Valentina Cortese: cast.
Er zijn 54 films gevonden.

Sparrow

1993 | Drama

Italië 1993. Drama van Franco Zeffirelli. Met o.a. Angela Bettis, Johnathon Schaech, Sinead Cussack, John Castle en Vanessa Redgrave.

Gebaseerd op een eigentijdse Italiaanse roman van Giovanni Verga. Zeffirelli toont zijn passie voor de klassieken, gefilmd in zijn bekende weelderige stijl. Het verhaal gaat over Maris (Bettis), een novice in een klooster in het midden van de 19e eeuw in Itali[KA3]e. Nadat er cholera is uitgebroken gaat zij terug naar haar huis op de berg Etna, waar zij geniet van de vrijheid en de romantiek met Nino (Schaech). Maar zij wijst hem af en blijft bij haar keuze. Ze keert terug naar het klooster als de cholera-epidemie voorbij is, maar lijdt onder het innerlijke conflict tussen haar liefde voor Nino en de godsdienstige verplichtingen. Ze wordt bijna krankzinnig als hij met haar zuster trouwt. Ze zoekt hem op om kracht te vinden voor het religieuze leven, dat haar lot is. De combinatie van zwak script, traag tempo en overdreven spel maakt het tot een saai melodrama. Opgenomen in het Engels.

Buster's Bedroom

1991 | Drama

Canada​/​​Duitsland​/​​Portugal 1991. Drama van Rebecca Horn. Met o.a. Donald Sutherland, Geraldine Chaplin, Valentina Cortese, Amanda Ooms en David Warrilow.

Ooms is studente aan de filmakademie. Als ze op zoek is naar materiaal over een studie van Buster Keaton, belandt ze in Nirvana House dat ergens verafgelegen in de Californische woestijn ligt. Ze meent dat Keaton er ooit behandeld werd voor een ontwenningskuur wegens alcoholverslaving. Het is nog steeds een luxueuze verpleeginrichting, thans bewoond door excentrieke ornitholoog Sutherland, die zich met een studie over slangen bezighoudt, ex-Hollywoodster Chaplin, voormalige operadiva Cortese en allerlei andere randfiguren. De besloten gemeenschap beschermt zijn bewoners tegen ongewenste invloeden van buiten af. Hoewel ze verstrikt raakt in de diepere psyches van de labiele patiënten die op de vlucht zijn voor de realiteit, brengt ze warmte, kleur en erotiek in hun bestaan. Dit interessante, originele regiedebuut van een avondvullende speelfilm van kunstenares Horn, die ooit met body-art furore maakte, is bedoeld als een hommage aan Keaton. Niemand minder dan Sven Nykvist stond achter de camera. Horn schreef samen met Martin Mosebach het scenario. Horn regisseerde in 1978 de korte film DER EINTÄNZER.

The Adventures of Baron Munchausen

1989 | Familiefilm, Fantasy, Avonturenfilm, Komedie

Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 1989. Familiefilm van Terry Gilliam. Met o.a. John Neville, Sarah Polley, Eric Idle, Charles McKeown en Winston Dennis.

De beroemde baron beleeft fantastische avonturen, nadat hij de bevolking van een belegerde stad overtuigd heeft dat hij hen kan redden, als hij zijn vier trouwe helpers uit vroegere dagen maar weer tot zijn beschikking heeft. Gebaseerd op de verhalen van G.A. Bürger en de tekeningen van Gustave Doré. Dankzij een enorm budget zien decors en aankleding er prachtig uit, maar niettemin kan deze film niet in de schaduw staan van MŸNCHHAUSEN met Hans Albers. Des te teleurstellender na BRAZIL waarin Gilliam bewees het scheppen van een fantasiewereld in de vingers te hebben. Reed en de niet op de titelrol vermelde Williams hebben leuke kleine rollen. In 1961 ook al eens gefilmd door Karel Zeman als BARON PRÁŠÍL, die in het Westen bekend werd als THE FABULOUS BARON MUNCHAUSEN en een getrouwe bewerking was van het originele verhaal en voornoemde tekeningen.

La Trappola

1989 | Romantiek

Italië 1989. Romantiek van Carlo Lizzani. Met o.a. Johnny Dorelli, Florinda Bolkan, Lara Naszinski, Mario Adorf en Valentina Cortese.

Naar de roman Selina van Mino Milani over een industrieel van middelbare leeftijd met een Amerikaans paspoort en een frigide vrouw. Hij werkt in Italië en hij raakt verstrikt in intrigues rond een internationaal netwerk van spionnen. Deze hele romantische spionagegeschiedenis draait eigenlijk om een mysterieus meisje zonder papieren, dat gevlucht is uit het Oostblok. De industrieel wordt verliefd op haar. Fraaie beelden, maar ongeïnspireerd spel en veel te langzaam.

Tango Blu

1988 | Drama

Italië 1988. Drama van Alberto Bevilacqua. Met o.a. Franco Franchi, Maurizio Merli, Andrea Roncato, Gigi Sammarchi en Valentina Cortese.

Tango Blu was jaren geleden in Milaan een nachtclub voor buitenbeentjes, maar de nieuwe eigenaar heeft er een modieuze ontmoetingsplaats voor de high society van gemaakt. Op oudejaarsavond is er een groep met vrijwel vergeten menselijke gevoelens bijeen. De centrale figuur is Flower, die zorgt dat de mensen elkaar ontmoeten, vriendschap sluiten en elkaar helpen. Een film met een prachtige boodschap, die echter nogal ouderwets wordt overgebracht.

Via Montenapoleone

1987 | Drama, Erotiek

Italië 1987. Drama van Carlo Vanzina. Met o.a. Renée Simonsen, Carol Alt, Luca Barbareschi, Corinne Clery en Marisa Berenson.

Vijf verhalen over de aanlokkelijke, rijke en amorele Milanese modewereld. De verhalen zijn onzinnig, niet meer dan een excuus om mooie vrouwen te laten zien, met of zonder modieuze kleding. De decors zijn sjiek en de vrouwen schitterend en ze geven zich royaal bloot in tal van naaktscènes. Spel en regie zijn niet goed, en de film is schaamteloos commercieel.

Widows' nest

1977 | Drama, Horror

Spanje​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten 1977. Drama van Tony Navarro. Met o.a. Patricia Neal, Valentina Cortese, Susan Oliver, Yvonne Mitchell en Lila Kedrova.

De tirannieke vader van een gezin in het vooroorlogse Cuba heeft zijn echtgenote tot waanzin gedreven en van zijn dochters gefrustreerde oude vrijsters gemaakt. De overkomst van zijn vlotte broer en schoonzus haalt alle oude wonden weer open en ook de duivelse huishoudster doet haar fatale invloed gelden. Dit in Spanje opgenomen curiosum heeft gotische melodramatiek die aan de zwijgende film herinnert, maar in nadrukkelijke symboliek nergens overtuigend wordt. Het zien van een reeks actrices van uiteenlopende nationalteit als leden van hetzelfde gezin die beurtelings aanvallen van hysterie krijgen, werkt onbedoeld parodi[KA3]erend. (Gina Lollobrigida zou in deze film een come- back maken, maar hield het halverwege de opnamen voor gezien en werd vervangen door Neal).

La Vita di Gesù

1977 | Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1977. Biografie van Franco Zeffirelli. Met o.a. Robert Powell, Anne Bancroft, Ian Bannen, Marina Berti en Ernest Borgnine.

TV-miniserie in 4 delen. Een intelligente en - voor zover mogelijk - historisch verantwoorde scenariobewerking van de evangeli[KA3]en door Anthony Burgess kreeg een kostbare en stijlvolle verfilming op locaties in Tunesi[KA3]e, met een eminente rolbezetting tot in de kleinste rollen. Het resultaat is alleen iets sjieker uitgevallen dan eerdere Hollywood-spektakels, maar komt nauwelijks verder dan de gebruikelijke, oppervlakkige bidprentjes-vroomheid. De bijziende staarblik van Powell als de Verlosser is een povere vervanging van mystieke bezieling. (De bioscoopversie duur 80 minuten korter en laat een aantal subplots en complete personages - bijvoorbeeld Cardinale als de overspelige vrouw - vervallen.)

Le grand escogriffe

1976 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​Italië 1976. Komedie van Claude Pinoteau. Met o.a. Yves Montand, Claude Brasseur, Agostina Belli, Valentina Cortese en Aldo Maccione.

Een oplichter met vernuftige ideeën die in de praktijk vaak misgaan, wil de baby van een miljonairsechtpaar kidnappen en strikt een oude makker en een werkeloze actrice om voor de ouders door te gaan. De te verwachten fantasierijkheid van Montand blijkt niet uit het scenario, zodat hij en zijn partners zich overmatig moeten uitsloven om de film een schijn van luchtigheid te geven. Regisseur Pinoteau is in andere genres meestal veel beter op dreef. Michel Audiard en de regisseur bewerkten de roman van Rennie Airth tot scenario. Jean Collomb deed het camerawerk.

Kidnap Syndicate

1975 |

1975. Fernando Di Leo. Met o.a. Irina Maleeva, Luc Merenda, Valentina Cortese en James Mason.

Een oplichter met vernuftige ideeën die in de praktijk vaak misgaan, wil de baby van een miljonairsechtpaar kidnappen en strikt een oude makker en een werkeloze actrice om voor de ouders door te gaan. De te verwachten fantasierijkheid van Montand blijkt niet uit het scenario, zodat hij en zijn partners zich overmatig moeten uitsloven om de film een schijn van luchtigheid te geven. Regisseur Pinoteau is in andere genres meestal veel beter op dreef. Michel Audiard en de regisseur bewerkten de roman van Rennie Airth tot scenario. Jean Collomb deed het camerawerk.

La nuit américaine

1973 | Komedie, Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​Italië 1973. Komedie van François Truffaut. Met o.a. Jacqueline Bisset, Jean-Pierre Léaud, Nathalie Baye, Jean-Pierre Aumont en Valentina Cortese.

In en om de studio's van Nice probeert een filmregisseur (gespeeld door Truffaut zelf) de opnamen van een melodrama tot een goed einde te brengen, ondanks tegenslagen, de temperamenten van de internationale sterbezetting en intriges en conflicten bij de acteurs en technici. Truffaut houdt zijn liefdesverklaring aan zijn vak luchtig met anekdotes en ironische observaties. En passant geeft hij een inkijkje in het productieproces van een speelfilm. Een prachtige rol van Valentina Cortese als een oudere ster die haar tekst niet kan onthouden. Oscar voor beste buitenlandse film.

Appasionata

1973 | Drama, Erotiek

Italië 1973. Drama van Gian Luigi Calderone. Met o.a. Gabriele Ferzetti, Agostina Belli, Eleonora Giorgi, Valentina Cortese en Ninetto Davoli.

Meisje met vaderbinding heeft vroegrijpe schoolvriendin die onbevredigend gehuwde man weet te verleiden. Als depressieve moeder naar inrichting is verdwenen en daarmee ook obstakel in relatie met jonge minnares, neemt dochter plaats van vriendin in in bed van vader. Curieus scenario kreeg ongewone tact en aandacht in verfilming waardoor scepsis niet altijd, maar vaak bestreden wordt. Belli en Giorgi werden koploopsters in Italiaanse nymfen-erotiek.

L' Assassinat de Trotsky

1972 | Drama, Biografie

Frankrijk​/​​Italië 1972. Drama van Joseph Losey. Met o.a. Richard Burton, Alain Delon, Valentina Cortese, Jean Desailly en Simone Valère.

De naar Mexico verbannen Trotsky dicteert in zijn zwaar bewaakte villa zijn memoires. Doordat een van zijn sympathisanten verliefd wordt op de toekomstige moordenaar, weet deze laatste zich een welkome gast te maken en tenslotte doodt hij de revolutionaire leider met een ijsbijl. De film houdt de motivatie en de identiteit van killer Delon onbestemd, en geeft hem onduidelijke pathologische trekken. Burton in de titelrol heeft een frappante gedaantewisseling ondergaan, maar mist innerlijke overtuiging. Citaten uit de memoires klinken als een poëzievoordracht, maar het klinkt niet alsof hij ze zelf bedacht heeft. Een prachtige rol van Cortese als loyale echtgenote.

Imputazione di omicidio per uno studente

1972 | Drama

Italië 1972. Drama van Mauro Bolognini. Met o.a. Massimo Ranieri, Martin Balsam, Valentina Cortese, Turi Ferro en Salvo Randone.

Tijdens een treffen tussen politie en studenten wordt zowel een agent als een student gedood. Het onderzoek richt zich uitsluitend op de moordenaar van de politieman die de zoon blijkt te zijn van de verantwoordelijke rechter-commissaris. Deze wil zijn schuld alleen met bewijsvoering bekennen, als óók de dood van zijn vriend wordt opgelost. Dit interessante morele dilemma en de actuele problematiek worden door Bolognini, met zijn esthetisch gerichte regie, niet ideaal vormgegeven. Goed geacteerd, vooral door Cortese als de moeder die intuïtief de waarheid vermoedt.

Fratello sole, sorella luna

1972 | Familiefilm, Biografie

Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 1972. Familiefilm van Franco Zeffirelli. Met o.a. Judi Bowker, Leigh Lawson, Alec Guinness, Valentina Cortese en Graham Faulkner.

Zeffirelli's groots aangepakte verfilming voor de jeugd over het leven van Franciscus van Assisi is onevenwichtig: er zijn hartverwarmende scènes maar ook fragmenten die weing zeggen. Bovendien heeft hij letterlijk en figuurlijk ongebruikelijke invalshoeken genomen. Al met al toch een indrukwekkend spektakel. Liedjes van Donovan. Ook bekend als BROTHER SUN, SISTER MOON.

Le Bateau sur l'herbe

1970 | Komedie, Drama

Frankrijk 1970. Komedie van Gérard Brach. Met o.a. Jean-Pierre Cassel, John McEnery, Claude Jade, Valentina Cortese en Paul Préboist.

Vrienden bouwen in park van buitenhuis in Parijs boot, waarmee ze wereldreis willen maken. Zeemanszoon laat zich overheersen van grillige zoon des huizes welgevallen, tot tweespalt ontstaat door komst van log[KA1]ee die hun dromen sceptisch ondergraaft. Gave absurdistische film is neerslag van relatie van schrijver Brach met Roman Polanski die contrastrijk wordt neergezet door sobere Cassel en onvoorspelbare McEnery (wiens bijzondere talent in films zelden gebruikt wordt en nooit zo goed als hier). Helaas geeft titel inhoud van film bij voorbaat weg: de boot komt nooit van het gras af.

Toh, è morta la nonna

1969 | Komedie, Thriller

Italië 1969. Komedie van Mario Monicelli. Met o.a. Carole André, Peter Chatel, Valentina Cortese, Riccardo Garrone en Ray Lovelock.

De op een erfenis beluste nazaten zijn bijeen aan het sterfbed van hun rijke grootmoeder en komen een voor een op mysterieuze wijze om het leven. Een maoïstische kleinzoon wordt verdacht, maar de grootvader zelf is de schuldige. Na tientallen jaren wil hij eindelijk zijn verhouding met de huishoudster in de openbaarheid brengen. Deze interessante poging om met 'Engelse' zwarte humor de Italiaanse komedietraditie te doorbreken, is visueel van hoge kwaliteit door het Bauhaus-achtige decor, de aangepaste statische fotografie en mechanische enscenering. Echt leuk wordt de film zelden.

Les caprices de Marie

1969 | Komedie

Frankrijk 1969. Komedie van Philippe de Broca. Met o.a. Philippe Noiret, Marthe Keller, François Périer, Valentina Cortese en Fernand Gravey.

Een meisje uit een Normandisch dorp wordt bij miss-verkiezing opgemerkt door een Amerikaanse miljonair, maar krijgt, na het huwelijk in New York, heimwee. Haar echtgenoot laat haar dorpje steen voor steen opnieuw opbouwen aan de Hudson, maar ondanks de oorspronkelijke bewoners is de sfeer niet dezelfde. Eigenlijk is Marie nog steeds verliefd op een gemoedelijke dorpsgenoot. De uitwerking van een goed idee met mogelijkheden mist verve om van de film een echte burleske te maken en een reeks van excentrieke dorpsbewoners is te eenzijdig getypeerd om de vrolijke inzet van de acteurs niet overdreven te doen lijken. Keller en Noiret als bijna over het hoofd geziene ware liefde steken innemend sober af. Scenario van Daniel Boulanger en regisseur De Broca.

The Legend of Lylah Clare

1968 | Drama

Verenigde Staten 1968. Drama van Robert Aldrich. Met o.a. Kim Novak, Peter Finch, Ernest Borgnine, Milton Selzer en Valentina Cortese.

Filmregisseur Finch heeft de laatste tijd weinig succes. Hij grijpt dan ook met beide handen een script aan over het leven van zijn beroemde echtgenote, die op mysterieuze wijze om het leven kwam op het hoogtepunt van haar roem. Hij ontdekt een jonge, onbekende actrice (Novak) die als twee druppels water op zijn vrouw lijkt. Hij bewerkt haar net zolang totdat ze ervan overtuigd is dat ze een reïncarnatie is van de vedette. Kunstmatige variant op de Hollywood-film, met een tikkeltje PYGMALION. De flashbacks werden slordig in het verhaal gemonteerd, waardoor de evolutie van Novaks psyche niet helemaal te volgen is. Hugo Butler en Jean Rouverol baseerden hun scenario op een tv-spel uit 1963 van Robert Thom en Edward De Blasio. Fotografie van Joseph Biroc. Gedraaid in Panavision.

Scusi, facciamo l'amore?

1968 | Komedie, Erotiek

Frankrijk​/​​Italië 1968. Komedie van Vittorio Caprioli. Met o.a. Pierre Clémenti, Claudine Auger, Valentina Cortese, Edwige Feuillère en Massimo Girotti.

Een aantrekkelijke wees gaat bij zijn Milanese oom wonen en ontdekt dat het gebruik van zijn charmes op welgestelde dames lucratiever is dan werken, al weet hij zo ook voordelige zakentransacties voor zijn voogd tot stand te brengen. Als hij ontdekt dat de vrouwen alleen voor hun eigen bevrediging in hem geïnteresseerd zijn verlegt hij zijn attenties naar een rijke Duitser. Acteur-regisseur Caprioli schenkt meer aandacht aan de satirische dialoog-humor dan aan het etaleren van pikanterieën. De opmerkelijke rolbezetting kan de eentonigheid niet altijd compenseren. Behalve door zijn uiterlijk is Clémenti ook door een combinatie van naïviteit en arrogant zelfbewustzijn ideaal voor de rol van gigolo.

Soleil noir

1966 | Avonturenfilm, Drama

Frankrijk​/​​Italië 1966. Avonturenfilm van Denys de La Patellière. Met o.a. Michèle Mercier, Daniel Gélin, David O'Brien, Valentina Cortese en Louis Seigner.

De dochter van een overleden industrieel gaat in Afrika haar broer zoeken die zich voor de niet zo bedoelde rampzalige gevolgen van zijn politieke geschriften verschanst heeft tussen paria's, huurlingen en gevluchte misdadigers. Het beeld van verloedering in allerlei vormen blijft steken in oppervlakkige en niet overtuigende schilderachtigheid. De kranigheid in woord en daad van de steeds onberispelijk geschminkte Mercier werkt regelrecht potsierlijk.

Giulietta degli spiriti

1965 | Drama, Experimenteel

Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1965. Drama van Federico Fellini. Met o.a. Giulietta Masina, Sandra Milo, Mario Pisu, Valentina Cortese en Sylva Koscina.

Een vrouw van middelbare leeftijd vermoedt dat haar echtgenoot haar bedriegt, en daardoor komen er erotische dromen en jeugdtrauma's bij haar boven. Fellini plakte typische mannenfantasieën rond de heldin die zelf nergens interessant wordt gemaakt. Masina loopt met verbaasde ogen en een dappere glimlach rond, terwijl de regisseur zich uitleeft in de aankleding en decors van zijn eerste speelfilm in kleur. Scenario van Fellini, Tullio Pinelli, Ennio Flaiano en Brunello Rondi. Camerawerk van Gianni Di Venanzo.

Der Besuch

1964 | Drama, Misdaad

Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1964. Drama van Bernhard Wicki. Met o.a. Ingrid Bergman, Anthony Quinn, Irina Demick, Paolo Stoppa en Hans-Christian Blech.

Een intrigerende, maar onevenwichtige filmparabel over hebzucht en verdorvenheid. De rijke Bergman keert terug naar haar Europese woonplaats en biedt de bewoners daar een enorm bedrag aan om op een wettelijk toegestane wijze haar eerste verleider (Quinn) te vermoorden. De acteurs hadden klaarblijkelijk moeite met het melodramatische script. De resultaten zijn interessant, maar niet steeds even geslaagd.

The Evil Eye

1962 |

1962. Mario Bava. Met o.a. Leticia Roman, John Saxon en Valentina Cortese.

Een intrigerende, maar onevenwichtige filmparabel over hebzucht en verdorvenheid. De rijke Bergman keert terug naar haar Europese woonplaats en biedt de bewoners daar een enorm bedrag aan om op een wettelijk toegestane wijze haar eerste verleider (Quinn) te vermoorden. De acteurs hadden klaarblijkelijk moeite met het melodramatische script. De resultaten zijn interessant, maar niet steeds even geslaagd.

La Ragazza che sapeva troppo

1962 | Thriller

Italië 1962. Thriller van Mario Bava. Met o.a. Letitia Roman, John Saxon, Valentina Cortese, Dante di Paolo en Gianni di Benedetto.

Amerikaanse toeriste in Rome ziet moord, valt flauw en komt met alcohol overgoten weer bij. Haar verhaal wordt als dronken fantasie beschouwd, tot een reeds identieke moorden volgt en zij het volgende slachtoffer dreigt te worden. Thrillerscenario met onverwachte humor kreeg vormgeving die meer stijl van griezelfilm benadert en verrassend effectief blijkt. Regisseur Bava hanteerde zelf de camera met sfeervol resultaat.

Il Giorno più corto

1962 | Komedie, Oorlogsfilm

Italië 1962. Komedie van Sergio Corbucci. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Anouk Aimée, Jean-Paul Belmondo en Pierre Brice.

De film handelt over de komische lotgevallen van twee Siciliaanse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog, die door het per ongeluk opblazen van een vijandige oorlogsbodem de Italiaanse zege bewerkstelligen. Deze reeks van vaak flauwe en soms voor niet Italianen onbegrijpelijke revuesketches voert in hoog tempo 88 grote en kleine beroemdheden op, de enige overeenkomst met THE LONGEST DAY, waar dit geen satire op is.

Axel Munthe, der Arzt von San Michele

1962 | Biografie, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1962. Biografie van Rudolf Jugert en Giorgio Capitani. Met o.a. O.W. Fischer, Rosanna Schiaffino, Sonja Ziemann, Valentina Cortese en Maria Mahor.

Een Zweedse plattelandsdokter werkt zich door zijn succes bij de vrouwen op tot een society-arts van Europese faam, die echter de minder bedeelden niet vergeet en ook nog literaire en filosofische talenten ontwikkelt. Hij trekt zich terug in een klooster op Capri en schrijft daar zijn autobiografie. De film is slechts een luxueus uitgevoerde, maar banale doktersroman ondanks dat hij gebaseerd is op feiten. Er zijn incidenteel goede rollen, zoals van Cortese als Eleonora Duse.

Barabba

1961 | Avonturenfilm, Drama

Italië​/​​Verenigde Staten 1961. Avonturenfilm van Richard Fleischer. Met o.a. Anthony Quinn, Vittorio Gassman, Jack Palance, Silvana Mangano en Arthur Kennedy.

Drama rond de Bijbelse figuur Barabbas, naar de roman van de Zweedse Pär Lagerkvist, laat zien hoe de dief mogelijk zijn leven voorzette nadat hij was vrijgelaten en Jezus was gekruisigd. Barabbas keert terug naar zijn criminele milieu, wordt te werk gesteld in een mijn en komt als gladiator terecht in Rome. Ondertussen zoekt hij een teken van God. Groots aangepakt epos met veel figuranten en indrukwekkende, ook naargeestige actiemomenten, werd geproduceerd door een groot liefhebber van het genre: Dino De Laurentiis. Quinn voert een uitstekende cast aan.

Los años rugientes

1958 |

Italië 1958. Luigi Zampa. Met o.a. Gino Cervi e.e, Valentina Cortese en Nino Manfredi.

Drama rond de Bijbelse figuur Barabbas, naar de roman van de Zweedse Pär Lagerkvist, laat zien hoe de dief mogelijk zijn leven voorzette nadat hij was vrijgelaten en Jezus was gekruisigd. Barabbas keert terug naar zijn criminele milieu, wordt te werk gesteld in een mijn en komt als gladiator terecht in Rome. Ondertussen zoekt hij een teken van God. Groots aangepakt epos met veel figuranten en indrukwekkende, ook naargeestige actiemomenten, werd geproduceerd door een groot liefhebber van het genre: Dino De Laurentiis. Quinn voert een uitstekende cast aan.

Amore e guai

1958 | Komedie

Italië 1958. Komedie van Angelo Dorigo. Met o.a. Richard Basehart, Valentina Cortese, Marcello Mastroianni, Eloisa Cianni en Maurizio Arena.

Een drieluik: een ober in een treinrestauratie heeft door werktijden zelden de gelegenheid om de kioskverkoopster met wie hij verloofd is, te zien. De jongeman kan het flirten niet laten en begeeft zich op de dag van zijn verloving in een nieuw, kort avontuurtje. De onverbiddelijke optimist blijft, ondanks zijn celstraf en het feit dat zijn geliefde door een shock stom geworden is, op een betere toekomst hopen. De acteurs proberen hun rollen méér mee te geven dan de schetsmatigheid van de korte verhalen toelaat, maar het resultaat is noch aandoenlijk noch interessant.

Río Guadalquivir

1956 | Romantiek

Spanje​/​​Italië 1956. Romantiek van Primo Zeglio en Eduardo Manzanos. Met o.a. María Luz Galicia, Massimo Girotti, Jesús Tordesillas en Valentina Cortese.

In Andalusië ontstaat een romance. Een afschuwelijk folkloristisch melodrama.

Magic Fire

1956 | Biografie, Muziek, Drama

Verenigde Staten 1956. Biografie van William Dieterle. Met o.a. Yvonne De Carlo, Carlos Thompson, Rita Gam, Valentina Cortese en Alan Badel.

Een goedkoop gemaakte muzikale biografie van de 19e eeuwse componist Richard Wagner.

Calabuch

1956 | Komedie

Spanje​/​​Italië 1956. Komedie van Luís Garcia Berlanga. Met o.a. Edmund Gwenn, Valentina Cortese, Franco Fabrizi, Juan Calvo en José Luis Ozores.

Een Amerikaans atoomgeleerde ontvlucht de stress van zijn bestaan en duikt onder op een Spaans eilandje. Hij past zich aan het onbekommerde plattelandsbestaan aan, tot zijn verblijfplaats wordt ontdekt en hij moet terugkeren naar de beschaafde wereld. Deze vlotte en soms te vriendelijke komedie heeft aandacht voor kleine details en rake typeringen, hoewel de feitelijk bittere strekking in de te goedmoedige ironie verloren gaat.

Le amiche

1955 | Drama, Komedie, Experimenteel

Italië 1955. Drama van Michelangelo Antonioni. Met o.a. Eleonora Rossi-Drago, Madeleine Fischer, Yvonne Furneaux, Gabriele Ferzetti en Franco Fabrizi.

In een modezaak te Turijn groeit de vriendschap tussen de eigenares Clelia (Rossi-Drago) en haar klanten, die allen op verschillende manieren levensonmacht en relatiemislukkingen belichamen. De zelfmoord van Rosetta Savoni (Fischer) - na eerdere niet serieus genomen pogingen -doet hen de leegte en oppervlakkigheid van hun bestaan pijnlijk beseffen. De thematische invloed van schrijver Cesare Pavese op het werk van Antonioni culmineerde in deze verfilming van zijn verhaal Tra donne sole. Opmerkelijke vrouwenportretten, maar ook Ferzetti als wilszwakke, weinig succesvolle schilder Lorenzo die in zijn huwelijk met een intelligente, begrijpende collega óók geen oriëntatie vindt, is zeer goed. Het scenario is van Suso Cecchi d'Amico met medewerking van Alba De Cespedes en regisseur Antonioni. Het camerawerk is van Gianni Di Venanzo. Mono.

The Barefoot Contessa

1954 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Italië 1954. Drama van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Humphrey Bogart, Ava Gardner, Edmond O'Brien, Marius Goring en Rossano Brazzi.

Regisseur Bogart ontdekt in een Spaans cabaret Maria d'Amato Vargas (Gardner), die blootsvoets danst. Hij maakt van haar een grote Hollywoodster, maar haar roem brengt haar niets dan eenzaamheid, die nog wordt verhevigd door haar seksuele frustraties. Dit tragische verhaal wordt verteld in flashbacks, wat het beslist niet minder melodramatisch maakt. Bogart voelde zich duidelijk niet op zijn plaats in deze film, maar voor Gardner is het een koud kunstje alle aandacht op te eisen. Het scenario zit vol uitstekende dialogen en toont een deprimerende visie op de glamourstad Hollywood, maar het is zeker niet het beste dat Mankiewicz ooit schreef en verfilmde. Voor de prachtige fotografie tekende Jack Cardiff. O'Brien won een Oscar voor de beste mannelijke bijrol.

Donne proibite

1954 | Drama

Italië 1954. Drama van Giuseppe Amato. Met o.a. Linda Darnell, Valentina Cortese, Lea Padovani, Anthony Quinn en Giulietta Masina.

Standaard-melodrama over prostituées die uit 'het leven' willen, wat slechts één van hen lukt. De ontmoeting tussen Quinn en Masina bij deze film resulteerde in LA STRADA. Engelse titel: ANGELS OF DARKNESS.

Lulù

1953 | Drama

Italië 1953. Drama van Fernando Cerchio. Met o.a. Valentina Cortese, Jacques Sernas, Marcello Mastroianni, Luigi Cimara en Luigi Pavese.

Een aristocratische student wordt verliefd op een geraffineerde zangeres die hem door middel van een gefingeerde zwangerschap in een huwelijk manoeuvreert, maar hem ook dan ontrouw blijft. Bij een gewapend treffen tussen de echtgenoot en de minnaar komt ze zelf om het leven. De Italiaanse come- back van Cortese, na haar Hollywood-jaren, in een standaard- melodrama dat ze toch enig ironisch raffinement weet te geven. De tegenstrijdige casting van Sernas als goedgelovige echtgenoot en Mastroianni als de perfide minnaar is merkwaardig, maar werkt niet.

Avanzi di galera

1953 | Drama, Misdaad

Frankrijk​/​​Italië 1953. Drama van Vittorio Cottafavi. Met o.a. Richard Basehart, Walter Chiari, Eddie Constantine, Valentina Cortese en Flora Lillo.

Een drietal gangsters komt uit de gevangenis en wordt in een poging om een nieuw leven op te bouwen geconfronteerd met oude schulden, rivalen en vooroordelen, hetgeen resulteert in een tragische afloop. Een onderhoudende combinatie van sociaal drama en gangstermelodramatiek met een sterke bezetting. In een dramatische rol valt Constantine als acteur overigens door de mand.

Secret People

1952 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1952. Drama van Thorold Dickinson. Met o.a. Valentina Cortese, Megs Jenkins, Charles Goldner, Serge Reggiani en Audrey Hepburn.

Een drietal gangsters komt uit de gevangenis en wordt in een poging om een nieuw leven op te bouwen geconfronteerd met oude schulden, rivalen en vooroordelen, hetgeen resulteert in een tragische afloop. Een onderhoudende combinatie van sociaal drama en gangstermelodramatiek met een sterke bezetting. In een dramatische rol valt Constantine als acteur overigens door de mand.

The Secret People

1951 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1951. Drama van Thorold Dickinson. Met o.a. Valentina Cortese, Serge Reggiani, Audrey Hepburn, Megs Jenkins en Irene Worth.

Een bekwame bezetting brengt leven in het standaardverhaal over intriges in vooroorlogs Londen.

The House On Telegraph Hill

1951 |

1951. Robert Wise. Met o.a. William Lundigan, Valentina Cortese en Richard Basehart.

Een bekwame bezetting brengt leven in het standaardverhaal over intriges in vooroorlogs Londen.

House on Telegraph Hill

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Robert Wise. Met o.a. Richard Basehart, Valentina Cortese, William Lundigan en Fay Baker.

Een goede rolbezetting in het intrigerende verhaal over een vluchtelinge in WO II die de naam van een overleden vrouw aanneemt, zodat ze naar San Fransico kan gaan waar gefortuneerde naamgenoten resideren.

The Glass Mountain

1950 | Muziek

Verenigd Koninkrijk 1950. Muziek van Henry Cass. Met o.a. Valentina Cortese, Michael Denison, Dulcie Gray en Sebastian Shaw.

Prachtige film over een Engelse componist die een opera schrijft, geïnspireerd door de majestueuze Italiaanse Alpen. Een traktatie voor muziekliefhebbers, veel zangers van de Milanese Scala doen mee in de operascènes.

Bullet For Stefano

1950 |

1950. Duilio Coletti. Met o.a. Carlo Campanini, Rossano Brazzi en Valentina Cortese.

Prachtige film over een Engelse componist die een opera schrijft, geïnspireerd door de majestueuze Italiaanse Alpen. Een traktatie voor muziekliefhebbers, veel zangers van de Milanese Scala doen mee in de operascènes.

Thieves' Highway

1949 | Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1949. Misdaad van Jules Dassin. Met o.a. Richard Conte, Valentina Cortese, Lee J. Cobb, Barbara Lawrence en Jack Oakie.

Een opwindend drama over onderwereldfiguren die zich met het vrachtverkeer in Californië gaan bezig houden. Een film met veel vaart en Cortese's VS-debuut.

Malaya

1949 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1949. Oorlogsfilm van Richard Thorpe. Met o.a. Spencer Tracy, James Stewart, Valentina Cortese, Sydney Greenstreet en John Hodiak.

Een routineus WO II drama dat in de Stille Oceaan speelt; het gaat over pogingen van de geallieerden om rubber weg te smokkelen. De goede rolverdeling redt het niet door het zeer matige scenario van Frank Fenton naar een verhaal van Manchester Boddy. Camerawerk van George Folsey.

L'ebreo errante

1948 | Drama

Italië 1948. Drama van Goffredo Alessandrini. Met o.a. Vittorio Gassman, Valentina Cortese en Noelle Norman.

Deze zeer interessante en amusante film komt in de buurt van een heldendicht. De decorbouw, de kostuums en cinematografie zijn van grote klasse. Gassman, die misschien van tijd tot tijd teveel door zijn rol wordt meegesleept, is indrukwekkend als arrogante jood. Ook de rest van de cast zet een goede prestatie neer. Gassman speelt een verstokte en trotse jood. Zijn zoon sterft omdat hij weigert het kind naar Jezus te brengen zoals zijn vrouw wil. Als Jezus valt nadat hij is veroordeeld om het kruis op zijn schouders te dragen, brengt een vrouw hem een amfora met water. Gassman verhindert dat en gooit de amfora kapot. Jezus komt naar hem toe en veroordeelt hem tot eeuwig zwerven. Uiteindelijk treffen we hem in 1940 in Parijs aan onder het bewind van de nazi's. Ten slotte toont hij berouw door een jood te helpen.

I Miserabili

1948 | Historische film, Drama, Actiefilm

Italië 1948. Historische film van Riccardo Freda. Met o.a. Gino Cervi, Valentina Cortese, Giovanni Hinrich, Aldo Nicodemi en Andreina Pagnani.

Een van de talrijke Victor Hugo-verfilmingen over Jean Valjean die wegens brooddiefstal tot gevangenisstraf en dwangarbeid wordt veroordeeld. Ook in zijn nieuwe, welgestelde leven na zijn ontsnapping wordt hij echter dwarsgezeten door Inspecteur Javert. De epische reikwijdte en het sociale pathos van de stof lenen zich goed voor de Italiaanse aanpak, al is de Parijse situering weinig overtuigend. Cortese speelt zowel de tragische Fantine als haar idealistische dochter Cosette. Een debuutrol van Mastroianni als de jonge revolutionair.

Il Passatore

1947 | Avonturenfilm

Italië 1947. Avonturenfilm van Duilio Coletti. Met o.a. Rossano Brazzi, Valentina Cortese en Vittorio Duse.

Stefano Pelloni (Brazzi) wordt leider van een roversbende. Zijn roem verspreidt zich vanuit Romagna door heel Italië. Hij wordt Passatore genoemd en de boeren en het gewone volk zien hem als een held, die het opneemt tegen de heersende klasse. Een soort Robin Hood dus. Niets bijzonders, deze gekostumeerde avonturenfilm.

Un americano in vacanza

1946 | Romantiek, Komedie

Italië 1946. Romantiek van Luigi Zampa. Met o.a. Valentina Cortese, Leo Dale, Andrea Checchi en Elli Parvo.

Eenvoudige romantische komedie met figuren waar je van gaat houden. Een Amerikaanse soldaat op verlof wordt verliefd op een onderwijzeresje. Zij gaat naar Rome om hulp te zoeken voor haar land en hij raakt betrokken bij haar missie.

Roma, città libera

1946 | Drama

Italië 1946. Drama van Marcello Pagliero. Met o.a. Andrea Checchi, Valentina Cortese, Vittorio De Sica, Nando Bruno en Gar Moore.

In de armoede van na-oorlogs Rome wonen twee jonge mensen in hetzelfde pension, aanvankelijk zonder elkaar te ontmoeten. Zij is noodgedwongen prostituée. Hij is in de leer gegaan bij een zakkenroller en heeft - onwetend - een collier gestolen van een dievenbende die nu achter hem aanzit. Tenslotte worden ze verliefd op elkaar en laten ze de gevaarlijke juwelen verdwijnen. De hoofdrolspeler uit ROME OPEN STAD regisseerde zelf de officieuze vervolgfilm die door de merkwaardig geplaatste humor vaker een parodie dan een sociaal drama lijkt. Historisch toch interessant.

Quartieri alti

1943 | Komedie

Italië 1943. Komedie van Mario Soldati. Met o.a. Massimo Serato, Valentina Cortese en Paola Borboni.

Een middelmatige, maar redelijk onderhoudende film over een losbandige jongeman, die een excentrieke vrouw bemint. Later trouwt hij met een jonge vrouw van goede huize, maar zet de relatie met het excentrieke mens voort.

La Cena delle beffe

1941 | Drama

Italië 1941. Drama van Alessandro Blasetti. Met o.a. Clara Calamai, Amedeo Nazzari, Osvaldo Valenti, Memo Benassi en Valentina Cortese.

Vakwerk van Blasetti met als resultaat een tragisch en psychologisch drama dat een klassieker is geworden. Een folterend en duister verhaal over een tweetal mannen, waarvan de één een duivels plan in elkaarzet om de ander gek te laten verklaren en langs die weg met zijn vrouw er vandoor te gaan. Het slachtoffer neemt met behulp van een kameraad wraak, waardoor hij uiteindelijk bij moord betrokken raakt. Daarna wordt hij werkelijk krankzinnig. Prima spel met een indertijd zeer controversionele scène, waarin Calamai half-naakt is, een beeld dat in 1941 in je geheugen gegrift werd.

Il bravo di Venezia

1941 | Drama, Historische film

Italië 1941. Drama van Carlo Campogalliani. Met o.a. Rossano Brazzi, Paola Barbara en Valentina Cortese.

Een man wordt gechanteerd door de Raad van Tien, in de vijftiende eeuw de bestuurders van Venetië, en moet de rol van scherprechter op zich nemen. De machtige mensen in de stad lossen nu in het geheim met hem die zaakjes op, die zij niet aan de openbaarheid willen prijsgeven. Hij krijgt te maken met samenzweringen, verraad en moord maar deze onsympathieke rol wordt pas echt ondraaglijk voor hem, wanneer hij zijn eigen zoon moet executeren. Een spannende film met een aardig tempo, en Brazzi geeft een geloofwaardige acteerprestatie ten beste als de geplaagde beul.