Walt Disney (1901-1966): regie en productie.
Er zijn 22 films gevonden.

The Roots of Goofy

1984 | Animatie, Familiefilm

Verenigde Staten 1984. Animatie van Walt Disney.

Korte tekenfilms over Goofy in vele gedaantes, die samen een geheel vormen, en waarin de voorouders van Goofy worden voorgesteld. Vermakelijk, maar het stelt niets voor, al zullen kinderen met volle teugen genieten van deze abosluut onschadelijke, maar heerlijke onzin.

The gnome mobil

1967 | Fantasy, Animatie, Familiefilm

Verenigde Staten 1967. Fantasy van Robert Stevenson. Met o.a. Karen Dotrice, Matthew Garber, Sean McClory, C. Thomas Howell en Richard Deacon.

Korte tekenfilms over Goofy in vele gedaantes, die samen een geheel vormen, en waarin de voorouders van Goofy worden voorgesteld. Vermakelijk, maar het stelt niets voor, al zullen kinderen met volle teugen genieten van deze abosluut onschadelijke, maar heerlijke onzin.

The Jungle Book

1967 | Animatie, Fantasy, Familiefilm

Verenigde Staten 1967. Animatie van Wolfgang Reitherman. Met o.a. Bruce Reitherman, Louis Prima, Verna Felton, John Abbott en Sebastian Cabot.

Als baby blijft het jongetje Mowgli achter in de jungle, hij groeit op tussen beesten en wordt vriendjes met een beer, maar gaat uiteindelijk terug naar zijn soortgenoten. Disney's The Jungle Book zette in 1967 de standaard voor animatiefilms. Gouden regel: aaibare figuurtjes met stevige karakters. Ondanks de ouderdom nog steeds leuk, vooral dankzij het - in vergelijking met het beroemde boek van Rudyard Kipling zonnige - verhaal. En natuurlijk ook dankzij de swingende liedjes, waarvan 'The Bare Necessities' ('Als je van beren leren kon') de Oscar voor de beste song kreeg.

Lt. Robin Crusoe, U.S.N.

1966 | Familiefilm, Avonturenfilm, Komedie

Verenigde Staten 1966. Familiefilm van Byron Paul. Met o.a. Dick Van Dyke, Nancy Kwan, Akim Tamiroff en Arthur Malet.

'Retlaw Yensid', anagram voor Walter Disney, schreef het van Daniel Defoe-afgeleide verhaal voor deze familiefilm, die bekend staat als een van de slechtste Disney-producten. Van Dyke cashte in op zijn populaire Dick Van Dyke Show, als piloot Crusoe die door motorpech belandt op een zonnig eilandje. Daar ontmoet hij een chimpansee, die ook eens is neergestort tijdens een ruimtemissie van NASA. En niks onbewoond eiland, want Crusoe moet zijn best doen om de schone 'Wednesday' (Kwan) en haar stamhoofd/vader te ontlopen. Hoewel het beste spel van de aapacteur Floyd komt, is Lt. Robin Crusoe, U.S.N. financieel succesvol en nog steeds leuk voor kinderen.

Follow me boys

1966 | Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Italië 1966. Komedie van Norman Tokar. Met o.a. Lillian Gish, Vera Miles, Fred MacMurray, Elliott Reid en Charles Ruggles.

Ergens in de jaren dertig wil dolende muzikant Lemuel Siddons (MacMurray) zich ergens vestigen. Het wordt het dorpje Hickory, waar hij bijna gelijk op de tenen trapt van de mooie Vida (Miles). Follow me, boys! zou geen echte Disneyfilm zijn als wij op dit moment niet zouden weten dat Lemuel en Vida ooit gaan trouwen. De voorspelbaarheid is onderdeel van de charme. Eerst moet Lemuel zich nog van zijn grootste taak kwijten: het leiden van de lokale padvinders. Onder hen is de kwajongen Whitey, die wordt gespeeld door de hier doorbrekende Kurt Russell (The thing). Vooral MacMurray is een genot in deze van oprechtheid overkokende familiefilm..

The Three Lives of Thomasina

1964 | Mysterie, Familiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1964. Mysterie van Don Chaffey en Patrick McGoohan. Met o.a. Patrick McGoohan, Susan Hampshire, Karen Dotrice, Vincent Winter en Denis Gilmore.

Thomasina is een oranje kat, zeer bemind door Mary, een klein meisje dat met haar vader in een Schots dorpje woont. Mary's vader is dierenarts, maar hij blijkt de poes niet te kunnen redden wanneer die een keer gewond raakt. Mary, wanhopig, klopt aan bij een eenzame vrouw die iedereen in het dorp voor een heks aanziet, maar iets bijzonders met dieren heeft. Goedaardig familiedrama is een Disney-bewerking van het boek Thomasina van Paul Gallico en speelt zich af aan het begin van de vorige eeuw: meisjes met rieten hoeden met linten, jongens met wollen petten.

The Sword in the Stone

1963 | Animatie, Avonturenfilm, Familiefilm, Fantasy

Verenigde Staten 1963. Animatie van Wolfgang Reitherman. Met o.a. Rickie Sorensen, Karl Swenson en Sebastian Cabot.

De jonge schildknaap Wart leidt een gelukkig, onopvallend leven. Zo af en toe krijgt hij lessen van de maffe tovenaar Merlijn. Die verandert hem in een vis, of in een eekhoorn, en leert hem zo waardevolle levenslessen. Die kan hij nog goed gebruiken als hij op een riddertoernooi per ongeluk een zwaard uit een steen trekt en prompt tot koning van Groot-Brittannië wordt gekroond. De makers van deze leuke animatiefilm baseerden zich grotendeels op de versie van T.H. White uit 1938, waar vooral het ruime gebruik van humor uit werd overgenomen. Regisseur Reitherman maakte eerder oa One Hundred and One Dalmatians en Robin Hood.
Met in de originele Engelstalige versie de stemmen van oa Rickie Sorensen, Karl Swenson en Sebastian Cabot.

The Incredible Journey

1963 | Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Canada 1963. Familiefilm van Fletcher Markle. Met o.a. Emile Genest, John Drainie, Tommy Tweed, Sandra Scott en Marion Finlayson.

Professor Drainie moet in Engeland gastcolleges geven en laat zijn drie huisdieren, een jonge Labrador (Luath), een oude Bull Terrier (Bodger) en een siamese kat (Tao) bij vrijgezel-vriend Genest logeren, die in een eenzaam huis woont in een bos meer dan vierhonderd kilometer verderop. De drie dieren ondernemen een avontuurlijke tocht naar huis. Een plezierig, goed gemaakt Disneyverhaal naar het gelijknamige boek van Sheila Burnford, dat in ons taalgebied is verschenen als De ongelooflijke reis en door James Algar tot scenario werd bewerkt.

Summer Magic

1963 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1963. Komedie van James Neilson. Met o.a. Hayley Mills, Burl Ives, Dorothy McGuire, Deborah Walley en Eddie Hodges.

Lichtgewicht Disney-musical naar de roman 'Mother Carey's Chickens' van Kate Douglas Wiggin, die druipt van de zoetigheid. Weduwe moeder Carey wordt gedwongen Boston te verlaten om met haar drie kinderen een eenvoudiger bestaan te gaan leiden in Maine. Ze krijgen hulp van een overvriendelijke directeur van de posterijen, die hen een geleend huis helpt opknappen.

The Absent Minded Professor

1961 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1961. Komedie van Robert Stevenson. Met o.a. Fred MacMurray, Nancy Olson, Keenan Wynn, Tommy Kirk en Ed Wynn.

Professor Ned Brainard (MacMurray) is zo vreselijk verstrooid, dat hij zijn huwelijksceremonie vergeet, meerdere keren. Het biedt hem wel de tijd om laboratoria te laten exploderen en als bijwerking flubber ('flying rubber') te ontwikkelen, waarmee hij onder meer zijn auto kan laten vliegen. De humor en huiselijke ethiek van deze familie/kinderfilm van Disney zijn eenvoudig, maar The Absent Minded Professor vond wel de filmformule van de malle wetenschapper in een overzichtelijke wereld uit, die nog heel vaak gebruikt zou worden. Het flubber-idee was zo populair, dat overal enthousiastelingen aan de gang gingen met veelal giftige chemische verbindingen.

One Hundred and One Dalmatians

1961 | Familiefilm, Animatie, Jeugdfilm

Verenigde Staten 1961. Familiefilm van Clyde Geronimi, Hamilton Luske en Wolfgang Reitherman. Met o.a. Rod Taylor, Cate Bauer, Betty Lou Gerson en Lisa Davis.

Een weinig succesvolle liedjesschrijver met een Dalmatiër trouwt een aantrekkelijke jonge vrouw, die toevallig ook een hond met stippels heeft. Al snel zijn er puppies, veel puppies. Die trekken de aandacht van de inslechte Cruella DeVil, die van hun pelsjes een mooie bontjas wil maken. Ze laat ze ontvoeren. Gelukkig krijgen de hondenouders hulp van andere honden, paarden en andere viervoetigen. Mooie, klassieke Disney van voor het computertijdperk, maar wel gemaakt met behulp van enorme Xerox-kopieermachines. Daardoor bleef het eindresultaat dichtbij de oorspronkelijke visie van de tekenaars maar mist de film wel de zachtheid van vroegere films.

Greyfriars Bobby: The True Story of a Dog

1961 | Drama, Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 1961. Drama van Don Chaffey. Met o.a. Alex Mackenzie, Laurence Naismith, Donald Crisp, Duncan Macrae en Kay Walsh.

Deze familiefilm is gebaseerd op het aandoenlijke, ware verhaal van een opmerkelijk trouwe hond. In 1865 trekt een herder met zijn hond Bobby naar Edinburgh. De man sterft en de eenzame viervoeter weigert vervolgens te wijken van het graf van zijn verloren baasje. Diverse mensen willen het dier adopteren, maar Bobby wil daar niets van weten. In Edinburgh staat een beeldje van de hond, vlakbij de begraafplaats waar hij naar verluidt veertien jaar lang iedere nacht sliep. Charmante Disneyfilm van Britse makelij, met prima acteerwerk. Enige minpunt is het hier en daar wat trage verhaaltempo.

Old Yeller

1957 | Familiefilm, Avonturenfilm, Drama, Western

Verenigde Staten 1957. Familiefilm van Robert Stevenson. Met o.a. Dorothy McGuire, Fess Parker, Tommy Kirk, Kevin Corcoran en Jeff York.

Als vader Parker voor enkele tijd moet afreizen van de verafgelegen boerderij in Texas moet zijn vijftien-jarige zoon Kirk waken over have en goed. Bij het hoeden van de kudde vee valt een zwerfhond hem lastig, maar als die zich later bij de boerderij ophoudt, wordt Kirk vertederd door het dier en sluit een hechte vriendschap met hem. De hond mag blijven bij vaders terugkeer, en dat is maar goed ook, want hij redt de gehele familie voor een ramp. Dit was de eerste familiefilm van Disney met een dier in de hoofdrol die voor de bioscoop werd gemaakt en er volgden nog meer. Naar het populaire boek van Fred Gipson, die ook aan het scenario van William Tunberg meewerkte. Achter de camera stond Charles P. Boyle. Gesitueerd rond 1859. Werd vervolgd door SAVAGE SAM.

Peter Pan

1953 | Animatie, Fantasy, Jeugdfilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1953. Animatie van Hamilton Luske, Clyde Geronimi, Wilfred Jackson en Jack Kinney. Met o.a. Bobby Driscoll, Kathryn Beaumont en Hans Conried.

Klassieker van producent Walt Disney over het mythische jongetje dat nooit opgroeit. Oftewel, Peters avonturen met een stel Engelse kinderen in fantasieland Neverland. Disney had de film bijna klaar in 1941, net op het moment dat het Amerikaanse leger de filmstudio's confisqueerde voor propagandafilms. Disney stapte subiet over en maakte de ondergewaardeerde instructiefilm Four Methods of Flush Riveting (hoe je een vliegtuig mooi glad in elkaar kunt popnagelen). Maar na twaalf magere (na)oorlogse jaren was het dan zover: Peter Pan in de bioscoop, en meteen de best bezochte film van het jaar.

Alice in Wonderland

1951 | Animatie, Familiefilm

Verenigde Staten 1951. Animatie van Clyde Geronimi, Wilfred Jackson en Hamilton Luske.

Men is het erover eens dat Walt Disney met Alice in Wonderland weer een klassieker op animatiegebied de wereld in bracht. Het hele droomverhaal ziet er schitterend uit: Alice, het Witte Konijn, de filosofische kat en het potje croquet met Hartenkoningin. Over de inhoud lopen de meningen echter sterk uiteen. De een ziet dat Disney opnieuw een klassiek boek (van Lewis Carroll) verprutste, de ander meent dat de animatiefilm een op zichzelf staand juweel is. Alice in Wonderland heeft niet de warmte van Bambi of Sneeuwwitje, maar deze film heeft dat niet nodig.
In de Nederlands gesproken versie met de stemmen van oa Ides Meire, Charlotte De Ruytter en Peter Gorissen.
In de originele, Engels gesproken versie met de stemmen van oa Kathryn Beaumont (Alice), Verna Felton (Queen of Hearts) en Bill Thompson (White Rabbit).

The Three Caballeros

1944 | Animatie, Avonturenfilm, Musical, Familiefilm

Verenigde Staten 1944. Animatie van Norman Ferguson. Met o.a. Aurora Miranda, Carmen Molina en Dora Luz.

Donald Duck is jarig en krijgt een paar mooie kado's, een boek over Brazilië bijvoorbeeld, en een film over vogels in Zuid-Amerika. De presentjes vormen het begin van een reis die Donald met twee vrienden maakt. Een experiment uit de keuken van Disney om animatie en live action met elkaar te combineren: Donald heeft in Mexico vooral oog voor menselijke dames. Zo raakt hij gecharmeerd van Carmen Miranda's zus Aurora. Semi-lange film behoort niet tot het beste uit de Disney-historie, maar heeft wel een aantal maffe, bijna psychedelische animatiescènes. Met de stemmen van oa Clarence Nash (Donald Duck), Joaquin Garay (Panchito) en José Oliveira (José Carioca).

Bambi

1942 | Familiefilm, Fantasy, Animatie

Verenigde Staten 1942. Familiefilm van David Hand. Met o.a. Hardie Albright, Tim Davis, Sam Edwards, Sterling Holloway en Anne Gillis.

In een woud in de VS raakt het pasgeboren hertje Bambi bevriend met twee leeftijdgenootjes, konijn Thumper (Stampertje) en stinkdier Flower (Bloempje). Ze beleven vrolijke avonturen. Maar er ligt ook drama in het verschiet, het leven in de natuur is wreed. Klassieke Disney-animatie, de scène waarin Thumper Bambi leert dat je over een bevroren meer kunt lopen is briljant, grappig en ontroerend. Maar voor de kleintjes zijn sommige scènes, met name die waarbij De Mens een rol speelt, aan de akelige kant. Bambi kreeg drie Oscarnominaties voor muziek, liedje en geluid, die niet verzilverd werden, maar werd in 2008 wel door het American Film Institute uitgeroepen tot op twee na beste (Amerikaanse) animatiefilm uit de geschiedenis.

Dumbo

1941 | Animatie, Familiefilm

Verenigde Staten 1941. Animatie van Ben Sharpsteen, Norman Ferguson en Samuel Armstrong. Met o.a. Candy Candido, Edward Brophy, Billy Bletcher, Herman Bing en James Baskett.

'Straight from heaven up above, here is a baby for you to love', spreekt de ooievaar als hij babyolifantje Dumbo aflevert bij circusolifant Mrs. Jumbo. Profetische woorden, want het - spoiler alert! - vliegende olifantje werd al snel Amerika’s meest geliefde Disneyknuffel. Immers, niets is meer opbeurend dan een dreumes met een afwijking (enorme oren) die dezelfde afwijking als zijn grootste kracht aanboort. Daarnaast spreekt Dumbo geen enkel woord, waardoor de kijker vrijuit kan projecteren. Hoogtepunt is de beroemde ‘roze olifanten-hallucinatie’, een smetje is de nogal racistische portrettering van de – overigens zeer sympathieke - kraaien.

Pinocchio

1940 | Familiefilm, Fantasy, Animatie

Verenigde Staten 1940. Familiefilm van Ben Sharpsteen en Hamilton Luske. Met o.a. Dickie Jones, Christian Rub, Mel Blanc, Cliff Edwards en Don Brodie.

Klassieke familiefilm uit het gouden tijdperk van de Walt Disney studio, toen nog ieder beeld met oog voor detail handmatig werd getekend. Wanneer marionet Pinokkio tot leven komt, gaat de wens van zijn maker, de goedaardige houtsnijder Geppetto, in vervulling: een zoon! Maar Pinokkio blijkt, ondanks zijn brave verschijning, geen gemakkelijk jochie. Het negentiende-eeuwse sprookje van Carlo Collodi kreeg een liefdevolle, kleurrijke en vooral voor jonge kijkers spannende filmbewerking: de scène met Monstro de Walvis is even slikken. Ook het liedje 'When you wish upon a star' blijft lang hangen. Regisseurs Luske en Sharpsteen droegen samen ook bij aan een andere Disney-mijlpaal: Fantasia.

Fantasia

1940 | Familiefilm, Muziek, Animatie, Musical

Verenigde Staten 1940. Familiefilm van James Algar, Ford Beebe, Norman Ferguson, Jim Handley en T. Hee.

Acht bekende klassieke stukken vormen de soundtrack van deze mooie verzameling korte tekenfilms. Te horen zijn onder andere stukken uit Bachs Toccata en fuga in D-mineur, Beethovens Pastorale, Tsjaikovski's Notenkrakersuite en Stravinsky's Sacre du printemps. Het bekendste fragment is de Tovenaarsleerling, met muziek van Paul Dukas. De film trok aanvankelijk weinig publiek en bracht Disney aan de rand van de afgrond. Later werd Fantasia herkend als fraaie en gedurfde animatieklassieker. Luske, die betrokken was bij een van de fragmenten, zou later onder meer Alice in Wonderland en Cinderella regisseren.

Snow White and the Seven Dwarfs

1937 | Familiefilm, Fantasy, Animatie

Verenigde Staten 1937. Familiefilm van David Hand.

Walt Disney's bewerking van het beroemde sprookje van Grimm werd in 1937 de eerste avondvullende tekenfilm, ook al geloofde zelfs zijn broer en zakenpartner Roy destijds niet in het project (net als de rest van Hollywood). Tot ieders verbazing bleef de film echter decennialang overal ter wereld volle zalen trekken. Het is dan ook een film van grote klasse. Door het American Film Institute in 2008 uitgeroepen tot de beste Amerikaanse animatiefilm aller tijden.

Alice In Cartoonland

1924 | Zwijgende film, Animatie

Verenigde Staten 1924. Zwijgende film van Walt Disney.

De eerste korte filmpjes, die Walt Disney maakte, en waarin hij al levende personages met animatie combineerde. Gemaakt tussen 1924 en 1927.