Bruce Robinson: regie, cast en scenario.
Er zijn 14 films gevonden.

The Rum Diary

2011 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2011. Komedie van Bruce Robinson. Met o.a. Johnny Depp, Aaron Eckhart, Michael Rispoli, Amber Heard en Richard Jenkins.

Johnny Depp en Hunter S. Thompson, twee namen die filmliefhebbers na Fear and Loathing in Las Vegas graag samen in een zin horen. The Rum Diary, de debuutroman van Thompson waarop deze meest recente samenkomst is gebaseerd, is echter niet zijn sterkste werk. Depp stort zich vol overgave op zijn rol, maar het levert niet meer op dan een sympathieke vertelling die iets wegheeft van een uitgebreid reisverslag. Met veel alcohol, en een beetje drugs, dat wel.

In Dreams

1999 | Thriller, Horror

Verenigde Staten 1999. Thriller van Neil Jordan. Met o.a. Annette Bening, Aidan Quinn, Robert Downey jr, Paul Guilfoyle en Stephen Rea.

Claire (Bening) heeft nachtmerries waarin ze ziet hoe een seriemoordenaar te werk gaat. Niemand neemt haar serieus, ook haar man (Quinn) niet. Niet veel later is haar dochtertje verdwenen. De lokale psychopaat (Downey jr) lijkt er meer van te weten. Veel goede ideeën, fraai opgezet en voorzien van nachtmerrie-achtige plaatjes van cameraman Darius Khondji (Se7en). Helaas laat regisseur Jordan, die toch liet zien goed overweg te kunnen met genrefilms in zijn intelligente sprookje The Company of Wolves (1984), veel liggen en verandert In Dreams gaandeweg in een standaard horrorfilm.

Still Crazy

1998 | Drama, Muziek, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1998. Drama van Brian Gibson. Met o.a. Stephen Rea, Bill Nighy, Billy Connolly, Juliet Aubrey en Timothy Spall.

De rockumentary This is Spinal Tap deed in 1984 al wat Still Crazy in 1998 dun overdoet: de comeback van een fictieve jaren zeventig rockband bespotten. Het enige wezenlijke verschil is dat Still Crazy wat dieper op individuen ingaat. Ex-keyboardspeler Tony (Rea) begint met het verzamelen van de bandleden van Strange Fruit, die twintig jaar geleden uit elkaar gingen. De scriptschrijvers (van The Commitments) en de regisseur (van What's Love Got to Do with It) hebben ervaring met muziekfilms en geven Still Crazy authenticiteit, maar echt sterk of grappig is de film niet.

Return to Paradise

1998 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1998. Drama van Joseph Ruben. Met o.a. Vince Vaughn, Anne Heche, Joaquin Phoenix, David Conrad en Vera Farmiga.

Aaibare Greenpeace activist Lewis (Phoenix) wordt in Maleisië gearresteerd vanwege een schamel hoopje hasj. De straffen daar zijn niet mals, executie dreigt, tenzij zijn twee reisvrienden Sheriff (Vaughn) en Tony (Conrad) hun aandeel in de zaak opbiechten. Maar zij zitten inmiddels weer in New York en zijn weinig enthousiast over het vooruitzicht van een Aziatische gevangenis. Return to Paradise haalt het niet bij de intensiteit van genreklassieker Midnight Express (1978) maar komt toch een aardig eind in de goede richting dankzij gedreven spel en de schimmige - al dan niet reële - couleur locale.

Jennifer Eight

1992 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1992. Thriller van Bruce Robinson. Met o.a. Andy Garcia, Uma Thurman, Lance Henriksen, Kathy Baker en Graham Beckel.

Uitgebluste rechercheur Garcia moet een aantal wrede moorden op vrouwen ophelderen, ogenschijnlijk het werk van een seriemoordenaar. De achtste kandidate uit de rij is een blinde vrouw. Garcia begint een verhouding met haar en alles lijkt een klassieke wie-is-de-dader, met aanwijzingen die alsmaar duidelijker worden naarmate jager en opgejaagd wild dichter bij elkaar komen. Toch is de sfeer compleet anders want de gebruikelijke filmsuspense-handigheidjes zijn door de Britse scenarist-regisseur Robinson voor zijn eerste Amerikaanse opdracht als de pest gemeden. Geheimzinnige clair-obscur fotografie van Conrad L. Hall en intrigerende muziek van Christopher Young. Mooie vertolkingen van Garcia als karakterspeler en Thurman is ontroerend als de kwetsbare blinde vrouw die echter nooit de indruk geeft om sympathie of medelijden te bedelen en zich wijselijk onthoudt van hysterische buien. Ook bekend als JENNIFER 8 IS NEXT.

Shadow Makers

1989 | Drama

Verenigde Staten 1989. Drama van Roland Joffé. Met o.a. Paul Newman, Dwight Schultz, Bonnie Bedelia, John Crusack en Laura Dern.

Schultz als de legendarische `vader` van de atoombom, de geleerde Robert Oppenheimer, en Newman als de Amerikaanse Pentagon-generaal Groves, een gevreesd veteraan voor wie het maken van de uraniumbom niet snel genoeg kon gebeuren. Er wordt veel gepraat over het werk en de spanningen rond de voltooiingsdatum, maar als kijker merk je weinig van de complexiteit van Oppenheimer in een film die een metafoor moest worden over de keuze tussen goed en kwaad. Oorspronkelijk FAT MAN AND LITTLE BOY genoemd (Fat Man was het koosnaampje voor de uraniumbom met bestemming Hiroshima en Little Boy voor de plutoniumbom richting Nagasaki). Eén punt van kritiek: in de dialogen worden een aantal uitdrukkingen gebruikt die beslist niet uit de jaren 1940-50 zijn. Het scenario is van Bruce Robinson.

How to Get Ahead in Advertising

1989 | Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1989. Fantasy van Bruce Robinson. Met o.a. Richard E. Grant, Rachel Ward, Richard Wilson, Jacqueline Tong en Jacqueline Pearce.

Bij een reclamechef die tegen de klok werkt om een campagne op poten te krijgen ontwikkelt zich een steenpuist, die zijn leven gaat beheersen. Als satire bedoelde film die zichzelf in de grond boort door pretenties, al is het uitgangspunt leuk. Bedroevend, deze tweede speelfilm (inclusief het scenario) van de regisseur van WITHNAIL & I. Camerawerk van Peter Hannan.

Withnail & I

1987 |

1987. Bruce Robinson. Met o.a. Ralph Brown, Richard Griffiths, Richard E. Grant en Paul McGann.

Bij een reclamechef die tegen de klok werkt om een campagne op poten te krijgen ontwikkelt zich een steenpuist, die zijn leven gaat beheersen. Als satire bedoelde film die zichzelf in de grond boort door pretenties, al is het uitgangspunt leuk. Bedroevend, deze tweede speelfilm (inclusief het scenario) van de regisseur van WITHNAIL & I. Camerawerk van Peter Hannan.

Withnail and I

1986 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1986. Komedie van Bruce Robinson. Met o.a. Richard E. Grant, Paul McGann, Richard Griffiths, Ralph Brown en Michael Elphick.

Robinson, schrijver van The Killing Fields, ziet terug op zijn dagen als beginnend acteur in de late jaren zestig. De excessen en opwinding uit die tijd worden nauwkeurig en kundig weergegeven. Een heerlijke rol van Griffith als Withnails homoseksuele oom. Zeer de moeite waard.

The Killing Fields

1984 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1984. Oorlogsfilm van Roland Joffé. Met o.a. Sam Waterston, Haing S. Ngor, John Malkovich, Julian Sands en Craig T. Nelson.

Vanaf 1975 joeg het 'communistische bevrijdingsleger' de Rode Khmer, onder leiding van Pol Pot, gedurende vier jaar zeker anderhalf miljoen Cambodjanen de dood in. The Killing Fields gaat over de ervaringen van New York Times verslaggever Sidney Schanberg en zijn Cambodjaanse vriend en vertaler Dith Pran. Pran valt in handen van de Rode Khmer en ondergaat onzegbare gruwelen terwijl Schanberg, terug in de VS en gelauwerd met de Pulitzer Prijs, vecht voor Prans vrijheid. Amateur-acteur en Rode Khmer overlevende Haing S. Ngor (1940) ontving een Oscar voor zijn verbluffende acteerprestatie.

L'histoire d'Adèle H.

1975 | Drama, Biografie

Frankrijk 1975. Drama van François Truffaut. Met o.a. Isabelle Adjani, Bruce Robinson, Sylvia Marriott, Joseph Blatchley en Ivry Gitlis.

Adèle (Adjani), de dochter van de schrijver Victor Hugo, is smoorverliefd op de Britse luitenant Albert Pinson (Robinson). Hij beantwoordt haar liefde niet. Toch blijft ze hem achterna reizen, haar obsessie gaat een eigen leven leiden, zelfs als ze hem op straat niet meer herkent. Gebaseerd op de in code geschreven dagboeken van Adèle Hugo, gedragen door intens spel van de jonge Adjani in werkzaam contrast met Truffauts ascetische vormgeving. Adjani kreeg een Oscarnominatie voor haar rol en werd, net als Truffaut, genomineerd voor een César.

Los Viajes escolares

1973 | Drama

Spanje 1973. Drama van Jaime Chávarri. Met o.a. Bruce Robinson, Maribel Martín, Ramiro Oliveros, Lucía Bosé en Guillermina Motta.

Een jongen leeft in een decadente familiekring die hem niet begrijpt. In zijn eerste film viel Chavarri het familiemilieu al hevig aan. De film had minder succes dan de volgende.

Private Road

1972 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1972. Drama van Barney Platts-Mills. Met o.a. Susan Penhaligon, Bruce Robinson, Michael Feast, George Fenton en Robert Brown.

Ken Loach-achtige, semi-documentaire psychologische film over twee jonge mensen die pardoes op elkaar verliefd worden en besluiten te gaan samenwonen. De ouders van het meisje zijn daar niet bepaald blij mee en het jonge koppel komt onder druk te staan... Heel simpel allemaal, maar desalniettemin vrij boeiend. Sober en subtiel vertolkt en voelbaar oprecht in zijn benadering van de levensechte personages.

Romeo and Juliet

1968 | Romantisch drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1968. Romantisch drama van Franco Zeffirelli. Met o.a. Leonard Whiting, Olivia Hussey, Michael York, John McEnery en Milo O'Shea.

Zeffirelli's versie van Shakespeares romantische tragedie steekt nog altijd met kop en schouders uit boven de soortgenoten vanwege de bijzonder naturelle verschijning van de hoofdrolspelers. Zeffirelli koos na een wereldwijde zoektocht uiteindelijk voor de zestienjarige Argentijnse Hussey en de zeventienjarige Brit Whiting en maakte daarmee de eerste filmbewerking met Romeo en Juliet in de juiste leeftijdscategorie, immers: 'She hath not seen the change of fourteen years'. Een goede keus: Hussey en Whiting verbeelden het verhaal met magistrale puurheid zonder ook maar een moment te verzwakken.