Cary Grant (1904-1986): cast.
Er zijn 71 films gevonden.

To Catch a Thief

1955 | Thriller, Romantische komedie

Verenigde Staten 1955. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Cary Grant, Grace Kelly, Jessie Royce Landis, Charles Vanel en Brigitte Auber.

Niet zoveel suspense van de Master of Suspense ditmaal, in deze thriller annex romantische komedie waarin de altijd charmante Grant een super-inbreker met pensioen vertolkt. Hij raakt in moeilijkheden wanneer er een serie inbraken plaatsvindt die zijn stempel dragen. Om zijn onschuld te bewijzen gaat hij samen met een rijke erfgename (Kelly) op zoek naar de dader. Een Oscar voor beste camerawerk van Robert Burks. De plot werd in 1974 opnieuw gebruikt voor de Blake Edwards komedie The Return of the Pink Panther.

Dead Men Don't Wear Plaid

1982 | Mysterie, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1982. Mysterie van Carl Reiner. Met o.a. Steve Martin, Rachel Ward, Carl Reiner, Reni Santoni en George Gaynes.

Op een regenachtige avond in Los Angeles, ergens in de jaren veertig, wordt er op de deur geklopt van privé-detective Rigby Reardon (Martin). Voor de deur staat een beeldschone jonge vrouw (Ward), die meteen flauwvalt. Dan begint een zoektocht naar een verdwenen wetenschapper, waarbij Reardon hulp krijgt van Humphrey Bogart, James Cagney en nog een aantal andere sterren, doordat regisseur Reiner fragmenten uit klassiekers als The Big Sleep, White Heat en Double Indemnity door zijn film sneed. Het resultaat is vaak grappig, maar ook bijzonder knap. Kostuums van de legendarische Edith Head.

Hooray for Hollywood

1976 | Documentaire

Verenigde Staten 1976. Documentaire van Onbekend. Met o.a. Mae West, Buster Keaton, Fred Astaire, Ginger Rogers en Humphrey Bogart.

Een compilatie van scènes uit oude Hollywood-films en beelden van Hollywood in de jaren '30, becommentarieerd door Mickey Rooney. Deze soms al te nadrukkelijk propagandistische film is over de hele linie een nostalgische en betoverende staalkaart van de glitter & glamour van weleer.

Walk, Don't Run

1966 | Komedie

Verenigde Staten 1966. Komedie van Charles Walters. Met o.a. Cary Grant, Samantha Eggar, Jim Hutton, John Standing en Miiko Taka.

Een aangenaam niemendalletje over Eggar die er zonder nadenken in toestemt haar kamer te delen met zakenman Grant en atleet Hutton tijdens de Olympische Spelen in Tokio. De sterspelers zijn erg leuk in deze nieuwe versie van THE MORE THE MERRIER. Het was Grants laatste film.

Walk don't run

1966 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1966. Komedie van Charles Walters. Met o.a. Jim Hutton, Samantha Eggar en Cary Grant.

Een aangenaam niemendalletje over Eggar die er zonder nadenken in toestemt haar kamer te delen met zakenman Grant en atleet Hutton tijdens de Olympische Spelen in Tokio. De sterspelers zijn erg leuk in deze nieuwe versie van THE MORE THE MERRIER. Het was Grants laatste film.

Father Goose

1964 | Oorlogsfilm, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1964. Oorlogsfilm van Ralph Nelson. Met o.a. Cary Grant, Leslie Caron, Trevor Howard, Jack Good en Nicole Felsette.

Grant moet wel met de billen bloot als onbeschaamde klaploper. De schoolfrik (Caron) temt hem, terwijl zij haar meisjes op sleeptouw heeft. Lichtgewicht verhaaltje dat tijdens WO II (1939-40) speelt op een eilandje in de Stille Oceaan. Het is echter hoogst vermakelijk. Het uitstekende scenario van Peter Stone en Frank Tarloff werd beloond met een Oscar.

Charade

1963 | Komedie, Misdaad, Romantiek, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1963. Komedie van Stanley Donen. Met o.a. Cary Grant, Audrey Hepburn, Walter Matthau, James Coburn en George Kennedy.

Leuke, Hitchcock-achtige romantische misdaadkomedie, waarin Hepburn ontdekt dat haar pas overleden echtgenoot een dief was, die ergens een enorm bedrag heeft verborgen. Al gauw wordt ze van alle kanten belaagd. Een charmante vreemdeling (Grant) schiet te hulp, maar is die wel te vertrouwen? Grant, destijds niet de jongste meer, was aanvankelijk niet te porren voor de rol – hij vond zijn personage te opdringerig tegenover jonge blom Hepburn. Slimme oplossing van scenarist Peter Stone: alle macho-oneliners van Grant gingen naar Hepburn. Daarmee kreeg de film meteen een prettig feministische toon.

That Touch of Mink

1962 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1962. Romantische komedie van Delbert Mann. Met o.a. Cary Grant, Doris Day en Gig Young.

Luchtige, hier en daar ondeugend bedoelde komedie waarin een rijke zakenman (Grant) wel iets ziet in minder gefortuneerde secretaresse (Day). Astin, in een prima bijrol, is eveneens van haar gecharmeerd. Stanley Shapiro kreeg een Oscarnominatie voor zijn script en was ook verantwoordelijk voor Lover Come Back (eveneens met Doris Day).

The Grass Is Greener

1960 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1960. Komedie van Stanley Donen. Met o.a. Cary Grant, Deborah Kerr, Robert Mitchum, Jean Simmons en Moray Watson.

Engelse edelman Victor, Count of Rhyall (Grant) en zijn gade Hilary, Countess of Rhyall (Kerr) kunnen alleen nog maar in stijl blijven leven, als zij het voorouderlijke slot openen voor het publiek. Als toerist en oliebaron Charles Delacro (Mitchum) langskomt, raakt alles in rep en roer vooral als hij Hilary het hof gaat maken. De vriendin van Hilary, Hattie Durant (Simmons), laat het niet op zich zitten en begint Victor te veroveren. Heel leuk, luxueus geproduceerd, maar helaas denken de spelers af en toe dat ze op het toneel staan tussen hun fraaie decors. Het scenario is van Hugh Williams en Margaret Vyner. Het camerawerk is van Christopher Challis. Gefilmd in Technirama.

Operation Petticoat

1959 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1959. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Cary Grant, Tony Curtis, Dina Merrill, Joan O'Brien en Gene Evans.

Vrolijke komedie over onderzeebootkapitein Grant, die vastbesloten is zijn gehavende schip weer zeewaardig te maken, en oplichter Curtis, die zich in allerlei bochten wringt om dat te verijdelen. De boot wordt opgeschilderd met roze verf en ze krijgen aantrekkelijke verpleegsters aan boord, alsmede een a.s. moeder. Heel wat opmerkelijke grappen; Grant en Curtis vormen een explosief duo in deze vrolijke film. Grant was de producent. Later werd uit dit idee een tv-serie gemaakt met dezelfde titel. Scenario van Maurice Richlin en Stanley Shapiro.

North by Northwest

1959 | Thriller, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1959. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis en Martin Landau.

Roger O. Thornhill (Grant) wordt opgejaagd door spionnen die hem aanzien voor geheim agent. Hij ontsnapt op het nippertje aan de dood, maar niemand gelooft hem. En áls hij dan gehoor vindt bij de mooie platinablonde Eve Kendall (Saint) slaat de twijfel toe: is ze wel te vertrouwen? Een van de beste films van de Master of Suspense met een groot aantal klassiek geworden scènes, zoals de moordaanslag per vliegtuig op een verlaten landweg en het duel op het monument van Mount Rushmore. Uitstekend spel, prima scenario, prachtige fotografie.

Indiscreet

1958 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1958. Komedie van Stanley Donen. Met o.a. Cary Grant, Ingrid Bergman, Cecil Parker, Phyllis Calvert en David Kossoff.

Anna Kalman (Bergman) is een bekende actrice die het hof wordt gemaakt door een gefortuneerde Amerikaanse diplomaat in Londen, Philip Adams (Grant) die niet wil trouwen. Ze kan hem maar niet vergeten en weet hem tenslotte over te halen zijn mening te veranderen. Een onderhoudende, heerlijke salonkomedie naar het toneelstuk Kind Sir van Norman Krasna. Prima spel van de hoofdrollen. Op locatie gefilmd. In 1988 opnieuw gemaakt als tv-film. Het camerawerk is van Frederick A. Young.

Houseboat

1958 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1958. Romantische komedie van Melville Shavelson. Met o.a. Cary Grant, Sophia Loren, Martha Hyer, Harry Guardino en Eduardo Ciannelli.

Weduwnaar Tom Winters heeft het moeilijk met de opvoeding van zijn drie kinderen en huurt een kinderjuf in. Maar deze bedreven, charmante dame is niet wie ze zegt dat ze is. Uiterst voorspelbare romantische komedie over een samengesteld gezin op een woonboot blijft gemoedelijk aan de oppervlakte, maar charmeert evengoed dankzij sterren Cary Grant en Sophia Loren. Tussen de twee was sinds hun eerdere samenwerking The Pride and the Passion ook in werkelijkheid iets moois gaande, maar La Loren trouwde tijdens de opnamen van Houseboat met de Italiaanse filmproducent Carlo Ponti.

The Pride and the Passion

1957 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1957. Avonturenfilm van Stanley Kramer. Met o.a. Cary Grant, Frank Sinatra, Sophia Loren, Theodore Bikel en John Wengraf.

Slechte bezetting in een avonturenverhaal over de verovering van een groot kanon door Franse partizanen in 19e-eeuws Spanje. De spektakel-scènes, op locatie in Spanje, maken indruk, maar de rest is belachelijk. Het scenario is van Edna en Edward Anhalt naar een roman van C.S. Forester. Het camerawerk is van Franz Planer.

Kiss Them for Me

1957 | Komedie

Verenigde Staten 1957. Komedie van Stanley Donen. Met o.a. Cary Grant, Jayne Mansfield, Leif Erickson, Ray Walston en Suzy Parker.

Een geforceerde komedie over romantische verwikkelingen van marineofficieren op verlof aan de kust. Het scenario is van Julius Epstein naar een toneelstuk van Luther Davis, dat op een roman van Frederic Wakeman is gebaseerd.

An Affair to Remember

1957 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1957. Komedie van Leo McCarey. Met o.a. Cary Grant, Deborah Kerr, Cathleen Nesbitt, Neva Patterson en Richard Denning.

Aan boord van een cruiseschip wordt een playboy verliefd op de vriendin van een steenrijke man. Ze besluiten elkaar na de cruise in New York te ontmoeten en te trouwen. Maar op weg naar de afspraak raakt de vrouw gewond bij een ongeluk, en het huwelijk lijkt uiterst onzeker. Sprankelende komedie in de eerste helft zakt daarna wat in als het melodrama de overhand neemt.

Dream Wife

1953 | Komedie

Verenigde Staten 1953. Komedie van Sidney Sheldon. Met o.a. Cary Grant, Deborah Kerr, Walter Pidgeon, Buddy Baer en Donald Randolph.

Clemson, zakenman, en Effie, Amerikaans diplomate, zijn een modern stel. Allebei hebben ze een belangrijke baan, al lijkt echter voor Effie haar baan wel erg belangrijk te zijn. Als Clemson Tarji tegenkomt een prinses die alles kan om een man gelukkig te maken, besluit Clemson dat hij toch liever een ouderwetse vrouw heeft. Omdat Tarji's vader koning van Bukistan is moet er om het huwelijk te regelen een diplomaat bij gehaald worden. En ja hoor dat is Effie!

Room for One More

1952 | Komedie

Verenigde Staten 1952. Komedie van Norman Taurog. Met o.a. Cary Grant, Betsy Drake, Lurene Tuttle, George Winslow en John Ridgely.

Grant en Drake zijn een geëngageerd paar die het niet kunnen nalaten om kinderen in nood te adopteren. Deze sentimentele komedie, hertiteld als THE EASY WAY, was later de inspiratiebron voor een tv-serie.

Monkey Business

1952 | Komedie, Sciencefiction

Verenigde Staten 1952. Komedie van Howard Hawks. Met o.a. Cary Grant, Ginger Rogers, Charles Coburn, Marilyn Monroe en Hugh Marlowe.

Een verstrooide wetenschapper werkt aan een verjongingsdrankje dat door een bemoeizuchtige laboratoriumaap onverwacht radicaal uitpakt: zowel de professor als zijn vrouw worden járen jonger. Op zijn gretige, oudere baas heeft het spulletje juist weer een heel ander effect. Grant en Rogers vormen een charmant, geestig stel in deze vlotte screwball komedie van Hawks, die je met films als Bringing Up Baby en His Girl Friday een meester in het genre mag noemen. Evengoed vinden natuurlijk talloze fans dat Marilyn Monroe in de rol van domme secretaresse de show steelt.

People Will Talk

1951 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1951. Komedie van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Cary Grant, Jeanne Crain, Finlay Currie, Walter Slezak en Hume Cronyn.

Een zeer ongewone, boeiende combinatie van komedie en drama over de filosofische dokter Grant en zijn pati[KA3]ente Crain, die zijn echtgenote wordt. Een goede rolbezetting; hoewel deze film stijf staat van de dialoog (er wordt echt heel erg veel afgeleuterd), is hij zeer de moeite waard.

Crisis

1950 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1950. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Cary Grant, José Ferrer, Paula Raymond, Signe Hasso en Ramon Novarro.

Melodrama rondom een Amerikaanse arts (Grant) die wordt vastgehouden in een Zuid-Amerikaans land om de ziekelijke dictator (Ferrer) te behandelen. Boeiend, maar traag uitgewerkt. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie. Scenario van regisseur Brooks naar de roman The Doubters van George Tabori. Camerawerk van Ray June.

I Was a Male War Bride

1949 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1949. Komedie van Howard Hawks. Met o.a. Cary Grant, Ann Sheridan, Marion Marshall, Randy Stuart en William Neff.

Na enkele screwball comedies eind jaren dertig waagde Cary Grant (1904-1986) zich in 1949 opnieuw met succes aan het luchtige genre. Als de Franse legerofficier Henri Rochard in post-WO II Europa wil hij zo snel mogelijk naar de VS met zijn kersverse Amerikaanse echtgenote (Sheridan) maar dat blijkt nog een heel gedoe. Ten einde raad probeert Henri dan maar als bruid aan te monsteren op het bruidenschip met hilarische resultaten. Grant gooit al zijn flair in de strijd en is fantastisch als travestiet. (VM/VPRO Gids)

Mr. Blandings Builds His Dream House

1948 | Komedie

Verenigde Staten 1948. Komedie van H.C. Potter. Met o.a. Cary Grant, Myrna Loy, Melvyn Douglas, Jason Robards sr en Reginald Denny.

Uitstekende verfilming van een boek van Eric Hodgins. Grant is in komische topvorm als meneer Blandings, een stadsman die in plattelands Connecticut onvermoeibaar maar blunderend strijdt om een droomhuis te bouwen. Alles wat mis kan gaan bij de bouw gaat ook mis, terwijl mevrouw Blandings (Loy) haar echtgenoot tevergeefs droogjes terzijde staat. En toch blijft de film van Potter (Hellzapoppin') luchtig en interessant. In The Money Pit, een productie uit 1986 met een vergelijkbaar verhaal, trad Tom Hanks in Grants voetsporen.

Every Girl Should Be Married

1948 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1948. Komedie van Don Hartman. Met o.a. Cary Grant, Betsy Drake, Franchot Tone, Diana Lynn en Alan Mowbray.

Anabel Sims (Drake) bedenkt een strategie om de knappe kinderarts Madison Brown (Grant) te verleiden: ze bestudeert zijn gewoontes en loopt hem dan steeds 'toevallig' tegen het lijf, ook verzint ze een fictieve bewonderaar, om Madison jaloers te maken. Zeker niet Grants beste komedie, maar toch aardig vanwege de voor die tijd kruidige dialogen: 'According to you a man should just lie down on the floor with folded hands and wait until some woman comes along and picks him up and decides to marry him!' 'That about sizes it up, doctor.'

The Bishop's Wife

1947 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1947. Komedie van Henry Koster. Met o.a. Cary Grant, Loretta Young, David Niven, Monty Woolley en James Gleason.

Als een Episcopaalse bisschop God om hulp smeekt bij het bouwen van een kathedraal, verschijnt er plots een engel op zijn stoep. Dudley (Grant) is zijn naam en al snel helpt hij de bisschop met zowel de fondsenwerving als met zijn kwakkelende huwelijk. Maar hoe meer tijd hij met de gracieuze vrouw van de bisschop spendeert, des te meer hij het aardse bestaan begint te bewonderen. Heden ten dage doet deze klassieke kerstkomedie enigszins gezapig aan, maar Grant is geweldig als godsgezant met dubbele agenda.

The Bachelor and the Bobby-Soxer

1947 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1947. Komedie van Irving Reis. Met o.a. Cary Grant, Myrna Loy, Shirley Temple, Rudy Vallee en Ray Collins.

High-school leerlinge Temple is tot over haar oren verliefd op haar jonge leraar Grant. Ze kan haar geluk niet op als haar zuster Loy, die rechter is, bepaalt dat Grant haar permanent gezelschap moet houden om haar van haar kwalijke toestand af te helpen. De geschrokken Grant zucht en besluit mee te werken door zich als een puber aan te gaan stellen. Verschrikkelijk leuk. Sidney Sheldon kreeg een Oscar voor zijn scenario. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie. GB-titel: BACHELOR KNIGHT.

Notorious

1946 | Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1946. Film noir van Alfred Hitchcock. Met o.a. Cary Grant, Ingrid Bergman, Claude Rains, Louis Calhern en Leopoldine Konstantin.

Rio de Janeiro 1946. Alicia Huberman (Bergman) wordt door de Amerikaanse geheime dienst geworven om gevluchte nazi-spion Alexander Sebastian (Rains) te ontmaskeren. Haar contactman Devlin (Grant) wordt verliefd op haar en staat doodsangsten uit als ze met Sebastian trouwt om diens vertrouwen te winnen. Een van Hitchcocks beste films, met tot in de puntjes uitgewerkte actie en een voor die tijd opvallend zwoele liefdesscène. De drie hoofdrollen zijn fantastisch en hun dialogen bezitten de ontspannen speelsheid, waarvan alleen de beste scenarioschrijvers van Hollywood het geheim kennen. Bewonderaar François Truffaut beschouwde de film als 'Hitchcocks quintessence'.

Night and Day

1946 | Muziek, Biografie

Verenigde Staten 1946. Muziek van Michael Curtiz. Met o.a. Cary Grant, Alexis Smith, Monty Woolley, Ginny Simms en Jane Wyman.

De muziek is eigenlijk het enige verdienstelijke aspect van deze weinig getrouwe biografie van componist Cole Porter, stijfjes neergezet door Grant die 'You're the Top' zingt. Martin brengt nog eens de song 'My Heart Belongs to Daddy', een hoogtepunt in deze film. Scenario van Charles Hoffman, Leo Townsend en William Bowers. Camerawerk van Peverell Marley en William V. Skall.

Once Upon a Time

1944 | Komedie

Verenigde Staten 1944. Komedie van Alexander Hall. Met o.a. Cary Grant, Janet Blair, James Gleason, Ted Donaldson en Art Baker.

Een amusante komedie-fantasie over ondernemer Grant die optreedt als impresario van een dansende rups; onbeduidende lol.

None But the Lonely Heart

1944 | Drama

Verenigde Staten 1944. Drama van Clifford Odets. Met o.a. Cary Grant, Ethel Barrymore, Barry Fitzgerald, Jane Wyatt en Dan Duryea.

In het Londen op de vooravond van WO II komt cockney-nietsnut Grant tot inkeer als hij hoort dat zijn moeder Barrymore niet lang meer te leven heeft. Gebaseerd op de roman van Richard Llewellyn. Grant kreeg voor zijn ongewone vertolking een Oscarnominatie maar het was Barrymore die een Oscar kreeg voor Beste vrouwelijke bijrol als de ongeneeslijk zieke vrouw. De film leed enigszins onder de censuur van WO II.

Arsenic and Old Lace

1944 | Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1944. Komedie van Frank Capra. Met o.a. Cary Grant, Priscilla Lane, Josephine Hull, Raymond Massey en Peter Lorre.

Na een jarenlang Broadway-succes werd het gelijknamige stuk van Joseph Kesselring bewerkt voor het filmdoek onder leiding van meester van de lichte toets Frank Capra. Het huwelijk van Mortimer (Grant) en Elaine (Lane) raakt enigszins overschaduwd door Mortimers ontdekking dat zijn familie uit vreemde vogels bestaat. Zijn beminnelijke tantes hebben misschien wel diverse moorden op hun geweten, zijn broer denkt dat hij Teddy Roosevelt is. Vrolijke komedie met macabere randjes heeft een prima cast. Grant hekelde later, niet onterecht, zijn eigen overacteren, maar dat doet weinig af aan deze heerlijk maffe film.

Mr. Lucky

1943 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1943. Drama van H.C. Potter. Met o.a. Cary Grant, Laraine Day, Charles Bickford, Gladys Cooper en Alan Carney.

De eigenaar van een drijvende goktent, Grant, neemt zich voor de deugdzame Day uit te kleden (letterlijk en figuurlijk), maar raakt verliefd op haar, en besluit het rechte pad te kiezen. Bezielde vertolkers, aantrekkelijk scenario. De basis voor de latere tv-serie.

Destination Tokyo

1943 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van Delmer Daves. Met o.a. Cary Grant, John Garfield, Alan Hale, John Ridgely en Dane Clark.

Een spannend WO II verhaal over een Amerikaanse onderzeeër die in de Japanse wateren wordt gezonden en de onderlinge verhoudingen van de bemanningsleden. Commandant Grant en zeelieden Garfield en Clark komen geloofwaardig over.

The Talk of the Town

1942 | Komedie

Verenigde Staten 1942. Komedie van George Stevens. Met o.a. Jean Arthur, Ronald Colman, Cary Grant, Glenda Farrell en Edgar Buchanan.

Een intelligente komedie met een schitterende bezetting. De voortvluchtige Grant verbergt zich bij nietsvermoedende professor Colman en kamerverhuurster Arthur. Grant probeert de principiële Colman wijs te maken dat elke wet ook menselijke kantjes heeft. Prachtig.

Once Upon a Honeymoon

1942 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1942. Komedie van Leo McCarey. Met o.a. Ginger Rogers, Cary Grant, Walter Slezak, Albert Dekker en Albert Bassermann.

Fortuinjaagster en tegelijkertijd naïef revuesterretje Ginger denkt dat ze twee vliegen in één klap kan slaan op haar zoektocht naar roem en rijkdom door met de Oostenrijkse baron Slezak te trouwen, die zoals later blijkt, ondanks zijn adellijke titel, een smerige geheim agent van de nazi's is. Als ze dat ontdekt vraagt ze radioverslaggever Grant om hulp en ze trekken door Europa om uit de klauwen van de nazi's te ontsnappen. Komische, propagandistische en avontuurlijke film met een prima rol van Slezak.

Suspicion

1941 | Thriller

Verenigde Staten 1941. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Cary Grant, Joan Fontaine, Cedric Hardwicke, Nigel Bruce en Dame May Whitty.

Niet lang na hun huwelijk ontdekt Lina (Fontaine) dat Johnny (Grant) niet de droomprins is waarvoor ze hem hield. Hij kan niet met geld omgaan en zijn zakenpartner sterft onder mysterieuze omstandigheden. Zou Johnny uit zijn op haar erfenis? Hitchcocks vierde Amerikaanse film, een jaar na Rebecca gemaakt. De film is onvergetelijk geworden door de scène waarin Johnny zijn vrouw een glas melk brengt. Melk, witter dan wit. Verdacht wit, zelfs. Hitchcock verklapte later dat hij in het glas een gloeilampje had gemonteerd. Een van de beste Hitchcocks uit de jaren veertig.

Penny Serenade

1941 | Drama, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1941. Drama van George Stevens. Met o.a. Irene Dunne, Gary Grant, Beulah Bondi, Edgar Buchanan en Ann Doran.

Het huwelijk van Dunne en Grant is op de klippen gelopen. Terwijl ze haar spullen pakt om hem te verlaten, luistert ze naar oude liedjes, die herinneringen oproepen. Ze ziet voor zich hoe ze de jonge ambitieuze journalist leerde kennen, die op het punt stond om naar Japan te gaan. Hoe hij haar ten huwelijk vroeg, waarop zijn zakenreis tevens hun huwelijksreis werd. Er kwamen twee kinderen, en toen sloeg het noodlot toe. Knap gemaakte maar oversentimentele film, die begint als lichte komedie en dan een dramatische ondertoon krijgt. Liefhebbers van het genre moeten zakdoeken binnen handbereik leggen. Het scenario van Morrie Ryskind, naar een verhaal van Martha Cheavens, wordt uitstekend vertolkt. Fotografie van Joseph Walker. Wordt ook vertoond als ingekleurde versie.

The Philadelphia Story

1940 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1940. Romantische komedie van George Cukor. Met o.a. Cary Grant, Katharine Hepburn, James Stewart, Ruth Hussey en John Howard.

Elegante komedie met Cary Grant als de opdringerige ex-echtgenoot van een inmiddels weer trouwlustige grande dame (Katharine Hepburn), die deze keer een oogje heeft op een kolenmagnaat. En met James Stewart als de schrijver/roddeljournalist die de society-bruiloft zal verslaan. Vooral de spitse, nu wat oubollig overkomende dialogen werden geprezen. Naar de gelijknamige toneelhit van Philip Barry. Stewart won een Oscar voor zijn rol. Herverfilmd als de musical High Society, met Bing Crosby in de rol van Grant, Frank Sinatra in die van Stewart, en Grace Kelly in die van Hepburn.

The Howards of Virginia

1940 | Western, Historische film

Verenigde Staten 1940. Western van Frank Lloyd. Met o.a. Cary Grant, Martha Scott, Alan Marshal, Richard Carlson en Paul Kelly.

Een historisch verslag van de Afscheidingsoorlog is best aardig, maar dit standaardverhaaltje vraagt veel te veel tijd.

My Favorite Wife

1940 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1940. Romantische komedie van Garson Kanin. Met o.a. Irene Dunne, Cary Grant, Randolph Scott, Gail Patrick en Ann Shoemaker.

Zeer vrije bewerking van Alfred Tennysons negentiende-eeuwse gedicht 'Enoch Arden', waarin een zeeman schipbreuk lijdt, bij terugkeer ontdekt dat zijn vrouw is hertrouwd en dan sterft aan een gebroken hart. Ditmaal is het juist de vrouw (Dunne) die op een eiland strandt, en dan ook nog in het gezelschap van een interessante man... Zeven jaar later komt ze weer terug, man Nick (Grant) weet zich met de situatie geen raad. Dunne en Grant zijn aan elkaar gewaagd in een vermakelijke screwball-comedy. Oscarnominaties voor het geestige script (van onder andere Leo McCarey), score en art-direction.

His Girl Friday

1940 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1940. Romantische komedie van Howard Hawks. Met o.a. Cary Grant, Rosalind Russell, Ralph Bellamy, Gene Lockhart en Helen Mack.

Verslaggeefster (Russell) stormt op een dag de redactiezaal binnen om haar ex-hoofdredacteur - tevens ex-man - te vertellen dat ze de brui geeft aan haar journalistenbestaan en gaat trouwen met een brave verzekeringsagent. De hoofdredacteur (Grant) wil zijn beste kracht en zijn vrouw behouden en haalt haar over om voor de krant nog een laatste verhaal te maken. Howard Hawks maakte van deze herverfilming van The Front Page (1931) een sprankelend feest. De rappe, uiterst geestige dialogen zijn soms bijna niet te volgen omdat Hawks zijn personages tegelijk laat praten. Meerdere malen zien, dus.

Topper Takes a Trip

1939 | Komedie, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1939. Komedie van Norman Z. McLeod. Met o.a. Cary Grant, Constance Bennett, Roland Young, Billie Burke en Alan Mowbray.

Het jonge miljonairs-echtpaar Grant en Bennett komt om bij een auto-ongeluk. De voorwaarde om naar het paradijs te mogen, is de verrichting van een goede daad. Bennetts geest richt zich op de nijvere, maar zure bankdirecteur Young met de bedoeling hem gelukkig te maken, maar zij brengt Youngs privéleven echter door de war zodat zijn echtgenote Burke echtscheiding aanvraagt. In de finale, die in Franse casino's aan de Rivièra speelt, komt alles weer goed. Grant doet slechts mee in een flashback, maar dit vervolg op TOPPER is bijna even geestig. Een sprankelende productie uit de Hal Roach-stal, die o.a. naam maakte met de Laurel en Hardy-films. Er is ook een met de computer ingekleurde versie die soms op de tv wordt vertoond. Er volgden nog TOPPER RETURNS en een herverfilming voor de tv in 1979.

Only Angels Have Wings

1939 | Avonturenfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1939. Avonturenfilm van Howard Hawks. Met o.a. Cary Grant, Jean Arthur, Richard Barthelmess, Rita Hayworth en Thomas Mitchell.

Mooie vliegeniersfilm van Hawks, zelf in zijn jonge jaren een enthousiast piloot. Geoff Carter (Grant) bestiert een luchtpostservice in Colombia. Vliegen is levensgevaarlijk tussen al die hoge, mistige Andespieken. Op een dag vraagt piloot Bat Kilgallen (Barthelmess) om een baan. Maar Kilgallen heeft een besmet verleden, door zijn schuld kwam ooit een boordwerktuigkundige om. Toch krijgt hij een kans, áls hij de gevaarlijkste klussen op zich wil nemen. Zoals vaak bij Hawks: echte kerels, mooie meiden (Arthur en Hayworth), bloedstollende spanning en sprankelende dialogen.

In Name Only

1939 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1939. Komedie van John Cromwell. Met o.a. Carole Lombard, Cary Grant, Kay Francis, Charles Coburn en Helen Vinson.

De egoïstische, elegante Francis is om het geld en de macht gehuwd met Grant. Zij is ondragelijk, waardoor de arme Grant in de open armen van lieve weduwe Lombard gedreven wordt. Aanvankelijk stemt de valse Francis toe in een scheiding met behoorlijke alimentatie, maar ze verandert van mening en dreigt Lombard aan te klagen wegens het verleiden van haar echtgenoot. Een onmogelijk melodrama dat echter door zowel de benadering van het gegeven door regisseur Cromwell als door de knappe spelprestaties van de acteurs een uiterst scherp beeld schept van geestelijke terreur. De roman Memory of Love van Bessie Breuer werd voor de film bewerkt door Richard Sherman. Het camerawerk is van J. Roy Hunt. Wordt ook vertoond als ingekleurde versie.

Gunga Din

1939 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1939. Avonturenfilm van George Stevens. Met o.a. Cary Grant, Victor McLaglen, Douglas Fairbanks jr, Joan Fontaine en Sam Jaffe.

In India gestationeerde Britse militairen Grant, Fairbanks en McLaglen krijgen opdracht om een groep fanatieke religieuze opstandelingen uit te schakelen. Losbol Grant kan het niet laten om tijdens de missie met Indiase waterdrager Gunga Din (Sam Jaffe) op zoek te gaan naar een fameuze schat in de buurt. Ondanks prachtige zwart-wit-fotografie, de charmant grappende Grant en wervelende finale is deze klassieker in het gouden Hollywood-jaar 1939 in de schaduw komen te staan van jaargenoten als Gone with the Wind, Stagecoach en The Wizard of Oz.

Holiday

1938 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1938. Komedie van George Cukor. Met o.a. Katharine Hepburn, Cary Grant, Doris Nolan, Lew Ayres en Edward Everett Horton.

In hetzelfde jaar geproduceerd als de klassieke Grant-en-Hepburn-screwball comedy Bringing Up Baby, had Holiday slechts een fractie van het succes. Dit zegt niets over de kwaliteit van deze warme komedie met serieuze ondertoon. Charmeur Cary Grant speelt selfmade Johnny, die financieel onafhankelijk wil zijn om te reizen. Een vakantieromance met de New Yorkse Julia (Doris Nolan) leidt halsoverkop tot huwelijksplannen, alleen weet Johnny niet dat zij tot een steenrijke familie behoort. Levenslange gezapigheid met bijbehorende kantoorbaan in de familieonderneming dreigt, maar gelukkig zijn daar nog Johnny's vrienden de Potters (Jean Dixon en Edward Everett Horton) en Julia's onaangepaste zus Linda (Katharine Hepburn).

Bringing Up Baby

1938 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1938. Romantische komedie van Howard Hawks. Met o.a. Katharine Hepburn, Cary Grant, Charles Ruggles, Barry Fitzgerald en May Robson.

Dr. David Huxley (Grant) moet van een financier een grote som geld los zien te peuteren voor zijn natuurhistorisch museum én hij gaat de volgende dag trouwen. Maar dan ontmoet hij op de golfbaan de maffe Susan Vance (Hepburn). Zij vindt dat hij leuke ogen heeft en dwingt hem pardoes om mee te gaan op avontuur, wat uitmondt in de nachtelijke jacht op een - al dan niet tamme - luipaard. Briljante screwball-comedy van Howard Hawks met acteurs op de toppen van hun kunnen en een sprankelend script, vol buitengewoon geestige dialogen. Niet noemenswaardig gedateerd. Klassiek.

When You're in Love

1937 | Musical

Verenigde Staten 1937. Musical van Robert Riskin. Met o.a. Grace Moore, Cary Grant, Aline MacMahon, Thomas Mitchell en Emma Dunn.

Een langdradige maar plezierige produktie voor operazangeres Moore die Grant 'inhuurt' als haar man. De meeste tv-kopieën die 98 minuten duren, missen het hoogtepunt als de ster 'Minnie the Moocher' zingt.

Topper

1937 | Komedie, Mysterie, Fantasy

Verenigde Staten 1937. Komedie van Norman Z. McLeod. Met o.a. Constance Bennett, Cary Grant, Roland Young, Billie Burke en Alan Mowbray.

Een verrukkelijke klucht met Grant en Bennett als geesten die het leven van de verlegen Young verzuren. Een schitterende bezetting in een bewerking van de roman van Thorne Smith. Scenario van Eric Hatch, Jack Jevne en Eddie Moran. Twee vervolgen, een tv-serie en later een herverfilming. Wordt ook op de tv vertoond als met behulp van de computer ingekleurde versie.

The Toast of New York

1937 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1937. Biografie van Rowland V. Lee en Rowland Lee. Met o.a. Edward Arnold, Cary Grant, Frances Farmer, Jack Oakie en Donald Meek.

Bij het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog wordt Arnold een rondreizend arts. Hij verzorgt samen met zijn partner de Zuidelijken, terwijl zijn andere partner de Noordelijken onder zijn hoede neemt. Alles loopt op rolletjes en ze worden rijk, todat hun Noordelijke partner alles op het spel zet. Goed biografisch drama met veel actie en spirituele dialogen. Een schitterende Arnold krijgt goed weerwoord van zijn partner Grant, terwijl de legendarische Farmer een leuke bijrol heeft. Het scenario werd geschreven door Dudley Nichols, John Twist en Joel Sayre, naar de romans Book Of Daniel Drew van Bouck White en Robber Barons van Matthew Josephson. Knap camerawerk van Peverell Marley.

The Awful Truth

1937 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1937. Komedie van Leo McCarey. Met o.a. Irene Dunne, Cary Grant, Ralph Bellamy, Alexander D'Arcy en Cecil Cunningham.

Mooi koppel Irene Dunne (Oscarnominatie) en Cary Grant spelen in deze slimme romantische komedie echtgenoten die besluiten te scheiden vanwege vermeend overspel aan beide kanten. Nu moeten ze nog een omgangsregeling zien te treffen voor hond Mr. Smith. Grant kwam na deze eerste, geslaagde samenwerking opnieuw tegenover Dunne te staan in lichtvoetig werk als My Favorite Wife en Penny Serenade. Hoewel het script en de productie wat chaotisch van de grond kwamen, kreeg de film zes Oscarnominaties, waaronder die voor beste film. Regisseur McCarey mocht het beeldje ook echt mee naar huis nemen.

Suzy

1936 | Komedie, Romantiek, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1936. Komedie van George Fitzmaurice. Met o.a. Jean Harlow, Franchot Tone, Cary Grant, Lewis Stone en Benita Hume.

Tijdens WO I vlucht een Amerikaans revuedanseresje van Parijs naar Londen omdat ze meent dat haar man is omgekomen. Ze zoekt troost bij een Franse oorlogsvlieger, maar wordt dan geconfronteerd met zijn 'geest'. De prima rolbezetting verdrinkt in het romantische WO I-drama met Grant als de Franse vlieger en Tone als Harlow's man. Tragikomisch bedoeld.

Big Brown Eyes

1936 | Mysterie

Verenigde Staten 1936. Mysterie van Raoul Walsh. Met o.a. Joan Bennett, Cary Grant, Walter Pidgeon, Isabel Jewell en Lloyd Nolan.

Bennett helpt detective Grant een bende notoire dieven in de val te lokken in dit aardige, romantische mysterie-verhaal.

Amazing Adventure

1936 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1936. Komedie van Alfred Zeisler. Met o.a. Cary Grant, Mary Brian, Peter Gawthorne, Henry Kendall en Gary Marsh.

Cary Grant erft een fortuin, maar voelt zich er niet erg gelukkig mee. Hij besluit gewoon te gaan werken en zo zijn brood te verdienen. Eén van die komedies die typerend waren voor het tijdperk, waarin de grondgedachte is dat de armen er toch beter aan toe zijn. Het is leuk Cary Grant te zien acteren in zijn geboorteland. Oorspronkelijk in Amerika in roulatie gebracht onder de titel RICHES AND ROMANCE.

Wings in the Dark

1935 | Drama

Verenigde Staten 1935. Drama van James Flood. Met o.a. Cary Grant, Myrna Loy, Dean Jagger, Roscoe Karns en Hobart Cavanaugh.

Vliegenierster-stuntpilote Loy valt voor vlieger Grant, maar die wordt blind bij een benzine-explosie. Aantrekkelijke rollen blijven in de lucht hangen door een scenario dat dit melodrama niet aannemelijk maakt. Mooie luchtfotografie.

The Last Outpost

1935 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1935. Avonturenfilm van Louis Garnier en Charles Barton. Met o.a. Cary Grant, Claude Rains, Gertrude Michael, Kathleen Burke en Colin Tapley.

Een opwindend actieavontuur met Britse troepen in Afrika in de traditie van LOST PATROL, BENGAL LANCERS enzovoort.

Sylvia Scarlett

1935 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1935. Komedie van George Cukor. Met o.a. Katharine Hepburn, Cary Grant, Brian Aherne en Edmund Gwenn.

De jonge Franse Sylvia (Hepburn) en haar gokkende vader (Gwenn) besluiten vanwege schulden naar Engeland uit te wijken. Aangezien ze worden gezocht verkleedt Sylvia zich als jongeman: Sylvester. Ze ontmoeten een charmante oplichter (Grant) die wel zaken wil doen met vader en 'zoon'. Goed geacteerd, luchtig drama met een fascinerende gender bending rol van Hepburn, was bij uitbreng geen succes, maar belangrijk voor de doorbraak van Grant. Deze geliefde charmeur zou samen met Hepburn nog drie films maken, waaronder klassiekers Bringing Up Baby en The Philadelphia Story.

Enter Madame

1935 | Komedie

Verenigde Staten 1935. Komedie van Elliott Nugent. Met o.a. Elissa Landi, Cary Grant, Lynne Overman, Sharon Lynne en Frank Albertson.

Grant trouwt met opera-ster Landi en windt zich erover op, dat hij de tweede plaats, na haar carriëre, bij inneemt haar. Aardige, romantische komedie.

Thirty Day Princess

1934 | Komedie

Verenigde Staten 1934. Komedie van Marion Gering. Met o.a. Sylvia Sidney, Cary Grant, Edward Arnold, Lucien Littlefield en Vince Barnett.

Een aardige, kleine film waarin Sidney een zieke prinses vervangt die op een goodwill-toer in de VS is, wat de te verwachten gevolgen heeft.

Ladies Should Listen

1934 | Komedie

Verenigde Staten 1934. Komedie van Frank Tuttle. Met o.a. Cary Grant, Frances Drake, Edward Everett Horton, Nydia Westman en Ann Sheridan.

Grants leven wordt gemanipuleerd door telefoniste Drake in deze doorzichtige komedie die niet veel om het lijf heeft.

Born To Be Bad

1934 | Drama

Verenigde Staten 1934. Drama van Lowell Sherman. Met o.a. Loretta Young, Cary Grant, Henry Travers, Howard Lang en Matt Briggs.

Pittig melodrama met vrijgevochten Loretta die na een ruzie met de rijke Grant haar zoon moet afstaan.

The Eagle And The Hawk

1933 |

1933. Stuart Walker. Met o.a. Carole Lombard, Guy Standing, Jack Oakie, Cary Grant en Fredric March.

Pittig melodrama met vrijgevochten Loretta die na een ruzie met de rijke Grant haar zoon moet afstaan.

She Done Him Wrong

1933 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1933. Komedie van Lowell Sherman. Met o.a. Mae West, Cary Grant, Gilbert Roland, Noah Beery sr en Rochelle Hudson.

West herhaalt haar toneelrol als Diamond Lil (en ster in een biertent in de Newyorkse Bowery) in een satire over de vrolijke jaren negentig van de 19e eeuw. Ze wordt verliefd op een man die een politieagent in burger is en die de duistere praktijken van haar baas probeert te ontrafelen. Grant krijgt de uitnodiging om eens 'langs te komen voor een babbeltje' met vuurwerk als resultaat. Mae zingt 'Frankie and Johnny' en 'Easy Rider'. Wellicht haar beste film en ze werkte indertijd zelf mee aan het scenario.

I'm No Angel

1933 | Komedie

Verenigde Staten 1933. Komedie van Wesley Ruggles. Met o.a. Mae West, Cary Grant, Edward Arnold, Gertrude Michael en Kent Taylor.

West is zeldzaam in vorm als de ster van Arnolds attractie, terwijl ze achter Grant aanjaagt ('Heb je een pistool in je zak, of ben je alleen maar blij me te zien?'). Hoogtepunt is haar pleidooi in de rechtszaak.

Eagle and the Hawk

1933 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1933. Oorlogsfilm van Stuart Walker. Met o.a. Fredric March, Cary Grant, Jack Oakie, Carole Lombard en Guy Standing.

Goed geproduceerde anti-oorlogsfilm met March als held tegen wil en dank, Grant als co-piloot, Oakie als allemansvriend en Lombard als vrouw van de wereld. Nog steeds actueel.

Alice in Wonderland

1933 | Familiefilm, Fantasy

Verenigde Staten 1933. Familiefilm van Norman Z. McLeod. Met o.a. Charlotte Henry, Richard Arlen, Gary Cooper, W.C. Fields en Cary Grant.

Trage film naar een bewerking van het klassieke verhaal. Toch boeiend vanwege de rolbezetting: Cooper als de Witte Ridder, Fields als Humpty Dumpty, Grant als de Mock Turtle. Helaas te saai. Het script is van Joseph L. Manckiewicz en William Cameron Menzies.

This Is the Night

1932 | Komedie

Verenigde Staten 1932. Komedie van Frank Tuttle. Met o.a. Lily Damita, Charles Ruggles, Roland Young, Thelma Todd en Cary Grant.

Grants hoofdfilmdebuut mag er best zijn. Young huurt Damita om voor zijn vrouw door te gaan zodat hij achter Todd aan kan zitten. Grant is de man van Todd.

Sinners in the Sun

1932 | Komedie

Verenigde Staten 1932. Komedie van Alexander Hall. Met o.a. Carole Lombard, Chester Morris, Adrienne Ames, Cary Grant en Walter Byron.

Een lieflijke Lombard leert dat geld niet alles is in deze gladde film over een typische driehoeksverhouding waarin Grant een bijrolletje heeft.

Madame Butterfly

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van Marion Gering. Met o.a. Sylvia Sidney, Cary Grant, Charles Ruggles, Irving Pichel en Helen Jerome Eddy.

De opera van Puccini (zonder de muziek) over een oosterse vrouw die op een Amerikaan (Grant) verliefd is; een gevoelige, tragische romance die verouderd aandoet, maar goed overkomt.

Devil and the Deep

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van Marion Gering. Met o.a. Tallulah Bankhead, Gary Cooper, Charles Laughton, Cary Grant en Paul Porcasi.

Overdreven geacteerd, maar sappig melodrama over Bankhead, haar minnaars Grant en Cooper en jaloerse echtgenoot, de onderzeebootkapitein Laughton.

Blonde Venus

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van Josef von Sternberg. Met o.a. Marlene Dietrich, Herbert Marshall, Cary Grant, Dickie Moore en Sidney Toler.

Dietrich wil haar man, Marshall, die radium-vergiftiging heeft opgelopen, in staat stellen om voor een therapie naar Duitsland te gaan. Daarom besluit de voormalige ster uit de Berlijnse muziekwereld, die na haar huwelijk naar Amerika vertrok, opnieuw op te gaan treden. Als `Blonde Venus` oogst ze een enorm succes. Wanneer Marshall is vertrokken, begint ze een relatie met Grant. Marshall ontdekt haar ontrouw, eist hun zoon op en verlangt dat ze uit hun leven verdwijnt. Fascinerend opgebouwd, ouderwets melodrama, waarvan de visuele flair het onzinnige verhaal (naar een scenario van Jules Furthman en S.K. Lauren) doet vergeten. Fragmentarisch verteld en theatraal vertolkt. Klassiek is Dietrichs optreden in apepak met de song 'Hot Voodoo'. Gefilmd door Bert Glennon.