Noëlle Boisson (1944): montage.
Er zijn 22 films gevonden.

L'avion

2005 | Drama, Fantasy

Frankrijk​/​​Duitsland 2005. Drama van Cédric Kahn. Met o.a. Isabelle Carré, Vincent Lindon en Nicolas Briançon.

Fantastisch drama over het kanaliseren van verdriet middels het animeren van speelgoed, in de leeftijdsloze hunkering naar troost en geborgenheid. Oftewel, achtjarig mannetje Charly (natuurtalent Roméo Botzaris) bespeurt na het overlijden van zijn vader een zekere bezieling in het speelgoedvliegtuig dat hij voor kerst heeft gekregen (in plaats van een fiets). Dat gaat zelfs zover dat hij richting hemel vliegt op het stuk speelgoed, in de hoop zijn vader nog een keer te kunnen spreken. Een poëtisch maar pretentieloos kunststukje, met de juiste dosis kindersentiment.

Two Brothers

2004 | Avonturenfilm, Drama

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 2004. Avonturenfilm van Jean-Jacques Annaud. Met o.a. Guy Pearce, Jean-Claude Dreyfus, Freddie Highmore, Oanh Nguyen en Philippine Leroy-Beaulieu.

Regisseur Jean-Jacques Annaud kreeg velen plat met L'ours/The Bear, hetzelfde gebeurt met dit melodrama over twee kleine tijgertjes. De broertjes zijn onweerstaanbaar tijdens hun idyllische jeugd, waar een abrupt einde aan komt. De ene komt in een circus terecht, de ander wordt het troeteldier van een Frans jongetje. Uiteindelijk zien ze elkaar weer, maar worden dan gedwongen tegenover elkaar te staan. Annaud onderstreept de tragische actualiteit van de huidige tijgerpopulatie, maar schiet tegelijkertijd zijn doel voorbij door de dieren zo te vermenselijken en af te schilderen als gezellige salonbeestjes. Ondertussen zijn de wonderschone natuurplaatjes adembenemend.

Enemy at the Gates

2001 | Oorlogsfilm, Romantiek, Historische film, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland 2001. Oorlogsfilm van Jean-Jacques Annaud. Met o.a. Jude Law, Joseph Fiennes, Rachel Weisz, Ed Harris en Bob Hoskins.

Historische epiek en romantiek zijn een kolfje naar de hand van scenarist-regisseur Annaud (L'amant, Seven Years in Tibet). Zijn wens om te imponeren werkt echter wel eens averechts. Zo lijkt het gewelddadige begin van Enemy at the Gates, een van de duurste Europese films ooit, te veel op de geroemde opening van Spielbergs Saving Private Ryan. En de speelse romantiek die erop volgt valt dan weer rauw op je dak. Danilov (Fiennes) is verliefd op Tania (Weisz), maar zij is verliefd op Vassili (Law). Dit alles tegen de achtergrond van de bloedigste slag van WO II: die bij Stalingrad.

Vatel

2000 | Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​België 2000. Drama van Roland Joffé. Met o.a. Gérard Depardieu, Uma Thurman, Tim Roth, Julian Glover en Julian Sands.

Engels gesproken Europudding met Hollywood-slagroom. April 1671: op zijn Château de Chantilly geeft de berooide Prince de Condé een driedaags feest met bacchanaal om bij Louis XIV naar een generaalspost te hengelen. In deze prerevolutionaire hogedrukpan leidt chefkok-meesterpatissier François Vatel de forse keukenbrigade. Helaas kan ook Depardieu als gedoemde perfectionist-cuisinier de stoofpot van 36 miljoen dollar niet laten smaken. Diverse muzikale anachronismen, een potsierlijke Julian Sands als Zonnekoning en schmierkeizer Roth wekken vooral de lachlust op. Toegegeven: de dis wordt oogverblindend mooi geserveerd. César voor Beste Decors.

Seven Years in Tibet

1997 | Avonturenfilm, Drama, Biografie, Historische film

Verenigde Staten 1997. Avonturenfilm van Jean-Jacques Annaud. Met o.a. Brad Pitt, David Thewlis, Jamyang Jamtsho Wangchuk, BD Wong en Mako.

Prachtig gefotografeerd epos met een sterke Brad Pitt in de hoofdrol. In 1939 probeert de jonge Oostenrijker Heinrich Harrer als lid van een expeditie de Nanga Parbat te beklimmen. De poging loopt op niets uit en de bergbeklimmers komen door het uitbreken van WO II in een Brits krijgsgevangenenkamp terecht. Vijf jaar later ontsnapt Harrer met een vriend. Na veel ontberingen belandt hij in Tibet, waar hij de nog jonge, vriendelijke en nieuwsgierige Dalai Lama ontmoet. Tussen de twee ontstaat een bijzondere vriendschap. In hetzelfde jaar uitgebracht als Martin Scorsese's iets betere Kundun, ook over de jonge Dalai Lama. Gebaseerd op Harrers autobiografische boek.

Le hussard sur le toit

1995 | Historische film, Avonturenfilm, Drama, Romantiek

Frankrijk 1995. Historische film van Jean-Paul Rappeneau. Met o.a. Olivier Martinez, Juliette Binoche, Pierre Arditi, François Cluzet en Gérard Depardieu.

Ten tijde van de release de duurste film ooit gemaakt in Frankrijk, dit historische melodrama van Cyrano de Bergerac-regisseur Rappeneau. De film speelt zich af in 1832. Napoleon is van het toneel en er heerst een machtsvacuüm in Frankrijk, dat bovendien geteisterd wordt door verschrikkelijke cholera-epidemieën. Dit is het decor van een onmogelijke liefdesgeschiedenis tussen een Italiaanse avonturier (Martinez) en een getrouwde Franse adellijke dame (Binoche). Mooie mensen, fraaie kostuums, prachtige landschappen, aangrijpende beelden van de cholera-patiënten en -slachtoffers, maar Martinez slaagt er niet in om de film een ziel te geven.

La machine

1994 | Sciencefiction, Thriller

Frankrijk​/​​Duitsland 1994. Sciencefiction van François Dupeyron. Met o.a. Gérard Depardieu, Nathalie Baye, Didier Bourdon, Natalie Woerner en Erwan Baynaud.

Psychiater Depardieu heeft een fantastische machine uitgedokterd, waarmee hij delen van het brein van twee personen kan verwisselen. Hij wil in de geest van een psychopaat dringen om uit te zoeken hoe de hersenen van een maniakale moordenaar werken. Zijn keuze valt op Bourdon, een man met een moedercomplex die al drie vrouwen heeft gedood. Mislukt als SF, mislukt als thriller en mislukt als analyse van de psyche van een seriemoordenaar. De acteurs presteren ver beneden de middelmaat, en deze film is hun talent niet waardig. Dupeyron schreef zelf het voorspelbare, onbenullige en stroeve scenario, dat onaf lijkt. Dietrich Lochmann stond achter de camera. Dolby Stereo.

L'amant

1992 | Romantiek, Drama, Erotiek, Biografie

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Vietnam 1992. Romantiek van Jean-Jacques Annaud. Met o.a. Jane March, Tony Leung Ka Fai, Frédérique Meininger, Arnaud Giovaninetti en Melvil Poupaud.

Als een vijftienjarige Française (March) vanuit koloniaal Indochina naar een kostschool in Saigon gaat ontmoet ze een meer dan twee keer zo oude Chinees (Leung). Liefde op het eerste gezicht. Lastig: haar ouders zijn wat verloederde racisten, hij moet binnenkort een verstandshuwelijk aangaan met een rijke Chinese erfgename. Het indrukwekkende semi-autobiografisch boek van Marguerite Duras (die zich van deze verfilming distantieerde) werd door Annaud wel erg zweterig in beeld gebracht: 'exotische soft porno', werd er dan ook door sommige critici geschamperd.

Cyrano de Bergerac

1990 | Romantisch drama, Historische film, Komedie

Frankrijk 1990. Romantisch drama van Jean-Paul Rappeneau. Met o.a. Gérard Depardieu, Anne Brochet, Vincent Perez, Jacques Weber en Roland Bertin.

Nooit verouderende romantiek over hoe de buitenkant vaak het zicht belemmert op innerlijke schoonheid. Mooie jongeling Christian wil de schone Roxane het hof maken, maar is verbaal ietwat zwakbegaafd. Vervolgens fungeert de met een immense neus uitgeruste poëet Cyrano - overigens een historisch figuur die leefde van 1619-1655 - als souffleur d’amour. Depardieu op z’n uitbundigst, Rappeneau op z’n zwierigst, componist Jean-Claude Petit op z’n kamerbreedst: deze Cyrano is zonder twijfel de heerlijkste filmadaptatie ooit van Edmond Rostands theaterstuk. Terecht met prijzen overladen.

L'ours

1988 | Familiefilm

Frankrijk​/​​Verenigde Staten 1988. Familiefilm van Jean-Jacques Annaud. Met o.a. Tchéky Kario, Jack Wallace, André Lacombe, Youk the Bear en Bart the Bear.

Unieke wildernisfilm vanuit het perspectief van kleine beer Youk die zijn moeder verliest en een nieuwe vader vindt in de aangeschoten brombeer Bart. Met een groepje jagers op de hielen leert Bart zijn pupil de kneepjes van het vak: vissen, rechtop staan, bomen omduwen en soortgelijke onontbeerlijke handigheden. Vier jaar training (onder andere om Youk uit de klauwen van Bart te houden) en massa's 'marshmallows, appels, zalm en kippenpoten' (een beer acteert naar verluidt alleen voor voedsel) resulteerden in de absolute Franse kaskraker van 1988. De film werd voornamelijk gefilmd in Italië (Dolomieten) en Oostenrijk (Tirol) met een majestueuze slotscène in Canada (MacKenzie Delta).

La femme de ma vie

1986 | Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​Duitsland 1986. Drama van Régis Wargnier. Met o.a. Christophe Malavoy, Jane Birkin, Jean-Louis Trintignant, Béatrice Agenin en Elsa Lunghini.

Alcoholistische violist Simon (Malavoy) weet, na een delirium, dankzij oudere ex-zuipschuit Pierre (Trintignant) de fles te weerstaan. Echtgenote Laura (Birkin) kan echter niet verkroppen dat niet haar jarenlange liefdevolle steun, maar de helpende hand van een buitenstaander Simon tot inkeer brengt. Sterk geschreven en geacteerd doordrinkersverhaal van Wargnier, bekend van opgeblazen melodrama als Indochine en Est-Ouest, kreeg César voor Beste Regiedebuut. In bijrollen twee aanstormende popidolen: Florent Pagny en de dertienjarige Elsa Lunghini. Op de soundtrack vertolkt zij tevens 'T'en va pas', dat een enorme hit wordt.

Jean de Florette

1986 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​Zwitserland​/​​Italië 1986. Komedie van Claude Berri. Met o.a. Yves Montand, Gérard Depardieu, Daniel Auteuil, Elisabeth Depardieu en Margarita Lozano.

Stadsmens Jean de Florette (Depardieu) erft een landgoed in de Provence en verhuist met vrouw en dochter Manon (Ernestine Mazurowna) naar de boerderij. Maar buurboeren Le Papet (Montand) en Galignette (Auteuil) azen zelf op het stuk grond en proberen hem geniepig en achterbaks beentje te lichten. Het acteerwerk van vooral Depardieu, Montand en Auteuil is geïnspireerd en komt optimaal tot zijn recht op de sissend hete gronden van Zuid-Frankrijk. Sterk psychologisch drama naar een roman van Marcel Pagnol. Al snel verscheen een vervolg: Manon des sources.

Year of the Dragon

1985 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1985. Misdaad van Michael Cimino. Met o.a. Mickey Rourke, John Lone, Ariane, Raymond J. Barry en Leonard Termo.

In de jaren tachtig proberen de Chinese bendeleiders in New Yorks Chinatown hun drugszaakjes zo discreet mogelijk aan te pakken. Maar als jonge hond Joey Tai (Lone), een rijzende ster in de misdaadsyndicaten, de zaken minder subtiel aanpakt, escaleert de boel. Vooral als rechercheur Stanley White (Rourke) persoonlijk betrokken raakt bij de strijd tegen de bendes. Effectieve, nogal gewelddadige misdaadfilm van Cimino (The Deer Hunter) werd bekritiseerd omdat wel een erg negatief beeld van de Chinese gemeenschap werd geschetst. Cimino schreef het scenario samen met Oliver Stone.

Paroles et musique

1984 | Komedie

Canada​/​​Frankrijk 1984. Komedie van Élie Chouraqui. Met o.a. Catherine Deneuve, Richard Anconina, Jacques Perrin, Nick Mancuso en Dominique Lavanant.

Twee vrienden (Lambert en Anconina) willen carri[KA2]ere maken in de muziek. Dat lukt met hulp van de veertig-jarige impressario Deneuve, een vrouw die in zaken geslaagd is, maar gekweld wordt door priv[KA1]e-problemen. Hun wegen scheiden zich als een van hen (Lambert) verliefd wordt op Deneuve, wiens echtgenoot vertrokken is naar Canada. Na diverse verwikkelingen vinden ze elkaar weer en pakken de draad weer op. Chouraqui is een van de assistenten van Lelouch, maar zijn werk is duidelijk niet van hetzelfde kaliber. Oppervlakkig zoals een beeldroman, en te mooi om waar te zijn. Ondanks zijn onbetwistbare liefde voor het filmen heeft de maker hier niets nieuws te melden. De verzorgde muziek van Legrand werkt niet echt in een verhaal over de pop-wereld.

La Pirate

1984 | Drama

Frankrijk 1984. Drama van Jacques Doillon. Met o.a. Jane Birkin, Marushka Detmers, Philippe Léotard, Andrew Birkin en Laure Marsac.

De dramatische driehoeksverhouding tussen een vrouw, haar echtgenoot en een lesbische vriendin wordt geobserveerd en beslissend beïnvloed door een cynische huisvriend en een mysterieus klein meisje. Dit psychodrama krijgt een imponerende emotionaliteit in het acteren van Birkin en de aandachtige fotografie van Bruno Nuytten met voor de intimiteit van de situatie tegendraadse cinemascope beelden. Hoewel in deze crisissituatie zorgvuldige formuleringen onwaarschijnlijk zouden zijn, wekken de onbeholpen dialoogclichés soms even de lachlust op. Landgenote Detmers doet haar best, maar is nog te jong om haar personage de noodzakelijke achtergrond te kunnen geven.

La fille prodigue

1981 | Drama

Frankrijk 1981. Drama van Jacques Doillon. Met o.a. Jane Birkin, Michel Piccoli, Natasha Parry, Eva Renzi en René Féret.

Na een moeilijke periode verlaat Anne (Birkin) haar man en keert terug naar haar ouders. Daar ontdekt ze dat haar vader (Piccoli) een affaire heeft. Zodra haar moeder (Parry) voor een tijdje weg is, krijgt de relatie tussen dochter en vader incestueuze trekken. Intrigerend, psychologisch uitdagend drama met uitstekende cast. Regisseur Doillon, die ook zulke mooi intieme drama's als Ponette en Le petit criminel op zijn naam heeft staan, had indertijd een relatie met actrice Birkin. Samen zijn ze ouders van zangeres-model Lou Doillon.

Les bronzés font du ski

1979 | Komedie

Frankrijk 1979. Komedie van Patrice Leconte. Met o.a. Thierry Lhermitte, Michel Blanc, Marie-Anne Chazel, Gérard Jugnot en Josiane Balasko.

Over de 2,3 miljoen bezoekers voor hun zomerfarce Les bronzés was de Parijse café-théâtre-groep Splendid zelf nog het meest verbaasd. Een jaar later schoof het komediecollectief er met Leconte een tweede bioscoopuitje achteraan. Ditmaal koldert de vriendengroep in het wintersportoord Val d'Isère iets filmsoepeler van de ene scène in de andere. In zijn autobiografie Je suis un imposteur meldt Leconte dat een vileine verdwaalepisode in de bergen uit de film werd gesneden: de producent vond de kannibalenhumor onkies. De 40 minuten pretcelluloid werden helaas nimmer meer gezien.

Coup de tête

1979 | Komedie, Drama, Sportfilm

Frankrijk 1979. Komedie van Jean-Jacques Annaud. Met o.a. Patrick Dewaere, France Dougnac, Jean Bouise, Dorothée Jemma en Michel Aumont.

Een pracht satire met Dewaere als een rebelse, anti-autoritaire voetballer die alleen wordt getolereerd omdat men van hem verwacht dat hij een beslissende rol zal spelen in het behalen van de kampioenstitel voor de lokale ploeg. Annaud (The Name of the Rose, L'ours, Seven Years in Tibet) toont zich een uitstekend observator van herkenbare Franse typetjes, en slaagt er ook in ze in een ruimere, interessantere context te plaatsen. De bekrompenheid van de 'dorpsnotabelen' en de buiten alle proporties opgeblazen 'aanbidding' van voetbalhelden worden subliem gehekeld. Dewaere speelt een van zijn beste rollen en wordt uitstekend omringd door een reeks betrouwbare bijrolacteurs.

C'est pas moi, c'est lui!

1979 | Komedie, Avonturenfilm

Frankrijk 1979. Komedie van Pierre Richard. Met o.a. Pierre Richard, Danièle Minazzoli, Aldo Maccione, Valérie Mairesse en Antoinette Poivre.

Een ghost-writer kan niet hebben dat hij geen deel heeft in het succes van de komedie-schrijver voor wie hij werkt. Hij laat zich paaien om voor een Italiaanse ster op locatie in Tunesië een filmscript op maat te schrijven. Fransman Richard heeft beslist komische kwaliteiten, maar als hij zelf de regie ter hand neemt is het door hem afgeleverde werk minder. En vooral als de Italiaan Maccione zijn partner is. Het duo gaat de strijd aan met ergerlijke ongein en weet niet van ophouden, zodat er ook aan het magere verhaaltje absoluut niets meer valt te beleven. Scenario van regisseur Richard en Alain Godard. Camerawerk van Claude Agostini.

Les bronzés

1978 | Drama, Komedie

Frankrijk 1978. Drama van Patrice Leconte. Met o.a. Thierry Lhermitte, Michel Blanc, Gérard Jugnot, Marie-Anne Chazel en Josiane Balasko.

Filmdebuut van de roemruchte Parijse café-théâtre-troupe Splendid, naar hun gezamenlijke boulevardstuk Amours, coquillages et crustacés. De zonnige bioscoophit lanceerde de carrières van Lhermitte, Jugnot, Blanc, Josiane Balasko, Christian Clavier én regisseur Leconte. Het verhaal is een sketch-achtige collage van de al dan niet amoureuze avonturen van een vriendengroep in en om een Club Med-achtig resort in Ivoorkust. Blanc steelt veelvuldig de show als hilarische zielenpoot. Serge Gainsbourg droeg 'Sea, Sex and Sun' bij, een riedeltje zorgeloos dat deze Franse goedeluimklassieker heel best samenvat. Cultstatus, twee vervolgen.

La valise

1973 | Avonturenfilm, Komedie

Frankrijk 1973. Avonturenfilm van Georges Lautner. Met o.a. Mireille Darc, Michel Constantin, Jean-Pierre Marielle, Michel Galabru en Amidou.

Frans geheim agent Augier (Constantin) ziet zich voor de idiote taak gesteld om Israëlische collega Bloch (Marielle) onbemerkt en heelhuids probleemland Libië uit te krijgen. Aldus begint een reis waarin het lijdend voorwerp in een ouderwetse hutkoffer langs de vele risicopunten wordt gesmokkeld. De eigenlijke spilrol in deze amusante avonturenkomedie is niettemin voor Darc, die als de libertijnse Françoise met haar charmes en kordaatheid het onfortuinlijke spionnentweetal uit de penarie helpt. Niet Lautners vlotste werk, maar sympathiek vanwege de cast en zeer luchthartig van toon.

La fiancée du pirate

1969 | Drama

Frankrijk 1969. Drama van Nelly Kaplan. Met o.a. Bernadette Lafont, Georges Géret, Michel Constantin, Julien Guiomar en Jean Parédès.

Voor de bewoners van het gehucht Tellier is Marie het slaafje voor smerig werk, en seksspeelgoed wanneer het zo uitkomt. Nadat haar moeder is doodgereden weet Marie: tijd om rekeningen te vereffenen. Lafont (1938-2013) is vuurwerk als engel der wrake in deze boosaardige schets van een naargeestige gemeenschap (de dorpsnaam verwijst naar het bordeel in De Maupassants vertelling La Maison Tellier). Marie's wrakkige boshut raakt gaande de film vol met curiosa (een gekruisigde vleermuis, spaarvarkentje, Jeroen Bosch-prent, de vestzakhorloges van haar klanten). Michel Constantin speelt een aimabele reizende filmoperateur.