Rob Houwer (1937): regie, cast, scenario, productie en montage.
Er zijn 19 films gevonden.

Als je verliefd wordt

2012 | Romantische komedie

Nederland 2012. Romantische komedie van Hans Scheepmaker. Met o.a. Bas Muijs, Fajah Lourens, Elle van Rijn, Casper van Bohemen en Joost Buitenweg.

Benjamin (Muijs), directeur van een overslagbedrijf en getrouwd met een door plastische ingrepen geobsedeerde Wassenaarse (Van Rijn), doet zich voor als vrachtwagenchauffeur Bennie om indruk te maken op de leuke, wilde Patty (Lourens). Leren jackie, plakbaardje: iedereen trapt erin. Was Hoge hakken, echte liefde al niet ijzersterk, deze remake is anno 2012 nog ongeloofwaardiger. Wees voorbereid op vette clichés en harkerig acteren van soapies die elkaar nog kennen van GTST. Producent Rob Houwer kennen we van publieksklassiekers als Turks fruit en De kleine blonde dood.

Het woeden der gehele wereld

2006 | Drama, Thriller

Nederland 2006. Drama van Guido Pieters. Met o.a. Cees Geel, Maarten Heijmans, Bart de Vries, Anna Speller en Vivienne van den Assem.

De politieman Vroom (Geel) wordt voor de ogen van de jonge pianist Alex Goudveyl (Heijmans) doodgeschoten. Maar was de agent wel schoon aan de haak? Guido Pieters' verfilming van het gelijknamige boek van Maarten 't Hart (in 1994 bekroond met de Gouden Strop voor beste Nederlandse misdaadroman) waaiert alle kanten op. Het gaat over volwassen worden, er zitten thriller-elementen in, en er wordt ook nog eens een beeld geschetst van de benepen jaren vijftig, compleet met Joost Prinsen en Frank Lammers als de Bromsnor-achtige inspecteurs Graswinckel en Douvetrap, met misbruikte koorknapen, en met Peer Mascini als diepgelovige dominee. Een lange, looiige film.

De zeemeerman

1996 | Komedie

Nederland​/​​België​/​​Duitsland 1996. Komedie van Frank Herrebout. Met o.a. Daniël Boissevain, Jérôme Reehuis, Katja Schuurman, Gonny Gaakeer en Frans van Deursen.

De knappe Toni (Boissevain) kan maar geen vriendinnetje krijgen omdat hij zo'n sterke vislucht verspreidt. Waarschijnlijk komt dat omdat hij niet helemaal menselijk is, maar het resultaat van een biologisch experiment van een krankzinnige professor. Die verhelpt overigens het visluchtprobleem, maar daarna is Toni weer onzichtbaar! Door velen gezien als de slechtste Nederlandse film aller tijden, door het matige spel, maar vooral door het mallotige en puberale script. Daaraan konden ook de wagonladingen bekende Nederlanders die in de film opdraven niets verhelpen.

Op de fiets naar Hollywood

1993 | Documentaire

Nederland 1993. Documentaire van Robbe De Hert en Willem Thijssen. Met o.a. Paul Verhoeven, Guido Pieters, Jan de Bont, George Sluizer en Freek de Jonge.

Door sommigen de hemel in geprezen documentaire (`dynamisch gestructureerd overzicht`), die door anderen met de grond gelijk werd gemaakt (`als het doorbladeren van een plakboek`; `voorspelbaar, warrige opeenstapeling van clich[KA1]es over de dromen van filmmakers en ontoereikende middelen`) over 35 jaar Nederlandse film, opgeluisterd met illustratieve filmmomenten, aardig commentaar, vrolijke anecdotes, inside-jokes, trailers, werkopnamen, sfeerbeelden, stilistische hoogstandjes (een montage van fietsfragmenten!). De Hert en Thijssen, die eerder al soortgelijke documentaires draaiden (DE DROOMPRODUCENTEN over de ambities van Belgische en Nederlandse filmmakers en JANSEN EN JANSSENS DRAAIEN EEN FILM over de Vlaamse filmgeschiedenis), putten uit dertig uur filmmateriaal. Zowat alle bekende Nederlandse filmmakers, producenten en acteurs komen aan het woord - behalve Dick Maas, Paul Ruven, Digna Sinke, Louis van Gasteren, Rudolf van den Berg, Leon de Winter, Jean Van De Velde - en alle documentairemakers, op Johan van der Keuken na. Een stukje geschiedenis, met beelden geschreven. De Hert deed de cameraregie, Thijssen de interviews: tachtig namen vormen de ruggegraat, vijftig films de mijlpalen. Voer voor ingewijden, maar ook outsiders kunnen glimlachen om aardige, pikante en soms onthullende ontboezemingen, of grimlachen om het gezeur, geklaag en gejammer van betrokkenen die zichzelf te kijk zetten als exponenten van een armoedig en bekrompen denkend industrietje.

De kleine blonde dood

1993 | Drama

Nederland 1993. Drama van Jean van de Velde. Met o.a. Antonie Kamerling, Olivier Tuinier, Loes Wouterson, Gees Linnebank en Yoran Hensel.

De deels autobiografische roman 'De kleine blonde dood' van Boudewijn Büch zaliger werd toegankelijk verfilmd door Van de Velde, met groot financieel succes. Kamerling speelt Valentijn Boecke, een gekwelde dichter die zich graag wentelt in een clichépastiche van seks, drugs en rock & roll. Zónder het zoontje (Tuinier) dat hij per ongeluk maakte met Mieke (Wouterson). Maar schoorvoetend begint Valentijn toch te houden van de kleine blonde jongen. Wat Büch zelf van de film vond is onbekend, maar volgens de regisseur was Büch wel van plan om, met baard en zonnebril, naar de middagvoorstelling te gaan.

De gulle minnaar

1990 | Komedie

Nederland 1990. Komedie van Mady Saks. Met o.a. Peter Faber, Mariska van Kolck, Sylvia Millecam, Lieneke le Roux en Ella van Drumpt.

Op twee romans van Marjan Berk gebaseerde komedie over een vlotte tekenaar met liefdesproblemen. Hij is verliefd maar wordt nagezeten door vroegere minnaressen. De film, geproduceerd door Rob Houwer en met muziek van Henny Vrienten, verdween destijds na een week uit de bioscoop. De uitgebreide cast bevat bekendheden als Ursul de Geer, Joop Braakhekke en Jan Lenferink.

Van geluk gesproken

1987 | Drama, Komedie

Nederland 1987. Drama van Pieter Verhoeff. Met o.a. Mirjam Sternheim, Peter Tuinman, Marijke Veugelers, Michiel Romeyn en Geert de Jong.

Afwisselend grappig en dramatisch portret van verschillende families op drie verdiepingen in een Amsterdams pand, waarbij de trap symbool staat voor het bekende stedelijke leed van langs elkaar heen leven. Boven wonen twee studenten, daaronder de mislukte zangeres Karin met werkloze Harrie en beneden Wouter met zijn demente moeder. Op aanraden van een collega huurde regisseur Verhoeff de latere Jiskefetters Prins en Romeyn in. Gouden Kalveren voor regisseur Verhoeff, Veugelers en Romeyn. Jean van de Velde bewerkte het boek van Marijke Höweler tot scenario.

Het bittere kruid

1985 | Oorlogsfilm, Drama

Nederland 1985. Oorlogsfilm van Kees van Oostrum. Met o.a. Ester Spitz, Gerard Thoolen, Kitty Courbois, Frank Rigter en Marion van Wijk.

De lotgevallen van Sara Meijer (Spitz), een joods meisje dat opgroeit tijdens de Tweede Wereldoorlog en langzaam maar zeker haar hele familie kwijtraakt. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Marga Minco. De schrijfster distantieerde zich echter van de verfilming - vooral omdat het scenario te veel afwijkt van het boek, er werd bijvoorbeeld 'om dramatische redenen' een NSB-vriendin toegevoegd - en liet dat prominent vermelden op de titelrol. De kritieken waren ook niet best. Maar door het goede spel van de hoofdrolspelers ontroert de film wel degelijk.

De vierde man

1983 | Thriller, Mysterie, Drama

Nederland 1983. Thriller van Paul Verhoeven. Met o.a. Jeroen Krabbé, Renée Soutendijk, Thom Hoffman, Dolf de Vries en Geert de Jong.

Een afgesneden pik, bloeddruppende kadavers, een spin in een web: in visioenen krijgt het hoofdpersonage Gerard (Krabbé) voldoende lugubere aanwijzingen dat zijn nieuwe vriendin Christine (Soutendijk) niet te vertrouwen is. Nog een subtiele hint: Christine's drie vorige mannen stierven onder geheimzinnige omstandigheden. De vierde man, naar de roman van Gerard Reve, was een filmhuishit en Verhoevens ticket naar Hollywood, waar hij veel elementen uit deze occulte thriller gebruikte voor Basic instinct. De hoofdpersoon van De vierde man is een rotzak, maar Jeroen Krabbé's krachtige acteerwerk doet ons vaak denken aan Gerard Reve zelf en dat brengt enige (zeer noodzakelijke) vertedering.

Brandende liefde

1983 | Drama, Erotiek

Nederland 1983. Drama van Ate de Jong. Met o.a. Monique van de Ven, Peter Jan Rens, Ellen Vogel, Huub van der Lubbe en Siem Vroom.

Vakbekwame Wolkers-verfilming van Ate de Jong (Alle dagen feest, In de schaduw van de overwinning, Fogbound) hoort qua mentaliteit eigenlijk thuis in de jaren zeventig. Brandende liefde is de naam van een heftig bloeiende plant. Zo verliefd is kunstschilder Jan Bosman (Peter Jan Rens) op zijn Anna (Monique van de Ven) dat hij alles doet om bij haar in de buurt te zijn - eerst in Parijs en later in Nederland. Maar hoe gaan die dingen? Ze verliezen contact en pas jaren later komen ze elkaar weer tegen als Anna door haar man is verlaten. Dieuwertje Blok sloeg de hoofdrol af, terwijl Liz Snoyink het nakijken had.

Als je begrijpt wat ik bedoel

1983 | Animatie, Familiefilm

Nederland 1983. Animatie van Harrie Geelen, Bjørn Frank Jensen, Bob Maxfield en Bert Kroon. Met o.a. Fred Benavente, Trudy Libosan, Luc Lutz, Arnold Gelderman en Paul Haenen.

Alleraardigste animatiefilm, naar Marten Toonders stripverhaal 'De Zwelbast'. Slot Bommelstein wordt opgeschrikt door een jonge Zwelbast, een draakje dat bij boosheid pleegt op te zwellen tot een heuse - en tot overmaat van ramp ook nog kleptomane - dinosaurus. Pleegvader Bommel heeft er z'n handen vol aan. Toonder, die (ook) betrokken was bij de artistieke supervisie, was niet bijster tevreden over het resultaat; hij vond de film een samenraapsel dat weinig meer van doen had met zijn stripverhaal. Wél gelukkig was hij met de subtiele liedjes van Harrie Geelen. Technisch gezien haalde de film nog geen Disney-niveau, maar het was toch een productie van internationale klasse.

Hoge hakken, echte liefde

1981 | Komedie

Nederland 1981. Komedie van Dimitri Frenkel Frank. Met o.a. Rijk de Gooyer, Monique van de Ven, Geert de Jong, Leen Jongewaard en Dolf de Vries.

De hoge, vanzelfsprekend felrode hakken uit de titel behoren toe aan een Amsterdamse kantinejuffrouw, heerlijk ordinair maar levensecht gespeeld door Monique van de Ven. Aan kandidaat lovers heeft ze geen gebrek maar zo te zien maakt fabrieksdirecteur Roggeveen (De Gooyer) de meeste kans. Niet als de stijve 'meneer van kantoor' overigens, maar incognito, als jan modaal met aanplaksnor en gepermanente pruik. Op dit filmdebuut van Dimitri Frenkel Frank valt een hoop af te dingen (slechte timing, onverstaanbare dialogen) maar de koddige stijl en de verteltrant hebben aangename kanten.

Grijpstra & De Gier

1979 | Misdaad, Thriller, Komedie

Nederland 1979. Misdaad van Wim Verstappen. Met o.a. Rijk de Gooyer, Rutger Hauer, Willeke van Ammelrooy, Donald Jones en Marina de Graaf.

Naar het boek 'Het lijk in de Haarlemmer Houttuinen' van Janwillem van de Wetering. Rijk de Gooyer en Rutger Hauer spelen het politieduo uit de titel precies volgens het boekje: als twee oer-Hollandse, eigenzinnige maar perfect op elkaar ingespeelde types. Die twee kan je dus om een boodschap sturen. Met hun krappe Kevertje crossen ze door Amsterdam en lossen als het zo uitkomt de nodige moordzaken op. Acht jaar later draaide Verstappen nog een film rond Van de Weterings politieduo. Toen gingen De Gooyer en Peter Faber (die Hauer verving) de stad uit en op Friesland aan.

Soldaat van Oranje

1977 | Oorlogsfilm, Drama, Thriller

Nederland​/​​België 1977. Oorlogsfilm van Paul Verhoeven. Met o.a. Rutger Hauer, Jeroen Krabbé, Peter Faber, Derek de Lint en Belinda Meuldijk.

Als WO II uitbreekt gaat corpsbal Erik (Hauer) met enkele vrienden in het verzet. Hij vlucht naar Engeland, ontmoet Wilhelmina en speelt uiteindelijk een heldhaftige rol. De uitstekende verzetsfilm van regisseur Verhoeven naar de autobiografische roman van Erik Hazelhoff Roelfzema opende voor Hauer en Verhoeven de deuren naar Hollywood. Over de hele linie goed gespeeld, bijvoorbeeld een mooie vileine landverradersrol voor Rijk de Gooyer, maar de show wordt gestolen door Hauer als eigenzinnige, arrogante durfal. Hazelhoff Roelfzema weigerde aanvankelijk wegens 'onwaarheden' op de première te komen, maar: 'omdat de koningin kwam moest ik wel'.
Voor koningin en vaderland is de verlengde versie van Soldaat van Oranje, waarin het extra materiaal helaas weinig toevoegt.

Keetje Tippel

1975 | Drama, Historische film, Biografie

Nederland 1975. Drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Monique van de Ven, Rutger Hauer, Andrea Domburg, Hanna de Leeuwe en Jan Blaaser.

In 1881 vertrekt een straatarm gezin van Stavoren naar Amsterdam in de hoop 'brood en geld te vinden'. Het blijft armoe troef waarna de jonge Keetje (Monique van de Ven) door haar moeder en oudste zus wordt aangezet tot prostitutie. Paul Verhoeven maakte er een meeslepende film van die in fysiek en emotioneel detail de belabberde omstandigheden van vrouwen aan het einde van de negentiende eeuw belicht. De peperdure productie Keetje Tippel was na Turks fruit het tweede Nederlandse succes van Paul Verhoeven, Monique van de Ven en Rutger Hauer. Gebaseerd op het gelijknamige autobiografische boek van Neel Doff.

Turks fruit

1973 | Drama, Romantiek

Nederland 1973. Drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Monique van de Ven, Rutger Hauer, Tonny Huurdeman, Hans Boskamp en Wim van den Brink.

Kunstenaar Erik (Hauer) krijgt een stormachtige liefdesrelatie met de mooie Olga (Van de Ven), maar op een dag verdwijnt ze plots uit Eriks leven. Erik zoekt uit waarom. Turks fruit werd, mede dankzij het uitstekende spel van de hoofdrolspelers - de destijds nog niet zo bekende Hauer en de debuterende Van de Ven - een prachtige en ontroerende bewerking van het boek van Jan Wolkers. In 1999 door het publiek van het Nederlands Filmfestival verkozen tot de beste Nederlandse film van de eeuw. Turks fruit lokte meer dan drie miljoen bezoekers naar de bioscoop.

Wat zien ik

1971 | Komedie

Nederland 1971. Komedie van Paul Verhoeven. Met o.a. Ronnie Bierman, Sylvia de Leur, Piet Römer, Jules Hamel en Bernard Droog.

Na de populaire serie Floris en voor zijn hit Turks Fruit maakte Paul Verhoeven deze komedie over de Amsterdamse rosse buurt. Blonde Greet (Bierman) en Haar van Boven (De Leur) zijn prostituees - hoewel Greet zich liever als 'sociaal werkster' omschrijft. De curieuze situaties rond hun klanten met al hun maffe wensen en de persoonlijke besognes van het tweetal werden ontleend aan het boek van Albert Mol, zelf ook even te zien. Begin jaren zeventig vond men dit misschien pikant en humoristisch, nu is het vooral de flauwe platheid die opvalt.

Professor Columbus/Laten we lief zijn voor elkaar

1969 |

1969. Rainer Erler. Met o.a. Louise Martini, Ankie van Amstel, Rudolf Platte en Jeroen Krabbé.

Na de populaire serie Floris en voor zijn hit Turks Fruit maakte Paul Verhoeven deze komedie over de Amsterdamse rosse buurt. Blonde Greet (Bierman) en Haar van Boven (De Leur) zijn prostituees - hoewel Greet zich liever als 'sociaal werkster' omschrijft. De curieuze situaties rond hun klanten met al hun maffe wensen en de persoonlijke besognes van het tweetal werden ontleend aan het boek van Albert Mol, zelf ook even te zien. Begin jaren zeventig vond men dit misschien pikant en humoristisch, nu is het vooral de flauwe platheid die opvalt.

Hütet Eure Töchter!

1964 | Komedie

Duitsland 1964. Komedie van Rob Houwer, Eberhard Hauff, Karl Schedereit en Michael Blackwood. Met o.a. Gila von Weitershausen, Klaus Kusterer, Andreas Blum, Ulli Philipp en Heidi Pawellek.

De voorganger van de SCHULMÄDCHEN-REPORTE in acht door verschillende jonge filmers geregisseerde episodes, waarvan Rob Houwers aflevering FERIEN door menigeen geprezen werd.