Maurice Jarre (1924-2009): muziek.
Er zijn 118 films gevonden.

Uprising

2001 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 2001. Drama van Jon Avnet. Met o.a. Leelee Sobieski, Hank Azaria, David Schwimmer, Jon Voight en Donald Sutherland.

Nazi-soldaten overrompelen het getto van Warschau voor een opdracht die ze al talloze malen hebben uitgevoerd: joden verzamelen om ze op het transport naar het dodenkamp van Treblinka te zetten. Maar dit keer gaat het niet zoals gepland. Gewapende mannen en vrouwen van de Jewish Fighting Organization mengen zich tussen de massa gedeporteerden en storten zich in een laatste wanhoopspoging op hun belagers. Volgens de makers een zo getrouw mogelijke weergave van de opstand van de joden in het getto van Warschau die zijn hoogtepunt bereikte tussen 19 april en 16 mei 1943. Een intrigerende film die helaas aan geloofwaardigheid inboet op het moment dat regisseur Avnet zich laat verleiden tot acrobatische, Hongkongfilm-achtige actiescènes. Gefilmd op locatie in Bratislava.

I Dreamed of Africa

2000 | Drama, Romantiek, Avonturenfilm

Verenigde Staten 2000. Drama van Hugh Hudson. Met o.a. Kim Basinger, Vincent Perez, Liam Aiken, Garrett Strommen en Eva Marie Saint.

De affiche met een innig omstrengeld romantisch paar in de ondergaande Afrikaanse zon doet onmiddellijk aan Out of Africa denken. Maar afgezien van de fotografie heeft I Dreamed of Africa weinig met de fameuze voorganger te maken. Het verhaal - over een gescheiden Italiaanse die met haar kersverse man en haar toen zevenjarige kind naar Afrika verkast - maakt onlogische sprongen en stevent voorspelbaar af op een hoop ellende. Met de acteerprestaties zit het ook al niet mee. De knappe Basinger doet vergeefs haar best om op Meryl Streep te lijken, terwijl de prettig ogende Perez soms wordt weggespeeld door Garrett Strommen, die de rol van de (inmiddels zeventienjarige) zoon voor zijn rekening neemt. Maurice Jarre schreef de muziek.

Sunshine

1999 | Drama, Historische film

Hongarije​/​​Duitsland​/​​Oostenrijk​/​​Canada 1999. Drama van István Szabó. Met o.a. Ralph Fiennes, Jennifer Ehle, Rachel Weisz, William Hurt en Rosemary Harris.

Overvolle film over de Sonnenscheins, een joodse familie die zich in het midden van de negentiende eeuw in Hongarije vestigt, volkomen integreert, maar generatie na generatie aan den lijve ondervindt dat ze geen 'echte' Hongaren zijn. Fiennes speelt drie rollen: de negentiende-eeuwse advocaat Ignatz Sonnenschein, zoon Adam, die schermkampioen is, en Adams communistische zoon Ivan. Bijna drie uur duurt dit epos, maar er worden dan ook meer dan honderd tumultueuze jaren behandeld. Szábo plaatste zijn film nadrukkelijk in een historische context, en zag zijn script, zijn cameraman en acteur Fiennes beloond met ieder een European Film Award.

The Sunchaser

1996 | Drama

Verenigde Staten 1996. Drama van Michael Cimino. Met o.a. Woody Harrelson, Jon Seda, Anne Bancroft, Alexandra Tydings en Matt Mulhern.

Onderhoudende en vooral fraai gefotografeerde film van Michael Cimino, regisseur van films als The Deer Hunter en Heaven's Gate. Yuppie-dokter Reynolds (Harrelson) krijgt tegen zijn zin een 16-jarige gedetineerde (Seda) onder behandeling. Als de jongen hoort dat hij een tumor heeft en binnen een maand zal sterven, gijzelt hij de dokter en gaat hij op weg naar zijn geboortestreek. De jongen is deels van Indiaanse afkomst en gelooft er heilig in dat hij kan genezen na een bad in een magisch meer hoog in de bergen. Let op Anne Bancroft als overjarige hippie. Achter de camera: Douglas Milsome.

Le jour et la nuit

1996 | Drama

Canada​/​​Spanje​/​​België​/​​Frankrijk 1996. Drama van Bernard-Henri Lévy. Met o.a. Alain Delon, Lauren Bacall, Arielle Dombasle, Xavier Beauvais en Julie Du Page.

Onderhoudende en vooral fraai gefotografeerde film van Michael Cimino, regisseur van films als The Deer Hunter en Heaven's Gate. Yuppie-dokter Reynolds (Harrelson) krijgt tegen zijn zin een 16-jarige gedetineerde (Seda) onder behandeling. Als de jongen hoort dat hij een tumor heeft en binnen een maand zal sterven, gijzelt hij de dokter en gaat hij op weg naar zijn geboortestreek. De jongen is deels van Indiaanse afkomst en gelooft er heilig in dat hij kan genezen na een bad in een magisch meer hoog in de bergen. Let op Anne Bancroft als overjarige hippie. Achter de camera: Douglas Milsome.

A Walk in the Clouds

1995 | Romantisch drama

Verenigde Staten​/​​Mexico 1995. Romantisch drama van Alfonso Arau. Met o.a. Keanu Reeves, Aitana Sánchez-Gijón, Anthony Quinn, Giancarlo Giannini en Angélica Aragón.

Pin-up liefhebbers kunnen zich vergapen aan Reeves in allerlei kledij (natuurlijk ook topless) en aan de mierzoete Sánchez-Gijón. Maar zodra een van hen de mond opent en spreekt, verdwijnt eventuele magie als sneeuw voor de zon. Sánchez-Gijón speelt de ongewild zwangere studente Victoria Aragon die terugreist naar haar strenge pa, een Mexicaanse wijnboer. Onderweg leert ze veteraan Paul Sutton (Reeves) kennen die wel voor echtgenoot wil doorgaan. Drie scenarioschrijvers, onder wie Harvey Weitzman pasten het verhaal van de Italiaanse film Quattro passi fra le nuvole (1942) van Alessandro Blasetti aan voor de Amerikaanse markt. In 1956 ook al eens verfilmd door Mario Soldati.

Les cent et une nuits de Simon Cinéma

1994 |

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1994. Agnès Varda. Met o.a. Michel Piccoli, Marcello Mastroianni, Henri Garcin, Julie Gayet en Mathieu Demy.

Ter gelegenheid van Honderd Jaar Film maakte Varda een compilatie in combinatie met een filmverhaal met gastoptredens. Piccoli is de honderd jaar oude monsieur Simon Cin[KA1]ema, die een eenzaam bestaan voert in zijn kasteel. Hij is aan zijn rolstoel gekluisterd. Jonge schoonheid Gayet, studente aan de filmacademie wordt door hem ingehuurd om gedurende 101 dagen, telkens een dagje te besteden aan zijn herinneringen en bespiegelingen. Ze wordt overrompeld door alles wat met film te maken heeft: posters, memorabilia, (korte en lange) filmfragmenten (w.o. L`AGE D`OR, LADRI DI BICICLETTI, THE THIEF OF BAGDAD, ORPH[KA1]EE, UN CHIEN ANDALOU, THE WIND uit 1928, etc. etc.). Zijn vriend is Mastroianni, Garcin is zijn butler, Demy (de zoon van Varda en Jacques Demy) een produktie-assistent, die een romance beleeft met Gayet. Tot en met de naam op de credits van Schygulla langere optredens van de `acteur of actrice van de dag` en erna (vanaf Azema tot en met Toscan Du Plantier) cameo's, de z.g. 'steelse en stralende verschijningen'. Muziek van o.a. Max Steiner, Bernard Herrmann, Maurice Jarre, Michel Legrand, George Delarue, Francis Lai en Henri Mancini. Varda heeft in de prent al haar passie voor- en al haar ervaring met het filmvak gestopt van de laatste veertig jaar. Haar keuze is typisch continentaal Europees en zal bij haar eigen landgenoten de hartstochten het meeste doen oplaaien, al kan geen enkele cinefiel om dit eerbetoon aan de Tiende Muze heen. Camerawerk van Eric Gautier.

Mr. Jones

1993 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1993. Romantisch drama van Mike Figgis. Met o.a. Richard Gere, Lena Olin, Anne Bancroft, Tom Irwin en Delroy Lindo.

Mr. Jones (Gere) is manisch-depressief en haalt op zijn opgewekte dagen onvoorspelbare stunts uit. Hij belandt in een instelling waar hij verzorgd wordt door psychiater Elizabeth Bowen (Olin), een vereenzaamde vrouw, die in de ban raakt van haar patiënt en verliefd op hem wordt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Na een veelbelovende start, waarin de film een aardig beeld geeft van de impact van zo'n bipolaire stoornis, verwatert het verhaal. Maar Gere overtuigt als manische, praatzieke charmeur. Scenarist Eric Roth schreef ook mee aan The Insider (1999) en Forrest Gump (1994).

Fearless

1993 | Drama

Verenigde Staten 1993. Drama van Peter Weir. Met o.a. Jeff Bridges, Isabella Rossellini, Rosie Perez, Tom Hulce en John Turturro.

Architect Max Klein (Bridges) overleeft een vliegtuigramp, net als een jonge vrouw, Carla Rodrigo (Perez). Na de crash wordt hij een ander mens, denkt dat hij onsterfelijk en onkwetsbaar is, tot groot ongenoegen van zijn vrouw Laura (Rossellini). Therapeut Bill Perlman (Turturro) confronteert maanden later Max met Carla en daaruit ontstaat een diepe en spirituele vriendschap. Bij momenten emotioneel angstig, eng en griezelig drama, naar de gelijknamige roman van Rafael Yglesias, die ook het scenario schreef. Het camerawerk is van Allen Daviau.

Agaguk

1993 | Avonturenfilm, Thriller, Actiefilm

Frankrijk​/​​Canada 1993. Avonturenfilm van Jacques Dorfmann. Met o.a. Toshirô Mifune, Jennifer Tilly, Bernard-Pierre Donnadieu, Donald Sutherland en Nicolas Campbell.

Dorfmann heeft zich voor dit verhaal over de avonturen van een jonge Eskimo laten inspireren door de initiatieroman van Yves Theriault. De zoon van een dorpshoofd haalt na strubbelingen met zijn vader zijn verloofde op en gaat ervandoor. Hij wil zich meten met de krachten van de natuur en probeert de mythische wolf te doden teneinde de Grote Witte te overheersen, zijn hartstochten te beheersen en sjamaan te kunnen worden. Dorfmann's film is eerder een verzameling mooie beelden van onbekende gebieden dan een kennismaking met het Eskimo-volk. Gelukkig zijn er de landschappen, want de regie is waardeloos en het zwakke verhaal clichématig. Scenario van Evan Jones en Rudy Wirlitzer.

Solar Crisis

1992 | Sciencefiction

Verenigde Staten​/​​Japan 1992. Sciencefiction van Alan Smithee. Met o.a. Tim Matheson, Charlton Heston, Peter Boyle, Annabel Schofield en Jack Palance.

Het is 2050. Volgens berekeningen stoot de zon binnen 48 uur een gigantische vuurbal af die de aarde voor het grootste deel zal vernietigen. Voorafgaande stormen hebben reeds voor chaos gezorgd die de maatschappij heeft ontwricht. Een ruimteschip onder bevel van Matheson wordt naar de zon gezonden om een poging te wagen de dreigende ramp te voorkomen.

School Ties

1992 | Drama

Verenigde Staten 1992. Drama van Robert Mandel. Met o.a. Brendan Fraser, Matt Damon, Chris O'Donnell, Randall Batinkoff en Andrew Lowery.

Een knappe, sportieve joodse jongen (Fraser) belandt in 1955 op een elitair katholiek onderwijsinstituut aan de Amerikaanse Oostkust. Om opgenomen in hun midden te worden verzwijgt hij zijn afkomst en als kijker maak je met hem kennis met de faalangst van de leerlingen, de erecode van de school, de hooggespannen verwachtingen van de ouders en het verkrijgen van een goede plaats aan een gerenommeerde universiteit. Deze moralistische blik op het anti-semitisme in de V.S. - slechts af en toe in films in de schijnwerpers - en de zelfverloochening lijkt qua sfeer enigszins op DEAD POETS SOCIETY, maar is minder flamboyant. Het scenario is van Dick Wolf en Darryl Ponicsan en is gebaseerd op een verhaal van Wolf. Melancholische muziek van Maurice Jarre.

Solar crisis

1991 | Sciencefiction

Japan​/​​Verenigde Staten 1991. Sciencefiction van Richard C. Sarafian. Met o.a. Annabel Schofield, Peter Boyle, Jack Palance, Charlton Heston en Tim Matheson.

In de verre toekomst is de dampkring van onze planeet verwoest door de hitte van de zon. De hel breekt pas echt los wanneer een vuurbal zich losmaakt van dit gloeiende hemellichaam en in een baan richting aarde wordt geworpen. De bemanning van de Helios, die getraind is in ruimte-onderzoek, heeft de gevaarlijke missie om dit natuurgeweld te stoppen met een speciaal daartoe ontworpen bom. Tijdens de ruimtereis ontdekken de bemanningsleden dat er aan boord iets is dat de missie saboteert en collega's doodt. Niemand weet de saboteur echter te achterhalen. (IdH/VPRO Gids)

Only the Lonely

1991 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1991. Romantiek van Chris Columbus. Met o.a. John Candy, Maureen O'Hara, Ally Sheedy, James Belushi en Kevin Dunn.

Door Columbus zelf geschreven gevoelig verhaal over de romance tussen de schuchtere dochter (Sheedy) van een begrafenisondernemer en een smeris (Candy) uit Chicago die nog steeds bij zijn moeder (O'Hara) woont. Zijn moeder verzet zich tegen het feit dat haar zoon een vriendin heeft. Hij moet het schuldgevoel dat hij zijn moeder in de steek zal laten, zien te overwinnen. Deze aardige, maar sentimentele eigentijdse MARTY wordt gesierd door goed spel, inclusief O'Hara, die sedert THE RED PONY uit 1973 weer in een film zit. Julio Macat deed het camerawerk.

Fires Within

1991 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1991. Drama van Gillian Armstrong. Met o.a. Greta Scacchi, Jimmy Smits, Brit Hathaway, Luis Avalos en Bertila Damas.

Isabel Varon (Scacchi) vlucht met haar dochtertje uit Cuba, waar haar echtgenoot Nestor (Smits) door het Castro-regime gevangen is gezet. Zij wordt in Miami opgevist en geholpen door zeeman Sam (D'Onofrio), waarmee zij een relatie begint. Acht jaar later komt Nestor vrij en arriveert in Miami, wat leidt tot een klassiek romantisch driehoeksgeval met de Cubaanse emigratiepolitiek als achtergrond. Een ongecompliceerd verhaal dat weinig tijd laat voor overdreven sentimentaliteit en/of morele bespiegelingen. Het scenario is van Cynthia Cidre. Het camerawerk is van David Gribble. Ook bekend als DISTANT SHORES.

Jacob's Ladder

1990 | Drama, Fantasy, Thriller

Verenigde Staten 1990. Drama van Adrian Lyne. Met o.a. Tim Robbins, Danny Aiello, Matt Craven, Pruitt Taylor Vince en Jason Alexander.

Postbode Jacob Singer (Robbins) wordt tot waanzin gedreven door vreselijke nachtmerries. Na een telefoontje van een oude vriend beseft hij dat hij niet de enige is met angstdromen en dat de verklaring moet liggen in zijn verleden als soldaat in Vietnam. Wat heeft het leger toen met hem en zijn makkers uitgespookt? Regisseur Lyne laat in deze fascinerende psychologische thriller in het midden wat echt is en wat ontsproten is aan de steeds instabielere geest van Singer. Het net iets te warrige script van Bruce Joel Rubin wordt goedgemaakt door indringend spel van Robbins.

Ghost

1990 | Fantasy, Romantiek, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1990. Fantasy van Jerry Zucker. Met o.a. Patrick Swayze, Demi Moore, Whoopi Goldberg, Tony Goldwyn en Susan Breslau.

Molly (Moore) is de ontroostbare weduwe van Sam (Swayze), die bij een overval is vermoord. Vanuit het hiernamaals ontdekt Sam dat Molly groot gevaar loopt. Gelukkig kan hij haar waarschuwen met hulp van medium Oda Mae Brown (Goldberg), die zelf nog het meest verbaasd is dat ze opeens écht stemmen van gene zijde kan horen. Sentimenteel, maar gelikt vormgegeven - de jonggeliefden hebben echt een superhip appartement in het New Yorkse SoHo - en met religieus-moralistische trekjes. Goldberg kreeg een Oscar voor haar rol als paranormale beunhaas. Scenarioschrijver Bruce Joel Rubin scoorde ook een beeldje.

Almost an Angel

1990 | Fantasy, Komedie, Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1990. Fantasy van John Cornell. Met o.a. Paul Hogan, Elias Koteas, Linda Kozlowski, Charlton Heston en Doreen Lang.

Als grappig bedoelde film die voornamelijk op effectbejag bij de kijker uit is met de charismatische Australiër Hogan als een vreemde inbreker, die in een ziekenhuis terecht komt na een verrassende heroïsche daad. Wat hem vervolgens overkomt - een confrontatie met God, gespeeld door Heston - doet hem besluiten dat hij gestorven is en eigenlijk opnieuw onder de levenden is terechtgekomen als een ongewone engel. Ondanks de goedlachse humor lukt het Hogan, die zelf het flinterdunne scenario schreef over het z.g. leven na de dood, niet de film te redden.

Prancer

1989 | Fantasy, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1989. Fantasy van John Hancock. Met o.a. Rebecca Harrell, Cloris Leachman, Rutanya Alda, John Joseph Duda en Abe Vigoda.

Een aandoenlijke en commerci[KA3]ele fantasy-film (ge[KA3]inspireerd op E.T.) over een moederloos meisje Jessica (Harrell), dat met haar vader John (Elliot) op de boerderij een karig bestaan leidt. Ze treft op een morgen in het koude, al winterse najaar een gewond rendier aan (Prancer), dat ze houdt voor het rendier van de Kerstman. Door het te verzorgen hoopt ze dat de Kerstman haar niet zal overslaan. Intelligent, humoristisch en vastberaden spel van Harrell, maar de film mankeert de juiste dramatische spanning door de levenloze regie en het wat trage script. Had veel beter gekund.

Lorenzaccio

1989 | Drama

Frankrijk 1989. Drama van Jean-Paul Carrère. Met o.a. Francis Huster, Geneviève Casile, Louis Seigner, Jacques Eyser en Michel Etcheverry.

Het toneelstuk van Alfred de Musset in een bewerking van Franco Zeffirelli. Een vrij simpele registratie, dus filmisch van weinig belang. Redenen om te kijken zijn de eersteklas acteurs, de fantastische decors en de fascinerende muziek van Maurice Jarre.

Enemies: A Love Story

1989 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1989. Komedie van Paul Mazursky. Met o.a. Ron Silver, Anjelica Huston, Lena Olin, Malgorzata Zajaczkowska en Alan King.

De zwartgallige, geestige roman van Isaac Bashevis Singer over een Holocaust overlevende met drie vrouwen kreeg een levendige verfilming met een prima cast. Ron Silver speelt de joodse Herman Broder die uit dankbaarheid is getrouwd met de Poolse boerin die hem zijn leven heeft gered, maar nu, in naoorlogs New York, een affaire heeft met een wereldser vrouw (Lena Olin). Kan hij die situatie net aan, de chaos wordt compleet wanneer zijn eerste vrouw (Anjelica Huston) opduikt. Al die tijd was hij ervan uitgegaan dat zij de oorlog niet had overleefd.

Dead Poets Society

1989 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1989. Drama van Peter Weir. Met o.a. Robin Williams, Robert Sean Leonard, Ethan Hawke, Josh Charles en Gale Hansen.

Keating (Williams) doceert in 1959 Engels aan een deftige kostschool voor jongens waar ijzeren discipline heerst. Dat hij de kinderen wil leren om origineel en onafhankelijk te denken, valt in slechte aarde bij de staf en de ouders maar maakt hem razend populair bij de leerlingen. Een klein groepje jongens neemt Keatings lessen ter harte, met tragische gevolgen. Het - niet zo subtiele - scenario van Tom Schulman won een Oscar. De boodschap van de film wordt zeer kundig overgebracht door Williams (1951–2014), die hiermee liet zien ook serieuze rollen aan te kunnen.

Chances Are

1989 | Fantasy, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1989. Fantasy van Emile Ardolino. Met o.a. Cybill Shepherd, Robert Downey jr, Ryan O'Neal, Mary Stuart Masterson en Christopher McDonald.

In het subgenre van de fantasykitschkomedie is deze kleffe zeperd een prachtstukje Hollywood-antireclame. Waarin Louie in 1964 door een verkeersongeval het leven laat en in 1987 als Alex herinneringloos wordt herboren. Door een samenloop van scenariofortuinlijkheden belandt Alex bij 'zijn' nabestaanden en gaan er Louie-belletjes rinkelen. Flut voor onverbeterlijke snotterverslaafden, inclusief pastelkleurtjesfotografie en marsepeinsoundtrack. Enige bezienswaardigheid: Mary Stuart Masterson. Een van de handvol bioscoopfilms van Ardolino (1943-1993), na jaren bij de Amerikaanse publieke televisie laatbloeiend hitregisseur met onder meer Dirty Dancing op zijn cv.

Wildfire

1988 | Drama

Verenigde Staten 1988. Drama van Zalman King. Met o.a. Steven Bauer, Linda Fiorentino, Will Patton, Marshall Bell en Sandra Seacat.

Een tienerechtpaar zit in geldnood; zij (Fiorentino) is vijftien en zwanger. De jonge bruidegom (Bauer) overvalt daarom de bank, maar dat loopt verkeerd af: hij moet acht jaar zitten. Zij kan niet zo lang wachten en mag omdat zij als minderjarige gehuwd was, de echt laten ontbinden. Ze wordt verliefd op een ander (Patton) met wie ze trouwt en een kind krijgt. Eenmaal vrij, komt de ex-echtgenoot vrouw en kind opeisen, maar zij wil natuurlijk niet meer. Aanvankelijk weet ze hem op afstand te houden, maar ze raakt tenslotte toch beklemd. Een voorspelbare, zij het redelijk onderhoudende film voor wie zich door het amusement wil laten meeslepen. Scenario Matthew Bright en regisseur King.

The Murder of Mary Phagan

1988 | Drama

Verenigde Staten 1988. Drama van Billy Hale. Met o.a. Jack Lemmon, Peter Gallagher, Richard Jordan, Robert Prosky en Paul Dooley.

Sterke reconstructie van een moordzaak die in 1913 heel wat stof deed opwaaien. In een fabriek in Atlanta wordt een dertien- jarige arbeidster vermoord. De directeur wordt voorgeleid als verdachte, en de jonge openbare aanklager, Jordan, ziet een kans om zijn populariteit te vergroten. Hij wil namelijk gouverneur worden. Door manipulatie van getuigen krijgt hij een veroordeling voor elkaar: doodstraf voor de man, die echter volhoudt onschuldig te zijn. Gouverneur Lemmon, die de executie moet bekrachtigen, krijgt twijfels en wil zelf de getuigen horen. Het scenario van Jeffrey Lane en George Stevens Jr., naar een verhaal van Larry McMurtry, brengt een sterk sociaal-kritisch tijdsdocument, waarin kinderarbeid, politieke corruptie, de macht van het kapitaal en rassendiscriminatie aan bod komen. Lemmon en Jordan zijn schitterend. Fotografie is van Nic Knowland, en de muziek werd gecomponeerd door Maurice Jarre. De film blijft vier uur lang boeien. Oorspronkelijk vertoond in twee delen. In 1937 was de moordzaak al het onderwerp van de film THEY WON'T FORGET.

Moon Over Parador

1988 | Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1988. Komedie van Paul Mazursky. Met o.a. Richard Dreyfuss, Raul Julia, Sonia Braga, Jonathan Winters en Michael Greene.

Derderangsacteur Dreyfuss wordt ontvoerd door de secretaris van de dictator van een bananenrepubliek. Er wordt van hem verwacht dat hij zich voor de alleenheerser zal uitgeven, die zojuist overleden is, zodat diens dood niet bekend wordt. Aanvankelijk weigert hij, maar dan besluit hij de rol van zijn leven weg te geven. Overtrokken en veel te nadrukkelijke politieke satire, die teveel hooi op de vork neemt en daardoor totaal de mist ingaat. Zelfs de acteurs weten op de duur geen raad meer met hun rol. Sammy Davis Jr. is te zien in een kleine rol als zichzelf en Mazursky speelt een vrouw in een klein rolletje, bovendien schreef hij mee aan het script met Leon Capetanos. Camerawerk van Donald McAlpine.

Le palanquin des larmes

1988 | Biografie, Romantiek

Frankrijk​/​​China 1988. Biografie van Jacques Dorfmann. Met o.a. Quing Yi, Tu Huai Quing, Chen Jie, Jiang Wen en Zhou Yiemang.

Verfilming van de enigszins autobiografische bestseller van Chow Ching Lie. Het complexe verhaal over drie generaties van een familie uit Shanghai tijdens een zeer turbulente periode in de geschiedenis. Deze enorme produktie kostte vijfendertig miljoen francs, maar het resultaat rechtvaardigt de uitgave. Het lijkt een Chinese GONE WITH THE WIND. Soms wat langdradig, maar zeer de moeite waard. Een jaar later voor de televisie bewerkt van 190m, maar waarom die moeite is genomen, valt nauwelijks te begrijpen. In feite is de tweede versie nutteloos en een stuk saaier maar hij beantwoordt zonder enige twijfel beter aan de eisen van de commercie. De film is beter van opbouw en verdient bovendien de voorkeur omdat die paar extra scènes die het tempo eruit halen ontbreken.

Gorillas in the Mist

1988 | Biografie, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1988. Biografie van Michael Apted. Met o.a. Sigourney Weaver, Bryan Brown, Julie Harris, John Omirah Miluwi en Iain Cuthbertson.

Verfilming van het leven van de controversiële gorilla-deskundige Dian Fossey, die op een koude, eenzame berg in Rwanda langzaam maar zeker een soort communicatie weet te bewerkstelligen tussen haarzelf en de bestudeerde beesten. Een fotograaf - met wie ze later een relatie begint - maakt haar wereldberoemd. Maar met de jaren - na eindeloze gevechten tegen bureaucraten en stropers - verliest ze het contact met de werkelijkheid. Veel scènes zijn opgenomen met als aap verklede mensen, het is echter vaak onmogelijk het verschil tussen de echte en de 'menselijke' gorilla’s te zien. De film kreeg vijf Oscarnominaties, waarvan er niet één werd gehonoreerd.

Distant Thunder

1988 | Drama, Actiefilm

Canada​/​​Verenigde Staten 1988. Drama van Rick Rosenthal. Met o.a. John Lithgow, Ralph Macchio, Kerrie Keane, Reb Brown en Janet Margolin.

Een goedbedoelde maar kleffe sentimentele zeper over de zoveelste Vietnam-veteraan met emotionele problemen (aardig vertolkt overigens door de altijd betrouwbare Lithgow). Hij leeft alleen in de ruige, vrije natuur en zijn zoon (Macchio), die hij lang geleden in de steek heeft gelaten, trekt erop uit om hem te zoeken. Scenario van Robert Stitzel. Camerawerk van Ralf Bode.

Shuto Shoshitsu

1987 | Sciencefiction

Japan 1987. Sciencefiction van Toshio Masuda. Met o.a. Tsunehiko Natori en Shinji Yamashita.

Een mysterieuze wolk die neerdaalt op een futuristisch Tokyo, gebouwd met behulp van geavanceerde technologie, schakelt de elektriciteit uit en snijdt de toegang tot de stad af. Curieuze SF-film waarin ook de Noordamerikaanse technologie bekritiseerd wordt. Muziek van Maurice Jarre.

No Way Out

1987 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1987. Thriller van Roger Donaldson. Met o.a. Kevin Costner, Gene Hackman, Sean Young, Will Patton en Howard Duff.

Een jonge marine-officier (Costner) heeft een affaire met een vrouw (Young). Als zij wordt vermoord meent hij te weten dat zijn superieur (Hackman) de dader is, maar wanneer hij opdracht krijgt de zaak uit te zoeken blijken alle bewijzen in zijn eigen richting te wijzen. Thriller met Hitchcockiaanse opzet lijkt een simpel verhaal te vertellen, maar wordt met iedere plotwending gecompliceerder en werkt tenslotte naar een verrassend einde. Prima hoofdrollen van Costner (in de periode dat hij sterke films als Bull Durham en The Untouchables maakte) en, vanzelfsprekend, Hackman.

Julia & Julia

1987 | Drama, Fantasy, Romantiek, Thriller

Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 1987. Drama van Peter Del Monte. Met o.a. Kathleen Turner, Gabriel Byrne, Sting, Gabriele Ferzetti en Angela Goodwin.

In deze film worden vorderingen op het gebied van de elektronische filmtechnologie gepaard aan de verworvenheden van de Italiaanse kunstfilm, in de hoop daarmee een produkt van internationale allure tot stand te brengen. Het resultaat is van gemengde kwaliteit. Is het video-idioom geschikt voor de bioscoop? Het verhaal gaat over Julia die nog steeds niet over haar verloren liefde heen is en op een nacht in een andere dimensie belandt, waar haar dode echtgenoot nog in leven is. De ingewikkelde plot gaat ten onder aan seksscènes en gebrek aan humor. Het scenario is van Silvia Napolitano, Sandro Petraglia en de regisseur. Het camerawerk is van Giuseppe Rotunno.

Gaby: A True Story

1987 | Biografie, Drama

Mexico​/​​Verenigde Staten 1987. Biografie van Luis Mandoki. Met o.a. Liv Ullmann, Norma Aleandro, Rachel Levin, Lawrence Monoson en Robert Beltran.

Loggia en Ullmann emigreren in 1938 van Oostenrijk naar Mexico. In 1945 wordt hun tweede dochtertje Gaby geboren. De artsen stellen kort na de geboorte een totale verlamming van de hersenen vast. De ouders zijn vertwijfeld. Hun kindermeisje Florencia (Aleandro) ziet dat het kind een voetje kan bewegen. Algauw blijkt dat de intelligentie van het kind niet is aangetast.

Fatal Attraction

1987 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1987. Thriller van Adrian Lyne. Met o.a. Michael Douglas, Glenn Close, Anne Archer, Ellen Hamilton Latzen en Ellen Foley.

Regisseur Lyne zorgt met films als 9/12 Weeks en Unfaithful altijd voor fijne discussies over zeden en moraal. Zijn grootste wapenfeit: Fatal Attraction, een nachtmerrie voor iedere overspelige. Douglas speelt een getrouwde man die een slippertje maakt met een vrouw en vervolgens niet meer van haar af komt. Maar dan ook echt niet. Goed gemaakte thriller met gruweleffecten, nog steeds goed voor een levendige nazit. Glenn Close schreef geschiedenis als lover from hell: ze eindigde op nummer zeven op de lijst van de honderd grootste slechteriken van het American Film Institute.

The Mosquito Coast

1986 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1986. Drama van Peter Weir. Met o.a. Harrison Ford, Helen Mirren, River Phoenix, Jadrien Steele en Hilary Gordon.

Doorwrocht drama, gebaseerd op het boek van Paul Theroux, over een bevlogen perfectionist (Ford) die met zijn gezin (Mirren en Phoenix) het regenwoud intrekt om een nieuwe beschaving te stichten. Ter plekke blijken er nog gevaarlijker wezens dan muskieten rond te scharrelen. Een klassieker, mede vanwege het weergaloze acteerwerk, het evenwichtige scenario van Paul Schrader en de natuurlijke regie van Weir. De Australische regisseur haalt vaak het beste uit grote sterren: kijk maar naar Mel Gibson in The Year of Living Dangerously, Jim Carrey in The Truman Show of Harrison Ford in deze film.

Tai-Pan

1986 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1986. Avonturenfilm van Daryl Duke. Met o.a. Bryan Brown, Joan Chen, John Stanton, Tom Guinee en Bill Leadbitter.

Auteur James Clavell ('Shogun') was thuis in het Verre Oosten en kon er meeslepend over schrijven, maar deze verfilming van Clavells 'Tai-Pan' ontbeert veel van zijn talent. De epische omvang van het boek is met lukraak montagewerk verschrompeld en acteurs Brown, Stanton en Chen ogen in verwisselbare exotische decors meer als lachwekkende karikaturen dan als indrukwekkende historische mensen. Brown speelt avonturier Dirk Struan, die leider ('Tai-Pan') van Hong-Kong wil worden, maar daarvoor moet strijden met de lafhartige Tyler Brock (Stanton). Meegenomen is wel dat de film in China werd opgenomen.

Solarbabies

1986 | Sciencefiction, Familiefilm

Verenigde Staten 1986. Sciencefiction van Alan Johnson. Met o.a. Richard Jordan, Jami Gertz, Jason Patric, Lukas Haas en Charles Durning.

Ergens in de toekomst is water op aarde schaars en wordt onze planeet door een stel booswichten gort droog gehouden omdat ze heer en meester over de bronnen zijn. Gertz met haar - voornamelijk - macho vrindjes wordt gevangen gehouden door Jordan, een soort nazi. Het groepje dat zich in het gevangenkamp alleen maar kan verstrooien met een rauw soort rolschaats-hockey, bereidt een ontsnapping voor met behulp van de 'Bhodi', een oude mystieke kracht. Een waardeloze, gedateerde film die hooguit een weekje draaide in een achteraf-bioscoopje en daarna in het vergeetboek raakte om later weer op video boven water te komen. Slechts niet-kritische tieners kunnen zich door dit pulpwerkje laten vermaken. Ook bekend als SOLARWARRIORS.

Sofia

1986 | Sciencefiction, Thriller

Argentinië 1986. Sciencefiction van Alejandro Doria. Met o.a. Graciela Dufau, Héctor Alterio en Dora Baret.

In de verre toekomst is de dampkring van onze planeet verwoest door de hitte van de zon. De hel breekt pas echt los wanneer een vuurbal zich losmaakt van dit gloeiende hemellichaam en in een baan richting aarde wordt geworpen. De bemanning van de Helios, die getraind is in ruimteonderzoek, heeft de gevaarlijke missie om dit natuurgeweld te stoppen met een speciaal daartoe ontworpen bom. Tijdens de ruimtereis ontdekken de bemanningsleden dat er aan boord iets is dat de missie saboteert en collega's doodt. Niemand weet de saboteur echter te achterhalen.

Apology

1986 | Thriller

Verenigde Staten 1986. Thriller van Robert Bierman. Met o.a. Lesley Ann Warren, Peter Weller, John Glover, George Loros en Jimmie Ray Weeks.

Warren is experimentele kunstenares. Ze heeft een geniaal idee voor haar nieuwste creatie. Via een advertentie nodigt ze mannen uit die zich op haar antwoordapparaat mogen verontschuldigen voor fouten die ze in het verleden gemaakt hebben. Het is de bedoeling dat ze de reacties in haar kunstwerk verwerkt. Er komen heel wat gruwelijke daden aan het licht, maar een geestelijk gestoorde spant de kroon. Hij belt haar dagelijks op om tot in details te vertellen hoe hij homoseksuelen achtervolgt en vervolgens afschuwelijk verminkt. Zowel een schitterende psychologische thriller als een knappe stijloefening in het B-genre, zonder overdreven gewelddadig te worden. De wisselwerking tussen Warren als de kunstenares en Weller als de ingeschakelde detective werkt uitstekend. Scenario van Mark Medoff en fotografie van Philip Meheux en Freyda Rothstein.

Witness

1985 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1985. Thriller van Peter Weir. Met o.a. Harrison Ford, Kelly McGillis, Josef Sommer, Lukas Haas en Jan Rubes.

'4:30. Time for milking.' Inspecteur (Ford) wordt vriendelijk verzocht een handje mee te helpen wanneer hij in een Amish-gemeenschap terechtkomt om een jongetje te beschermen dat getuige was van een moord. Weir (Fearless, The Truman Show) maakte een uiterst spannende thriller waar het contrast tussen de stad en het rustige leven van de Amish als een rode draad doorheen loopt. Af en toe wordt het drama wat al te weeïg maar het briljante (non-verbale) acteerwerk van Ford vult de leemtes feilloos op. Earl W. Wallace en William Kelley wonnen een Oscar voor hun scenario dat sober maar knap in beeld werd gebracht door John Seale.

The Bride

1985 | Horror

Verenigde Staten 1985. Horror van Franc Roddam. Met o.a. Sting, Jennifer Beals, Clancy Brown, David Rappaport en Geraldine Page.

Ambitieuze herverfilming van THE BRIDE OF FRANKENSTEIN imiteert op briljante wijze de stijl en sfeer van de grote gotische horrorfilms - maar lost de belofte van een verlichte psychologische benadering van het verhaal niet in. Zowel Sting als Beals leveren oppervlakkig werk af. De show wordt met gemak gestolen door Rappaport, de dwerg die vriendschap sluit met het monster (Brown); hun scènes maken de film de moeite waard.

Mad Max Beyond Thunderdome

1985 | Actiefilm, Sciencefiction

Australië 1985. Actiefilm van George Miller en George Ogilvie. Met o.a. Mel Gibson, Tina Turner, Bruce Spence, Adam Cockburn en Frank Thring.

Dit derde deel in de oorspronkelijke Mad Max-trilogie is niet het beste (dat is deel 2), niet het gewelddadigste (deel 1), maar wel het mooiste, met dank aan het ruime budget. Regisseur Miller profiteerde optimaal en schiep met veel oog voor detail het postapocalyptische Bartertown, een stadje voor vrijbuiters en uitschot dat draait op uit varkensmest gewonnen methaangas. Mad Max (Gibson) krijgt het daar aan de stok met de koningin van Bartertown (Turner) en moet bungeejump-kooivechten tegen de gevreesde Master-Blaster. In 2015 verscheen een sterk vervolg: Mad Max: Fury Road.

Enemy Mine

1985 | Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 1985. Sciencefiction van Wolfgang Petersen. Met o.a. Dennis Quaid, Lance Kerwin, Brion James, Richard Marcus en Carolyn McCormick.

Integer psychologische SF-drama. In een niet nader bepaalde toekomst storten twee van nature vijandige wezens (een mens en een Drac, een soort hagedisachtige) na een luchtgevecht neer op een hen onbekende planeet. Eerst proberen ze de strijd verder te zetten, maar geleidelijk beseffen ze dat ze zullen moeten samenwerken om te overleven. Er groeit een wederzijds respect en zelfs schuchtere vriendschap tussen de twee. Traag, maar emotioneel rijk en intens vertolkt door Quaid en de bijna onherkenbaar geschminkte Gossett (make-up Chris Walas). Super 35.

Top Secret!

1984 | Komedie

Verenigde Staten 1984. Komedie van Jim Abrahams, Jerry Zucker en David Zucker. Met o.a. David Zucker, Jerry Zucker, Val Kilmer, Lucy Gutteridge en Christopher Villiers.

Een leuke, doldwaze komedie van hetzelfde regie- en scriptduo dat AIRPLANE! maakte. Een rock-ster als Elvis raakt op tournee in Oost-Duitsland verwikkeld in spionage - met nazi's als de boeven en de strijders van het Franse verzet als zijn bondgenoten. Veel om te lachen, maar er zit weinig vaart in en het einde is helemaal zoekgeraakt.

Mon royaume pour un cheval

1984 | Drama

Frankrijk 1984. Drama van Serge Bourguignon.

Het heeft deze cineast - die sinds 1966 niets meer heeft geproduceerd - niet minder dan zes jaar gekost om dit impressionistische, visuele gedicht ter ere van het paard in Amerika, Europa en Azi[KA3]e tot een goed eind te brengen. Een zowel episch als intimistisch fresco net als de geschiedenis van de (bijna liefdes-)relatie met een dier dat hoewel getemd, nog altijd een beetje wild is en uit de prehistorie stamt. Een lofzang op het vrijheidsinstinct dat in het geheugen van het soort is gegrift gekoppeld aan fantastische beelden en de originele muziek van een behoorlijk geïnspireerde Jarre. Sommigen zullen zeggen dat de film een overmaat aan estheticisme bevat - dat is de charmante zonde van Bourguignon - maar deze harmonieert in ieder geval met het onderwerp en is zeer betoverend.

Dreamscape

1984 | Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1984. Sciencefiction van Joseph Ruben. Met o.a. Dennis Quaid, Christopher Plummer, Eddie Albert, Kate Capshaw en David Patrick Kelly.

In deze onderhoudende film bezit Quaid het geheimzinnige vermogen om lijfelijk iemands droom binnen te dringen; hij wordt door de regering ingehuurd om aan een experiment mee te doen. Hij probeert mensen van hun angsten af te helpen via hun dromen. De SF-elementen en effecten van de film zijn beter geslaagd dan het subplot, waarvan politieke intrige het hoofdbestanddeel vormt.

A Passage to India

1984 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1984. Drama van David Lean. Met o.a. Judy Davis, Victor Banerjee, Peggy Ashcroft, James Fox en Alec Guinness.

Laatste film van de Britse filmveteraan Lean (oa Bridge on the River Kwai en Doctor Zhivago), naar de roman van E.M. Forster. India in de jaren 20. Adele Quested (Davis), een Britse jongedame, wil in contact komen met het 'echte' India maar beschuldigt Dr. Aziz (Banerjee) na een tochtje naar de Maraber grotten (prachtige scènes) van verkrachting. Een groteske rechtzaak volgt waarbij de spanningen tussen de kolonialen en de Indiase gemeenschap op de spits worden gedreven. Het contrast tussen het Brits formalisme en de Indiase mystiek wordt minutieus verbeeld door een ijzersterke cast op de fraai gefilmde Indiase locaties. Maurice Jarre kreeg een Oscar voor de onopvallende muziek, en Peggy Ashcroft werd bekroond als beste bijrolactrice. Camerawerk van Ernest Day.

Au nom de tous les miens

1983 | Oorlogsfilm, Biografie

Frankrijk​/​​Canada 1983. Oorlogsfilm van Robert Enrico. Met o.a. Michael York, Brigitte Fossey, Jacques Penot, Helen Hughes en Jean Bouise.

Een Poolse jood weet het getto van Warschau in WO II te overleven, maar vervolgens verliest hij zijn gehele gezin tijdens een bosbrand. Deze uit een langere tv-serie samengestelde film is gebaseerd op de autobiografie van Martin Gray; hij schiet in de oppervlakkige tekening van de joodse folklore en de breed uitgemeten concentratiekampgruwelen zijn doel voorbij (een hommage aan de levensmoed-ondanks-alles). De film moet jammer genoeg als ergerlijke exploitatie beschouwd worden. De gebrekkige nasynchronisatie van de internationale cast ondermijnt de authenticiteit. Een goede rol van Penot als de jeugdige Gray, maar York kan in zijn dubbelrol als Gray sr. en de oudere hoofdpersoon weinig indruk maken. (Boedapest en Hongarije staan overigens overtuigend model voor Warschau en Polen)

The Year of Living Dangerously

1982 | Romantisch drama, Oorlogsfilm, Thriller

Australië 1982. Romantisch drama van Peter Weir. Met o.a. Mel Gibson, Sigourney Weaver, Linda Hunt, Michael Murphy en Bill Kerr.

De jonge ambitieuze journalist Guy Hamilton (Gibson) gaat halverwege de jaren zestig naar Indonesië, waar de politiek instabiele situatie vast mooie reportages kan opleveren. Hij weet van toeten noch blazen, maar wordt bij de hand genomen door fotograaf Billy Kwan (Hunt), die Hamilton ziet als iemand die het verhaal van zijn lijdende landgenoten naar buiten kan brengen. Kwan brengt Hamilton ook in contact met de mooie diplomate Jill Bryant (Weaver), en de situatie loopt stevig uit de hand. Fascinerende politieke thriller; broeierig en zinderend spannend. Oscar voor Hunt.

Firefox

1982 | Actiefilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1982. Actiefilm van Clint Eastwood. Met o.a. Clint Eastwood, Freddie Jones, David Huffman, Warren Clarke en Ronald Lacey.

Langdradige actiefilm waarin de immer onverschrokken en grimmig kijkende ex-Vietnampiloot Mitchell Gant (Eastwood) de Sovjet Unie wordt binnengesmokkeld - wat zeker de helft van de film duurt - om een supersonisch vliegtuig te stelen. Dankzij uitgebluste KGB-agenten slaagt zijn missie en wat rest is een onvermijdelijke achtervolging in de lucht. Eastwoods missie om van Craig Thomas' roman een spannende film te maken mislukt echter en het enige lichtpuntje zijn de spectaculaire vliegtuigopnamen. Volgens Michael Paris, auteur van 'From the Wright Brothers to Top Gun' was Firefox de opmaat van een hernieuwde belangstelling voor 'aviation movies': puur vliegavontuur met een boodschap. In dit geval: leve de Koude Oorlog.

Vendredi ou la vie sauvage

1981 | Familiefilm, Avonturenfilm, Komedie

Frankrijk 1981. Familiefilm van Gérard Vergez. Met o.a. Michael York, Roger Blin, Robert Rimbaud, Gene Anthony Ray en Adrian Brine.

Een vrije bewerking naar het meesterwerk [KL]Robinson Cruso[KA3]e[KLE] van Daniel Defoe (1719) waarvoor mede de gelijknamige roman, geschreven voor de niet allerkleinsten, van Michel Tournier model stond. De ex-cineast Vergez, die zijn talent wijdde aan commerci[KA3]ele mislukkingen, slaagt erin een behoorlijke, soms expressionistische (de hallucinaties van Robinson aan het begin van de film) regie af te leveren, waarbij hij de acteurs (vooral York als Robinson en Ray als vrijdag) en de landschappen optimaal benut. Doet zeker niet de adembenemende film ROBINSON CRUSOE van Bu[KA6]nuel (1952) vergeten, maar is van begin tot eind leuk, zowel voor volwassenen als voor jongeren, alhoewel sommige scènes een traumatiserende uitwerking op al te jeugdige kijkers kunnen hebben.

Taps

1981 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1981. Drama van Harold Becker. Met o.a. George C. Scott, Timothy Hutton, Ronny Cox, Sean Penn en Tom Cruise.

U ziet Hutton als de aanvoerder van de cadetten bij een gewapende bezetting van een militaire academie. Zij hopen met hun harde actie de sluiting van hun instituut te voorkomen. Serieuze spelprestaties vormen de dragers van deze film die lang voor het voorspelbare einde al zijn troeven verspeeld heeft. Scenario van Darryl Ponicsan en Robert Mark Kamen. Penn's filmdebuut.

Lion of the Desert

1981 | Avonturenfilm, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Libanon​/​​Verenigde Staten 1981. Avonturenfilm van Moustapha Akkad. Met o.a. Anthony Quinn, Oliver Reed, Rod Steiger, John Gielgud en Irene Papas.

Twintig jaar lang vocht Italië tevergeefs tegen een 'handvol bedoeïenen', zoals Mussolini de Libische rebellen minachtend typeert in de openingsscène van deze grootse verzetsfilm. Lion of the Desert toont hoe het verzet zo lang weerstand kon bieden, met 65-jarige Anthony Quinn als titelheld Omar Mukhtar (1858-1931). Dat verzet bestaat aanvankelijk uit het uitschakelen van Italiaanse excursies in de woestijn, waar de verzetsleider z'n bijnaam Woestijnleeuw verdiende. Meesterlijk ingetogen acteerwerk van Quinn, in een waarachtig werk. Italië verbood aanvankelijk vertoning van de door Kadhafi ondersteunde productie, vanwege de getoonde wandaden van het Italiaanse leger.

Die Fälschung

1981 | Drama

Duitsland​/​​Frankrijk 1981. Drama van Volker Schlöndorff. Met o.a. Bruno Ganz, Hanna Schygulla en Jean Carmet.

Indrukwekkende rol van Ganz als verslaggever in een door oorlog en geweld geteisterd Libanon. Een tweeslachtige film: gaat het over de Palestijnse situatie of over de problemen van de al of niet onafhankelijke journalistiek? Of over een identiteitscrisis? De achtergronden te Beiroet zijn heel echt. Naar de roman La Falsification van Nicolas Born.

The Last Flight of Noah's Ark

1980 | Avonturenfilm, Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1980. Avonturenfilm van Charles Jarrott. Met o.a. Elliott Gould, Geneviève Bujold, Tammy Lauren, John Fujioka en Yuki Shimoda.

Vanwege zijn financiële problemen aanvaardt piloot Noah Dugan (Gould) een bijzonder vrachtje: in een afgedankte bommenwerper vervoert hij een missiezuster (Bujold) en een stel dieren naar een afgelegen zendingspost. Twee weesjes (Schroder en Lauren), die niet van de dieren kunnen scheiden, vliegen mee als verstekelingen. Onderweg hebben ze motorpech en komen terecht op een afgelegen eilandje, waar ze geconfronteerd worden met twee Japanse soldaten, die niet weten dat WO II voorbij is. Vergezocht avonturenverhaal, vlot maar clichématig verteld. Een typisch lopendebandproduct uit de Disney-fabriek zonder geweld of gruweleffecten, maar behoorlijk karakterloos. Mat spel van de hoofdrollen maakt het er niet spannender op. Naar het verhaal 'The High and The Mighty' van Ernest K. Gann

The Black Marble

1980 | Romantiek, Drama, Horror, Experimenteel, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1980. Romantiek van Harold Becker. Met o.a. Robert Foxworth, Paula Prentiss, Harry Dean Stanton, Barbara Babcock en John Hancock.

Van inzicht getuigend maar vreemd genoeg een niet beklijvend liefdesverhaal over sexy smeris Prentiss en haar nieuwe collega (Foxworth), een romantische alcoholist die verdrinkt in de werkelijkheid van zijn baan. Naar de roman van Joseph Wambaugh.

Shogun

1980 | Drama, Historische film, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1980. Drama van Jerry London. Met o.a. Richard Chamberlain, Toshirô Mifune, Yoko Shimada, Frankie Sakai en Alan Badel.

Mini-serie in vijf delen. IJzersterke verfilming van de roman van James Clavell over de zeeman Chamberlain (in de rol van John Blackthorne) die met zijn Nederlandse bemanning schipbreuk lijdt en terechtkomt in het feodale Japan waar de krijgsheren elkaar bestrijden. Hij wordt de eerste westerse Shogun, een Opper- Samoerai. Schitterend camerawerk van Andrew Laszlo die dankbaar gebruik maakt van het landschap. London weet de film uiterste authenticiteit te geven door het gebruik van de Japanse taal. De serie kreeg een Emmy als beste drama-serie van het seizoen 1980/81; daarnaast kregen regisseur en acteurs Emmy-nominaties. Eric Bercovici bewerkte het boek tot scenario.

Resurrection

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Daniel Petrie. Met o.a. Ellen Burstyn, Sam Shepard, Richard Farnsworth, Roberts Blossom en Clifford David.

Mooi gemaakte film (van Lewis John Carlino) over een vrouw, die oog in oog met de dood heeft gestaan en over verbazingwekkende genezende krachten beschikt. Burstyn's ontroerende rol is het middelpunt van een prachtige, maar ondergewaardeerde film. Scenario van Lewis John Carlino.

Winter Kills

1979 | Komedie, Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1979. Komedie van William Richert en William Richart. Met o.a. Jeff Bridges, John Huston, Anthony Perkins, Sterling Hayden en Eli Wallach.

De jongere broer van een vermoorde Amerikaanse president probeert zelf de zaak op te lossen en hij doet een boekje open over verschillende politieke idiote betweters. De enige pret in deze sjieke onzinfilm is het proberen te ontdekken wie van de medespelers de meeste gêne verraadt. Scenario van de regisseur. Gefilmd in Panavision.

Die Blechtrommel

1979 | Oorlogsfilm, Drama

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Polen​/​​Joegoslavië 1979. Oorlogsfilm van Volker Schlöndorff. Met o.a. David Bennent, Mario Adorf, Angela Winkler, Katharina Thalbach en Daniel Olbrychski.

Een barok, allegorisch verhaal over Oskar, de recalcitrante zoon van een Duits gezin in Danzig, die op zijn derde - in reactie op het opkomend nationaal-socialisme - besluit niet meer te groeien. Bij onraad slaat hij op zijn blikken trommel en slaakt een ruitenbrekende gil. Goed spel, vooral de twaalfjarige Bennent maakt diepe indruk als Oskar. Destijds de duurste film ooit in Duitsland gemaakt. Regisseur Schlöndorff (Die verlorene Ehre der Katharina Blum) won met zijn ijzersterke Günter Grass-verfilming onder andere een Gouden Palm en de Oscar voor beste buitenlandse film.

Les rustres

1978 | Komedie

Frankrijk 1978. Komedie van Yves-André Hubert. Met o.a. Nelly Borgeaud, Magali Renoir, Michel Galabru, Gaston Vacchia en Bruno Devoldore.

Een nogal fantasieloze verfilming naar Carlo Goldoni (1707- 1793) onder regie van Claude Santelli. Het stuk doet als fijnzinnige, zich gedurende een carnaval in Venetië afspelende karakter- en zedenschets vrij gedateerd aan. Subtiele decors van Jean Mandaroux en aanstekelijke, ritmische muziek. De spontaniteit van Renoir doet veel terwijl Galabru - bij wijze van uitzondering - aardig wordt benut.

La tortue sur le dos

1978 | Drama

Frankrijk 1978. Drama van Luc Béraud. Met o.a. Jean-François Stévenin, Bernadette Lafont, Virginie Thévenet, Véronique Silver en Marion Game.

De titelgevende schildpad op z'n rug is de 35-jarige schrijver Paul Neveu, kampend met writer's block, zelftwijfel en huwelijksimpasse. Op de vlucht voor de blanco bladzijde en hunkerend naar afleiding - liefst iets met jongere vrouwen - raakt hij op drift. Zeer jaren-zeventig Truffaut-esk, deze laaggebudgetteerde debuutregie op coscenario van Claude Miller (hier tevens acteur). Stévenin, uitstekend als klungelend dwaallicht in premature midlifecrisis, vertolkt de rol die oorspronkelijk was bedoeld voor Jean-Louis Trintignant. Lafont sprankelt als de echtgenote die het schrijversgeneuzel zat is. Deels opgenomen in Bérauds toenmalige appartement.

Ishi: The Last of His Tribe

1978 | Western

Verenigde Staten 1978. Western van Robert Ellis Miller. Met o.a. Dennis Weaver, Elroy Phil Casados, Devon Ericson, Joseph Running Fox en Lois Red Elk.

In 1911 wordt een wilde Indiaan gevangen genomen. Niemand weet vanwaar hij komt of wie hij is. Antropoloog Weaver ontdekt dat hij de laatste vertegenwoordiger is van de Yahi-stam, die jaren geleden als uitgestorven beschouwd werd. Hij trekt zich het lot van de man aan en geeft hem een onderkomen in zijn museum in Californië. Aangrijpende verfilming van de waargebeurde geschiedenis van de genadeloze afslachting door blanken van een hele Indianenstam. Van de weinigen die konden ontsnappen overleefde alleen de betrokkene, die bekend werd als Ishi. Goede vertolking en uitstekend tijdsbeeld. Dalton Trumbo startte het scenario, dat na zijn dood beëindigd werd door zijn zoon Christopher. Ze baseerden zich op het boek van Theodora Kroeber. Knap in beeld gebracht door Woody Omens. In 1992 werd deze geschiedenis opnieuw verfilmd door Harry Hook als THE LAST OF HIS TRIBE.

March or Die

1977 | Actiefilm, Avonturenfilm, Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1977. Actiefilm van Dick Richards. Met o.a. Gene Hackman, Terence Hill, Catherine Deneuve, Ian Holm en Rufus.

In 1918 gaat de Amerikaanse majoor Hackman bij het vreemdelingenlegioen. Hij moet een groep archeologen beschermen die in het Marokkaanse Boussaada zoekt naar de graven van legendarische koningen. Een rebellenleider wil van de Arabische verontwaardiging over deze grafschennis gebruik maken om vijandige stammen met elkaar te verzoenen, zodat ze gezamenlijk de Fransen kunnen bestrijden. Een opeenstapeling van chlichés, en een ouderwetse en ongeloofwaardige romantische benadering van een mensonwaardige strijd. Dergelijke films waren rond 1935 schering en inslag maar konden in 1977 toch echt niet meer. Goed spel redt niets aan het middelmatige scenario van David Zelag Goodman. Fotografie van John Alcott en muziek van Maurice Jarre.

La Vita di Gesù

1977 | Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1977. Biografie van Franco Zeffirelli. Met o.a. Robert Powell, Anne Bancroft, Ian Bannen, Marina Berti en Ernest Borgnine.

TV-miniserie in 4 delen. Een intelligente en - voor zover mogelijk - historisch verantwoorde scenariobewerking van de evangeli[KA3]en door Anthony Burgess kreeg een kostbare en stijlvolle verfilming op locaties in Tunesi[KA3]e, met een eminente rolbezetting tot in de kleinste rollen. Het resultaat is alleen iets sjieker uitgevallen dan eerdere Hollywood-spektakels, maar komt nauwelijks verder dan de gebruikelijke, oppervlakkige bidprentjes-vroomheid. De bijziende staarblik van Powell als de Verlosser is een povere vervanging van mystieke bezieling. (De bioscoopversie duur 80 minuten korter en laat een aantal subplots en complete personages - bijvoorbeeld Cardinale als de overspelige vrouw - vervallen.)

The Last Tycoon

1976 | Biografie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1976. Biografie van Elia Kazan. Met o.a. Robert De Niro, Tony Curtis, Robert Mitchum, Jeanne Moreau en Jack Nicholson.

Deze verfilming van F. Scott Fitzgeralds onafgemaakte laatste roman balanceert soms op het randje van onverschilligheid, maar de kracht van de acteurs maakt veel goed. De film profiteert van De Niro`s grootse en weinig stereotiepe rol als een arrogante en succesvolle Hollywood-producent die efficiënt zijn studio runt, eigenwijze regisseurs begeleidt en nerveuze acteurs opvangt. Tot hij een tot mislukken gedoemde liefde opvat voor een aantrekkelijk, jong meisje en zijn wereld van macht en controle ineenstort. Geïnspireerd op het leven van de legendarische producent Irving Thalberg.

Shout at the Devil

1976 | Avonturenfilm, Actiefilm, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1976. Avonturenfilm van Peter R. Hunt. Met o.a. Lee Marvin, Roger Moore, Barbara Parkins, Ian Holm en Reinhard Kolldehoff.

Mozambique, eind WO I. De Iers-Amerikaanse ivoorstroper Flynn (Marvin) en de Britse expat Sebastian (Moore) nemen het op tegen de Duitse strijdkrachten als ze een Duits marineschip op willen blazen dat gerepareerd wordt in Zanzibar. Tussendoor valt de Brit als een blok voor de dochter (Parkins) van Flynn. Charmant knullige, iets te lange avonturenfilm, waarin het gevaar komt van olifanten, krokodillen en van Reinhard Kolldehoff als de gevaarlijke, wrede Duitse officier Fleischer. Regisseur Hunt maakte eerder de Bond-film On Her Majesty's Secret Service.

The Man Who Would Be King

1975 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1975. Avonturenfilm van John Huston. Met o.a. Sean Connery, Michael Caine, Christopher Plummer, Saeed Jaffrey en Shakira Caine.

Schitterend avonturistisch drama naar een verhaal van Rudyard Kipling. Britse officieren (Cain en Connery) in koloniaal India reizen af naar Afghanistan om rijkdom te vergaren. Connery doet zich voor als de reïncarnatie van Alexander de Grote, zodat hij makkelijker schatten kan roven. Hoogmoed komt echter voor de val, ook in Afghanistan. Regisseur Huston maakte een exotisch epos à la Gunga Din, de klassieker uit 1939 toen Huston ook al aan de weg timmerde. Componist Maurice Jarre voorzag The Man Who Would Be King van blijmoedige deuntjes, zelfs tijdens bloedige veldslagen.

Posse

1975 | Western

Verenigde Staten 1975. Western van Kirk Douglas. Met o.a. Kirk Douglas, Bruce Dern, Bo Hopkins, James Stacy en Luke Askew.

Goed werk van Douglas als regisseur, producent en hoofdrolspeler. Een marshal (Douglas) voert campagne om tot senator te worden gekozen. Om een populaire daad te verrichten wil hij v[KA1]o[KA1]or de verkiezingen een bandiet (Dern) met zijn bende inrekenen. Het lukt en hij wordt toegejuicht, maar een journalist (Stacy) maakt de eerste kritische kanttekeningen. De boef ontsnapt en de mannen van de marshal aangevoerd door Hopkins krijgen twijfels over de loyaliteit van de gezagsdrager. Ze kiezen uiteindelijk partij voor de schurk. Het verhaal van Christopher Knopf, door hem zelf bewerkt samen met William Roberts, is ongewoon maar zeer sterk en door Douglas perfect uitgewerkt. De muziek van Maurice Jarre en het camerawerk van Fred Koenekamp en Jules Brenner geven de film extra aanzien. Douglas maakte dit politiek getinte verhaal naar aanleiding van het Watergate-schadaal en de Amerikaanse politiek van de jaren 1970.

Mandingo

1975 | Drama

Verenigde Staten 1975. Drama van Richard Fleischer. Met o.a. James Mason, Susan George, Perry King, Richard Ward en Brenda Sykes.

Louisiana 1840. Samen met zijn kreupele zoon King beheert Mason een plantage. Niet de katoenopbrengst brengt daar geld in het laatje, maar de slavenhandel. Als hij een erfgenaam wenst, regelt hij een huwelijk tussen zijn zoon en George, de neurotische dochter van een naburige plantagebezitter. Tijdens zijn huwelijksreis koopt King een zwarte slaaf van de Mandingo- stam, die hij wil gebruiken als dekhengst en strijder. Ondertussen ontdekt hij dat zijn echtgenote geen maagd meer is. Razend begint hij een verhouding met Sykes, een knappe zwarte slavin. Onsmakelijk en onmogelijk melodrama over zwarten die langzaam maar zeker beseffen dat ook zij mensen zijn. Het gewelddadige en perverse scenario baseerde Norman Wexler op de roman van genrespecialist Kyle Onstott en het toneelstuk van Jack Kirkland. Voor de fotografie was Richard H. Kline verantwoordelijk. Wat een verkwisting van talent! Het vervolg, DRUM, is net zo verwerpelijk.

The Island at the Top of the World

1974 | Avonturenfilm, Familiefilm, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1974. Avonturenfilm van Robert Stevenson. Met o.a. David Hartman, Donald Sinden, Jacques Marin, Mako en David Gwillim.

Avonturenfilm van Disney over een Engels heerschap (Sinden) dat anno 1907 samen met een archeoloog in een zeppelin richting de ijsmassa ten noorden van Canada vliegt op zoek naar zijn vermiste zoon. De zoektocht krijgt een extra dimensie nadat de heren stuiten op een lommerrijk eiland met hoogblonde noorderlingen in berenvellen. Het ontbreekt de film aan niets in het bijzonder maar het avontuur, de romantiek en de historische verwijzingen worden overschaduwd door acteurs die voordragen in plaats van acteren. Knullige speciale effecten geven de genadeslag.

The Mackintosh Man

1973 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1973. Thriller van John Huston. Met o.a. Paul Newman, Dominique Sanda, James Mason, Harry Andrews en Ian Bannen.

Deze goed gemaakte spionagethriller heeft slechts één probleem: het is allemaal al eens eerder gedaan. In Ierland, Engeland en Malta gefilmd naar het boek van Desmond Bagley. Scenario van Walter Hill.

The Life and Times of Judge Roy Bean

1972 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1972. Western van John Huston. Met o.a. Paul Newman, Ava Gardner, Victoria Principal, Jacqueline Bisset en Anthony Perkins.

Een ironische westernsage met surrealistische kantjes. Newman speelt de rechter die zichzelf heeft benoemd en die over een dorre streek regeert. Hij komt verschillende kleurrijke figuren tegen als de stad groeit en zichzelf consolideert. Boeiende bijrolletjes van Keach, Huston, McDowall en Gardner als Lilly Langtry. Scenario vn John Milius. Ook bekend als ROY BEAN, THE HANGING JUDGE.

The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds

1972 | Drama

Verenigde Staten 1972. Drama van Paul Newman. Met o.a. Joanne Woodward, Nell Potts, Roberta Wallach en Judith Lowry.

Woodward geeft superieur acteerwerk weg in dit verhaal over een in afzondering levende trut van een moeder en haar twee vreemde dochters. Script van Paul Zindel naar een toneelstuk van hemzelf, waarmee hij een Pulitzer Prijs won.

The Devil's Imposter

1972 |

Verenigd Koninkrijk 1972. Michael Anderson. Met o.a. Liv Ullmann, Lesley-Anne Down, Maximilian Schell, Franco Nero en Olivia de Havilland.

Woodward geeft superieur acteerwerk weg in dit verhaal over een in afzondering levende trut van een moeder en haar twee vreemde dochters. Script van Paul Zindel naar een toneelstuk van hemzelf, waarmee hij een Pulitzer Prijs won.

Una Stagione nell'inferno

1971 | Drama, Historische film

Italië​/​​Frankrijk 1971. Drama van Nelo Risi. Met o.a. Terence Stamp, Jean-Claude Brialy, Florinda Bolkan, William Sabatier en Gilles Segal.

De jonge dichter Rimbaud leert zijn gevestigde collega Verlaine kennen die voor hem zijn gezin verlaat en een door armoede en drank getekende liefde-haat-verhouding begint. Na hun breuk gaat Rimbaud naar Abessinië waar hij sterft. De film blijft een milieu- en karaktertekening naast zijn fascinerende stof, zoals ook de acteurs er ondanks hun inzet niet in slagen een brug te slaan naar de dichters zoals we die uit hun werk kennen.

Soleil rouge

1971 | Western

Frankrijk​/​​Italië 1971. Western van Terence Young. Met o.a. Charles Bronson, Ursula Andress, Toshirô Mifune, Alain Delon en Capucine.

De Japanse ambassadeur moet een kostbaar samoeraizwaard aan de Amerikaanse president overhandigen. Zijn trein wordt overvallen en beroofd door bandieten die elkaar de buit proberen af te snoepen. De bedrogen outlaw associeert zich met een samoerai voor een gezamenlijke wraakactie. Deze Europese western haalt in het scenario van alles overhoop, van samoerai tot en met Comanches, en werkt ook door de merkwaardige sterbezetting onbedoeld komisch. De onverstoorbare Bronson en Mifune houden zich net staande.

Plaza Suite

1971 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1971. Komedie van Arthur Hiller. Met o.a. Maureen Stapleton, Barbara Harris, Lee Grant, Louise Sorel en Jenny Sullivan.

Drieluik met afzonderlijke schetsen over mensen die in een bepaalde kamer van het beroemde Newyorkse Plaza Hotel hebben gelogeerd. Matthau staat centraal in alle drie de portretten. In de eerste is hij een uitgebluste man op middelbare leeftijd die geen illusies meer koestert, in de tweede een onaangename, opdringerige producent uit Hollywood en in de laatste en waarschijnlijk de beste, is hij de benevelde vader van een onwillige a.s. bruid. Naar de zeer komische toneelstukken van Neil Simons, effectief bewerkt voor het witte doek. (In tegenstelling tot wat de Nederlandse titel meldt, gaat het om kamer 719, en niet om kamer 917).

The Only Game in Town

1970 | Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1970. Romantiek van George Stevens. Met o.a. Elizabeth Taylor, Warren Beatty, Charles Braswell, Hank Henry en Olga Valery.

Taylor danst in Las Vegas en heeft haar beste jaren achter de rug. Ze onderhoudt al geruime tijd een relatie met de getrouwde, welgestelde Braswell, die voortdurend belooft te scheiden maar dat nog steeds niet heeft gedaan. Dan ontmoet ze de jonge barmuzikant Beatty, en het is liefde op het eerste gezicht. Zijn goklust zal haar echter erg ongelukkig maken. Oninteressant melodrama, dat duidelijk te lijden had onder productiemoeilijkheden. Aanvankelijk speelde Sinatra de rol van Beatty, maar hij haakte af. Bovendien werd de film, die zich afspeelt in Las Vegas, opgenomen in Parijs. Jammer genoeg werd het de zwanezang van George Stevens. Frank D. Gilroy baseerde het scenario op zijn eigen, geflopte toneelstuk. Het werd in beeld gebracht door Henri Decaë en van muziek voorzien door Maurice Jarre.

Ryan's Daughter

1970 | Drama, Oorlogsfilm, Romantiek, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1970. Drama van David Lean. Met o.a. Robert Mitchum, Trevor Howard, Sarah Miles, Christopher Jones en John Mills.

Een eenvoudig liefdesverhaal werd opgeblazen tot overdadige afmetingen. Het jonge meisje Rosy Ryan (Miles) in Noord-Ierland trouwt met de aardige, voortmodderende onderwijzer Charles Shaughnessy (Mitchum) en heeft een affaire met een Britse soldaat Randolph Dorian (Jones) die daar gestationeerd is. De omvang van de productie overschaduwt het dunne gegeven; de prachtige landschappen verduisteren wat er nog van de plot over is. Toch blijft het de aandacht vasthouden, al werd het niet de klassieker die het moest worden. Mills kreeg een Oscar voor zijn bijrol, als gebochelde. Oorspronkelijk was de film uitgebracht met een lengte van 206m. Scenario van Robert Bolt en het camerawerk is van Freddie Young.

El Condor

1970 | Western

Verenigde Staten​/​​Spanje 1970. Western van John Guillermin. Met o.a. Jim Brown, Lee Van Cleef, Patrick O'Neal, Iron Eyes Cody en Imogen Hassall.

Dwangarbeider Brown verneemt van een van zijn lotgenoten dat in de versterkte burcht van El Condor een fortuin aan goud ligt. Na zijn ontsnapping plant hij met Van Cleef een overval op deze fabelachtige burcht in de Mexicaanse woestijn. Van Cleef belooft hem honderd Apachen in ruil voor de helft van het goud. Een western met opvallend weinig actie, gemaakt in de zuiverste spaghetti-stijl, al hebben de Italianen er niets mee te maken. Larry Cohen en Steven Carabatsos schreven het scenario, dat niet erg overtuigend werd vertolkt, al blijft Hill een knappe meid. Guillermin is tot beter werk in staat. De locatie-fotografie van Henri Persin is echter adembenemend. Debuut van producent André de Toth.

Topaz

1969 | Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1969. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. John Forsythe, Frederick Stafford, Dany Robin, John Vernon en Karin Dor.

Kopenhagen 1962. Een Sovjetspion vraagt politiek asiel aan bij de Amerikaanse ambassade. Op basis van door hem verstrekte gegevens moeten de Franse geheim agent Stafford en CIA-man Forsythe samenwerken in het onderzoek naar inmenging van de Sovjet-Unie in Cubaanse aangelegenheden. Wie zijn de leden van het mysterieuze verbond 'Topaz', gespecialiseerd in de verkoop van Franse geheimen? Wie bedriegt wie in de Cubaanse affaire? Vragen die opgelost moeten worden, maar de grootste vraag is of de kijker het allemaal wel kan volgen. Ook al zitten er weer enkele geniale fragmenten in de film, het is toch niet het beste van Hitchcock die met gelijkwaardig materiaal in de jaren 1930-40 monumenten van spanning kon maken. Het feit dat de film bestaat met drie verschillende slotsequenties bewijst dat de meester zelf onzeker was. Scenario van Samuel Taylor naar de roman van Leon Uris. Fotografie van Jack Hildyard en een vlotte score van Maurice Jarre.

Isadora

1969 | Biografie

Verenigd Koninkrijk 1969. Biografie van Karel Reisz. Met o.a. Vanessa Redgrave, James Fox, Ivan Tchenko, John Fraser en Bessie Love.

Een extreem lang, maar ook een raak en boeiend portret van Isadora Duncan, een pioniere van het moderne ballet, en een uitgesproken prominente liberale geest. De interessante techniek en zorgvuldig bestudeerde optredens gaan in deze ongewone biografie hand in hand. Scenario van Melvin Bragg, Clive Exton, István Békeffy en Margaret Drabble naar de autobiographie Ma Vie en Isadora Duncan An Intimate Portrait. Oorspronkelijke lengte: 168m. Camerawerk van Larry Pizer. Ook bekend als THE LOVES OF ISADORA en LOVE, HONOR AND GOODBYE.

Damned, The

1969 | Drama, Oorlogsfilm, Experimenteel

Duitsland​/​​Italië​/​​Zwitserland 1969. Drama van Luchino Visconti. Met o.a. Dirk Bogarde, Ingrid Thulin, Helmut Griem, Helmut Berger en Charlotte Rampling.

Het hoofd van een familie van Duitse staalbaronnen wordt in 1933 vermoord door een ambiteuze schoondochter en haar minnaar, om zo de macht over te nemen die per erfrecht aan haar wilszwakke zoon toekomt. De persoonlijke wraakzucht van de jongen en manipulaties van een Gestapo-neef leiden echter tot de ondergang van het paar. Het MacBeth-gegeven verplaatst naar nazi- Duitsland kreeg een fascinerende, opera-achtig barokke regie van Visconti die zowel meesleept als kritische afstand schept en een rolbezetting met zeven nationaliteiten tot een stijleenheid van acteren brengt. Berger maakt als de decadente kleinzoon een van de meest spectaculaire hoofdroldebuten uit de filmhistorie. Scenario van Nicola Badalucco, Enrico Medioli en regisseur Visconti. Ook bekend als GÖTTERDÄMMERUNG.

Villa Rides

1968 | Western, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1968. Western van Buzz Kulik. Met o.a. Yul Brynner, Robert Mitchum, Grazia Buccella, Charles Bronson en Robert Viharo.

Een actierijke western, maar met een niet geheel logisch scenario dat door Sam Peckinpah en Robert Towne werd geschreven naar de roman [KL]Pancho Villa[KLE] van William Douglas Lansford. Brynner is de befaamde Mexicaanse rebel die vecht voor Madero (Knox), maar die door zijn rechterhand Huerta (Lom) wordt vermoord. Villa verdwijnt in de gevangenis. Mitchum is een Amerikaanse piloot die Villa voortdurend van wapens voorziet, of vanuit de lucht dynamietstaven op Villa's tegenstanders smijt. Goed camerawerk van Jack Hildyard, de producent was Ted Richmond.

The Fixer

1968 | Drama

Verenigde Staten 1968. Drama van John Frankenheimer en Dirk Bogarde. Met o.a. Alan Bates, Dirk Bogarde, Georgia Brown, Hugh Griffith en Elizabeth Hartman.

Rusland 1911. Bates, een dertig-jarige jood, wordt ten onrechte beschuldigd van moord. Politieke machtshebbers willen zich van hem bedienen, maar hij weigert mee te werken, ook al wordt hij gefolterd en vernederd. Een harde film die het anti- semitisme scherp veroordeelt en die toont wreed een mens tegenover zijn medemens kan zijn. Het is tevens het portret van een man die aanvankelijk vredelievend is en geen partij kiest, tot de omstandigheden hem dwingen tot gewelddadig verzet. Dalton Trumbo baseerde zijn schitterend scenario op een roman van Bernard Malamud. Bates ontving een Oscarnominatie voor zijn prestatie.

Five Card Stud

1968 | Western, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1968. Western van Henry Hathaway. Met o.a. Dean Martin, Robert Mitchum, John Anderson, Inger Stevens en Roddy McDowall.

Bij een kaartspel wordt een valsspeler door vier van de vijf anderen opgehangen. Alleen Martin verzet zich, maar die wordt bewusteloos geslagen. McDowall en de zijnen zetten de hangpartij voort. Dan verschijnt de geestelijke Mitchum op het toneel. En plotseling verdwijnt de één na de ander, gewurgd met prikkeldraad of in het klokketouw opgehangen. Dan valt de verdenking op Mitchum, die meedeelt dat de gehangen man zijn broer was. Martin en Mitchum staan voor een eindduel tegenover elkaar. Ray Gauldens roman werd door Marguerite Roberts bewerkt. Hal Wallis produceerde en Daniel Fapp deed het camerawerk. Maurice Jarre schreef de muziek.

The Night of the Generals

1967 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1967. Oorlogsfilm van Anatole Litvak. Met o.a. Peter O'Toole, Omar Sharif, Tom Courtenay, Donald Pleasence en Joanna Pettet.

Wehrmacht-officier Major Grau onderzoekt de moord op een prostituee in het door de nazi's bezette Polen. De zaak lijkt in verband te staan met een aantal generaals die Hitler uit de weg willen ruimen.

Paris brûle-t-il?

1966 | Oorlogsfilm, Experimenteel

Frankrijk 1966. Oorlogsfilm van René Clément. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Anthony Perkins, Charles Boyer en Gert Fröbe.

Brandt Parijs? zou de Duitse leider in 1944 aan z'n generaals hebben gevraagd. Een wat al te zijdelingse titel voor een film waarin de bevrijding van Parijs door het Franse verzet wordt bejubeld. Inderdaad, het Franse verzet als bevrijder, en niet het Amerikaanse leger. Dat was de wil van Generaal de Gaulle, anders mochten de makers niet filmen in Parijs. Zo strompelt het onnavolgbaar meanderende drama bijna drie uur lang van de ene halfwaarheid in de andere. Zonde, want in de brij schuilt een kunststuk, gedraaid en verbeeld door kunstenaars.

The Professionals

1966 | Western, Experimenteel, Actiefilm

Verenigde Staten 1966. Western van Richard Brooks. Met o.a. Burt Lancaster, Lee Marvin, Robert Ryan, Jack Palance en Claudia Cardinale.

Texaanse rancher Bellamy huurt vier vrijbuiters om z`n jonge vrouw (Claudia) uit de klauwen van Mexicaanse bandieten, aangevoerd door rebellenleider Palance, te redden. Harde actie en schitterende ruige rollen als revolverhelden en explosieven- experts van topacteurs. Professioneel gemaakt. Uitmuntend. Naar de roman A Mule For The Marquesa van Frank O'Rourke, door regisseur Brooks zelf tot scenario bewerkt. Het camerawerk is van Conrad Hall. Gedraaid in Panavision.

Grand Prix

1966 | Drama, Sportfilm, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1966. Drama van John Frankenheimer. Met o.a. James Garner, Yves Montand, Eva Marie Saint, Toshirô Mifune en Brian Bredford.

Na een ongeluk waarbij een teamgenoot gewond raakt wordt de Amerikaanse Formule 1-coureur Pete Aron (Garner) ontslagen. Hij probeert het bij een concurrerende, Japanse renstal. Tussen de races door, hebben de renners het in Frankenheimers Grand Prix ook heel druk met hun liefdesleven. Prachtige, spannende beelden van autoraces, met wagens die weliswaar niet zo hard konden als de hedendaagse exemplaren, maar er wel veel beter uitzagen. Gedraaid op 70 mm film, met prachtig resultaat. Deels opgenomen op de circuits van Monaco, Monza en Zandvoort. Oscars voor effecten, montage en geluid.

Gambit

1966 | Komedie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1966. Komedie van Ronald Neame. Met o.a. Michael Caine, Shirley MacLaine, Herbert Lom, Roger C. Carmel en John Abbott.

Cockney inbreker Harry (Caine) ronselt een nachtclubdanseres in Hongkong, Nicole (MacLaine), en zet haar in als lokaas voor een rijkaard zodat Harry het huis van de man kan leegroven. Behalve de kostelijke jaren zestig low-tech-roof-aardigheden en het dito pre-massatoerisme decor van een fictief oosters land is Gambit een pronkstuk voor Caine en MacLaine die in verschillende hoedanigheden - volks of aristocratisch - knetteren van de onderlinge chemie. Beroemd vanwege het eerste half uur waarin een statueske MacLaine boekdelen spreekt zonder een woord te zeggen. In 2013 verschijnt een nieuwe versie van Joel en Ethan Coen.

The Collector

1965 | Drama

Verenigde Staten 1965. Drama van William Wyler. Met o.a. Terence Stamp, Samantha Eggar, Maurice Dallimore en Mona Washbourne.

Een zeer verontrustend verhaal naar de bestseller van John Fowles over een man die meer verzamelt dan uitsluitend vlinders, op welk punt Miss Eggar in het geheel past. De film bezorgt je koude rillingen en is zeer geloofwaardig. De scènes met Kenneth More als vriend van Samantha werden wel gefilmd maar later in hun geheel verwijderd. Scenario van Stanley Mann en John Kohn. Het camerawerk is van Robert Surtees en Robert Krasker.

Doctor Zhivago

1965 | Romantisch drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1965. Romantisch drama van David Lean. Met o.a. Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin, Rod Steiger en Alec Guinness.

Hoewel de film volle bioscoopzalen trok waren critici bij het uitkomen zeer kritisch over Doctor Zhivago. Regisseur Lean was hierover zo gebelgd dat hij zwoer nooit meer een film te maken. Gelukkig bedacht hij zich later en maakte onder andere nog A Passage to India. Doctor Zhivago was overigens zeker geen slechte film. Sharif speelt de getrouwde dokter-dichter Yuri Zhivago, die ten tijde van de Russische Revolutie verwikkeld raakt in een affaire met Lara (Christie). Drie uur lang weidse Russische landschappen (gefilmd in het Spanje van Franco, waar het zingen van ‘De internationale’ in een van de scènes veel opzien baarde), prachtige ­art-direction en gepast bombastische muziek leverden vijf Oscars op.

Week-end à Zuydcoote

1964 | Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk​/​​Italië 1964. Oorlogsfilm van Henri Verneuil. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Catherine Spaak, Jean-Pierre Marielle, François Périer en Pierre Mondy.

In juni 1940 is het Franse leger teruggedrongen tot een smalle strook aan de Noord-Franse kust. Bij het plaatsje Zuydcoote, vlak bij de Belgische grens, wachten Julien Maillat (Belmondo) en zijn makkers op transport naar Engeland. Terwijl ze bestookt worden door Duitse bommenwerpers wil het niet vlotten met de evacuatie. Dan is er ook nog de aantrekkelijke jonge Jeanne (Spaak), die weigert haar ouderlijk huis te verlaten voor een vlucht naar de veiligheid. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Robert Merle. Regisseur Verneuil schetst een weinig heldhaftig beeld van de realiteit van de oorlogsvoering in die donkere dagen.

The Train

1964 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Italië 1964. Oorlogsfilm van John Frankenheimer. Met o.a. Burt Lancaster, Paul Scofield, Jeanne Moreau, Suzanne Flon en Michel Simon.

In briljant zwart-wit gefotografeerde avonturen- annex WO II-film van actiespecialist John Frankenheimer (The French Connection II) kan bogen op een prima cast. Paul Scofield is in een van z'n spaarzame filmrollen een fanatieke, in Vaires (Frankrijk) gestationeerde Duitse officier die verantwoordelijk is voor het transport van geroofde kunstschatten richting Heimat. Als het aan treinmachinist Michel Simon en stationschef Burt Lancaster ligt haalt zijn trein de Frans-Duitse grens niet eens. Jeanne Moreau steelt de show. Als quasi-kwetsbare hotelhoudster biedt ze Lancaster onderdak. 'Waarom zijn mannen toch zo dom,' vraagt ze zich af. 'Waarom moeten ze per se de held uithangen. Voor de vrouwen zit er niks anders op dan thuis te zitten en angstig af te wachten.' Intussen zet ze wel haar eigen leven op het spel.

Un Roi sans divertissement

1963 | Drama

Frankrijk 1963. Drama van François Leterrier. Met o.a. Claude Giraud, Charles Vanel, Colette Renard, Pierre Repp en Albert Rémy.

Een kapitein van de gendarmerie komt in een verlaten hoogvlakte een moord oplossen en ontdekt dat isolement en verveling de moordenaar tot zijn daad hebben gebracht. De eenzame speurtocht doet ook bij hem een gewelddadige agressie groeien waaraan hij ontsnapt door zelfmoord. Gebrek aan actie is het onderwerp van deze film die spanning moet ontlenen aan de beklemming van kale sneeuwlandschappen. De opmerkelijke kleurfotografie slaagt daarin, al wordt het psychologisch niet echt overtuigend gemaakt.

Judex

1963 | Misdaad

Italië​/​​Frankrijk 1963. Misdaad van Georges Franju. Met o.a. Channing Pollock, Francine Bergé, Edith Scob, Michel Vitold en Jacques Jouanneau.

Een corrupte bankier wordt door Judex (Pollock) gesommeerd om een fortuin aan zijn slachtoffers terug te betalen. Hij ensceneert zijn eigen dood om de schuld op Judex te schuiven, die het complot en alle geraffineerde medeplichtigen toch ontmaskert en de onschuldige bankiersdochter behoedt voor uithuwelijking. Een nagenoeg geslaagde reconstructie van de naïviteit en ongebreidelde fantasie van de serie-films van Louis Feuillade. De humor komt niet van de parodie, maar juist van de volkomen serieuze aanpak. De acteurs zijn nogal zwak, op Bergé na als het zich steeds veranderende misdadig brein. Het scenario is van Jacques Champreux en Francis Lacassin. Achter de camera stond Marcel Fradetal.

Ton ombre est la mienne

1962 | Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​Kameroen​/​​Italië 1962. Drama van André Michel. Met o.a. Jill Haworth, Ruos Vanny, Clotilde Joano, Michel Ruhl en Marcello Pagliero.

Een jonge Française is na de oorlog in een Cambodjaans pleeggezin grootgebracht, maar ze wordt als ze volwassen is opgespoord door haar broer in wiens gezin en milieu ze aanpassingsmoeilijkheden krijgt. Ze accepteert het huwelijksaanzoek van een Cambodjaanse jeugdvriend en kiest daarmee definitief voor de door haar opvoeding gekregen identiteit. Het door Han Suyin geschreven scenario laat politiek en racisme buiten beschouwing en concentreert zich op de romance in tegenstrijdige culturen. Het conventioneel acteren maakt de gevoelige toon soms al te sentimenteel, maar de locatie-opnamen zijn fraai en boeiend.

Thérèse Desqueyroux

1962 | Mysterie, Misdaad, Drama

Frankrijk 1962. Mysterie van Georges Franju. Met o.a. Edith Scob, Sami Frey, Renée Devillers, Lucien Nat en Philippe Noiret.

Thérèse (Riva) heeft uit wanhoop over haar sleurbestaan geprobeerd haar man supersaaie Bernard (Noiret) te vergiftigen. Nadat ze is vrij gesproken wil Bernard de familie- eer redden en sluit haar op in een kamer; ook hoopt hij haar motieven te ontdekken, maar vergeefs. Deze sobere aan de roman van François Mauriac zeer getrouwe verfilming krijgt vooral een beklemmende werking door de hoofdrolspelers, waarbij onbegrip en verbetenheid van de echtgenoot verrassend contrasteren met het gemoedelijk voorkomen van Noiret. Riva kreeg de Volpi als Beste Actrice op het festival van Venetië. Het scenario is van Claude Mauriac en regisseur Franju. Het camerawerk is van Raymond Heil en Christian Matras. Mono.

The Longest Day

1962 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1962. Oorlogsfilm van Ken Annakin, Andrew Marton, Bernhard Wicki en Darryl F. Zanuck. Met o.a. John Wayne, Robert Mitchum, Sean Connery, Robert Ryan en Rod Steiger.

De openingsscène van Spielbergs Saving Private Ryan maakte in 1998 nogal wat los bij het publiek: de close-up presentatie van de landing op de stranden van Normandië visualiseerde de ongekende slachting zoals nooit tevoren. In 1962 was The Longest Day even indrukwekkend voor het massaal toegestroomde publiek. Het immense project van producent/co-regisseur Zanuck bracht tientallen steracteurs op de been die met duizenden (echte) soldaten de beslissende slag historisch verantwoord verbeelden. The Longest Day is ook de eerste film in het genre waarin iedereen zijn eigen taal spreekt. Ontzagwekkend qua schaal, maar soms wat steriel.

Mourir à Madrid

1962 | Documentaire, Oorlogsfilm

Frankrijk 1962. Documentaire van Frédéric Rossif. Met o.a. Suzanne Flon, Germaine Montero, Pierre Vaneck, Roger Mollien en Jean Vilar.

De tweede historische montagefilm van deze regisseur (1922- 1990), die dit genre weliswaar goed beheerst maar niet altijd even objectief is. Dit toonbeeld van knip- en plakwerk vertelt op knappe wijze (tekst van Madeleine Chapsal) over de Spaanse burgeroorlog (1936-1939), die een omwenteling in de wereldgeschiedenis aanduidde en de tragedie van Guernica, het optreden van de 'Vijfde Colonne', systematische moordpartijen en een hevige botsing tussen de verschillende ideologieën met zich meebracht. Een zeer sterke tekst, even sterke beelden en indrukwekkende momenten. Werd een klassieker binnen het filmgenre.

Lawrence of Arabia

1962 | Biografie, Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm, Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1962. Biografie van David Lean. Met o.a. Peter O'Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn, Jack Hawkins en Omar Sharif.

Luitenant T.E. Lawrence (O'Toole) leidt tijdens WO I een weinig opwindend bestaan in Caïro, totdat hij, vanwege zijn interesse in de lokale bevolking, in gesprek komt met de Arabische prins Feisal (Guinness), die zich verzet tegen de Ottomaanse strijdkrachten. Tegen alle verwachtingen in lukt het Lawrence een strijdmacht te vormen uit de rivaliserende Arabische stammen en de Turken enkele zware slagen toe te brengen. Monumentaal epos, prachtig gefotografeerd, grote sterren in topvorm en een ijzersterk script. Zeven Oscars, onder andere voor beste film en beste regie. Algemeen beschouwd als een hoogtepunt uit de filmgeschiedenis.

Pleins feux sur l'assassin

1961 | Thriller, Horror

Frankrijk 1961. Thriller van Georges Franju. Met o.a. Pierre Brasseur, Pascale Audret, Jean-Louis Trintignant, Marianne Koch en Dany Saval.

Oude graaf Brasseur besluit zich te wreken op zijn hebzuchtige familie die hem ooit in de steek liet en hij verbergt zich om te sterven. Een ramp voor de erfgenamen, want wanneer het lijk niet gevonden wordt, moeten ze vijf jaar wachten op de erfenis. Om de kosten van het onderhoud van het kasteel te dekken, organiseren ze een klank en lichtspel. Tijdens de repetitie vallen reeds de eerste doden. Een knappe thriller/spookfilm, geschreven door het duo Boileau-Nercejac, bekend van LES DIABOLIQUES. In de handen van Franju werd het een uitdagende zwarte komedie, met een absoluut schitterende climax. De sfeervolle zwart-wit fotografie was in handen van Marcel Fradétel en een jonge Maurice Jarre schreef de muziek. De film werd haast dertig jaar als verloren beschouwd, tot hij per toeval werd teruggevonden in het lab, waar hij opgeborgen was onder de draaititel LE CHATEAU DES MYSTERES.

Les amours célèbres

1961 | Romantiek

Frankrijk 1961. Romantiek van Michel Boisrond. Met o.a. Brigitte Bardot, Alain Delon, Jean-Claude Brialy, Pierre Brasseur en Suzanne Flon.

Deze luxueuze verfilming van romantische stripverhalen biedt gelegenheid tot 'sterren kijken'. Twee van de vier episoden brengen een overbekende pikanterie: een hertog snoept Lodewijk XIV een favoriete af; rivaliteit tussen actrices om roem en rijke aanbidders betekent een kans voor een slimme debutante. Bardot en Delon als tragische Agnès Bernauer en haar prins zijn onbedoeld veel komischer. De acteer-intensiteit van Signoret als de ouder wordende courtisane, die haar geliefde aan zich wil binden door hem met vitriool blind te maken, is een betere film waardig. Scenario van France Roche.

Les Dimanches de Ville-d'Avray

1961 | Drama

Frankrijk 1961. Drama van Serge Bourguignon. Met o.a. Hardy Krüger, Nicole Courcel, Patricia Gozzi, Daniel Ivernel en André Oumansky.

Oorlogspiloot met geheugen verlies en klein weesmeisje vinden elkaar in eigen fantasiewereld. Argwanende omgeving bemoeit zich ermee, met tragische gevolgen. Gevoelige film steunt voor poëtische effecten wat al te zeer op gekunsteld mooie beelden. Won de Oscar voor de Beste Buitenlandse Film.

Le temps du ghetto

1961 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Frankrijk 1961. Drama van Frédéric Rossif.

1939: de Duitsers bezetten Warschau en verdelen de stad in drie gedeelten: een Duitse, een Poolse en een joodse sector. Zeshonderdduizend joden worden in een getto ondergebracht dat ze niet meer mogen verlaten. Wij zijn getuige van hun langzame doodsstrijd: ondervoeding, tyfus, deportaties en wreedheden, totdat het getto in 1943 met dynamiet en vlammenwerpers met de grond gelijk gemaakt wordt. Dit alles heeft tot resultaat dat er maar vijfduizend overlevenden zijn, waarvan er hier enkele aan het woord worden gelaten om aan dit afschuwelijke verhaal een dimensie toe te voegen. Verschrikkelijke contrasten en een zeer grimmige montage. Een klassieker van hetzelfde kaliber als NUIT ET BROUILLARD en MEIN KAMPF. Deze eerste speelfilm van regisseur Rossif (1922-1990) is misschien wel zijn beste.

Le président

1961 | Drama, Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1961. Drama van Henri Verneuil. Met o.a. Jean Gabin, Bernard Blier, Renée Faure, Henri Crémieux en Alfred Adam.

Wie anders dan monstre sacré Jean Gabin kon in 1961 de rol spelen van de fictieve oud-president van Frankrijk Emile Beaufort? Georges Simenon - die naar verluidt het personage baseerde op Georges Clemenceau - zag zijn roman van vier jaar eerder door Gabin en Verneuil op een waardige wijze naar het witte doek getransporteerd. In flashback verteld, toont Le président beslissende fases uit de carrière van een progressieve staatsman die tegenover zijn ex-kabinetschef (Bernard Blier) komt te staan. 'Linkse' dialogenmeester Michel Audiard scherpte Simenons tekst nog iets aan, Verneuil en Gabin doen de rest. Klassiek Frans filmvuurwerk.

Le Soleil dans l'oeil

1961 | Drama

Frankrijk 1961. Drama van Jacques Bourdon. Met o.a. Anna Karina, Georges Descrières, Jacques Perrin, Nadine Alari en Charles Blavette.

Een vertaalster is voor een werkvakantie in een Corsicaans vissersplaatsje, waar een vrijblijvende flirt met een middelbare scholier ver strekkende consequenties heeft, tot haar Parijse minnaar arriveert. De jaloezie-uitbarstingen van de adolescent leiden tot conflicten en dreigende drama's. De fotogenieke locaties en de inzet van Karina in haar rol zijn de voornaamste kwaliteiten van dit dunne psychologische dramaatje, dat ook al niet interessanter wordt omdat de heldin moet kiezen tussen een pedante snob en een hysterische puber.

Les yeux sans visage

1960 | Horror, Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1960. Horror van Georges Franju. Met o.a. Pierre Brasseur, Alida Valli, Juliette Mayniel, Edith Scob en François Guérin.

Na een auto-ongeval is het gezicht van de dochter van een chirurg volledig verminkt. Samen met zijn assistente lokt hij jonge vrouwen in zijn kliniek om hun gezichtshuid op het meisje te transplanteren, operaties die steeds mislukken. Interessante horrorfilm combineert een stijlvol visuele aanpak in de traditie van het expressionisme met een niet nadrukkelijke, klinische benadering van de echte gruweleffecten. (Resultaat: flauwvallers in de bioscoop). Een opmerkelijk geslaagde en oorspronkelijke genrefilm. Regisseur Franju maakte eerder geruchtmakende documentaires, waaronder Le sang des bêtes, over een slachthuis in Parijs.

Recours en grâce

1959 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1959. Drama van Laslo Benedek. Met o.a. Raf Vallone, Emmanuelle Riva, Annie Girardot, Renaud Mary en Fernand Ledoux.

Een deserteur hoopt het respect van zijn geliefde te herwinnen door zich alsnog bij de politie aan te geven. Bij zijn liefdesbetuiging vindt hij de dood. Dit Europese uitstapje van de Hollywoodregisseur resulteert in een sober en effectief misdaaddrama, dat voortreffelijk wordt geacteerd. Het scenario wordt boven de soms ongeloofwaardige melodramatiek uitgetild.

Les Dragueurs

1959 | Drama, Erotiek

Frankrijk 1959. Drama van Jean-Pierre Mocky. Met o.a. Jacques Charrier, Charles Aznavour, Anouk Aimée, Nicole Berger en Estella Blain.

Door de wol geverfde vrouwenjager neemt schuchtere kennis op sleeptouw bij een avond versierpogingen, hoewel beiden de romantische hoop koesteren 'de ware' te ontmoeten. Al hun pogingen lopen in elk opzicht teleurstellend uit. Debutant Mocky haakt in op filmmode van 'losbandige jeugd', om in snel tempo reeks mooie of interessante actrices voor de camera te halen. Film laat katterig gevoel na, minder door strekking van scenario als om ongebruikt laten van alle talent. Vooral rol van Aimée met houten been is regelrechte aanfluiting.

La Main chaude

1959 | Drama, Thriller

Italië​/​​Frankrijk 1959. Drama van Gérard Oury. Met o.a. Jacques Charrier, Macha Méril, Franca Bettoja, Paulette Dubost en Alfred Adam.

Een vrouw van middelbare leeftijd geeft haar spaarduitjes aan haar vriend om de studie van zijn zoon te bekostigen, maar in plaats daarvan geeft hij ze aan zijn doortrapte jonge minnares, die voor haar profiterende vriendje een scooter koopt en zich daarmee ook weer in de nesten werkt. Dit regiedebuut van acteur Oury heeft een scenario vol kettingreacties die in de weinig strakke vormgeving elkaar niet onontkoombaar opvolgen. De rol van de intrigante - die voor Brigitte Bardot geschreven was - was Mérils filmdebuut.

La Corde raide

1959 | Drama, Thriller

Frankrijk 1959. Drama van Jean-Charles Dudrumet. Met o.a. Annie Girardot, François Périer, Georges Descrières, Gérard Buhr en Henri Crémieux.

Een man probeert de minnaar van zijn vrouw uit te schakelen, die inderdaad vemoord wordt. De verdenking valt op hem, maar wordt afgewenteld als het slachtoffer zelf een misdadiger blijkt te zijn. Deze rommelig uitgewerkte debuutfilm met de overbekende dubbele bodems en formeel loze pretenties, is quasi nouvelle vague. De hoofdrolspelers maken het een en ander goed.

La Bête à l'affut

1959 | Drama, Misdaad

Frankrijk 1959. Drama van Pierre Chenal. Met o.a. Françoise Arnoul, Henri Vidal, Gaby Sylvia, Michel Piccoli en Madeleine Barbulée.

Een uit de gevangenis ontsnapte misdadiger zoekt een schuilplaats bij een jonge weduwe, aan wie hij voorgeeft onschuldig veroordeeld te zijn. De verliefde vrouw weigert zijn doortraptheid in te zien, tot hij voor haar ogen door de politie wordt neergeschoten. De zwaar aangezette regie verzekert de beide hoofdrollen van suggestieve erotische spanning, maar weinig méér.

La Tête contre les murs

1958 | Drama

Frankrijk 1958. Drama van Georges Franju. Met o.a. Jean-Pierre Mocky, Anouk Aimée, Paul Meurisse, Pierre Brasseur en Charles Aznavour.

Een vader laat zijn zoon die hem heeft willen bestelen opnemen in een psychiatrische inrichting waar tegenstrijdige ideeën zijn over de behandeling van de patiënten. Nadat de jongen zich vergeefs tegen therapie heeft verzet probeert hij te ontsnappen. Zowel het acteren van Mocky als het door hem geschreven scenario doet de roman van Hervé Bazin onvoldoende recht, maar de regie van documentarist Franju en de fotografie van Eugen Shüfftan geven de film een beklemmende sfeer. De eerste dramatische rol van Aznavour als medepatiënt.

Le Feu aux poudres

1957 | Drama, Misdaad

Frankrijk 1957. Drama van Henri Decoin. Met o.a. Raymond Pellegrin, Françoise Fabian, Charles Vanel, Peter van Eyck en Pierre Louis.

Politieman wordt verliefd op de vrouw van een smokkelaar die - onwetend van de ontrouw - vriendschap met hem sluit en hem medeplichtig wil maken. Ontdekking leidt tot een gewapende confrontatie die door politie-ingrijpen net niet voorkomen kan worden. Bekwame regie en spelprestaties geven aan het doorsnee misdaadverhaal spanning hoewel het tempo aan de trage kant is.

Toute la mémoire du monde

1956 | Documentaire

Frankrijk 1956. Documentaire van Alain Resnais.

Het geheugen van de mens is beperkt. Daarom werden steeds herinneringen op papier vastgelegd. Zo ontstonden boeken. Maar men had schrik dat deze boeken verloren zouden gaan. Dus bouwde men vestingen om ze te beschermen. Deze werden bibliotheken genoemd. Een van die bewaarplaatsen voor boeken is de Bibliothèque Nationale de France in Parijs. Dagelijks komen hier duizenden uitgaven binnen: kranten, tijdschriften, pamfletten, essays, mémoires, romans, strips, enz. Reeds vanaf de 16e eeuw is dit instituut in de weer om alles wat in Frankrijk in druk verschijnt te verzamelen, te catalogeren, te deponeren, te indexeren. Het geheugen van de wereld, opgeslagen in meer dan honderd kilometer boekenrekken. Resnais brengt een onvergetelijk beeld van de werking van deze mega-bibliotheek, waar iedereen terecht kan om wat dan ook op te zoeken. Ook al is er sinds de realisatie van zijn film heel wat verandert, toch heeft deze documentaire een unieke uitstraling, die iedereen die van boeken houdt naar de keel zal grijpen. Rémo Forlani schreef het scenario en de commentaar werd ingesproken door Jacques Dumesnil. De muziek van Maurice Jarre wordt gedirigeerd door Georges Delerue. Sfeervolle fotografie van Ghislain Cloquet. Een waar juweeltje dat reeds een voorbode is van het latere werk van deze talentrijke regisseur.