Luigi Magni: regie, cast en scenario.
Er zijn 17 films gevonden.

In nome del popolo sovrano

1991 | Historische film, Drama

Italië 1991. Historische film van Luigi Magni. Met o.a. Luca Barbareschi, Serena Grandi, Nino Manfredi, Jacques Perrin en Elena Sofia Ricci.

Deze film speelt zich af in 1849, toen de Republiek Rome ten val werd gebracht door de Franse troepen, die ingehuurd waren door de paus, die weigerde zijn macht over Rome op te geven. In feite gaat het dus om de strijd van het volk tegen de pauselijke macht en de bourgeoisie. De film is een mengeling van historische personages, zoals dat van Ugo Bassi, een priester die door het Vaticaan ter dood werd veroordeeld wegens zijn steun aan de republikeinse zaak, en verzonnen personages, zoals dat van een praktisch ingestelde vrouw die een relatie begint met een officier van Garibaldi.

'O Re

1989 | Historische film

Italië 1989. Historische film van Luigi Magni. Met o.a. Giancarlo Giannini, Ornella Muti, Carlo Croccolo, Corrado Pani en Luc Merenda.

Een ironische film over koning Francesco II en zijn vrouw Maria Sofia. Zij zijn de laatsten van de dynastie die heerste over het Koninkrijk der Beide Siciliën. Het verhaal speelt zich af in 1860, toen ze als bannelingen in Rome woonden onder bescherming van de paus. De koningin smacht naar een kind, maar de koning wil haar niet eens aanraken en komt tragisch aan zijn eind.

Secondo Ponzio Pilato

1988 | Historische film, Komedie

Italië 1988. Historische film van Luigi Magni. Met o.a. Nino Manfredi, Stefania Sandrelli, Lando Buzzanca, Luisa De Santis en Mario Scaccia.

In deze film is Pontius Pilatus een zwakke, weifelachtige stadhouder van Judea, met het accent van een Romeinse taxichauffeur. Zijn verstand belet hem te zien dat Jezus God is, terwijl zijn vrouw achtervolgd wordt door dromen en vast in Jezus gelooft. Hoewel in zijn hart liberaal, blijft Pilatus sceptisch. In een historisch niet verantwoorde finale wordt hij door keizer Tiberius onthoofd, omdat hij de verantwoordelijkheid voor de dood van Jezus op zich heeft genomen om verdere vervolging van de joden door de keizer te voorkomen. Een domme film, die slechts wordt opgeluisterd door de naakte slavinnen.

Il Generale

1987 | Biografie, Drama

Frankrijk​/​​Italië​/​​Spanje​/​​Duitsland 1987. Biografie van Luigi Magni. Met o.a. Franco Nero, Erland Josephson, Jacques Perrin, Philippe Leroy en Ángela Molina.

Dit zeer goed gefilmde werk gaat over generaal Garibaldi en speelt van de septemberdag in 1860 waarop hij Napels binnenkwam tot zijn streven naar de eerste zetel in het piepjonge Italiaanse parlement in het voorjaar van 1861. Franco Nero zet een overtuigende Garibaldi neer (de militaire held die Italië's eenwording bewerkstelligde), de bijrollen zijn prima en het camerawerk is schitterend; desondanks is de film hier en daar wat traag en langdradig.

State buoni se potete

1983 | Biografie

Italië 1983. Biografie van Luigi Magni. Met o.a. Johnny Dorelli, Mario Adorf, Philippe Leroy en Renzo Montagnani.

Film over het leven van Filippo Neri (Dorelli), de oprichter van de Congregazione dell'Oratorio in Rome, die in de 16e eeuw leefde. Neri botst vanwege zijn onconventionele stijl met de oprichter van de Compagnia del Gesù. Met de jongens van zijn oratorium voert hij een verbeten strijd tegen de gecompliceerde werkelijkheid van het Rome van die tijd. Dorelli's vertolking is zeer geloofwaardig en de bijrollen zijn goed bezet, maar het zijn de kinderen die de show stelen.

Arrivano i bersaglieri

1980 | Komedie

Italië 1980. Komedie van Luigi Magni. Met o.a. Ugo Tognazzi, Giovanna Ralli, Ombretta Colli, Vittorio Mezzogiorno en Pippo Franco.

Een komedie vol cynisme en sarcasme, naar een historische gebeurtenis. Op 20 september 1870 trekt het leger van generaal Marmora Rome binnen. In die tijd waren de macht en invloed van de paus tanende en de soldaten houden lustig huis. Moord, liefdesaffaires en wraak zijn aan de orde van de dag. De film zwalkt van sarcasme naar sentimentaliteit en platvloersheid. Goed gespeeld en fraai aangekleed, maar wel erg fragmentarisch.

In nome del papa re

1977 | Drama

Italië 1977. Drama van Luigi Magni. Met o.a. Nino Manfredi, Salvo Randone, Danilo Mattei, Carmen Scarpitta en Giovanella Grifeo.

Een psychologisch drama met Manfredi als een hooggeplaatste ambtenaar in het Vaticaan die van zijn minnares verneemt dat zijn onwettige zoon betrokken is bij een aanslag op de paus. Hij zal al zijn invloed aanwenden om de jongen, die niet weet wie zijn vader is, vrij te krijgen. Gesitueerd in 1867, tegen het einde van de pauselijke staat, lijdt dit uitstekend vertolkte, intieme drama onder een al te sobere regie en een op bepaalde momenten langdradige en praatzieke uitwerking. Muziek van Armando Trovaioli.

Signore e signori, buonanotte

1976 |

Italië 1976. Luigi Comencini, Nanni Loy, Luigi Magni, Mario Monicelli en Ettore Scola. Met o.a. Senta Berger, Adolfo Celi, Andréa Ferréol, Vittorio Gassman en Monica Guerritore.

Een presentator van tv-actualiteiten rebelleert tegen de censuur, hypocrisie en gladde aanpak van het nieuws en gooit in één dag alles om, met handhaving van de vaste en bekende items die de Italiaanse realiteit nu in een ongenadig daglicht laat zien. Deze collectieve aanval van belangeloos meewerkende filmprominenten resulteert in een ongebreidelde satire die buiten Italië minder effectief is omdat een aantal herkenningspunten ontbreekt. De anti-religieuze, anti- militaristische, anti-welvaartsstaatshumor in kortere en langere sketches mist zijn anarchistische werking niet, terwijl de op de hak genomen, gladgestreken keurigheid van omroepers en presentatoren ook buiten Italië aanspreekt. De sterbezetting werpt zich met aanstekelijk animo in het strijdperk.

Quelle strane occasioni

1976 | Erotiek

Italië 1976. Erotiek van Nanni Loy, Luigi Magni en Luigi Comencini. Met o.a. Paolo Villagio, Valeria Moriconi, Nino Manfredi, Olga Karlatos en Alberto Sordi.

Een drieluik. Een gastarbeider in Amsterdam treedt met zijn vrouw in seksshow op en wordt vervangen door Turk. Man heeft een avontuurtje met de dochter van de minnaar van zijn vrouw. Een priester zit vierentwintig uur lang in een geblokkeerde lift met een aantrekkelijke jongedame. Minder pikanterie dan een ongenadig beeld van dubbele moraal, geacteerd door specialisten in het genre. De derde episode (van Comencini) is in alle opzichten een juweeltje.

Basta che non si sappia in giro

1976 | Erotiek

Italië 1976. Erotiek van Luigi Comencini. Met o.a. Nanni Loy, Luigi Magni, Nino Manfredi, Monica Vitti en Johnny Dorelli.

Leuke sekssatire met drie verschillende verhalen van drie regisseurs. Het eerste verhaal, LA MACCHINA DELL'AMORE, gaat over een typiste die een pornoscript moet uittikken. In deel twee, IL SUPERIORE, protesteren gevangenen tegen het gebrek aan vrouwen. In L'EQUIVOCO ziet een manager een verkoopstertje aan voor een hoer. Er wordt met plezier geacteerd en de regisseurs hebben alle drie iets bijzonders weten te maken van hun episode.

La via dei babbuini

1974 | Avonturenfilm, Drama

Italië 1974. Avonturenfilm van Luigi Magni. Met o.a. Catherine Spaak, Pippo Franco, Fabio Garriba en Lorena Paris.

Fiorenza (Spaak), een jonge vrouw uit de betere kringen, besluit haar rijke leventje op te geven en in de voetsporen van haar vader te treden. Zij gaat naar Afrika om daar de cultuur en de geheimen van het zwarte continent te bestuderen. Er wordt niet altijd even fraai gespeeld, maar Spaak is heel geloofwaardig. Bepaalde opnamen uit Afrika zijn bijzonder interessant.

Tosca

1973 |

Italië 1973. Luigi Magni. Met o.a. Monica Vitti, Vittorio Gassman, Umberto Orsini, Gigi Proietti en Aldo Fabrizi.

Een beroemd operaverhaal - een zangeres probeert vergeefs haar revolutionaire geliefde van de doodstraf te redden - werd tot parodie gemaakt door alle melodramatische elementen bloedernstig te laten acteren. Die toon blijft onvoldoende lang verrassend en vooral Gassman overdrijft zijn rol wel heel erg.

Conspirateurs, Les

1972 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1972. Drama van Luigi Magni. Met o.a. Robert Hossein, Nino Manfredi, Claudia Cardinale, Enrico Maria Salerno en Renaud Verley.

Het 19e eeuwse Italië. De Carbonari vechten tegen de tirannie van paus en leger. Twee van hen steken een verrader dood. Ze worden gearresteerd en ter dood veroordeeld, maar ze zullen pas worden geëxecuteerd als ze berouw tonen. Dat geeft enkele vrienden de tijd voor een reddingsactie. Geen suspense, maar de Pauselijke Staat van die tijd wordt op fijnzinnige, subtiele en ontroerende wijze tot leven gewekt door het camerawerk van deze barokke regisseur, die zich niets van heilige huisjes aantrekt en buiten zijn eigen land te weinig bekendheid heeft. Deze film, die in Frankrijk pas in 1972 te zien was, werd al in 1969 opgenomen. In Rome draaide hij verscheidene jaren.

Scipione detto anche l'Africano

1971 | Komedie, Historische film

Frankrijk​/​​Italië 1971. Komedie van Luigi Magni. Met o.a. Marcello Mastroianni, Vittorio Gassman, Silvana Mangano, Ruggero Mastroianni en Woody Strode.

Een Romeinse volksheld - die door ouderdom en een slecht huwelijk zijn veerkracht heeft verloren - wordt door de koning en de Senaat in diskrediet gebracht, omdat hij de krijgsschuld van de Koning van Assyrië zou hebben ontvreemd. Zijn morele grandeur, ook tijdens zijn verbanning, maakt indruk op zijn voornaamste opponent, maar hij weigert eerherstel. De analogie met de verloren idealen en de corruptie in de huidige Italiaanse republiek blijven ietwat ondoorzichtig door de situering in het oude keizerrijk en de antieke kostumering waarin de sterke acteurs de bekende personages spelen. De film is interessant en onderhoudend, maar nogal decoratief en oppervlakkig.

Nell'anno del Signore

1969 | Historische film, Drama

Italië 1969. Historische film van Luigi Magni. Met o.a. Nino Manfredi, Claudia Cardinale, Robert Hossein, Ugo Tognazzi en Enrico Maria Salerno.

Nino Manfredi speelt een Romeinse schoenlapper in 1825 die met een joods meisje samenwoont en in werkelijkheid de anonieme dichter Pasquino is, die op satirische wijze het pauselijk ambt bekritiseert. Goed gefilmd en gespeeld, een genoegen om naar te kijken.

Faustina

1968 | Romantiek, Drama

Italië 1968. Romantiek van Luigi Magni. Met o.a. Vonetta McGee en Enzo Cerusico.

Onder de kundige regie van Magni is Vonetta McGee bijzonder geloofwaardig als Faustina, een mooie mulattin. Ze is getrouwd met een saaie vent van goede komaf, die ze in de steek laat voor een fascinerende zanger. Jammer genoeg brengt hun vurige liefde hen alleen rampspoed en ellende.

Le streghe

1967 | Komedie, Experimenteel, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk 1967. Komedie van Luchino Visconti, Mauro Bolognini, Pier Paolo Pasolini, Franco Rossi en Vittorio De Sica. Met o.a. Silvana Mangano, Clint Eastwood, Annie Girardot, Francisco Rabal en Massimo Girotti.

Rode draden in deze intrigerende, zij het erg wisselvallige collectie korte films van Italiaanse regisseurs zijn producent Dino De Laurentiis, zijn vrouw Silvana Mangano, die in alle vijf episodes een rol speelt, en het thema 'heksen'. Geen van de regisseurs lijkt écht z'n best te hebben gedaan, maar elke bijdrage bevat wel een goede vondst of fijne, meestal absurdistische toon. Hoogtepunten zijn de surrealistische bijdrage van Pasolini en de onkarakteristieke rol van Eastwood in Una serata come le altre van De Sica. Eastwood kreeg er van De Laurentiis een Ferrari voor.
Het vijfluik bestaat uit:
1. La strega bruciata viva (The Witch Burned Alive) van Luchino Visconti.
2. Senso civico (Civic Sense) van Mauro Bolognini.
3. La terra vista dalla Luna (The Earth As Seen From The Moon) van Pier Paolo Pasolini.
4. La siciliana (The Girl From Sicily) van Franco Rossi.
5. Una serata come le altre (A Night Like Any Other) van Vittorio De Sica.