Ulla Jacobsson: cast.
Er zijn 12 films gevonden.

La Servante

1969 | Drama, Erotiek

Frankrijk​/​​Duitsland 1969. Drama van Jacques Bertrand en Jacques-Paul Bertrand. Met o.a. Ulla Jacobsson, Daniel Gélin, France Anglade, Gisela Hahn en Ulla Jacobson.

Een boerenmeisje in Parijs gaat in betrekking bij een arts en diens echtgenote. De arts zwicht voor het fraai ogende kind, wat zijn huwelijk en positie in gevaar brengt. De uitstekende fotografie (van Guy Suzuki) en de heel redelijke vertolkingen verdienden meer dan deze keukenmeiden-romanstof.

Bamse

1969 | Drama

Zweden 1969. Drama van Arne Mattsson. Met o.a. Ulla Jacobsson, Folke Sundquist, Grynet Molvig, Björn Thambert en Keve Hjelm.

Een jongeman vindt in de auto van zijn verongelukte vader een teddybeer en speurt de eigenaar op: de jonge geliefde van de overledene. De wrok tegen de vrouw slaat om in liefde met een tragische afloop. Dit psychologisch drama is flinterdun en neigt naar de smartlap, ook al omdat Mattssons vormgeving kitsch- effecten allesbehalve schuwt. Curieus om liefdespaar uit zijn HON DANSADE EN SOMMER terug te zien als mensen van middelbare leeftijd.

Alle Jahre wieder

1967 | Komedie

Duitsland 1967. Komedie van Ulrich Schamoni. Met o.a. Hans Dieter Schwarze, Ulla Jacobsson, Sabine Sinjen, Johannes Schaaf en Hans Possega.

Wrange, vreemde klucht over een man die elk jaar even bij zijn ex-vrouw en kinderen op bezoek gaat. Evenwel meervoudig bekroond, o.a. de Zilveren Beer in Berlijn (1967). Scenario van Michael Lentz en de regisseur.

Nattmara

1965 | Thriller

Zweden 1965. Thriller van Arne Mattsson. Met o.a. Ulla Jacobsson, Gunnar Hellström, Svend Lindberg, Mimi Pollak en Thord Peterson.

Een geslaagde mode-ontwerpster wordt naar het leven gestaan, maar niemand gelooft haar, waardoor ze aan haar geestesvermogens gaat twijfelen. Goed spel van Jacobsson in haar Zweedse come-back en een uitgekiend scenario van Per Wahlöö, maar helaas weinig oorspronkelijk, wat door de overmatige lengte des te meer opvalt. Suggestieve muziek van jazzmusicus Riedel.

Zulu

1964 | Actiefilm, Avonturenfilm, Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1964. Actiefilm van Cy Endfield. Met o.a. Stanley Baker, Jack Hawkins, Ulla Jacobsson, Michael Caine en Nigel Green.

In januari 1879 komen zo'n vierduizend Zoeloes in opstand tegen het Britse garnizoen van Rorke's Drift in het Zuidafrikaanse Natal. Dominee Hawkins en zijn dochter Jacobson willen de burgerbevolking zo snel mogelijk evacueren, maar luitenant Baker maakt zich klaar om met 105 manschappen de overmacht het hoofd te bieden. Een sterk geromantiseerd verslag van de historische strijd. Het verhaaltje is clichématig, maar de veldslag zelf, die bijna de helft van de speelduur in beslag neemt, werd bijzonder spectaculair gefilmd. Goede hoofdrollen, ook van de nog jonge Caine. Endfield en John Prebble schreven het scenario, dat door Stephen Dade prachtig in beeld gebracht werd. Heroïsche score van John Barry. De voorgeschiedenis werd in 1979 alsnog uit de doeken gedaan in ZULU DAWN. In Amerika ingekort tot 98m. Verteller is Richard Burton. Gedraaid in Technirama.

Una Domenica d'estate

1961 | Komedie

Italië 1961. Komedie van Giulio Petroni. Met o.a. Jean-Piere Aumont, Karin Baal, Jacques Bergerac, Eddie Bracken en Françoise Fabian.

Een automonteur `leent` op zijn werk een wagen om met zijn vriendin op vakantie naar de badplaats Fregene te kunnen gaan; om dezelfde reden leegt een boekhouder de kas van zijn werkgever. De bestolenen gaan achter hen aan en hun belevenissen mengen zich met die van andere toeristen, met alle complicaties en romances vandien. Deze episodische film onderscheidt zich van andere vakantiefilms door de grotere eenheid van toon (waardoor het vooral een achtervolgingskomedie wordt met de nodige vaart) en door een curieuze internationale rolbezetting, die in de Italiaanse personages niet altijd overtuigt.

Im Namen einer Mutter

1960 | Misdaad

Duitsland 1960. Misdaad van Erich Engels. Met o.a. Ulla Jacobsson, Dietmar Schönherr, Sabine Sünwoldt, Christine Nielsen en Claus Holm.

Een moeder van een misbruikt en vermoord klein meisje neemt het recht in eigen hand en schiet in de rechtszaal de schuldige neer. Ze wordt beschuldigd van moord met voorbedachten rade en steekt 'in naam van een moeder' een pleidooi af voor het invoeren van de doodstraf. Goede bijrollen maar een wat mindere beurt van de hoofdrolspeelster.

Unruhige Nacht

1958 | Oorlogsfilm

Duitsland 1958. Oorlogsfilm van Falk Harnack. Met o.a. Bernhard Wicki, Ulla Jacobsson, Hansjörg Felmy, Werner Peters en Ann Savo.

Een legerpredikant moet een ter dood veroordeelde deserteur bijstaan. Het executiepeloton wordt gecommandeerd door een officier die in burger ook dominee is. Een tamelijk dubbelhartig pleidooi voor het vak van legerpredikant aan de hand van een in beginsel prima gegeven.

Die Letzten werden die Ersten sein

1957 | Misdaad, Drama

Duitsland 1957. Misdaad van Rolf Hansen. Met o.a. O.E. Hasse, Ulla Jacobsson, Maximilian Schell, Adelheid Seeck en Brigitte Grothum.

Lorenz Darrandt (Schell) keert getraumatiseerd uit WO II naar huis terug. Zijn vriendin Wanda (Jacobsson) is een jonge vrouw die het met de moraal niet zo nauw heeft genomen, omdat het moeilijke tijden waren. Hierdoor had ze een pooier (Mosbacher). Uit frustratie slaat Lorenz Darrandt de souteneur doodt. Om niet in het gevang te raken, reikt Lorenz` broer Ludwig (Hasse) die een geslepen en ambitieuze strafpleiter is, hem de helpende hand. Een arme bedelaar draait voor de feiten op, wordt veroordeeld en voor heel lang in de bak geslingerd. Deze gebeurtenissen worden het jonge stel uiteindelijk te machtig en ze plegen zelfmoord. Dan komt de waarheid definitief naar boven. Dit klinkt allemaal best goed, maar het is een vervelende film omdat het scenario van Jochen Huth naar een kort verhaal van John Galsworthy uitgewerkt is als een driestuiversromannetje. Het spel van de topacteurs is beneden hun normale peil omdat ze niet in de goede richting werden gestuurd. Het camerawerk is van Franz Weihmayr. Gesitueerd in Hamburg dat in wederopbouw is.

Sommarnattens leende

1955 | Komedie, Erotiek, Drama, Experimenteel

Zweden 1955. Komedie van Ingmar Bergman. Met o.a. Ulla Jacobsson, Eva Dahlbeck, Harriet Andersson, Margit Carlqvist en Gunnar Björnstrand.

Bergmans zestiende film was de eerste die internationale aandacht trok. De film is een stijlvolle, bitterzoete komedie over de zich in één nacht afspelende gebeurtenissen in het landhuis van een courtisane. Haar dochter, een actrice, geeft een feest en nodigt daarvoor haar minnaar uit, de legerkapitein Malcolm van wie ze eigenlijk af wil. Maar ook haar ex-echtgenoot, de advocaat Egerman, diens vrouw en hun opgroeiende zoon behoren tot de gasten. Eenmaal verzameld op het landgoed ontwikkelen zich tussen de hoofdpersonen verschillende amoureuze verhoudingen. Het verloop van de gebeurtenissen wordt meesterlijk gestuurd door Bergman, die de psychologie van de diverse personages accentueert door het gebruik van objecten als parasols en sluiers. De elegante vormgeving, de spitse dialogen en Bergmans rake psychologische inzicht in liefdesvalkuilen, maken dit een uitschieter in het komediegenre. Onder al het vertoon van oppervlakkige elegantie en humor schuilt echter de innerlijke leegte en zelfzuchtigheid van de naar liefde en seks hunkerende personages. De luchtige film neemt in Bergmans overwegend ernstige oeuvre een uitzonderingspositie in en was meteen een groot succes. In 1973 werd het verhaal bewerkt tot de Broadway-musical Smiles en in 1982 baseerde Woody Allen zijn A Midsummer Night's Sex Comedy op Bergmans origineel.

All jordens fröjd

1952 | Drama

Zweden 1952. Drama van Rolf Husberg. Met o.a. Ulla Jacobsson, Lars Elldin, Solveig Hedengran, Edla Rothgard en Birger Malmsten.

Een 19e-eeuws meisje wordt uitgehuwelijkt aan een hereboer om het familiebezit te waarborgen. Na enige jaren komt haar jeugdliefde weer in haar leven, maar door het begrip van de echtgenoot worden drama's voorkomen. Deze vrij plechtstatige en trage filmversie van een roman van Margit Söderholm blijft onderhoudend door het beeld van vroegere tradities en door de innemende frisheid van Jacobsson.

Hon dansade en sommar

1951 | Drama, Romantiek, Erotiek

Zweden 1951. Drama van Arne Mattson. Met o.a. Ulla Jacobsson, Folke Sundquist, Edvin Adolphson, Irma Christenson en Gösta Gustavsson.

G[KA3]oran Stendahl (Sundquist) brengt na zijn eindexamen de vakantie door op de boerderij van zijn oom en wordt verliefd op buurmeisje Kerstin (Jacobsson). Onder invloed van een conservatieve dominee keren de dorpsbewoners en de familie van het meisje zich tegen de jonge liefde, maar ze trotseren de oppositie. Het meisje sterft bij een ongeluk op de motorfiets en de dominee stelt bij de begrafenisdienst de jongen verantwoordelijk. Dit eerste grote internationale succes van de naoorlogse Zweedse cinema vierde destijds op een opzienbarende wijze de vrije liefde (met bijbehorende naaktsc[KA2]ene). Niets om nu nog van op te kijken en zwart/wit-tegenstellingen doen opgelegd melodramatisch aan, al blijft het jonge paar verfrissend spontaan. Bekroond met een Gouden Beer in Berlijn en de muziek van Sven Sk[KA3]old kreeg prijs voor de Beste Muziek in Cannes. Het scenario is van W. Semitjov naar de roman [KL]Sommardansen[KLE] van P.O. Ekstr[KA3]om met medwerking van Olle Hellbom (die als regisseur talloze PIPI LȦNSTRUMP films op zijn naam zou zetten) en regisseur Mattson, die niet op aftiteling als zodanig staan vermeld. Het camerawerk is van Göran Strindberg. Mono.