Matthijs van de Sande Bakhuyzen: cast.
Er zijn 19 films en 2 series gevonden.

The Pod Generation

2023 | Komedie, Romantiek, Sciencefiction

België​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 2023. Komedie van Sophie Barthes. Met o.a. Emilia Clarke, Chiwetel Ejiofor, Vinette Robinson en Matthijs van de Sande Bakhuyzen.

In de nabije toekomst biedt techreus Pegazus koppels de mogelijkheid om de zwangerschap samen te delen door middel van afneembare baarmoeders. Hiermee begint het ouderschapsavontuur voor Rachel en Alvy.

All Inclusive

2022 | Komedie

Nederland 2022. Komedie van Aniëlle Webster. Met o.a. Tibor Lukács, Jennifer Hoffman, Aiko Beemsterboer, Bing van Son en Frank Lammers.

Wanneer Jacco en Sylvie met hun dochter Loïs en zoon Bink besluiten op vakantie te gaan in een All Inclusive resort, wordt hun al wankele huwelijk zwaar op de proef gesteld. Wanneer Sylvie bij aankomst aan Jacco meldt dat ze een ‘pauze’ wil inlassen kan Jacco dit, te midden van zijn midlife crisis, maar moeilijk accepteren. Binnen de paradijselijke All Inclusive cultuur zal Jacco de confrontatie moeten aangaan met zijn vastbesloten vrouw, zijn puberende kinderen maar vooral zijn grootste struikelblok, zichzelf.

Toen ik je zag

2022 | Drama

Nederland 2022. Drama van Ben Verbong. Met o.a. Egbert Jan Weeber, Noortje Herlaar, Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Hanne Arendzen.

In dit aangrijpende drama lijkt het leven van acteurskoppel Esther en Bastiaan (een uitstekende Noortje Herlaar en Egbert Jan Weeber) perfect. In werkelijkheid worstelt Bastiaan met onzekerheden en angsten die een steeds hogere tol van hem en zijn relatie met Esther eisen. Toen ik je zag is gebaseerd op het gelijknamige boek van Isa Hoes over haar leven met Antonie Kamerling. Hoe het Esther en Bastiaan vergaat, zal dan ook voor velen geen verrassing zijn. Maar de hoofdrolspelers stelen je hart en hoe meer je hoopt op een goede afloop, hoe tragischer het einde uiteindelijk is.

De stamhouder

2023 | Drama

Nederland 2023. Drama van Diederik van Rooijen. Met o.a. Robert de Hoog, Sallie Harmsen, Gijs Scholten van Aschat, Marcel Hensema en Matthijs van de Sande Bakhuyzen.

De Stamhouder vertelt het verhaal van Alexander Münninghoff (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) die eind jaren ‘60 als een blok valt voor de zelfverzekerde, vrijgevochten Ellen (Sallie Harmsen). Wanneer hij na een mooie liefdesnacht bekent dat zijn vader, Frans Münninghoff, tijdens de oorlog een SS’er was, reageert Ellen echter afwijzend. Haar familie heeft zwaar geleden onder de oorlog. Ze verdwijnt uit zijn leven… om er een goede maand later weer in te verschijnen. Ze is zwanger. De twintigers willen het kind houden en besluiten te trouwen. Maar dan wel op voorwaarde dat Alexander afrekent met zijn duistere familieverleden. Alexander komt erachter dat hij maar bitter weinig weet over zijn ouders en grootvader (Gijs Scholten van Aschat).

Bo

2022 | Drama

Nederland​/​​België​/​​Georgië 2022. Drama van Joost van Ginkel. Met o.a. Gaite Jansen, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Rati Tsiteladze, Luna Klok en Natalia Kuloshvili.

Op bezoek bij het graf van haar zwijgzame, depressieve vader in Georgië, stuit de eigenzinnige twintiger Bo op Levan, een jeugdvriend van haar vader die haar misschien meer over hem kan vertellen. Ze bietst een lift en samen in de vrachtwagen van Levan reizen de twee naar kustplaats Batumi. Onderweg blijk dat niet alleen Bo maar ook Levan worstelt met onverwerkte trauma’s uit het verleden. Derde film van regisseur Van Ginkel – na 170 Hz en Paradise Suite – is heftig familiedrama, waarin uitstekend geacteerd wordt. Met name door Gaite Jansen, die ook al te zien was in Van Ginkels debuutfilm 170 Hz.

Voor elkaar gemaakt

2017 | Romantische komedie

Nederland 2017. Romantische komedie van Martijn Heijne. Met o.a. Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Loes Haverkort, Roeland Fernhout, Birgit Schuurman en Fabian Jansen.

Na een bizar incident met een fret blijkt vrijgezel Felix onvruchtbaar te zijn. Via zijn broer ontdekt hij dat een eerdere donatie aan de spermabank terecht is gekomen bij tv-presentatrice Jip. Vanaf dat moment zet Felix alles op alles om de vader te worden van het enige kind dat hij ooit zal kunnen hebben.

Off Track

2017 | Drama

Nederland 2017. Drama van Sander Burger. Met o.a. Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Reinout Scholten van Aschat, Ludwig Bindervoet, Vanessa Recalde en Lynn Van Royen.

Drie vrienden uit Gouda zijn met vakantie in Ecuador. Om een aantrekkelijke Vlaamse te imponeren, besluit een van hen iets goeds te doen: hij gaat een prostituee bevrijden uit het bordeel waar de jongens in een dronken bui naar binnen zijn gezwalkt. Maar als je een prostituee hebt vrijgekocht, wat moet je er dan mee? Een aardig uitgangspunt, maar Off Track sleept soms een beetje, en de keuzes van de personages zijn nu en dan wel erg naïef. Van de Sande Bakhuyzen zet overigens een prima sukkel neer, en Recalde is ook goed als de te redden jongedame.

Kamp Holland

2016 | Oorlogsfilm

Nederland 2016. Oorlogsfilm van Boris Paval Conen. Met o.a. Yannick van de Velde, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Carolien Spoor, Lourens van den Akker en Kiefer Zwart.

Op een Nederlandse militaire basis in Afghanistan ontstaat sociale onrust nadat een onderzoek wordt ingesteld naar een schietincident waarbij een Afghaan is omgekomen. De prima groep acteurs laat zien hoe de kameraadschap waarmee de veelal jonge soldaten aan hun missie zijn begonnen, kan plaatsmaken voor achterdocht en verdeeldheid. De telefilm Kamp Holland, thematisch vergelijkbaar met het Deense drama Krigen, werd gebaseerd op materiaal van Leopold Witte en Geert Lageveen, die voor Orkater eerder een theatervoorstelling maakten met dezelfde titel.

De ontsnapping

2015 | Drama

Nederland 2015. Drama van Ineke Houtman. Met o.a. Isa Hoes, Edwin Jonker, Abbey Hoes, Rik Mayall en Matthijs van de Sande Bakhuyzen.

Verfilming van het gelijknamige boek van Heleen van Royen. Ondanks de van dik hout in elkaar gespijkerde plotpunten en een curieuze scène met twee Duitse dwergen zal De ontsnapping weinig mensen onberoerd laten. Niet alleen haalt Ineke Houtman het maximale uit het bronmateriaal - er ligt minder nadruk op seks en de omvang van geslachtsdelen - er wordt ook verdomd goed geacteerd. Eerst en vooral door Isa Hoes als Julia, maar ook door de rest van de cast. Je zou kunnen zeggen dat de acteurs de clichés onder de tafel spelen.

Boy 7

2015 | Sciencefiction, Thriller, Drama

Nederland​/​​Hongarije 2015. Sciencefiction van Lourens Blok. Met o.a. Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Yannick Jozefzoon, Ella-June Henrard, Tygo Gernandt en Halina Reijn.

Sam (Van de Sande Bakhuyzen) ontwaakt met geheugenverlies. Samen met zijn vrienden Louis (Jozefzoon) en Lara (Henrard) legt hij een duister complot bloot rondom een heropvoedingsinstituut. Het verhaal over een totalitaire toekomst is niet bijster origineel en soms wat kort door de bocht, maar de regie van Lourens Blok, met strakke cameravoering en flitsende montage, weet dat prima te verhullen. Met goed acteerwerk en een frisse vertelstructuur is Boy 7 een heel aardige Nederlandse sf-thriller.

Kenau

2014 | Historische film, Drama, Actiefilm, Avonturenfilm

Nederland 2014. Historische film van Maarten Treurniet. Met o.a. Monic Hendrickx, Sallie Harmsen, Lisa Smit, Barry Atsma en Attila Arpa.

Een Braveheart met vrouwen, stond de makers voor ogen. Kenau is uiteindelijk een pover historisch drama geworden over de strijd om Haarlem tijdens de Tachtigjarige Oorlog, en de rol die Kenau Simonsdochter Hasselaer (Monic Hendrickx) daarin heeft gespeeld. De actie is matig door een gebrek aan schaal, dynamiek en overtuigende special effects, en het dramatische subplot doet geforceerd en obligaat aan. Sterk acteerwerk van Sallie Harmsen, Sophie van Winden en Lisa Smit kan niet voorkomen dat Kenau blijft steken in goede bedoelingen.

App

2013 | Thriller

Nederland 2013. Thriller van Bobby Boermans. Met o.a. Hannah Hoekstra, Isis Cabolet, Robert de Hoog, Alex Hendrickx en Matthijs van de Sande Bakhuyzen.

''s Werelds eerste second screen film', heette het bij de uitbreng van deze thriller over een studente (Hoekstra) die de controle over een app op haar mobiel verliest. De app IRIS geeft een heel nieuwe dimensie aan het concept sociale media. Is de film op zich prima te bekijken, toeschouwers kunnen via 'app de film' een tweede verhaallijn volgen. Technisch hoogstandje van regisseur Boermans (Claustrofobia) kreeg internationaal nogal wat aandacht. Toegegeven: de techniek heeft meer verrassingen te bieden dan de film zelf.

Sterke verhalen

2010 | Komedie

Nederland 2010. Komedie van Teddy Cherim en Kees van Nieuwkerk. Met o.a. Achmed Akkabi, Sallie Harmsen, Géza Weisz, Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Manuel Broekman.

Komedie van Teddy Cherim en Kees van Nieuwkerk over groep vrienden uit Amsterdam die feestje plannen en als niemand dreigt te komen overgaan tot drastische lokmethoden.

Schemer

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Hanro Smitsman. Met o.a. Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Gaite Jansen, Roos Netjes, Robert de Hoog en Gerson Oratmangoen.

Regisseur Smitsman (Skin) liet zich voor Schemer inspireren door de moord op de zestienjarige Maja Bradaric. In een gelaagde, constant van perspectief veranderende vertelling toont hij hoe een clubje tieners tot het besluit komt om hun 'vriendin' Jessie om het leven te brengen. Daarbij zoekt hij gelukkig niet zozeer naar antwoorden, maar de groepsdynamiek overtuigt niet altijd, wat zowel aan het script als aan een deel van de cast te wijten is. De dromerige fotografie is wel bijzonder fraai.

Life Is Beautiful

2009 | Drama

Nederland 2009. Drama van Mark de Cloe en Jeroen Berkvens. Met o.a. Gaite Jansen, Robert de Hoog, Sylvia Hoeks, Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Melody Klaver.

De Nederlandse theoloog en humanist Desiderius Erasmus verzamelde meer dan drieduizend Griekse en Latijnse spreuken en korte betogen in zijn Adagia. Het zijn zinnen die tot de verbeelding spreken en te denken geven; zelf noemde hij het ‘kleine edelstenen’. Vijfhonderd jaar later kozen de filmmakers Mark de Cloe en Jeroen Berkvens er dertig uit voor even zoveel korte films. Veelal in dezelfde poëtische stijl van hun veelgeprezen Boy Meets Girl Stories, en opnieuw met de beste (aanstormende) Nederlandse acteurs en actrices.

Het leven uit een dag

2009 | Drama, Romantiek

Nederland 2009. Drama van Mark de Cloe. Met o.a. Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Loïs Dols de Jong, Tygo Gernandt, Hadewych Minis en Egbert Jan Weeber.

Stel dat je slechts één keer de liefde kunt bedrijven: een moment van uitzinnig geluk of juist intens verdriet? De gelijknamige roman rond deze vraag van A.F.Th. Van der Heijden uit 1988 is in goede handen bij De Cloe (Boy Meets Girl Stories), die in zijn eerste bioscoopfilm met visuele poëzie en lyriek de geschiedenis van Benny en Gini vertelt. De gelieven weigeren zich erbij neer te leggen dat hun leven slechts één dag beslaat, en kiezen voor de hel: die plaats van eindeloze, zinloze herhalingen. Ons leven dus eigenlijk.

Bloedbroeders

2008 | Drama

Nederland 2008. Drama van Arno Dierickx. Met o.a. Erik van Heijningen, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Sander van Amsterdam, Derk Stenvers en Carolien Spoor.

Twee rijkeluiskinderen en hun volkse vriendje laten de veertienjarige brommerdief Ronnie voor de politie schuilen op zolder van de enorme villa waarin ze wonen. Maar als hij niet meer weg wil, besluiten ze drastische maatregelen te nemen. Gebaseerd op de geruchtmakende Baarnse moordzaak uit 1960. Bloedbroeders is een aardige sfeertekening, met goed acteren (met name van Van de Sande Bakhuyzen), maar het drama komt nooit van de grond, en aan het eind worden de zaken te snel afgewikkeld om echt spannend te worden.

Afblijven

2006 | Jeugdfilm, Familiefilm, Drama

Nederland 2006. Jeugdfilm van Maria Peters. Met o.a. Sem Veeger, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Tessa Schram, Melody Klaver en Gijs Scholten van Aschat.

De vijftienjarige Melissa (Veeger) houdt van hiphopdansen, maar van haar vader mag ze alleen naar klassieke muziek luisteren. Tegen zulke strenge regels kan Melissa natuurlijk alleen maar in opstand komen. Ze volgt stiekem danslessen, treedt op in een clip, krijgt een fout vriendje en slikt een XTC-pil. Verfilming van een populair jeugdboek van Carry Slee, waarin voor jongeren herkenbare problemen aan bod komen. Geen dubbele bodems, geen grapjes, gewoon een serieus drama over serieuze zaken; het zou verfrissend zijn, als de ernst niet zo zwaar op de maag lag. Een lichtere toets had de soap-achtige verwikkelingen meer geloofwaardigheid verleend.

Absolutely Positive

2006 | Korte film, Drama

Nederland 2006. Korte film van Kate Brown. Met o.a. Lore Dijkman, Hunter Bussemaker, Ellemijn Veldhuyzen van Zanten en Matthijs van de Sande Bakhuyzen.

Sinds zijn moeder is overleden, woont de zestienjarige Dennis bij zijn tante. Tante Marie bedoelt het goed, maar ze pakt Dennis helemaal verkeerd aan, hij wordt er helemaal gek van. Op zijn nieuwe school houdt hij zich afzijdig. Totdat hij Sara ziet. Dennis valt als een blok voor haar, maar hij is doodsbenauwd om intiem met haar te worden. Want, hoe vertel je iemand dat je hiv-positief bent?

Saint Amour

2000 | Drama

Nederland 2000. Drama van Eric Oosthoek. Met o.a. Antonie Kamerling, Kees Coolen, Anna Rottier, Jasperina de Jong en Pieter van der Sman.

In de reeks Nederlandse Telefilms wordt vanavond Saint Amour door de IKON uitgezonden. In een raamvertelling zien we Coolen als oudere ex-priester die door de ontmoeting met zijn vroegere collega (Damen) beelden van de kloostertijd terugkrijgt. Het is 1969. De zevenentwintigjarige Pater Louis (nu gespeeld door Kamerling) leeft in een klooster en zijn priesterschap is voor hem een roeping. Maar waarom mag hij geen intieme verhouding met een ander mens onderhouden? Door een reeks van gebeurtenissen komt Louis in opstand tegen de Katholieke Kerk. Het Stimuleringsfonds wees financiële steun aan het script van Saint Amour af omdat het 'statisch' en 'weinig dramatisch' was. Desondanks is het verfilmd, en aardig bevredigend ook. (IdH/VPRO Gids)

De Daltons

1999 | Televisieserie, Drama, Familiefilm

Nederland 1999. Televisieserie van Met o.a. Mick Mulder, Dajo Hogeweg, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Carine Crutzen en Peter Blok.

In de reeks Nederlandse Telefilms wordt vanavond Saint Amour door de IKON uitgezonden. In een raamvertelling zien we Coolen als oudere ex-priester die door de ontmoeting met zijn vroegere collega (Damen) beelden van de kloostertijd terugkrijgt. Het is 1969. De zevenentwintigjarige Pater Louis (nu gespeeld door Kamerling) leeft in een klooster en zijn priesterschap is voor hem een roeping. Maar waarom mag hij geen intieme verhouding met een ander mens onderhouden? Door een reeks van gebeurtenissen komt Louis in opstand tegen de Katholieke Kerk. Het Stimuleringsfonds wees financiële steun aan het script van Saint Amour af omdat het 'statisch' en 'weinig dramatisch' was. Desondanks is het verfilmd, en aardig bevredigend ook. (IdH/VPRO Gids)