitserland, waar zijn internationale kostschool staat, naar Nederland voor de losgeldoverdracht. Onderweg leren ze elkaar kennen. Roadmovie over een onwaarschijnlijke vriendschap, verpakt als goedvoelkomedie met een snufje actie en wat avontuur. Film volgt de genreconventies langs voorspelbare lijnen. Zowel boef Fred (Martin van Waardenberg) als de bijna tienjarige Bo (Teun Stokkel) zijn te weinig spannend in deze brave, behaagzieke film.

Missie Aarde

2015 | Televisieserie, Sciencefiction, Komedie

Nederland 2015. Televisieserie van Tim Kamps. Met o.a. Kim van Kooten, Leo Alkemade, Wart Kamps, Alex Klaassen en Lykele Muus.

We tellen het jaar 2063. Door het smelten van de poolkap en door enorme natuurrampen is de aarde bijna geheel overstroomd, Nederland is vooralsnog gespaard gebleven. Zeven Nederlandse astronauten reizen met hun ruimteschip de Tasman door het heelal met maar één opdracht: het vinden van een nieuwe thuisplaneet voor de mensheid, voordat de aarde daadwerkelijk onder zee verdwijnt.

Brozer

2014 | Drama

Nederland​/​​Noorwegen 2014. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Leonoor Pauw, Marnie Blok, Lieneke le Roux en Adelheid Roosen.

Vervolg op de film Broos uit 1997, waarvoor de cast destijds werd bekroond met een Gouden Kalf voor beste actrice. De zussen die in Broos nog een felicitatievideo voor hun jubilerende ouders probeerden te maken, helpen in Brozer hun stervende zus het leven los te laten. Die zus wordt gespeeld door Leonoor Pauw, die zelf ook stervende was. Dat gegeven wordt gebruikt in de film, die halverwege overgaat van fictie naar werkelijkheid. De actrices spelen niet langer vier zussen, maar zijn zichzelf en helpen Pauw bij het sterfproces. Wat een bijna opdringerig-openhartige, maar altijd oprechte film oplevert.

Bloedlink

2014 | Thriller, Drama

Nederland 2014. Thriller van Joram Lürsen. Met o.a. Tygo Gernandt, Marwan Kenzari en Sarah Chronis.

Nederlandse remake van de Engelse thriller The Disappearance of Alice Creed (2009) begint ijzersterk. Twee mannen ontvoeren jonge vrouw, ketenen haar naakt aan een bed en vragen haar vader om losgeld. De film blijft vooral in het verlaten gebouw waar de vrouw wordt vastgehouden, en weet de spanning flink op te schroeven. Maar dan beginnen de onverwachte wendingen over elkaar heen te tuimelen en wordt de kijker te vaak op het verkeerde been gezet. Overigens vertelde Chronis later dat ze tijdens de opnames soms echt bang werd van Gernandt, terwijl ze hem toch goed kende.

Helium

2014 | Misdaad, Drama

Nederland 2014. Misdaad van Eché Janga. Met o.a. Hans Dagelet, Bob Schrijber en Poal Cairo.

Onderkoeld, existentialistisch drama over topcrimineel Frans, die onderduikt op winters Texel. Centraal staat zijn afdaling in een depressie, die volgens debuterend regisseur Janga door moet gaan voor een vorm van verlichting. Maar uiteindelijk is het vooral de onverschilligheid die regeert: je komt simpelweg te weinig over Frans te weten om echt in zijn zielenroerselen mee te gaan. Knap is wel hoe zijn gemoedstoestand in de beeldschone fotografie en de uitgebeende soundtrack wordt weerspiegeld. Al begint ook dat al snel te vervelen.

Loenatik, te gek!

2014 | Komedie, Familiefilm

Nederland 2014. Komedie van Johan Timmers. Met o.a. Karen van Holst Pellekaan, Martin van Waardenberg, Dick van den Toorn, John Buijsman en Jacqueline Blom.

De vijf psychiatrische patiënten uit de kinderserie Loenatik zijn terug voor een nieuw bioscoopavontuur. Ze proberen hierin de ontvoerde zuster Ten Hoeven te redden, wat gepaard gaat met een boel achtervolgingen, slapstick en humor die alle kanten op schiet. De karikaturen zijn ditmaal allemaal net wat vetter aangezet en de belevenissen blijven oppervlakkig. Voor de jongere kijker prima entertainment, voor de oudere kijker zal nostalgie overheersen, gecombineerd met zo nu en dan een glimlach en het gevoel dat er meer in had gezeten. Genomineerd voor een publieksprijs op het Cinekid-festival.

Alles is familie

2012 | Drama, Komedie

Nederland 2012. Drama van Joram Lürsen. Met o.a. Carice van Houten, Thijs Römer, Benja Bruijning, Jacob Derwig en Martine Bijl.

Vijf jaar na Alles is liefde presenteren scenariste Kim van Kooten en regisseur Joram Lürsen 'het vileine zusje' van die alleszins geslaagde, kaskrakende romantische komedie, waarin plaats is ingeruimd voor een belangrijk deel van de oude sterrencast. In andere rollen. Van Houten speelt ditmaal een ogenschijnlijk geslaagde therapeute met een kinderwens. Als haar succesvolle echtgenoot (Römer) onvruchtbaar blijkt, moet diens lapzwanserige broer (Bruijning) maar voor zaad zorgen, in een fijne film over moderne ongemakken, bloedbanden, kinderen en liefde die zich niet laat beteugelen.

De wederopstanding van een klootzak

2013 | Drama, Misdaad

Nederland 2013. Drama van Guido van Driel. Met o.a. Yorick van Wageningen, Goua Robert Grovogui, Juda Goslinga, Jeroen Willems en Leny Breederveld.

Indrukwekkend speelfilmdebuut van striptekenaar Van Driel, gebaseerd op zijn eigen graphic novel Om mekaar in Dokkum. De klootzak uit de titel is gangster Ronnie (een ijzersterke Van Wageningen), die na een moordaanslag terugkeert als ander mens. Tot ongenoegen van zijn oud-collega's én slachtoffers. De zoektocht naar zijn belager brengt Ronnie in Dokkum, waar hij het pad kruist van asielzoeker Eduardo. Wonderlijke mix van misdaad en maatschappijkritiek werkt prima, mede dankzij het fraaie camerawerk van Lennert Hillege.

Alleen maar nette mensen

2012 | Drama

Nederland 2012. Drama van Lodewijk Crijns. Met o.a. Géza Weisz, Imanuelle Grives, Annet Malherbe, Jeroen Krabbé en Negativ.

De twintigjarige Joodse David (Weisz) uit het keurige Amsterdam Oud-Zuid heeft geen idee wat hij met zijn leven aan moet. Alleen zijn obsessie voor rondborstige donkere vrouwen houdt hem op de been. De Surinaamse Rowanda (Grives) beantwoordt perfect aan zijn ideaal. Terwijl zij David laat kennismaken met Amsterdam Zuidoost raakt hij vervreemd van familie en vrienden. Noodlottige gevolgen kunnen niet uitblijven. De stereotypen worden zo dik aangezet dat personages als Davids hysterische moeder (Malherbe) nauwelijks uit de verf komen. Ondanks een paar vermakelijke scenes een gemiste kans.

De Heineken ontvoering

2011 | Thriller

Nederland 2011. Thriller van Maarten Treurniet. Met o.a. Rutger Hauer, Reinout Scholten van Aschat, Teun Kuilboer, Gijs Naber en Korneel Evers.

Overtuigend misdaaddrama over de geruchtmakende ontvoering van Freddy Heineken en zijn chauffeur in 1983. Eigenschappen van zware jongen Willem Holleeder en kruimelcrimineel Martin Erkamps werden bij elkaar gebracht in de fictieve ontvoerder Rem Hubrechts. Dramatisch is Rem een meesterzet, de ingreep levert op alle mogelijke niveaus extra spanning op. Rutger Hauer als Freddy Heineken is fantastisch in zijn eerste Nederlandse hoofdrol in jaren, maar de grote verrassing van de film is de negentienjarige Reinout Scholten van Aschat (zoon van Gijs) als Rem.

Nick

2012 | Drama

Nederland 2012. Drama van Fow Pyng Hu. Met o.a. Marcel Hensema, Elisa Beuger, Merijn de Jong en Luna Mijovic.

Titelheld Nick is eerlijk en puur. Zo eerlijk en puur dat niemand aan zijn standaard kan voldoen en hij iedereen van zich af duwt. Hij gaat naar Kroatië om truffels te zoeken, en vindt uiteindelijk zichzelf. Acteur Merijn de Jong vraagt geen sympathie voor de agressieve, zelfingenomen, zoekende, kwetsbare Nick, maar slaagt er desondanks in dat we met hem mee willen. Derde film van de Amsterdamse filmmaker Hu (Jacky, Paradise Girls).

My Life on Planet B

2012 | Komedie, Drama

Nederland 2012. Komedie van Iván López Núñez. Met o.a. Serge Price, Rik Wezenberg, Alix Adams, Ceylan Can en Raymond Thiry.

Eigenzinnige tragikomedie over pubers Eppo en Neky. De twee buitenbeentjes zijn beste vrienden, delen een grote liefde voor foute B-films en doen in feite alles samen. Maar zodra Neky interesse in meisjes begint te krijgen en aansluiting zoekt bij een groepje gothics, laat hij de hevig gepeste Eppo keihard vallen. De combinatie van serieus drama, ongemakkelijke humor en absurdistische hallucinaties - gefilmd in bonte comic-stijl - werkt wonderwel, al laat het acteerwerk vaak te wensen over. Maar het zichtbare enthousiasme van de makers overwint alle gebreken.

Schlafkrankheit

2011 | Drama

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Nederland 2011. Drama van Ulrich Köhler. Met o.a. Pierre Bokma, Jean-Christophe Folly, Jenny Schily, Hippolyte Girardot en Sava Lolov.

Dokter Velten (Bokma) werkt al een tijd in Kameroen, waar hij onder andere een uitbraak van de slaapziekte onder controle probeert te krijgen. Zijn vrouw en dochter willen graag dat hij met hen teruggaat naar Duitsland, maar Velten blijft liever in Afrika, waar hij zich aardig weet te redden. In elk geval beter dan WHO-dokter Nzila (Folly), die vanuit Europa op bezoek komt. Interessante film over de complexe problematiek van voormalige koloniën in Afrika. Regisseur Köhler baseerde de film deels op zijn eigen jeugd als kind van ontwikkelingswerkers in Zaïre.

Pizzamaffia

2011 | Drama, Komedie

Nederland 2011. Drama van Tim Oliehoek. Met o.a. Iliass Ojja, Mamoun Elyounoussi, Sabri Saad El Hamus, Hakim Traïdia en Sallie Harmsen.

De Marokkaanse neven Bram en Haas werken als brommerkoeriers voor een Haagse pizzeria. Ze zijn goede vrienden, het botert echter niet zo tussen hun vaders. Amar, de eigenaar van het pizza-restaurant, denkt dat zijn broer en compagnon Faris geld achterover drukt. De vaders krijgen ruzie, wat ook leidt tot een breuk tussen Bram en Haas. Niet zo goed gelukte multiculti-komedie van Tim Oliehoek (Vet hard, Spion van Oranje). De actiescènes zijn net niet spannend, de grappen net niet leuk genoeg. Naar het boek van Khalid Boudou.

Isabelle

2011 | Drama

Nederland 2011. Drama van Ben Sombogaart. Met o.a. Halina Reijn, Tineke Caels, Wim Opbrouck, Monique van de Ven en Edwin de Vries.

Reijn speelt actrice Isabelle, die in de film wordt beschouwd als 'de mooiste vrouw van Nederland'. Op vakantie in België wordt ze ontvoerd door een gefrustreerde, mismaakte kunstenares die een statement wil maken over schoonheid. Al bij de casting gaat het mis in deze Tessa de Loo-verfilming: Halina Reijn is absoluut charmant, maar de mooiste vrouw van Nederland?. Haar valt verder weinig te verwijten, ze viel vele kilo's af voor de rol en speelt die adequaat, maar het scenario is zo knullig en afgezaagd dat Isabelle op papier al reddeloos verloren was.

Code Blue

2011 | Drama

Nederland​/​​Denemarken 2011. Drama van Urszula Antoniak. Met o.a. Bien de Moor, Lars Eidinger, Annemarie Prins, Sophie van Winden en Hans Kesting.

Verpleegster Marian werkt op een afdeling voor terminale patiënten. Ze mijdt iedere vorm van intimiteit. Ze leeft voor haar patiënten, die ze regelmatig een handje helpt als het sterven niet snel genoeg gaat. Op een avond kijkt ze uit het raam en ziet ze een verkrachting, en een overbuurman die ook toekijkt. Kale en klinische film, met lange, trage shots, zonder filmmuziek en vrijwel zonder dialogen. Antoniak (Nothing Personal) maakt het de kijker niet makkelijk, maar Code Blue is stijlvast, zelfverzekerd en heeft in de Belgische De Moor een onontkoombare hoofdrolspeelster.

Black Butterflies

2011 | Biografie, Drama

Nederland​/​​Duitsland​/​​Zuid-Afrika 2011. Biografie van Paula van der Oest. Met o.a. Carice van Houten, Liam Cunningham, Rutger Hauer, Grant Swanby en Graham Clarke.

In 1994 las Nelson Mandela tegenover het zojuist verkozen parlement een gedicht voor, 'The Child (who was shot dead by soldiers in Nyanga)'. De schrijfster, Ingrid Jonker (1933-1965), wordt beschouwd als een van Zuid-Afrika's meest vooraanstaande dichters. Deze ambitieuze, fraai gefotografeerde, Engelstalige biopic schildert Jonker af als een emotioneel wisselvallige bohemienne die worstelt met werk, Apartheid, drank, minnaars en haar racistische en hardvochtige vader. Gouden Kalveren voor beste film, de montage van Sander Vos en hoofdrolspeelster Van Houten.

Vreemd bloed

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Johan Timmers. Met o.a. Wim Opbrouck, Viviane de Muynck, Jelle de Jong, Gijs Naber en Meral Polat.

'Gefeliciteerd, je eerste koe.' Voor Jere’s vader is het vanzelfsprekend dat zijn zoon al op jonge leeftijd leert slachten: hij is immers geboren in een slagersfamilie. Maar Jere, ook wel 'Kind' genoemd, wil andere dingen. Muziek bijvoorbeeld. Door Maria Goos geschreven en theatermaker Timmers geregisseerd familiedrama heeft een uitstekende cast die mooi fysiek met karkassen in de weer mag. Aan de andere kant: de conflicten die de familie splijten, worden nogal dik aangezet. Hoe dan ook geen film voor wie niet tegen bloed kan of geen vlees blieft.

Proces

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Jenneke Boeijink. Met o.a. Ward Weemhoff, Tamar van den Dop, Jochem Stavenuiter en Joep van Lieshout.

Drama van Jenneke Boeijink over een pas uit de gevangenis ontslagen moordenaar die geconfronteerd wordt met de weduwe van zijn slachtoffer.

Majesteit

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Peter de Baan. Met o.a. Carine Crutzen, Jeroen Willems, Marcel Hensema, Hadewych Minis en Gijs Naber.

Na De kroon en De prins en het meisje stort regisseur Peter de Baan zich nog maar eens op het vorstenhuis, met als centrale thema: het is geen pretje om van koninklijken bloede te zijn. Het verhaal is ditmaal wel erg mager - Koningin Beatrix weigert op het laatste nippertje een wijziging in de Troonrede aan te brengen - maar het subtiele spel tussen Carine Crutzen in de titelrol en Jeroen Willems als Prins Claus (bekroond met een Gouden Kalf) is wonderschoon.

Joy

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Samira Maas, Coosje Smid, Dragan Bakema, Lisette Livingston en Dalorim Wartes.

Met Joy voltooide De Jong een drieluik rond opgroeiende, ontoegankelijke meisjes, dat ook Bluebird en Het Zusje van Katia omvat. Joy (prima debutante Maas), is achttien jaar geleden als pasgeborene te vondeling gelegd. Nu, na jaren van kindertehuizen en emotionele leegte, wil ze op zoek naar haar moeder. De camera zit dicht op de huid van Joy, een bruusk, dolend meisje dat hunkert naar warmte. Haar naam klinkt wrang, en slaat misschien eerder op de nadrukkelijk opgewekte dancehit 'Tu es foutu' van In-Grid, waar Joy steeds naar luistert. Gouden Kalveren voor Beste Film, Beste Script en voor de bijrol van Coosje Smid.

Het geheim

2010 | Jeugdfilm, Familiefilm

Nederland 2010. Jeugdfilm van Joram Lürsen. Met o.a. Thor Braun, Theo Maassen, Chantal Janzen, Daan Schuurmans en Java Siegertsz.

De achtjarige Ben (Braun) is dol op goochelen. Bens onhandige vader Koos heeft ook goochelaspiraties, en op een dag brengt hij zowaar een truc op de planken waarbij hij Sylvie, een klasgenootje van Ben, laat verdwijnen. Maar dan gaat er, tot ieders grote consternatie, iets vreselijk fout, en zitten Ben en zijn vader diep in de problemen. Leuke en meeslepende jeugdfilm van Lürsen, met goed spel van de jonge acteurs en van Maassen en Janzen als Bens ouders. Daan Schuurmans is erg leuk als illusionist Hans Smid, met lange blonde, wapperende lokken.

First Mission

2010 | Drama

Nederland​/​​Argentinië 2010. Drama van Boris Paval Conen. Met o.a. Anniek Pheifer, Tygo Gernandt, Mark Rietman, Leonardo Ramírez en Michiel Huisman.

Omdat haar leven in Nederland op de klippen is gelopen gaat Marina (Pheifer) voor Artsen Zonder Grenzen naar een Zuid-Amerikaans land, waar ze uitstekend werk verricht onder de van medische zorg verstoken bevolking. Maar de stress van het werk in een door geweld geteisterd gebied eist zijn tol. Gelukkig heeft ze haar collega's, onder wie de leuke veldwerker Barry (Gernandt). Gedeeltelijk gefinancierd voor het goede doel door de Postcodeloterij, wat de nodige bemoeienis bij het scenario meebracht. Al met al een nogal warrige en uitleggerige film.

Witte vis

2009 | Thriller

Nederland 2009. Thriller van Remy van Heugten. Met o.a. Marcel Hensema, Mads Wittermans, Jack Vecht en Stefan de Walle.

Nadat ze het schip van hun overleden vader hebben overgenomen ziet de toekomst er voor visserszonen Hans en Stijn slecht uit, wat niet bevorderlijk is voor de onderlinge verstandhouding. Maar dan vissen ze een vaatje op dat tot aan de rand gevuld is met cocaïne. In dit sterke speelfilmdebuut van Van Heugten ontspoort het verhaal wat aan het einde, maar tot die tijd hebben we een spannende, goed geacteerde en vooral bijzonder fraai vormgegeven film (camera: Mark van Aller) gezien.

Spion Van Oranje

2009 | Actiefilm, Komedie

Nederland 2009. Actiefilm van Tim Oliehoek. Met o.a. Paul de Leeuw, Jennifer Hoffman, Najib Amhali, Nelly Frijda en Plien van Bennekom.

De homoseksuele modeontwerper François (De Leeuw), woonachtig bij zijn moeder (Nelly Frijda), krijgt van de AIVD het verzoek om te helpen bij het opsporen van zijn broer Bruno (ook De Leeuw), een Duitse terrorist, die al in de eerste minuten van de film het Paleis op de Dam heeft vernietigd. Dan volgt een aaneenschakeling van slapstick-momenten, waarbij bijvoorbeeld de grafkelder van de Oranjes in Delft verbouwd wordt. Regisseur Oliehoek (Vet Hard) houdt van grove humor, maar de grappen in Spion van Oranje zijn vaker genant dan leuk.

R U There

2009 | Drama

Nederland​/​​Frankrijk​/​​Thailand 2009. Drama van David Verbeek. Met o.a. Stijn Koomen, Tom de Hoog, David Davis en Phi Nguyen.

Een jonge professionele gamer reist de wereld over voor videogame-toernooien. In Taipei komt zijn leven even in de pauzestand te staan: hij raakt geblesseerd, is getuige van een verkeersongeluk en leert een wat mysterieus meisje kennen. Regisseur Verbeek (1980) betoont zich, net als in eerdere films Beat en Shanghai Trance, in dit knap gedoseerde drama gefascineerd door moeizaam sociaal contact tussen jonge mensen zodra zich dat niet in de virtualiteit afspeelt. Film ging in première in het Un certain regard-programma van Cannes, en werd in eigen land genomineerd voor vijf Gouden Kalveren, waarvan die voor camera en geluid werden verzilverd.

Julia's hart

2009 | Drama

Nederland 2009. Drama van Peter de Baan. Met o.a. Sanne den Hartogh, Willemijn Kressenhof, Koen Wouterse, Marielle van Sauers en Monic Hendrickx.

De intelligente maar verlegen Thomas verliest zijn soulmate aan auto-ongeluk, maar weigert haar op te geven. Als hij hoort dat haar hart wordt getransplanteerd, gaat hij op zoek naar de gelukkige ontvanger. Omdat hij gehoord heeft dat zo'n hart na transplantatie nog bewustzijn bevat, hij hoopt dat Julia’s hart hem dus nog herkent. Charmante, maar overvolle film - een hele ris wetenschappers komt opdraven en geeft commentaar - die maar niet kan kiezen. Het tamelijk vergezochte verhaal wordt dan weer dramatisch, dan weer kolderiek verteld. De kijker vaak in verwarring achterlatend.

Alles stroomt

2009 | Drama

Nederland 2009. Drama van Danyael Sugawara. Met o.a. Anneke Blok, Wieger Windhorst, Ronald Top, Lidewij Mahler en Evert van der Meulen.

Met de publieksprijs van het Nederlands Filmfestival bekroond drama over een zoon en een moeder die steeds verder uit elkaar groeien. Damiaan (Windhorst) is geslaagd voor zijn eindexamen en vertrekt naar een kraakpand, moeder Aleid (Blok) krijgt voor het eerst sinds de dood van haar man weer een serieuze relatie. Vooral het spel van de twee hoofdrolspelers en Sugawaras oog voor kleine gebaren weten de band tussen moeder en zoon voelbaar te maken, maar het niet altijd even geloofwaardige scenario vraagt wel veel goodwill van de kijker. Debuutprijs in Brussel.

Tiramisu

2008 | Drama

Nederland 2008. Drama van Paula van der Oest. Met o.a. Anneke Blok, Jacob Derwig, Olga Zuiderhoek, Rifka Lodeizen en Bert Geurkink.

De gevierde, niet meer piepjonge actrice Anne (Blok) heeft een nieuwe boekhouder (Derwig), een keurige vent met een bril en een koophuis in Diemen. Anne leidt een bohémienbestaan op een chaotische woonboot in het centrum van Amsterdam. Natuurlijk kunnen die tegenpolen elkaar iets leren: terwijl Jacob de teugels wat meer laat vieren, neemt Anne eindelijk verantwoordelijkheid voor haar daden. De schematische opzet en het voorspelbare verloop vormen de zwakste schakels van de film, die gered wordt door het sterke spel van de acteurs en de prettige filmmuziek van Michiel Borstlap en Room Eleven.

Wijster

2008 | Thriller, Drama

Nederland 2008. Thriller van Paula van der Oest. Met o.a. Jaap Spijkers, Roos Netjes, Anniek Pheifer en Ambonwhena Aratuaman.

Tussendoortje van regisseur Paula van der Oest in de reeks Telefilms. Krantenman Rob belandt in 1975 in de trein die door een groep Zuid-Molukkers gekaapt wordt. Rob wordt als levend schild gebruikt, ziet reizigers om zich heen doodgeschoten worden, maar blijft zich inzetten voor een vredige afloop. Gebaseerd op boeken van zowel gijzelaar als gijzelnemer. Ondanks dat de film is gebaseerd op ooggetuigenverslagen, biedt de film een weinig geloofwaardig beeld van een kaping, dat bovendien wordt doorsneden met een onnodige verhaallijn over het overspel van Rob.

Shanghai Trance

2008 | Drama, Romantiek

Nederland 2008. Drama van David Verbeek. Met o.a. Lu Yulai, Tian Yuan, Tygo Gernandt, Zhang Heng en Cheng Haofeng.

Drie liefdesgeschiedenissen spelen zich af in het hectische Shanghai. Xu Yu is verliefd op Apple, maar zij verhuist met haar ouders naar een rijkere buurt, architect Jochum heeft eigenlijk te weinig geld naar de smaak van zijn fraaie vriendin Zhang Yi en de liefde tussen barmeisje Jenny en dj Calvin speelt zich af tegen het decor van disco's en nachtclubs. Van de drie liefdesverhalen had de verhaallijn over Xu Yu en Apple een complete film verdiend. Verbeek, die een voorliefde heeft voor het werk van Tsai Ming-liang en Hou Hsiao-hsien, blijkt een groot talent te hebben voor kwetsbare momenten, en had dat meer mogen benutten.

Hitte/Harara

2008 | Drama

Nederland 2008. Drama van Lodewijk Crijns. Met o.a. Nabila Marhaben, Bracha van Doesburgh, Fehd el Ouali en Horace Cohen.

Twee vriendinnen die samen een beautysalon willen beginnen gaan naar Marokko voor tegeltjes. Daar schrikken ze van de repressieve sfeer. Helemaal als hun auto wordt aangereden en ze door de dader worden meegenomen naar diens dorp, waar hij wel een garage weet. Spannend verhaal, met vaart verfilmd, en met een goede Bracha van Doesburgh als aardse volksmeid die zich geen knollen voor citroenen laat verkopen. Door regisseur Crijns (eerder verantwoordelijk voor oa 'Met grote blijdschap') gemaakt als telefilm. Opnames in Nederland, Spanje en Marokko.

Het echte leven

2008 | Drama

Nederland 2008. Drama van Robert Jan Westdijk. Met o.a. Sallie Harmsen, Ramsey Nasr, Loek Peters, Loes Haverkort en Mike Libanon.

Ramsey Nasr levert secuur spel als een regisseur die zichzelf regisseert naast zijn eigen vriendin (glorieus debuut Harmsen) in een driehoeksverhaal over de vraag of liefde is voorbestemd. Filmmaker Westdijk (1964) bewees met deze intelligent gelaagde - naar verluidt deels autobiografische - film-in-een-film dat hij na de kunststukjes Phileine zegt sorry (2003) en Zusje (1995) behoort tot de topcineasten van Nederland. Het echte leven bruist van de energie en subtiliteit, zonder te vervelen met gekunstelde vergezichten. Het best te genieten zonder tussentijds ontleden.

Alles is liefde

2007 | Romantische komedie

Nederland 2007. Romantische komedie van Joram Lürsen. Met o.a. Carice van Houten, Daan Schuurmans, Paul de Leeuw, Anneke Blok en Wendy van Dijk.

Sprankelende romantische komedie met talloze verhaallijnen waarin alle vormen van liefde aan bod komen. In een razend tempo wordt een bonte verzameling personages geïntroduceerd, die ondanks de uitvergrotingen en clichés al snel tot leven komen. Ze zijn bigger than life én herkenbaar, hilarisch én ontroerend. De weergaloze Carice van Houten speelt het meisje van de Bijenkorf dat eenzaam en seksloos door het leven gaat, de uitstekende Daan Schuurmans is de aanstaande bruid van Paul de Leeuw, en verder zijn er bekende Nederlanders, veel bekende Nederlanders. Gouden Kalveren voor beste film en regie.

Zwartboek

2006 | Drama, Oorlogsfilm

Nederland​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​België 2006. Drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Carice van Houten, Sebastian Koch, Thom Hoffman, Halina Reijn en Derek de Lint.

Voor het eerst sinds De vierde man uit 1983 maakte Paul Verhoeven weer een Nederlandse productie: Zwartboek, over een joodse verzetsvrouw die bij de nazi's infiltreert. De intriges beginnen degelijk genoeg. Vooral door Van Houtens mooie mengeling van onschuld en raffinement oogt Ellis' entree bij de kantoren van de bezetter in Den Haag nog als een acceptabel gegeven. Maar de aaneenschakeling van plotwendingen die daarna volgt, kan ook door haar goede spel niet geloofwaardig worden. Toch trok de film veel publiek, kreeg Gouden Kalveren voor beste film, regie en actrice, en werd ook internationaal behoorlijk goed ontvangen.

Langer licht

2006 | Drama

Nederland 2006. Drama van David Lammers. Met o.a. Raymond Thiry, Dai Carter, Melody Klaver, Mike Meijer en Rian Gerritsen.

Boksschoolhouder Lucien (sterke rol van Thiry, die bekendheid verwierf als Van Rossum uit VPRO's Villa Achterwerk) is een praatjesmaker. Maar ook een man die lijdt onder een persoonlijke tragedie. Tijdens de bokslessen praat hij voortdurend tegen zijn leerlingen. Dat ze moeten knokken, elkaar moeten respecteren, en dat hij echt van ze houdt. Tegen zijn zoon Mitchel (Carter), met wie hij een tweemanshuishouden runt, kan hij geen woord uitbrengen. Als hun ruzie losbarst, doolt Lucien dagen rond in een verlaten boksschool. Magnifiek bioscoopdebuut van David Lammers bewijst maar weer eens dat beelden minstens zo veelzeggend kunnen zijn als dialogen.

Blindgangers

2006 | Drama

Nederland 2006. Drama van Tallulah Hazekamp Schwab. Met o.a. Lott Voets en Micha Hulshof.

Het leven van Barry, die tot dan toe een rustig bestaan leidt in de provincie, neemt een drastische wending wanneer de geheimzinnige Lynn op zijn pad komt. Lynn komt aanwaaien en gaat niet meer weg. Barry wordt verliefd op haar, maar komt er gaandeweg achter dat hij eigenlijk niets van haar weet. Lynn op haar beurt, hunkert naar de stabiliteit die ze bij Barry denkt te vinden. Alles lijkt goed te gaan, totdat het verleden van Lynn zich opdringt. Ondanks het feit dat de geliefden weigeren het te zien, zet een neergaande spiraal zich in, met fatale gevolgen.

Vet hard

2005 | Misdaad, Actiefilm

Nederland​/​​België​/​​Verenigd Koninkrijk 2005. Misdaad van Tim Oliehoek. Met o.a. Jack Wouterse, Kurt Rogiers, Bracha van Doesburgh, Johnny de Mol en Jaak Van Assche.

In de gitzwarte misdaadkomedie Vet hard worden mensen vermoord, verkracht (in die volgorde), geslagen, geplet, aangereden, verbrand, beschoten en ingevroren. De meeste slachtoffers zijn vrouwen en de inzet is humor. Jack Wouterse neemt het leeuwendeel van het geweld op zich in de rol van Bennie, een geboren crimineel met Obelixiaanse trekjes die op zoek is naar geld voor een nieuwe lever voor zijn stiefvader. Begeleid door jolige muziek (oa George Baker en André Hazes) trekt hij samen met stiefbroer Koen (Rogiers) en diens suïcidale vriendin Katja (Van Doesburgh) een spoor van vlot gemonteerde vernieling door Nederland en België. Uitzonderlijke Nederlandse film is remake van Gamle mænd i nye biler (Oude mannen in nieuwe auto's).

Paradise Girls

2004 | Drama

Nederland​/​​Duitsland 2004. Drama van Fow Pyng Hu. Met o.a. Eveline Wu, Kei Katayama, Jo Koo, Guido Pollemans en A.C. Chang.

Nadat Fow Pyng Hu, Brabander van Chinese komaf, naam had gemaakt met Jacky (1997), werd hij de hoop van de Nederlandse kunstfilm genoemd. Voor zijn volgende film kon hij met een budget van een miljoen euro op zak afreizen naar allerlei locaties in Europa en Azië. Paradise girls opent zonnig met drie jonge vrouwen op een exotisch strand, maar het blijkt dat de dames er met nogal wat psychische bagage bij liggen. In flashbacks krijgen we te zien hoe een Japanse (Katayama), een Chinees-Hollandse Pei-pei (Wu) en een Hongkongse (Kuk) met hun respectievelijke problemen omgaan. Dat levert intense observaties op, waarbij de mooie beelden Hu's kunstzinnige achtergrond (Rietveld Academie) verraden.

In Oranje

2004 | Sportfilm, Familiefilm, Drama

Nederland 2004. Sportfilm van Joram Lürsen. Met o.a. Yannick van de Velde, Thomas Acda, Porgy Franssen, Wendy van Dijk en Peter Blok.

Voetbal is alles voor de jonge Remco (Van de Velde). Hij bereidt zich, samen met zijn langs de lijn schreeuwende vader (Acda), voor op een toekomst in Oranje. Maar dan slaat het noodlot toe. Scenarist Frank Ketelaar liet zich onder andere inspireren door de levens van Johan Cruijff en Marco van Basten. Regisseur Joram Lürsen maakte er een overtuigende familiefilm van, met warme psychologie en mooie, realistisch geënsceneerde voetbalscènes. Het resultaat is behalve coming of age-film ook een prettige tearjerker over rouwverwerking en een bijzondere vader-zoon relatie.

Phileine zegt sorry

2003 | Romantische komedie

Nederland​/​​Verenigde Staten 2003. Romantische komedie van Robert Jan Westdijk. Met o.a. Kim van Kooten, Michiel Huisman, Hadewych Minis, Tara Elders en Kenan Raven.

De Utrechtse studente Phileine (Van Kooten) is een gezelligheidsdier, 'een gnoe', zoals ze zelf zegt. Haar kekke bestaan wankelt als liefde Max (Huisman) naar New York vertrekt voor een theaterproductie. Jaloerse Phileine reist hem achterna en treft hem in de naakte armen van een ander. Op het toneel. Voer voor studentikoos hommeles. Phileine zegt sorry was destijds een enorm succes, dankzij de tieners die eerder de makkelijk verteerbare romans van Ronald Giphart op hun boekenlijst hadden gezet. Vier Gouden Kalveren.

Loverboy

2003 | Drama

Nederland 2003. Drama van Lodewijk Crijns. Met o.a. Monique van der Werff, Dragan Bakema, Tara Elders, Marie Louise Stheins en Terence Schreurs.

De zeventienjarige scholiere Denise (Van der Werff) wordt verliefd op de twee jaar oudere Michael (Bakema). Via hem komt ze in de prostitutie terecht, maar het duurt even voordat Denise doorheeft dat dat al die tijd zijn bedoeling al was. Regisseur Crijns weigert de twee hoofdpersonages simpelweg als dader en slachtoffer tegenover elkaar te zetten. Denise koestert, zeker in het begin, dubbele gevoelens over haar bestaan als prostituee. En Michael merkt dat hij gevoelens voor Denise ontwikkelt die niet handig zijn voor zijn zakelijke belangen.

Îles flottantes

2001 | Drama, Komedie

Nederland 2001. Drama van Nanouk Leopold. Met o.a. Maria Kraakman, Manja Topper, Halina Reijn, Kuno Bakker en Jacob Derwig.

In haar afstudeerfilm Weekend introduceerde regisseur Nanouk Leopold drie Rotterdamse meiden van rond de dertig. In Îles flottantes ('drijvende eilanden'), haar eerste lange speelfilm en onderdeel van de filmserie No More Heroes, pikt ze de draad weer op. De doelloosheid en leegheid van Kaat, Sascha en Isa zijn gebleven. En de drie navelstarende anti-heldinnen zijn er niet sympathieker op geworden. Ze liegen en bedriegen en hebben uiteindelijk vooral interesse in hun eigen problemen. Van vriendschap lijkt weinig sprake. Het is aan Leopolds subtiele regie te danken dat je aan het eind van de film toch hoopt dat op zijn minst een van de drie erin zal slagen bruggen naar andere eilanden te slaan.

Monte Carlo

2001 | Drama, Komedie

Nederland 2001. Drama van Norbert ter Hall. Met o.a. Kitty Courbois, John Wijdenbosch, Hans Veerman, Thierry Audenaerde en Paul Hoes.

De al wat oudere weduwe Constance van Tuyl van Serooskerken (Courbois) wil nog een keer met de auto naar Monaco rijden, iets wat ze vroeger ook met haar man heeft gedaan. Haar zoon wil niet mee, die heeft het druk met het familiebedrijf. Dus regelt die dat de jonge zwarte monteur Danny Schat (Wijdenbosch) rijdt. Maar al snel botert het niet zo tussen Constance en Danny. Vrolijk voortkabbelende roadmovie van de succesvolle televisieregisseur Ter Hall (A'dam - E.V.A.) trok in de bioscoop maar weinig bezoekers. Jammer, want Courbois (1937-2017) is natuurlijk altijd het bekijken waard.

Met grote blijdschap

2001 | Thriller, Horror, Drama

Nederland 2001. Thriller van Lodewijk Crijns. Met o.a. Jaap Spijkers, Jack Wouterse, Renée Soutendijk, Marnie Blok en Laurien Van den Broeck.

Op een dag hoort Luc (Spijkers) dat zijn broer Ad (Wouterse), die hij al jarenlang niet heeft gezien, in een huisje in de Ardennen woont. Luc gaat samen met zijn hoogzwangere vrouw naar België. Na het nogal gespannen weerzien met zijn broer en diens vrouw Els (Soutendijk) komt gaandeweg een groot geheim aan het licht. Met grote blijdschap is een mooi opgebouwde, boeiende vertelling over mensen die het moeilijk vinden om gevoelens met elkaar te delen. Sterke rol van Wouterse. Een Gouden Kalf voor het scenario van regisseur Crijns en Kim van Kooten.

Drift

2001 | Drama

Nederland 2001. Drama van Michiel van Jaarsveld. Met o.a. Christel Oomen, Anneke Kim Sarnau, Dragan Bakema, Max von Thun en Hans Hoes.

In een grauwe Rotterdamse buitenwijk worstelen de vijftienjarige Sammy en haar oudere broer Jakob met het leven. Sammy experimenteert met haar ontluikende seksualiteit, Jakob rommelt in de marge voor wat extra inkomsten. Bij gebrek aan ouderlijk gezag is tussen zus en broer een relatie ontstaan die even vanzelfsprekend als verstikkend is. Door cameraman Joost van Gelder dynamisch in beeld gebracht coming of age polderdrama, het speelfilmdebuut van Van Jaarsveld, werd tijdens het Nederlands Film Festival onderscheiden door de jongerenjury. Mooi, ingetogen spel van Oomen en Bakema.

AmnesiA

2001 | Thriller, Mysterie, Drama

Nederland 2001. Thriller van Martin Koolhoven. Met o.a. Fedja van Huêt, Carice van Houten, Sacha Bulthuis, Theo Maassen en Cas Enklaar.

De 28-jarige fotograaf Alex (Van Huêt) heeft moeite met het fotograferen van mensen. Steeds als hij zijn fototoestel op iemand scherp stelt verschijnt dezelfde vrouw in beeld. Als zijn broer vertelt dat zijn moeder ziek is gaat hij terug naar zijn ouderlijk huis, waar een oud familiegeheim wordt geopenbaard. Sterk spel van Van Huêt, een mooie bijrol voor Carice van Houten, maar regisseur Koolhoven stopte zijn film zo vol absurditeiten en maffe personages dat de plot nogal ondergesneeuwd raakt. Gemaakt in het kader van het No More Heroes-project.

Les diseurs de vérité

2000 |

Nederland​/​​Frankrijk 2000. Karim Traïdia. Met o.a. Sid Ahmed Agoumi, Mireille Perrier, Jaap Spijkers, Monic Hendrickx en Mahmoud Benyacoub.

De film begint met de politieke moord op de Algerijnse journalist Sahafi (Agoumi) in zijn land. Dan gaan we in flashback terug naar Nederland, waar hij een spreekbeurt houdt en zijn vriend Madjid (Tra[KA3]ida) hem voorstelt een asielaanvraag in te dienen. Sahafi aarzelt, want het werk voor democratie en vrijheid lijkt hem belangrijker dan monddood af te wachten in het koele opvangland Nederland. Aan de hand van de ervaringen van Madjid zien we, wat het betekent om een asielaanvraag in te dienen: de vruchteloze gesprekken met de onverschillige ambtenaar van de immigratie Breeveld (Spijkers), de hulp van de welwillende tolk Dierna (Hendrickx) en het afwachten onder de bedreiging van de lange arm van de conservatieve, duistere, Algerijns-islamitische stille krachten. Aanvankelijk was deze mooi gespeelde film bedoeld als een tv-spel en derhalve vindt men de toneelachtergrond erin terug. Het afstandelijke scenario van regisseur Traïdia is complex en verraadt dat hij al twintig jaar buiten zijn vaderland woont. Het meest opvallende is de vrijwel onherkenbare afstand tussen zijn succesfilm DE POOLSE BRUID, die oer-Hollands aandeed. De film is traag ondanks zijn beperkte speelduur. Het camerawerk van Jacques Laureys is zeer effectief, alsmede de muziek van Fons Merkies, gepast ondersteund door de klanken van Algerijnse volksmuziek. De dialogen zijn in het Frans, Arabisch en het Nederlands. Opgenomen in de prestigieuze serie Das kleine Fersehspiel in de reeks Migranten onder de titel WAHRHEIT ODER TOD.

Jacky

2000 | Drama

Nederland 2000. Drama van Fow Pyng Hu en Brat Ljatifi. Met o.a. Fow Pyng Hu, Eveline Wu, Gary Guo, Xuan Wei Zhou en Jiah Bao Toh.

Jacky (Fow Pyng Hu) is een jonge Chinees die met zijn moeder in een rijtjeshuis in Eindhoven woont. Overdag loopt hij met een koffiekarretje door de trein en 's avonds zit hij thuis. Jacky's leven stevent af op meer van hetzelfde en hij lijkt de laatste die daar iets aan wil veranderen. Zijn moeder denkt daar anders over. Hij moet trouwen met een meisje uit China. Voordat hij het weet zit Jacky met de schichtige importbruid Chi Chi (Eveline Wu) op een etage in Amsterdam. Een grote verandering met onvermijdelijke gevolgen. Jacky is het indrukwekkende speelfilmdebuut van de Chinese Nederlander Fow Pyng Hu. De montage, cameravoering en dialogen zijn uiterst kalm en benadrukken fijntjes de stilte in het bestaan van de hoofdpersoon. Als een collage van minutieus gekaderde stillevens trekt een dagelijks leven aan de kijker voorbij. Het verhaal wordt met weinig woorden en met prachtige beelden - voornamelijk van interieurs - verteld. Van clichés is geen sprake: de film is fris als een lenteregen en toont op overtuigende wijze hoe vervreemdend de buitenwereld eruit kan zien voor een bevolkingsgroep die in Nederland tot nog toe sterk onderbelicht is geweest.

fl. 19,99

1998 | Komedie

Nederland 1998. Komedie van Mart Dominicus. Met o.a. Thomas Acda, Carine Korteweg, Jeroen Willems, Leny Breederveld en Jacqueline Blom.

De titel verwijst naar de superlage prijs die trouwlustige paartjes voor [KA1]e[KA1]en (huwelijks)nacht hoeven te betalen in een chique, Amsterdams hotel voor de nacht van 31 december 1999. Bruidsparen in spe verdringen zich in de lobby; het is een bont gezelschap dat bestaat uit: yuppies, luidruchtige punkers, bejaarden, Marokkanen, homo`s, een platsprekende, ordinaire Amsterdammer (Acda) met vrouw en hond, een vrouwmens dat haar gekleurde vriend aan een verblijfsvergunning wil helpen enz. Er zijn ook typische stijve Hollanders, religieuze fanatici en racisten. Het zou de dwarsdoorsnede zijn van de Nederlandse samenleving anno 1999. Tijdens de nacht worden de contrasten nog duidelijker, niet alleen tussen de koppels, maar ook bij hun toevallige ontmoetingen in de gangen van het hotel. De scenarioschrijvers, Helena van der Meulen en debuterend regisseur Dominicus hebben duidelijk te veel hooi op de vork genomen. Het is onmogelijk iets zinnigs in bijna anderhalf uur over de diverse levens van dergelijke vogels met zo`n bont pluimage in beelden (van Rogier Stoffers) te vertellen. Soms is het geestig, soms tragisch en bij gelegenheden bitter. De sketches zijn keurig gedaan, maar veel te voorspelbaar en te clichématig. De veertig-jarige Dominicus was een tijdlang hoofdredacteur van het noodlijdende filmblad Skrien en schreef daarna scenario's. Weinig interessante Hollandse subsidiekunst, die even in twee bioscopen liep om daarna binnen zes maanden op de kleine buis vertoond te worden.

Temmink: The Ultimate Fight

1998 | Actiefilm, Drama

Nederland 1998. Actiefilm van Boris Paval Conen. Met o.a. Jack Wouterse, Jacob Derwig, Herman Gilis, Will van Kralingen en Joe Montana.

Temmink (Wouterse) heeft wat moeite zijn agressie te beheersen. Als hij op klaarlichte dag een jogger doodslaat kan hij kiezen tussen gevangenschap of meedoen in door de staat georganiseerde kooigevechten. Temmink wil eigenlijk gewoon vriendschap en liefde, of seks, maar zijn oerkracht maakt hem tot een topper in de arena. Moedige poging om nu eens een Nederlandse vechtfilm te maken, met een prima rol voor Wouterse als bruut tegen wil en dank, en een curieuze voor Gillis als Vlaamstalige martial-arts goeroe.

De trip van Teetje

1998 | Drama

Nederland 1998. Drama van Paula van der Oest. Met o.a. Cees Geel, Thekla Reuten, Dimitri Ivanov, Wolter Muller en Jaap Maarleveld.

De Rotterdamse vrije jongen Teetje (Geel) denkt snel veel geld te verdienen als hij een Russisch schip opkoopt. Maar het schip is door de douane aan de ketting gelegd, de vracht mag het schip niet verlaten. De bemanning, die al een jaar lang niet betaald wordt en in slechte gezondheid verkeert, moet ook aan boord blijven. En Teetjes vriendin vindt een bemanningslid leuk. Sterk drama van Van der Oest, die de film deels opnam op een schip dat daadwerkelijk aan de ketting lag. De destijds nog tamelijk onbekende Geel en Reuten konden laten zien dat ze behoorlijk wat in huis hebben.

De Poolse bruid

1998 | Romantisch drama

Nederland 1998. Romantisch drama van Karim Traïdia. Met o.a. Jaap Spijkers, Monic Hendrickx, Rudi Falkenhagen, Roef Ragas en Hakim Traïdia.

Stugge Groninger boer wordt geconfronteerd met een Poolse vrouw die bebloed voor zijn voeten instort. Hij neemt haar in huis en binnen een dag ontvouwt zich een omgang waar sommige stellen jaren aan moeten werken. Hun toenadering is non-verbaal en loopt parallel met de grillen van het land, het derde personage. De idylle wordt verstoord wanneer haar pooier verschijnt. Op het Rotterdamse filmfestival kreeg de film de publieksprijs en in Utrecht mochten regisseur Karim Traïdia en actrice Monic Hendrickx beiden een Gouden Kalf mee naar huis nemen.

Moving Pictures One

1996 |

Nederland 1996. Carina Ellemers. Met o.a. Maarten Rijnbeek, Vincenzo Militello, Kuno Terwindt en Bianca van der Schoot.

Stugge Groninger boer wordt geconfronteerd met een Poolse vrouw die bebloed voor zijn voeten instort. Hij neemt haar in huis en binnen een dag ontvouwt zich een omgang waar sommige stellen jaren aan moeten werken. Hun toenadering is non-verbaal en loopt parallel met de grillen van het land, het derde personage. De idylle wordt verstoord wanneer haar pooier verschijnt. Op het Rotterdamse filmfestival kreeg de film de publieksprijs en in Utrecht mochten regisseur Karim Traïdia en actrice Monic Hendrickx beiden een Gouden Kalf mee naar huis nemen.

Zwarte maandag

1991 |

Nederland 1991. Johan Nijenhuis. Met o.a. Rik Hoogendoorn, Michel van Rooy, Arjan Kindermans en Machiel van Cooten.

Stugge Groninger boer wordt geconfronteerd met een Poolse vrouw die bebloed voor zijn voeten instort. Hij neemt haar in huis en binnen een dag ontvouwt zich een omgang waar sommige stellen jaren aan moeten werken. Hun toenadering is non-verbaal en loopt parallel met de grillen van het land, het derde personage. De idylle wordt verstoord wanneer haar pooier verschijnt. Op het Rotterdamse filmfestival kreeg de film de publieksprijs en in Utrecht mochten regisseur Karim Traïdia en actrice Monic Hendrickx beiden een Gouden Kalf mee naar huis nemen.