Leny Breederveld: cast.
Er zijn 19 films en 1 serie gevonden.

De terugreis

2024 | Drama, Komedie

Nederland​/​​België 2024. Drama van Jelle de Jonge. Met o.a. Leny Breederveld, Martin van Waardenberg, Ivan Pecnik, Janni Goslinga en Trudy de Jong.

Nederlandse filmmakers hebben de Omroep Max-doelgroep ontdekt; na Rocco & Sjuul en Neem me mee is De terugreis al de derde bitterzoete seniorenkomedie in een paar maanden tijd. Centraal staan de nurkse Jaap (Van Waardenberg) en de dementerende Maartje (Breederveld), die al zo’n vijftig jaar samen zijn en nog één laatste autoreis naar Spanje ondernemen. Daarbij worstelen ze met een papieren landkaart, draaien ze oude bandjes van Radio Veronica en staren ze vol onbegrip naar de sushi in een wegrestaurant. Een tikje neerbuigend wel, zo’n wereldvreemde verbeelding van hedendaagse zeventigers. Toch een aardige film, vooral dankzij de sympathieke acteurs.

Lampje

2022 | Televisieserie

Nederland 2022. Televisieserie van Met o.a. Lotte Jonker, Gijs Naber, Manu Gunning, Meral Polat en Els Dottermans.

Beeldschone verfilming van het gelijknamige jeugdboek van Annet Schaap, over de dochter van een vuurtorenwachter. Elke avond beklimt Lampje trouw de vuurtoren om het licht aan te steken. Tot op een dag alles verandert. De lamp brandt niet, een schip slaat te pletter op de rotsen, Lampje en haar vader worden daarvoor verantwoordelijk gehouden. De vierdelige serie is onder de regie Margien Rogaar een waar visueel spektakel geworden, vol levendige personages, sfeervolle landschappen, hevige stormen en kinderen die uit het raam springen.

De openbaring

2022 |

Nederland 2022. Chris W. Mitchell. Met o.a. Peter Bolhuis, Leny Breederveld, Eline Havenaar, Monic Hendrickx en Victor Löw.

Het is februari 2020, de coronapandemie heeft net Italië bereikt, als de alleenstaande Jacob (Löw) intrekt bij zijn geliefde bejaarde moeder, mevrouw Holtkamp (Breederveld). Die woont in een dorps straatje waar nooit iets gebeurt. Omwille van haar veiligheid hoeft – nee, mag – moeder in de daaropvolgende maanden de deur niet meer uit van Jacob, wiens bovenkamertje overbedraad raakt door de lawine aan onheilsberichten online. Vermakelijke zwarte komedie over paranoia, met een klassieke, sobere opzet, die zeer effectief gebruik maakt van belichting, perspectief en geluidsband. Goede relativering van alle gekte rond de coronacrisis.

Luizenmoeder – De film

2021 | Komedie

Nederland 2021. Komedie van Ilse Warringa en Jan Albert de Weerd. Met o.a. Ilse Warringa, Jennifer Hoffman, Leny Breederveld, Dragan Bakema en Bianca Krijgsman.

Na twee seizoenen van de satirische hitserie De luizenmoeder hadden acteurs Diederik Ebbinge en Henry van Loon geen zin meer, dus deze film moet het stellen zonder de populaire schooldirecteur Anton en conciërge Volkert. Dat is wel een gemis, zeker in de stroeve openingsscènes, waarin de dood van Anton wordt betreurd. Het verhaal wordt beter met de introductie van een interim-directeur die van basisschool De Klimop een soort digitale dictatuur wil maken. Dat leidt tot sterke grappen en observaties over teststress, maakbaarheid en individualisme. Nog meer dan de serie heeft de film een uitgesproken morele lading.

Jackie en Oopjen

2020 | Komedie, Familiefilm

Nederland 2020. Komedie van Annemarie van de Mond. Met o.a. Frouke Verheijde, Sarah Bannier, Karina Smulders, Saar van Aken en Leny Breederveld.

Begin twintig waren ze, de pas getrouwde suikermagnaten Marten en Oopjen, toen Rembrandt het jetset-stel in 1634 vereeuwigde. Saaie bedoening, totdat Oopjen bijna vierhonderd jaar later uit het schilderij stapt. Omdat ze denkt dat de 12-jarige museumbezoeker Jackie haar zusje is. Mal verhaal, wat alleraardigst uitpakt dankzij frisse grappen over Oopjens moeite met moderne fratsen in Amsterdam. Feitelijk een deftige E.T.-variant, waarbij Jackie ondanks de bloeiende vriendschap toch probeert haar nieuwbakken vriendin naar huis te krijgen, terug op het doek. Plezierig werk, wereldwijd bejubeld op kinderfilmfestivals.

Bloody Marie

2019 | Actiefilm, Drama

Nederland 2019. Actiefilm van Guido van Driel en Lennert Hillege. Met o.a. Susanne Wolff, Dragos Bucur, Alexia Lestiboudois, Teun Luijkx en Jan Bijvoet.

Nog niet zo heel lang geleden maakte de Duitse Marie Wankelmut (Wolff) de graphic novel Porno for the blind, waarmee ze veel succes had. Maar een opvolger laat op zich wachten, omdat Marie liever drinkt dan dat ze tekent. En zo dobberen haar dagen voorbij in een zee van alcohol. Totdat ze het hoertje Iliana en haar pooier Dragomir ontmoet en Marie wel in actie moet komen. Waardige opvolger van Van Driels prachtige debuutfilm De wederopstanding van een klootzak (2008) is al even ongrijpbaar en intrigerend. Geschreven en geregisseerd door Van Driel samen met zijn vaste cameraman Hillege.

In jouw naam

2014 | Drama

Nederland 2014. Drama van Marco van Geffen en Jean-Claude van Rijckeghem. Met o.a. Lotte Verbeek, Barry Atsma, Leny Breederveld, Sytske van der Ster en Ad van Kempen.

Wanneer het eerste kindje van het jonge paar Ton en Els (Atsma en Verbeek) al snel na de geboorte overlijdt, verwerken beide ouders dat op hun eigen manier. Els probeert de draad weer op te pakken, maar Ton ziet dat als verraad. Deel twee – na Onder ons (2011) – in Van Geffens Vinex-trilogie over 'het drama van het gelukkige gezin'. Claustrofobisch en met sterk spel van de hoofdrolspelers. Maar de film houdt de kijker bewust op afstand en voelt daarom, ondanks de bescheiden 88 minuten, veel te lang.

Toegetakeld door de liefde

2013 | Drama

Nederland 2013. Drama van Ari Deelder. Met o.a. Raymond Thiry, Anna Hermanns, Stefaan Degand en Leny Breederveld.

Worstelend schrijver Arie (Thiry) verliest zich volledig in zijn onbeantwoorde liefde voor een roodharige, voluptueuze trambestuurster (Hermanns). Hij bespiedt haar waar hij maar kan, droomt hoe hij zich tussen haar dijen begraaft terwijl een mannenkoor zingt over de waanzin van het leven, en fantaseert hoe hij de schedel van zijn rivaal opensplijt met een blik bier. Debutante Deelder pakt uit met een parade aan theatrale vondsten, maar zelden hebben ze het gewenste effect. Wel fijne soundtrack van New Cool Collective.

De wederopstanding van een klootzak

2013 | Drama, Misdaad

Nederland 2013. Drama van Guido van Driel. Met o.a. Yorick van Wageningen, Goua Robert Grovogui, Juda Goslinga, Jeroen Willems en Leny Breederveld.

Indrukwekkend speelfilmdebuut van striptekenaar Van Driel, gebaseerd op zijn eigen graphic novel Om mekaar in Dokkum. De klootzak uit de titel is gangster Ronnie (een ijzersterke Van Wageningen), die na een moordaanslag terugkeert als ander mens. Tot ongenoegen van zijn oud-collega's én slachtoffers. De zoektocht naar zijn belager brengt Ronnie in Dokkum, waar hij het pad kruist van asielzoeker Eduardo. Wonderlijke mix van misdaad en maatschappijkritiek werkt prima, mede dankzij het fraaie camerawerk van Lennert Hillege.

Patatje Oorlog

2011 | Familiefilm

Nederland​/​​België 2011. Familiefilm van Nicole van Kilsdonk. Met o.a. Pippa Allen, Rifka Lodeizen, Johnny de Mol, Ruben van der Meer en Leny Breederveld.

Als haar vader naar Afghanistan wordt gestuurd maakt de negenjarige Kiek zich meer en meer ongerust dat hem iets zal overkomen. Maar, zo vertellen haar moeder en een leraar, de kans op een dode vader is bijzonder klein. Haar kinderlijke logica doet Kiek redeneren dat als ze ook een dode muis en een dode hond heeft, die kans nog eens veel kleiner zal worden. Op papier zware stof voor de jonge doelgroep, maar de fraaie animatiescènes die Kieks rijke fantasie verbeelden zorgen voor voldoende luchtigheid.

Verre vrienden

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Marleen Jonkman. Met o.a. Leny Breederveld, Jelka van Houten, Céci Schmitz-Chuh, Melody Klaver en Dragan Bakema.

Drama van Marleen Jonkman over drie buurvrouwen in Amsterdam die veel gemeen hebben maar toch volkomen langs elkaar heen leven.

Ooit

2008 | Korte film, Drama

Nederland 2008. Korte film van Jaap van Heusden. Met o.a. Barry Atsma, Leny Breederveld en Kuno Bakker.

34-jarige verstandelijk gehandicapte jongen leeft bij zijn moeder, en is in alles van haar afhankelijk. Hij leeft volgens een vast stramien, dat voorgoed verdwijnt als zijn moeder plotseling overlijdt. Barry Atsma overtuigt als de zwakbegaafde Jos, die letterlijk uit een boekje leeft (opstaan, plassen, handen wassen, tanden poetsen etc.). Maar wat wil de film nog meer? Nu is het toch vooral een een-op-een vertelling over een gehandicapte jongen en zijn moeder. Bij kortefilmonline.nps.nl/page/content/onenightstand zijn de (ook eerdere) One Night Stand afleveringen online te bekijken.

Knetter

2005 | Familiefilm, Jeugdfilm, Drama, Komedie

Nederland​/​​België 2005. Familiefilm van Martin Koolhoven. Met o.a. Jesse Rinsma, Carice van Houten, Daan Schuurmans, Leny Breederveld en Tom van Kessel.

Haar oma gaat dood en haar moeder is knetter. De negenjarige Bonnie staat er ineens nogal alleen voor. Knetter, geschreven door Mieke de Jong (Lepel), heeft een zwaar thema, maar een lichte aanpak en geestige dialogen. Regisseur Koolhoven schetst met veel kleur en vrolijkheid het chaotische leven van een meisje met een manisch depressieve moeder, die soms dagenlang futloos in bed ligt en dan weer met een ober danst of met een olifant thuiskomt. Bonnie wil haar helpen. Van Houten speelt deze psychische instabiliteit iets te jolig, de jonge Jesse Rinsma daarentegen is ontwapenend.

Het Rijexamen

2005 | Korte film

Nederland 2005. Korte film van Tallulah Hazekamp Schwab. Met o.a. Leny Breederveld, Natasja Loturco en Viggo Waas.

Diana slaagt er maar niet in te slagen voor haar rijexamen. De goede afloop van Diana's zoveelste rijexamen wordt bedreigd door de escalerende ruzie tussen haar examinator en diens vrouw.

Storm in mijn hoofd

2000 | Drama

Nederland 2000. Drama van Frans Weisz. Met o.a. Coen Flink, Pierre Bokma, Will van Kralingen, Suzanne Davina en Jappe Claes.

In de vijfde Telefilm van dit tv-seizoen speelt Coen Flink de rol van de grote theateracteur Lucas Bron die terugkijkt op zijn leven. Waarom is zijn vrouw krankzinnig geworden en hoe is ze aan haar eind gekomen? De vorm waarin het verhaal is gegoten heeft iets weg van de spreekwoordelijke film die vlak voor het eind van iemands leven wordt afgedraaid. Heden en verleden buitelen over elkaar heen, het echte leven krijgt de dimensies van een toneelvoorstelling en andersom, mensen van vlees en bloed worden gereduceerd tot personages. In woorden vervat krijgt het verhaal iets kunstmatigs, maar met de beelden van regisseur Frans Weisz en cameraman Goert Giltaij komt het overtuigend tot leven. Mooie rollen van Pierre Bokma als de zoon, en Will van Kralingen als de vrouw van Lucas Bron. De VARA zond Storm in mijn hoofd vorig jaar zomer uit als hommage aan de toen net overleden Coen Flink. Het scenario werd geschreven door Chiem van Houweninge.

No Trains No Planes

1999 | Drama, Komedie

Nederland​/​​België 1999. Drama van Jos Stelling. Met o.a. Dirk van Dijck, Gene Bervoets, Kees Prins, Katja Schuurman en Henri Garcin.

Regisseur Jos Stelling liet zich inspireren door de roman 'Broederweelde' van Jean Paul Franssens (wiens 'De Wisselwachter' hij eerder verfilmde) voor dit ensemblewerk dat zich afspeelt in een café aan een Nederlands stationsplein. Een van de stamgasten die zich dagelijks aan de toog van kroegbaas Joop (Garcin) verzamelen, is Gerard (Van Dijck) die vandaag afscheid neemt. Voorgoed. De cast is aardig (let op Peer Mascini met een hondje), maar kan niet verhinderen dat deze lauwe film lang niet zo geestig wordt als ie vast bedoeld was.

fl. 19,99

1998 | Komedie

Nederland 1998. Komedie van Mart Dominicus. Met o.a. Thomas Acda, Carine Korteweg, Jeroen Willems, Leny Breederveld en Jacqueline Blom.

De titel verwijst naar de superlage prijs die trouwlustige paartjes voor [KA1]e[KA1]en (huwelijks)nacht hoeven te betalen in een chique, Amsterdams hotel voor de nacht van 31 december 1999. Bruidsparen in spe verdringen zich in de lobby; het is een bont gezelschap dat bestaat uit: yuppies, luidruchtige punkers, bejaarden, Marokkanen, homo`s, een platsprekende, ordinaire Amsterdammer (Acda) met vrouw en hond, een vrouwmens dat haar gekleurde vriend aan een verblijfsvergunning wil helpen enz. Er zijn ook typische stijve Hollanders, religieuze fanatici en racisten. Het zou de dwarsdoorsnede zijn van de Nederlandse samenleving anno 1999. Tijdens de nacht worden de contrasten nog duidelijker, niet alleen tussen de koppels, maar ook bij hun toevallige ontmoetingen in de gangen van het hotel. De scenarioschrijvers, Helena van der Meulen en debuterend regisseur Dominicus hebben duidelijk te veel hooi op de vork genomen. Het is onmogelijk iets zinnigs in bijna anderhalf uur over de diverse levens van dergelijke vogels met zo`n bont pluimage in beelden (van Rogier Stoffers) te vertellen. Soms is het geestig, soms tragisch en bij gelegenheden bitter. De sketches zijn keurig gedaan, maar veel te voorspelbaar en te clichématig. De veertig-jarige Dominicus was een tijdlang hoofdredacteur van het noodlijdende filmblad Skrien en schreef daarna scenario's. Weinig interessante Hollandse subsidiekunst, die even in twee bioscopen liep om daarna binnen zes maanden op de kleine buis vertoond te worden.

Vijf uur eerder

1997 | Drama

Nederland 1997. Drama van Frank Ketelaar. Met o.a. Leny Breederveld, Marit van Bohemen, Gijs Scholten van Aschat en Diederik Ebbinge.

De titel verwijst naar de superlage prijs die trouwlustige paartjes voor [KA1]e[KA1]en (huwelijks)nacht hoeven te betalen in een chique, Amsterdams hotel voor de nacht van 31 december 1999. Bruidsparen in spe verdringen zich in de lobby; het is een bont gezelschap dat bestaat uit: yuppies, luidruchtige punkers, bejaarden, Marokkanen, homo`s, een platsprekende, ordinaire Amsterdammer (Acda) met vrouw en hond, een vrouwmens dat haar gekleurde vriend aan een verblijfsvergunning wil helpen enz. Er zijn ook typische stijve Hollanders, religieuze fanatici en racisten. Het zou de dwarsdoorsnede zijn van de Nederlandse samenleving anno 1999. Tijdens de nacht worden de contrasten nog duidelijker, niet alleen tussen de koppels, maar ook bij hun toevallige ontmoetingen in de gangen van het hotel. De scenarioschrijvers, Helena van der Meulen en debuterend regisseur Dominicus hebben duidelijk te veel hooi op de vork genomen. Het is onmogelijk iets zinnigs in bijna anderhalf uur over de diverse levens van dergelijke vogels met zo`n bont pluimage in beelden (van Rogier Stoffers) te vertellen. Soms is het geestig, soms tragisch en bij gelegenheden bitter. De sketches zijn keurig gedaan, maar veel te voorspelbaar en te clichématig. De veertig-jarige Dominicus was een tijdlang hoofdredacteur van het noodlijdende filmblad Skrien en schreef daarna scenario's. Weinig interessante Hollandse subsidiekunst, die even in twee bioscopen liep om daarna binnen zes maanden op de kleine buis vertoond te worden.

De Man met de Hoed

1993 | Drama, Mysterie, Fantasy, Komedie

Nederland 1993. Drama van Rimko Haanstra. Met o.a. Rik van Uffelen, Freark Smink, Cecile Heuer, Loek Beumer en Thea Breederveld.

Zevendelige Nederlandse dramaserie, geschreven door Ellie van Dooren, rond een illusionist, Harrie (Smink), en zijn vrouw Toos (Heuer), die als variet[KA1]e-duo de wereld hebben gezien en menig succesje kenden. Hun vrienden van vroeger is het anders gegaan. De meesten zijn in de veilige, vertrouwde Bloemenbuurt gebleven, waar het lijkt of de tijd is blijven staan. De bewoners vormen een hechte gemeenschap en het is net of zij allemaal kinderen zijn gebleven. Geld lijkt geen rol te spelen. Behalve voor Harrie, die een dubbel leven leidt: zijn magische talenten demonstreert hij openbaar, maar stiekem speelt hij Franse roulette in louche casino`s. Met behulp van een geheime formule, opgeslagen in een chip, wint hij gigantische bedragen. Tot de Man met de Hoed (van Uffelen), die Harrie's praktijken in de smiezen heeft, de chip opeist en een ultimatum stelt. En, jawel, Harry gaat dood. Maar waar is de chip? Toos keert als weduwe terug naar de Bloemenbuurt en begint daar een café annex pension, waar de Man met de Hoed zijn intrek neemt, uiteraard naarstig op zoek gaat naar de fel begeerde chip. Vanaf dat moment moet de kijker geconfronteerd worden met schijnbaar geestige, spannende en bizarre belevenissen voor de buurtbewonders. De kijker ervaart die echter als banaal, weinig verrassend en vervelend.

Food

1966 |

Tsjechië 1966. Wilbert Bank. Met o.a. Helmert Woudenberg, René van 't Hof, Leny Breederveld en Beppie Melissen.

Zevendelige Nederlandse dramaserie, geschreven door Ellie van Dooren, rond een illusionist, Harrie (Smink), en zijn vrouw Toos (Heuer), die als variet[KA1]e-duo de wereld hebben gezien en menig succesje kenden. Hun vrienden van vroeger is het anders gegaan. De meesten zijn in de veilige, vertrouwde Bloemenbuurt gebleven, waar het lijkt of de tijd is blijven staan. De bewoners vormen een hechte gemeenschap en het is net of zij allemaal kinderen zijn gebleven. Geld lijkt geen rol te spelen. Behalve voor Harrie, die een dubbel leven leidt: zijn magische talenten demonstreert hij openbaar, maar stiekem speelt hij Franse roulette in louche casino`s. Met behulp van een geheime formule, opgeslagen in een chip, wint hij gigantische bedragen. Tot de Man met de Hoed (van Uffelen), die Harrie's praktijken in de smiezen heeft, de chip opeist en een ultimatum stelt. En, jawel, Harry gaat dood. Maar waar is de chip? Toos keert als weduwe terug naar de Bloemenbuurt en begint daar een café annex pension, waar de Man met de Hoed zijn intrek neemt, uiteraard naarstig op zoek gaat naar de fel begeerde chip. Vanaf dat moment moet de kijker geconfronteerd worden met schijnbaar geestige, spannende en bizarre belevenissen voor de buurtbewonders. De kijker ervaart die echter als banaal, weinig verrassend en vervelend.