Ousmane Sembene: regie, scenario en productie.
Er zijn 9 films gevonden.

Moolaadé

2004 | Drama

Senegal​/​​Frankrijk​/​​Burkina Faso​/​​Kameroen​/​​Marokko​/​​Tunesië 2004. Drama van Ousmane Sembene. Met o.a. Fatoumata Coulibaly, Maimouna Hélène Diarra, Salimata Traoré en Dominique Zeïda.

De in 2007 op 84-jarige leeftijd overleden Senegalees Sembene zette de Afrikaanse film in 1966 op de kaart met zijn speelfilmdebuut La Noire de... In zijn laatste productie Moolaadé, bekroond met 'Un Certain Regard' in Cannes, keert hij zich tegen vrouwenbesnijdenis en star traditionalisme in het algemeen. Plaats van handeling is een islamitisch dorpje in Burkina Faso. Wanneer de moeder van een uitgehuwelijkt meisje weigert haar te laten besnijden, wordt haar huis al snel een toevluchtsoord voor meisjes die ook niet onder het mes willen. Dat leidt tot hevige conflicten in het dorp. Ontroerend, subtiel en ondanks de zware thematiek humoristisch.

Guelwaar

1992 | Komedie

Senegal​/​​Frankrijk 1992. Komedie van Ousmane Sembene. Met o.a. Omar Seck, Ndiawar Diop, Mame Ndoumbé Diop, Isseu Niang en Myriam Niang.

Guelwaar is een rooms-katholieke Senegalees, die recht had op een christelijke begrafenis, maar hij wordt door een pijnlijk misverstand als een moslim ter aarde besteld. Hierdoor ontstaat er aardig wat heisa. Vlot gedaan, vlot gespeeld en vlot geregisseerd. Toegankelijk voor de westerse kijker. Scenario van de regisseur. Fotografie van Dominique Gentil.

Camp de Thiaroye

1987 | Historische film, Drama

Algerije​/​​Senegal​/​​Tunesië 1987. Historische film van Ousmane Sembene en Thierno Faty Sow. Met o.a. Ibrahima Sane, Sijri Bakaba, Camara Dansogho Mahamed, Jean-Daniel Simon en Pierre Orma.

Na afloop van WO II werden zwarte Afrikaanse infanteristen, die hun nek geriskeerd hadden voor Frankrijk, gestationeerd in een legerplaats in Dakar, van waaruit ze gerepatriëerd zouden worden. Hun was soldij beloofd als ze zouden afzwaaien, maar de Franse legerleiding liet op zich wachten en ze zaten meer dan zeven maanden vast in mensonterende omstandigheden. Ze werden voortdurend gediscrimineerd en waren veelvuldig het doelwit van racistische uitingen van het gezag. De goed gemaakte en aandoenlijk vertolkte film over een zwarte bladzijde in de Franse koloniale geschiedenis is niet verstoken van ironie, humor en spiritualiteit; het is vooral een pleidooi voor verdraagzaamheid en humaniteit. Het werk werd in 1988 met een prijs bekroond op het filmfestival van Venetië.

Ceddo

1976 | Drama, Historische film

Senegal 1976. Drama van Ousmane Sembene. Met o.a. Tabara Ndiaye, Moustapha Yade, Mamadou Ndiaye Diagne, Ousmane Camara en Alioune Fall.

In het 17e-eeuwse West-Afrika wordt op grote schaal slavenhandel gedreven. Daarnaast verbreiden missionarissen het katholieke geloof en verdedigen imams islam. De stam der Ceddo weigert zich te laten bekeren. Door slim politiek spel lijkt de imam toch zijn zin te krijgen, maar dan komen de Ceddo in opstand onder leiding van de prinses. Een knappe film over de eerste koloniale uitwassen in Afrika, naar Ousmane's eigen roman.

Ceddo

1976 |

Senegal 1976. Ousmane Sembene. Met o.a. Moustapha Yade en Tabara Ndiaye.

In het 17e-eeuwse West-Afrika wordt op grote schaal slavenhandel gedreven. Daarnaast verbreiden missionarissen het katholieke geloof en verdedigen imams islam. De stam der Ceddo weigert zich te laten bekeren. Door slim politiek spel lijkt de imam toch zijn zin te krijgen, maar dan komen de Ceddo in opstand onder leiding van de prinses. Een knappe film over de eerste koloniale uitwassen in Afrika, naar Ousmane's eigen roman.

Xala

1974 |

Senegal 1974. Ousmane Sembene. Met o.a. Tierno Leye, Fatim Diagne, Seune Samb, Douta Seck en Youndouss Seye.

Een rijk man, mislukt in zijn derde huwelijk en zijn handel, gaat bankroet door de financiële eisen dat dit huwelijk stelt. Het verhaal gaat voornamelijk over de impotentie van de man, maar krijgt als extraatje een politiek tintje. Voor cinefielen.

Mandabi

1968 | Drama

Senegal 1968. Drama van Ousmane Sembene. Met o.a. Mamadore Guye, Ynousse N'Diayes, Issa Tiang, Serigne N'Diayes en Serigne Sow.

Een moslim in Senegal krijgt van een neef, een gastarbeider in Frankrijk, geld in beheer. Eén probleem is dat de dorpsbewoners denken dat hij nu rijk is. Een tweede probleem: hij neemt wat voorschotten op. Rustig voortkabbelend vertelt de film over het dagelijkse leven in Senegal, met veel aandacht voor de gigantische en verlammend werkende bureaucratie. Een aanrader.

Le mandat

1968 | Komedie

Senegal 1968. Komedie van Ousmane Sembene. Met o.a. Mamadou Gueye, Younousse N'Diaye, Issi Niang, Serigne Sow en Madoune Faye.

Het hele leven van de Senegalese dorpeling Dieng (en van zijn twee vrouwen) draait rond de postbode die het periodieke stortingsbiljet moet komen brengen, dat hen in staat stelt verder te leven. Aldus het thema van dit bittere drama, waarin de regisseur op levendige wijze een wereldje beschrijft, dat aan de ene kant nog traditioneel is maar aan de andere kant aan het veranderen. Een geestige satire zonder werkelijk kwade bedoelingen (in de stijl van de Jacques Tati van JOUR DE F[KA4]ETE), die iedereen in zijn of haar waarde laat. Mooie beelden van Paul Soulignac en Georges Caristan, beide Fransman. (Genomineerd o.a. de voor Prijs van de internationale kritiek op de Biennale van Venetië 1968). De internationale versie is 15m korter.

La noire de...

1966 | Drama

Senegal​/​​Frankrijk 1966. Drama van Ousmane Sembene. Met o.a. Thérèse M'bissine Diop, Robert Fontaine, Anne-Marie Jelinek, Momar Nar Sene en Ibrahima.

Diouna is vanuit Senegal naar Frankrijk gekomen om hulp in de huishouding te worden bij een gezin met drie kinderen. Doordat zij uit een hele andere cultuur komt, slaagt ze er niet in zich werkelijk aan te passen noch te communiceren met haar omgeving, die haar weliswaar goed maar als een meubelstuk behandelt. Steeds vaker krijgt zij last van manische depressies en vertoont zelfs zelfmoordneigingen. Dit treurige verhaal over eenzaamheid en onverschilligheid is een bewerking van de novelle [KL]Volta[KA3]ique[KLE] van de regisseur zelf. Een gevoelige en sobere film, die de kijker verslagen achterlaat en waarin de intense vertolking van M`bissine Diop nog het meeste opvalt. bekroond met o.a. de (Jean Vigo-Prijs 1966, de Zilveren Antilope op het Eerste internationale festival van de Arts Nègres). Er bestaat ook een versie met een reeks beelden in kleur.