Lena Olin: cast.
Er zijn 32 films en 1 serie gevonden.

Spaceman

2024 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Drama

Tsjechië​/​​Verenigde Staten 2024. Sciencefiction van Johan Renck. Met o.a. Adam Sandler, Carey Mulligan, Paul Dano, Kunal Nayyar en Isabella Rossellini.

Van alle eenzame mannen die in films de ruimte in zijn gestuurd is er geen zo zwaarmoedig als Jakub, gespeeld door een opvallend futloze Adam Sandler. Halverwege zijn solomissie naar een mysterieuze wolk aan de andere kant van Jupiter heeft Jakub zijn breekpunt bereikt. In het lethargische Spaceman helpt een gigantische pratende spin (ingesproken door Paul Dano) Jakub realiseren dat zijn ruimtemissie niet de bron van zijn eenzaamheid is. Ondanks de doeltreffende deprimerende sfeer lukt het regisseur Johan Renck (Chernobyl) niet om inzicht te geven in mannelijke eenzaamheid. Met name Jakubs relatie met zijn zwangere vrouw Lenka (Carey Mulligan) blijft onderontwikkeld.

One Life

2023 | Biografie, Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk 2023. Biografie van James Hawes. Met o.a. Helena Bonham Carter, Anthony Hopkins, Jonathan Pryce, Lena Olin en Johnny Flynn.

Solide biografiefilm over Sir Nicholas Winton, een Britse beurshandelaar die aan de vooravond van WO II honderden Joodse kinderen uit de handen van de Nazi’s wist te houden. Per trein vervoerden hij en zijn team de kinderen vanuit Centraal-Europa naar het Verenigd Koninkrijk, waar ze een veilig nieuw thuis kregen. We volgen de hoogbejaarde Winton (Hopkins) in de jaren tachtig, en in flashbacks tijdens de oorlogsjaren (dan gespeeld door Johnny Flynn). De film is rechtlijnig en plotgedreven en daardoor wat braafjes en conventioneel. Maar One Life is ook ontroerend en laat treffend zien wat voor bureaucratische megaklus het was die van Winton een oorlogsheld maakte.

Hunters

2020 | Misdaad, Drama, Mysterie

2020. Misdaad van David Weil. Met o.a. Logan Lerman, Al Pacino, Jerrika Hinton, Lena Olin en Saul Rubinek.

Hunters volgt een diverse groep nazi-jagers die in 1977 in New York City wonen en ontdekken dat nazi-oorlogsmisdadigers samenzweren om een ​​vierde rijk in de VS te creëren.

Night Train to Lisbon

2013 | Mysterie, Romantiek, Thriller

Duitsland​/​​Zwitserland​/​​Portugal 2013. Mysterie van Bille August. Met o.a. Jeremy Irons, Charlotte Rampling, Jack Huston, August Diehl en Mélanie Laurent.

Raimund Gregorius (Irons) reist in deze verfilming van Pascal Merciers gelijknamige bestseller van Bern naar Lissabon en raakt verzeild in de pijnlijke geschiedenis van een land dat nog maar kort geleden een militaire dictatuur was. Doel van zijn speurtocht is de reconstructie van het leven van Amadeu de Prado, een arts en verzetsstrijder die z'n quasifilosofische gewauwel neerpende in een boek dat Gregorius per ongeluk in handen krijgt. Zoetsappig, kabbelend drama waarin puberwijsheden worden gepresenteerd als diepe, essentiële waarheden tegen het decor van een pittoresk Lissabon.

The Hypnotist

2012 | Misdaad, Drama, Thriller

Zweden 2012. Misdaad van Lasse Hallström. Met o.a. Tobias Zilliacus, Mikael Persbrandt, Lena Olin en Helena af Sandeberg.

Lasse Hallström, regisseur van hits als What's Eating Gilbert Grape en Chocolat, keert na vijfentwintig jaar terug naar Zweden om daar een razend populaire bestseller rond inspecteur Joona Linna te verfilmen. Maar ondanks alle Oscarnominaties en Hollywoodervaring lukt het hem niet om er een boeiende thriller van te maken. Met onevenwichtige personages, een flinterdun en met absurditeiten doorregen plot en een suffe ontknoping/climax heeft het meer weg van een langgerekte aflevering van een middelmatige politieserie.

Remember Me

2010 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2010. Drama van Allen Coulter. Met o.a. Robert Pattinson, Emilie de Ravin, Pierce Brosnan, Chris Cooper en Noah Stollman.

De destructieve Tyler (Pattinson) papt aan met de dochter (De Ravin) van de politieagent die hem een aantal dagen eerder hardhandig arresteerde. Natuurlijk valt hij uiteindelijk echt voor haar, en samen slepen ze zich door alle familieproblemen - zij zag haar moeder voor haar eigen ogen worden vermoord, hij verloor zijn oudere broer - heen. Twilight-ster Pattinson is als getormenteerde held iets te pathetisch, en de chemie met De Ravin is door haar kleurloze optreden vaak ver te zoeken, maar het verrassende slot maakt veel goed. Coulter regisseert regelmatig afleveringen van kwaliteitsseries als Boardwalk Empire.

The Reader

2008 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2008. Drama van Stephen Daldry. Met o.a. Ralph Fiennes, Kate Winslet, Lena Olin, David Kross en Bruno Ganz.

Eind jaren vijftig krijgt de vijftienjarige Michael Berg (Kross) een relatie met tramconductrice Hanna Schmitz (Winslet). Ze slapen met elkaar, hij leest haar voor uit de klassieke literatuur. Maar plotseling is ze verdwenen. Jaren later ziet hij haar weer, ze is verdachte in een strafproces tegen vrouwelijke kampbewaarders. Nog later, Berg is inmiddels volwassen (en wordt dan gespeeld door Fiennes) worstelt hij nog steeds met zijn gevoelens voor die vrouw met haar verleden. Vooral Winslet is sterk in The Reader, ze kreeg dan ook een Oscar voor haar rol. Naar Bernhard Schlinks bestseller Der Vorleser.

Awake

2007 | Thriller

Verenigde Staten 2007. Thriller van Joby Harold. Met o.a. Hayden Christensen, Jessica Alba, Lena Olin en Terrence Howard.

Als een manicure je nagels te kort knipt kun je dat direct melden. Lastiger wordt het met een knoeiende anesthesist tijdens je harttransplantatie. Rijkeluiszoon Clay (Christensen) maakt het mee op het moment dat zijn verdoving hem verlamt maar niet uitschakelt. En wat hij tijdens de ingreep hoort is ten hemel schreiend. Het nachtmerrie-gedeelte van Awake is in orde maar de spanning wordt te vaak onderbroken met dramatische riedeltjes waarmee de bijrollers (Alba en Olin) domweg niets kunnen beginnen. Niettemin een aardig alternatief voor horrorfilms rond levende wassen beelden of lieden die levend worden begraven.

Casanova

2005 | Romantisch drama, Historische film

Verenigde Staten 2005. Romantisch drama van Lasse Hallström. Met o.a. Heath Ledger, Sienna Miller, Jeremy Irons, Oliver Platt en Lena Olin.

Halverwege de achttiende eeuw is de inquisitie het losbandige gedrag van Casanova beu: het enige wat hem uit de gevangenis kan houden is het huwelijk. Tijdens de speurtocht naar een geschikte echtgenote valt hij als een blok voor Francesca (Miller), maar die is al uitgehuwelijkt. Jammer, want de mooie meid (pikant: in mannenkleren) kan heel goed schermen en heeft net zo'n vrije geest als de beroemde rokkenjager. Kluchtige versie van Casanova's leven is houteriger dan de gemiddelde poppenkastvoorstelling en maakt zich bovendien schuldig aan stevige geschiedvervalsing.

Hollywood Homicide

2003 | Actiefilm

Verenigde Staten 2003. Actiefilm van Ron Shelton. Met o.a. Harrison Ford, Josh Hartnett, Lena Olin, Isaiah Washington en Bruce Greenwood.

Twee rappers worden in LA vermoord. De door de wol geverfde Joe Gavilan (Ford) wordt op de zaak gezet, hij krijgt hulp van de nieuwkomer K.C. Calden (Hartnett). K.C. wil eigenlijk acteur worden en is sowieso minder in politiewerk geïnteresseerd dan in oosterse esoterie, omdat hij in yoga-klasjes zo makkelijk meiden kan oppikken. Gavilan liefhebbert bij in de makelaardij, en voelt de hete adem van Internal Affairs in zijn nek. Hollywood homicide is volstrekt overbodig in het drukbezette genre van de buddy cop film. De acteurs hebben er duidelijk geen zin in en de makers schuwen geen enkel cliché.

Queen of the Damned

2002 | Horror, Fantasy, Muziek

Verenigde Staten​/​​Australië 2002. Horror van Michael Rymer. Met o.a. Aaliyah, Stuart Townsend, Marguerite Moreau, Vincent Perez en Paul McGann.

Verfilming van Anne Rice' 'Vampire Chronicles'. Vlak na het afronden van de productie overleed de hoofdrolspeelster R&B ster Aaliyah tijdens een vliegtuigongeluk en trok daarmee veel aandacht voor deze passend morbide film. Het nogal belachelijke uitgangspunt is het ontwaken van oude vampier Lestat (Stuart Townsend) die met zijn zwarte energie een succesvolle rockband sticht, daarmee vampierkoningin Akasha (Aaliyah) oproept en een finaal concert in Death Valley plant om alle vampiers uit de duisternis te laten komen. Geen Nosferatu, maar de flitsend versnelde en vertraagde montage en de in leer gestoken acteurs maken deze vleermuisfilm het aanzien waard.

Ignition

2002 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Canada 2002. Actiefilm van Yves Simoneau. Met o.a. Bill Pullman, Lena Olin, Colm Feore, Peter Kent en Barbara Eve Harris.

US-marshall dreigt te worden geschorst vanwege zijn drugsprobleem, maar doet vervolgens goed werk als bodyguard van een vrouwelijke rechter.

Darkness

2002 | Horror

Verenigde Staten​/​​Spanje 2002. Horror van Jaume Balagueró. Met o.a. Anna Paquin, Lena Olin, Iain Glen, Giancarlo Giannini en Reg Wilson.

'Latino-horror' werd modieus na knappe films als The Others en El laberinto del fauno. Daarnaast zijn er altijd de zwakkere broeders. Darkness lijkt op regisseur Balagueró's eerdere Los sin nombre, maar mist originaliteit. De premisse van een gezin dat in een vreemd huis trekt waar van alles aan de hand lijkt te zijn, zal menigeen bekend voorkomen. Dat dan ook het elektrisch net verouderd blijkt - te zien aan het eeuwige geknipper van lampen - is ronduit vermoeiend. Wie gedachteloos schrik aangejaagd wil worden door middelmatige variaties op The Others en The Shining, zit goed met Darkness.

Chocolat

2000 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2000. Komedie van Lasse Hallström. Met o.a. Juliette Binoche, Lena Olin, Johnny Depp, Judi Dench en Alfred Molina.

In een rustig en pittoresk Frans dorpje wordt een nieuwe chocolaterie geopend. De chocolaatjes die de uitbaatster (Binoche) verkoopt hebben een wonderbaarlijke uitwerking. Een knorrige oude dame wordt er vrolijk van, de uitgebluste echtgenoot van een bewoonster hervindt zijn libido. De strenge burgemeester ziet het allemaal met gefronste wenkbrauwen aan. Vooral in de VS succesvol romantisch sprookje, werd genomineerd voor maar liefst vijf Oscars. Maar voor velen zal de film, net als veel ander werk van regisseur Hallström, aan de zoete kant zijn.

The Ninth Gate

1999 | Horror, Thriller, Mysterie

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Spanje 1999. Horror van Roman Polanski. Met o.a. Johnny Depp, Frank Langella, Lena Olin, Emmanuelle Seigner en Barbara Jefford.

Dertig jaar na zijn beroemde Hollywooddebuut Rosemary's Baby, roert de Poolse scriptschrijver/regisseur Polanski opnieuw het onderwerp Satan aan. Hij laat Depp Dean Corso spelen, die op het spoor komt van de Duivel nadat hij van miljonair Balkan (Langella) opdracht gekregen heeft om twee exemplaren van het boek 'The Nine Gates to the Kingdom of Shadows' op te duikelen. Polanski laat de zoektocht dik twee uur duren en die zit boordevol sfeer, met barokke beelden van Darius Khondji (Se7en) en bijzondere geluiden van Polanski's landgenoot Wojciech Kilar (The Pianist). Maar uiteindelijk voelt het einde als een flinke tegenvaller.

Mystery Men

1999 | Actiefilm, Komedie, Sciencefiction, Fantasy

Verenigde Staten 1999. Actiefilm van Kinka Usher. Met o.a. Geoffrey Rush, Greg Kinnear, Ben Stiller, Claire Forlani en Kel Mitchell.

De jongen die het vermogen heeft onzichtbaar te worden kan dat alleen als niemand kijkt. Deze Invisible Boy (Mitchell) maakt samen met onder andere The Shoveler (Macy, slaat mensen met een schep) en Mr. Furious (Stiller, kan zich erg boos maken) deel uit van The Mystery Men, een weinig imposant gezelschap zelfverklaarde superhelden. Die overigens wel, supergewoon als ze zijn, pogen de échte superheld Captain Amazing (Kinnear) te bevrijden uit de klauwen van de superslechterik Casanova Frankenstein (Rush). Bij vlagen erg geestige superheldenparodie had een half uur korter moeten zijn en flopte genadeloos.

Hamilton

1998 | Thriller, Actiefilm

Zweden​/​​Noorwegen 1998. Thriller van Harald Zwart. Met o.a. Peter Stormare, Lena Olin, Mark Hamill, Mats Lȧngbacka en Madeleine Elfstrand.

De Zweedse geheim agent Hamilton wordt door de CIA te hulp geroepen wanneer uit Moermansk een atoombom wordt gestolen. Hamilton kwijt zich van zijn taak, maar dan blijkt dat er een tweede atoombom is gestolen. Aanwijzingen voeren hem naar hoge legerofficieren in Moskou, die samenwerken met een duistere Amerikaanse fabrikant

Polish Wedding

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van Theresa Connelly. Met o.a. Lena Olin, Gabriel Byrne, Claire Danes, Rade Serbedzija en Adam Trese.

Vluchtige slice-of-life komedie van debutante Theresa Connelly rond de perikelen van een Poolse arbeidersfamilie in Detroit. Een zwangere tiener (Claire Danes), een overspelige matriarch (Lena Olin), een passieve echtgenoot (Gabriel Byrne) en een handvol broers zorgen voor een kwartier pretentieloos vermaak: daarna wordt het letterlijk vervelend. Een hakkelend tempo, irrelevante episodes maar vooral de grove stereotyperingen voorkomen dat je wordt meegevoerd door het verhaal. Gelukkig biedt de sterke rolbezetting nog enige verstrooiing. (VM/VPRO Gids)

Night Falls on Manhattan

1997 | Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1997. Misdaad van Sidney Lumet. Met o.a. Andy Garcia, Ian Holm, Lena Olin, Richard Dreyfuss en Ron Leibman.

Sean Casey (Garcia) is een jonge, eerzuchtige, ex-politieman die probeert van assistent-officier van justitie officier te worden in New York. Hij krijgt van hoofdofficier Morgenstern (Leibman) de opdracht een uiterst nare, zwarte drugsdealer te vervolgen. Er zit een flinke adder onder het gras: Casey kan nauwelijks objectief zijn, want de schoft heeft Casey's vader Liam (Holm), een agent die straatdienst deed, neergeschoten. Wat volgt is een provocerend drama over de dubbele moraal, waarmee de politie, advocaten en politici in de grote steden bijna dagelijks geconfronteerd worden. Sterke bijrollen van Dreyfuss als progressief denkend advocaat Abe Vigoda en van Olin als Peggy Lindstrom, een advocate die voor Vigoda werkt en Casey's liefje wordt. Prima dialogen, uiteenlopende personages en stevige basiskennis van reilen en zeilen in Manhattan. Door regisseur Lumet zelf bewerkt naar het boek Tainted Evidence van Robert Daley.

The Night and the Moment

1994 | Romantiek, Familiefilm, Historische film, Erotiek, Komedie

Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1994. Romantiek van Anna Maria Tato. Met o.a. Willem Dafoe, Lena Olin, Miranda Richardson, Jean-Claude Carrière en Carole Richert.

De makers hoopten een fraaie, erotisch getinte kostuumfilm te maken met sterren van formaat, maar vergaten dat casting ook zijn eigen rol speelt. Als de rollen niet (bij elkaar) passen, worden de slaagkansen gering. Daarbij geeft regisseuse Tato, die samen met Jean-Claude Carri[KA2]ere het scenario schreef, weinig inhoud aan de film. Het is een lange liefdesaffaire tussen een schrijver van prikkelende verhalen (Dafoe) en een markiezin (Olin). Dafoe werd ooit streng en langdurig gestraft voor zijn sexy literatuur met wat we in flashbacks terugzien en meebeleven. Olin is niet alleen ongeschikt voor de rol, maar ze doet een merkbare poging om dit te lang voor de kijker te verbergen, hetgeen irritant werkt. De bijrollen zijn beter dan de hoofdrollen, maar die kunnen de film niet dragen. Zelfs Ennio Morricone's muziek is niet wat we van hem gewend zijn. De fotografie is van Giuseppe Rotunno. Dolby- geluid.

Romeo Is Bleeding

1993 | Film noir, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1993. Film noir van Peter Medak. Met o.a. Gary Oldman, Lena Olin, Annabella Sciorra, Juliette Lewis en Roy Scheider.

Oldman, een New Yorkse politieman, is zo corrupt als de pest. Hij wordt geconfronteerd met een perverse en moorddadige vrouw, Olin. Zij wordt verdacht van moord op een kroongetuige en de vier mannen die hem moesten beschermen. Olin sleurt hem mee in een valkuil van seks en geweld. Wanneer Oldman van een gangsterbaas opdracht krijgt Olin koud te maken begint een macabere dans, waarin Olin zich ontpopt tot een niets ontziende, genadeloze en duivelse vrouw. Een fascinerende 'film noir' met een lugubere vertolking van de sensuele Olin als het vleesgeworden kwaad. De sfeer van decadentie die uit deze film straalt is nog maar zelden geëvenaard. Scenariste Hillary Henkin mocht zich erop verheugen dat een hele reeks uitstekende acteurs en actrices bereid waren in de film mee te spelen. Traag met een bovenmatig gestileerde fotografie van Dariusz Wolski.

Mr. Jones

1993 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1993. Romantisch drama van Mike Figgis. Met o.a. Richard Gere, Lena Olin, Anne Bancroft, Tom Irwin en Delroy Lindo.

Mr. Jones (Gere) is manisch-depressief en haalt op zijn opgewekte dagen onvoorspelbare stunts uit. Hij belandt in een instelling waar hij verzorgd wordt door psychiater Elizabeth Bowen (Olin), een vereenzaamde vrouw, die in de ban raakt van haar patiënt en verliefd op hem wordt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Na een veelbelovende start, waarin de film een aardig beeld geeft van de impact van zo'n bipolaire stoornis, verwatert het verhaal. Maar Gere overtuigt als manische, praatzieke charmeur. Scenarist Eric Roth schreef ook mee aan The Insider (1999) en Forrest Gump (1994).

Havana

1990 | Drama

Verenigde Staten 1990. Drama van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Redford, Lena Olin, Alan Arkin, Raul Julia en Tomas Milian.

Havana, 1958. Aan de vooravond van de Cubaanse revolutie wordt de Amerikaanse pokerspeler Jack Weil verliefd op de mooie Roberta. Samen met haar rijke man Arturo steunt zij heimelijk de communistische opstand. Als ze beiden gevangen genomen worden, begint Jack hen, tegen zijn principes in, te helpen.

S/Y Glädjen

1989 | Drama

Zweden 1989. Drama van Göran du Rées. Met o.a. Stellan Skarsgård, Viveka Seldahl, Lena Olin, Hans Mosesson en Nina Lager.

Het niet onbemiddelde echtpaar (Olin en Sk[KA9]arsgard) zit in een diepe crisis vanwege het tragische verlies van hun zoon. Ze besluiten een jacht te kopen en ermee naar de Cara[KA3]iben te zeilen. Ze ontdekken dat de vorige bezitters van de boot (met de ironische naam van de titel) uit een gezin van vier personen bestond waarvan door een verschrikkelijk ongeluk slechts moeder en dochter nog over zijn. Deze aanverwante noodlotssituatie verstrengelt zich in de film d.m.v. flashbacks, terwijl Olin en Skarsgȧrd orde op zaken trachten te stellen. Een sombere film. Gebaseerd op gelijknamige Zweedse bestseller van Inger Alfven.

Enemies: A Love Story

1989 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1989. Komedie van Paul Mazursky. Met o.a. Ron Silver, Anjelica Huston, Lena Olin, Malgorzata Zajaczkowska en Alan King.

De zwartgallige, geestige roman van Isaac Bashevis Singer over een Holocaust overlevende met drie vrouwen kreeg een levendige verfilming met een prima cast. Ron Silver speelt de joodse Herman Broder die uit dankbaarheid is getrouwd met de Poolse boerin die hem zijn leven heeft gered, maar nu, in naoorlogs New York, een affaire heeft met een wereldser vrouw (Lena Olin). Kan hij die situatie net aan, de chaos wordt compleet wanneer zijn eerste vrouw (Anjelica Huston) opduikt. Al die tijd was hij ervan uitgegaan dat zij de oorlog niet had overleefd.

The Unbearable Lightness of Being

1988 | Romantisch drama, Historische film

Verenigde Staten 1988. Romantisch drama van Philip Kaufman. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Juliette Binoche, Lena Olin, Derek de Lint en Erland Josephson.

Al drie jaar na publicatie werd Milan Kundera's boek 'De ondraaglijke lichtheid van het bestaan' door regisseur Kaufman (The Right Stuff) verfilmd. Met succes, dankzij het draaiboek van Jean-Claude Carrière en de fotografie van Ingmar Bergmans vaste cameraman Sven Nykvist. Het was geen gemakkelijke opdracht geweest: de verfilming van een boek dat weliswaar een bestseller werd, maar buitengewoon complex in elkaar zat. Een vaak ontroerende film over de essentie van de liefde en seksualiteit tegen de achtergrond van een roerige episode in de naoorlogse Tsjechische geschiedenis.

Friends

1988 | Komedie

Zweden​/​​Japan 1988. Komedie van Kjell-Ake Andersson. Met o.a. Dennis Christopher, Sven Wollter, Stellan Skarsgård, Lena Olin en Anita Wall.

De yuppie-vrijgezel Christopher, wonend in een Amerikaanse stad, wordt de machteloze prooi van een bizar Zweeds gezin dat zijn luxeflat annexeert. Oorspronkelijk een Japans toneelstuk met, volgens westerse normen, een moeilijk te verteren, bizarre intrige. Briljant camerawerk (door Peter Mokrosinski), technisch onberispelijk.

Pa liv och död

1987 | Drama

Zweden 1987. Drama van Marianne Ahrne. Met o.a. Lena Olin, Svante Martin, Leif Ahrle, Ann Zacharias en Cecilia Walton.

Een journaliste ontmoet in een kraaminrichting de dokter die haar vijftien jaar eerder zonder tekst of uitleg in de steek liet voor een andere vrouw. Tussen beiden lijkt opnieuw wat te groeien, maar het blijft beperkt tot een woordenorgie over de betekenis van het woord 'liefde'. Martin als dokter moet wel van hout zijn om niet voor de charmes van Olin te bezwijken. Te veel gepraat en te weinig leven.

Flucht in den Norden

1986 | Drama, Romantiek

Duitsland 1986. Drama van Ingemo Engström. Met o.a. Katharina Thalbach, Jukka-Pekka Palo, Lena Olin, Tom Pöysti en Britta Pohland.

Johanna, die uit nazi-Duitsland gevlucht is, ontmoet in Finland Ragnar, de broer van haar vriendin. De liefdesrelatie die tussen de twee ontstaat brengt Johanna's politieke verantwoordelijkheidsgevoel in conflict met haar wens naar persoonlijk geluk. Interessant thema naar een roman van Klaus Mann - helaas blijft de filmische realisatie oppervlakkig.

Efter repetitionen

1984 | Drama

Zweden 1984. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Erland Josephson, Lena Olin, Ingrid Thulin, Bertil Guve en Nadja Palmstjerna-Weiss.

Na een repetitie voor Strindbergs droomspel blijft een regisseur napraten met de jonge hoofdrolspeelster en een alcoholistische speelster van een bijrol, die ooit zijn vrouw was en een steractrice. Hij raakt zich van zijn onmacht in menselijke relaties bewust, evenals van zijn onvermogen om als regisseur een wezenlijke bijdrage te leveren aan de driehoek tekst-acteurs-publiek. Deze TV-film, gemaakt na Bergmans officiële afscheid van de cinema, toont hem trouw aan zijn oude thema's, maar laat tegelijkertijd een wijze zelf-ironie zien in een volkomen franjeloze aanpak. Drie opmerkelijke acteurs in een kaal decor, het is ruimschoots voldoende.

Gräsänklingar

1982 | Komedie

Zweden 1982. Komedie van Hans Iveberg. Met o.a. Gösta Ekman, Janne Carlsson, Lena Nyman, Marika Lindström en Mona Seilitz.

Als hun vrouwen een week met vakantie gaan, verheugen de echtgenoten zich op de hervonden vrijgezellenstatus. Architect hoopt op rust voor zijn werk en filosoferen, automonteur heeft drankgelagen en andere uitspattingen gepland, maar de praktijk pakt geheel anders uit, doch heeft m[KA2]et hun groeiende vriendschap toch weldadige uitwerking. Komedie gaat bizarre onwaarschijnlijkheden en kluchteffecten niet uit de weg, maar de regisseur houdt ze in toom en het (samen-)spel van Ekman en Carlsson als 'groene weduwnaars' is opmerkelijk.

Fanny & Alexander

1982 | Drama, Biografie

Zweden​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1982. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Pernilla Allwin, Bertil Guve, Ewa Fröling, Jan Malmsjö en Börje Ahlstedt.

Twee kinderen groeien begin twintigste eeuw op in een liefdevolle, uitbundige Zweedse theaterfamilie. Maar na de vroegtijdige dood van hun vader trouwt hun moeder met een kille geestelijke die niets van levensvreugde moet hebben. Ontroerend mooi vormgegeven, autobiografische familiesage wordt verteld vanuit het perspectief van de kleine Alexander, een jongetje dat met zijn marionetten en laterna magica een geheel eigen wereld creëert. Met dit warme pleidooi voor levenslust en verbeeldingskracht maakte Bergman een einde aan zijn veertigjarige carrière als filmregisseur. Hij bleef echter wel televisiefilms schrijven en regisseren.

Fanny och Alexander was oorspronkelijk een vierdelige miniserie voor televisie van in totaal 312 minuten maar regisseur Bergman besloot het ook uit te brengen als bioscoopfilm van 188 minuten.

Picassos äventyr

1978 |

Zweden 1978. Tage Danielson. Met o.a. Gösta Ekman, Hans Alfredson, Margaretha Krook, Bernard Cribbins en Wilfrid Brambell.

Een `gelogen biografie` van de schilder Picasso in burleske confrontaties met tijdgenoten gedurende zijn lange leven, onder wie de feministen Gertrude Stein en Alice B. Toklas (gespeeld door Britse komieken in travestie). De absurde visuele humor kan het zonder dialoog stellen, maar werkt op den lange duur ook tamelijk afmattend. Het internationaal floppen van de film was niettemin onterecht en hij verdient herontdekking.