Nicole Garcia (1946): regie, cast en scenario.
Er zijn 61 films en 1 serie gevonden.

Un beau matin

2022 | Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 2022. Drama van Mia Hansen-Løve. Met o.a. Léa Seydoux, Melvil Poupaud, Pascal Greggory en Nicole Garcia.

Om voor haar dementerende vader te kunnen zorgen heeft de alleenstaande moeder Sandra (Seydoux) haar eigen leven al jaren op pauze gezet. Maar dan ontmoet ze de inmiddels getrouwde jeugdvriend Clément (Poupaud) en moeten al haar lang weggedrukte gevoelens naar buiten. Fraai familiedrama van regisseur Hansen-Løve (oa Bergman Island), die ons een heel andere Seydoux laat zien dan we gewend zijn. De doorgaans als vamp gecaste Seydoux (No Time to Die, Crimes of the Future) oogt in Un beau matin namelijk opvallend alledaags in spijkerbroek en slobbertrui. Maar de mysterieuze mix van kracht en kwetsbaarheid – Seydoux’ handelsmerk – is ook in Sandra weer volop aanwezig.

Lupin

2021 | Misdaad, Actie, Mysterie

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 2021. Misdaad van George Kay. Met o.a. Omar Sy, Vincent Londez, Shirine Boutella, Nicole Garcia en Antoine Gouy.

Arsène Lupin is voor Frankrijk wat Sherlock Holmes is voor Engeland: een legende. Maurice Leblanc schreef van 1905 tot 1939 twee dozijn boeken over deze hoogopgeleide, uiterst intelligente inbreker. Door zijn held crimineel te maken, koos hij bewust voor het tegenovergestelde perspectief van de op dat moment populaire detectiveboeken zoals Holmes. De Netflix-serie, met Omar Sy in de titelrol, werd een internationale hit. Niet vreemd; Lupin oogt en voelt vanaf scène één vertrouwd aangenaam, als een warm bad.

Celle que vous croyez

2019 | Drama, Romantiek

Frankrijk 2019. Drama van Safy Nebbou. Met o.a. Juliette Binoche, Nicole Garcia, François Civil, Charles Berling en Guillaume Gouix.

Een vijftigjarige onderwijzeres (Binoche) geeft zich op Facebook uit voor een 24-jarige hottie en start zo een virtuele relatie met een jonge fotograaf (Civil). Tijdens een serie therapiesessies komt het hoe en waarom ter sprake, wat enkele verrassende ontboezemingen en wendingen oplevert. En aantoont hoe gemakkelijk ook de kijker de vertelster op haar bruine ogen gelooft. Onderhoudend psychologisch spiegelspel tussen reëel en virtueel dat conventies over leeftijd en relaties in twijfel trekt. Naar de gelijknamige roman van Camille Laurens.

Mal de pierres

2016 | Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​België​/​​Canada 2016. Drama van Nicole Garcia. Met o.a. Marion Cotillard, Louis Garrel, Àlex Brendemühl en Brigitte Roüan.

Als jonge vrouw in het naoorlogse Frankrijk wil Gabrielle (Cotillard) groots en meeslepend leven, maar ze is haar tijd ver vooruit en wordt door haar bezorgde ouders gekoppeld aan de degelijke, maar saaie José (Brendemühl). Met hem leidt ze een degelijk maar saai leven waar ze langzaam maar zeker gek van wordt. Gelukkig wordt in het sanatorium waar ze naartoe gestuurd wordt ook de spannende oorlogsveteraan André (Garrel) verpleegd. Romantische edelkitsch – gebaseerd op de roman Het huis in de Via Manno van Milena Agus – is vehikel voor superster Cotillard, die zich er dapper doorheen slaat.

La fin de la nuit

2015 |

Frankrijk 2015. Lucas Belvaux. Met o.a. Nicole Garcia, Louise Bourgoin, Amir El Kacem, Cyril Descours en Sandra Nkake.

Twintig jaar nadat ze is vrijgesproken van de vergiftiging van haar echtgenoot woont Thérèse Desqueyroux alleen in Parijs. Op een avond staat tot haar verbazing dochter Marie aan de deur, die verliefd is op de Noord-Afrikaan Mourad en haar advies zoekt. Telefilm naar François Mauriacs roman uit 1935 (het vervolg op Thérèse Desqueyroux) heeft in Garcia en Bourgoin fijnzinnige vertolksters. Belvaux' bizarre keuze om van de oorspronkelijke romanfiguur George de Maghrebijnse Mourad te maken vervreemdt de film echter volledig van zijn Frans-katholieke Mauriac-context. Betreurenswaardige miskleun.

Gare du Nord

2013 | Drama

Frankrijk​/​​Canada 2013. Drama van Claire Simon. Met o.a. Nicole Garcia, Reda Kateb en François Damiens.

Het Parijse Gare du Nord is het drukste treinstation van Europa, en derhalve een verzamelplek voor immigranten uit alle hoeken van de wereld. Autodidact Simon (Recréations) filmde er tegelijkertijd de documentaire Géographie humaine en deze speelfilm, die draait om de onwaarschijnlijke maar verterende romance tussen een oudere vrouw en een jonge wetenschapper. Laatstgenoemde doet er onderzoek naar het station als multiculturele broedplaats, en aan zijn hand ontmoeten we de uiteenlopende personages die de microkosmos bevolken. Fraai docu-drama, dat helaas naar het einde toe uit de bocht vliegt.

38 témoins

2012 | Thriller

Frankrijk​/​​België 2012. Thriller van Lucas Belvaux. Met o.a. Yvan Attal, Sophie Quinton en Nicole Garcia.

Waargebeurd: een vrouw wordt midden in de nacht vermoord en verkracht (inderdaad in die volgorde), 38 mensen zijn getuige, en niemand grijpt in. Het psychologische drama 38 témoins baseerde zich op bovenstaand geval, maar regisseur Belvaux is niet geïnteresseerd in waarom niemand ingreep. In plaats daarvan zoomt hij in op de gevolgen van dat collectieve zwijgen. Voor de getuigen zelf, hun directe omgeving en de gemeenschap waarin zij leven. Intelligent, stijlvast, maar ook kil. Want Belvaux blijft op afstand en observeert, en dwingt de kijker tot hetzelfde.

Pourquoi tu pleures?

2011 | Komedie

Frankrijk 2011. Komedie van Katia Lewkowicz. Met o.a. Benjamin Biolay, Emmanuelle Devos, Nicole Garcia, Sarah Adler en Valérie Donzelli.

Een intelligent lichtvoetige komedie over de liefde, dat had actrice Lewkowicz voor ogen voor haar regie- en scenariodebuut. De aanjager werd een aanstaand huwelijk met een weifelende bruid en bruidegom (Biolay), ondersteund door al dan niet (overdadig) liefdevolle familiebanden tussen ouders en kinderen, broer en zus (Devos), en enkele andere combinaties in de (schoon)familie. Pourquoi tu pleures? kwam goed uit de verf voor liefhebbers van ongecompliceerd en ietwat stereotiep Frans vermaak. Onbetwist hoogtepunt: de goeddeels autobiografische relatie tussen de bruidegom en zijn zus.

Plein sud

2008 | Drama

Frankrijk 2008. Drama van Sébastien Lifshitz. Met o.a. Yannick Renier, Léa Seydoux, Théo Frilet, Micheline Presle en Pierre Perrier.

Het interieur van een aftandse bruine Ford Taunus stationcar uit de vroege jaren zeventig is het passend weemoedige speelveld voor vier dolende zielen die onderweg naar het zuiden leren over moederschap, familiebetrekkingen, homoseksuele gevoelens en kalverliefde. Belgische theateracteur Renier speelt de 27-jarige bestuurder Sam, geflankeerd door een lifter. De achterbank wordt bezet door een wulps meisje (Seydoux) en haar broer (Frilet). Regisseur/scenarist Lifshitz (Wild side) is vermaard vanwege zijn omniseksuele thema’s en etaleert in Plein sud opnieuw zijn finesse met ongewone onderlinge verhoudingen. Een trage zomerfilm met vlotte verwikkelingen.

Les bureaux de Dieu

2008 | Komedie

Frankrijk​/​​België 2008. Komedie van Claire Simon. Met o.a. Anne Alvaro, Nathalie Baye, Michel Boujenah, Rachida Brakni en Isabelle Carré.

Twee uur lang laat Les bureaux de Dieu gesprekken zien tussen medewerksters van het Parijse bureau voor gezinsplanning en hun clientèle: seksueel actieve pubermeisjes, ongewenst zwangere vrouwen, moslims die het maagdenvlies van hun vriendin willen laten controleren. De film doet documentair aan, regisseuse Simon bezocht verschillende van zulke centra en woonde er talloze consultaties bij. De bezoeksters worden door amateurs gespeeld, de consulentes door diva's van de Franse cinema. Wonderlijk hoe het naturel van de amateurs samengaat met de filmgenieke uitstraling van veteranen als Nathalie Baye. Subtiel pleidooi voor zelfbeschikking van de vrouw.

Ne fais pas ça!

2004 | Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 2004. Drama van Luc Bondy. Met o.a. Natacha Régnier, Miki Manojlovic, Nicole Garcia en Barbet Schroeder.

Twee uur lang laat Les bureaux de Dieu gesprekken zien tussen medewerksters van het Parijse bureau voor gezinsplanning en hun clientèle: seksueel actieve pubermeisjes, ongewenst zwangere vrouwen, moslims die het maagdenvlies van hun vriendin willen laten controleren. De film doet documentair aan, regisseuse Simon bezocht verschillende van zulke centra en woonde er talloze consultaties bij. De bezoeksters worden door amateurs gespeeld, de consulentes door diva's van de Franse cinema. Wonderlijk hoe het naturel van de amateurs samengaat met de filmgenieke uitstraling van veteranen als Nathalie Baye. Subtiel pleidooi voor zelfbeschikking van de vrouw.

Le dernier jour

2004 | Drama

Frankrijk 2004. Drama van Rodolphe Marconi. Met o.a. Bruno Todeschini, Nicole Garcia, Gaspard Ulliel en Mélanie Laurent.

Een student ontmoet in de trein een meisje en neemt haar mee naar zijn familie. De familie neemt aan dat het zijn vriendin is. Het meisje trekt echter steeds meer naar een vriend van de jongen toe.

La petite Lili

2003 | Drama

Frankrijk​/​​Canada 2003. Drama van Claude Miller. Met o.a. Nicole Garcia, Jean-Pierre Marielle, Bernard Giraudeau, Ludivine Sagnier en Robinson Stévenin.

La petite Lili is losjes gebaseerd op Tsjechovs toneelstuk 'De Meeuw' en is bedoeld als een commentaar op de filmcultuur in Frankrijk en de wereld. De film speelt zich af in een Frans vakantiehuis waar zich een gezelschap van regisseurs, acteurs en actrices heeft verzameld. Er is seks, er is liefde, er is jaloezie en natuurlijk - het betreft hier tenslotte een Franse Film - veel gefilosofeer. De bij het draaien 22-jarige Robinson Stévenin, die overigens al op zijn negende op de planken stond, speelt een prettige rol als filmmaker in spe.

L'adversaire

2002 | Drama, Misdaad

Frankrijk​/​​Zwitserland​/​​Spanje 2002. Drama van Nicole Garcia. Met o.a. Daniel Auteuil, Géraldine Pailhas, François Cluzet, Emmanuelle Devos en Bernard Fresson.

Het is een ongelofelijk verhaal. Na zo'n twintig jaar zijn ouders, vrouw en kinderen te hebben voorgelogen besluit een man een einde te maken aan zijn bedrog door... zijn naasten dood te schieten. Actrice-regisseuse Garcia, die een paar jaar eerder een mooie rol creëerde voor Catherine Deneuve in Place Vendôme, betoont zich opnieuw een begaafd acteursregisseur met dit zware, sombere drama. Voor een César genomineerde Auteuil speelt de man met een omineus ingehouden woede die tot niets anders dan ellende kan leiden. Het gelijknamige, op ware gebeurtenissen gebaseerde boek van Emmanuel Carrère werd eerder verfilmd als L'emploi du temps.

Betty Fisher et autres histoires

2001 | Thriller, Misdaad, Drama

Frankrijk​/​​Canada 2001. Thriller van Claude Miller. Met o.a. Sandrine Kiberlain, Nicole Garcia, Mathilde Seigner, Luck Mervil en Edouard Baer.

Millers fascinatie met de - al dan niet traumatische - kinderjaren staat weer centraal in Betty Fisher et autres histoires, een indringend werk dat de nadruk legt op het psychologische geweld tussen drie vrouwen. Ogenschijnlijk zachtaardige moeder Margot (Garcia) ontvoert het zoontje van een Parijse serveerster (Seigner) om dochter Betty (Kiberlain) over de dood van haar zoontje heen te helpen. Miller sleurt de kijker diep in de gevoelswereld van de complexe personages. Magistraal acteerwerk van het trio met sterke bijrollen van oa Stéphane Freiss, Luck Mervil en Edouard Baer. Gebaseerd op de roman 'The tree of hands' van Ruth Rendell.

Lost and Found

1999 | Romantiek

Verenigde Staten 1999. Romantiek van Jeff Pollack. Met o.a. David Spade, Ever Carradine, Stephanie Chang, Neal MacMillan en Mitchell Whitfield.

Millers fascinatie met de - al dan niet traumatische - kinderjaren staat weer centraal in Betty Fisher et autres histoires, een indringend werk dat de nadruk legt op het psychologische geweld tussen drie vrouwen. Ogenschijnlijk zachtaardige moeder Margot (Garcia) ontvoert het zoontje van een Parijse serveerster (Seigner) om dochter Betty (Kiberlain) over de dood van haar zoontje heen te helpen. Miller sleurt de kijker diep in de gevoelswereld van de complexe personages. Magistraal acteerwerk van het trio met sterke bijrollen van oa Stéphane Freiss, Luck Mervil en Edouard Baer. Gebaseerd op de roman 'The tree of hands' van Ruth Rendell.

Kennedy et moi

1999 | Komedie, Drama

Frankrijk 1999. Komedie van Sam Karmann. Met o.a. Jean-Pierre Bacri, Nicole Garcia, Sam Karmann, Patrick Chesnais en François Chattot.

In zijn eerste lange speelfilm volgt regisseur Karmann (Omnibus, À la petite semaine) met lichte ironie romanschrijver Simon (Bacri), een veertiger die weinig trek meer heeft in het leven. Zijn vrouw heeft een affaire, zijn kinderen kunnen hem niet boeien en in werk heeft hij ook geen zin meer. Dan raakt hij geobsedeerd door het horloge van zijn therapeut. Het ding zou aan Kennedy hebben toebehoord, die het droeg op de dag dat hij werd vermoord. Karmann werd genomineerd voor een European Film Award als Ontdekking van het Jaar.

Place Vendôme

1998 | Drama, Misdaad, Thriller

Frankrijk 1998. Drama van Nicole Garcia. Met o.a. Catherine Deneuve, Emmanuelle Seigner, Jean-Pierre Bacri, Bernard Fresson en Jacques Dutronc.

Catherine Deneuve speelt een melancholieke en alcoholistische grande dame die na de zelfmoord van haar echtgenoot zeven ruwe diamanten aan de man probeert te brengen. In mooie lange scènes probeert ze de verdachte herkomst van de stenen te achterhalen, en komt ze gaandeweg meer te weten over de levenswandel van haar man en vooral ook over zichzelf. Regisseuse Garcia confronteert haar personages met de schimmige diamanthandel om - zoals ze het zelf formuleerde - 'de effecten te meten van fantasieën en leugens op het leven van alledag'. Deneuve kreeg in Venetië de prijs voor de beste vrouwelijke acteerprestatie.

Fugueuses

1995 | Drama

Frankrijk 1995. Drama van Nadine Trintignant. Met o.a. Marie Trintignant, Irène Jacob, Nicole Garcia, Stéfano Dionisi en François Berléand.

In de trein Parijs-Lissabon wil Marina (Marie Trintignant) zich een snel nummer van haar begeleider Bruno (Gelin), die de zestig gepasseerd is, zich niet laten welgevallen. Hij slaat met zijn hoofd tegen de rand van de wasbak en is op slag dood. Marina verlaat de coup[KA1]e en ontmoet in een wagon verderop Prune (Jacob), die haar vertelt dat ze op weg is naar haar vader in Lissabon die ze in haar hele leven nog geen tien keer heeft gezien, om haar onuitstaanbare moeder Jeanne (Garcia) te ontvluchten. Marina en Prune liggen elkaar wel en ze zetten samen de reis voort. Bij het baden in Portugal verdrinkt Prune en neemt Marina haar identiteit aan en begint lieve brieven naar Jeanne te sturen, die het zaakje op een gegeven moment niet meer vertrouwt. Ondertussen is Marina, die dus nu Prune is, verliefd geworden op Prune`s halfbroer Eugenio (Dionisi). Uiteindelijk moet alles fout lopen. Het scenario van regisseuse Nadine Trintignant en Gilles Perrault bevat geen nieuwe stof, is tamelijk zwak en laat een aantal zaken onopgelost. Hierbij komen een aantal idiote dialogen direct in de camera en dat is heel erg jammer, want Marie Trintignant en Jacob beschikken allebei over veel talent om de kijker te boeien. Ze hadden derhalve een betere film verdiend. Het camerawerk van Acacio De Almeida bevat een aantal prachtige shots van het landschap en is in zijn totaliteit zeer aanvaardbaar. Er is dankbaar gebruik gemaakt van klassieke muziek (Mozart, Bruckner, Wagner, Vivaldi) die heel goed past en mooi klinkt.

Le fils préféré

1994 | Drama

Frankrijk 1994. Drama van Nicole Garcia. Met o.a. Gérard Lanvin, Jean-Marc Barr, Bernard Giraudeau, Margherita Buy en Roberto Herlitzka.

Jean-Paul (Lanvin) is gescheiden en heeft voldoende tijd om zijn oude zieke vader te bezoeken. Om uit de financiële problemen te komen, de zaken lopen slecht en hij heeft schulden bij de maffia, besluit hij een levensverzekering voor zijn vader af te sluiten. Wanneer vader verdwijnt gaat hij samen met zijn twee totaal verschillende broers naar hem op zoek. Fraai portret van een Frans-Italiaans gezin, met vaste hand geregisseerd en mooi gespeeld door de hoofdrollen. Lanvin hield er in 1995 een César voor beste acteur aan over.

Jeanne

1994 | Drama, Romantiek

Tsjechoslowakije​/​​Frankrijk 1994. Drama van Robert Mazoyer. Met o.a. Nicole Garcia, Brigitte Roüan, Agathe De La Fontaine, Guillaume Canet en Annie Girardot.

Jeanne (Garcia) is een ge[KA3]emancipeerde vrouw. Overdag is ze hartchirurg. `s Nachts neemt ze mannen in haar armen - zonder liefde, zonder emotie. Ze neemt en geeft niets terug, vrij en ongebonden als ze is. Op een dag heeft ze echter oogcontact met een adolescent in het ziekenhuis. De jongen, Mathieu (Canet), wordt smoorverliefd op haar. Jeanne wordt overvallen door panische angst. Ze is zo bang om hem te beledigen, dat ze kwetsbaar wordt, maar het is al te laat. Het portret van een onafhankelijke vrouw die weigert zich te binden. Uitstekend gespeeld door Garcia, lijdt de film echter onder een oppervlakkig scenario van Odile Barski gebaseerd op de roman van Nicole Avril. Michael Epp stond achter de camera.

Facteur VIII

1994 | Drama

Frankrijk 1994. Drama van Alain Tasma. Met o.a. Nicole Garcia, Roland Bertin, Bruno Todeschini, Jean-Claude Dauphin en Victor Garrivier.

Parijs 1983. Etienne (Todeschini) is een jonge hemofiliepati[KA3]ent die dank zij het geneesmiddel Facteur VIII een redelijk normaal leven kan leiden. Hij is verloofd met Lise (Schulz), wiens moeder Dr. Martine Bressian (Garcia) werkt in een bloedverdeelcentrum. Daar wordt ontdekt dat enkele stalen van met AIDS besmet bloed door de analyse glipten en bij patiënten terecht kwamen. Zonder nutteloze franjes of ziekelijke sensatie wordt op haast documentaire wijze een waargebeurd drama gereconstrueerd. De acteurs leven zich goed in hun rol in maar Garcia kan moeiteloos de show stelen. Bruno Dega en Stéphane Giusti schreven het goed opgebouwde scenario. Jean-Claude Larrieu stond achter de camera.

Aux petits bonheurs

1994 | Komedie, Korte film

Frankrijk 1994. Komedie van Michel Deville. Met o.a. Anémone, Xavier Beauvois, André Dussollier, Nicole Garcia en Thierry de Carbonnieres.

Een vrouw arriveert in een gastvrij huis, waar ze met open armen wordt ontvangen door enkele vrienden, die hebben besloten vier dagen lang lief en leed met elkaar te delen. Ze is hier in de hoop de man van haar leven terug te vinden, die ze 25 jaar geleden in deze buurt heeft ontmoet. Het zijn de verhalen van een paar stellen, van hun doen en laten, hun liefde en haat. E[KA1]en ding hebben alle aanwezigen gemeen: ze hebben behoefte aan liefde. Niet bepaald opvallende Franse film, goed gespeeld, maar met een scenario (van Rosalinde Deville) dat wordt ontsierd door ellenlange dialogen en pathetisch gewauwel zonder kop of staart. Fotografie van Martial Thury.

Un homme à la mer

1993 | Komedie

Frankrijk 1993. Komedie van Jacques Doillon. Met o.a. Nicole Garcia, Jacques Higelin, Isabella Ferrari, Marie Gillain en Géraldine Pailhas.

Higelin, een man van vijftig, is spoorloos. De drie vrouwen uit zijn leven maken zich zorgen. Garcia, zijn vroegere echtgenote, Gillain, hun zeventien-jarige dochter en Ferrari, zijn huidige vrouw. Ze vernemen dat hij zich aan de kust zou bevinden in het Grand Hôtel te Cabourg. Wat zoekt hij daar? Is hij alleen? Zou hij ziek zijn? De vrouwen besluiten hem op te zoeken, maar wat te doen indien hij daar met een andere vrouw is? De tragikomische liefdesverwikkelingen beginnen. Een vreemde film uitstekend vertolkt door een minimale bezetting, een soort kamerspel in de open lucht. De dialogen zijn schitterend, spitsvondig en verrassend. Als achtergrondmuziek zijn er slechts natuurlijke geluiden: auto's en mensen in de stadsscènes, het breken van de golven aan de kust. Doillon schreef zelf het scenario en leidde zijn acteurs met verve. Christophe Pollock verfilmde het.

Léon Morin, prêtre

1991 | Oorlogsfilm, Thriller

Frankrijk 1991. Oorlogsfilm van Pierre Boutron. Met o.a. Nicole Garcia, Robin Renucci, Denise Chalem, Nada Strancar en Brigitte Roüan.

In de Noord-Argentijnse Paraná-delta, een labyrint van eilandjes en riviertjes, verloopt het leven traditioneel en zonder opvallende gebeurtenissen. Tussen deze wereld en het vasteland betstaat slechts één link: het passagiersschip La León. De jonge Álvaro valt in deze volstrekt geïsoleerde wereld nogal uit de toon - hij geeft weinig om zijn vissersboot, houdt van boeken en valt niet op vrouwen. Vanwege zijn homoseksualiteit heeft Álvaro veel te verduren van de ruige en onverdraagzame El Turu, schipper van La León. El Turu, die zichzelf als de leider van deze wereld beschouwt, is ervan overtuigd dat Álvaro een bedreiging vormt voor de goede zeden van de bewoners van de delta. Op steeds brutere wijze intimideert hij Álvaro

La femme de l'amant

1991 | Drama

Duitsland​/​​Frankrijk 1991. Drama van Christopher Frank. Met o.a. Nicole Garcia, Jacques Perrin, Florence Pernel, Didier Flamand en Christine Pascal.

Garcia, veertig en nog steeds aantrekkelijk, is assistente van een bekende tv-presentator. Ondanks haar drukke bezigheden besteedt ze zoveel mogelijk aandacht aan haar twintig-jarige dochter Pernel, zodat tussen beiden een hechte band bestaat. Tot op de dag dat dochterlief haar moeder bekent dat ze verliefd is op haar baas. Die is 43 en bovendien gehuwd. Een tedere liefdesfilm, die alle stellen zouden moeten zien. In zijn visuele stijl vertelt Frank, die deze keer het scenario-schrijven overliet aan Danièle Thompson, het verhaal van passie en jaloezie. Je kijkt ernaar en laat je moeiteloos meeslepen. Schitterend spel. Uitstekend camerawerk van Michael Epp.

Un week-end sur deux

1990 | Drama

Frankrijk 1990. Drama van Nicole Garcia. Met o.a. Nathalie Baye, Joachim Serreau, Felice Pasotti, Miki Manojlovic en Gilles Treton.

Gescheiden Camille Valmont (Baye), tot schnabbelende ex-VIP afgezakte actrice, heeft een hoteltombolaklusje in Vichy. Noodgedwongen neemt ze haar twee jonge kinderen mee, die ze om het weekend ziet en voornamelijk als ballast beschouwt. Ter plaatse realiseert de egocentrische veertigster wat ze van carrière, huwelijk en moederschap gebakken heeft en neemt een doldriest besluit. Het onsentimentele scenario voor dit ontroerende regiedebuut van actrice Garcia schenkt natuurtalent Baye een van haar rijkste rollen. De sterrenhemelscène aan het slot is van een fijnzinnige poëzie. Miki Manojlovic speelt de vader die in het geweer komt wanneer Camille er met kroost vantussen gaat.

Outremer

1990 | Komedie

Frankrijk 1990. Komedie van Brigitte Roüan. Met o.a. Brigitte Roüan, Philippe Le Guay, Christian Rullier, Cédric-Emmanuel Kahn en Marianne Basler.

Drie jonge meisjes uit de gegoede burgerij wonen gedurende de jaren 1950-1960 in Algerije. Hun vader houdt veel van hen, ook al is hij streng. Dan duikt de charmante droomprins op, en met hem de bekende opeenvolging van leuke en minder leuke ervaringen. Niet minder dan vier bevriende scenarioschrijvers, overigens eveneens acteurs, hebben deze tamelijk onschuldige en banale film, met uitzondering van enkele tedere scènes, in elkaar geflanst. Een debuutfilm die helaas weinig bijzonders te melden heeft, met een aarzelende regie en acteursbegeleiding.

La Lumière du Lac

1988 | Romantiek, Drama

Frankrijk​/​​Italië 1988. Romantiek van Francesca Comencini. Met o.a. Nicole Garcia, Wadeck Stanczak, Jean-Louis Barrault en Madeleine Renaud.

Een in `t nauw gebrachte leerling-oplichter en gigolo schuilt bij een schrijfster die in een afgelegen bergdorpje vlakbij een meer woont. Alles lijkt hen tegen te zitten, maar zij leren de liefde kennen. De bewoners van het dorp staan de aanwezigheid van de jongeman niet toe en werken deze verbintenis tegen tot er een drama plaatsvindt, waarnaar de symbolische titel verwijst: als een steen die in het kalme water van een meer is gegooid. Als onderwerp al honderd keer eerder gebracht maar de dochter van Luigi Comencini - zij maakte eerder PIANO FORTE (bekroond op het Festival van Venetië) - heeft van haar vader de subtiele analyse van gevoelens en relaties tussen mensen onderling overgenomen, terwijl de fotografie van Denis Lenoir dramatiek toevoegt aan dit eeuwige, steeds nieuwe thema van Romeo en Julia.

Mariage blanc

1987 | Komedie

Frankrijk 1987. Komedie van Peter Kassovitz. Met o.a. Nicole Garcia, Daniel Olbrychski, Bernard-Pierre Donnadieu, Geneviève Fontanel en Céline Ertaud.

De veertigjarige Félix is een naar Frankrijk geëmigreerde Pool. Hij heeft officiële papieren nodig om te kunnen werken. France is 35 jaar en heeft geld nodig om haar gehandicapte dochter te kunnen verzorgen. Oplossing: een schijnhuwelijk. Na de plechtigheid blijft elk in zijn eigen huis wonen. Voor altijd? Aldus het thema van deze komedie met een welhaast maatschappijkritische ondertoon. Kassovitz munt uit in het genre van de persoonlijke, uit het leven gegrepen verhalen van gewone mensen. Hij verschaft ze geloofwaardigheid en gevoeligheid.

État de grâce

1986 | Drama

Frankrijk 1986. Drama van Jacques Rouffio. Met o.a. Nicole Garcia, Sami Frey, Pierre Arditi, Philippe Léotard en Dominique Labourier.

Langdradige geschiedenis over de problematische liefdes van een staatssecretaris, een vrouwelijke president-directeur en een bankier. Zij vinden elkaar weer, verlaten elkaar, vinden elkaar weer, enz. De regisseur heeft een dergelijk thema in een modern jasje willen steken door het in een sociaal-politieke context te plaatsen. Maar de personages en de situaties zijn zo stereotiep dat het geheel nauwelijks geloofwaardig aandoet. De acteurs doen alles om er wat van te maken, maar het wordt maar niet aannemelijk. ETAT DE GRACE laat de kijker onverschillig; van Rouffip zijn we beter gewend.

Mort un dimanche de pluie

1986 | Drama, Thriller

Frankrijk 1986. Drama van Joël Santoni. Met o.a. Jean-Pierre Bacri, Jean-Pierre Bisson, Nicole Garcia en Dominique Lavanant.

Deze thriller rond het thema wraak speelt zich af in Zwitserland. De titel en de eerste drie minuten zijn perfect. Daarna wordt het poppenkast. Er gebeuren tal van onwaarschijnlijke dingen die de geloofwaardigheid aantasten, terwijl de vrouwen in de film zich ontzettend aanstellen. Kortom, een spannende film om te lachen, wat niet de bedoeling kan zijn geweest.

L'état de grâce

1986 | Drama, Romantiek

Frankrijk 1986. Drama van Jacques Rouffio. Met o.a. Nicole Garcia, Sami Frey, Pierre Arditi en Dominique Labourier.

De man is weinig productief en zijn oeuvre prettig ongrijpbaar, maar Jacques Rouffio (Violette & François) weet altijd het maximum uit zijn sterke rolbezettingen te halen. Zo ook in deze, min of meer tussen de genres opererende liefdesgeschiedenis. Daarin zet de stiekeme affaire tussen een socialistische minister en een gehuwde succesonderneemster hun levens op scherp. De film, een soms ietwat soaperige middenmoter, heeft last van typisch Frans salonsocialisme. Casting van het iets-te-mooie-mensenkoppel Garcia/Frey doet natuurlijk aan hun spel niets af. Warme composities van Philippe Sarde.

Péril en la demeure

1985 | Misdaad, Thriller, Drama

Frankrijk 1985. Misdaad van Michel Deville. Met o.a. Christophe Malavoy, Nicole Garcia, Anémone, Michel Piccoli en Richard Bohringer.

Wie anders dan Deville kan een labyrintachtige intrige zo voortreffelijk ensceneren als een speels noir-ballet van taal, beeld en muziek? Niemand, zo blijkt uit deze romanadaptatie - of beter: romaninterpretatie - waarin een gitaarleraar verzeild raakt in een onstuimige affaire met de sensuele maman van een pupil. Hun liefdesuitingen blijven niet privé en ziedaar de vileine manipulaties van het briljante scenario: wie bedondert wie en waarom? Devilliaans cinema-raffinement in optima forma, met Malavoy en Garcia als erotisch verhit koppel, Anémone als spionerende buurvrouw en de kijker als puzzelende voyeur. Naar René Belletto's bekroonde misdaadroman 'Sur la terre comme au ciel' (1982).

Le 4ème pouvoir

1985 | Drama

Frankrijk 1985. Drama van Serge Leroy. Met o.a. Philippe Noiret, Nicole Garcia, Jean-Claude Brialy, Michel Subor en Roland Blanche.

Een ambitieuze film waarin een rechtschapen krantenjournalist de waarheid tracht te achterhalen rond de moord op het hoofd van een in Parijs gesitueerde Arabische revolutionaire groepering. Tegelijkertijd gaat hij een confrontatie aan met de presentatrice van het televisiejournaal, die zich meer zorgen maakt om haar kijkcijfers. Het gegeven is interessant, maar wel erg (achterhaald) zwart-wit uitgewerkt: de geschreven pers komt er goed vanaf, de televisie slecht. Philippe Noiret (Il postino) zorgt niettemin voor een geloofwaardige vertolking van de journalist.

Partenaires

1984 | Drama

Frankrijk 1984. Drama van Claude D'Anna. Met o.a. Nicole Garcia, Jean-Pierre Marielle, Michel Galabru, Michel Duchaussoy en Elisa Servier.

In een theaterloge bevindt zich een acteursechtpaar dat in hetzelfde goedkope toneelstuk speelt. Zij komen tot een confrontatie, kwellen elkaar met scherpe tong en vinden elkaar weer terug. De verstikkende sfeer doet meteen aan Bergman denken. Het prachtige decor wordt stapsgewijs onthuld door de camera. Claude d'Anna heeft zich wat betreft het onderwerp op glad ijs begeven, en het blijkt een goede stijloefening te zijn. Het scenario is echter ongeloofwaardig. Vrij boeiend.

Stella

1983 | Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk 1983. Drama van Laurent Heynemann. Met o.a. Nicole Garcia, Thierry Lhermitte, Victor Lanoux, Jean-Claude Brialy en Charles Denner.

Een jonge verkoper gaat tijdens de WO II in dienst bij de Gestapo om zijn joodse geliefde van deportatie te redden, maakt door protectie van zijn chef zelfs carrière en bereikt een zekere welstand. Hoewel hij zich niet aan feitelijke oorlogsmisdaden schuldig heeft gemaakt, wordt hij na de bevrijding wegens collaboratie gearresteerd. Hij verliest zijn geliefde, die geen nieuwe vernederingen en discriminatie meer kan verdragen. Dit boeiende politieke liefdesdrama toont sterk spel van een verrassende rolbezetting; Lhermitte echter geeft zijn personage onvoldoende diepte en vormt géén goede combinatie met Garcia, waardoor hun alles motiverende grote liefde te weinig reliëf krijgt.

Les mots pour le dire

1983 | Drama

Frankrijk 1983. Drama van José Pinheiro. Met o.a. Nicole Garcia, Marie-Christine Barrault, Daniel Mesguich, Claude Rich en Jean-Luc Boutte.

Een niet bepaald getrouwe en gekunstelde bewerking van de uitstekende roman van Marie Cardinal, over de psychologische, lichamelijke, persoonlijke en gezinsproblemen van een dertigjarige vrouw. Het feit dat er maar liefst vier scenarioschrijvers, waaronder Suso Cecchi d'Amico en Cardinal zelf, aan deze film hebben gewerkt, mocht niet baten. De schrijfster betoonde zich zeer ontevreden over deze verfilming van haar werk. Tweede lange film van Pinheiro.

Garçon!

1983 | Komedie

Frankrijk 1983. Komedie van Claude Sautet. Met o.a. Yves Montand, Jacques Villeret, Nicole Garcia en Rosy Varte.

Zoals de titel al impliceert speelt Sautets film zich grotendeels in een restaurant af. De kelner van een vooraanstaand Parijs restaurant besluit de charme en dienstbare flair die bij uitstek bij zijn beroep past, ook in te zetten in zijn privéleven. Hij wil op een geërfd stukje grond een pretpark beginnen. Maar Garçon! (kelner, dus) gaat vooral over mannen & vrouwen: hun relaties, hun dromen, hun onzekerheden. De reünie van regisseur Sautet en schrijver Jean-Loup Dabadie levert een aantrekkelijke tragikomedie op, met een prettig overacterende Montand. De film is rijkelijk voorzien van fraaie vrouwenrollen en de dynamische restaurant-scènes zijn meesterstukjes van cameraregie en mise-en-scène.

Via degli specchi

1982 | Thriller

Italië 1982. Thriller van Giovanna Gagliardo. Met o.a. Nicole Garcia, Heinz Bennent, Massimo Serato, Claudio Bigagli en Milva.

Een medewerkster van de rechtbank moet een onderzoek doen naar de zelfmoord van een jonge vrouw. Ze ontdekt vervolgens dat de trouweloze minnaar van het slachtoffer haar eigen echtgenoot is. Deze gestileerde film, waarin goed wordt geacteerd, kan door het trage tempo de aandacht maar net vasthouden tot aan de ontknoping. De opdringerige en voor dat tempo totaal ongeschikte muziek is echter een bijna onoverkomelijke irritatiefactor.

Qu'est-ce qui fait courir David?

1982 | Drama

Frankrijk 1982. Drama van Elie Chouraqui. Met o.a. Francis Huster, Nicole Garcia, Charles Aznavour, Magali Noël en Michel Jonasz.

Een dertig-jarige cineast schrijft een scenario voor een autobiografische tweede film. Hij gaat zó op in herinneringen dat hij zijn vriendin verwaarloost en de huidige situatie van zijn ouders niet onderkent. Dit beeld van een joods gezinsleven levert aandoenlijke en komische momenten op, maar de zelfvertedering van de regisseur holt zijn film op den duur uit, waardoor het totaal van geslaagde scènes en spelprestaties, nul is. De titelrol van Huster is conform de film: zó ingespannen bezig om te charmeren dat het averechts gaat werken. Scenario van Elie Chouraqui.

Order of Death

1982 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten​/​​Italië 1982. Misdaad van Roberto Faenza. Met o.a. Harvey Keitel, Nicole Garcia, Leonard Mann, John Lydon en Sylvia Sidney.

Twee Newyorkse politiemannen verdienen stiekem bij in de onderwereld, tot een jonge psychopaat die zegt dat hij een gezochte moordenaar is, hun geheim doorgrondt. De ene agent doodt in een handgemeen zijn collega en doet de moord voorkomen als het werk van de bewuste moordenaar. Daarmee komt hij in de macht van de jongen, die hem terroriseert, chanteert en op zijn schuldgevoel werkt. Aan deze Engelstalige Italiaanse misdaadthriller ligt een bizar scenario ten grondslag, dat meer suggereert dan de film waar kan maken. Zo is er sprake van een homofiele relatie tussen de twee agenten. Het bezeten spel van Keitel en vooral van Lydon (punkzanger Johnny Rotten) als de beangstigende manipulator is het aanzien waard. Ook bekend als CORRUPT.

L'honneur d'un capitaine

1982 | Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk 1982. Drama van Pierre Schöndörffer. Met o.a. Nicole Garcia, Jacques Perrin, Charles Denner, Claude Jade en Georges Marchal.

In een tv-uitzending over twintig jaar Algerijnse onafhankelijkheid wordt een Franse officier beschuldigd van oorlogsmisdaden. Zijn weduwe begint een proces wegens smaad, wat leidt tot een reconstructie van het Algerijnse drama, waarvan ze alleen incidenteel tijdens verloven van haar man iets had vernomen. De werking van deze boeiende en genuanceerde oorlogsfilm-in-retrospectief wordt ondermijnd door de conventionele en ietwat onhandige flash-backstructuur. Het juridische steekspel biedt de acteurs in de rechtszaal flamboyante mogelijkheden.

L' honneur d'un capitaine

1982 |

Frankrijk 1982. Pierre Schoendoerffer. Met o.a. Nicole Garcia, Georges Wilson en Charles Denner.

In een tv-uitzending over twintig jaar Algerijnse onafhankelijkheid wordt een Franse officier beschuldigd van oorlogsmisdaden. Zijn weduwe begint een proces wegens smaad, wat leidt tot een reconstructie van het Algerijnse drama, waarvan ze alleen incidenteel tijdens verloven van haar man iets had vernomen. De werking van deze boeiende en genuanceerde oorlogsfilm-in-retrospectief wordt ondermijnd door de conventionele en ietwat onhandige flash-backstructuur. Het juridische steekspel biedt de acteurs in de rechtszaal flamboyante mogelijkheden.

Les uns et les autres

1981 | Musical, Drama, Komedie

Frankrijk 1981. Musical van Claude Lelouch. Met o.a. James Caan, Fanny Ardant, Geraldine Chaplin, Robert Hossein en Nicole Garcia.

Vier muzikale families, uit Frankrijk (variété), Amerika (jazz), Duitsland (klassiek) en Rusland (ballet), worden gevolgd van 1936 tot in 1980 als de diverse wegen en ontwikkelingen zich kruisen op een UNICEF-gala. Deze epische film neemt een hink-stap-sprong door de geschiedenis en maakt gebruik van bekende en onbekende ware incidenten. De pretenties worden lang niet allemaal waargemaakt en de overzichtelijkheid is met acteurs die zowel eerste als tweede generatie spelen vaak ver te zoeken. Muziek als bindmiddel en filmische lef van Lelouch heffen bedenkingen op zolang de film duurt. De finale toont Maurice Béjarts choreografie van Ravels Boléro.
In 2017 opnieuw uitgebracht in de bioscopen in de digitale restauratie.

Le grand paysage d'Alexis Droeven

1981 | Drama

België 1981. Drama van Jean-Jacques Andrien. Met o.a. Jerzy Radziliwilowicz, Nicole Garcia en Maurice Garrel.

Het titelpersonage Alexis Droeven is noch de hoofdfiguur, noch de hoofdrolspeler in deze film. Niet de vader, de vijftigjarige Alexis, maar de zoon, de twintigjarige Jean-Pierre, staat centraal; de vaderfiguur is echter in het hele filmgebeuren 'aanwezig'. Dit heeft betrekking op diens dood. Samen met de sociaal-economische crisis en de politieke malaise van de streek Aubel in het oostelijk deel van België verwekt deze bij de zoon een geestelijke crisis. Het is een prachtige 'landschapsfilm' geworden waarin de cineast zich overgeeft aan bespiegelende, meditatieve en lyrische cinematografie. Een stuk alledaagse werkelijkheid wordt herschapen tot een persoonlijke, verhevigde wezenlijkheid.

Beau-père

1981 | Drama

Frankrijk 1981. Drama van Bertrand Blier. Met o.a. Patrick Dewaere, Ariel Besse, Maurice Ronet, Nathalie Baye en Geneviève Mnich.

Na het verongelukken van zijn vriendin blijft een barpianist achter met de 14-jarige dochter van zijn vriendin, die hem verkiest boven haar echte vader, omdat ze hem - op grond van zijn relatie met haar moeder - de aangewezen man vindt om haar in de liefde in te wijden. Ondanks afweer en aarzelingen blijkt hij niet bestand tegen haar logica, tot zijn verliefdheid op een collega-musicienne de situatie ogenschijnlijk weer normaliseert. Deze psychologische komedie wordt door het gevoelige acteren van Dewaere en het natuurlijke spel van de jeugdige Besse, boven het niveau van enkel scabreuze situaties uitgetild, waarbij Blier zijn briljante scenario vorm geeft door een werkzame afstandelijkheid.

Mon oncle d'Amérique

1980 | Komedie, Drama

Frankrijk 1980. Komedie van Alain Resnais. Met o.a. Gérard Depardieu, Nicole Garcia, Roger Pierre, Marie Dubois en Nelly Borgeaud.

Aan de hand van drie fictieve levenslopen giet Resnais de theorieën van neurochirurg-filosoof Henri Laborit (1914-1995) in een hoogst originele cinepuzzelvorm. Textielfabrieksdirecteur René, actrice Janine en schrijver-politicus Jean handelen allemaal zowel naar oerinstincten als naar maatschappelijke 'wetten' zoals door Laborit geponeerd. Deze worden geïllustreerd met rattenexperimenten. Geestoprekkende, veelbekroonde cinema van een meester. Voor het oorspronkelijke afficheontwerp tekende stripauteur Enki Bilal. Nevenrolletje van Catherine Frot, die later tot Frankrijks meest geliefde actrice zou uitgroeien.

Ce diable d'homme

1980 | Biografie, Historische film

Canada​/​​Zwitserland​/​​Frankrijk​/​​België 1980. Biografie van Marcel Camus. Met o.a. Denis Manuel, Claude Dauphin, Gérard Caillaud, Nicole Garcia en Jean-Paul Moulinot.

Min of meer nauwkeurige biografie van Voltaire (1694-1778). Een zeer delicaat onderwerp overigens, en een van de laatste werkjes van deze zeer overschatte voormalige filmregisseur (1912- 1982), die zijn carrière op de tv maar flauwtjes afsloot. Deze tv-film is op bestelling gemaakt en dat merk je vooral aan het grillige acteerwerk. Er is heel wat meer temperament voor nodig om het innerlijk van een zo complex historisch personage te herscheppen. We hebben dan ook te maken met een verzorgde, maar geenszins transcendente reeks beelden.

Ogro

1979 | Drama, Thriller

Spanje​/​​Italië​/​​Frankrijk 1979. Drama van Gillo Pontecorvo. Met o.a. Gian Maria Volonté, Ángela Molina, Saverio Marconi, Eusebio Poncela en Jose Sacristan.

Een groep van Baskische separatisten heeft het plan om Franco's rechterhand - admiraal Carrero Blanco - te ontvoeren, maar komt niet door de veiligheidsmaatregelen heen en blaast dan maar zijn auto op. Deze voor Pontecorvo teleurstellende politieke thriller gebruikt de reconstructie van de moordaanslag voor een ideologische uiteenzetting over de mate waarin terrorisme in verzet gerechtvaardigd is, maar hij blijft daarbij oppervlakkig. Een overwegend statische film met matte acteursprestaties, tot aan een spectaculair en letterlijk explosief einde. Ook bekend als OPERACIÓN OGRO.

Le mors aux dents

1979 | Misdaad

Frankrijk 1979. Misdaad van Laurent Heynemann. Met o.a. Jacques Dutronc, Michel Piccoli, Michel Galabru, Nicole Garcia en Charles Gérard.

Een oplichter heeft in het verleden goede zaken gedaan door politieke corruptie, maar probeert nu zijn slag te slaan met het wedden op paarden. Voor het geld om trainers en jockeys om te kopen chanteert hij zijn vroegere opdrachtgevers. Deze interessante misdaadfilm haalt te veel vormen van omkoping overhoop om echt doeltreffend te zijn. Wedden op paarden heeft in Frankrijk overigens een vergelijkbaar belang als de voetbaltoto in ons land. Sterke rollen van de uitgelezen bezetting houden de film boeiend boven de inhoudelijke vraagtekens uit.

Le cavaleur

1979 | Komedie

Frankrijk 1979. Komedie van Philippe de Broca. Met o.a. Jean Rochefort, Catherine Alric, Nicole Garcia, Annie Girardot en Lucienne Legrand.

Edouard Choiseul (Rochefort), een pianovirtuoos, is een onverbeterlijke Don Juan die altijd oprecht maar kortstondig verliefd wordt. Een ontmoeting met de aantrekkelijke Muriel (Alric), die de kleindochter van een oude vlam blijkt te zijn, maakt hem het verstrijken der jaren bewust. De beste film van De Broca in tien jaar heeft ironische en melancholieke observaties die het scenario boven zichzelf uittillen. Een opmerkelijke rol van Garcia als de berustende echtgenote Marie-France die weet dat de rokkenjager toch altijd in het gezin zal terugkeren. Het scenario is van Michel Audiard en regisseur De Broca. Het camerawerk is van Jean-Paul Schwartz. Eastmancolor, Mono.

Un papillon sur l'épaule

1978 | Thriller, Drama

Frankrijk 1978. Thriller van Jacques Deray. Met o.a. Lino Ventura, Claudine Auger, Paul Crauchet, Nicole Garcia en Laura Betti.

Wanneer Roland Fériaud (Ventura) in de Barcelonese hotelkamer naast de zijne verontrustende geluiden hoort, gaat hij kijken. Dan wordt het zwart. Fériaud ontwaakt, confuus, in een vreemdsoortige psychiatrische kliniek. En over welk zwart koffertje hebben ze het? Cineliteraire grootmeesters Jean-Claude Carrière en Tonino Guerra bewerkten John Gearons roman The Velvet Well uit 1946 tot een sublieme 'Alleman in Kafkaland'. Veel scènes werden in guerrillastijl geschoten in de zonoverstroomde straten van Barcelona, waardoor deze noir-nagelbijter zowel vervreemding als authenticiteit ademt. Nevenrol van Nicole Garcia.

Les Indiens sont encore loin

1977 | Drama

Frankrijk​/​​Zwitserland 1977. Drama van Patricia Moraz. Met o.a. Isabelle Huppert, Christine Pascal, Mathieu Carrière, Chil Boiscuille en Nicole Garcia.

Een middelbare scholiere wordt doodgevroren gevonden in de omgeving van Lausanne. In de voorafgaande zeven dagen heeft haar extroverte schoolvriendin zich laten aborteren, ze is zwijgzame getuige geweest van politieke discussies door dertigers die de idealen van 1968 zijn kwijtgeraakt en ze heeft een fotoboek ontdekt over een verdwenen Indianenstam. De onnadrukkelijke presentatie van de letterlijk kille welvaartsstaat die jongeren geen houvast biedt, dankt veel aan het contrasterend spel van Pascal en Huppert (wier geslotenheid aan een herhalingsoefening doet denken van LA DENTELLIÈRE maar hier heel andere gronden heeft).

La Question

1977 | Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk 1977. Drama van Laurent Heynemann. Met o.a. Jacques Denis, Nicole Garcia, Jean-Pierre Sentier, Christian Rist en Françoise Thuriès.

Een sympathisant van het F.L.N. in Algerije wordt door parachutisten gearresteerd en gemarteld. Een medestander overleeft de martelingen niet. Hij weet in de gevangenis stiekem een boek over zijn ervaringen te schrijven en door zijn advocaat te laten publiceren. Er zal een onderzoek worden ingesteld, als hij wegens staatsgevaarlijkheid wordt veroordeeld. Hij weet vanuit het gevangenishospitaal te ontsnappen. Deze indringende debuutfilm op basis van ervaringen van Henri Alleg wordt door niet-steracteurs met grote inzet gespeeld en krijgt door de sobere presentatie van martelscènes een extra-uitwerking die ondanks de concentratie op één geval verderreikende werking suggereert.

Le corps de mon ennemi

1976 | Drama, Misdaad, Thriller

Frankrijk 1976. Drama van Henri Verneuil. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Marie-France Pisier, Bernard Blier, Charles Gérard en Daniel Ivernel.

Na zeven jaar onschuldig in de gevangenis te hebben gezeten, komt een man weer in zijn woonplaats terug om wraak te nemen op zijn omgeving. Hij weet hij als nachtclubeigenaar carrière te maken, waardoor men hem wel als gelijke moet accepteren als een drugssmokkel aan het daglicht komt. Hierdoor krijgt hij de kans de oude rekening te vereffenen. A priori een welkome afwisseling van Verneuil op het gebruikelijke avontuurlijke stuntwerk van Belmondo. De film krijgt bar weinig overtuigingskracht door de onbestemdheid van de misdaadintrige en de ongerichte sociale kritiek, waardoor de held geen spat beter lijkt dan zijn opponenten. Scenario van de regisseur, Michel Audiard en Felicien Marceau naar een roman van Marceau. Camerawerk van Jean Penzer.

Duelle

1976 | Mysterie, Experimenteel, Komedie

Frankrijk 1976. Mysterie van Jacques Rivette. Met o.a. Bulle Ogier, Juliet Berto, Jean Babilée, Nicole Garcia en Hermine Karagheuz.

Twee maangodinnen - een van het licht, een van het duister - zijn op aarde om een magische steen te vinden. Zij doen een beroep op de steun van stervelingen, die zich niet zó laten manipuleren als de godinnen hadden verwacht. Dit verwarrende en ondoorzichtige verhaal vol labyrinten en dubbele bodems is ondanks alle onbegrip die het wekt boeiend door transformatie van het alledaagse of nachtelijke Parijs in een magisch theaterdecor voor het verschuivende rollenspel van de inspirerende en geïnspireerde actrices. Deel 1 van een trilogie met NOROÎT en MERRY-GO-'ROUND. Scenario van Eduardo de Gregorio, Marilu Parolini en Jacques Rivette. Camerawerk van William Lubtchansky.

Que la fête commence...

1975 | Drama, Historische film

Frankrijk 1975. Drama van Bertrand Tavernier. Met o.a. Philippe Noiret, Jean Rochefort, Jean-Pierre Marielle, Christine Pascal en Marina Vlady.

De hoofdrol die Noiret speelt als Philippe d'Orléans is een van zijn beste ooit, en dat wil echt wat zeggen. Noiret maakt de innerlijke tegenstrijdigheden en de machteloosheid van de beroemde Franse regent invoelbaar. De periode na de dood van Louis XIV, waarin D'Orléans regent was van de jonge Louis XV, is relatief duister in de Franse geschiedschrijving. De immer vindingrijke scenarist-regisseur Tavernier visualiseerde de tijd echter prachtig. Het is 1719. D'Orléans worstelt met een goddeloze priester (Rochefort), een opstandige markies (Marielle) en met zijn sympathie voor het plebs. Que la fête commence... won vier Césars.

Calmos

1975 | Erotiek

Frankrijk 1975. Erotiek van Bertrand Blier. Met o.a. Jean Rochefort, Jean-Pierre Marielle, Bernard Blier, Brigitte Fossey en Claude Piéplu.

Gynaecoloog en de man van een veeleisende echtgenote duiken onder op het platteland voor een 'leven zonder vrouw'. Hun voorbeeld vindt zoveel navolging dat vrouwen zich organiseren in de strijd om hun rechten. Gevangenen van vrouwenleger worden met medische begeleiding tot neukmachines gemaakt en geheel uitgeput. Uitdagende satire van vrouwenhaat - die mannen nauwelijks voordeliger voorstelt - weet in de tweede helft geen maat te houden en ontaardt in zulke grove effecten dat de werkzaamheid verloren gaat. Ironische finale waarin onttakelde slachtoffers een schuilplaats zoeken in de enorme baarmoeder maakt veel goed.

Le scandale et le Bäton

1972 | Biografie, Documentaire

Frankrijk 1972. Biografie van Marcel Camus. Met o.a. Denis Manuel, Claude Dauphin, Gérard Caillaud en Nicole Garcia.

Eerste deel van een tv-film over het leven van Voltaire, de schelm der schelmen. In dit deel krijgen we de jonge Voltaire te zien, die op zijn tiende al buitengewoon intelligent en ondeugend blijkt te zijn. Een goede rol van Denis Manuel, maar het geheel draagt niets bij aan de reeds bestaande geschreven biografieën.

Des garçons et des filles

1968 | Komedie

Frankrijk​/​​België 1968. Komedie van Etienne Périer. Met o.a. Marc Porel, Jean-Christophe Maucorps, François Duval, Roger Van Hool en Nicole Garcia.

De makers van het scenario (Perier en Dominique Fabre) hebben tien 'gevallen' van de overgang van de adolescentie naar de volwassen leeftijd gekozen, en ze gesitueerd in een soort van leef- en werkgemeenschap. Later gaan deze jongeren uit elkaar, wanneer ze inzien, dat men het leven niet in een groep doorbrengt. Een boeiende, realistisch aandoende zedenstudie. De acteurs speelden dan ook in grote lijnen zichzelf en werden daarin zeer vrij gelaten. Jammer van de effen regie, zoals altijd bij deze van oorsprong Belgische cineast, die zowel in Frankrijk als in de V.S. verbleef, en gedurende zijn carrière zowel opvallend goede als opvallend slechte films maakte.

Des Garçons et des filles

1967 | Drama

België​/​​Frankrijk 1967. Drama van Etienne Périer. Met o.a. Ludmila Mikaël, Nicole Garcia, Martine Kelly, Roger Van Hool en François Leccia.

Groep jongeren huurt oud hotel waarin ze met onderlinge taakverdeling gaan wonen. Temperamentverschillen in liefdesintriges zorgen voor steeds meer conflicten. Film wilde veelbelovende jonge acteurs lanceren en slaagde daarin, scenario en regie blijven echter erg oppervlakkig en nogal clichématig.