Michel Franco: regie, scenario, productie, camera en montage.
Er zijn 8 films gevonden.

Sundown

2021 | Drama

Frankrijk​/​​Mexico​/​​Zweden 2021. Drama van Michel Franco. Met o.a. Tim Roth, Albertine Kotting McMillan, Samuel Bottomley, Charlotte Gainsbourg en Mónica del Carmen.

Wanneer de moeder van rijke erfgenamen Neil (Roth) en Alice (Gainsbourg) overlijdt, onderbreekt Alice hun luxe vakantie in Mexico meteen, maar doet Neil alsof hij zijn paspoort niet kan vinden en blijft hij achter in Mexico. Waar hij wat ronddwaalt op zijn flipflops, biertjes gaat drinken op het strand van Acapulco, en ogenschijnlijk doelloos voor zich uit leeft. Is het lethargie, desinteresse, of is er iets anders met Neil aan de hand? Regisseur Franco – die eerder met Roth al Chronic maakte – houdt het in dit intrigerende, existentiële drama prettig vaag, en weet en passant ook nog commentaar te leveren op de enorme klassenverschillen in zijn moederland Mexico.

Mascarpone

2021 | Drama, Komedie

Italië 2021. Drama van Alessandro Guida en Matteo Pilati. Met o.a. Giancarlo Commare, Gianmarco Saurino, Carlo Calderone, Michela Giraud en Alberto Paradossi.

De bijna dertigjarige, in Rome wonende Antonio bakt graag zoete toetjes en is getrouwd met z’n middelbare school-liefje Lorenzo. Die verlaat hem na twaalf jaar voor een ander, waarop de verlegen, jongensachtige Antonio op kamers gaat bij de extravagante, kimono-dragende Denis. Samen met de knappe bakker Luca maakt de nieuwe huisbaas Antonio wegwijs in de wereld van de recreatieve homoseks. Luchtig als mascarpone, deze lichtvoetig voortkabbelende gay romcom die ook iets van een late coming-of-age heeft. Over het vinden van je passie en het stellen van eigen regels.

New Order

2020 | Drama

Mexico​/​​Frankrijk 2020. Drama van Michel Franco. Met o.a. Naian González Norvind, Diego Boneta, Mónica del Carmen, Fernando Cuautle en Patricia Bernal.

Mexico in de nabije toekomst, wanneer de kloof tussen arm en rijk nog verder is toegenomen. Steeds gewelddadiger protesten beheersen het straatbeeld en groen (want de kleur van het geld) is de kleur van het verzet. Maar al snel verandert groen in rood, wanneer de straten vol lijken komen te liggen. Gitzwarte politieke fabel van de Mexicaanse regisseur Franco (After Lucía, Chronic) verdeelde wereldwijd het festivalpubliek door zijn ultra-pessimistische kijk op de mens. Want voor Franco draait uiteindelijk alles om macht. Die – eenmaal verkregen – automatisch leidt tot misbruik en onderdrukking. Ook door de Nieuwe Orde. Beklemmend, intrigerend en uitputtend (ondanks de slechts 88 minuten).

Las hijas de Abril

2017 | Drama

Mexico 2017. Drama van Michel Franco. Met o.a. Emma Suárez, Ana Valeria Becerril, Enrique Arrizon en Joanna Larequi.

Wanneer de zeventienjarige Valeria (Suárez) zwanger is staat ineens haar lang geleden verdwenen moeder April (Becerril) op de stoep. Zogenaamd om te helpen, maar Valeria en oudere zus Clara hebben zo hun twijfels. En terecht. Alweer een uitgebeend drama van de jonge Mexicaanse regisseur Franco (After Lucia, Chronic), die geen muziek gebruikt in zijn films, de camera niet beweegt en zo min mogelijk uitlegt. Intrigerend, maar ook gevaarlijk dicht op het randje van net wel of net niet meer geloofwaardig.

Desde allá

2015 | Drama

Venezuela​/​​Mexico 2015. Drama van Lorenzo Vigas. Met o.a. Alfredo Castro, Luis Silva, Jericó Montilla en Catherina Cardozo.

Gereserveerde vijftiger Armando (Castro) neemt graag jongens mee naar huis om in ruil voor geld naar ze te kijken terwijl hij zichzelf bevredigt. In straatschoffie Elder (Silva) vergist hij zich: de jongen slaat en berooft hem. Desondanks ontstaat er een complexe band tussen de twee. Debuterend regisseur Lorenzo Vigas uit Venezuela maakte een film over afstand die de kijker zelf ook (te veel) op afstand houdt. Wel blijft het verhaal (mede geschreven door 21 Grams-scenarist Guillermo Arriaga) continu intrigeren omdat er veel aan de verbeelding wordt overgelaten. Camerawerk en hoofdrolspelers zijn subliem. Bekroond met de Gouden Leeuw in Venetië.

Chronic

2015 | Drama

Mexico​/​​Frankrijk 2015. Drama van Michel Franco. Met o.a. Tim Roth, Sarah Sutherland, Elizabeth Tulloch, Robin Bartlett en Michael Cristofer.

In dit ingehouden en observerende drama volgen we David (Roth), verzorger van zwaar zieke en terminale patiënten. Er zit iets onbestemds in zijn gedrag, al is hij goed in zijn werk en luistert hij altijd naar zijn patiënten. Beetje bij beetje krijgen we van regisseur Franco (After Lucia) meer inzicht in Davids verleden en motieven. Tim Roth (bekend van zijn films met Tarantino) overtuigt als de raadselachtige David, en is volledig geloofwaardig als verzorger. Bijvoorbeeld wanneer hij een graatmagere aidspatiënte onder de douche zet, of de vieze onderbroek van een kankerpatiënte verschoont.

600 Miles

2015 | Misdaad, Drama, Thriller

Mexico​/​​Verenigde Staten 2015. Misdaad van Gabriel Ripstein. Met o.a. Kristyan Ferrer, Tim Roth, Mónica del Carmen, Harrison Thomas en Noé Hernández.

In deze subtiele mix van roadmovie, misdaadfilm, psychologisch drama en coming of age-verhaal smokkelt de jonge Arnulfo (Ferrer) wapens de Amerikaans-Mexicaanse grens over, die hij vervolgens aflevert bij zijn oom, baas van een Mexicaans drugskartel. Arnulfo kan zichzelf misschien wijsmaken dat hij een gangster is, maar de kijker heeft allang door dat hij niet geschikt is voor het zware werk. Het duurt dan ook niet lang of inspecteur Hank (Roth) komt hem op het spoor. Subtiel en mooi gedoseerd debuut van Gabriel Ripstein, zoon van de beroemde schrijver/regisseur Arturo.

Después de Lucía

2012 | Drama

Mexico​/​​Frankrijk 2012. Drama van Michel Franco. Met o.a. Tessa Ia, Hernán Mendoza, Gonzalo Vega jr en Tamara Yazbek.

Na de dood van haar moeder verhuist de zeventienjarige Alejandra met haar vader naar Mexico-Stad. Aanvankelijk valt 'Ale' in de smaak bij haar klasgenoten, maar nadat een gefilmde vrijpartij met haar in een hoofdrol op internet belandt, wordt ze slachtoffer van steeds wredere pesterijen. Voor een compact, zeer sober geregisseerd drama snijdt After Lucia veel grote thema's aan: pestgedrag, rouw, media, geweld. Maar dat gebeurt behapbaar, realistisch en zeer indringend. Festivalhit leidde onder meer in eigen land tot veel discussie.