Martin Provost: regie, cast en scenario.
Er zijn 8 films gevonden.

Bonnard, Pierre et Marthe

2023 | Drama, Romantiek, Biografie

Frankrijk​/​​België 2023. Drama van Martin Provost. Met o.a. Cécile de France, Vincent Macaigne, Stacey Martin, Anouk Grinberg en André Marcon.

Drama over de stormachtige relatie (tussen 1893 en 1942) tussen de postimpressionistische Franse schilder Pierre Bonnard en zijn model, muze, minnares en latere vrouw Marthe de Méligny, die zich ook tot schilder ontwikkelde. Regisseur Martin Provost maakte al eerder verdienstelijke kunstenaarsportretten (Séraphine, Violette), maar deze doet gedateerd aan wanneer hij in de natuur gillend achter zijn naakte ‘kleine eendje’ aanhuppelt. De belangrijkste vrouwen in Bonnards leven gedragen zich als grote kinderen: impulsief dan wel hysterisch, en er wordt geprobeerd om het gebrek aan chemie tussen de beide hoofdrolspelers met overacteren te compenseren. Het intrigerende spanningsveld tussen het zonnige schilderwerk van Bonnard en diens rommelige liefdesleven komt daardoor niet uit de verf.

La bonne épouse

2020 | Komedie, Drama

Frankrijk 2020. Komedie van Martin Provost. Met o.a. Juliette Binoche, Yolande Moreau, Noémie Lvovsky, Edouard Baer en François Berléand.

Juliette Binoche is komisch op dreef in deze historische klucht van de maker van Séraphine (2008) en Sage femme (2017). Ze speelt de directrice van een huishoudschool in de Elzas, die ze bestiert met behulp van haar excentrieke schoonzus (Moreau) en een rigide non (Lvovsky). Tijd van handeling is 1968, dus wordt de truttige moraal van de meisjesschool volop bedreigd door geruchten over la révolution. In de doldwaze slotscène wordt de feministische boodschap er wel erg cru ingeramd, maar tot die tijd is La bonne épouse een heel genietbare schets van een nog verbazend recente geschiedenis.

Sage femme

2017 | Drama

Frankrijk 2017. Drama van Martin Provost. Met o.a. Catherine Deneuve, Catherine Frot, Olivier Gourmet, Quentin Dolmaire en Mylène Demongeot.

De alleenstaande vroedvrouw Claire (Frot) krijgt na dertig jaar radiostilte opeens een telefoontje van de Parijse levensgenieter Béatrice (Deneuve), een oude vlam van haar vader. De zieke Béatrice - die kind noch kraai heeft - blijkt de saaie Claire voor haar karretje te willen spannen. Dat levert het nodige gesteggel op tussen de tegenpolen die gaandeweg toch steun vinden bij elkaar. Een volkstuin langs de Seine figureert nadrukkelijk als metafoor voor het leven terwijl de ervaren cast zich routineus kwijt van haar taak. Feelgood formulefilm over levenslust met enkele echte bevallingen.

Violette

2013 | Biografie, Drama

Frankrijk​/​​België 2013. Biografie van Martin Provost. Met o.a. Emmanuelle Devos, Sandrine Kiberlain en Olivier Gourmet.

Na het met zeven Césars overladen Séraphine (2008) de tweede biopic van schrijver/acteur/regisseur Martin Provost over een laat ontdekte vrouwelijke kunstenares. Violette (Devos) is een eenzame schrijfster in het Parijs van de jaren veertig en vijftig, die schaamteloos en poëtisch haar mislukte leven beschreef. In alles de tegenpool van haar beschermvrouwe - de koele, succesvolle, existentialistische filosofe Simone de Beauvoir. Dat Violettes zwaarmoedige kant de kijker niet acuut een depressie in zuigt, is te danken aan de komische ondertoon in haar melodramatische overdrijving.

Séraphine

2008 | Biografie, Drama

Frankrijk​/​​België​/​​Duitsland 2008. Biografie van Martin Provost. Met o.a. Yolande Moreau, Ulrich Tukur, Anne Bennent en Geneviève Mnich.

Wondermooie filmbiografie van de laatste dertig jaar in het leven van Séraphine Louis (1864-1942), autodidacte kunstschilderes in eenzelfde naïeve stijl als le Douanier Rousseau. Séraphine, subtiel gestalte gegeven door Moreau, wordt in 1912 in Senlis als huishoudster aangenomen door de Duitse kunstverzamelaar Wilhelm Uhde. Nadat hij bij toeval heeft ontdekt dat ze lumineuze schilderijen maakt ondersteunt hij haar, maar la Grande Guerre doet hem het land ontvluchten. Pas dertien jaar later herenigt de mecenas zich met zijn onconventionele protégée. Zeven Césars, waaronder Beste Film en Beste Actrice.

Le ventre de Juliette

2003 | Drama

Frankrijk​/​​Spanje​/​​Luxemburg 2003. Drama van Martin Provost. Met o.a. Julie-Marie Parmentier, Stéphane Rideau, Carmen Maura en Tom Novembre.

Onvoorzichtig bonken met vriendje Mathias (Rideau) leert de twintigjarige Juliette (Parmentier): eigen schuld, dikke bult. De jonge pappie in spe ziet weinig heil in het vaderschap, moeder (Maura) wordt er even niet goed van en zuslief heeft de ambitie om voor Juliette een passende co-opvoeder te vinden. Mede dankzij een oudere man (aardige bijrol van Tom Novembre) probeert Juliette de precaire situatie toch het hoofd te bieden. Voorloper van het Amerikaanse succes Juno (2007) volgt een topzwaar probleemscenario en blijft dankzij Parmentier nog net interessant.

Tortilla y cine

1996 |

Spanje​/​​Frankrijk 1996. Martin Provost. Met o.a. Michel Aumont, Marc Duret en Carmen Maura.

Onvoorzichtig bonken met vriendje Mathias (Rideau) leert de twintigjarige Juliette (Parmentier): eigen schuld, dikke bult. De jonge pappie in spe ziet weinig heil in het vaderschap, moeder (Maura) wordt er even niet goed van en zuslief heeft de ambitie om voor Juliette een passende co-opvoeder te vinden. Mede dankzij een oudere man (aardige bijrol van Tom Novembre) probeert Juliette de precaire situatie toch het hoofd te bieden. Voorloper van het Amerikaanse succes Juno (2007) volgt een topzwaar probleemscenario en blijft dankzij Parmentier nog net interessant.

Néa

1976 | Drama, Erotiek

Frankrijk​/​​Duitsland 1976. Drama van Nelly Kaplan. Met o.a. Sami Frey, Ann Zaccharias, Micheline Presle, Françoise Brion en Ingrid Caven.

Een zestienjarige wil uit rebellie tegen haar bourgeois milieu, onder een pseudoniem een erotische roman schrijven, en vraagt de uitgever haar te ontmaagden, zodat ze weet, waarover ze schrijft. Ondanks het succes van het boek wil hij daarna de relatie weer zakelijk maken, maar zij klaagt hem aan wegens aanranding, en zij verstoort de gezinsverhoudingen thuis door een lesbische relatie van haar moeder met haar tante aan te moedigen. Het verhaal van de EMMANUELLE-schrijfster werd verfilmd door Kaplan die het zelf óók als auteur beter kan. Ondanks de bekwame vormgeving, goed spel en een vage feministische invalshoek, blijft het effect van de film beneden zijn eigen niveau en intelligentie.