Alessandro Nivola (1972): cast.
Er zijn 26 films gevonden.

Amsterdam

2022 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 2022. Drama van David O. Russell. Met o.a. Christian Bale, Margot Robbie, John David Washington, Alessandro Nivola en Anya Taylor-Joy.

Drie WO I-veteranen (twee soldaten en een verpleegster) sluiten tijdens revalidatie in Amsterdam vriendschap voor het leven. Wat goed van pas komt wanneer twee van hen jaren later in 1931 stuiten op schimmig gezelschap dat de politieke orde in Amerika omver wil werpen, en nummer drie ze kan helpen dat te voorkomen. Sympathiek, maar nogal chaotisch verteld verhaal van Russell, de regisseur van onder meer Three Kings, The Fighter en American Hustle. Het rijtje steracteurs dat wilde meewerken aan deze film is opmerkelijk, en zelfs popster Taylor Swift duikt nog even op, maar die konden toch niet verhinderen dat Amsterdam een nogal onevenwichtige film is geworden.

The Many Saints of Newark

2021 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 2021. Misdaad van Alan Taylor. Met o.a. Alessandro Nivola, Michael Gandolfini, Vera Farmiga, Corey Stoll en Ray Liotta.

Prequel van serieklassieker The Sopranos. Eind jaren zestig is Tony Soprano (Gandolfini, zoon van wijlen James, die Tony speelde in de serie) nog een bleue tiener, die via ‘oom’ Dickie (Nivola) voorzichtig een indruk krijgt van de maffiawereld in New Jersey. Net als de oudere Tony in de serie, heeft deze Dickie ook zo zijn demonen: een agressieve vader, een mondige minnares en ondergeschikten die voortdurend zijn leiderschap bedreigen. Het zijn iets te veel verhaallijnen voor een speelfilm van twee uur, maar voor Sopranos-fans en liefhebbers van gangsterfilms valt er genoeg te genieten. Let vooral op de sublieme bijrol(len) van Ray Liotta.

The Art of Self-Defense

2021 | Actie, Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 2021. Actie van Riley Stearns. Met o.a. Jesse Eisenberg, Alessandro Nivola, Imogen Poots, Steve Terada en David Zellner.

Heerlijke zwarte komedie over de sullige Casey (Jesse Eisenberg in topvorm), die het heft in eigen hand wil nemen nadat hij op straat wordt mishandeld en niet terugvecht. Hij meldt zich bij een karateschool, die geleid wordt door de behoorlijk atypische Sensei (Alessandro Nivola, angstaanjagend en grappig tegelijk). Deze Sensei doet er alles aan om de mannelijkheid (lees: agressie) in Casey naar boven te halen, aangezien Casey volgens hem een tergend grijs leven leidt. Regisseur Riley Stearns (willen we meer van zien!) speelt daarbij voortdurend met thema’s als misogynie en giftige mannelijkheid, en kleurt op een aangename manier buiten de lijntjes. Het resulteert in een aangenaam zwartgallige, opvallend gewelddadige komedie. Werd geen hit, maar vergaarde - meer dan terecht - wél een kleine cultstatus.

Disobedience

2017 | Drama, Romantiek

Ierland​/​​Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2017. Drama van Sebastián Lelio. Met o.a. Rachel Weisz, Rachel McAdams, Alessandro Nivola en Allan Corduner.

Ronit (Weisz) groeide op in een orthodox-joodse gemeenschap in Londen, maar leidt nu al jaren een seculier bestaan in New York. Na het overlijden van haar vader, een prominente rabbijn, keert ze terug voor de begrafenis. Het weerzien met jeugdvriendin Esti (McAdams), met wie ze ooit een verboden relatie had, maakt veel los. Broeierig melodrama van Chileen Lelio (Gloria), naar de roman van Naomi Alderman, heeft een sterke opbouw, voortreffelijke hoofdrolspelers en sfeervolle muziek, maar ook een rommelige afwikkeling en drakerige momenten. Of de stomende seksscène daar ook onder valt, zal een kwestie van smaak zijn.

You Were Never Really Here

2017 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten 2017. Drama van Lynne Ramsay. Met o.a. Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonov, Alessandro Nivola, Alex Manette en John Doman.

Tour de force van acteur Joaquin Phoenix als de getroebleerde huurmoordenaar Joe, die gespecialiseerd is in het terugvinden van weggelopen rijkeluiskinderen die in de seksindustrie zijn terechtgekomen. Hard, wreed en onontkoombaar en prachtig geregisseerd door de Schotse Ramsay (We Need to Talk About Kevin), die alleen maar goede beslissingen nam (over toon, muziek en plot). Maar de ster van de film is de bonkige, bebaarde Phoenix, die erin slaagt om van Joe een onvergetelijke en tragische antiheld te maken. Waarvoor hij in Cannes, terecht, de prijs voor beste acteur kreeg.

Ginger & Rosa

2012 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Denemarken​/​​Canada​/​​Kroatië 2012. Drama van Sally Potter. Met o.a. Elle Fanning, Alice Englert, Alessandro Nivola, Christina Hendricks en Timothy Spall.

Hartsvriendinnen Ginger (Fanning) en Rosa (Englert) kwamen in 1945 ter wereld in dezelfde Londense verloskamer. Begin jaren zestig beleven ze alles min of meer tegelijk: de eerste sigaret, zoen, dronkenschap, vrijpartij. Al gauw werpt het tijdperk van nucleair gevaar en vrije liefde echter een schaduw over de vriendschap. Fraai intiem gefilmd coming of age-drama met fijne jazzsoundtrack geeft een aardig tijdsbeeld, maar is ook wat gekunsteld en pretentieus. De destijds dertienjarige Fanning (Somewhere) is een prima actrice, maar te jong om door te gaan voor zeventienjarige.

Coco avant Chanel

2009 | Biografie, Drama

Frankrijk​/​​België 2009. Biografie van Anne Fontaine. Met o.a. Audrey Tautou, Benoît Poelvoorde, Alessandro Nivola, Marie Gillain en Emmanuelle Devos.

Biopic over de vroege jaren van Coco Chanel (Tautou). Als arm weesmeisje begon ze als naaister, en raakte via een baantje in een revue in contact met de gefortuneerde Étienne Balsan (Poelvoorde). Hij is haar opstapje naar de mondaine wereld van de Parijse high society. Daar valt ze op met haar eigenzinnige smaak in kleding. Bijzonder smaakvolle vertelling, stijlvol en elegant als de modeontwerpster zelf. Tautou zet een prachtige rol neer, ze lijkt zelfs op Coco, ze speelt een vrouw die zowel kwetsbaar als sterk is. Een César voor het kostuumontwerp van Catherine Leterrier.

The Eye

2008 | Thriller, Horror, Drama

Verenigde Staten​/​​Canada 2008. Thriller van David Moreau en Xavier Palud. Met o.a. Jessica Alba, Alessandro Nivola, Parker Posey, Rade Serbedzija en Rachel Ticotin.

Amerikaanse remake van de uit Hong Kong afkomstige horrorfilm Gin gwai uit 2002, over een getalenteerde violiste (Alba) die op jonge leeftijd blind raakte, maar na een hoornvliestransplantatie haar zicht weer terug heeft. Als extraatje krijgt ze er helaas ook de gave om geesten te zien bij. Het origineel was al een slap aftreksel van de Japanse genregenoten, maar het Franse regisseursduo Moreau en Palud gaat nog een stapje verder. Vooral het laatste half uur is ronduit ridicuul. En allesbehalve eng.

The Girl in the Park

2007 | Drama

Verenigde Staten 2007. Drama van David Auburn. Met o.a. Sigourney Weaver, Kate Bosworth, Keri Russell, Alessandro Nivola en Elias Koteas.

Als Julia (Weaver) haar driejarige dochtertje Maggie even uit het oog verliest in een speeltuin is die plotseling verdwenen. Zestien jaar later is Julia de tragedie nog nauwelijks te boven gekomen. Dat blijkt als haar zoon op het punt staat te trouwen met zijn zwangere vriendin. Het interesseert haar nauwelijks, omdat ze denkt dat ze haar verloren dochter heeft teruggevonden. Maar is Louise (Bosworth) echt haar dochter? Het wat zwalkende script wordt gecompenseerd door sterk acteerwerk van Weaver en Bosworth.

The Company

2007 | Thriller, Historische film

Verenigde Staten 2007. Thriller van Mikael Salomon. Met o.a. Chris O'Donnell, Michael Keaton, Alessandro Nivola, Rory Cochrane en Natascha McElhone.

3-delige miniserie over de CIA, gebaseerd op de bestseller van Robert Littell.
Deel 1. Het is 1954, de Koude Oorlog is net begonnen en drie oud-studenten zijn werkzaam voor Amerikaanse spionagediensten. Jack werkt voor de CIA in Berlijn, Leo is strateeg in Washington en Yevgeny zit als dubbelspion bij de KGB.
Deel 2. De geheime opdrachten van Jack McAuliffe in Hongarije en Cuba komen aan het licht door toedoen van een Russische dubbelspion. Ondertussen blijft Yevgeny voor de KGB werken in de VS.
Deel 3. De aanwijzingen over de identiteit van de KGB-mol worden door Jack McAuliffe in de wind geslagen. Hoewel glasnost wild om zich heen grijpt, werpt Starik's anti-Amerikaanse campagne vruchten af.

Grace Is Gone

2007 | Drama

Verenigde Staten 2007. Drama van James C. Strouse. Met o.a. John Cusack, Shélan O'Keefe, Gracie Bednarczyk, Alessandro Nivola en Dana Lynne Gilhooley.

Winkelier Stanley Phillips (Cusack) brengt iedere dag zijn acht en twaalf jaar oude dochters naar de schoolbus, zijn vrouw Grace zit in Irak, ze is sergeant in het Amerikaanse leger. Op een dag wordt aangebeld. Voor zijn deur staan twee militairen, die hem vertellen dat Grace is gesneuveld. Hij durft het zijn dochters niet te vertellen, eerst wil hij nog met ze naar een pretpark in Florida. De roadmovie die volgt, won de publieksprijs en de prijs voor het Beste Scenario op het Sundance festival. De ingetogen muziek is van Clint Eastwood.

Goal II: Living the Dream

2007 | Sportfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 2007. Sportfilm van Jaume Collet-Serra. Met o.a. Kuno Becker, Alessandro Nivola, Anna Friel, Stephen Dillane en Miriam Colon.

Een jonge latino voetballer uit Los Angeles doet ervaring op bij Newcastle United en accepteert vervolgens een transfer naar Real Madrid.

Junebug

2005 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 2005. Drama van Phil Morrison. Met o.a. Embeth Davidtz, Alessandro Nivola, Amy Adams, Scott Wilson en Celia Weston.

Wereldburgers en provincialen hebben een verschillend beeld van 'thuis'. In festivalkraker Junebug ontleden regisseur Morrison en debuterend scenarist Angus MacLachlan deze verschillen met precisie, zonder een oordeel te vellen. Hoofdpersoon is Madeleine (Davidtz), een mondaine kunsthandelaar die kennis maakt met de dorpse familie van haar kersverse man (Nivola) in North Carolina (geboortestaat van de bevriende filmmakers). Haar schoonfamilie is argwanend, met uitzondering van schoonzus Ashley (Adams), een dartel meisje dat Madeleine onthaalt als een coryfee. Het naturelle werk van Adams werd bekroond met de juryprijs op het prestigieuze Sundance filmfestival. Junebug beklijft als een levensecht drama dat onderwerp en locatie overstijgt.

Goal!

2005 | Sportfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2005. Sportfilm van Danny Cannon. Met o.a. Kuno Becker, Alessandro Nivola, Marcel Iures, Stephen Dillane en Anna Friel.

In Goal! meent een uitgerangeerde scout van Newcastle United in Los Angeles een groot talent te herkennen in een Mexicaans straatvoetballertje. Santiago (Becker), die ondanks twee baantjes straatarm is, reist op aanraden van zijn oma inderdaad naar regenachtig, kil Engeland om bij de voetbalclub proef te spelen. Hij krijgt het niet makkelijk, maar hij houdt vol! Computeranimaties kunnen niet verhullen dat Becker schiet als een wuft wijf. En alle plotwendingen, ook de onwaarschijnlijke, zijn voorspelbaar in deze door de FIFA gesponsorde film. In 2007 en 2009 volgden niettemin twee sequels.

The Clearing

2004 | Thriller, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2004. Thriller van Pieter Jan Brugge. Met o.a. Robert Redford, Helen Mirren, Willem Dafoe, Alessandro Nivola en Matt Craven.

Onderweg naar zijn werk wordt zakenman Wayne Hayes (Redford) gekidnapt door Arnold Mack (Dafoe), die hem vertelt dat hij vrijkomt als het losgeld betaald is. Thuis beantwoordt Waynes steeds bezorgdere echtgenote (Mirren) steeds lastiger vragen van de FBI. Regisseur Brugge, in Hollywood al succesvol als producer (The Insider, 1999), schreef mee aan het scenario en baseerde zich op een geruchtmakende Nederlandse ontvoeringszaak, maar juist de fictieve ontwikkelingen aan het thuisfront zijn het sterkst. Goed spel van Redford en Dafoe, maar vooral van Mirren.

Laurel Canyon

2002 |

Verenigde Staten 2002. Lisa Cholodenko. Met o.a. Alessandro Nivola, Natascha McElhone, Kate Beckinsale, Christian Bale en Frances McDormand.

Onderweg naar zijn werk wordt zakenman Wayne Hayes (Redford) gekidnapt door Arnold Mack (Dafoe), die hem vertelt dat hij vrijkomt als het losgeld betaald is. Thuis beantwoordt Waynes steeds bezorgdere echtgenote (Mirren) steeds lastiger vragen van de FBI. Regisseur Brugge, in Hollywood al succesvol als producer (The Insider, 1999), schreef mee aan het scenario en baseerde zich op een geruchtmakende Nederlandse ontvoeringszaak, maar juist de fictieve ontwikkelingen aan het thuisfront zijn het sterkst. Goed spel van Redford en Dafoe, maar vooral van Mirren.

Jurassic Park III

2001 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Komedie, Fantasy, Horror

Verenigde Staten 2001. Sciencefiction van Joe Johnston. Met o.a. Sam Neill, William H. Macy, Téa Leoni, Alessandro Nivola en Trevor Morgan.

Deel drie van deze klassieke avonturenfilmreeks kwam met nog engere dino's en het is wederom wetenschapper dr. Grant (Sam Neill) die moet geloven aan de happende, klauwende, stadsbusgrote beesten uit vervlogen tijden. Een koppel übertoeristen weet hem - tegen beter weten in - ervan te overtuigen toch weer een tochtje te maken naar dino-eiland B, waar god weet wat rondloopt. De toeristen zijn een gescheiden paartje dat op zoek is naar hun zoontje dat in de buurt aan het parazeilen was. In de marge figureren enkele broodacteurs als de obligate hapklare brokken.

Love's Labour Lost

2000 | Romantiek, Musical

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Frankrijk 2000. Romantiek van Kenneth Branagh. Met o.a. Natascha McElhone, Kenneth Branagh, Alessandro Nivola, Alicia Silverstone en Emily Mortimer.

Deel drie van deze klassieke avonturenfilmreeks kwam met nog engere dino's en het is wederom wetenschapper dr. Grant (Sam Neill) die moet geloven aan de happende, klauwende, stadsbusgrote beesten uit vervlogen tijden. Een koppel übertoeristen weet hem - tegen beter weten in - ervan te overtuigen toch weer een tochtje te maken naar dino-eiland B, waar god weet wat rondloopt. De toeristen zijn een gescheiden paartje dat op zoek is naar hun zoontje dat in de buurt aan het parazeilen was. In de marge figureren enkele broodacteurs als de obligate hapklare brokken.

Mansfield Park

1999 | Drama, Historische film, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1999. Drama van Patricia Rozema. Met o.a. Frances O'Connor, Jonny Lee Miller, Alessandro Nivola, Lindsay Duncan en Embeth Davidtz.

Losse bewerking van Jane Austens roman over de arme Fanny die bij haar gefortuneerde oom en tante gaat wonen. Als jongvolwassene kan ze kiezen uit drie huwelijkskandidaten. Tot teleurstelling van haar oom (gespeeld door toneelschrijver Harold Pinter), heeft Fanny een nogal sterke eigen wil - én ambities als schrijfster. De Canadese Patricia Rozema putte voor haar scenario ook uit Austens brieven en dagboeken, en creëerde zo een intelligent, scherp historisch drama met een sobere aankleding die des te meer ruimte biedt aan de uitstekende acteurs.

Best Laid Plans

1999 | Thriller, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1999. Thriller van Mike Barker. Met o.a. Alessandro Nivola, Reese Witherspoon, Josh Brolin, Rocky Carroll en Mike Hagerty.

Oude vrienden Nick (Nivola) en Bryce (Brolin) zien elkaar weer in een bar in Nevada. Dezelfde avond wordt Nick gebeld: Bryce is in een zeer pijnlijke situatie met een vrouw (Witherspoon) verzeild geraakt. Maar na een flashback snappen we dat niets is wat het lijkt. Best Laid Plans opent beslist intrigerend, maar gaandeweg ontstaat het gevoel dat regisseur Barker en scenarist Ted Griffin (Ocean's Eleven) te krampachtig hun best doen om een simpel verhaal ingewikkeld te vertellen: dat staat nu eenmaal kunstzinnig. Daar staat wel een aantrekkelijk acterend trio hoofdrolspelers tegenover.

The almost perfect bankrobbery

1998 | Thriller, Komedie

Verenigde Staten 1998. Thriller van David Burton Morris. Met o.a. Rip Torn, Mujibur Rahman, Alessandro Nivola, Sherie Rene Scott en Dylan Walsh.

Oude vrienden Nick (Nivola) en Bryce (Brolin) zien elkaar weer in een bar in Nevada. Dezelfde avond wordt Nick gebeld: Bryce is in een zeer pijnlijke situatie met een vrouw (Witherspoon) verzeild geraakt. Maar na een flashback snappen we dat niets is wat het lijkt. Best Laid Plans opent beslist intrigerend, maar gaandeweg ontstaat het gevoel dat regisseur Barker en scenarist Ted Griffin (Ocean's Eleven) te krampachtig hun best doen om een simpel verhaal ingewikkeld te vertellen: dat staat nu eenmaal kunstzinnig. Daar staat wel een aantrekkelijk acterend trio hoofdrolspelers tegenover.

Reach the Rock

1998 | Komedie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1998. Komedie van William Ryan. Met o.a. William Sadler, Alessandro Nivola, Bruce Norris, Karen Sillas en Brooke Langton.

De filmmaatschappij benadrukte in reclamecampagnes kennelijk wanhopig dat Reach the Rock geschreven en geproduceerd was door John Hughes, ooit de maker van The Breakfast Club en Planes, Trains and Automobiles. Het mocht niet baten aan de kassa's en de kwaliteiten van Hughes zijn moeilijk terug te vinden in Reach the Rock. Het neemt niet weg dat deze moderne Rebel Without a Cause best geschikt is voor de matinee. Nivola (Face/Off) speelt een gefrustreerde jongeman, die na gedumpt te zijn door Lise (Langton) zichzelf in het gevang vandaliseert. Zijn plan is om 's nachts uit en in zijn cel te sluipen om nog meer te verwoesten in het dorp.

I Want You

1998 | Romantiek, Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1998. Romantiek van Michael Winterbottom. Met o.a. Rachel Weisz, Alessandro Nivola, Luka Petrusic, Labina Mitevska en Carmen Ejogo.

In een Engels plaatsje wordt een jonge kapster, Helen, geconfronteerd met een ex-vriend die in de bak heeft gezeten. De verhoudingen tussen Helen, haar huidige vriend en de man uit het verleden worden bemoeilijkt door een zwijgende tiener die gesprekken opneemt. Regisseur Winterbottom, die onder meer Welcome to Sarajevo en de Thomas Hardy-verfilmingen Jude en The claim op zijn naam heeft staan, is dramatisch niet altijd evenwichtig. Maar visueel zijn zijn films zonder uitzondering indrukwekkend. Ditmaal zorgt cameraman Slavomir Idziak, die diverse malen samenwerkte met Krzysztof Kieslowski, voor de fraaie beelden. (RdL/VPRO Gids)

Inventing the Abbotts

1997 | Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1997. Drama van Pat O'Connor. Met o.a. Joaquin Phoenix, Billy Crudup, Liv Tyler, Will Patton en Kathy Baker.

Coming of age drama met jong acteertalent. Jacey Holt (Crudup) heeft een hekel aan de machtige familie Abbott. Zijn familie is arm en dat is de schuld van de Abbotts, omdat ze een lucratieve uitvinding van zijn overleden vader hebben gepikt. Uit wraak besluit hij aan te pappen met één van de drie dochters. Regisseur O’Connor schetst mooi de sfeer van het kleine stadje Haley, Illinois, in de jaren 50. De jonge honden in de cast spelen sterk, al waren Tyler en Phoenix (destijds 20 en 23) wat te oud om 15-jarigen te spelen.

Face/Off

1997 | Actiefilm, Thriller, Sciencefiction

Verenigde Staten 1997. Actiefilm van John Woo. Met o.a. John Travolta, Nicolas Cage, Joan Allen, Alessandro Nivola en Gina Gershon.

In deze actiethriller is alles over the top: de personages, de oneliners, de kogelregens en de emoties. Alleen dat laatste is vervelend. Face/Off is een zeldzaam spectaculaire film met een even origineel als vergezocht gegeven: FBI-agent Sean Archer (Travolta) neemt letterlijk het uiterlijk over van de in coma liggende terrorist Castor Troy (Cage), om in diens bende te infiltreren. Wanneer Troy zonder gezicht uit zijn coma ontwaakt, laat hij zich Archers op sterk water gezette gelaat aannaaien. Zo spelen de acteurs dus elkaar, wat interessante acteerprestaties oplevert. Woo's handelsmerken zijn alle aanwezig: overdreven veel slowmotion, esthetische shoot-outs (met opvliegende duiven), een hoge bodycount en goedkoop sentiment.

Danielle Steel's The Ring

1995 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1995. Drama van Armand Mastroianni. Met o.a. Nastassja Kinski, Rupert Penry-Jones, Jon Tenney, Tim DeKay en Julie Cox.

Berlijn 1934. Ariana, de dochter van een rijke familie, ziet dat alles om haar heen verscheurd wordt door de naderende oorlog. Haar vader voelt een en ander tijdig aankomen en uit voorzorg brengt hij zijn zoon naar het veilige Zwitserland. Ariana is de volgende die hij een ander onderkomen wil geven, maar op weg naar huis wordt hij vermoord. Ariana blijft vervolgens alleen achter en trouwt met een Duitse soldaat. Wanneer ook hij ten prooi valt aan een verschrikkelijke oorlog, blijft Ariana zwanger achter. Ze vertrekt naar New York, waar ze een nieuw leven begint. De enige tastbare herinnering die ze nog heeft, is de ring van haar moeder. Ariana koestert de wens om haar verloren broer weer terug te zien. Zal dit ooit gebeuren?