Jeff Cronenweth: camera.
Er zijn 10 films en 1 serie gevonden.

Being the Ricardos

2021 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 2021. Biografie van Aaron Sorkin. Met o.a. Javier Bardem, Nicole Kidman, Jake Lacy, Nina Arianda en Alia Shawkat.

De Amerikaanse sitcom I Love Lucy was in de jaren 50 razend populair. Miljoenen huishoudens keken naar het leven van Lucy en Ricky Ricardo, gespeeld door echtpaar Lucille Ball en Desi Arnaz. In deze biopic staat één aflevering centraal, terwijl achter de schermen Desi (Bardem) van overspel wordt beschuldigd en Lucille (Kidman) van het aansluiten bij de communistische partij. Aaron Sorkins kijk op I Love Lucy krijgt van de Amerikaanse pers vooral kritiek op de in hun ogen verkeerde casting van Lucy, maar voor wie niet met deze serie opgegroeid is, is Being the Ricardos een fascinerend hoofdstuk uit het leven van één van Hollywoods bekendste koppels.

Tales from the Loop

2020 | Sciencefiction

Verenigde Staten 2020. Sciencefiction van Nathaniel Halpern. Met o.a. Rebecca Hall, Jonathan Pryce, Paul Schneider, Daniel Zolghadri en Duncan Joiner.

Wonderschone sciencefictionserie over de mensen die in de buurt van 'The Loop' wonen, een machine die is gebouwd om de mysteries van het universum te ontrafelen en. Stuk voor stuk maken ze iets onverklaarbaars mee. Gebaseerd op werk van de Zweedse kunstenaar Simon Stålenhag, die nostalgisch realisme aan futuristische elementen koppelt.

A Million Little Pieces

2018 | Drama

Verenigde Staten 2018. Drama van Sam Taylor-Johnson. Met o.a. Aaron Taylor-Johnson, Billy Bob Thornton, Odessa Young, Giovanni Ribisi en Juliette Lewis.

Het boek A Million Little Pieces uit 2003 is omstreden: schrijver James Frey beweerde dat het geheel autobiografisch was, haalde de bestsellerlijsten en werd toen ontmaskerd als leugenaar. De makers van deze verfilming doen helaas niets met dat gegeven, maar zwakten wel wat betwiste elementen af. Dwarse hoofdpersoon James (Aaron Taylor-Johnson, echtgenoot van de regisseur) belandt na een jeugd vol drank- en drugsmisbruik in een kliniek, waar enkele kleurrijke figuren hem het rechte pad op leiden. De film benadert soms de poëtische rauwheid van drugsklassiekers als Trainspotting en Requiem for a Dream, maar is vooral een aaneenschakeling van afkickclichés.

Gone Girl

2014 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 2014. Thriller van David Fincher. Met o.a. Ben Affleck, Rosamund Pike, Carrie Coon, Neil Patrick Harris en Tyler Perry.

Een gelikte thriller over de verdorvenheid die kan schuilen achter een keurige buitenkant, laat dat maar over aan de maker van Se7en, Fight Club en House of Cards. In deze verfilming van de gelijknamige bestseller van Gillian Flynn (die ook het scenario schreef) speelt Ben Affleck een geliefde bewoner van een rustig stadje, die steeds meer wordt gewantrouwd nadat zijn vrouw (Rosamund Pike) spoorloos verdwijnt. Het verhaal, vol wendingen en bijtende humor, wordt allengs onzinniger, maar is subliem verteld, met Fincher in topvorm en perfect gecaste hoofdrolspelers. Tweeënhalf uur gitzwart topvermaak.

Hitchcock

2012 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 2012. Biografie van Sacha Gervasi. Met o.a. Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson, James D'Arcy en Danny Huston.

Alfred Hitchcock hield van lekker eten en blondines, had voyeuristische trekjes en werkte intensief samen met zijn vrouw, scenariste Alma Reville (Mirren). Veel meer dan zulke inkoppers komen we in deze biografische film niet te weten over de beroemde Britse regisseur. Centraal staat de verfilming van horrorklassieker Psycho, maar naast een summiere blik achter de schermen krijgen we vooral een inkijkje in het huwelijk van de Hitchcockjes (Hopkins met overtuigende onderkin en de altijd sublieme Mirren). Amusant, meer niet.

The Girl with the Dragon Tattoo

2011 | Drama, Mysterie, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Zweden​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 2011. Drama van David Fincher. Met o.a. Daniel Craig, Rooney Mara, Stellan Skarsgård, Christopher Plummer en Steven Berkoff.

Onvermijdelijke Engelstalige adaptatie van het eerste boek in Stieg Larssons Millenniumtrilogie, geregisseerd door de visuele kunstenaar Fincher (Se7en, Fight Club). De film ziet er inderdaad prachtig uit en duurt met zijn 158 minuten geen seconde te lang. Na veel wikken en wegen werd de onbekende Rooney Mara gecast voor de rol van biseksuele computerhacker Lisbeth Salander, de heldin uit de trilogie. Een geïnspireerde keuze, want Mara is zo goed dat je Noomi Rapace, die Salander in de populaire Zweedse filmversie speelde, zo vergeten bent.

The Social Network

2010 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 2010. Drama van David Fincher. Met o.a. Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Rooney Mara, Justin Timberlake en Bryan Barter.

Hoe maak je in vredesnaam een spannende, sexy film over de totstandkoming van Facebook? Door de geschiedenis naar je hand te zetten, zal de cynicus (en Facebook-oprichter Mark Zuckerberg) waarschijnlijk antwoorden. Dat is in het geval van The Social Network vast ook gebeurd, maar het is toch vooral regisseur Fincher (Fight Club), een van de meest visueel begaafde filmmakers in Hollywood, die van al het juridische getouwtrek prachtige cinema weet te maken. De fameuze roeiscène - met vervreemdend tilt-shift effect - is er een voor de geschiedenisboeken.

Down with Love

2003 | Romantische komedie

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2003. Romantische komedie van Peyton Reed. Met o.a. Renée Zellweger, Ewan McGregor, David Hyde Pierce, Sarah Paulson en Tony Randall.

Als nostalgische parodie op Doris Day-films is Down with Love tot in de puntjes verzorgd. De technicolor meubels, auto's en woningen zijn zo te zien direct uit de jaren zestig gekomen. Zellweger en McGregor doen guitig, zwierig en naïef en plaatsen op de juiste momenten knipogen. Het onderwerp, de komische strijd der seksen, past ideaal. Het enige nadeel van deze perfect doorgevoerde benadering is dat Down with Love even oppervlakkig is als de voorbeelden. Barbara Novak heeft een bestseller geschreven over vrouwenemancipatie. Journalist Catcher Block is er nu op uit Barbara te versieren en haar gaandeweg te ontmaskeren als ouderwets romantisch.

One Hour Photo

2002 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 2002. Thriller van Mark Romanek. Met o.a. Robin Williams, Connie Nielsen, Michael Vartan, Gary Cole en Erin Daniels.

Sy drukt foto's af, en dat doet hij goed. In het warenhuis waar hij werkt heeft hij de ontwikkelapparatuur perfect afgesteld, en de afdrukken zijn altijd op tijd klaar. Nog beter zorgt Sy (Robin Williams) voor zijn favoriete klanten: van de familie Yorkin kent hij het adres uit het hoofd, en ook hun privé-leven kent hij door de foto's door en door. Het is een zorg die in de stille, opzettelijk steriele thriller langzaam bedreigende vormen aanneemt, en Williams van een verrassend ingetogen kant laat zien.

K-19: The Widowmaker

2002 | Thriller, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Canada 2002. Thriller van Kathryn Bigelow. Met o.a. Harrison Ford, Liam Neeson, Joss Ackland, Peter Sarsgaard en Peter Stebbings.

In 1961 kwam een gloednieuwe Russische onderzeëer tijdens de eerste vaart in problemen. Een nucleaire ramp dreigde en daarmee een oorlog met Amerika. Regisseur Bigelow (Zero Dark Thirty) verfilmde het incident en pakte het grondig aan: ze kreeg onder andere toegang tot een Russische marinebasis en liet in een echte onderzeeër het interieur van de K-19 minutieus nabouwen. Maar nabestaanden van de echte ramp waren verontwaardigd: aan boord van het schip werd volgens hen veel minder gevloekt en gedronken. Realistisch of niet: dit is een stevige, spannende duikbootfilm, met prima spel van Ford en Neeson.

Fight Club

1999 | Drama, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1999. Drama van David Fincher. Met o.a. Brad Pitt, Edward Norton, Jared Leto, Zach Grenier en Richmond Arquette.

In het vliegtuig ontmoet de maatschappelijk ontwortelde Jack (Norton) de nog veel vreemdere Tyler Durden (Pitt). Om uiting te geven aan hun gezamenlijke antipathie tegen het burgermansbestaan zetten ze een 'Fight Club' op, waar gelijkgestemde sleurverlaters elkaar met wederzijdse toestemming in elkaar meppen. Grotere projecten volgen. In de VS begrepen sommige mannen niet dat Chuck Palahniuk, de auteur van het bronboek, de vechtclubs niet als serieus tijdverdrijf had willen introduceren, met als gevolg veel zinloos geweld. Wie de ironie wel snapt wacht een knappe en zeer enerverende film.