Jack Nicholson (1937): regie, cast en scenario.
Er zijn 67 films gevonden.

How Do You Know

2010 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2010. Romantische komedie van James L. Brooks. Met o.a. Reese Witherspoon, Paul Rudd, Owen Wilson en Jack Nicholson.

Professioneel softbalspeelster Lisa (Witherspoon) zit aan het eind van haar sportcarrière, en heeft een zelfingenomen vriendje (Wilson). George (Rudd) hangt een rechtzaak boven het hoofd, en heeft een dominante vader (Nicholson). Romantische komedie heeft weinig meer te bieden dan prima acteurs (Wilson is altijd leuk als leeghoofdige narcist), die allemaal binnen hun comfort zone blijven. Regisseur Brooks maakte met Nicholson eerder Terms of Endearment en As Good as It Gets, films die meer te bieden hadden dan dit gezellige niemendalletje.

The Bucket List

2007 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 2007. Drama van Rob Reiner. Met o.a. Jack Nicholson, Morgan Freeman, Sean Hayes, Beverly Todd en Rob Morrow.

Twee zwaar zieke mannen ontmoeten elkaar in het ziekenhuis, het is irritatie op het eerste gezicht. Maar als ze na een tijdje weer naar huis mogen vraagt puissant rijke Edward (Nicholson) of Carter (Freeman) mee wil gaan op een reisje om, voordat ze doodgaan, alle leuke dingen te doen die ze altijd nog een keer wilden doen. Carter laat zich overhalen. Met acteurs als Freeman en Nicholson kan er weinig fout gaan, natuurlijk, al laten de heren weinig nieuwe kanten van zichzelf zien. Tikje voorspelbaar en sentimenteel, maar verder de moeite waard.

The Departed

2006 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten​/​​Hongkong SAR van China 2006. Misdaad van Martin Scorsese. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg en Martin Sheen.

Met The Departed keerde Martin Scorsese terug naar zijn beste, grimmige films uit de jaren zeventig, zoals Mean Streets en Taxi Driver. In het hedendaagse Boston infiltreert agent Billy Costigan (DiCaprio) in het criminele Iers-Amerikaanse milieu. Maffiabaas Frank Costello (een fabuleuze Nicholson) heeft een informant bij de politie. Twee mollen, dus, maar wie valt het eerst door de mand? The Departed is een remake van de Hongkongse filmhit Infernal Affairs (Andrew Lau, 1999) en tegelijk een ruw portret van hedendaags Amerika. Scorsese laat tussen de zwartgalligheid door toch wat hoop doorsijpelen en kreeg eindelijk zijn langverwachte Oscar.

Something's Gotta Give

2003 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2003. Romantische komedie van Nancy Meyers. Met o.a. Jack Nicholson, Diane Keaton, Amanda Peet, Keanu Reeves en Frances McDormand.

Scenariste/regisseuse Meyers (Holiday) schreef de twee hoofdkarakters van Something's Gotta Give met Jack Nicholson en Diane Keaton voor ogen. Dat zorgde ervoor dat de rollen van Nicholson en Keaton als gegoten zitten en dat de acteurs gemakkelijk in topvorm kwamen. Ze maken vergeeflijk dat de plot van deze romantische komedie ritselt van de kunstmatige ingrepen en overdreven bijpersonages. Nicholson speelt rokkenjager Harry, die in het vakantiehuis van zijn nieuwste veel te jonge verovering (Peet) stuit op haar moeder Erica (Keaton). Door omstandigheden komen de arrogante Harry en de zelfstandige, man-schuwe Erica alleen in het huis te zitten - wat natuurlijk vonken geeft.

Anger Management

2003 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2003. Komedie van Peter Segal. Met o.a. Adam Sandler, Jack Nicholson, Marisa Tomei, John Turturro en Woody Harrelson.

Dave Buznik (Sandler) is een rustige zakenman. Of is hij wel zo rustig? Tijdens een vliegreis vraagt hij de stewardess keurig om een drankje, waarop zij antwoordt: 'Calm down, sir!'. Voor Dave het weet is hij gearresteerd en wordt hij veroordeeld tot een cursus 'omgaan met woede', waarbij dr Buddy Rydell (Nicholson) aantreedt als psychiater. Het verhaal speelt een bijrol, en dat moet ook wel in een komedie met grootheden Sandler en Nicholson tegenover elkaar. Sandler speelt met zijn film-alter ego van braverik met onderdrukte woede, Nicholson speelt met zijn imago van ster met woedeuitbarstingen. In de VS werd Anger Management een grote hit.

About Schmidt

2002 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 2002. Drama van Alexander Payne. Met o.a. Jack Nicholson, Hope Davis, Kathy Bates, Dermot Mulroney en Howard Hesseman.

Regisseur Alexander Payne (Election, Sideways) maakt films met groot mededogen voor mensen die vast komen te zitten in de puinhoop van hun eigen leven. In About Schmidt speelt Nicholson een pensionado, die na de dood van zijn vrouw op drift raakt. Hij stapt in zijn glimmende twaalf meter lange camper en begint te rijden. Maar waarheen? Nicholson speelt prachtig de stille wanhoop van een man die slechts in brieven aan een Tanzaniaans pleegkind ('dear Ndugu') zijn hart kan luchten. Deels gefilmd in Payne's geboorteplaats, Omaha, Nebraska.

The Pledge

2001 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 2001. Thriller van Sean Penn. Met o.a. Jack Nicholson, Robin Wright, Aaron Eckhart, Sam Shepard en Mickey Rourke.

In het winterse landschap van Nevada wordt het gruwelijk verminkte, levenloze lichaam gevonden van een jong meisje. Rechercheur Jerry Black, slechts zes uur verwijderd van zijn pensionering, vertelt het vreselijke nieuws aan de ouders, en doet ze de plechtige belofte dat hij de dader zal vinden. Verfilming van de roman Das Versprechen van Friedrich Dürrenmatt, een zwartgallige aanvulling op Dürrenmatts scenario voor de klassieke misdaadfilm Es geschah am hellichten Tag (1958). Regisseur Penn zet de kijker regelmatig bekwaam op het verkeerde been, Nicholson is in topvorm.

Stanley Kubrick - A Life in Pictures

2001 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 2001. Documentaire van Jan Harlan. Met o.a. Christiane Kubrick, Woody Allen, Martin Scorsese, Steven Spielberg en Jack Nicholson.

Een paar jaar na de dood van Kubrick maakte zijn vertrouwde medewerker, uitvoerend producent en zwager Jan Harlan deze documentaire. De film geeft een inkijkje in de werkwijze van deze lastige perfectionist, er worden bewonderaars aan het woord gelaten, maar ook acteurs die vertellen hoe moeizaam het was om met het genie samen te werken. Interessant voor cinefielen.

As Good as It Gets

1997 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1997. Komedie van James L. Brooks. Met o.a. Jack Nicholson, Helen Hunt, Greg Kinnear, Cuba Gooding Jr. en Skeet Ulrich.

Melvin (Nicholson) is een neurotische misantroop die vooral een hekel heeft aan homoseksuelen en honden. Carol (Hunt) is de enige serveerster in zijn vaste restaurant die hem wil bedienen. Ook zij tobt met privé-problemen. Simon (Kinnear) is Melvins homoseksuele buurman, een recent mishandelde kunstenaar wiens hondje tijdelijk onderdak vindt bij Melvin. Deze aanvankelijk lekker venijnige komedie krijgt uiteindelijk toch een tamelijk conventioneel einde. Maar de hoofdrolspelers zijn uitstekend, Nicholson en Hunt kregen een Oscar voor hun rol.

The Evening Star

1996 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1996. Drama van Robert Harling. Met o.a. Shirley MacLaine, Juliette Lewis, Miranda Richardson, Bill Paxton en Marion Ross.

Shirley MacLaine won een verdiende Oscar voor haar rol als Aurora in Terms of endearment. In het vervolg op die film doet zij opnieuw haar best, maar de glans is van de setting af en zelfs van haar spel, met dank aan scriptschrijver/regisseur Harling. The evening star is niet veel meer dan een te lange sitcom waarin bekende gezichten futiele gesprekken hebben. Lewis speelt de kleindochter van Aurora die het haar oma net zo moeilijk wil maken als haar overleden moeder (in 'Terms' gespeeld door Debra Winger). Intussen kan controlfreak Aurora nog steeds haar grote liefde niet vinden, dus is het wachten op het gave astronaut-personage van Jack Nicholson. Die komt uiteindelijk in beeld, levert enkele krachtige regels en verdwijnt weer, waarna de film nog lang doorgaat. (IdH/VPRO Gids)

Mars Attacks!

1996 | Komedie, Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten 1996. Komedie van Tim Burton. Met o.a. Jack Nicholson, Glenn Close, Annette Bening, Pierce Brosnan en Rod Steiger.

Wanneer wezentjes van Mars landen op onze planeet heeft de Amerikaanse president (Nicholson, in vorm) een boodschap van vrede en vriendschap: 'Why can't we work out our differences? Why can't we work things out? Little people, why can't we all just get along?' Maar de Martianen zijn op oorlogspad, en hebben een Dodelijke Straal. Mars Attacks! ademt de sfeer van een jaren vijftig sciencefiction B-film en onderscheidt zich door z'n humor en uitbundige art direction van doorsnee sf-actie. Een van de leukere films uit het wisselende oeuvre van Burton (Batman, Edward Scissorhands).

Blood and Wine

1996 | Film noir, Thriller, Drama, Misdaad

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1996. Film noir van Bob Rafelson. Met o.a. Jack Nicholson, Michael Caine, Jennifer Lopez, Stephen Dorff en Judy Davis.

Regisseur Rafelson beschouwt deze moderne film noir als het laatste deel van een trilogie die hij samen met Nicholson maakte en die ook Five easy pieces en The king of Marvin Gardens omvat. Nicholson speelt Alex Gates, een wijnhandelaar in Florida wiens professionele- en familieleven een puinhoop is. Hij meent het tij te keren door met een (ernstig zieke) Britse inbreker (Caine) een kostbare halsketting te stelen en er dan met de Cubaanse huishoudster (Lopez) vandoor te gaan. We verklappen alvast dat er veel fout gaat. De meningen waren destijds verdeeld over deze misdaadfilm, maar er valt hoe dan ook veel te genieten van de goede cast.

The Crossing Guard

1995 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1995. Thriller van Sean Penn. Met o.a. Jack Nicholson, David Morse, Anjelica Huston, Robin Wright en Piper Laurie.

Door verdriet verteerde man (Nicholson) is vastbesloten wraak te nemen op de man (Morse) die zijn dochter doodreed. Spijtig dat de acteurs het met de regie én het script van Sean Penn moeten doen die absoluut geen gevoel voor hoofdlijnen heeft. Er zijn films die het puur van acteurs moeten hebben en dit is er zo één. Nicholson zorgt weer voor een onwaarschijnlijk donkere vertolking, Huston is fascinerend als zijn ex-vrouw, maar helaas is ze weinig in beeld. De camera van Vilmos Zsigmond heeft een zwak voor shots van bruggen bij zonsopgang. De film ging in wereldpremière op het festival van Venetië in 1995, maar viel buiten de prijzen.

Wolf

1994 | Horror, Thriller, Fantasy

Verenigde Staten 1994. Horror van Mike Nichols. Met o.a. Jack Nicholson, Michelle Pfeiffer, James Spader, Kate Nellingan en Richard Jenkins.

Op een avond wordt uitgever Will Randall (Nicholson) gebeten door een wolf. Het lijkt een incident van niks, maar al gauw verandert Will: zijn zintuigen zijn tot in het krankzinnige ontwikkeld en op onverwachte plekken groeit haar. Will is een weerwolf geworden. Nichols, een van Amerika's meest veelzijdige regisseurs, maakt geen horrorfilm maar verplaatst het gegeven van de weerwolf naar de zakenwereld waar beestachtige praktijken niet ongewoon zijn. Het resultaat is eerder ironisch dan eng. Nicholson geniet zichtbaar van zijn rol waarin hij transformeert van een uitgebluste oudere man in een energiek, wellustig wolfmens. Pfeiffer daarentegen heeft een tamelijk ondankbare rol als mooie miljonairsdochter.

Man Trouble

1992 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1992. Romantische komedie van Bob Rafelson. Met o.a. Jack Nicholson, Ellen Barkin, Harry Dean Stanton, Beverly D'Angelo en Michael McKean.

Een operazangeres (Barkin) wordt bedreigd en huurt een aan lager wal geraakte hondentrainer (Nicholson) in om haar te beschermen. Na aanvankelijke wederzijdse afkeer bloeit er iets moois tussen de twee. Nicholson, die onder de regie van Rafelson met een script van Carole Eastman aan de slag gaat, dat kan iets prachtigs opleveren, weten we sinds het meesterwerk Five Easy Pieces. Maar wat viel dat tegen bij deze film. Distributeur 20th Century Fox durfde zelfs geen persvoorstellingen voor de film te organiseren en Man Trouble flopte vreselijk.

Hoffa

1992 | Biografie, Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1992. Biografie van Danny DeVito. Met o.a. Jack Nicholson, Danny DeVito, Armand Assante, J.T. Walsh en John C. Reilly.

Film over het leven van de legendarische Amerikaanse vakbondsleider James (Jimmy) Hoffa: hoe hij tijdens de depressiejaren aan de macht kwam, hoe hij in de georganiseerde misdaad terecht kwam, hoe Robert Kennedy hem op het ministerie van justitie het vuur aan de schenen legde, hoe hij van de Brotherhood of Teamsters een gigantische vakbond met 2,3 miljoen leden maakte en het pensioenfonds spijsde met elf miljard dollar. In 1975 verdween hij spoorloos en zijn dood werd nooit opgehelderd. Scenario van David Mamet bevat knappe dialogen maar vergaloppeert zich qua structuur met over en weer springende flash-backs, te weinig dramatische karakteruitdieping, een te grote rol voor DeVito als Hoffa's rechterhand en manusje van alles. Gelukkig speelt Nicholson Hoffa, die hij neerzet als een straatvechter, een vuilbek met redenaarstalent, een gehaaide onderhandelaar en een charismatische mediafiguur die alle registers opentrekt. Als biopic een interessante mislukking.

A Few Good Men

1992 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1992. Drama van Rob Reiner. Met o.a. Tom Cruise, Jack Nicholson, Demi Moore, Kevin Bacon en Kiefer Sutherland.

Onderhoudende en succesvolle Hollywoodfilm, waarin militair advocaten Daniel Kaffee (Cruise) en JoAnne Galloway (Moore) moeten zien te bewijzen dat ijzervreter kolonel Nathan R. Jessup (Nicholson) verantwoordelijk is voor de moord op een jonge marinier. Ze worden niet heel serieus genomen op de basis, waar Jessup geliefd en gevreesd is. Een studiobaas vroeg aan scenarist Aaron Sorkin waarom Galloway geen mannelijk personage was, als ze toch niet met Kaffee in bed zou duiken. Sorkin antwoordde dat 'slapen met Tom Cruise' niet de enige nuttige toepassing van vrouwen in een film was. Vier Oscarnominaties.

The Two Jakes

1990 | Misdaad, Film noir, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1990. Misdaad van Jack Nicholson. Met o.a. Jack Nicholson, Harvey Keitel, Meg Tilly, Madeleine Stowe en Eli Wallach.

Jake Gettis krijgt als privé-detective vooral echtscheidingszaken. Zijn voiceover vertelt ons dat deze zaken vaak in andersoortige zaken overgaan. In een moordzaak bijvoorbeeld, wanneer zijn cliënt iemand neerknalt. Zaken uit het verleden van detective Gettis dienen zich eveneens aan. Dat hoort ook zo, want The Two Jakes is het langverwachte vervolg op de moderne klassieker Chinatown (1975), waarin Nicholson ook de hoofdrol vertolkte. De film ademt midlife crisis, een post-WO II vermoeidheid die cameraman Zsigmond overbrengt door veel geel en rood licht te schieten, alsof het altijd ondergaande zon is. De kijker moet de vermoeidheid zelf lijfelijk ondergaan, want The Two Jakes is weliswaar knap en subtiel geschreven, maar is lang en kabbelt kalmpjes voort.

Batman

1989 | Sciencefiction, Actiefilm, Avonturenfilm, Fantasy, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1989. Sciencefiction van Tim Burton. Met o.a. Michael Keaton, Jack Nicholson, Kim Basinger, Pat Hingle en Robert Wuhl.

De boeven in Gotham zijn verontrust: sinds enige tijd worden ze belaagd door een duistere wreker in een hightech-vleermuispak. Tim Burton gaf een mooie eigen draai aan de stripheld, geholpen door stemmig donkere, Oscarwinnende art direction en sfeervolle muziek van Danny Elfman. Nicholson, ijzersterk als meestermisdadiger The Joker, liet in zijn contract opnemen dat hij niet voor tien uur 's ochtends op de set hoefde te verschijnen. En verdiende zestig miljoen dollar voor de klus. Er kwamen vervolgfilms, maar pas met Christopher Nolans Dark Knight-trilogie werd dit niveau weer gehaald.

The Witches of Eastwick

1987 | Komedie, Romantiek, Fantasy

Verenigde Staten 1987. Komedie van George Miller. Met o.a. Jack Nicholson, Cher, Susan Sarandon, Michelle Pfeiffer en Veronica Cartwright.

Drie jonge vrouwen in Eastwick, een rustig plaatsje waar werkelijk geen enkele leuke man rondloopt, mijmeren op een avond over de ideale vent. Dan klinkt er een donderslag, en de volgende dag komt er een intrigerende vreemdeling in de stad wonen, genaamd Daryl Van Horne. Hij lijkt aanvankelijk niet erg op de man van hun dromen, maar heeft onvermoede kwaliteiten. Geslaagde komedie, met leuke rollen voor Cher, Sarandon en Pfeiffer. Maar de show wordt gestolen door Nicholson als vadsige, maar toch onweerstaanbare duivel. Gebaseerd op een roman van John Updike.

Ironweed

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Hector Babenco. Met o.a. Jack Nicholson, Meryl Streep, Carroll Baker, Michael O'Keefe en Diane Venora.

Albany, New York tijdens de depressie in 1938. Nicholson verliet zijn gezin, nadat hij per ongeluk de dood veroorzaakte van hun jongste zoontje. 22 jaar lang zwierf hij rond en nu komt hij terug in zijn stad waar hij ooit zijn thuis had en trekt nu op met de zieke, aan lager wal geraakte zangeres Streep en de simpele Waits. Een bezoek aan zijn vrouw Baker wordt een fiasco. Zij wil hem wel terug, maar zijn twee andere kinderen willen niets van hem weten. William Kennedy schreef zelf de bewerking voor de film van zijn bestseller, waarmee hij de Pulitzer-prijs won en het is vooral de sterke vertolking van Nicholson en Streep, spelprestaties in rollen die je niet van ze verwacht zou hebben, die de film dynamisch laten voortbewegen, terwijl Waits een grootse rol weggeeft. De camera van Lauro Escorel registreert alles zonder veel warmte, maar met een groot gevoel voor dramatiek. Amerikaans regiedebuut van Babenco.

Broadcast News

1987 | Komedie

Verenigde Staten 1987. Komedie van James L. Brooks. Met o.a. Holly Hunter, William Hurt, Albert Brooks, Robert Prosky en Jack Nicholson.

Werken tegen een deadline is een kick. De adrenaline gaat stromen, je overstijgt jezelf en als ie gehaald wordt voel je je geweldig. Een Amerikaanse journaliste (Hunter) is eraan verslaafd, zij en haar collega's léven voor het vak. Heel vervelend dus, dat de baan van anchorman naar een knappe maar onbenullige sportverslaggever (Hurt) gaat. Broadcast News geeft een leuk inkijkje in de snelle wereld van het Amerikaanse tv-nieuws, met een snufje seks, een beetje vriendschap, wat afgunst en vooral veel lekkere deadlinestress.

Heartburn

1986 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1986. Komedie van Mike Nichols. Met o.a. Meryl Streep, Jack Nicholson, Jeff Daniels, Maureen Stapleton en Stockard Channing.

Een schrijfster, zwanger van haar tweede kind, ontdekt dat haar man een verhouding met een andere vrouw heeft. De pittige, intelligente tragikomedie profiteert van de acteerprestaties van Streep en Nicholson, hoewel nooit echt duidelijk wordt waarom deze twee ooit op elkaar gevallen zijn. Het script is van Nora Ephron, gebaseerd op haar autobiografische roman.

Prizzi's Honor

1985 | Komedie, Misdaad, Drama, Thriller, Romantiek

Verenigde Staten 1985. Komedie van John Huston. Met o.a. Jack Nicholson, Kathleen Turner, Anjelica Huston, Robert Loggia en Michael Lombard.

De niet zo bijster slimme Nicholson heeft zich ingetrouwd in de machtige maffia-clan Prizzi, maar zijn huwelijk met Huston is op de klippen gelopen. Als hij verliefd wordt op accountant-vamp Turner, heeft hij niet direct door dat hij te maken heeft met een ijskoude killer, die de Prizzi`s op hem hebben afgestuurd. Nu moet hij de eer van een Prizzi redden - dat is niet zo eenvoudig! Een heerlijke zwarte komedie waarin Huston zonder enige eerbied (en waarom ook niet) een schitterende karikatuur van de Newyorkse maffia heeft neergezet en zonder schaamte stijlbeelden heeft gepikt van Coppola. De hoofdrollen en regie zijn uitmuntend. Richard Condon bewerkte met Janet Roach zijn eigen boek. Prachtige fotografie van Andrzej Bartkowiak.

Terror in the Aisles

1984 | Horror

Verenigde Staten 1984. Horror van Andrew J. Kuehn en Andrew Kuehn. Met o.a. Nancy Allen, Donald Pleasence, Clint Eastwood, Jack Nicholson en Anthony Perkins.

Pleasence en Allen leiden ons door een doolhof van beroemde en minder beroemde horrorscènes uit 63 films. Van THE EXORCIST tot CARRIE, JAWS, POLTERGEIST, SCANNERS, PSYCHO en ABBOTT & COSTELLO MEET FRANKENSTEIN. Niet bepaald origineel en de vraag is: voor welk publiek? Griezelfanaten kennen deze scènes en wie niet van het genre houdt, kijkt toch niet. Enkele fragmenten werden opvallend origineel in elkaar verwerkt, maar die kunnen de film niet redden. Voor de montage tekende Gregory McClatchy. Commentaar en scenario zijn afkomstig van Margery Doppelt. John A. Alonzo stond in voor het nieuwe beeldmateriaal.

Terms of Endearment

1983 | Drama

Verenigde Staten 1983. Drama van James L. Brooks. Met o.a. Shirley MacLaine, Debra Winger, Jack Nicholson, Jeff Daniels en John Lithgow.

Jeff Daniels - in de film veelzeggend Flap geheten - speelt de rol van (aanstaande) echtgenoot van Debra Winger. Hij is lomp, ontrouw en hij heeft (in dit geval is dat een minpunt) een bloedhekel aan Shirley MacLaine, zijn schoonmoeder die met dochterlief een gecompliceerde maar warme relatie onderhoudt. Daniels had het niet getroffen met zijn bijrol. Nog jaren later werd zijn gedrag in Terms of Endearment hem nagedragen. De rest van de cast kon rekenen op de sympathie van het kijkerspubliek. Debra Winger is dan ook heerlijk tragisch, MacLaine overtuigend bits en gevoelig tegelijk, en Jack Nicholson is (als de ex-astronaut die MacLaine het hof maakt) minder macho dan gewoonlijk. Veel Oscars. Maar Daniels werd niet eens genomineerd.

The Border

1982 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1982. Thriller van Tony Richardson. Met o.a. Jack Nicholson, Harvey Keitel, Valerie Perrine, Warren Oates en Elpidia Carrillo.

Kritische film over het hypocriete Amerikaanse immigratiebeleid. Grensofficier Charlie (Nicholson) wordt geconfronteerd met de corrupte praktijken van zijn collega's, die om het hardst Mexicaanse illegalen chanteren. Onder druk van zijn leeghoofdige, geldbeluste vrouw (Perrine) doet Charlie in eerste instantie mee, maar al snel kan hij het onrecht niet meer verdragen. Somber stemmend drama, waarin Nicholson niet één keer zijn beroemde grijns grijnst, en de semi-goede afloop nauwelijks enige verlichting biedt. Prachtige soundtrack van Ry Cooder.

The Postman Always Rings Twice

1981 | Thriller, Misdaad, Film noir, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1981. Thriller van Bob Rafelson. Met o.a. Jack Nicholson, Jessica Lange, John Colicos, Michael Lerner en John P. Ryan.

Volgens velen is deze verfilming van het boek van James M. Cain onvergelijkbaar met de versie uit 1946 (met Lana Turner en John Garfield) of de eerdere, Italiaanse Ossessione. Kan wezen, maar dat neemt niet weg dat acteurs Nicholson en Lange en scenarist David Mamet uitstekend overweg kunnen met dit noir verhaal over een scharrelaar die zich verslingert aan een vrouw in een wegrestaurant en met haar een plan bedenkt om haar Griekse man te vermoorden. Ruw, expliciet, gewelddadig, maar ook fascinerend. Let op een vroege rol van Anjelica Huston.

Reds

1981 | Historische film, Drama, Biografie, Romantiek

Verenigde Staten 1981. Historische film van Warren Beatty. Met o.a. Warren Beatty, Diane Keaton, Maureen Stapleton, Edward Herrmann en Jerzy Kosinski.

Warren Beatty is regisseur, co-scenarist, hoofdrolspeler en producent van dit geruchtmakende portret van de Amerikaanse journalist John Reed, die naam maakte met zijn verslaggeving over de Russische Oktoberrevolutie. Nogal link om in het Amerika van Reagan een (dure) film uit te brengen over een rooie rakker annex revolutionaire coryfee. Beatty kon er niet mee zitten, gebiologeerd als hij was door zijn hoofdpersoon. In Reds draait het vooral om de love story tussen Reed en de vrijgevochten activiste Louise Bryant (Keaton) waarbij de politieke geschiedenis dienst doet als fraai doortekend decor. Oscar voor beste regie, beste fotografie en beste vrouwelijke bijrol (Stapleton).

The Shining

1980 | Horror, Thriller, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1980. Horror van Stanley Kubrick. Met o.a. Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Scatman Crothers en Barry Nelson.

Schrijver (Nicholson) omhelst het aanbod in de winter op een afgelegen hotel in Colorado te passen. Hij denkt zo in alle rust te kunnen werken, maar dat pakt anders uit: hij heeft nog geen letter op papier of hij begint zijn verstand te verliezen. IJzersterke Stephen King-verfilming (niet in de laatste plaats door Nicholsons geweldige spel), destijds niet onverdeeld enthousiast ontvangen, bereikte later cultstatus. Let op de schitterende openingsbeelden en de sequenties waarin de camera op driewieler-hoogte het telepathisch begaafde zoontje volgt, dat op eigen houtje het verlaten hotel verkent.

Making 'The Shining'

1980 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 1980. Documentaire van Vivian Kubrick. Met o.a. Jack Nicholson, Stanley Kubrick, Danny Lloyd, Scatman Crothers en Shelley Duvall.

Een zeer persoonlijke kijk achter de schermen bij het draaien van Stanley Kubrick's THE SHINING, gemaakt door diens toen achttien-jarige dochter Vivian. Het was duidelijk de bedoeling meer een indruk te schetsen van de sfeer en stemming op de set dan het maken van een reportage. Zo zien we een ontspannen Jack Nicholson zich in zijn hotelkamer klaarmaken om naar de set te vertrekken, terwijl hij rustig praat met de onzichtbare Vivian. We zien de voorbereidingen van de beroemde bijl-scène en van de balsequentie. We volgen de gezondheidstoestand van Shelley Duvall die regelmatig een inzinking kreeg tijdens de zes maanden durende draaiperiode. James Mason bezoekt de set en Vivian interviewt de belangrijkste medewerkers, w.o. vanzelfsprekend haar vader en diens moeder Gert. Soms gaat Vivian heel eigenzinnig te werk, echt in de voetsporen van haar legendarische vader. De film was eigenlijk niet bedoeld om aan het publiek getoond te worden, maar op verzoek van het BBC-programma Arena monteerde Vivian deze versie.

Roger Corman; Hollywood's 'Wild Angel'

1978 | Documentaire

Verenigde Staten 1978. Documentaire van Christian Blackwood. Met o.a. David Carradine, Peter Fonda, Jack Nicholson, Joe Dante en Dennis Hopper.

Dit portret van veel- en snelfilmer Roger Corman geeft een goed inzicht in diens ideeën en werkwijze. Deze documentaire werd net zo handig gemaakt als een Corman-produktie en is door zijn snelheid en het gebruik van 'trailers' informatief en goed amusement.

Goin' South

1978 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1978. Western van Jack Nicholson. Met o.a. Jack Nicholson, Mary Steenburgen, Christopher Lloyd, John Belushi en Veronica Cartwright.

Een vermakelijke western-komedie, waar niet iedereen van zal genieten, met Nicholson die zich redt uit een lynchpartij door met een oude vrijster te trouwen. Steenburgen is verfrissend apart in haar speelfilmdebuut. Belushi's teleurstellend kleine rolletje is grappig.

The Missouri Breaks

1976 | Western

Verenigde Staten 1976. Western van Arthur Penn. Met o.a. Marlon Brando, Jack Nicholson, Kathleen Lloyd, Randy Quaid en Frederick Forrest.

Montana omstreeks 1880. Als Tom Logan (Nicholson), de leider van een agressieve bende paardendieven, een ranch koopt om als uitvalsbasis voor zijn activiteiten te gebruiken huurt een van zijn buren de excentrieke huurmoordenaar Lee Clayton (Brando) in om af te rekenen met de dieven. Schitterende anti-western die traag, maar fascinerend verloopt. Niet iedereen waardeerde het bizarre personage van Brando, of de abrupte overgangen tussen humor en ernst. The Missouri Breaks flopte jammerlijk en Penn (Bonnie and Clyde, Little Big Man) maakte daarna vijf jaar geen film.

The Last Tycoon

1976 | Biografie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1976. Biografie van Elia Kazan. Met o.a. Robert De Niro, Tony Curtis, Robert Mitchum, Jeanne Moreau en Jack Nicholson.

Deze verfilming van F. Scott Fitzgeralds onafgemaakte laatste roman balanceert soms op het randje van onverschilligheid, maar de kracht van de acteurs maakt veel goed. De film profiteert van De Niro`s grootse en weinig stereotiepe rol als een arrogante en succesvolle Hollywood-producent die efficiënt zijn studio runt, eigenwijze regisseurs begeleidt en nerveuze acteurs opvangt. Tot hij een tot mislukken gedoemde liefde opvat voor een aantrekkelijk, jong meisje en zijn wereld van macht en controle ineenstort. Geïnspireerd op het leven van de legendarische producent Irving Thalberg.

Tommy

1975 | Musical, Komedie, Fantasy, Drama

Verenigd Koninkrijk 1975. Musical van Ken Russell. Met o.a. Roger Daltrey, Oliver Reed, Ann-Margret, Elton John en Tina Turner.

Cult wat de klok slaat in ­Russells Tommy, een doldrieste rockmusical over de dove en blinde Tommy (The Who-zanger Roger Daltrey) die kort na de dood van zijn vader door de dokter (Jack Nicholson) wordt afgeschreven als een hopeloze zaak. Totdat Tommy de flipperkampioen (Elton John) ­verslaat. Zijn flipperkastkunsten maken hem tot een goeroe maar hij kan niet overweg met zijn sterstatus. Een audiovisuele trip met liedjes van onder meer Pete Townshend, Eric Clapton, Tina ­Turner, Keith Moon en Elton John. Winnaar van de Golden ­Globe voor beste musical/comedy.

The Fortune

1975 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1975. Komedie van Mike Nichols. Met o.a. Jack Nicholson, Warren Beatty, Stockard Channing, Florence Stanley en Richard B. Shull.

Grootheden Jack Nicholson en Warren Beatty schitteren als twee boezemvrienden die in de onderlaag van de Roaring Twenties hun slag proberen te slaan ten koste van rijke erfgename Stockard Channing. The fortune is fantastisch aangekleed met veel aandacht voor historisch detail. Jack en Warren halen samen het onderste uit de kan maar begenadigd regisseur Mike Nichols kreeg het niet voor elkaar om de gehoopte dijenkletser af te leveren. Warren scoorde in hetzelfde jaar met Shampoo en Jack maakte filmgeschiedenis met One flew over the cuckoo's nest.

Professione: reporter

1975 | Drama, Experimenteel, Thriller

Frankrijk​/​​Spanje​/​​Italië​/​​Verenigde Staten 1975. Drama van Michelangelo Antonioni. Met o.a. Jack Nicholson, Maria Schneider, Ian Hendry, Jenny Runacre en Ambroise Bia.

Een tv-reporter krijgt door het overlijden van een mede- hotelgast de kans om met diens identiteit een nieuw leven te beginnen. Hij merkt dat de dode wapens geleverd heeft aan de derde wereld en krijgt diens belagers achter zich aan, plus zijn eigen echtgenote en chef. Deze opzettelijk hermetische film die meer vragen oproept dan antwoorden geeft, is vooral een briljante stijloefening met scenes die inmiddels in de filmhistorie zijn bijgezet al lijkt dat soms de voornaamste motivatie voor die scenes geweest te zijn.

One Flew Over the Cuckoo's Nest

1975 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1975. Drama van Milos Forman. Met o.a. Jack Nicholson, Louise Fletcher, Brad Dourif, William Redfield en Will Sampson.

Vrijbuiter Randle (Nicholson) wordt van een werkgevangenis overgeplaatst naar een psychiatrische kliniek om te worden geëvalueerd. Randle ziet er de lol wel van in. Zijn afdeling is afgeladen met zonderlingen en de rebelse Randle haalt het beste in hen boven. De ijzige hoofdverpleegster ­Ratched (Fletcher) is minder gediend van al die reuring en gaat de strijd aan met Randle, tot het bittere einde. De ijzersterke film won de vijf belangrijkste Oscars en werd ook buitengewoon goed bezocht. Verfilming van het gelijknamige boek uit 1963 van Ken Kesey.

Chinatown

1974 | Film noir, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1974. Film noir van Roman Polanski. Met o.a. Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston, Perry Lopez en John Hillerman.

Man met mes: 'You're a very nosy fellow, kitty cat. Huh? You know what happens to nosy fellows? Huh? No? Wanna guess? Huh? No? Okay. They lose their noses.' En hij trekt het mes, waarvan hij de punt in een neusgat van privédetective J.J. Gittes heeft gestoken naar zich toe, en snijdt diens reukorgaan open. Dit is wellicht het krachtigste beeld uit de film noir klassieker Chinatown. De man met het mes is Roman Polanski, die de film ook regisseerde, Gittes wordt gespeeld door Jack Nicholson. De plot is te gecompliceerd en te vernuftig in elkaar gezet om zo maar even na te vertellen. De dialogen zijn onovertroffen. Het briljante, zij het door Polanski naar diens hand gezette scenario, is van Robert Towne.

The Last Detail

1973 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1973. Komedie van Hal Ashby. Met o.a. Jack Nicholson, Otis Young, Randy Quaid, Clifton James en Carol Kane.

Een marinier heeft veertig dollar gestolen uit de liefdadigheidspot van de vrouw van zijn generaal en wordt door twee onderofficieren van de marinebasis in Norfolk overgebracht naar de militaire gevangenis. Subtiele komedie met dramatische ondertoon over een relatie die begint zoals die is tussen gevangenen en bewakers, maar uitgroeit tot een hechte vriendschap. Als moet worden gekozen tussen vriendschap en carrière, komt iedereen echter weer met beide voeten op de grond. Een genadeloze analyse van de Amerikaanse waarden, onverbloemd en eerlijk neergezet door een schitterende cast, die alles haalt uit het heerlijke scenario dat Robert Towne putte uit de gelijknamige roman van Darryl Ponicsan. Knappe fotografie van Michael Chapman. Gilda Radner is te zien in een klein rolletje.

The King of Marvin Gardens

1972 | Drama, Experimenteel, Thriller

Verenigde Staten 1972. Drama van Bob Rafelson. Met o.a. Jack Nicholson, Bruce Dern, Ellen Burstyn, Julia Anne Robinson en Scatman Crothers.

Het gele vakje Spui op het Monopoly-spel, dat is het Nederlandse equivalent van Marvin Gardens. Cineast Rafelson gebruikt de naam om vraagtekens te stellen bij de mythe van ongelimiteerd Amerikaans succes. The king of Marvin Gardens is even krachtig eigenzinnig als Rafelsons Five easy pieces (1971) - toen al beschouwd als redder van Amerikaanse cinema, maar werd minder populair. Misschien vanwege de intrigerende uitstapjes die het verhaal gefragmenteerd lijken te maken. Achteraf blijken ze te passen. Nicholson speelt de eenzame radio-dj David, die zijn bewonderde broer Jason (Dern) opzoekt. Die leeft met zijn vriendin (Burstyn), haar rivaliserende stiefdochter, en het plan om een eiland bij Hawaii te kopen.

Drive, He Said

1972 | Drama

Verenigde Staten 1972. Drama van Jack Nicholson. Met o.a. William Tepper, Karen Black, Michael Margotta, Bruce Dern en Robert Towne.

Regiedebuut van Jack Nicholson over een basketballer en diens kamergenoot die worstelen met dienstplicht, de eisen van de prestatiemaatschappij en de avances van de vrouw van een docent.

Carnal Knowledge

1971 | Komedie, Erotiek, Drama

Verenigde Staten 1971. Komedie van Mike Nichols. Met o.a. Jack Nicholson, Candice Bergen, Art Garfunkel, Ann-Margret en Rita Moreno.

Het scenario van Jules Feiffer behandelt de houdingen ten opzichte van de seksualiteit en de geobsedeerdheid daarmee van twee vrienden, van de universiteit tot in hun volwassenheid. Deze film was zijn tijd behoorlijk vooruit, vooral in Amerika en riep vele vragen op, maar eindigt nogal deprimerend. Ann-Margret oogstte veel goede kritiek voor haar rol als Nicholsons minnares.

A Safe Place

1971 | Sciencefiction, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1971. Sciencefiction van Henry Jaglom. Met o.a. Tuesday Weld, Jack Nicholson, Orson Welles, Philip Proctor en Gwen Welles.

Weld is een jonge vrouw in New York die weigert de conventies van de volwassen wereld te aanvaarden. Ze zwetst, gelegen op een matras, gehuld in kleurrijke kleding 'uren' lang over onsamenhangende dingen des levens tegen haar intellectuele vriend Proctor, of is samen met vriendje Nicholson, tot wie zij zich seksueel aangetrokken voelt. Ze dagdroomt en de grote tovenaar Orson Welles zorgt voor het nodige vuurwerk. In de finale zit Weld in een schuimbad met tabletten en de kijker vraagt zich af wat er gebeurt; pleegt ze zelfmoord? - hij zal het nooit weten. Deze loodzware praterige debuutfilm van Jaglom is zonder verhaal. Een fantasietje dat op zijn mildst beschouwd een kleurrijk, gewrongen, artistiek overblijfsel van het hippie-tijdperkis. Chansons op de achtergrond van Charles Trenet en Edith Piaf.

On a Clear Day You Can See Forever

1970 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1970. Musical van Vincente Minnelli. Met o.a. Barbra Streisand, Yves Montand, Bob Newhart, Larry Blyden en Simon Oakland.

Kleurrijk amusement uit de Alan Jay Lerner-Burton Lane show over een meisje (Streisand), wier psychiater (Montand) ontdekt dat ze al eerder heeft geleefd in Engeland omstreeks 1850. De grote hoeveelheid scènes in flashback overtreffen het fragmentarische verhaal dat in het heden speelt en waarvan veel materiaal blijkbaar is blijven liggen op de snijtafel. Glanzend maar nimmer diepgaand.

Five Easy Pieces

1970 | Drama

Verenigde Staten 1970. Drama van Bob Rafelson. Met o.a. Jack Nicholson, Karen Black, Billy Green Bush, Susan Anspach en Sally Struthers.

Hartverscheurende film over een man uit een goed nest, met een meer dan gemiddeld stel hersens, die bovendien begiftigd is met een talent voor de piano, maar die niets liever wil dan opgaan in de massa. Angst, onzekerheid, afkeer van zijn achtergrond? Wie zal het zeggen. Feit is: de man is niet gelukkig. Niet op de olievelden waar hij is gaan werken, niet met zijn nogal domme vriendin, niet bij zijn familie, die hij bezoekt als hij hoort dat zijn vader stervende is. Five Easy Pieces werd subliem (want sober) geregisseerd door Rafelson en prachtig ingehouden geacteerd door Nicholson als Robert Eroica (naar Beethovens derde symfonie) Dupea.

Easy Rider

1969 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1969. Drama van Dennis Hopper. Met o.a. Peter Fonda, Dennis Hopper, Jack Nicholson, Karen Black en Luana Anders.

Legendarische lowbudget cultfilm was de vertolking van de geest van de jaren zestig. Inmiddels komen het verhaal en de geroemde dialogen ietwat langdradig, vaag en naïef over. Fonda en Hopper zijn twee stevig blowende motorrijders op zoek naar vrijheid die ze niet kunnen vinden. Rijdend van LA naar New Orleans komen ze lieve hippies tegen, vriendelijke hoeren, alsmede integere ranchers, fascistische plattelanders en - gedenkwaardig hoogtepunt - Jack Nicholson. Zijn rol als maffe advocaat die een tijdje met de helden optrekt is onvergetelijk en maakte van de B-acteur terecht een filmster.

Psych-Out

1968 | Drama

Verenigde Staten 1968. Drama van Richard Rush. Met o.a. Susan Strasberg, Dean Stockwell, Jack Nicholson, Bruce Dern en Adam Roarke.

Strasberg is een doofstomme tiener die van huis loopt en betrokken raakt in de drugswereld van hippies in de jaren '60. Het gebruikelijke recept.

Head

1968 | Komedie, Muziek, Musical, Experimenteel

Verenigde Staten 1968. Komedie van Bob Rafelson. Met o.a. The Monkees, Victor Mature, Annette Funicello, Timothy Carey en Logan Ramsey.

Maf filmdebuut van tv-rockgroep The Monkees (die kunstmatig in elkaar werd gedraaid in navolging van The Beatles). Geschreven of verzonnen door Rafelson en Nicholson, voordat ze de grote klap maakten met FIVE EASY PIECES. Dit vergeten geval is een heerlijke explosie van krankzinnige ideeën zonder een omlijnd gegeven, met veel oude fragmenten en onwaarschijnlijke gasten als Annette en Victor. De moeite toch waard om te zien.

The Trip

1967 | Drama

Verenigde Staten 1967. Drama van Roger Corman. Met o.a. Peter Fonda, Susan Strasberg, Bruce Dern, Dennis Hopper en Salli Sachse.

Tv-reclameproducent Paul Groves (Fonda) bezwijkt onder de zware druk van zijn jachtige bestaan. Zijn vriend John (Dern) stelt hem voor een dosis LSD in te nemen om tot rust te komen. Twee jaar voor Easy Rider werkten Dennis Hopper, Peter Fonda en Jack Nicholson al samen aan deze film. Nicholson schreef het script. De drie bereidden zich, net als regisseur Corman, voor door zelf LSD te slikken. De gepast verwarde film is een aaneenschakeling van psychedelische beelden en dito muziek. The Trip werd lang in Groot-Brittannië verboden omdat reclame voor drugs zou worden gemaakt.

The St. Valentine's Day Massacre

1967 | Misdaad, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1967. Misdaad van Roger Corman. Met o.a. George Segal, Ralph Meeker, Jean Hale, Clint Ritchie en Frank Silvera.

Chicago 1929. Het monopolie van Al Capone wordt ondermijnd door de Bugs Moran-gang. Onderlinge, bloedige rivaliteit ontstaat tussen beide bendes, met als hoogtepunt de historische slachtpartij op St. Valentijnsdag, toen de jongens van Capone de Morans op brutale wijze afslachtten in een garage. Geslaagde, boeiende reconstructie in pseudo-documentaire stijl, snel en nerveus gemonteerd. Goede prestaties van de hoofdrolspelers, ook al schmieren ze soms een beetje te veel. Vele bekende gezichten duiken op in kleine rolletjes (o.a. John Agar, Harold Stone, Alex d`Arcy, Dick Miller en zelfs Bruce Dern en Jack Nicholson). Een van de zeldzame films die Corman draaide voor een major company (Fox). Scenario van Howard Browne, en de camera werd bemand door Milton Krasner.

The Shooting

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van Monte Hellman. Met o.a. Millie Perkins, Jack Nicholson, Will Hutchins en Warren Oates.

Een duistere, ongebruikelijke Western met een ogenschijnlijk bekend wraakthema. Uiterst sterke film met ongewone vertolking van Nicholson als huurmoordenaar... en een ongelooflijk, onverwacht slot.

Rebel Rousers

1967 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1967. Drama van Martin B. Cohen en Martin Cohen. Met o.a. Cameron Mitchell, Jack Nicholson, Bruce Dern, Diane Ladd en Harry Dean Stanton.

Architect Mitchell vindt het niet leuk als Dern een drag-race houdt met als inzet Derns zwangere vriendin. Nicholson, toegerust met een uitbundig gekleurde onderbroek, steelt de show in dit interessante tijdsbeeldje. Ook bekend als WILD RIDERS.

Hell's Angels on Wheels

1967 | Actiefilm, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1967. Actiefilm van Richard Rush. Met o.a. Adam Roarke, Jack Nicholson, Sabrina Scharf, Jana Taylor en John Garwood.

Wanneer hij na een incident met een klant wordt ontslagen, sluit pompbediende Nicholson zich aan bij een groep Hell`s Angels, die in het stadje voor heel wat kabaal zorgt. Hij past zich bijzonder snel aan en wordt teruggefloten door leider Roarke. Typische trashfilm uit de late jaren 1960, die boft met een uitstekende regisseur. Nicholson in een hoofdrol voordat hij een ster was. Een voorloper van EASY RIDER is dit bezwaarlijk te noemen, maar wie van dit soort films houdt zal zich zeker niet bedrogen voelen. R. Wright Campbell schreef het scenario, dat schitterend in beeld werd gebracht door Leslie (later Laszlo) Kovacs. Gedraaid in Widescreen.

Ride in the Whirlwind

1966 | Western

Verenigde Staten 1966. Western van Monte Hellman. Met o.a. Cameron Mitchell, Jack Nicholson, Tom Filer, Millie Perkins en Rupert Crosse.

Een gezapige western over drie onschuldige cowboys die voor postkoetsovervallers worden aangezien en daarom gedwongen worden te vluchten. Voor liefhebbers interessant omdat Nicholson het scenario schreef en Hellman (TWO-LANE BLACKTOP) regisseerde.

Flight to Fury

1966 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1966. Avonturenfilm van Monte Hellman. Met o.a. Dewey Martin, Fay Spain, Jack Nicholson, Jacqueline Hellman en Vic Diaz.

Vreemde groep avonturiers spoedt zich naar de Filippijnen en zoekt, na een vliegtuigongeluk, naar verborgen diamanten. Goedkope film heeft zijn goede momenten, maar echt de moeite waard is het nooit. Oorspronkelijk uitgebracht in 62m, later opnieuw gemonteerd.

Ensign Pulver

1964 | Drama

Verenigde Staten 1964. Drama van Joshua Logan. Met o.a. Robert Walker Jr., Burl Ives, Walter Matthau, Tommy Sands en James Farentino.

Aan boord van het transportschip van de Amerikaanse marine USS Reluctant wordt het leven ondraaglijk gemaakt door de gemene kapitein Ives. Als hij weigert matroos Walker verlof te geven om de begrafenis van zijn zoontje bij te wonen, komt het tot muiterij. Teleurstellende verdere avonturen van het Jack Lemmon- personage uit MISTER ROBERTS. Ook al treffen we heel wat bekende namen aan, evenals een hele rits jonge acteurs die het in de toekomst zouden gaan maken, toch is het een stereotiepe en zwakke zoutwaterkomedie, waarin geen enkel cliché vergeten werd. Walker heeft de ondankbare taak om Lemmon's prachtprestatie te evenaren en mogelijk te doen vergeten. Logan en Peter S. Feibleman bewerkten het toneelstuk van Logan en Thomas Heggen. Charles Lawton was verantwoordelijk voor de fotografie. Gefilmd in Panavision.

Back Door to Hell

1964 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1964. Oorlogsfilm van Monte Hellman. Met o.a. Jimmie Rodgers, Jack Nicholson, John Hackett, Annabelle Huggins en Conrad Maga.

Niet erg interessante film over verkenningsmissie op de Filippijnen tijdens WOII; vroege samenwerking van Nicholson en Hellman, die FIGHT TO FURY en deze film vlak na elkaar heeft gemaakt.

The Terror

1963 | Horror

Verenigde Staten 1963. Horror van Roger Corman. Met o.a. Boris Karloff, Jack Nicholson, Sandra Knight en Richard (Dick) Miller.

Efficiënt als hij is haalde cultregisseur Corman tijdens de opnames van The Raven acteurs Nicholson en Karloff over om op dezelfde set in vier dagen nog een film te maken. Gezien het feit dat ook ter plekke een scenario inelkaar werd geassocieerd, valt de onsamenhangendheid van The Terror nog mee. Napoleon-luitenant Nicholson maakt aan de Baltische kust contact met geestverschijning Knight. Zij is vermoord door de jaloerse baron Karloff.

The Raven

1963 | Horror

Verenigde Staten 1963. Horror van Roger Corman. Met o.a. Vincent Price, Boris Karloff, Peter Lorre, Hazel Court en Jack Nicholson.

Engeland in de 15e eeuw: geheimzinnige kastelen en magische krachten. Twee tovenaars betwisten elkaar de titel van grootmeester, terwijl een derde veranderd werd in een raaf. Het komt tot een moorddadig, magisch duel. Een schitterende parodie op Cormans eigen Poe-cyclus, grandioos vertolkt door Price, Karloff en Lorre, geholpen (of tegengewerkt) door een jonge Nicholson. Richard Matheson leverde een prachtig, geïnspireerd scenario af, dat nog maar weinig te maken had met het gedicht van Poe, maar enkel puristen kunnen hier aanstoot aan nemen. Een Grand-Guignol film, die nog maar zelden geëvenaard werd. Floyd Crosby toverde het allemaal op het celluloid, op toon gezet door Les Baxter.

The Broken Land

1962 | Western

Verenigde Staten 1962. Western van John Bushelman. Met o.a. Kent Taylor, Dianna Darrin, Robert Sampson, Jody McCrea en Jack Nicholson.

Afgezaagde, goedkoop gemaakte western over de sadistische sheriff Taylor die zo ongeveer iedereen in de grond trapt - inclusief zijn hulpje McCrea en de ongevaarlijke zoon (Nicholson) van een beruchte revolverheld.

Too Soon to Love

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Richard Rush. Met o.a. Jennifer West, Richard Evans, Warren Parker, Ralph Manza en Jack Nicholson.

Een vrij interessante periodefilm over een verboden liefde tussen tieners, zwangerschap en abortus. Een vroege rol van Nicholson en schrijver-regisseur Rush.

The Wild Ride

1960 | Misdaad

Verenigde Staten 1960. Misdaad van Harvey Berman. Met o.a. Jack Nicholson, Georgianna Carter en Robert Dean.

Een amateuristische, goedkoop gemaakte film over een hedonisch heethoofd die net zo gemakkelijk over het vermoorden van mensen denkt als over het stelen van de vriendin van zijn beste vriend. Alleen de moeite waard vanwege de heel jonge Nicholson.

The Little Shop of Horrors

1960 | Horror, Komedie, Musical

Verenigde Staten 1960. Horror van Roger Corman. Met o.a. Jonathan Haze, Jackie Joseph, Mel Welles, Dick Miller en Jack Nicholson.

De niet al te snuggere loopjongen van een bloemenzaak Haze krijgt onverwacht groot succes, wanneer hij erin slaagt een onbekende plant te laten bloeien. Niemand beseft dat de plant gevoed wordt met bloed en dat de jongen daarvoor mensen om zeep moet helpen voordat de plant zijn geheim zal prijsgeven door te gaan bloeien. Na BUCKET OF BLOOD de tweede geslaagde zwarte komedie van Corman, die zou uitgroeien tot een cultfilm. Volgens Corman zou de film in twee dagen opgenomen zijn. Miller is kostelijk als bloemeneter en Nicholson onvergetelijk als masochist. Jaren later zou de film als basis dienen voor een succesrijke musical, die op zijn beurt verfilmd werd in 1986. Bestaat ook in een ingekleurde versie.

Studs Lonigan

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Irving Lerner. Met o.a. Christopher Knight, Frank Gorshin, Venetia Stevenson, Carolyn Craig en Jack Nicholson.

Een interessante maar niet geheel geslaagde bewerking van James T. Farrells 'beruchte' roman over een rusteloze, zeer sensuele jongeman in het Chicago van de jaren twintig. Goede sfeertekening, maar er zijn in het script ongelukkige concessies aan de smaak en de zedelijke normen van de jaren zestig gedaan. Nicholson speelt een van Studs boezemvrienden; Foran is indrukwekkend als Studs' vader.

The Cry Baby Killer

1958 | Misdaad

Verenigde Staten 1958. Misdaad van Jus Addiss. Met o.a. Harry Lauter, Jack Nicholson, Carolyn Mitchell, Brett Halsey en Lyn Cartwright.

Nicholson's filmdebuut is een vluggertje van Corman over een jeugddelinquent die in paniek raakt als hij denkt dat hij een moord heeft begaan. Hooguit nog als curiositeit te beschouwen, terwijl mede-scenario co-schrijver Leo Gordon en Corman een bijrolletje spelen.