Renaat Veremans: muziek.
Er zijn 7 films gevonden.

Antoon, de flierefluiter

1942 | Komedie

België 1942. Komedie van Jan Vanderheyden. Met o.a. René Bertal, Jos Gevers, Gaston Vandermeulen, Charles Janssens en Fred Engelen.

Dwaze klucht, ge[KA3]inspireerd op synopsis van Felix Timmermans over een vrolijke vrijgezel, de landelijke fanfare waarvan hij dirigent is, zijn huwelijk met de lokale brouwersdochter, de dorpsroddel en de lokale herberg waar de muzikanten samenkomen. Bekende namen, acteurs van de Koninklijke Nederlandse Schouwburg, in de rolbezetting. Laatste speelfilm van Vanderheyden (oorlogsschaarste aan cello[KA3]id) die in 1944 naar Berlijn vluchtte, terugkeerde, veroordeeld werd wegens collaboratie en die zich na zijn vrijlating in 1951 op de achtergrond hield: zijn werk (het produceren en draaien van volksfilms) werd toen voortgezet door zijn trouwe medewerkster Edith Kiel, die niet alleen alle scenario's van zijn films schreef maar die ook steeds eigenlijk de regie voerde.

Met de helm geboren

1939 | Komedie

België 1939. Komedie van Jan Vanderheyden. Met o.a. Jef Bruyninckx, Nand Buyl, Tilly Janssens, Germaine Loosveldt en Fred Engelen.

Een domme melodramatische volkskomedie met Bruyninckx als flinke van het platteland, verliefd op de dochter van een kasteelheer. Door de nood gedwongen beproeft hij zijn geluk in Antwerpen, dat loopt niet van een leien dakje maar uiteindelijk zal de met de helm geboren jongeman onrecht en beproeving overwinnen.

Een engel van een man

1939 | Komedie

België 1939. Komedie van Jan Vanderheyden. Met o.a. Willem Benoy, Charles Janssens, Germaine Loosveldt, Jef Bruyninckx en Greta Lens.

Doodbrave leden van zangvereniging maken een onschuldig slippertje in de 'metropool' Antwerpen en dat leidt tot wat drukte in hun provinciestadje Lier. Bijzonder vrije bewerking van Felix Timmermans' novelle De zachte keel uit de bundel Pijp en tabak. Het filmdebuut van de populaire Vlaamse komiek Charles Janssens als 'Bonifacius'. De naderhand als bekende regisseur bekendgeworden Fred Engelen debuteerde als filmacteur in de rol van de dirigent.

De wonderdoktoor

1936 | Komedie

België 1936. Komedie van Jan Vanderheyden. Met o.a. Robert Maes, Jan Cammans, Jet Naessens, Serre van Eeckhoudt en Oscar Ferket.

De verfilming van Jos Janssen's populair-folkloristisch toneelstuk met Maes als de dorpsdokter die door zijn neef Cammans tot 'wonderdokter' wordt gemanipuleerd. Voor die tijd schilderachtige uitbeelding van plattelandstypetjes. Het pointillistische en de onschuldige vrolijkheid van het toneelstuk komen goed tot hun recht.

Uilenspiegel leeft nog

1935 | Komedie

België 1935. Komedie van Jan Vanderheyden. Met o.a. Frits Vaerewijck, Serre van Eeckhoudt, Nand Buyl, Frieda Gonissen en Pola Cortez.

Voor zijn derde productie (na DE WITTE en ALLEEN VOOR U) keert Vanderheyden terug naar de bron in de vorm van een erg vrije verfilming van Ernest Claes' Fanfare de Sint- Jansvrienden waarin Bruyninckx, ex-'De Witte', als kwajongen die zijn eerste lange broek draagt weer allerlei kattekwaad uithaalt, maar niet in Zichem maar in het mooie Damme, overigens de streek van Uilenspiegel. Minieme inbreng van Claes als scenarist. Edith Kiel schreef eigenlijk het hele scenario.

Alleen voor U

1935 | Muziek, Komedie

België 1935. Muziek van Jan Vanderheyden. Met o.a. Pola Cortez, Germaine Loosveldt, Frits Vaerewyck, Jef Bruyninckx en Nand Buyl.

Na het overrompelende succes van DE WITTE draaide Vanderheyden (die eigenlijk meer producent was, de regieklus werd vooral door Edith Kiel, die ook het scenario schreef, geklaard) deze eerste Vlaamse `musical`, aansluitend bij de Duitse films die hij met succes verdeelde. Een simplistisch verhaaltje over een rijk meisje (Cortez) dat verliefd wordt op arme maar mooie, zingende kappersbediende Vaerewyck. Acteurs kunnen overduidelijk dit genre niet aan.

De Witte

1934 | Komedie

België 1934. Komedie van Jan Vanderheyden. Met o.a. Jef Bruyninckx, Magda Janssens, Jef Van Leemput Sr, Gaston Smet en Nora Oosterwijck.

Een verfilming van Ernest Claes` volkse roman, waarvan de buitenopnamen te Zichem werden gemaakt en de binnenopnamen te Berlijn. Vanderheyden kreeg assistentie van de gerenommeerde theaterkomiek Willem Benoy. Het succes van deze film stelde Vanderheyden in staat een hele reeks Vlaams-volkse films te maken, tot in 1943 toe, soms ook geregisseerd door Edith Kiel, de scenario-schrijfster van deze film. De op de tv vertoonde versie is gedeeltelijk opnieuw gemonteerd tot 103m. Het verhaal vertelt vooral de fratsen die de twaalf-jarige knaap uithaalt op school, thuis met zijn ouders en broers, op het veld waar hij moet werken, op de kermis. De film verwaarloost het weergeven van de armoede in een landelijk dorp, waar het harde werk en de ontbering de mensen ongevoelig en liefdeloos maakte. De dualiteit in de psyche van de vlaskop in het boek (een wrokkende, bittere Witte) vindt men niet terug in de film, die in 1994, naar aanleiding van zijn zestig-jarig bestaan, op nieuwe kopieën en met een nieuwe geluidsband, opnieuw in de bioscopen werd uitgebracht.