Terry George: regie, scenario en productie.
Er zijn 8 films gevonden.

The Promise

2016 | Drama

Verenigde Staten​/​​Spanje 2016. Drama van Terry George. Met o.a. Oscar Isaac, Christian Bale, Charlotte Le Bon, Daniel Giménez Cacho en Shohreh Aghdashloo.

Tijdens de laatste dagen van het Ottomaanse Rijk ontwikkelt zich een driehoeksverhouding tussen de medicijnenstudent Michael (Isaac), de Armeense artieste Ana (Le Bon) en haar vriend, de Amerikaanse journalist Chris (Bale). Dit groots opgezette liefdesepos werd volledig gefinancierd door de in 2015 overleden Amerikaans miljardair Kirk Kerkorian, die van Armeense komaf was. In handen van regisseur/scenarist Terry George (In The Name of the Father, Hotel Rwanda) levert het een vakkundige film op die de gruwelen van de Armeense genocide niet schuwt. De vaart zit er goed in, maar de echte diepgang blijft uit, waardoor het geheel soms wat vlak blijft. Desondanks – mede dankzij het aangrijpende onderwerp – de moeite waard.

Reservation Road

2007 | Thriller, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2007. Thriller van Terry George. Met o.a. Joaquin Phoenix, Mark Ruffalo, Jennifer Connelly en Elle Fanning.

De levens van twee gezinnen veranderen voorgoed op een septemberavond, wanneer een tienjarige jongen omkomt bij een auto-ongeluk. De bestuurder van de auto, zelf een gescheiden vader (Ruffalo), rijdt in paniek door. De vader van het slachtoffer (Phoenix) worstelt met rouw en zijn schreeuwende behoefte aan gerechtigheid. Zwaar drama (van de regisseur van Hotel Rwanda) over verlies, verantwoordelijkheid en wraak naar het boek van John Burnham Schwartz, heeft te lijden onder toevalligheden en nadrukkelijke constructies. Overigens zijn Phoenix en Ruffalo tegenover elkaar een plezier om naar te kijken.

Hotel Rwanda

2004 | Drama, Oorlogsfilm, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Zuid-Afrika 2004. Drama van Terry George. Met o.a. Don Cheadle, Sophie Okonedo, Joaquin Phoenix, Nick Nolte en David O'Hara.

In de zomer van 1994, in nog geen honderd dagen, slachtten Hutu's meer dan 800.000 Tutsi's af. De wereld keek de andere kant op. Westerse politici ruzieden over het verschil tussen 'genocide' en 'an act of genocide'. Dat het verhaal van hotelmanager Paul Rusesabagina, die 1268 Tutsi's en gematigde Hutu's van een wisse dood redde door ze onderdak te bieden in zijn hotel, tien jaar na dato is verfilmd, mag een mirakel worden genoemd. Cheadle is overtuigend als de sluwe Rusesabagina, een held tegen wil en dank in een aangrijpend drama, dat het westerse publiek alsnog confronteert met een schandvlek in de recente geschiedenis.

Hart's War

2002 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 2002. Oorlogsfilm van Gregory Hoblit. Met o.a. Bruce Willis, Colin Farrell, Cole Hauser, Marcel Iures en Linus Roache.

Rechtbankdrama verpakt als oorlogsfilm speelt zich af in een Duits krijgsgevangenenkamp voor Amerikaanse soldaten. Thomas W. Hart (Farrell) is een jonge, naïeve officier van goede komaf die na marteling door de Duitsers doorslaat. Dan krijgt hij de taak een zwarte vliegenier te verdedigen die ervan wordt verdacht een racistische, blanke collega te hebben vermoord. Hart, die de zaak ziet als een mogelijkheid tot eerherstel voor hemzelf, is ervan overtuigd dat de man onschuldig is. Bij vlagen sterk, serieus drama dat echter een zodanig vergezocht einde heeft dat de film onbedoeld grappig wordt.

A Bright Shining Lie

1998 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1998. Drama van Terry George. Met o.a. Bill Paxton, Amy Madigan, Vivian Wu, Donal Logue en Ed Lauter.

Rechtbankdrama verpakt als oorlogsfilm speelt zich af in een Duits krijgsgevangenenkamp voor Amerikaanse soldaten. Thomas W. Hart (Farrell) is een jonge, naïeve officier van goede komaf die na marteling door de Duitsers doorslaat. Dan krijgt hij de taak een zwarte vliegenier te verdedigen die ervan wordt verdacht een racistische, blanke collega te hebben vermoord. Hart, die de zaak ziet als een mogelijkheid tot eerherstel voor hemzelf, is ervan overtuigd dat de man onschuldig is. Bij vlagen sterk, serieus drama dat echter een zodanig vergezocht einde heeft dat de film onbedoeld grappig wordt.

The Boxer

1997 | Drama, Romantiek

Ierland​/​​Verenigde Staten 1997. Drama van Jim Sheridan. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Emily Watson, Brian Cox, Gerard McSorley en Eleanor Methven.

Na veertien jaar gevangenschap keert dertiger Danny (Day-Lewis) terug naar Oost-Belfast en zijn tienerliefde Maggie. De liefde is nog steeds springlevend, maar Danny is in ongenade gevallen bij de IRA, de organisatie waarin de vader van Maggie een belangrijke functie vervult. Danny pakt de bokssport weer op en probeert ondertussen zijn relatie met Maggie en zijn oude buren te verstevigen. De talloze verhaallijnen en bijrollen grijpen niet altijd even zinvol in elkaar maar de chemie tussen Daniel Day-Lewis en Emily Watson lanceert de film tot ver boven de middelmaat.

Some Mother's Son

1996 | Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland​/​​Verenigde Staten 1996. Drama van Terry George. Met o.a. Helen Mirren, Fionnula Flanagan, Aidan Gillen, David O'Hara en John Lynch.

Indringende film over de hongerstaking van Bobby Sands en andere IRA-leden in een Britse gevangenis in 1981. Ze eisten betere omstandigheden en een status als politieke gevangene of krijgsgevangene, maar de Britse regering hield vol dat ze terroristen waren, zonder bijzondere rechten. De film is een aanklacht tegen de Thatcher-regering, maar is niet simpelweg pro-IRA, ook al ziet Sands eruit als Jezus. Dat het niet zo zwart-wit ligt in Noord-Ierland, maakt de film duidelijk door zich te concentreren op de moeders van twee gevangenen. Annie Higgins (Fionnula Flanagan, foto), is zelf IRA-activiste, Kathleen Quigley (een indrukwekkende rol van Helen Mirren) verafschuwt geweld en wil niets met de IRA te maken hebben. Aanvankelijk staan de twee tegenover elkaar, maar als hun zoons in hongerstaking gaan schept dat een band en moet Kathleen haar felle anti-IRA-mening bijstellen. Haar pogingen een weg te zoeken in de waanzin zijn roerend, zonder dat de film te sentimenteel wordt.

In the Name of the Father

1993 | Drama, Biografie, Historische film

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk 1993. Drama van Jim Sheridan. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Pete Postlethwaite, Emma Thompson, Mark Sheppard en John Lynch.

In 1974 pleegt de IRA een aanslag op een café in Guildford, waarbij vijf mensen omkomen. Lanterfanter Gerry Conlon (bezwerende rol van Day-Lewis) wordt beschuldigd van de misdaad en wordt opgesloten, net als zijn vader, een vriend en enkele familieleden. De politiek verdwijnt in de tweede en sterkste helft naar de achtergrond ten faveure van de moeizame vader-zoonrelatie in de gevangenis waar Gerry een cel deelt met zijn vader (indringend werk van Postlethwaite). Een gelaagd en intens psychologisch drama. Gebaseerd op Conlons autobiografische boek 'Proved Innocent'.