Germaine Delbat: cast.
Er zijn 16 films gevonden.

Le sud

1989 | Oorlogsfilm

Frankrijk 1989. Oorlogsfilm van Philippe Monnier. Met o.a. Henri Serre, Catherine Leprince, Pierre-Jean Cherer en Germaine Delbat.

Een groot landgoed in het zuiden van Frankrijk in 1942 met op de achtergrond het oorlogsgeweld. Daar wonen een vader, die gevlucht is in een fantasiewereld die aan Afrika doet denken, zijn dochter en zijn zoon. Een langdradige bitterzoete vertelsel want dit thema komt wel wat magertjes over in verhouding tot de lange duur van de film. Een gevoelige schets van de personages en een behoorlijke tijdsreconstructie.

Les Héritiers: Le régisseur

1982 |

Frankrijk 1982. Bruno Gantillon. Met o.a. Christine Laurent, Bernard-Pierre Donnadieu, Philippe Bellay en Germaine Delbat.

Uit de serie [KL]Les H[KA1]eritiers[KLE]. De zieke eigenaar van het landgoed `La R[KA1]eserve` moet het beheer ervan overlaten aan een jonge beheerder: Julien Gallion (Donnadieu). Hij heeft een goede keus gemaakt want de jongen werkt hard en houdt van het land, maar er zijn kapers op de kust, zodat hij met heel wat listen te maken krijgt. Hoewel er overwegend goed gespeeld wordt heeft het verhaal te lijden onder het dunne scenario, waarvan de verwikkelingen zeer voorspelbaar zijn. Produkt van een tv-regisseur die een moeilijke en onfortuinlijke carrière op het witte doek achter de rug heeft. Mooie landschappen.

La Nuit de la mort!

1980 | Horror

Frankrijk 1980. Horror van Raphaël Delpard. Met o.a. Isabelle Goguey, Charlotte de Turkheim, Betty Beckers, Michel Flavius en Michel Debrane.

Een jonge vrouw krijgt een baantje bij een afgelegen bejaardenhuis, waar het personeelsverloop aanzienlijk blijkt te zijn. Langzaam maar zeker ontdekt ze dat de oudjes op gezette tijden een vrouwelijk personeelslid vermoorden en opeten teneinde er jeugdiger uit te blijven zien dan ze feitelijk zijn. De film levert op satirische wijze kritiek op de beunhazerij in de bejaardenverzorging, maar leunt te sterk op één idee en duurt te lang.

La gueule de l'autre

1979 | Komedie

Frankrijk 1979. Komedie van Pierre Tchernia. Met o.a. Michel Serrault, Jean Poiret, Bernadette Lafont, Curd Jürgens en Andréa Parisy.

Uit angst voor een terrorist laat een politicus zich tijdens de verkiezingscampagne vervangen door een op hem lijkend familielid. De plaatsvervanger, die acteur is, pakt alles op zijn eigen manier aan, en met succes. Tenslotte zal de vervanger de identiteit van de ander aannemen. De satirische elementen worden al te voorzichtig aangepakt waardoor de uitwerking van dit kansrijke gegeven vrijblijvend vriendelijk wordt. De personages blijven schetsmatig, op de dubbelrol van Serrault na, die door gebrek aan tegenspel ook teleurstelt.

Madame le juge: le dossier Françoise Muller

1978 | Mysterie, Misdaad

Frankrijk​/​​Duitsland 1978. Mysterie van Edouard Molinaro. Met o.a. Simone Signoret, Nathalie Delon, Gilles Segal, Jean-Pierre Darras en Jean-Claude Dauphin.

Veelbelovende econoom Rousselet valt voor gangstermeisje Delon, waarop hij bij een mislukte afrekening door ex-minnaar Segal wordt neergeknald en omgelegd. Delon bekent schuld, maar onderzoeksrechter Signoret gelooft er geen barst van en wroet net zolang in het misdaadmilieu rond totdat zij de ware schuldige gevat heeft. De eerste film in een serie van zes, rondom Signoret met een voor haar op maat gemaakt scenario van Alphonsé Boudard naar de karakters van Raymond Thevenin. Literaire tv- persoonlijkheid Pivot is te zien in een klein rolletje. Krimi à la française.

Le vieux pays où Rimbaud est mort

1977 |

Frankrijk​/​​Canada 1977. Jean-Pierre Lefebvre en Jean Pierre Lefebvre. Met o.a. Marcel Sabourin, Anouk Ferjac, Miryam Poyer, Roger Blin en Germaine Delbat.

Abel uit Quebec gaat terug naar het land van zijn voorouders, Frankrijk. Hij wil weten in hoeverre de Fransen veranderd zijn. Hij ontdekt in eerste instantie het Frankrijk van de toeristenfolders maar daarna wordt hij er, mede dankzij allerlei ontmoetingen en liefdesrelaties, getuige van hoe het echte Frankrijk leeft, lijdt en liefheeft. Hij ziet dan in hoezeer de verre verwanten in het 'Nieuwe Frankrijk' verwijderd zijn geraakt van het 'oude land'. De kijk van deze regisseur uit Quebec op de Parijse zeden is spits, vlijmscherp en soms keihard maar hij vermengt dit met onmiskenbare melancholie; zodoende een film met een geheel eigen accent. Ook bekend als CE VIEUX PAYS OÙ RIMBAUD EST MORT, RIMBAUD EST MORT en RIMBAUD EST MORT - LE VIEUX PAYS.

L'hôtel de la plage

1977 | Komedie

Frankrijk 1977. Komedie van Michel Lang. Met o.a. Myriam Boyer, Daniel Ceccaldi, Anna Gaël, Michèle Grellier en Guy Marchand.

Een aantal gezinnen brengt jaarlijks de vakantie door in een hotel in een Bretonse badplaats, maar ook door de opgroeiende kinderen zijn er toch weer onvoorziene verrassingen en amoureuze complicaties. De regisseur van A NOUS LES PETITES ANGLAISES houdt zich aan hetzelfde stramien van vakantieflirts - nu in alle leeftijdscategorieën - met minimale oorspronkelijkheid. Sommige aardige momenten zijn te danken aan de acteurs. Scenario van Michel Lang.

Une ténébreuse affaire

1975 | Drama, Misdaad, Historische film

Frankrijk 1975. Drama van Alain Boudet. Met o.a. Robert Bazil, Nita Klein, Germaine Delbat, Cyrille Grisse en Stéphane Bouy.

In 1800 wordt senator Clément de Ris ontvoerd en drie onschuldige mensen worden gearresteerd en door de beruchte Fouché ter dood veroordeeld. Een getrouwe bewerking van een historische roman van Honoré de Balzac door Jean-Louis Roncoroni, die samen met regisseur Boudet het scenario schreef. Gebaseerd op een ware gebeurtenis. Een aflevering in de reeks Balzac-verfilmingen voor tv. Gefilmd in Tours, Rivau, Léméré, Grillemot eb Chapelle Blanche.

Prêtres Interdits

1973 | Drama

Frankrijk 1973. Drama van Denys de La Patellière. Met o.a. Robert Hossein, Claude Jade, Pierre Mondy, Claude Piéplu en Louis Seigner.

Een jonge dorpspastoor wordt verliefd op een jong meisje in de turbulente tijd v[KA1]o[KA1]or WO II. Hij treedt uit het ambt en moet haar meerderjarigheid afwachten voordat ze kunnen trouwen. Ze sterft tijdens de oorlog en hij gaat in het verzet samen met een bevriende abt die (ook) de kerkhiërarchie betwist. Hij sneuvelt en de abt brengt het na de bevrijding tot aartsbisschop, die jonge priesters echter de noodzaak van het celibaat moet voorhouden. Vlakke regie van een interessant en ingetogen gespeeld scenario, dat de celibaatskwestie en andere kerkvernieuwingen zinnig behandelt, al zou een korter tijdsbestek de duidelijkheid van de kritiek ten goede zijn gekomen.

Le Fils

1973 | Misdaad, Drama

Italië​/​​Frankrijk 1973. Misdaad van Pierre Granier-Deferre. Met o.a. Yves Montand, Marcel Bozzuffi, Frédéric de Pasquale, Germaine Delbat en Klaus Grünberg.

Een Corsicaanse gangster keert na jaren terug uit New York, omdat zijn moeder op sterven ligt. Er komen jeugdherinneringen bij hem op en hij wil zijn vak er aan geven, maar zijn voorgeschiedenis laat hem niet los. Een voorspelbaar misdaadverhaal dat extra dimensie krijgt door goed spel en het gebruik van de locatie. Scenario van Henri Graziani.

Les misérables

1972 | Drama, Historische film

Frankrijk 1972. Drama van Marcel Bluwal. Met o.a. Georges Géret, Nicole Jamet, François Marthouret, Gilles Maidon en Bernard Fresson.

Een getrouwe tv-bewerking van het beroemde werk van Victor Hugo, dat speelt in het 19e eeuwse Parijs tijdens de barricaden. Een ontsnapte gevangene houdt zich schuil, samen met zijn aangenomen dochter, in een onaangenaam pension, waar het pensionhoudersechtpaar ooit zijn pleegdochter beestachtig hebben behandeld, en nu hèm willen vermoorden. Een verliefde student verijdelt de dreigende doodslag, waardoor de naargeestige kamerverhuurders in de bak belanden. De pleegdochter en haar stiefvader nemen de benen, en de dochter van het gevangen echtpaar zwerft door de kommervolle lichtstad naar de verdwenen student, terwijl haar jongere broer twee ondervoede straatarme kinderen onderdak verleent in zijn huis bij de Bastille. Wordt in twee of in vier delen uitgezonden. Het scenario is van regisseur Bluwal naar de roman van Victor Hugo. Het camerawerk is van André Bac.

Vipère au poing

1971 | Drama

Frankrijk 1971. Drama van Pierre Cardinal. Met o.a. Alice Sapritch, Marcel Cuvelier, Dominique De Keuchel en Germaine Delbat.

Hervé Bazin tekende eigen ervaringen op over twee broers die door hun oma worden opgevoed en dan ineens weer bij hun moeder wonen, die er een stevig regime op nahoudt. Bazins roman, genaamd 'Vipère au poing' ('Slang in de vuist'), staat op veel literatuurlijsten van Franse scholieren. De verfilming door Cardinal volgt het boek op de voet. De confrontatie tussen zoon Brasse-Bouillon (De Keuchel) en moeder Folcoche (Sapritch) staat centraal. Komieke Sapritch, die nog in Louis de Funès-films speelde, is eng goed in haar serieuze rol. De actrice die Sapritch opvolgde in de herfilming van 2004, evenaarde haar niet.

La Bonifas

1968 | Drama

Frankrijk 1968. Drama van Pierre Cardinal. Met o.a. Alice Sapritch, Edith Scob, Germaine Delbat, Simone Guisin en Danièle Argence.

Bewerking door Jean-Louis Bory van een roman van Jacques de Lacretelle, die lid was van de Acad[KA1]emie Fran[KA10]caise en die helemaal in de vergetelheid zou zijn geraakt als hij [KL]Silbermann[KLE] niet geschreven had. Het verhaal speelt zich af in het tijdperk waarin het boek geschreven is (1925). Een oude vrijster vat gevoelens van vriendschap en zelfs van tederheid op voor een ziek ouderloos meisje. Ze neemt haar in bescherming en aangezien ze rijk is neemt ze haar mee naar Zuid-Frankrijk. Geleidelijk begint ze te merken dat ze zeer ambivalente gevoelens koestert voor het weeskind. Een somber verhaal vol bitterheid, hetgeen kenmerkend is voor het hele oeuvre van deze moralistische schrijver, die weinig illusies koestert over de menselijke aard. Opvallende vertolkingen van Sanritch en Scob. Uiteindelijk krijgt men de indruk dat de eerstgenoemde veel geschikter is voor de tv dan voor het grote witte doek!

Oscar

1967 | Komedie

Frankrijk 1967. Komedie van Edouard Molinaro. Met o.a. Louis de Funès, Claude Rich, Claude Gensac, Mario David en Agatha Natanson.

Een zakenman is opgelicht door zijn secretaris die wil trouwen met zijn onwettige dochter, terwijl zijn wettige dochter zwanger is van de chauffeur. Zijn hebzucht strijdt met zijn vadergevoel tijdens één permanente woede-aanval van De Funès, in de verfilming van een toneelklucht die hij ook op de planken speelde. De film houdt een eenheid van tijd en plaats aan, net als het stuk, maar heeft zoveel vaart en vondsten dat hij een der meest geslaagde De Funès-vehikels is.

Journal d'une femme en blanc

1965 | Drama

Frankrijk 1965. Drama van Claude Autant-Lara. Met o.a. Marie-José Nat, Jean Valmont, Paloma Matta, Claude Gensac en Jacques Santi.

Een gynaecologe doet stage in een kraamkliniek en maakt mee hoe jonge vrouw sterft aan miskraam. Zelf wordt ze zwanger van een collega, maar kiest voor abortus. Deze film hield zeker voor de ontstaansperiode een dapper pleidooi voor 'baas in eigen buik', maar doet dat, om een zo groot mogelijk publiek te bereiken, binnen de clichés van de doktersroman. Het spel van de hoofdrolspelers legt de nadruk op de smartlap in plaats van een strijdvaardige overtuigingskracht.

Les Dieux du dimanche

1948 | Sportfilm, Drama

Frankrijk 1948. Sportfilm van René Lucot. Met o.a. Marc Cassot, Claire Maffei, René Génin, Alexandre Rignault en Georges Chamarat.

De carrière van een beroepsvoetballer wordt onderbroken door WOII en lijkt als hij gewond raakt tijdens krijgsgevangenschap definitief beëindigd. Niettemin lijkt zijn na-oorlogse come-back te slagen, totdat een blessure op het veld zijn hoop vernietigt. De toewijding van zijn vrouw geeft hem nieuwe levensmoed. Innemende sportfilm heeft een tamelijk overtuigende milieu-observatie, die vooral duidelijk maakt hoeveel de voetbalmentaliteit sindsdien is veranderd. Het sentimentele in het scenario is redelijk ingetoomd, waardoor de film geen echte smartlap is geworden.