Jolein Laarman: scenario en art direction.
Er zijn 19 films gevonden.

Future Me

2024 | Documentaire, Biografie

Nederland 2024. Documentaire van Vincent Boy Kars. Met o.a. Martijn Lakemeier, Damaris de Jong, Leopold Witte en Saskia Temmink.

In de laatste film van zijn ‘millennialtrilogie’ stelt regisseur Vincent Boy Kars (Independent Boy, Drama Girl) zichzelf centraal. Hoe is hij geworden wie hij is? Waarom is hij zoveel bezig met zichzelf en stelt hij zich niet open naar anderen? Kars besluit in therapie te gaan en neemt zijn camera mee. Wat dat oplevert is net als zijn vorige werk een fascinerend vormexperiment, verteld in meerdere lagen: we zien de regisseur praten met zijn therapeut, er zijn fictieve verfilmingen van zijn jeugd en Kars speelt zichzelf in geïmproviseerde theaterscènes. Een onvervalst egodocument dat schuurt en soms irriteert, maar bovenal intrigeert, verrast en vernieuwt.

Along the Way

2022 | Drama

Nederland​/​​Griekenland 2022. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Malihe Rezaie, Nahid Rezaie en Sina Nazari.

Twee jonge vrouwen raken tijdens hun vlucht naar Europa hun familie kwijt. Ze moeten zich zien te redden tussen de mensenhandelaren en drugsdealers, en het najagen van hun dromen dwingt hen tot het maken van pijnlijke keuzes. Along the way toont een vluchtverhaal vanuit vrouwelijk perspectief en is losjes geïnspireerd op de echte ervaringen van de tweelingzussen die de hoofdrollen spelen. Zij acteerden nooit eerder in een professionele productie. Toch nemen de hoofdrolspelers de kijker moeiteloos mee in het verhaal: hun charisma en levensvreugde spatten van het scherm.

Do Not Hesitate

2021 | Drama, Thriller

Nederland 2021. Drama van Shariff Korver. Met o.a. Joes Brauers, Spencer Bogaert, Tobias Kersloot en Omar Alwan.

Drie jonge Nederlandse soldaten op vredesmissie in Afghanistan of het Midden-Oosten (de precieze plek wordt nooit genoemd) moeten bij gestrand militair voertuig achterblijven, zodat de onderdelen niet gestolen worden. Het eindeloze wachten in de hitte wordt verstoord wanneer ze in paniek een rondscharrelende geit doodschieten, en de jonge eigenaar vervolgens verhaal komt halen. Psychologisch oorlogsdrama van Korver (Infiltrant) onderzoekt grote thema’s en heeft uitstekende cast, met de jonge Omar Alwan als de hardnekkige geitenhoeder voorop. Nederlandse inzending voor de Oscars.

Drama Girl

2020 | Documentaire, Drama

Nederland 2020. Documentaire van Vincent Boy Kars. Met o.a. Leyla de Muynck, Jonas Smulders, Pierre Bokma en Elsie de Brauw.

‘Een documentaire waarin we een fictiefilm maken die gebaseerd is op mijn leven.’ Aldus het uitgangspunt van het fascinerende docudrama Drama Girl, waarin danseres en kunstenaar Leyla de Muynck zélf scènes uit haar eigen leven naspeelt. Dat levert een intrigerend psychologisch experiment op, waarbij de grenzen tussen fictie en realiteit meer dan eens vertroebelen. Vooral in de scènes met haar (fictieve) ouders (gespeeld door topacteurs Pierre Bokma en Elsie de Brauw) voelt de film daardoor bij vlagen aan als verkapte therapiesessie. Genomineerd voor een Tiger Award op IFFR2020.

Verdwijnen

2017 | Drama

Nederland 2017. Drama van Boudewijn Koole. Met o.a. Rifka Lodeizen, Elsie de Brauw, Marcus Hanssen en Jakob Oftebro.

De Nederlandse fotograaf Roos (Lodeizen) reist naar een besneeuwde uithoek in Noorwegen om haar moeder en halfbroertje te bezoeken. De vorige keer is ze met ruzie weggegaan. Ook dit bezoek belooft dramatisch te worden, want Roos heeft iets te vertellen. Regisseur Koole (Kauwboy, Beyond Sleep) en scenarist Jolein Laarman hebben een originele, authentieke setting gecreëerd, vol prachtige details. De plot wordt daar echter nogal dun over uitgesmeerd en het slot is aan de flauwe kant. Uiteindelijk beklijven vooral de ontzagwekkende winterlandschappen en het natuurlijke spel van Lodeizen.

Het mooiste wat er is

2015 | Drama

Nederland 2015. Drama van Danyael Sugawara. Met o.a. Maarten Heijmans, Sallie Harmsen, Johanna ter Steege en Marcel Hensema.

De vrijgevochten Sam (Heijmans) woont op een oude woonboot. Met zijn gelijkgestemde buren zit hij graag 's avonds met een biertje aan dek. Dan ontmoet hij de wat bravere Do. Ze worden smoorverliefd, gaan samenwonen, maar als ze een baby krijgen is het wel erg wennen, vooral voor Sam. In de film wordt de chronologie nogal door elkaar gegooid, lastig, tot je beseft dat het tijdsverloop aan het groeiende chagrijn op de gezichten is af te lezen. Begint boeiend, zakt daarna even in om weer sterk te eindigen. Kick Duijkers is fantastisch als baby Max (9 maanden).

Fiftyfifty

2015 | Drama

Nederland 2015. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Marcel Musters en Lies Visschedijk.

Zwarte komedie over een stel met een open relatie. De veertigers Milou en Jens hebben goede afspraken en regels over hun minnaars en minnaressen en delen alle verantwoordelijkheden fiftyfifty. Ze lijken het goed voor elkaar te hebben, alles is perfect in balans - totdat Milou een keer verder doorvraagt over Jens’ minnares dan was afgesproken. Gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk dat Aaf Brandt Corstius schreef voor mugmetdegoudentand. Ook daarin vertolkten Lies Visschedijk en Marcel Musters de hoofdrollen.

In jouw naam

2014 | Drama

Nederland 2014. Drama van Marco van Geffen en Jean-Claude van Rijckeghem. Met o.a. Lotte Verbeek, Barry Atsma, Leny Breederveld, Sytske van der Ster en Ad van Kempen.

Wanneer het eerste kindje van het jonge paar Ton en Els (Atsma en Verbeek) al snel na de geboorte overlijdt, verwerken beide ouders dat op hun eigen manier. Els probeert de draad weer op te pakken, maar Ton ziet dat als verraad. Deel twee – na Onder ons (2011) – in Van Geffens Vinex-trilogie over 'het drama van het gelukkige gezin'. Claustrofobisch en met sterk spel van de hoofdrolspelers. Maar de film houdt de kijker bewust op afstand en voelt daarom, ondanks de bescheiden 88 minuten, veel te lang.

Brozer

2014 | Drama

Nederland​/​​Noorwegen 2014. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Leonoor Pauw, Marnie Blok, Lieneke le Roux en Adelheid Roosen.

Vervolg op de film Broos uit 1997, waarvoor de cast destijds werd bekroond met een Gouden Kalf voor beste actrice. De zussen die in Broos nog een felicitatievideo voor hun jubilerende ouders probeerden te maken, helpen in Brozer hun stervende zus het leven los te laten. Die zus wordt gespeeld door Leonoor Pauw, die zelf ook stervende was. Dat gegeven wordt gebruikt in de film, die halverwege overgaat van fictie naar werkelijkheid. De actrices spelen niet langer vier zussen, maar zijn zichzelf en helpen Pauw bij het sterfproces. Wat een bijna opdringerig-openhartige, maar altijd oprechte film oplevert.

Kauwboy

2012 | Familiefilm

Nederland 2012. Familiefilm van Boudewijn Koole. Met o.a. Rick Lens, Loek Peters, Cahit Ölmez, Susan Radder en Ricky Koole.

De vriendschap tussen een ongelukkig kind en een onschuldig dier heeft al veel effectieve jeugdfilms opgeleverd. In Kauwboy, bioscoopdebuut van Boudewijn Koole, is het ongelukkige kind de tienjarige Jojo, en het dier een jonge kauw die uit een nest is gevallen in de buurt van het rijtjeshuis waar Jojo woont met zijn opvliegende vader. Mooi naturel spel van de kindacteurs en een onnadrukkelijke vertelstijl leveren een prachtige film op voor iets oudere kinderen én hun ouders. Winnaar van talloze prijzen, waaronder twee op de Berlinale.

Onder ons

2011 | Thriller, Drama

Nederland 2011. Thriller van Marco van Geffen. Met o.a. Dagmara Bak, Natalia Rybicka, Rifka Lodeizen en Reinout Bussemaker.

De Poolse au pair Ewa voelt zich slecht op haar gemak in de Nederlandse Vinex-wijk waarin ze terecht is gekomen, zoveel is duidelijk. Maar wat er precies aan scheelt, blijft lang onduidelijk in dit verstilde drama. Met veel geduld werpt regisseur en co-scenarist Van Geffen de kijker puzzelstukjes toe. De verhaallijn rond een serieverkrachter wordt daarbij onbevredigend uitgewerkt, maar het beeld van de Vinex-wijk is zeer geslaagd, net als de terloopse dialogen van Jolein Laarman en het acteerwerk, vooral van Bak en Lodeizen. De laatste werd genomineerd voor een Gouden Kalf.

Biz

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Janice Pierre. Met o.a. Fatma Genç, Mustafa Duygulu en Hatice Uyanik.

De Turkse Esin en Serkan zijn verliefd, getrouwd en genieten van het nieuwe leven met elkaar. Als Serkan en zijn vader weg moeten voor zaken, verandert hun fijne leventje. Door de verregaande inmenging in Esin's leven door haar schoonmoeder met al haar normen en waarden ontstaat er zoveel verwijdering en onbegrip tussen de twee geliefden dat dit hun liefde bijna fataal wordt. Op het punt dat Esin letterlijk opgesloten zit en Serkan zich van haar heeft afgesloten, komt Esin in opstand en eist haar geluk weer op.

Het zusje van Katia

2008 | Drama

Nederland 2008. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Betty Qizmolli, Julia Seijkens, Olga Louzgina en Ian Bok.

Dit tweede deel van De Jongs trilogie over pubermeisjes met ernstige groeipijnen (dat begon met Bluebird en werd voltooid met Joy) is gebaseerd op de gelijknamige Spaanse roman van Andrés Barba. Het verhaal werd verplaatst van Madrid naar Amsterdam-Noord, waar het naamloze, kinderlijke meisje uit de titel woont met haar oudere zus, paaldanseres, en Russische moeder, prostituee. Wat een meedogenloze tragedie had kunnen worden à la Lilja 4-ever blijft in handen van De Jong, scenarist Jan Eilander en de formidabele, naturel spelende cast gevoelig en ingetogen.

Tussenstand

2007 | Drama

Nederland 2007. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Elsie de Brauw, Marcel Musters en Stijn Koomen.

De relatie tussen veertigers Roos (De Brauw) en Martin (Musters) loopt op z'n einde, maar, vanwege hun zeventienjarige zoon Isaac (Koomen), proberen ze het beschaafd te houden. Dat lukt niet erg. Regisseur De Jong liet de camera steevast gericht staan op de hoofdrolspelers, zodat je goed kunt zien hoe hun reactie is op datgene wat hun gesprekspartner zegt. Met fascinerend resultaat, vooral omdat Musters en De Brauw enorm in vorm zijn. Op het Nederlands Film Festival onderscheiden met drie Gouden Kalveren en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek.

Lopen

1999 |

Nederland 1999. Mijke de Jong. Met o.a. Sabrina van Halderen, Thomas Pasierowski, Finn Poncin, Elsie de Brauw en Sophie Hoeberechts.

Tv-film over twee Amsterdamse hartsvriendinnen Karin (Elsie de Brauw) - journalist, kunstgeschiedenisdocent en moeder - en Robin (Sophie Hoeberechts) - eigenares van een smart shop en Feng Shui-adviseur - die in een moordend tempo voortdurend onderweg zijn naar wat het leven hen zou kunnen brengen. Totdat Karin instort en het de hoogste tijd wordt voor een opmerkelijke keuze. Een energiek werk over de keerzijde van de drang naar individuele zelfbeschikking. Gastrollen van schilder Peter Klashorst en Joop Braakhekke. (VM/VPRO Gids)

Broos

1997 | Komedie, Drama

Nederland 1997. Komedie van Mijke de Jong. Met o.a. Lieneke le Roux, Maartje Nevejan, Adelheid Roosen, Leonoor Pauw en Marnie Blok.

Vijf zussen hebben zich teruggetrokken in een oud strandhuis om er een videoband te maken ter ere van het veertigjarig huwelijk van hun ouders. Het is vrijwel meteen hommeles tussen de dames. En dan gaan ze ook nog praten over het verleden. Interessant drama, waarvoor regisseur De Jong in Locarno werd genomineerd voor een Gouden Luipaard. De actrices die de zussen spelen mochten een Gouden Kalf voor beste actrice delen. Gebaseerd op een gelijknamig toneelstuk. In 2014 verscheen Brozer, ook geregisseerd door De Jong, met dezelfde actrices, over het - daadwerkelijk - naderende einde van Pauw (1956-2013).

Lieve Aisja

1996 | Drama

Nederland 1996. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Marina Iaellala, Rachida Iaellala, Jetteke van Schie, Abdembi Azzaoui en Nora Tahtahi.

Als haar vader is overleden, keert de in Rotterdam opgegroeide Aisja met haar familie terug naar Marokko. Ze probeert zich aan de strenge regels van het kleine dorpje en haar oom aan te passen, maar het huis van haar oom wordt steeds meer een gevangenis. Bovendien dreigt ze op haar veertiende al uitgehuwelijkt te worden. Haar broer kan dit niet aanzien en weet haar over te halen naar Nederland terug te vluchten...

Stills

1995 | Korte film, Drama

Nederland 1995. Korte film van Mijke de Jong. Met o.a. Erik Visser, Kumar Ayivor, Martijn Galjé, Marcel Hensema en Catalijn Willemsen.

Als haar vader is overleden, keert de in Rotterdam opgegroeide Aisja met haar familie terug naar Marokko. Ze probeert zich aan de strenge regels van het kleine dorpje en haar oom aan te passen, maar het huis van haar oom wordt steeds meer een gevangenis. Bovendien dreigt ze op haar veertiende al uitgehuwelijkt te worden. Haar broer kan dit niet aanzien en weet haar over te halen naar Nederland terug te vluchten...

Hartverscheurend

1994 | Drama

Nederland 1994. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Marieke Heebink, Mark Rietman, André-Arend van Noord, Mientje Kleijer en Tanar Catalpinar.

Tweede speelfilm van de Jong (na IN KRAKENDE WELSTAND) met centraal een jong stel, Heebink en Rietman, dat er niet in slaagt een duurzame relatie op te bouwen. Gesitueerd in een afgedankt havengedeelte van Amsterdam, met op de achtergrond ook Koerdische migranten en de vluchtelingenproblematiek. Heebink zou men een kind van de kraakbeweging kunnen noemen. Zij is niet bereid al volwassen te worden, en hoe haar zwangerschap uiteindelijk afloopt blijft 'multi-interpretabel' zoals dat heet. Regisseuse de Jong schreef ook het scenario, en een en ander tekent een pessimistisch, zeg maar nihilistisch wereldbeeld, dat op quasi documentaire wijze in beeld is gebracht door cameraman Joost van Starrenburg. Kreeg op de Nederlandse Filmdagen de Persprijs en op het Filmfestival van Gent een distributiepremie.