David O. Selznick: scenario, productie en schrijver.
Er zijn 17 films gevonden.

Under Capricorn

1949 | Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1949. Drama van Alfred Hitchcock. Met o.a. Ingrid Bergman, Joseph Cotten, Michael Wilding, Margaret Leighton en Cecil Parker.

Een jonge Ierse Lady (Bergman) wordt verliefd op de stalknecht (Cotten). Ze willen trouwen, maar dat is tegen de zin van haar broer. Later wordt deze vermoord aangetroffen. Cotten wordt verbannen naar de strafkolonie Australië omdat men hem verdenkt van moord. Bergman volgt hem. Een damesdrama van de Master of Suspense. De rolprent doet af en toe aan REBECCA denken, maar het is een van de zeldzame mislukkingen van Hitchcock.

The Third Man

1949 | Film noir, Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1949. Film noir van Carol Reed. Met o.a. Joseph Cotten, Orson Welles, Alida Valli, Trevor Howard en Bernard Lee.

De Amerikaanse pulpschrijver Holly Martins (Cotten) arriveert in het naoorlogse Wenen om zijn oude vriend Harry Lime (Welles) te bezoeken. Hij verneemt echter dat Lime kort daarvoor onder merkwaardige omstandigheden om het leven is gekomen. Geïntrigeerd door de informatie van onder meer Lime's geliefde Anna (Valli) en de conciërge van diens appartementengebouw besluit Martins de dood van zijn vriend te onderzoeken. Zo daalt hij - letterlijk en figuurlijk - af in de puinhopen van de door de oorlog geteisterde stad waar nu corruptie welig tiert. Het met een Oscar bekroonde zwart-wit camerawerk van Robert Krasker is bepalend voor de verontrustende sfeer en maakt vooral de beroemde hoogtepunten van de film onvergetelijk. The Third man won de Grand Prix du Festival International du Film (voorloper van de Gouden Palm) in Cannes.

The Paradine Case

1947 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1947. Drama van Alfred Hitchcock. Met o.a. Gregory Peck, Ann Todd, Charles Laughton, Charles Coburn en Ethel Barrymore.

Jonge advocaat Peck neemt de verdediging op zich van de van moord op haar man beschuldigde Valli. Hoe meer hij te weten komt over haar zaak, hoe meer hij naar haar toe groeit. Ze worden verliefd op elkaar, een emotie waarvoor geen plaats is in de rechtszaal. Knap in elkaar gezet rechtbankdrama, op de unieke Hitchcock-manier gefilmd, vol levendige, diepgaande dialogen. David O. Selznick schreef met Alma Reville en James Bridie het scenario, zich baserend op de roman van Robert Hichens. Over de hele lijn uitstekend spel, maar vooral Laughton als rechter is grandioos. Cameraman Lee Garmes zorgde voor enkele visueel stijlvolle stukjes film. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Franz Waxman. Speelt zich af in Engeland.

Duel in the Sun

1946 | Western, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1946. Western van King Vidor. Met o.a. Jennifer Jones, Joseph Cotten, Gregory Peck, Lionel Barrymore en Lillian Gish.

Nadat haar blanke vader werd opgehangen wegens moord op haar Indiaanse moeder, staat een jonge vrouw alleen op de wereld. Ze wordt opgevangen door haar tante, de echtgenote van een grootgrondbezitter, die er geen geheim van maakt dat hij niets met het meisje te maken wil hebben. Ze hebben zelf twee zonen, een zachtmoedige, die gestudeerd heeft en een wildebras, die een bedrieger is. Ze wordt in haar liefde van de een naar de ander gesleurd, tot het tot een dramatische climax komt. Het grootste melodramatisch liefdesfresco sinds Gone with the Wind. Als Selznick het wat minder bombastisch had gemaakt, dan was het ongetwijfeld ook een meesterwerk geworden.

Spellbound

1945 | Thriller, Film noir, Drama

Verenigde Staten 1945. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Ingrid Bergman, Gregory Peck, Michael Chekhov, Leo G. Carroll en John Emery.

Niet om de kwaliteit (dit is niet een van de beste van Hitchcock), maar om een paar opvallende visuele experimenten is Spellbound beroemd. De belangrijkste is de schitterend absurdistische droomsequentie, ontsproten aan het brein van kunstenaar Salvador Dalí. Het is een droom van de aan geheugenverlies lijdende John Ballantine. De verliefde psychiatrice Petersen herleidt aan de hand van deze droom traumatische gebeurtenissen, de reden van de amnesie en zelfs de dader van een moord. Dat gaat iets te vlotjes volgens het boekje van Freud, maar het is altijd een genoegen om te mogen kijken naar Hitchcock die puzzelstukjes legt. Een Oscar ging naar de dominante muziek van Miklós Rózsa.

Since You Went Away

1944 | Familiefilm, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1944. Familiefilm van John Cromwell. Met o.a. Claudette Colbert, Jennifer Jones, Joseph Cotten, Shirley Temple en Monty Woolley.

De geschreven introductie: 'This is the story of that unconquerable fortress - the American home, 1943´ heeft zelfs nu nog actuele waarde. De film wist de situatie van veel achterblijvers tijdens de Tweede Wereldoorlog krachtig, realistisch en mooi af te schilderen en kreeg daarom veel bioscoopgangers: er werd voor vier miljoen dollar verdiend in een tijd waarin een toegangsbewijs 25 dollarcent kostte. Gebaseerd op brieven van columniste Margaret Buell Wilder vertelt de film het verhaal van Anne Hilton, wier man vrijwillig dient zodat Anne het met haar twee dochters alleen moet zien te rooien. Steiner (Gone With the Wind) won een Oscar voor de muziek.

Bullets for O'Hara

1941 | Drama, Misdaad, Romantiek, Thriller

Verenigde Staten 1941. Drama van William K. Howard. Met o.a. Dick Purcell, Roger Pryor, Joan Perry, Anthony Quinn en DeWolf Hopper.

Herverfilming van Public Enemy's Wife uit 1936. Detective Mike O`Hara bewerkstelligt de ondergang van Tony van Dyne met behulp van diens vrouw Patricia. De regie was vakwerk, maar de film deed het niet. Naar een verhaal van David O. Selznick en P.J. Wolfson door Raymond L. Schrock tot scenario bewerkt.

Rebecca

1940 | Thriller, Romantisch drama

Verenigde Staten 1940. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Laurence Olivier, Joan Fontaine, Judith Anderson, George Sanders en Nigel Bruce.

Tijdens een verblijf aan de Côte d'Azur trouwt de Britse aristocraat De Winter (Olivier) hals over kop met een jonge, verlegen vrouw (Fontaine). Maar in zijn kasteel Manderley in Cornwall lijkt het volgens de 'tweede mevrouw De Winter' (haar eigen naam wordt nooit genoemd) wel of de geest van De Winters eerste vrouw, de onder mysterieuze omstandigheden om het leven gekomen Rebecca, nog door de gangen waart. Nog steeds fascinerende verfilming van de gelijknamige roman van Daphne du Maurier, ook dankzij de uitstekende hoofdrolspelers. Oscars voor beste film en beste camerawerk.

Gone with the Wind

1939 | Romantisch drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1939. Romantisch drama van Victor Fleming. Met o.a. Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland en Hattie McDaniel.

Dat Gone with the Wind een van Amerika's grootste filmklassiekers is heeft niet alleen te maken met het feit dat het verhaal rond de liefdesperikelen van een verwende southern belle tijdens en na de Burgeroorlog, onweerstaanbaar is. Niet minder belangrijk is het feit dat de productie en uitbreng destijds gepaard gingen met een onwaarschijnlijke heisa. Technisch is de film nog steeds een feest om naar te kijken. De gedenkwaardige uitspraak 'Frankly, my dear, I don't give a damn' werd door het Amerikaans Film Instituut in 2005 uitgeroepen tot beroemdste filmquote ooit.

The Prisoner of Zenda

1937 | Romantiek, Avonturenfilm, Historische film, Romantisch drama

Verenigde Staten 1937. Romantiek van John Cromwell. Met o.a. Ronald Colman, Madeleine Carroll, Raymond Massey, David Niven en Mary Astor.

Intrige, avontuur, romantiek en degengekletter: The Prisoner of Zenda heeft het allemaal én is na al die tijd nog altijd onderhoudend. Energieke acteur Colman is hoofdverantwoordelijk voor de opwinding in een dubbelrol als de bedwelmde kroonprins van fantasiekoninkrijk Ruritania en als de Britse dubbelganger die de kroon moet bestijgen terwijl de prins zijn giftige roes uitslaapt. Carroll is subliem theatraal als de prinses die smacht naar de Brit. Een magnifieke film dankzij innemend spel, vlotte montage en vooruitstrevend camerawerk en decorbouw. De gangmaker voor het nieuwbakken avonturengenre Ruritania Romance. Gebaseerd op het boek van Anthony Hope uit 1894.

Nothing Sacred

1937 | Komedie

Verenigde Staten 1937. Komedie van William A. Wellman. Met o.a. Carole Lombard, Fredric March, Walter Connolly, Charles Winninger en Sig Ruman.

Journalist Wally Cook (March) is bij de krant uit de gratie geraakt, maar hij weet zich te rehabiliteren met een hartverscheurende serie artikelen over de dodelijke ziekte van Hazel Flagg (Lombard). Wat hij aanvankelijk niet weet is dat Hazel, een aantrekkelijke blondine, kerngezond is. Opmerkelijke satire van Wellman, die voordien vooral als western-regisseur van zich deed spreken. Sterke punten zijn de strakke regie van Wellman, het uitstekende spel, vooral van Lombard, en vooral het bijtende script van Ben Hecht, de scenarist die ook meeschreef aan His Girl Friday en de Hitchcock-films Spellbound en Notorious.

A Star Is Born

1937 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1937. Musical van William A. Wellman. Met o.a. Janet Gaynor, Fredric March, Adolphe Menjou, May Robson en Andy Devine.

Het bekendste Hollywood-over-Hollywood verhaal is A Star Is Born, waarin de dromen van een gewoon meisje werkelijkheid worden wanneer ze de filmindustrie weet binnen te komen en een schijnbaar perfect huwelijk aangaat met een Hollywoodberoemdheid. Maar terwijl de ster van Vicki Lester (Janet Gaynor) begint te rijzen, zinkt echtgenoot Norman Maine (Fredric March) steeds verder weg in drankzucht en misère. Tikje vet aangezet, tragisch drama, mede geschreven door de sardonische Dorothy Parker, kreeg in 1954 een succesvollere remake met Judy Garland en in 1976 een popversie met Barbra Streisand.

David Copperfield

1935 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1935. Familiefilm van George Cukor. Met o.a. Freddie Bartholomew, Basil Rathbone, W.C. Fields, Frank Lawton en Lionel Barrymore.

Nadat zijn moeder overlijdt wordt David Copperfield (Bartholomew) naar Londen gestuurd om in de fabriek van zijn hardvochtige stiefvader (Rathbone) te werken. Hij woont daar in het pension van de vriendelijke Micawber (Fields), maar als die wegens schulden naar de gevangenis gaat David lopend naar Dover, waar zijn tante woont. Mooie verfilming van het beroemde boek van Charles Dickens. Komiek Fields speelde voor de verandering een tamelijk serieuze rol en deed dat uitstekend. De film werd onderscheiden met drie Oscarnominaties waaronder die voor beste film.

A Tale of Two Cities

1935 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1935. Historische film van Jack Conway. Met o.a. Ronald Colman, Elizabeth Allan, Edna May Oliver, Reginald Owen en Basil Rathbone.

De visie van Dickens op het tijdperk van de Franse Revolutie rond 1790 werd een MGM-kassucces met Colman als zorgeloze advocaat Sydney Carton die zich van zijn verantwoordelijkheden bewust wordt en slachtoffers van de terreur gaat helpen. Een overweldigende rolbezetting in een waarlijk luxueuze productie.

Dinner at Eight

1933 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1933. Drama van George Cukor. Met o.a. Billie Burke, Lionel Barrymore, Wallace Beery, John Barrymore en Marie Dressler.

Terwijl na de Beurskrach het scheepsbedrijf van echtgenoot Oliver (Barrymore) richting het faillissement koerst is de New Yorkse socialite Millicent (Burke) manisch bezig met de tafelschikking van haar prestigieuze dinner party. En zoals in het theaterstuk van George S. Kaufman waarop deze sublieme David O. Selznick-productie is gebaseerd houdt het decorum van de elitegasten een stroom aan drama in toom. Voor hoe lang, is de vraag. Valkuildialogen, oogstrelende Art Déco-sets en -garderobe en een droombezetting (Jean Harlow, Wallace Beery, John Barrymore) geregisseerd door meester Cukor: een Hollywoodparel, dit etentje.

The Roadhouse Murder

1932 | Misdaad

Verenigde Staten 1932. Misdaad van J. Walter Ruben. Met o.a. Dorothy Jordan, Eric Linden, Rosco Ates, Purnell Pratt en Bruce Cabot.

De jonge journalist Chick Brian (Linden) grijpt naast een belangrijke scoop en trekt er met zijn vriendin Mary Agnew (Jordan) een dagje tussenuit. Overvallen door een storm schuilen ze in een onheilspellende herberg Lame Dog Inn. In de loop van de nacht horen ze een schot. In de lounge ligt de eigenaar (Seyffertitz) dood op de grond, terwijl in een kamer nog een gewurgd slachtoffer ligt. Chick ziet hier zijn kans om beroemd te worden. Ondanks de tegenwerpingen van Mary zorgt hij ervoor dat de sporen naar hem leiden zodat hij voor moord gearresteerd wordt. Daar kan hij een hele reeks artikelen aan wijden. Hij houdt het bewijs van zijn onschuld achter de hand, maar op het beslissende moment wordt dit gestolen. Vakkundig gemaakte B- misdaadthriller die nu ouderwets en verschrikkelijk theatraal overkomt. Cabot en Clare acteren nog het natuurlijkst als het moordenaarsduo. Ruben schreef het scenario samen met Gene Fowler en het is gebaseerd op de roman L'Épouvante van Maurice Level. Fotografie is van J. Roy Hunt.

Bird of Paradise

1932 | Romantiek, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1932. Romantiek van King Vidor. Met o.a. Joel McCrea, Dolores Del Rio, John Halliday, Skeets Callegher en Lon Chaney jr.

Exotisch, maar lege romantiek over een idylle in de Stille Oceaan met McCrea als avonturier die op een Polynesisch meisje, Del Rio, verliefd wordt. Knap, maar ongeëmotioneerd; opnieuw gemaakt in 1951.