Jóhann Jóhannsson (1969-2018): muziek.
Er zijn 12 films gevonden.

Mandy

2018 | Actie, Horror, Thriller

Verenigde Staten​/​​België 2018. Actie van Panos Cosmatos. Met o.a. Nicolas Cage, Andrea Riseborough, Linus Roache, Ned Dennehy en Olwen Fouere.

Wraakfilms waarin Nicolas Cage door het lint gaat zijn er genoeg, maar dit psychedelische horrorfestijn is wel een categorie apart. Cage speelt houthakker Red, die in een duister sprookjesbos woont met zijn vriendin Mandy. Nadat zij wordt ontvoerd door een sekte die bescherming geniet van een demonische motorbende, zet Red bewapend met een kruisboog en hakbijl de aanval in. Het bloedbad dat volgt is aan de voorspelbare kant, maar de in metal gedrenkte fantasykitschwereld van regisseur Cosmatos is volstrekt origineel, en Cage’ furieuze energie kwam zelden zo goed tot z’n recht. Met uiterst effectieve muziek van Jóhann Jóhannsson, die nog voor de release overleed.

The Mercy

2018 | Avonturenfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 2018. Avonturenfilm van James Marsh. Met o.a. Colin Firth, Rachel Weisz, David Thewlis, Anna Madeley en Mark Gatiss.

De weinig succesvolle uitvinder en ondernemer Donald Crowhurst (Firth) besluit in de jaren zestig om mee te doen aan een solo zeilrace rond de wereld. Ook al heeft hij weinig ervaring op open zee. Hij versiert een sponsor en iemand voor de publiciteit, neemt een hypotheek op zijn huis, laat volgens zijn eigen specificaties een scheepje bouwen en kiest het ruime sop (al is zijn boot nog niet helemaal waterdicht). Op ware gebeurtenissen gebaseerd drama, minder goed dan bijvoorbeeld All is Lost (2013), maar goed te pruimen als portret van een tikje naïeve doorzetter.

Mary Magdalene

2018 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Australië 2018. Drama van Garth Davis. Met o.a. Rooney Mara, Joaquin Phoenix, Chiwetel Ejiofor en Tahar Rahim.

De laatste maanden van Jezus (Phoenix) gezien door de ogen van apostel Maria Magdalena (Rooney). Deze bijbelgetrouwe reli-film verveelt nooit, met dank aan de topacteurs, maar wordt ook nooit spannend. Waar Scorsese Maria in The Last Temptation of Christ nog neerzette als precies dat (de 'laatste verleiding'), blijft de aantrekkingskracht tussen Jezus en Maria in deze film uitsluitend spiritueel. Het enig spannende is de rol die de twee vrouwelijke scriptschrijvers Maria toedichten. Want van alle, verder mannelijke apostelen begreep zij Jezus met afstand het best. Waarmee deze film het ideale Jezus-verhaal voor het #MeToo-tijdperk is geworden.

mother!

2017 | Thriller, Horror, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 2017. Thriller van Darren Aronofsky. Met o.a. Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer en Domhnall Gleeson.

Harold Pinter meets Rosemary’s Baby meets The Walking Dead. En dan nog een heleboel invloeden meer. Aronofsky’s mother! (de mindfuck begint hier al, met die kleine m en dat uitroepteken) is veel te veel van het goede, en juist daardoor geen goede film geworden. We volgen een pasgetrouwd stel dat in de aftiteling alleen ‘moeder’ en ‘hem’ genoemd wordt. Hij (Bardem) is een beroemde dichter met writer’s block, zij (Lawrence) zijn jonge, toegewijde vrouw. Wat volgt is een steeds gekker wordende mix van psychologische horror, religieuze verdwazing, en existentiële angst.

Lovesong

2016 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2016. Drama van So Yong Kim. Met o.a. Jena Malone, Riley Keough, Brooklyn Decker, Amy Seimetz en Ryan Eggold.

Als Mindy (Malone) haar vriendin Sarah (Keough) bezoekt tijdens een spontane roadtrip is hun hereniging aanvankelijk wat ongemakkelijk. Want waar de één een spring-in-het-veld is die niets liever wil dan feesten en flirten, is de ander een overbezorgde moeder van een kleuter. Gedurende hun samenzijn lijkt er echter meer dan vriendschap te ontstaan. Delicaat drama dat vooral indruk maakt tijdens een aantal tedere, dialoogloze scènes, met dank aan twee perfect gecaste actrices die alle onuitgesproken emoties toch voelbaar weten te maken.

Arrival

2016 | Sciencefiction, Drama, Mysterie

Verenigde Staten 2016. Sciencefiction van Denis Villeneuve. Met o.a. Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker en Michael Stuhlbarg.

Wanneer twaalf ruimteschepen verspreid over de wereld neerstrijken, sturen de desbetreffende landen topteams naar de schepen om contact te leggen met de aliens. In het Amerikaanse team zit linguïste Louise Banks (Adams, in fantastische vorm), die de aliens het best van iedereen lijkt te begrijpen. Al denken met name de Chinezen daar heel anders over. Grote-mensen-film – gebaseerd op het korte verhaal ‘Story of Your Life’ van Ted ­Chiang – was het eerste zeer geslaagde uitstapje in het scifi-genre van regisseur Villeneuve die daarna veel indruk maakte met Blade Runner 2049 en Dune. De verontrustende geluidsmix werd bekroond met een Oscar.

Sicario

2015 | Thriller, Misdaad, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 2015. Thriller van Denis Villeneuve. Met o.a. Emily Blunt, Josh Brolin, Benicio Del Toro, Victor Garber en Daniel Kaluuya.

Stoere, integere FBI-agent Kate (Emily Blunt) wordt door een geheimzinnige overheidsorganisatie gerekruteerd om mee te strijden in de war on drugs rond de Amerikaans-Mexicaanse grens. Al snel vallen de lijken bij bosjes en beseft Kate dat ze geen idee heeft waar ze aan meedoet. Harde, robuuste politiethriller, fraai gefilmd (door Roger Deakins), erg spannend, met een geweldige cast. Net als in veel van zijn andere films stelt de Canadese regisseur Denis Villeneuve (Incendies, Prisoners) een duivels dilemma aan de kaak, en zal de kijker zelf een kant moeten kiezen.

The Theory of Everything

2014 | Biografie, Drama

Verenigd Koninkrijk 2014. Biografie van James Marsh. Met o.a. Eddie Redmayne, Felicity Jones en Emily Watson.

Tijd en liefde, twee van de grootste mysteries van ons bestaan, staan centraal in de verfilming van Jane Hawkings boek Travelling to Infinity: My Life with Stephen. Een conventionele, maar ontroerende en grappige biopic over de wetenschapper die door de spierziekte ALS lichamelijk steeds verder aftakelt. Aan clichés geen tekort, maar echt storen doen ze niet dankzij het voortreffelijke acteerwerk van de hoofdrolspelers. Eddie Redmayne won de Golden Globe voor zijn indrukwekkende transformatie. Maar niet het allesomvattende, metafysische epos waar je stiekem op hoopt bij het horen van de naam Stephen Hawking.

Prisoners

2013 | Thriller

Verenigde Staten 2013. Thriller van Denis Villeneuve. Met o.a. Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Paul Dano, Viola Davis en Maria Bello.

Op de avond van Thanksgiving verdwijnen twee meisjes spoorloos. De enige aanwijzing leidt naar een camper, maar de zwakbegaafde eigenaar wordt door gebrek aan bewijs al snel vrijgelaten. Keller (Hugh Jackman), de vader van een van hen, besluit het heft in eigen handen te nemen. Naargeestige, subliem opgebouwde thriller van Canadees Villeneuve (Incendies, Arrival, Blade Runner 2049), die de kijker meeneemt op een emotioneel zware tocht door een van elk greintje zonlicht gespeend landschap. Het magistrale schimmenspel van cameraman Roger Deakins (Fargo, Skyfall) werd genomineerd voor een Oscar.

Mystery

2012 | Thriller

China​/​​Frankrijk 2012. Thriller van Lou Ye. Met o.a. Hao Lei, Qin Hao en Qi Xi.

Ingenieur Qiao Longzhao dankt zijn succespositie als ingenieur niet aan zichzelf, maar aan de vele connecties die de familie van echtgenote Lu Jie heeft. Ondertussen bedriegt hij haar met een maîtresse en met iedere gewillige jongedame die zich aandient. Voor de misogyne schuinsmarcheerder, echter, nadert de boemerangknal. Tegen de achtergrond van de permanent in smog verzonken metropool Wuhan ontrolt zich een asgrauw, op feiten gebaseerd moorddrama met louter verliezers. Oftewel: deprimerende arthousekost in Lou Ye-stijl, inclusief zenuwlijderscamera en schokmomenten waarmee de Volksrepubliekcensuur niet blij was.

Voleurs de chevaux

2007 | Avonturenfilm, Drama

België​/​​Canada​/​​Frankrijk 2007. Avonturenfilm van Micha Wald. Met o.a. Adrien Jolivet, Grégoire Leprince-Ringuet, Grégoire Colin en François-René Dupont.

Het is 1856, ergens in Oost-Europa, waar de Kozakken de dienst uitmaken. De broers Jakub en Vladimir sluiten zich aan bij hun leger, waar ze een spartaanse training ontvangen. Wanneer hun paarden worden gestolen door een ander stel broers, zinnen de twee op wraak. Walds regiedebuut, na zijn veelbekroonde korte film Alice et moi, is fraai in beeld gebracht en bij tijden meeslepend. De nadruk op geweld, machismo en broederliefde roept de sfeer op van een volkslegende of oudtestamentisch verhaal, maar een duidelijke strekking ontbreekt.

Íslenski draumurinn

2000 |

IJsland 2000. Róbert I. Douglas. Met o.a. Laufey Brá Jónsdóttir, Matt Keeslar, Hafdís Huld, Jón Gnarr en Tórhallur Sverrisson.

Het is 1856, ergens in Oost-Europa, waar de Kozakken de dienst uitmaken. De broers Jakub en Vladimir sluiten zich aan bij hun leger, waar ze een spartaanse training ontvangen. Wanneer hun paarden worden gestolen door een ander stel broers, zinnen de twee op wraak. Walds regiedebuut, na zijn veelbekroonde korte film Alice et moi, is fraai in beeld gebracht en bij tijden meeslepend. De nadruk op geweld, machismo en broederliefde roept de sfeer op van een volkslegende of oudtestamentisch verhaal, maar een duidelijke strekking ontbreekt.