Gijs van de Westelaken: bedenker, scenario en productie.
Er zijn 20 films en 1 serie gevonden.

Retrospekt

2018 | Drama

Nederland​/​​België 2018. Drama van Esther Rots. Met o.a. Circé Lethem, Martijn van der Veen, Lien Wildemeersch, Felice de Bruijn en Frederique de Bruijn.

Een jonge moeder is met hersenletsel in een instelling beland, maar hoe is ze daar gekomen? Even fragmentarisch als het geheugen van de vrouw wordt de kijker deelgenoot gemaakt van haar gevoelens en poging tot reconstructie. Naast militant tromgeroffel en theatrale zang als ironisch commentaar speelt subjectief geluid een bijzondere rol: bewust inwisselbare dialogen worden soms naar de achtergrond geduwd. Een filmische smartlap over manipulatie en grenzen stellen, die een moedige poging doet tot een eigenzinnige vertelling, maar dreigt te verzanden in verwarring.

De Reünie

2015 | Thriller, Drama

Nederland 2015. Thriller van Menno Meyjes. Met o.a. Thekla Reuten, Daan Schuurmans, Marie-Mae van Zuilen, Daantje Idelenburg en Myron Wouts.

Opeens staat de brallerige bal Olaf bij het grijze muisje Sabine op de stoep. Sabine kent Olaf nog van de middelbare school, inmiddels twintig jaar geleden, en door zijn aanwezigheid komen verdrongen herinneringen boven over de mysterieuze verdwijning van haar toenmalige beste vriendinnetje Isabel. En dan volgt de vraag: is Olaf eigenlijk wel te vertrouwen? Verfilming van Simone van der Vlugts literaire thriller is op geen enkele manier spannend, en regelmatig zijn scènes door knullige dialogen, personages of acteerwerk onbedoeld lachwekkend.

De fractie

2015 | Televisieserie, Drama

Nederland 2015. Televisieserie van Femke Halsema en Gijs van de Westelaken. Met o.a. Joris Smit, Sandra Mattie, Tijn Docter en Nadia Amin.

Het wel en wee van de fictieve VPN-fractie in de Tweede Kamer, nadat de jonge en ambitieuze Tim Snel zich erbij heeft aangesloten. Een dramaserie over politiek, en de mensen achter de politiek.

Het Nieuwe Rijksmuseum - De film

2014 | Documentaire

Nederland 2014. Documentaire van Oeke Hoogendijk.

Terwijl Richard Linklater over een periode van twaalf jaar Boyhood filmde, legde Oeke Hoogendijk zich tussen 2003 en 2013 toe op de immense metamorfose van het Rijksmuseum. Het resultaat is een monumentaal verslag dat past bij de grandeur van Nederlands beroemdste museum: het is groots, heeft een lange geschiedenis, verbergt schoonheid, verdriet en rijkdom, oogt zakelijk en nauwkeurig. En net als het gebouw zal het de tijd weerstaan. (NB: In 2008 verscheen een eerdere versie van Het nieuwe Rijksmuseum, gericht op de eerste vijf jaar van de verbouwing, en later ook nog een vierdelige televisievariant.)

2/11 Het spel van de wolf

2014 | Thriller

Nederland 2014. Thriller van Thomas Korthals Altes. Met o.a. Susan Visser, Johan Leysen, Pierre Bokma en Merijn de Jong.

Politieke thriller over wat zich bij de Nederlandse geheime dienst AIVD allemaal afspeelde in de dagen vlak voor, tijdens en kort na de moord op Theo van Gogh (2 november 2004). Gebaseerd op scenario van Theodor Holman en Gijs van de Westelaken, goede vrienden van Van Gogh, die hun scenario volpropten met namen, gesprekken en suggesties. Regisseur Korthals Altes verfilmde dat braaf, maar bleef zitten met een flets hoofdpersonage (AIVD teamchef Ellen, die veel te ingehouden wordt gespeeld door Visser), weinig tot geen actie, en zo goed als geen spanning.

Dorsvloer vol confetti

2014 | Drama

Nederland​/​​België 2014. Drama van Tallulah Hazekamp Schwab. Met o.a. Hendrikje Nieuwerf, Suzan Boogaerdt en Steven van Watermeulen.

Het was best een riskante onderneming, de verfilming van bestseller Dorsvloer vol confetti van Franca Treur. De roman, over een twaalfjarig meisje dat eind jaren tachtig opgroeit in een streng-gereformeerde boerengemeenschap, is vrijwel plotloos en heel specifiek gesitueerd, en regisseur Hazekamp Schwab had niet eerder een lange speelfilm gemaakt. Maar het resultaat is uitermate geslaagd. De film zit vol subtiel drama, smaakvolle symboliek en prachtige opnamen van het Zeeuwse platteland, met een luchtige toon die nooit kolderiek wordt. De grootste pluim gaat echter naar hoofdrolspeelster Hendrikje Nieuwerf, die met weinig woorden een even stoere als vertederende heldin neerzet.

Afscheid van de maan

2014 | Drama

Nederland 2014. Drama van Dick Tuinder. Met o.a. Marcel Hensema, Elise Schaap, Ward Jansen, David Eilander en Marcel Faber.

Het is 1972. De wereld is aan het wankelen. Het gevolg is een onbestemde paniek. Beeldend kunstenaar Dick Tuinder spiegelt die tijdgeest in Afscheid van de maan aan de lotgevallen van een groep flatbewoners, die door de komst van een vrijgevochten nieuwe buurvrouw met de vloek en de zegen van de seksuele revolutie te maken krijgen. Tuinder wist wel raad met de sfeer en kleuren van de jaren zeventig, maar had duidelijk moeite met het verhaal en de spelregie.

Matterhorn

2013 | Drama

Nederland 2013. Drama van Diederik Ebbinge. Met o.a. Ton Kas, René van 't Hof, Porgy Franssen, Ariane Schluter en Helmert Woudenberg.

De alleenstaande, verzuurde Fred (Kas) vouwt de handen voor het eten om zes uur, en geen minuut eerder. Maar op een dag doet hij iets onverwachts: hij neemt de zonderling Theo (Van 't Hof) in huis, geeft hem eten en een bed. Warmbloedig tragikomisch debuut van regisseur Ebbinge neemt de kijker met elke wending van het verhaal meer voor zich in. De twee mannen zijn de onwaarschijnlijkste personages om elkaars leven een schitterende nieuwe draai te geven, de film danst dus op een slap koord, maar verliest zich nergens in absurdisme. En de twee acteurs zijn formidabel.

De verbouwing

2012 | Thriller

Nederland 2012. Thriller van Will Koopman. Met o.a. Tjitske Reidinga, Peter Blok, Mark Rietman, Gene Bervoets en Nanette Drazic.

Saskia Noort-verfilming over succesvol plastisch chirurg (Reidinga) die kampt met financiële problemen en naïef in zee gaat met louche oude vlam (Blok). Voor wie het boek niet kent is de plot onderhoudend genoeg, al wordt die nogal traag en routineus in beeld gebracht. De acteurs maken veel goed: Reidinga is geloofwaardig als bezorgde moeder én heldin, en Blok leuk als gladde sjacheraar. Dat ze af en toe bespottelijke zinnen uitkramen en worden begeleid door liftmuziek kan daarbij nét door de vingers worden gezien.

Deal

2012 |

Nederland 2012. Eddy Terstall. Met o.a. Teun Kuilboer en Roberta Petzoldt.

Corwdfundingfilm van Eddy Terstall. Midas is verliefd op Sara. Wanneer zij zich tijdens een dronken avond afvraagt wat zij als prostituee voor één nacht zou opleveren, gokt hij op tweeduizend euro. Zij zegt: ‘Deal’.

Somewhere Tonight

2011 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten​/​​Nederland 2011. Komedie van Michael Di Jiacomo. Met o.a. John Turturro, Max Casella, Elizabeth Marvel, Lynn Cohen en Katherine Borowitz.

Derde film in de Theo van Gogh remake-trilogie, ditmaal gebaseerd op diens erotische tragikomedie 06 (1994). Aan de plot van het origineel werd aardig gesleuteld: gebleven is de veertigjarige man die een sekslijn belt en verliefd wordt op de eenzame vrouw aan de andere kant van de lijn, maar de sensualiteit en de spannende twist aan het slot zijn vervangen door preutsheid en romantiek. Echt boeiend wil het dan ook niet worden, ondanks het schitterende spel van Turturro en zijn vrouw Borowitz.

170 Hz

2011 | Drama

Nederland 2011. Drama van Joost van Ginkel. Met o.a. Gaite Jansen, Michael Muller, Eva van Heijningen, Ariane Schluter en Porgy Franssen.

Klassieke lovestory over twee jonge, dove geliefden - Evy (Gaite Jansen) en Nick (debutant Michael Muller) - die weglopen om samen te kunnen zijn. Door te kiezen voor dove personages, schiep regisseur Joost van Ginkel voor zichzelf de vrijheid om een onconventioneel, zinnelijk speelfilmdebuut te maken met een bijzondere, borrelende en schurende soundtrack. Surrealisme, filmische poëzie en vet aangezette symbolische beelden krijgen de ruimte. Met als hoogtepunt de scène waarin de twee geliefden elkaar met emmers rode verf te lijf gaan.

Winterland

2009 | Experimenteel

Nederland 2009. Experimenteel van Dick Tuinder. Met o.a. Tara Elders, Tom Jansen, Michiel Huisman, Dick Tuinder en Marcel Faber.

Tuinder speelt zichzelf, als de regisseur van een film over een negentiende-eeuwse ruimtereis in een Jules Verne-achtig luchtschip.Tussen de opnamen door verdwalen de acteurs in een bos. In deze raadselachtige wereld probeert een overvraagde opnameleider alles te coördineren, terwijl hij heimelijk verliefd is op hoofdrolspeelster Tara Elders

Terug naar de kust

2009 | Thriller

Nederland 2009. Thriller van Will Koopman. Met o.a. Linda de Mol, Pierre Bokma, Koen De Bouw, Huub Stapel en Daan Schuurmans.

Verfilming van de thriller van Saskia Noort over een vrouw, Maria, die na haar abortus dreigbrieven krijgt. Ze vertrekt met haar twee kinderen naar haar ouderlijk huis aan de kust, waar ook haar zus woont. Daar nemen de geheimzinnige incidenten toe en wordt Maria geconfronteerd met het psychiatrisch verleden van haar moeder. Degelijk gemaakte thriller met een hoofdrol voor Linda de Mol - voor de verandering níet het blonde lachebekkie - en een fijne verzameling prima acteurs om haar heen. Maggie McNeal zingt het titelnummer.

Het wapen van Geldrop

2008 | Drama, Thriller

Nederland 2008. Drama van Thijs Römer. Met o.a. Thijs Römer, Tara Elders, Katja Schuurman, Huub Stapel en Marcel Hensema.

Drie getroebleerde zielen, een vrouw met suïcidale neigingen (Elders), een huisvrouw die er genoeg van heeft zichzelf weg te cijferen (Schuurman) en een gestoorde (Römer zelf), belanden bij elkaar in een auto naar Geldrop, een mooie, lange tocht over schitterende polderwegen, langs molens, door weilanden. Ze ontmoeten een orakelende blinde ziener en tal van andere bizarre figuren. De personages - allemaal met gekke kleren, mal haar en een driedubbele tic - zijn zo gekunsteld dat ze geen moment emotioneren. Römer, die het zichzelf bepaald niet gemakkelijk heeft gemaakt door een van de hoofdrollen te spelen, vertilt zich aan zijn speelfilmdebuut.

Interview

2007 | Drama

Verenigde Staten​/​​Canada​/​​Nederland 2007. Drama van Steve Buscemi. Met o.a. Steve Buscemi, Sienna Miller, Tara Elders, Molly Griffith en Michael Buscemi.

Het was een grote wens van Theo van Gogh om voet aan de grond te krijgen in Amerika, maar het kwam er pas van na zijn gewelddadige dood. Acteur-regisseur Buscemi is te zien als Pierre Peders, een cynische journalist die tegen zijn zin de beroemde soapster Katya (Miller) moet interviewen. In de enorme New Yorkse loft van Katya ontspint zich een vinnige woordenstrijd. Ook in deze geslaagde remake van Van Goghs film blijkt het soapsterretje uit meer te bestaan dan lucht, zaagsel en siliconen en is Peders niet zo slim als van een gelauwerd journalist te verwachten valt.

Blind Date

2007 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2007. Drama van Stanley Tucci. Met o.a. Stanley Tucci, Patricia Clarkson, Thijs Römer, Georgina Verbaan en Sarah Hyland.

Een man en een vrouw worden geconfronteerd met de dood van hun dochtertje. Ze vechten met en tegen elkaar om dit immense verdriet te verwerken, middels geënsceneerde ontmoetingen op basis van gefingeerde contactadvertenties. Remake van de gelijknamige Theo van Gogh-film uit 1996.

Masterclass

2005 | Drama, Fake documentaire

Nederland 2005. Drama van Hans Teeuwen. Met o.a. Pierre Bokma, Peer Mascini, Sacha Bulthuis, Gijs Scholten van Aschat en Monic Hendrickx.

Regiedebuut van caberetier Hans Teeuwen is een pseudo-documentaire over een masterclass van acteursgoeroe Peer Mascini (gespeeld door Peer Mascini), die helemaal uit de hand loopt. Met een mal uitgangspunt is niets mis. Maar dan moet de malligheid wel buiten haar oevers treden en boven de leut en de eenduidigheid uitstijgen. Dat is in Masterclass niet het geval.

Cool!

2004 | Misdaad, Drama

Nederland 2004. Misdaad van Theo van Gogh. Met o.a. Fouad Mourigh, Farhane El Hamchaoui, Katja Schuurman, Johnny de Mol en Thijs Römer.

Heropvoedingsinstituut Glen Mills vroeg Van Gogh een film te maken die laat zien hoe Glen Mills functioneert en die tegelijkertijd laat zien dat probleemjongeren 'net als gewone jongeren over veel talent beschikken en positieve keuzes kunnen maken'. Van Gogh ging de uitdaging aan en maakte met scenarioschrijvers Theodor Holman en Gijs van de Westelaken een woeste film, doordrenkt met nederhop, over rivaliserende jeugdbendes die in hun jacht naar snel geld hard tegen de lamp lopen. Om de realiteitszin te verhogen gebruikte Van Gogh de jongens uit de school zelf, met Katja Schuurman en Johnny de Mol (en Gerrit Zalm!) als publiekstrekkers. 'Egt lauw,' volgens een jeugdige bioscoopganger.

06/05

2004 | Drama, Thriller

Nederland 2004. Drama van Theo van Gogh. Met o.a. Thijs Römer, Tara Elders, Cahit Ölmez, Jack Wouterse en Johnny de Mol.

Direct na de moord op Pim Fortuyn vatten Theo van Gogh en schrijver Tomas Ross het idee op een film over de gebeurtenis te maken. Het resultaat is een intrigerende thriller vol feiten en fictie, die wat de vorm betreft sterk doet denken aan Oliver Stone's overdonderende JFK. De acteurs zijn uitstekend op dreef, de muziek van Van Goghs vaste componist Rainer Hensel is subtiel, en het digitale camerawerk van Thomas Kist oogt fraai. 06/05 behoort met de tv-series Najib & Julia en Medea - grotendeels gemaakt met dezelfde cast en crew - tot het beste wat Van Gogh heeft gemaakt.

Interview

2003 | Drama

Nederland 2003. Drama van Theo van Gogh. Met o.a. Pierre Bokma, Katja Schuurman, Ellen ten Damme, Theo Maassen en Michiel de Jong.

Tijdens een interview groeit een machtspel tussen een serieuze journalist en domme soapster. Dat moest interessant zijn voor het publiek, zo meenden bedenker Hans Teeuwen en regisseur Van Gogh. Zeker als de hoofdrollen gespeeld worden door de 'god van het intellectuele theater' Bokma en 'soapkoningin' Schuurman. Interessant is het uitgangspunt wel, maar al gauw wordt het verhaal vermoeiend, omdat schrijver Holman in zijn cynische scenario smijt met onaannemelijk gedrag, pathetische trauma's en oerhollandse filmtermen. Omdat ze hier weinig mee kunnen, vervalt Schuurman in het eindeloos lang schalks door een haarlok spieden en Bokma stapt in zijn eigen valkuil van cerebrale afstandelijkheid.