Charles Chaplin (1889-1977): regie, cast, scenario, productie, muziek en montage.
Er zijn 49 films gevonden.

Charlie: The Life and Art of Charles Chaplin

2003 | Biografie, Documentaire

Verenigde Staten 2003. Biografie van Richard Schickel. Met o.a. Woody Allen, Johnny Depp, Robert Downey jr, Milos Forman en Marcel Marceau.

Richard Schickel, filmcriticus van Time, brengt een eresaluut aan de koning van de stomme film. In deze documentaire plaatst Schickel naast de klassieke fragmenten veel onbekend materiaal, zoals een tennissende Chaplin met Groucho Marx en de eerste stappen van een choreografie die later zou uitgroeien tot de Globe Dance uit The great dictator.

Chaplin's letzte Reise

1995 | Drama

Duitsland 1995. Drama van Jörn Hintzer. Met o.a. Robert Mika, Samuel Fintzi, Susanne Stangl, Stephani Lang en Dorothea Kaiser.

Een gedetailleerde reconstructie van de diefstal begin 1978 van de met kerstmis 1977 overleden filmregisseur en -acteur Charles Chaplin. Twee Oosteuropeanen, de Pool Witek Pawlak (Mika) en de Bulgaar Marko Moskoff (Fintzi) zijn werkloos en hebben geld nodig. Dan komt Witek op de gedachte om het lichaam van Chaplin te stelen van het kerkhof van Vevey, Zwitserland. Telefonisch eisen ze een losgeld van zeshonderdduizend dollar, maar de familie Chaplin, in de gestalte van Geraldine (Stangl), houdt de kidnappers aan het lijntje, tot ze uiteindelijk op een simplistische manier gearresteerd worden. De debuterende regisseur/scenarist tracht het geheel te brengen op een Chaplineske manier in een cocktail van gespeelde scènes en archiefbeelden van de ITV met interviews met mensen die de zaak van dichtbij hebben meegemaakt. Hoewel het gegeven interessant is, loopt de uitwerking mank. Ondertitel: Wie zwei Diebe die Leiche von Charlie Chaplin entführten. Commentaar wordt ingesproken door Peter Weis en Angelika Thomas. Fotografie van Gunnar von Garssen en Klaus Brinkhaus. Montage van Yvonne Hilke. De soundtrack werd samengesteld met Chaplins muziek uit MODERN TIMES en THE GREAT DICTATOR. De familie Chaplin weigerde elke medewerking aan de film.

Lifestyles of the Rich and Animated

1991 | Animatie, Familiefilm

Verenigde Staten 1991. Animatie van Walt Disney. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Groucho Marx en Charles Chaplin.

Onderhoudende compilatiefilm in de vorm van een raamvertelling over de superrijke Duck-familie en vrienden (Mickey, Goofy, Pluto etc.) en hun kleine welvaartsperikelen. Geliefde stukken uit korte en lange animatiefilms. Klassieke sterren, die de Zevende Muze gemaakt hebben zoals Groucho Marx, Stan Laurel, Oliver Hardy en Charlie Chaplin zijn ook van de partij. Scenario van Kenny Wolin.

Pochoronij Stalina

1990 | Drama

USSR​/​​Rusland 1990. Drama van Jewgenij Jewtuschenko en Jevgenij Jevtuschenko. Met o.a. Denis Konstantinow, Jewgenij Platochin, Vanessa Redgrave, Albert Todd en Marina Kalinitschenko.

Jewtuschenko`s min of meer autobiografische film over de communistische terreur van Stalin is opgehangen aan de begrafenis van de gehate dictator op 5 maart 1953. De film speelt zich af tijdens de rouwperiode tot en met de uitvaart aan de hand van een verhaal dat parallel loopt, over een jonge vrouw (Kalinitschenko) die tijdens een uitbarsting van massahysterie onder de voet gelopen wordt. Persoonlijke wraakoefening van de regisseur, ooit een overtuigd communist, die bijna dertig jaar heeft moeten wachten om deze film te kunnen maken. Met behulp van duizenden figuranten heeft de maker de gebeurtenissen op straat gereconstrueerd en ze gedraaid in zwart-wit om zo de film een overtuigend karakter met een documentair effect te bezorgen. Scenario van regisseur Jewtuschenko. Camerawerk van Anatoli Iwanow.

Jean Cocteau: autoportraits d'un inconnu

1985 | Biografie, Experimenteel

Frankrijk 1985. Biografie van Edgardo Cozarinski. Met o.a. Jean Cocteau, Vaslav Fomitch Nijinski, Serge de Diaghilev, Jean Renoir en Pablo Picasso.

Deze cineast maakte in 1983 al eens een film met dezelfde titel maar toen ging het om een eenvoudig gesprek met Jean Cocteau (1889-1963). Nu heeft hij dit gegeven aanzienlijk uitgebreid door het definitieve portret van deze veelzijdige artiest te maken met foto's, beeldmateriaal van destijds, fragmenten uit films van Cocteau, met zijn familie en zijn vriendenkring etc. Op deze manier neemt hij afstand van de gewone, simpele documentaire en komt uit bij een onderzoek naar de ware essentie van inspiratie en creativiteit. Een meesterwerk van een van oorsprong Argentijns regisseur die een weinig omvangrijk maar uitermate origineel oeuvre op zijn naam heeft staan.

Smile

1975 | Komedie

Verenigde Staten 1975. Komedie van Michael Ritchie. Met o.a. Bruce Dern, Barbara Feldon, Michael Kidd, Geoffrey Lewis en Nicholas Pryor.

Deze satire op Californische schoonheidswedstrijden is nu weer dolkomisch, dan weer goedkoop. De film weifelt onhandig tussen komedie en drama, maar Kidd is prima als choreograaf-aan- lager-wal die nu optochten regisseert. Het scenario van Jerry Belson. Het camerawerk is van Conrad Hall.

The Funniest Man in the World

1967 | Komedie

Verenigde Staten 1967. Komedie van Vernon P. Becker. Met o.a. Charles Chaplin, Mabel Normand, Edna Purviance, Mack Swain en Ben Turpin.

Goede compilatie van de vroegste Chaplin-films waarin het ontstaan van het zwerverstype wordt getoond, afgewisseld met documentaire-beelden. Douglas Fairbanks Jr. praat het geheel aan elkaar.

Dejiny svetové kinematografie

1967 | Historische film

Tsjechoslowakije 1967. Historische film van Bohumil Vosahlik. Met o.a. Charles Chaplin, Erich von Stroheim, Zasu Pitts, Buster Keaton en Georges Méliès.

Prima overzicht van de jaren van de zwijgende film vanaf het moment dat de gebroeders Lumi[KA2]ere in een keldertje in Parijs hun filmpjes vertoonden (1895) tot aan een van de laatste zwijgende films: LA PASSION DE JEANNE D'ARC van Carl Theodor Dreyer. Onmisbaar voor filmlessen. Redelijke inventarisatie van wat er zoal in die jaren werd gemaakt.

A Countess From Hong Kong

1967 |

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1967. Charles Chaplin. Met o.a. Marlon Brando, Sophia Loren, Sydney Chaplin, Tippi Hedren en Charles Chaplin.

De 63-jarige Chaplin schreef, regisseerde en acteerde en deed ook nog eens de muziek voor zijn laatste film. Het niveau van deze romantische farce (Amerikaanse miljonair annex diplomaat, onderweg vanuit Hongkong, verbergt mooie Russische émigree in zijn scheepshut, maar dan verschijnt zijn echtgenote plotseling aan boord, etcetera etcetera) ligt niet bijster veel hoger dan van een doorsnee aflevering van Love Boat, maar wanneer krijg je nu de kans om Marlon Brando, Sophia Loren, Margaret Rutherford en vader Charles en zoon Sydney Chaplin allemaal in één film te zien? Het muzikale thema van de film werd onder de titel This is my song een wereldhit (vooral in de versie van Petula Clark).

30 Years of Fun

1963 | Komedie

Verenigde Staten 1963. Komedie van Robert Youngson. Met o.a. Buster Keaton, Stan Laurel, Oliver Hardy, Harry Langdon en Sydney Chaplin.

Zonder na zijn vorige compilatiefilms in herhaling te vallen brengt Youngson opnieuw kostelijke momenten uit zwijgende kluchten. Er zit een unieke scène in van Laurel en Hardy's eerste gezamenlijke optreden voor de camera in 1917.

Days of Thrills and Laughter

1961 | Komedie

Verenigde Staten 1961. Komedie van Robert Youngson. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Keystone Kops, Pearl White en Charles Chaplin.

De derde Youngson-compilatiefilm en net zo leuk en opwindend als de vorige twee. Scènes met L & H, Chaplin, de Keystone Kops en anderen zijn vrolijk en de actiescènes met Fairbanks en Pearl White bezorgen ook dolle pret. Nostalgisch en volledig genietbaar.

When Comedy Was King

1960 | Komedie

Verenigde Staten 1960. Komedie van Robert Youngson. Met o.a. Buster Keaton, Ben Turpin, Fatty Arbuckle, Wallace Beery en Gloria Swanson.

Het tweede Youngson-verzamelwerk van fragmenten uit zwijgende kluchten met veel favorieten in klassieke scènes in een uitmuntende produktie.

The Chaplin Revue

1958 | Komedie

Verenigde Staten 1958. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Sydney Chaplin en Mack Swain.

Een compilatie van Chaplins drie beste korte films, met zijn eigen muziek, toelichting en beelden van wat er achter de schermen plaatsvond: A DOG`S LIFE (1918); SHOULDER ARMS (1918), een klassieke WO I-komedie; THE PILGRIM (1923), een ondergewaardeerd juweeltje over een gevangene die zich vermomt als predikant.

A King in New York

1957 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1957. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Michael Chaplin, Dawn Addams, Oliver Johnston en Maxine Audley.

Nadat hij door revolutionairen zijn land is uitgezet zoekt koning Shahdov van Estrovia (Chaplin) politiek asiel in New York. Hij verdient zijn geld met spelen in reclamespotjes en raakt bevriend met de jonge Rupert Macabee (zoon Michael Chaplin), wiens ouders verdacht worden van communistische sympathieën. Al snel staat ook Shahdov voor het House Un-American Activities Committee. Chaplin maakte de film in Engeland, vier jaar nadat hij de VS was uitgezet vanwege zijn linkse denkbeelden. Zijn aanval op het McCarthyisme gaat een beetje ten koste van de humor, maar toch is A King in New York zeker de moeite waard.

Gaslight Follies

1955 | Komedie

Verenigde Staten 1955. Komedie van Joseph Levine. Met o.a. Mary Pickford, Will Rogers en Charles Chaplin.

Als je ongestraft zwijgende-filmbeelden van Chaplin en zijn tijdgenoten mag gebruiken om een verschrikkelijke hutspot te fabrieken - welnu, voor deze film is het gedaan. Rommel!

Limelight

1952 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1952. Drama van Charles Chaplin. Met o.a. Buster Keaton, Claire Bloom, Charles Chaplin, Sydney Chaplin en Nigel Bruce.

Hoogtepunt uit deze laatste Amerikaanse Chaplin-film is het duet met Buster Keaton, die andere meester van de zwijgende komedie. In dit nogal sentimentele verhaal redt Chaplin een ballerina van zelfmoord en bezorgt haar weer plezier in het leven. Debuut van Chaplins dochter Geraldine, die hier een zwerfstertje vertolkt. Grappig detail is dat Limelight in 1972 met een Oscar (voor beste muziek) werd bekroond. Het moest 20 jaar duren omdat de film in de tussentijd nooit in Los Angeles was vertoond, en dat is een voorwaarde voor het verkrijgen van een Oscar.

Monsieur Verdoux

1947 | Komedie

Verenigde Staten 1947. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Mady Correll, Allison Roddan, Martha Raye en Isobel Elsom.

Het was Orson Welles' idee om een waargebeurd Frans verhaal met Chaplin in de hoofdrol te verfilmen, maar Chaplin kocht liever Welles' scenario en nam zelf het roer in handen. De voormalige Little Tramp speelt een Fransman die rijke dames trouwt en zo flinke erfenissen opstrijkt om zijn eigen familie te kunnen onderhouden. Zijn grimmige inzicht: 'One murder makes a villain - millions, a hero.' Deze duistere komedie, waarmee Chaplin de Amerikaanse keuring hoofdpijn bezorgde, was destijds geen succes, maar de maker zelf beschouwde hem later als een van zijn favorieten.

The Great Dictator

1940 | Oorlogsfilm, Komedie

Verenigde Staten 1940. Oorlogsfilm van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie, Reginald Gardiner en Henry Daniell.

De in humor gevatte kritiek die Chaplin uit tegen Hitler en het nazisme is niet van de lucht en voor die tijd absoluut moedig te noemen. Chaplin speelt zowel een bespottelijke Hitler (hier Adenoid Hynkel genoemd) als een menslievende joodse kapper die na een coma van twintig jaar wederopstaat in een totaal veranderde Duitse maatschappij. Chaplins eerste 'talkie' wordt wel bekritiseerd om houterige dialogen, maar Chaplins goede grappen en de enorme implicaties van zijn kritiek doen iedere kritiek verbleken. Hitler verbood de film natuurlijk, maar zag hem later stiekem toch in Portugal, twee keer zelfs! Wat hij er van vond is onbekend.

Modern Times

1936 | Zwijgende film, Komedie

Verenigde Staten 1936. Zwijgende film van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Paulette Goddard, Henry Bergman, Tiny Sandford en Chester Conklin.

Aan het begin van deze klassieke 'story of industry' (zoals de titelrol vermeldt) zijn de arbeidsverhoudingen duidelijk: de grote baas is een gesoigneerde tiran die Tarzanblaadjes leest, een puzzel legt en z'n personeel met verborgen camera's in de gaten houdt. Chaplin is (voorlopig nog) een van zijn ondergeschikten: een met steeksleutels bewapende fabrieksarbeider, die aan de lopende band moeren aan staat te draaien. Beroemd hoogtepunt van de film is de scène waarin Chaplin bekneld raakt in het raderwerk van de machines. Dat is natuurlijk symbolisch maar vooral heel leuk. Chaplin schreef zelf de filmmuziek.

Chase Me Charlie

1932 | Komedie

Verenigde Staten 1932. Komedie van Met o.a. Edna Purviance, Ben Turpin, Teddy Bergman en Charles Chaplin.

Een niet-geslaagde poging om een verhaallijn aan te brengen in vroege, korte films van Charlie Chaplin. Het materiaal uit 1914 dat hiervoor gebruikt werd, is vaak zwak.

City Lights

1931 | Komedie, Romantiek, Zwijgende film

Verenigde Staten 1931. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Virginia Cherrill, Harry Myers, Hank Mann en Florence Lee.

Beroemde Charlie Chaplin-film waarin de kunstenaar opnieuw in de huid kruipt van de little tramp, de kleine vagebond. Een beschonken miljonair sluit hem in de armen nadat Chaplin hem weerhoudt van zelfmoord. Zo belandt de vagebond in de gegoede kringen van de stad met alle komische gevolgen van dien. Virginia Cherrill debuteert - op voorspraak van Chaplin die haar ontdekte in het publiek van een bokswedstrijd - als het blinde bloemenmeisje dat het hoofd van de vagebond op hol brengt. City lights is het summum van het kunnen van Chaplin. Komisch en ontroerend. Het 'stemgeluid' in de openingsscène is Chaplin met een mondrietje.

The Circus

1928 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1928. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Merna Kennedy, Al Ernest Garcia, Betty Morrissey en Harry Crocker.

Chaplins alter ego the tramp, een goeiige zwerver, wordt in een circus aangenomen als clown. Maar hij is vooral onbedoeld grappig. Klassieker in het rijke oeuvre van de filmpionier die nog altijd wordt geroemd om zijn visuele humor, sterke slapstick én sentimentele, melodramatische toon. Tussen een hoop gehannes met circusdieren en geestige momenten met koorddansen vindt de zonderling-met-bolhoed-en-stok tijd voor romantiek. Chaplin ontving een speciale ere-Oscar voor al zijn werk aan het persoonlijke project The Circus.

The Gold Rush

1925 | Komedie, Familiefilm, Zwijgende film

Verenigde Staten 1925. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Georgia Hale, Mack Swain en Tom Murray.

Chaplin als The Lone Prospector in het Yukongebergte op zoek naar goud, tegelijk met duizenden anderen. Deze klassieker zit vol met scènes die later onsterfelijk zouden worden, zoals de dansende broodjes en de schoen die wordt opgegeten. Het opnemen van die laatste scène nam drie dagen in beslag en drieënzestig takes voordat perfectionist Chaplin tevreden was. Aanvankelijk nam Chaplin de film op in Nevada, maar dat materiaal gooide hij weg om de film vervolgens helemaal in Hollywoodstudio's op te nemen. Chaplin monteerde de film opnieuw in 1942; die versie met zijn commentaar en met door hemzelf geschreven muziek duurt 72 m.

The Pilgrim

1923 | Komedie

Verenigde Staten 1923. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Kitty Bradbury, Mark Swain en Loyal Underwood.

Charlie speelt in deze sentimentele film, die als komedie bedoeld is, een ontsnapte misdadiger. Hij is vermomd als geestelijke, die meer kwaad, dan goed doet. Een 'stomme' film met een sterbezetting. Camerawerk van Roland Totheroh en Jack Wilson.

A Woman of Paris

1923 | Zwijgende film, Drama

Verenigde Staten 1923. Zwijgende film van Charles Chaplin. Met o.a. Edna Purviance, Adolphe Menjou, Carl Miller, Lydia Knott en Clarence Geldart.

Een jonge vrouw (Purviance) wil weglopen met haar geliefde (Miller), maar dat gaat faliekant mis. Jaren later ontmoet ze hem weer. Nadat hij met zijn personage van The Little Tramp erg succesvol was geworden wilde Chaplin ook wel eens zijn serieuze kant laten zien, en koos hij er, heel dwars, voor níet de hoofdrol te spelen. Bovendien wilde hij Purviance, die belangrijke rollen had gespeeld in veel van Chaplins films, een handje helpen bij het realiseren van een mooie carrière. Helaas. Het publiek bleef massaal weg en met Purviances loopbaan bleef het kwakkelen.

Charles Chaplin: Pay Day

1922 | Komedie

Verenigde Staten 1922. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Phyllis Allen, Mack Swain, Edna Purviance en Sydney Chaplin.

Metselgast Charlie komt weer eens te laat op zijn werk en zijn baas (Swain) kan niet vertederd worden door de bloem die hij hem schenkt. Ondanks het zware karwei dat hij moet uitvoeren als straf merkt Charlie toch de knappe dochter (Purviance) op van zijn baas. Na nog wat moeilijkheden met o.a. de lift en de banaan van de baas, is het eindelijk zover. Het is betaaldag, maar in Charlie`s enveloppe zit te weinig geld. Maar lang blijft deze niet in zijn bezit. Eens buiten staat zijn grimmige echtgenote (Allen) te wachten, die de enveloppe in beslag neemt. Charlie knijpt er echter tussenuit met haar geldbeugel en gaat met enkele maten op stap. Alvorens hij zal thuisgeraken moet hij nog heel wat hindernissen overwinnen (o.a. het nemen van een tram) en thuis zit vrouw-lief te wachten. Geen erg originele, maar wel zeer leuke korte film waarin we alle tics terugvinden die we van Chaplin verwachten, maar dan uitgewerkt aan een razend snel ritme. Zoals geen ander kan hij een karikatuur tekenen van een realistisch milieu en laat hij zijn personages (praktisch allen oude getrouwen van Chaplin) hun grappen op vindingrijke wijze brengen. Chaplin schreef, zoals gewoonlijk, zelf het scenario.

The Kid

1921 | Zwijgende film, Komedie, Familiefilm, Jeugdfilm

Verenigde Staten 1921. Zwijgende film van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Jackie Coogan, Edna Purviance, Carl Miller en Lita Grey.

Melodrama met perfecte balans tussen sentimentaliteit, poëzie en slapstick is de eerste lange speelfilm van de grootmeester van de geluidloze komedie. The tramp ontfermt zich over een vondeling die uitgroeit tot een aandoenlijk schoffie. De zesjarige Coogan had ten tijde van de film al een flinke staat van dienst in revues en was twee jaar eerder te zien in Chaplins korte A Day's Pleasure. De regisseur lanceerde met dit kassucces de kleine hartendief als internationale ster, wiens salaris tot Hollywoods hoogste behoorde. Als engel in een droomsequentie is een zeer jonge Lita Grey te zien. Grey zou drie jaar later, op haar zestiende, Chaplins tweede vrouw worden.

Charles Chaplin: The Idle Class

1921 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1921. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Lillian McMurray, Mack Swain en Lita Grey.

Deze film is de eerste - moyen-m[KA1]etrage - die Chaplin voor de maatschappij First National draaide. Chaplin speelt een dubbelrol. Hij is zowel de arme zwerver als de onuitstaanbare rijkaard. Op een gemakserd bal zijn hun rollen verwisseld, maar de arme sloeber die verkleed is als een ridder in een harnas, durft de vizier van zijn helm niet te openen! Deze zwijgende film is niet te versmaden. Het camerawerk is van Roland (Rollie) H. Totheroh.

Charles Chaplin: Sunnyside

1919 | Komedie, Zwijgende film

Verenigde Staten 1919. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Tom Wilson, Tom Terris en Henry Bergman.

Charlie (Chaplin) is duivel-doet-al in het Evergeen Hotel, dat gelijktijdig een boerderij is, in het idyllische stadje Sunnyside. Hij heeft ontzaglijk veel werk en krijgt meer slaag dan eten. Het enige dat zijn leven waard maakt te leven is zijn dagelijks bezoek aan Edna (Purviance), als haar vader de deur uit is. Op een dag echter komt een jonge man (Terris) uit de grote stad per ongeluk in Sunnyside. Binnen de kortste tijd heeft deze het hart van Edna op hol doen slaan en een ontgoochelde Charlie blijft achter. Meer een poëtische idylle dan een komische film. Het hoogtepunt is de droomsequentie waarin Chaplin danst met vier nymfen. Tussen de typisch Chaplineske momenten krijgen we een stemmig portret van het leven in een klein, Amerikaans stadje. Door de - voor de maker - ongewone filmstijl flopte de prent destijds waarschijnlijk. Chaplin schreef zelf het scenario. Voor de fotografie tekende, zoals steeds in Chaplins First National-periode Rollie Totheroh, die de komiek kende zoals geen ander.

Charles Chaplin: A Day's Pleasure

1919 | Komedie

Verenigde Staten 1919. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Jackie Coogan, Tom Wilson en Babe London.

Charlie maakt met vrouw (Purviance) en zoontje (Coogan) een ontspannend zondaguitstapje. De dag begint al onder een slecht gesternte want zijn oude T-Ford wil maar niet starten. Aan boord van het plezierschip verliest hij zijn plaats en moet hij een moeder die zich amper aan de reling kon vastklampen op het schip heisen. Hij wil zich neervleien op een strandstoel, maar krijgt deze niet in model. Dus zet hij zich maar, gegrepen door zeeziekte, op de bank naast de vrouw van een erg jaloerse bruut (Wilson). En als de trip ten einde is, betekent dit nog niet dat de moeilijkheden over zijn. Een middelmatige Chaplin-film waarin hij een aantal grapjes uit zijn Mutual-periode herkauwt in een erg voorspelbaar, door Chaplin zelf geschreven, scenario. Het ritme zit wel goed en de ruzie met de politiemannen aan het slot is uitstekend getimed. Chaplin speelt hier voor de eerste maal met de kleine Coogan, die later de titelrol zal spelen in THE KID. Fotografie is van Rollie Totheroh. Ook uitgebracht als A PLEASANT DAY.

A day's pleasure

1919 | Zwijgende film, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1919. Zwijgende film van Charles Chaplin.

Charlie maakt met vrouw (Purviance) en zoontje (Coogan) een ontspannend zondaguitstapje. De dag begint al onder een slecht gesternte want zijn oude T-Ford wil maar niet starten. Aan boord van het plezierschip verliest hij zijn plaats en moet hij een moeder die zich amper aan de reling kon vastklampen op het schip heisen. Hij wil zich neervleien op een strandstoel, maar krijgt deze niet in model. Dus zet hij zich maar, gegrepen door zeeziekte, op de bank naast de vrouw van een erg jaloerse bruut (Wilson). En als de trip ten einde is, betekent dit nog niet dat de moeilijkheden over zijn. Een middelmatige Chaplin-film waarin hij een aantal grapjes uit zijn Mutual-periode herkauwt in een erg voorspelbaar, door Chaplin zelf geschreven, scenario. Het ritme zit wel goed en de ruzie met de politiemannen aan het slot is uitstekend getimed. Chaplin speelt hier voor de eerste maal met de kleine Coogan, die later de titelrol zal spelen in THE KID. Fotografie is van Rollie Totheroh. Ook uitgebracht als A PLEASANT DAY.

Shoulder Arms

1918 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1918. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Sydney Chaplin, Jack Wilson en Henry Bergmann.

In deze zwijgende rolprent zit Charlie in het leger en bevindt zich aan het front. Hij droomt ervan in zijn eentje de oorlog te klaren. Tegen de afloop van WO I (1918) een actuele film, die nu wat gedateerd aandoet. Charlie schreef het script. Camerawerk van Roland Totheroh.

A Dog's Life

1918 | Drama

Verenigde Staten 1918. Drama van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Mut, Sydney Chaplin en Henry Bergmann.

Een Chaplin klassieker uit het tijdperk van de stomme film. Charlie is een zwerver die samen met zijn hond (ook een zwerver!) een gelukkig bestaan zoekt. Nog net zo aandoenlijk als toen. Cmaerawerk van Roland Totheroh.

Charles Chaplin : The Immigrant

1917 | Komedie

Verenigde Staten 1917. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Kitty Bradbury, Albert Austin en Henry Bergman.

Aan boord van een emigrantenschip op weg naar Amerika ontmoet Charlie de mooie Purviance. Haar moeder is bestolen en Charlie steekt daarom ongemerkt wat geld in haar zak, dat hij zojuist met gevaar voor eigen leven heeft gewonnen bij het spelen. Aangekomen in New York is hij platzak. Hij vindt wat geld en gaat een restaurant binnen, waar hij meteen ruzie krijgt met kelner Campbell die erop staat dat hij zijn hoed afneemt. Hij ontmoet opnieuw Purviance, wier moeder juist overleden is. Terwijl hij haar troost merkt hij dat het geldstuk uit zijn zak gevallen is. Een andere zwerver die het opraapt, betaalt ermee, maar Campell laat het weer op de grond vallen. Charlie probeert het ongemerkt op te rapen. Een sociaal getinte komedie waarin Chaplin een scheve blik werpt op het Vrijheidsbeeld. Amerika is duidelijk niet het land van melk en honing waarvan alle immigranten dromen. De film bevat enkele komische hoogtepunten, zoals het pokerspel en de affaire met het geldstuk. Rollie H. Totheroh en William C. Foster hanteerden de camera.

Charles Chaplin : The Cure

1917 | Komedie

Verenigde Staten 1917. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Eric Campbell, Henry Bergman en Albert Austin.

Een dag in een kuuroord met Charlie. Alhoewel alcohol streng verboden is arriveert hij met een koffer vol sterke drank. Het water uit de bron dat hij moet drinken vervangt hij door gin. Hij komt in conflict met zijn eeuwige tegenstander Campbell, veroorzaakt een chaos in de foyer en zet de zwemplaats op stelten. Het eindigt allemaal in de klassieke warboel. Weer een onweerstaanbare komedie uit de artistiek rijkste periode van Chaplin die een half uur lang van de ene gag in de andere stapt, zonder op adem te kunnen komen. De film bevat verschillende klassieke fragmenten, zoals zijn confrontatie met de aan een rolstoel gekluisterde Campbell wiens verbonden voet heel wat heeft te doorstaan. Alles werd weer in beeld gebracht door Rollie H. Totheroh en William C. Foster.

Charles Chaplin : The Adventurer

1917 | Komedie

Verenigde Staten 1917. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Henry Bergman, Marta Golden en Eric Campbell.

Charlie ontsnapt uit Sing-Sing en is al zijn achtervolgers te slim af. Al zwemmend kan hij hen afschudden. In een nabijgelegen villa wordt Purviance het hof gemaakt door spierbundel Campbell, maar wanneer haar moeder op het punt staat te verdrinken heeft hij niet de moed haar te redden. Dus springt Purviance in het water en Charlie komt juist op tijd om hen beiden te redden. Als hij Campbell een hand toesteekt, duwt deze hem onder water. Hij wordt bewusteloos aangetroffen door de chauffeur van de familie, die ervoor zorgt dat hij in het comfortabele huis weer bij kan komen. De laatste film die Chaplin draaide voor Mutual heeft weer een zeer rijk scenario en reeds enkele uitstekende speciale effecten (zoals tegen een klip oplopen). Om lekker bij te ontspannen met als extraatje enkele ontroerende momenten. De chauffeur is niemand minder dan de Japanner Kono, die van 1916 tot 1934 Chaplins privé-chauffeur en bediende was. Rollie H. Totheroh en William C. Foster tekenden opnieuw voor het camerawerk.

Charles Chaplin : Easy Street

1917 | Komedie

Verenigde Staten 1917. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Albert Austin, Eric Campbell en Henry Bergman.

Nadat hij missie-zuster Purviance heeft ontmoet, besluit vagebond Charlie te gaan werken. Op een aanplakbiljet worden politiemannen gevraagd. Charlie wordt aangenomen en zijn eerste opdracht is de orde te herstellen in Easy Street. De straat wordt namelijk geterroriseerd door Campbell en iedereen die in zijn buurt wordt horizontaal afgevoerd. Maar Charlie laat zich niet afschrikken. Ongetwijfeld de bekendste en populairste film die Chaplin draaide bij Mutual. Een verhaal waarin sociale satire, machtswellust en humor op vakkundige wijze in elkaar zijn verstrengeld. Hier ligt duidelijk de basis van het imago dat uit zijn latere, lange speelfilms zou groeien: de underdog die opkomt voor de zwakken. Rollie H. Totheroh en William C. Foster stonden in voor de fotografie.

Charles Chaplin : The Vagabond

1916 | Komedie

Verenigde Staten 1916. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Eric Campbell, Leo White en Charlotte Mineau.

Zwerver Charlie ontmoet op het platteland Purviance. Het blijkt dat het meisje als kind door de zigeuners ontvoerd werd en dat haar moeder nog steeds om haar treurt. Bovendien wordt ze mishandeld door zigeunerbaas Campbell. Charlie speelt viool voor haar en ze raakt helemaal betoverd, maar de idylle wordt onderbroken door de komst van Campbell die haar met de zweep geeft. Charlie gaat de reus te lijf en slaat hem bewusteloos. Ze vluchten en ontmoeten een schilder. Tussen hem en Purviance is het liefde op het eerste gezicht. In tegenstelling tot de vroegere films van Chaplin heeft deze een dramatische structuur en werd hij meer opgevat als een tragi-komedie. Interessant als blauwdruk voor zijn langere films uit de jaren 1920. Fotografie van Rollie H. Totheroh en William C. Foster.

Charles Chaplin : The Rink

1916 | Komedie

Verenigde Staten 1916. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, James T. Kelly, Eric Campbell en Henry Bergman.

Charlie is kelner in een restaurant maar in zijn vrije tijd gaat hij graag rolschaatsen. Tijdens één van die gelegenheden ontmoet hij Purviance. Als hij haar het hof probeert te maken, verschijnt Campbell, de echtgenoot van een dame die hij vaak gezien heeft in het restaurant, samen met Purviance's vader. Charlie weet Purviance weg te lokken en stelt zich voor als een beroemd rolschaatser. Ze nodigt hem uit voor een rolschaats- party. In deze film geeft Chaplin een unieke demonstratie van zijn evenwichtskunst op rolschaatsen. Het gechoreografeerde rolschaatsballet ontbreekt in geen enkele Chaplin-compilatiefilm. Opnieuw stonden Rollie H. Totheroh en William C. Foster in voor de fotografie.

Charles Chaplin : The Pawnshop

1916 | Komedie

Verenigde Staten 1916. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Henry Bergman, Edna Purviance, John Rand en Albert Austin.

Als bediende in een lommerd heeft Charlie het niet gemakkelijk om de andere assistent, Rand, te overtroeven. Ze zitten elkaar doorlopend in de haren. Als hun baas, Bergman, hier achter komt ontslaat hij Charlie, maar die slaagt erin de man te vermurwen, zodat hij mag blijven. Achter de toonbank leidt hij de toeschouwer van de ene verrassing in de andere. Een oude man die beweert geen geld meer te hebben geeft prompt wisselgeld en een dief, Campbell, komt binnen met het smoesje dat hij zijn paraplu wil verpanden, enz. Het hoogtepunt is Charlie's onderzoek van een wekker, die hij zorgvuldig vernielt alvorens te zeggen dat deze niks waard is. Een van de zuiverste juweeltjes die Chaplin in deze periode maakte. De film is een waterval van opeenvolgende gags. Het is tevens zijn eerste samenwerking met Bergman. In beeld gebracht door Rollie H. Totheroh en William C. Foster.

Charles Chaplin : The Floorwalker

1916 | Komedie

Verenigde Staten 1916. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Eric Campbell, Edna Purviance, Albert Austin en Leo White.

Charlie stapt een winkel binnen waar de boekhouder zojuist de baas heeft uitgeschakeld en er met het geld vandoor wil. De boekhouder, een dubbelganger van Charlie, stelt voor van kleren te ruilen. De zwerver gaat hier maar al te graag op in, vooral omdat hij geld toekrijgt. Maar Charlie werd achtervolgd door een winkeldetective en die grijpt nu de boekhouder bij zijn lurven. De zak vol geld wordt aan Charlie gegeven. Ondertussen is de baas weer bij bewustzijn en denkt in Charlie zijn boekhouder te herkennen. Komedie vol verwikkelingen en enkele klassieke scènes. Zo denkt Charlie dat hij in de spiegel kijkt als hij de boekhouder ontmoet. Onvergetelijke fragmenten zijn verder de geldtas die op de roltrap geworpen wordt en Charlie's dans ter ere van de dollar. De eerste van twaalf films die Chaplin in 1916-17 schreef, regisseerde en acteerde voor Mutual, de maatchappij die hem internationale populariteit zou bezorgen. Voor alle films die hij hier draaide deden Rollie H. Totheroh en William C. Foster het camerawerk.

Charles Chaplin : The Count

1916 | Komedie

Verenigde Staten 1916. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Eric Campbell, Edna Purviance, Leo White en May White.

Charlie is leerling-kleermaker. Tijdens het strijken verbrandt hij de broek van een graaf, zodat hij de deur uitvliegt. De kleermaker vindt in de broekzak een briefje waarin de graaf afzegt voor een party, die door de rijke erfgename Purviance wordt gegeven. De kleermaker besluit zich uit te geven voor de graaf. Maar Charlie, die een bekende is van de kokkin, is ook in het huis. Terwijl hij zich moet verbergen voor de opeenvolgende aanbidders van de kokkin, staat hij plotseling voor zijn verbaasde ex-baas en hij heeft diens bedrog door. Weer een snelle opeenvolging van slapstick en persoonsverwisseling. De tafelmanieren van Charlie vormen een hoogtepunt van de film, evenals zijn alles vernietigend golfspel op het buffet. Fotografie van Rollie H. Totheroh en William C. Foster.

Charles Chaplin : One AM

1916 | Komedie

Verenigde Staten 1916. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin en Albert Austin.

Gekleed in smoking, duidelijk onder invloed van de drank, komt Charlie thuis. Hij kan de sleutel niet vinden, dus klimt hij via een raam naar binnen, om vervolgens met de sleutel naar buiten te komen en het huis via de deur te betreden. Hij komt in conflict met bijna ieder voorwerp dat hij tegenkomt. Een film waarin Chaplin een one-man pantomine weggeeft, op een korte rol van de taxi-chauffeur na. Dit werd later voor heel wat komische acteurs routine, maar slechts weinigen konden dit zo lang volhouden. Het ritme ligt hierdoor wel wat lager dan in de meeste andere korte films van Chaplin. Hij toont zich echter een acteur met voldoende charisma om een half uur lang te boeien. (De opgegeven speelduur van de zwijgende Chaplin-films betreft de originele kopie van 16 beelden per seconde en niet de latere versie van 24 beelden). Fotografie van Rollie H. Totheroh en William C. Foster.

Charles Chaplin : Behind The Screen

1916 | Komedie

Verenigde Staten 1916. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Eric Campbell, Albert Austin en Henry Bergman.

Charlie is decordrager in een filmstudio. Hij wordt doorlopend afgejakkerd door zijn baas, Campbell. In de studio wil een jong meisje, Purviance, een kans wagen als actrice, maar niemand schenkt haar enige aandacht. Er worden gelijktijdig drie films gedraaid in de studio, een historische, een komedie en een drama. Zoals te verwachten lopen de opnamen weldra door elkaar heen. Weer een daverende opeenvolging van de meest uitzinnige invallen, met als hoogtepunt de val waarin heel wat mensen uit de studio verdwijnen. Het is de enige Chaplin-film met een lange taartengooi-scène. Voor die tijd zeer zeldzaam is een scène waarin homoseksualiteit gesuggereerd wordt. Het blijkt echter dat een van de jongens een verklede Purviance is. De film kwam in Zweden in botsing met de censuur vanwege de verregaande brutaliteit. Fotografie van Rollie H. Totheroh en William C. Foster.

Charles Chaplin: A Woman

1915 | Komedie

Verenigde Staten 1915. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Charles Insley, Marta Golden en Margie Reiger.

Op een mooie zomerdag slentert Charlie in het park. Hij ontdekt een eenzame dame en tracht haar te versieren, maar hun idylle wordt gestoord door haar `vriend` (Insley) die juist een drankje was gaan halen. Die vriend blijkt echter vergezeld te zijn van vrouw (Golden) en dochter (Purviance) die in het zonnetje liggen te slapen. Door een list kan Charlie de man in het water duwen. Hij brengt diens vrouw en dochter thuis, maar enkele ogenblikken later verschijnt ook de vader en een vriend (Armstrong). Om aan hun woede te ontsnappen verkleedt Charlie zich als vrouw tot grote hilariteit van de dochter. Maar om geloofwaardig over te komen moet ook zijn snorretje verdwijnen. Een typische film voor de Essanay-periode van Chaplin, plezierig en ontspannend. Maar het travestie-nummertje kreeg heel wat kritiek en de film werd in verschillende landen jarenlang verboden. Chaplin schreef zelf het scenario. Voor de fotografie tekende zijn vaste cameraman Rollie Totheroh.

Charles Chaplin: A Night In The Show

1915 | Komedie

Verenigde Staten 1915. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Charlotte Mineau, Dee Lampton en Leo White.

De dronken snobistische Charlie gaat naar de veaudeville en heeft heel wat moeilijkheden om een geschikte zitplaats te vinden. Als hij deze uiteindelijk gevonden heeft zit hij vlak bij de sc[KA2]ene en stoort hij de show doorlopend. Op de goedkopere plaatsen zit een nog meer beschonken kerel (nogmaals Chaplin) die eveneens voor de nodige heibel zorgt. Een schitterende opeenvolging van pantomime-gags die in zulk een snel tempo op de toeschouwer worden afgevuurd dat deze de kans niet krijgt om ze allemaal in een visie te zien. Chaplin zou later nog meermaals gebruik maken van een ontdubbeling van zijn personage, maar zelden was het zo essentiëel als in deze vroege productie, die zoals steeds door hemzelf geschreven werd. Hij baseerde zich op een van zijn toneelacts die in Engeland Mumming Birds heette en in Amerika A Night In An English Music Hall en waarin hij opgemerkt werd door Mack Sennett. Rollie Totheroh was weerom verantwoordelijk voor de fotografie.

Charles Chaplin : The Champion

1915 | Komedie

Verenigde Staten 1915. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin en Edna Purviance.

In 1915, op zijn 26ste, had Chaplin al 35 korte films op zijn naam staan. Deze film moeten we plaatsen na zijn periode bij Keystone. Het is zijn derde film bij de Essanay-studio, die hem de volledige verantwoordelijkheid liet. Als bokser bevestigt hij zijn gave voor het precieze gebaar en de onweerstaanbare gags en slapstick. De film is opgebouwd als een ballet en kondigt de meesterwerkjes aan die niet lang meer op zich zouden laten wachten. Purviance, zijn leading lady, bleef de volgende acht jaar zijn voornaamste tegenspeelster, maar ook daarna, tot haar dood in 1958, bleef ze op de Chaplin-loonlijst staan.

Tillie's Punctured Romance

1914 | Komedie, Zwijgende film

Verenigde Staten 1914. Komedie van Mack Sennett. Met o.a. Marie Dressler, Mabel Normand, Mack Swain, Charles Bennett en Chester Conklin.

Een curiositeit, deze eerste komische hoofdfilm waarin Dressler haar toneelrol speelt als boerenmeisje dat door het stadse fatje Chaplin wordt uitgekleed. Niet erg samenhangend, maar er zitten kostelijke momenten in. Het is vooral om historische redenen van belang. Chaplin speelt nog niet zijn type van de kleine zwerver.

Charles Chaplin: Getting Acquainted

1914 | Komedie

Verenigde Staten 1914. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Mabel Normand, Phyllis Allen, Mack Swain en Edgar Kennedy.

Charlie wandelt in het park met zijn wettige echtgenote (Allen). Als deze even afwezig is gaat hij in op de avances van een flirtend meisje (Normand), tot deze haar echtgenoot (Swain) voorsteld. Deze laatste tracht ondertussen om Charlie`s vrouw te versieren. Dan verschijnt er eensklaps een politieman (Kennedy) op zoek naar een stelende playboy. Er volgt een verwarrende achtervolging waarbij iedereen wel enkele slagen mag incasseren. Een primitieve Chaplin die eigenlijk niet meer past in het œuvre van de komiek op het einde van zijn Keystone-reeks. De film werd duidelijk vlug in elkaar gestoken om iets te kunnen tonen na de langspeler TILLIE'S PUNCTURED ROMANCE. Chaplin schreef zelf het scenario en als cameraman fungeerde weerom Frank D. Williams.