Dambisa Kente: cast.
Er zijn 3 films gevonden.

Fools

1997 | Drama

Mozambique​/​​Frankrijk​/​​Zuid-Afrika​/​​Zimbabwe 1997. Drama van Ramadan Suleman. Met o.a. Patrick Shai, Dambisa Kente, Vusi Kunene, Jeremiah Ndlovu en Corney Mabaso.

Cry, the Beloved Country

1995 | Drama

Verenigde Staten 1995. Drama van Darrell Roodt. Met o.a. James Earl Jones, Richard Harris, Vusi Kunene, Leleti Khumalo en Charles S. Dutton.

Zestigers James Earl Jones en Richard Harris laten op subtiele wijze al hun acteerervaring samenkomen in Cry, the Beloved Country, de tweede verfilming van de roman van Alan Paton. Jones, bekend van de stem van Darth Vader in Star Wars, is groots als weinig wereldse, plattelandse 'umfundisi' (priester) Kumalo. Voor het eerst in zijn leven reist de umfundisi in 1948 naar de grote stad Johannesburg. Hij zoekt er zijn problematische zuster en zijn vermiste zoon. Daarbij krijgt hij handige hulp van lokale umfundisi Msimangu (mooi gespeeld door de onbekende Kunene). Ondertussen leren we dat Kumalo's dorpsgenoot James Jarvis (Harris) eveneens in Johannesburg is, omdat diens zoon er vermoord is. De wegen van Jarvis en Kumalo, een witte landeigenaar een zwarte umfundisi in Zuid-Afrika, zullen op dramatische wijze kruisen. Een aantal kijkers en critici had moeite met Cry, the Beloved Country, omdat de film het racisme in het opkomende apartheidsysteem niet op vlijmscherpe toon aan de kaak stelt. Dat feit kan echter ook als kwaliteit beschouwd worden. De filmers laten een prachtig land zien, met mensen, wit en zwart, die allen nadeel zullen ondervinden van apartheid. De (zwarte) Msimangu beschrijft de tragedie als volgt: 'In mijn hart heb ik die grote angst, dat wanneer de blanke liefde vindt, wij alleen nog haat kennen.'

Friends

1993 | Drama, Misdaad

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Zuid-Afrika 1993. Drama van Elaine Proctor. Met o.a. Kerry Fox, Dambisa Kente, Michele Burgers, Marius Weyers en Tertius Meintjes.

Eind jaren 1980 in Johannesburg, Zuid-Afrika. Drie vriendinnen, die elkaar op de universiteit hebben leren kennen, blijven na hun studie nog intensief met elkaar omgaan: Thoko (Kente), een zwarte die bij het onderwijs is gegaan, Annika (Burgers) een Zuidafrikaanse die archeologe is geworden, en de blanke Sophie (Fox), die haar militante houding niet van zich af kan schudden. Ondanks hun totaal verschillende achtergronden worden ze op hun eigen manier geconfronteerd met de apartheid en reageren daarop heel verschillend. Sophie, van Britse origine, wordt lid van een organisatie die desnoods met geweld een einde aan de beschamende apartheid wil maken. Annika is onrealistsich en steekt als een struisvogel haar kop in het zand voor de werkelijkheid en Thoko is te vredelievend wat ook niets oplost. Als Annika en Thoko erachter komen dat Sophie bij aanslagen betrokken is geweest, wordt hun vriendschap op de proef gesteld. Apartheid is dikwijls het onderwerp geweest van uitstekende films, maar deze niet al te originele rolprent is veel te na[KA3]ief en bekijkt bepaalde personages door een roze bril (Thoko) en anderen door een zwarte bril (Sophie); de waarheid ligt in het midden, maar niet bij Annika. De Zuidafrikaanse regisseuse Proctor, die als maakster van uitstekende documentaires een goede naam heeft opgebouwd, moet met speelfilms nog het nodige leren. Wellicht lag dat aan haar scenario. Niettemin bekroond op het filmfestival van Cannes met een Gouden Camera en een speciale vermelding van de jury. Het camerawerk van Dominique Chapuis is mooi. De apartheid werd officieel afgeschaft in 1994 en sedert die tijd geldt Zuid-Afrika als het grote voorbeeld voor de rest van het continent, dat er maar niet in slaagt met een vergelijkbare democratie te overleven. Behalve Zuid-Afrika zijn het clans die anderen onderdrukken en stammen die elkaar bestrijden en trachten uit te moorden. Dolby Stereo.