Eran Riklis: regie, scenario, productie en schrijver.
Er zijn 5 films gevonden.

Dancing Arabs

2014 | Drama

Israël​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 2014. Drama van Eran Riklis. Met o.a. Tawfeek Barhom, Michael Moshonov, Danielle Kitsis en Yaël Abecassis.

De Arabische schrijver Sayed Kashua bewerkte zijn eigen, semi-autobiografische roman tot een scenario dat werd verfilmd door de Israëlische regisseur Eran Riklis (Cup Final, Lemon Tree). Palestijn Eyad wordt toegelaten op een prestigieuze Joodse school. Na een periode van gewenning vindt hij zijn draai en maakt hij vrienden, maar zijn afkomst blijkt een obstakel als hij verliefd wordt op een Joods meisje. Een bitterzoet drama met een komische ondertoon en een scherp randje. Ook bekend als A Borrowed Identity.

The Human Resources Manager

2010 | Drama

Israël​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Roemenië 2010. Drama van Eran Riklis. Met o.a. Mark Ivanir, Gila Almagor, Reymond Amsalem en Rosina Kambus.

Het bedompte leven van een rusteloze manager personeelszaken in Jeruzalem krijgt een reeks eigenaardige wendingen als hij het stoffelijk overschot van een werkneemster moet begeleiden naar haar moeder in Roemenië. Een tragikomedie rond zeulen met een lijk kent talloze valkuilen, maar regisseur Riklis (Lemon Tree) houdt het 'deprimerend grappig' - zoals een personage het treffend verwoordt - met vooral aandacht voor de ontluikende vriendschappen tussen de diverse nabestaanden. De stoïcijns winterse landschappen en het dito spel van hoofdrolspeler Ivanir stuwen het solide verhaal van bovengemiddeld naar uitmuntend.

Lemon Tree

2008 | Drama

Israël​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 2008. Drama van Eran Riklis. Met o.a. Hiam Abbass, Doron Tavory, Ali Suliman en Rona Lipaz-Michael.

Een Palestijnse weduwe (mooie rol van Abbass, bekend van The Visitor) dreigt de citroenboomgaard te verliezen die al generaties lang van haar familie is, wanneer de Israëlische minister van Defensie naast haar komt wonen. Deze vreest voor terroristen die zich tussen de bomen kunnen verschuilen. Bezield besluit de vrouw de kwestie aan te vechten. De hachelijke setting van het drama levert geen al te zware kost op; regisseur Riklis (The Syrian Bride) zoomt liever in op persoonlijke dan politieke intriges en houdt de toon genuanceerd.

The Syrian Bride

2004 | Drama

Israël​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 2004. Drama van Eran Riklis. Met o.a. Clara Khoury, Hiam Abbass, Makram Khoury, Dirar Suleiman en Ashraf Barhom.

Een jonge vrouw uit de Golan hoogvlakte is onderweg naar een huwelijk met een Syrische tv-ster (die ze alleen nog maar op televisie heeft gezien, hij kent haar alleen van een foto). Als ze de Israëlische grenspost is gepasseerd wordt ze aangehouden aan de Syrische kant. Ze mag niet verder, iets met stempels in haar paspoort. Maar terug naar Israël mag ze ook niet. Milde humor, sterk spel van hoofdrolspeelster Clara Khoury en van Hiam Abbass als haar zus. The Syrian Bride is een aanstekelijk sprookje over de noodzaak geografische en psychische grenzen te overschrijden. Riklis maakte vier jaar later het vergelijkbare Lemon Tree.

G'Mar Giviya

1991 | Oorlogsfilm, Drama

Israël 1991. Oorlogsfilm van Eran Riklis. Met o.a. Moshe Ivgi, Muhammed Bakri, Salim Dau, Bassam Zuamut en Yussef Abu Warda.

Winkelier Ivgi heeft heeft sof: hij bezit kaartjes voor de WK-voetbal in Spanje, maar hij wordt opgeroepen voor de dienst. Het is 1982 en Israël is Libanon binnengevallen om het land, dat door een bloedige burgeroorlog wordt verscheurd, te verlossen van de anarchistische Palestijnse staat binnen hun staat; dubbele sof: hij wordt algauw door Palestijnen gevangen genomen en meegesleept naar Beiroet. Gelukkig blijkt de vijand ook van voetballen te houden en krijgen beide zijden begrip voor elkaar. Dat laatste is de pointe van de film: zonder belerend te zijn, te hopen dat er ooit een einde komt aan het Palestijnse probleem. Goed gespeeld, puntig dialoog en een strakke regie, die nergens overdrijft. Een lastig thema dat net zo moeilijk is om te verfilmen als in werkelijkheid om op te lossen. Scenario van Eyal Halfon naar een idee van regisseur Riklis. Amnon Salomon tekende voor de fotografie.