Heddy Honigmann (1951-2022): regie, scenario, muziek en montage.
Er zijn 24 films gevonden.

No hay camino

2021 | Documentaire

Nederland 2021. Documentaire van Heddy Honigmann.

Als regisseur Heddy Honigmann van haar dokter te horen krijgt dat ze niet lang meer te leven heeft, besluit ze een reis te maken langs plekken en mensen die voor haar een grote betekenis hebben. Ze keert terug naar Peru, het land waar ze opgroeide en documentaire klassieker Metaal en Melancholie maakte. Ze deelt herinneringen met oude vrienden, ontmoet mensen die zij een stem gaf in haar documentaires, en bezoekt de plek waar het allemaal begon: haar geboortehuis.

100UP

2020 | Documentaire

Nederland 2020. Documentaire van Heddy Honigmann.

Nee, 100UP is niet de slotaflevering van de beroemde 7 Up-docuserie van Michael Apted, maar een op zichzelf staand portret van een aantal honderdplussers. Regisseur Heddy Honigmann (O amor naturel, Crazy) ging wereldwijd op zoek naar markante hoogbejaarden die ondanks fysieke gebreken nog volop in het leven staan. Zo ontmoeten we een Amerikaanse sekstherapeute, een Noorse boerin en een Peruaanse arts die allemaal nog parttime werken. Het geheel kabbelt losjes en ongedwongen voort, zonder echt nieuwe inzichten te bieden, maar de levenslust van de hoofdpersonen is erg inspirerend.

Buddy

2018 | Documentaire

Nederland 2018. Documentaire van Heddy Honigmann.

Documentaire over hoe zes viervoeters als mantelzorgers een onmisbare rol spelen in het leven van hun baasjes. De liefde voor de dieren kan soms ver gaan. Zo zegt de bijna blinde Hans ‘verliefd’ te zijn op zijn hond Missy en krijgt hij vlinders in zijn buik als hij haar ziet. Desalniettemin lijken de meeste viervoeters te genieten van hun rol als mantelzorger en de vele knuffels waarmee dat gepaard gaat. Die ongebreidelde liefde en loyaliteit is hartverwarmend.

Om de wereld in 50 concerten

2014 | Documentaire

Nederland​/​​Argentinië​/​​Rusland​/​​Zuid-Afrika 2014. Documentaire van Heddy Honigmann.

Documentairemaakster Heddy Honigmann reisde mee toen het Concertgebouworkest op wereldtournee ging om z'n 125-jarige bestaan te vieren. Althans: naar Buenos Aires, Zuid-Afrika en St. Petersburg. Het leverde een film op waarin het roadmovie-element (de orkestleden in het vliegtuig, op hotelkamers, telefonerend naar huis) eigenlijk het minst interessant is. Veel sprekender zijn de portretjes van muzikanten én liefhebbers uit het publiek, die over hun passie vertellen. En dan zijn er natuurlijk de concerten zelf, waarvan gelukkig flinke brokken in de film zijn verwerkt. Al met al een bezielende ode aan de kracht van (klassieke) muziek.

El Olvido

2008 | Documentaire

Nederland 2008. Documentaire van Heddy Honigmann.

Documentaire van Heddy Honigmann waarin straatkinderen, zwervers, obers en kleine middenstanders adhv persoonlijke anekdotes over de politieke geschiedenis van Peru vertellen.

Forever

2006 | Documentaire

Nederland 2006. Documentaire van Heddy Honigmann.

Documentaire over de Parijse begraafplaats Père-Lachaise, waar een indrukwekkend gezelschap van kunstenaars uit diverse windstreken en tijdperken zij aan zij liggen. Sommigen - zoals Piaf, Proust en Chopin - worden vele jaren na hun dood nog altijd aanbeden. Anderen lijken haast vergeten, of worden slechts bezocht door een enkele liefhebber.

Dame la mano

2004 | Documentaire

Nederland 2004. Documentaire van Heddy Honigmann.

Na eerdere, bijzondere producties trapt documentairemaker Heddy Honigmann ditmaal in de val van exotisme. Dame la mano heeft veel weg van een reisfolder: alle Cubanen in New York zijn blije, swingende types die mijmeren over de rumba en een bord rijst met bonen en eieren.

Privé

2000 |

Nederland 2000. Heddy Honigmann.

Documentaire is een onderdeel van een serie van de IKON, met als thema de tien geboden. Deze episode gaat over 'Gij zult niet stelen'.

Crazy

1999 | Documentaire

Nederland 1999. Documentaire van Heddy Honigmann.

Crazy vertelt de verhalen van Nederlandse blauwhelmen op vredemissies in verschillende landen. Honigmann laat zien hoe muziek (van Seal tot Guns 'n' Roses) kan functioneren als middel om te overleven in complexe oorlogssituaties, maar stelt ook het nut van vredesmissies ter discussie. Gebruik van extreme close-ups werkt zeer beklemmend.

Het ondergronds orkest

1998 | Documentaire

Nederland​/​​Frankrijk 1998. Documentaire van Heddy Honigmann.

Gelouwerd documentairemaakster Honigmann zoekt in de metro van Parijs naar illegale vreemdelingen, die een karig bestaan bijeenschrapen als straatmuzikant. Op de van haar bekende wijze weet ze hen heel intieme vragen te stellen die wonderlijk genoeg ook heel eerlijk beantwoord worden. Zo schildert ze een portret van een harpist uit Venezuala, een pianist uit Argentinië, een violist uit Sarajevo en nog vele anderen, verschoppelingen in een wereldstad, ieder met een eigen verhaal en een eigen toon. Op het filmfestival van Utrecht in 1998 bekroond met de Nederlandse persprijs.

De juiste maat

1998 | Komedie, Korte film

Nederland 1998. Komedie van Heddy Honigmann. Met o.a. Katelijne Verbeke, Gijs Scholten van Aschat, Heleen Hummelen en Elsie de Brauw.

Louise is gek op haar minnaar Arne. Arne is ook dol op Louise, maar hij komt wel erg vaak zijn afspraken niet na. Het valt ook niet mee, die verantwoordelijkheid voor zijn kinderen. Toch heeft Louise telkens opnieuw goede hoop, maar van haar vriendin Linde krijgt ze op haar kop. 'We hadden afgesproken niet over ons te laten lopen, weet je nog?' Louise doet haar best om flink te zijn, en probeert vooral haar seksuele honger naar Arne in de hand te houden. In alles wat ze daartoe onderneemt, is haar vriendin haar steun en toeverlaat

2 minuten stilte a.u.b.

1998 | Documentaire, Oorlogsfilm

Nederland 1998. Documentaire van Heddy Honigmann. Met o.a. Netty Rosenfeld, Anna Enquist, Anna Woltz, Josef Darazsdi en Rian van Ineveld.

Elk jaar herdenkt Nederland op 4 mei zijn oorlogsslachtoffers. Een uniek moment tijdens dit jaarlijks terugkerende ritueel is de twee minuten stilte. Voor 2 minuten stilte a.u.b. legde filmmaakster Heddy Honigman in de ochtend en de middag van vierde mei aan verschillende mensen de vraag voor wat deze dag voor hen betekent. Zo brengt ze een bezoek aan onder andere filmmaakster Netty Rosenfeld, schrijfster Anne Enquist, een horecaondernemer op de Dam en de dochter van een NSB-er. Op de avond van vier mei volgen verschillende cameraploegen deze mensen tijdens hun bezoek aan de dodenherdenking en filmen hen tijdens de twee minuten stilte.

O Amor Natural

1997 | Documentaire

Nederland 1997. Documentaire van Heddy Honigmann.

Met als rode draad de erotische poëzie van de beroemde Braziliaanse dichter Carlos Drummond de Andrade ontfutselt documentairemaaktser Honigmann ontboezemingen over het seksuele verleden aan hoogbejaarde Latijns-Amerikanen. Het verrassende resultaat sprankelt van de glimmende oogjes, rode konen en het plezier dat echt van het scherm spat als de geïnterviewden hun herinneringen ophalen. Een lofzang op erotiek en op het leven zelf. In 1997 genomineerd voor een Gouden Kalf.

Tot ziens

1995 | Romantiek, Drama

Nederland 1995. Romantiek van Heddy Honigmann. Met o.a. Guy van Sande, Els Dottermans, Warre Borgmans, Nelleke Zitman en Stefan van der Staak.

Jongen-ontmoet-meisje-verhaal met een draai: Jan (Van Sande) versiert Laura (Ter Steege) op de schaatsbaan en thuis (bij Laura) bedrijven ze hartstochtelijk de liefde. Jan blijkt getrouwd en houdt eigenlijk te veel van zijn vrouw Ann (Dottermans). Hij is bang Ann te verliezen, maar de erotische aantrekking tussen hem en Laura is onweerstaanbaar. Mooi gefilmde, expliciet seksueel romantisch drama in avondvullend debuut van Honigmann, die daarvoor een documentaire gemaakt had over Peru waar zij lange tijd gewoond heeft. Het scenario is van Helena van de Meulen en regisseuse Honigmann. Uitstekend camerawerk van Stef Tijdink. De film is opgedragen aan wijlen Ellen en Gerry Waller, wat wellicht bij een argeloze kijker de wenkbrouwen doet fronsen: de Wallers schreven scenario's en Gary was daarbij ook criticus voor het Amerikaanse filmvakblad Variety. Ter Steege werd op het filmfestival van Locarno gelauwerd voor haar rol met de speciale prijs van de jury.

Metaal en melancholie

1994 | Documentaire

Nederland 1994. Documentaire van Heddy Honigmann. Met o.a. Victor Talledo, Sr. English, Mercedes Aquilar, Jorge Rodríguez Paz en Mario De la Vega.

De Nederlandse/Peruaanse cineaste Honigmann trok naar haar geboorteland Peru, niet voor een reisverslag maar om in Lima de gewone mens aan het woord te laten. En wie kan beter over land, stad, mensen, economie of politiek praten dan de taxi-chauffeur. De een na de ander komt aan de beurt. In doodgewone woorden, met doodgewone emoties. Een caleidoscoop van een samenleving. De gesprekken (of beter: de monologen) zijn pakkend in hun eenvoud. Of ze nu gaan over een onvergetelijk liefje van één nacht, over de verknochtheid aan een dertig jaar oude auto of over het steeds drukker wordende verkeer, je blijft geboeid kijken. Dit is cinéma-vérité op zijn best. De muzikale achtergrond wordt geleverd door Peruaanse liedjes.

Verhalen die ik mijzelf vertel

1991 |

Nederland 1991. Heddy Honigmann. Met o.a. Martin Dijksma, Peter-Paul Huth en Marthe Geke Bracht.

De Nederlandse/Peruaanse cineaste Honigmann trok naar haar geboorteland Peru, niet voor een reisverslag maar om in Lima de gewone mens aan het woord te laten. En wie kan beter over land, stad, mensen, economie of politiek praten dan de taxi-chauffeur. De een na de ander komt aan de beurt. In doodgewone woorden, met doodgewone emoties. Een caleidoscoop van een samenleving. De gesprekken (of beter: de monologen) zijn pakkend in hun eenvoud. Of ze nu gaan over een onvergetelijk liefje van één nacht, over de verknochtheid aan een dertig jaar oude auto of over het steeds drukker wordende verkeer, je blijft geboeid kijken. Dit is cinéma-vérité op zijn best. De muzikale achtergrond wordt geleverd door Peruaanse liedjes.

Viermaal mijn hart

1990 | Korte film

Nederland 1990. Korte film van Heddy Honigmann. Met o.a. Mirjam Vriend, Harriet Stroet, Saskia Temmink en Loulou Rhemrev.

De Nederlandse/Peruaanse cineaste Honigmann trok naar haar geboorteland Peru, niet voor een reisverslag maar om in Lima de gewone mens aan het woord te laten. En wie kan beter over land, stad, mensen, economie of politiek praten dan de taxi-chauffeur. De een na de ander komt aan de beurt. In doodgewone woorden, met doodgewone emoties. Een caleidoscoop van een samenleving. De gesprekken (of beter: de monologen) zijn pakkend in hun eenvoud. Of ze nu gaan over een onvergetelijk liefje van één nacht, over de verknochtheid aan een dertig jaar oude auto of over het steeds drukker wordende verkeer, je blijft geboeid kijken. Dit is cinéma-vérité op zijn best. De muzikale achtergrond wordt geleverd door Peruaanse liedjes.

Ghatak

1990 |

Nederland 1990. Paul Meyer, Heddy Honigmann, Kees Hin en Peter Delpeut. Met o.a. Saskia Temmink en Heyn van Heyden.

Documentaire over de in 1976 overleden Indiase filmmaker Ritwik Ghatak, gemaakt door vier regisseurs, makers van uiteenlopend werk als Der Hauptmann von Muffrika (Meyer), Crazy (Honigmann), Zaanse nachten (Hin) en Felice, Felice (Delpeut), maar allen bewonderaars van de belangrijke Indiase regisseur.

Uw mening graag

1989 | Drama

Nederland 1989. Drama van Heddy Honigmann. Met o.a. Anneke Blok en Titus Tiel Groenestege.

Een jonge vrouw probeert haar grote liefde te verleiden maar is niet erg succesvol

Hersenschimmen

1987 | Drama

Nederland 1987. Drama van Heddy Honigmann. Met o.a. Joop Admiraal, Marja Kok, Robert Dodas en Melanie Douane.

Bij het lezen van het gelijknamige boek van Bernlef heb je soms zelf het gevoel te dementeren. Admiraal laat in de film nog eens duidelijk zien hoe moedeloos het is als je je bewust bent van je eigen aftakeling. Hij doet dat indringend en overtuigend. Ook zijn tegenspeelster is zeer geloofwaardig.

De deur van het huis

1985 | Komedie, Drama, Experimenteel

Nederland 1985. Komedie van Heddy Honigmann en Angiola Janigro. Met o.a. Titus Muizelaar, Johan Leysen, Anke van 't Hof, Catherine ten Bruggencate en Rop Poncin.

Twee mannen, Leysen en Muizelaar, wonen samen in een stedelijke nieuwbouwflat. Er zijn wat spanningen, problemen met een kat, een bovenbuurvrouw en een georganiseerde reis naar de Noordpool. Lange speelfilmdebuut van het duo Honingmann-Janigro zit volgepropt met symbolen van een 'afhankelijkheidsrelatie', door de Nederlandse pers nogal lovend onthaald met kwalificaties als 'een filosofische slapstick' of 'een post-moderne Laurel en Hardy'. Leysen en Muizelaar zetten knap de twee types neer in een benauwende sfeer, vrijwel alleen met vaste shots opgenomen.

De Witte paraplu

1983 | Drama, Experimenteel

Nederland 1983. Drama van Heddy Honigmann, Noushka van der Lely en Noshka van der Lely. Met o.a. Josje Janse en Irene Ypenburg.

Twee filmmaaksters die hebben meegelopen in de Amsterdamse vredesmars van 1981, stellen vast dat het niet heeft geholpen en verwerken hun teleurstelling in een vrijwillig opgezocht isolement. Een innemend naïeve ontboezemingsfilm, maar goed is anders.

Er gaat een eindeloze stoet mensen door mij heen

1981 | Experimenteel

Nederland 1981. Experimenteel van Frans van de Staak. Met o.a. Mar Kagie, Joke Metman, Henk Bos, Tjitte de Vries en Heleen Stapel.

Burgers met lege blikken in de ogen reciteren - terwijl ze aan de wandel zijn of in een kerkbank gezeten - als los zand aan elkaar hangende zinnetjes: spreuken, platvloerse mededelingen, hele en halve wijsheden, maar nooit dialogen. Elk verband tussen tekst en beeld schijnt toevallig. Het produkt is nagenoeg ongeschikt voor menselijke consumptie.

Overgang

1980 | Documentaire

Nederland 1980. Documentaire van Rosemarie Blank.

Burgers met lege blikken in de ogen reciteren - terwijl ze aan de wandel zijn of in een kerkbank gezeten - als los zand aan elkaar hangende zinnetjes: spreuken, platvloerse mededelingen, hele en halve wijsheden, maar nooit dialogen. Elk verband tussen tekst en beeld schijnt toevallig. Het produkt is nagenoeg ongeschikt voor menselijke consumptie.