Richard van Oosterhout (1962): camera.
Er zijn 37 films gevonden.

Muidhond

2019 | Drama

België​/​​Nederland 2019. Drama van Patrice Toye. Met o.a. Tijmen Govaerts, Julia Brown, Ina Geerts, Greet Verstraete en Line Pillet.

Deze Vlaamse verfilming van de Nederlandse roman van Inge Schilperoord vraagt nogal wat van de kijker: sympathie voor een pedoseksueel. Schuwe twintiger Jonathan (knappe rol van Govaerts) is beschuldigd van kindermisbruik maar mag de gevangenis uit wegens gebrek aan bewijs. Thuis bij zijn moeder, in een deprimerend appartementje aan de kust, probeert hij zijn leven op de rit te krijgen, wat wordt bemoeilijkt door een tienjarig buurmeisje dat toenadering zoekt. Regisseur Toye (Rosie) houdt het drama aangenaam klein terwijl ze de ongemakkelijke spanning steeds verder opvoert – onverschrokken, maar ook met veel tact en mededogen.

Mi vida

2019 | Drama

Nederland 2019. Drama van Norbert ter Hall. Met o.a. Loes Luca, Elvira Mínguez, Anniek Pheifer, Fermi Reixach en Loïc Bellemans.

De 63-jarige Lou uit Schiedam heeft haar kapsalon verkocht en reist nu naar de Spaanse havenstad Cádiz, om een taalstudie te doen en na te denken over de toekomst. Het liefst zou ze zich voorgoed in Spanje vestigen, maar hoe moet het dan met haar kinderen en kleinkinderen? Deze luchtige karakterstudie kabbelt een tikje gezapig voort – Lou heeft wat fijne ontmoetingen, wat ruzietjes en wat nieuwe inzichten – maar het zestigersperspectief is verfrissend, de regie van Norbert ter Hall (A’dam – E.V.A.) prettig ingetogen, en de hoofdrol van Loes Luca mooi en overtuigend.

De belofte van Pisa

2019 | Drama

Nederland 2019. Drama van Norbert ter Hall. Met o.a. Shahine El-Hamus, Olivia Lonsdale, Yorick van Wageningen, Mahfoud Mokaddem en Sjaak.

Verfilming van Mano Bouzamours succesroman over de vijftienjarige Samir uit Amsterdam-Noord (was: Diamantbuurt), die in het kakkineuze Zuid met zijn trompet (was: piano) op een muzieklyceum wordt toegelaten. Een coming-of-age-drama dat met veel clipachtige sfeershots en muziek de kijker met dezelfde charme inpalmt als Sam zijn Annelies. Maar omdat er te veel wordt aangekaart schiet de psychologische diepgang in de verschillende zijlijntjes tekort. Anne Frank is er wat met de haren bijgesleept en het kwartetje (was: triootje) is wel heel politiek correct.

The Beast in the Jungle

2018 | Drama

Nederland 2018. Drama van Clara van Gool. Met o.a. Claire Johnston, Larisa Faber, Julian Nest, Sarah Reynolds en Christian Bronchart.

John heeft het gevoel voorbestemd te zijn om te worden besprongen door iets vreemds en angstaanjagends. Hij deelt dat gevoel alleen met May, die weet wat ‘het beest in de jungle’ is, maar weigert het hem te vertellen. Poëtische, Engelstalige film, gebaseerd op de gelijknamige novelle van Henry James uit 1903 over angst, liefde en gemis. Met dansers in de hoofdrol. Ondanks de dichterlijke reis door verschillende tijdperken, blijft Johns personage net iets te steriel om je naar de keel te grijpen.

Monk

2017 | Drama

België​/​​Nederland 2017. Drama van Ties Schenk. Met o.a. Teun Stokkel, Olivia Lonsdale, Marina Gatell, Sam Louwyck en Megan de Kruijf.

De dertienjarige Monk (Stokkel) heeft het zwaar getroffen. Zijn kunstenaarsvader (Louwyck) is dolgedraaid, zijn Spaanse moeder (Gatell) heeft het allemaal opgegeven en zijn oudere zus (Lonsdale) wordt geregeerd door haar hormonen. Eigenlijk is Monk de enige die zijn zaakjes op orde heeft. Afgezien van alle ingebeelde ziektes dan. Speelfilmdebuut van tv-regisseur Schenk (Zwarte tulp) is sympathiek en de acteurs doen goed hun best, maar het verhaal is vergezocht en de personages worden nooit geloofwaardig, zodat het moeilijk is met Monk en zijn gestoorde familie mee te leven.

De Zevende Hemel

2016 | Drama, Muziek

Nederland 2016. Drama van Job Gosschalk. Met o.a. Henriëtte Tol, Halina Reijn, Huub Stapel, Jan Kooijman en Tjitske Reidinga.

Men neme een Italiaans familierestaurant, een foodtruck, een oude fabriekshal met halfnaakte dansers, stelletjes in verschillende fasen van hun relatie en plaatse die tegenover een ongeplande zwangerschap, een terminale ziekte, een jubileum en de feestdagen in de nostalgische reisfolderversie van de hoofdstad. Men menge dat met een blik BN'ers die om de haverklap in een Nederlandstalig lied uitbarsten en filme het soapy drama als ware het een commercial, voorzien van kaarslicht, vele glazen wijn en enkele theatrale musical-momenten. Ziedaar het cliché-kitch formulerecept van dit sentimentele meezing-drama. Inclusief samen romantisch deeg kneden, een pietà en een biggelende traan in close-up.

Love & Friendship

2016 | Drama, Romantiek

Ierland​/​​Nederland​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten 2016. Drama van Whit Stillman. Met o.a. Kate Beckinsale, Chloë Sevigny, Xavier Samuel en Stephen Fry.

Degelijke adaptatie van Jane Austens novelle Lady Susan, al lijkt de titel naar een andere vroege Austen te verwijzen. Love & Friendship verhaalt over de aantrekkelijke, manipulatieve Lady Susan Vernon (Beckinsale): 'de vakkundigste flirt van heel Engeland.' Ze is sinds kort weduwe en zit op zwart zaad. Daarom is ze naarstig op zoek naar een nieuwe, rijke man voor haarzelf én een voor haar huwbare dochter. Pure Austen-humor, ijskoud opgediend. Wat deze gevatte romcom soms ook wat aan de kille kant maakt.

Moos

2016 | Romantische komedie

Nederland 2016. Romantische komedie van Job Gosschalk. Met o.a. Jip Smit, Daniel Cornelissen, Michiel Romeyn, Hanne Arendzen en Frederik Brom.

Sinds de dood van haar moeder, zeven jaar geleden, zorgt Moos voor haar vader, helpt ze mee in zijn stoffenwinkel en doet ze het huishouden. Dan ontmoet ze haar oude jeugdvriend Sam, net terug uit Israël. En ze meldt zich impulsief aan voor een auditie op de Kleinkunstacademie. Een tumultueuze periode volgt. Aardige romcom, gesitueerd in de Joodse gemeenschap van Amsterdam. Er worden iets te veel extreme close-ups gebruikt, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de prima cast: Smit is een innemende hoofdrolspeelster, Romeyn is mooi subtiel als haar vader.

The Legend of Longwood

2014 | Jeugdfilm, Avonturenfilm, Drama, Familiefilm

Ierland​/​​Duitsland​/​​Nederland 2014. Jeugdfilm van Lisa Mulcahy. Met o.a. Lucy Morton, Miriam Margolyes, Thekla Reuten en Lorcan Cranitch.

Met tegenzin verhuist de twaalfjarige Mickey van New York naar een ogenschijnlijk suf dorpje in Ierland. Daar stuit ze echter al snel op een eeuwenoude vloek, die iets te maken heeft met zeven witte paarden en een Zwarte Ridder. Alleen Mickey kan het geheim ontrafelen, maar niemand die haar gelooft. Veilig familievermaak voor een regenachtige zondagmiddag, al zal de opeenstapeling van dooddoeners en genreclichés de oudere kijker al gauw gaan vervelen. Die moeten het doen met mooie beelden van het Ierse landschap. De Nederlandse producente Nadadja Kemper schreef mee aan het script.

Onder het hart

2014 | Drama, Romantiek

Nederland 2014. Drama van Nicole van Kilsdonk. Met o.a. Kim van Kooten, Koen De Graeve, Lies Visschedijk, Frank Lammers en Hanna Obbeek.

Even lijkt Onder het hart een luchtig drama dat puur op de charmante personages, gevatte dialogen en levensechte situatietjes durft te leunen. Best uniek: een intelligente Nederlandse romcom die niet doorslaat in lolligheid. Van Kooten speelt een biologe die valt voor een gescheiden vader van twee dochters (De Graeve); Lammers is haar broer, Visschedijk zijn ex. Vier goede acteurs, wat misverstandjes, een lach en een traan: fijn recept. Helaas eindigt de sprankelende film na een bloedserieuze wending echter alsnog als schaamteloze tranentrekker. Zonde.

&Me

2013 | Romantiek

Nederland 2013. Romantiek van Norbert ter Hall. Met o.a. Verónica Echegui, Teun Luijkx, Mark Waschke, Rossy de Palma en Rafael Cebrián.

Aanvankelijk lichtvoetige lovestory van tv-regissseur Norbert ter Hall (Waltz, A'dam-E.V.A.), die gaandeweg een meer melancholische toon aanslaat. Over driehoeksverhouding tussen een Spaanse studente, een Duitse homoseksuele topambtenaar en een dossierverhuizer in Brussel, het centrum van Europese eenwording. De weltschmerz van Edurne, Eduard en Richard beklijft helaas niet bij gebrek aan tragiek en chemie tussen de acteurs. Zoals de maandelijkse karavaan witte vrachtwagens door Brussel stroomt, vol dozen dossiers richting Straatsburg en weer terug, zo drijven de levens van het drietal van kant naar wal.

Leve boerenliefde

2013 | Komedie, Romantiek

Nederland 2013. Komedie van Steven de Jong. Met o.a. Cas Jansen, Tatum Dagelet, Rense Westra, Dirk Zeelenberg en Jamai Loman.

Romantisch bedoelde plattelandskomedie waarin een boer (Jansen) jaren na het verlies van zijn vrouw schoorvoetend een andere dame toelaat, via een soort Boer zoekt Vrouw-show. Toeval wil dat de spektakelshow neerstrijkt op zijn erf, en dat hij dus dagelijks wordt geconfronteerd met hunkerende dames. Leve Boerenliefde wil alles tegelijk; romantiek, drama en komedie. En dan binnen de genres nog schipperen tussen flauw en serieus. Alleen te harden voor filmstudenten als voorbeeld van hoe het niet moet, of voor fans van BN'ers uit 2013, die overigens stuk voor stuk onder hun kunnen presteren vanwege het stompzinnige draaiboek.

Steekspel

2012 | Drama

Nederland 2012. Drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Peter Blok, Sallie Harmsen, Gaite Jansen, Robert de Hoog en Ricky Koole.

Het klonk veelbelovend: de 'Entertainment Experience' bood filmfans de kans zelf een speelfilm te realiseren. Voortbordurend op een uitgangspunt van Kim van Kooten, over een zakenman die zich privé en financieel in de nesten werkt, kon men script- en regie-ideeën aanleveren die door Paul Verhoeven tot film zouden worden bewerkt. Tegenvaller: Verhoeven en crew moesten flink schipperen om nog iets te maken van de matige publieksinbreng. Toch best amusant, dit niemendalletje van 52 minuten, vooral dankzij de acteurs. Voorafgegaan door 'making of'.

Little Black Spiders

2012 | Drama

België 2012. Drama van Patrice Toye. Met o.a. Line Pillet, Charlotte De Bruyne, Ineke Nijssen en Dolores Bouckaert.

Een handvol zwangere tienermeisjes wordt weggestopt op een zolder in een katholiek ziekenhuis, waar ze feitelijk fungeren als draagmoeders voor kinderloze stellen. De jonge meiden trekken naar elkaar toe, zetten zich af tegen de strenge hoofdzuster en proberen - als ze eenmaal doorkrijgen wat hen allemaal boven het hoofd hangt - te ontsnappen. Een soort: 'Picnic at Hanging Rock meets The Magdalene Sisters meets One Flew over the Cuckoo's Nest.' Maar niet zo goed.

Penny's Shadow

2011 | Jeugdfilm, Familiefilm, Avonturenfilm

Nederland 2011. Jeugdfilm van Steven de Jong. Met o.a. Liza Sips, Levi van Kempen, Valerie Pos, Rick Engelkes en Tanja Jess.

Nederlandse paardenfilms zijn dun gezaaid, dus kwam paardentijdschrift Penny op de proppen met een filmideetje rond een moeilijk paard, een verzameling dito personages, rouw en kalverliefde, tegen het horizondoek van lieflijk Ameland. Regisseur Steven de Jong, van De scheepsjongens van Bontekoe en de Kameleon-films, hapte toe en fabriceerde een fatsoenlijke tienermeisjesfilm waarin een zeventienjarig vakantiemeisje (twintiger Sips) op Ameland een getraumatiseerd paard temt, titelhengst Shadow (Maaike in het echt), en ondertussen aanpapt met de zoon van de eigenaar. Prima film voor de doelgroep.

Last Conversation

2009 | Drama

Nederland 2009. Drama van Noud Heerkens.

Drama van Noud Heerkens over vrouw in auto die telefoongesprek voert met haar ex.

Happy End

2009 | Drama

Nederland 2009. Drama van Frans Weisz. Met o.a. Gaite Jansen, Pierre Bokma, Edwin de Vries, Kitty Courbois en Annet Nieuwenhuijzen.

Laatste deel van een trilogie, samen met Leedvermaak (1989) en Qui vive (2001), over een Joodse familie die nog steeds worstelt met het Holocaust-verleden. Bijzonder is dat de cast twintig jaar lang onveranderd bleef, en daarom is het ook zo zonde dat Weisz de behoefte voelde om in Happy End alles nog eens te herhalen en te verduidelijken. Het maakt de film ook zonder voorkennis kijkbaar, maar voor wie het drieluik in zijn geheel wil zien wordt het allemaal erg vermoeiend.

Beyond the Game

2008 |

Nederland 2008. Jos de Putter.

Miljoenen mensen – vooral jongens – spelen het computerspel Warcraft III. Voor zijn documentaire Beyond the Game volgde Jos de Putter de Nederlander ‘Grubby’ en de Chinees ‘Sky’, twee aartsrivalen die elkaar tijdens wereldkampioenschappen regelmatig in de finale treffen. De Putter bouwde zijn documentaire op als een western. Zijn hoofdrolspelers zijn zwijgzaam, de wedstrijden spelen zich af in volledige stilte; alleen het gerammel op toetsenborden geeft een idee van de strijd die plaatsvindt. Beyond the Game is een vlekkeloos gemaakte film, maar De Putter krijgt weinig greep op zijn onderwerp. Het spel blijft ondoorgrondelijk, de helden ongenaakbaar.

Atlantis

2008 |

Nederland 2008. Digna Sinke. Met o.a. Valérie Bédier de Prairie, Pitou Nicolaes, Annemarie Prins, Hilde Prins en Cas Enklaar.

In toekomstig Nederland is positiviteit een plicht en wordt zelfstandig denken ontmoedigd door het totalitaire regime, een new age-achtige variant op het Noord-Koreaanse model. Xenia (Nicolaes), een meisje van 14 worstelt met de grote levensvragen: wie is ze? En hoe dient ze te leven? Ze wordt op een met symboliek overladen queeste gestuurd, mysterieuze personages helpen haar orakelend op weg , maar het komt allemaal wel erg gekunsteld over. Als regisseur Sinke wat minder diepzinnigheid en wat meer aandacht voor spelregie in de film had gestopt school er in het voor volwassenen bedoelde Atlantis wellicht een aardige jeugdfilm.

Wolfsbergen

2007 | Drama

België​/​​Nederland 2007. Drama van Nanouk Leopold. Met o.a. Fedja van Huêt, Tamar van den Dop, Karina Smulders, Jan Decleir en Catherine ten Bruggencate.

De nazaten van de 83-jarige Koenraad leiden een rommelig leven, om het zachtjes uit te drukken. Dat komt vooral tot uiting als hij ze een brief stuurt om zijn wens kenbaar te maken om een eind aan z'n leven te maken. Zijn dochter is het er niet mee eens, zijn ene kleindochter is in therapie, zijn andere kleindochter heeft een slecht huwelijk. Regisseur Leopold wilde een werkelijkheid scheppen waarachter altijd weer een andere werkelijkheid ligt, die door de bioscoopbezoeker zelf gevonden dient te worden. Dat deed ze uitstekend in Îles Flottantes en Guernsey, maar in Wolfsbergen lukt het slechts zo af en toe.

Zwarte zwanen

2005 | Romantisch drama

Nederland 2005. Romantisch drama van Colette Bothof en Rolf Koot. Met o.a. Carice van Houten, Dragan Bakema, Mohammed Chaara, Tamara Louw en Anna Sanchez Marques.

Onder de Spaanse zon beleven Marleen en Vince een amour fou; een gekmakende liefde. Na een vrijpartij graait Marleen haar bezittingen bij elkaar en trekt direct bij Vince in. Ze had beter moeten weten; al snel verschijnen er wolken boven het paradijs. Voor haar speefilmdebuut kon regisseur Bothof gebruik maken van een grote verzameling talent. Maar die komt in Zwarte zwanen niet uit de verf.

Valse wals

2005 | Drama, Muziek

Nederland 2005. Drama van Mark de Cloe. Met o.a. Titus Tiel Groenestege en Ria Marks.

Mark de Cloe (Boy Meets Girl Stories) bewerkte het theaterdrieluik Valse wals, Bankstel en Zucht van muziektheatergezelschap Orkater. Zonder tekst verbeelden Orkater-acteurs Marks en Groenestege gepassioneerd dansend, versuft hangend en uiteindelijk traag sloffend drie stadia van een liefdesgeschiedenis. Wat vol vuur in een zeemanskroeg is begonnen verplaatst zich even later naar de bank voor de tv (pilsje erbij) en eindigt tenslotte verward in een wereld waar de twee bejaarden geen grip meer op hebben. Geen theaterregistratie maar een lyrische, absurdistische en tegelijk nadrukkelijk beheerste kijk op een liefde. De muziek en production design werden genomineerd voor een Gouden Kalf.

Guernsey

2005 | Drama

Nederland​/​​België 2005. Drama van Nanouk Leopold. Met o.a. Maria Kraakman, Fedja van Huêt, Johanna ter Steege, Franck Vercruyssen en Hans Croiset.

Na een onthutsende ervaring begint dertiger Anna zich af te vragen hoe goed haar relatie eigenlijk is met haar geliefden. Opeens brokkelt de façade van haar moderne, georganiseerde leven langzaam maar onontkoombaar af. Regisseur Leopold vertelt het in uitgesponnen scènes met weinig dialoog, zonder muziek, met statische camera en een rustige montage. Subtiel, nogal weerbarstig drama, dat veel vraagt van de toeschouwer, maar dat wél werd geselecteerd voor het prestigieuze Quinzaine des Réalisateurs-programma in Cannes. Gouden Kalveren voor Leopold en hoofdrolspeelster Kraakman.

Milan en de zielen

2004 | Korte film, Drama

Nederland 2004. Korte film van Arend Steenbergen. Met o.a. Kim van Kooten, Joep Truijen en Heleen Mineur.

Voor Milan is zijn overleden vriendinnetje Stella springlevend. Stella vertelt Milan over de zielendief. Milan wordt bang en sluit zich op in de wereld die hij deelt met Stella. Ondertussen maakt Milans moeder zich ongerust. Zij is radeloos, omdat ze niet tot hem door kan dringen. Dan besluit ze tot een confronterende actie.

Deining

2004 | Drama

Nederland 2004. Drama van Nicole van Kilsdonk. Met o.a. Jacqueline Blom, Kitty Courbois, Jaap Maarleveld, Isis Cabolet en Koen Wouterse.

Alzheimerdrama met Jacqueline Blom als de razend drukke televisiepresentatrice Cella die een broodnodige levensles krijgt nadat ze haar dementerende moeder Johanna (Courbois) in huis neemt. Twijfels over haar biologische afkomst maken de radeloosheid compleet met een moeder die steeds meer schuil gaat in onnavolgbare hersenschimmen. Een prima telefilm die naast de contractuele verplichtingen van actuele maatschappelijke thematiek hoog scoort op de menselijke maat. Breed uitgevoerde personages staan centraal met ziekte op het tweede plan als aanjager van persoonlijke ontwikkeling. Deining ontving een Gouden Kalf Beste TV Drama 2004.

Olivetti 82

2001 | Drama, Thriller

België 2001. Drama van Rudi Van Den Bossche. Met o.a. Dirk Roofthooft, Hilde Heijnen, Hans De Munter, Peter Gorissen en Ingrid De Vos.

Op kerstavond wordt een man op het politiebureau ondervraagd. We weten niet waarom, we weten niet wie hij is. Aangezien de man zijn lippen stijf opeen houdt, schuiven de agenten hem een Olivetti 82-typemachine voor de neus. Hierop tikt de man, Bernard van de Wiele, een schrijver zo blijkt, zijn tragische lotgevallen. Eriek Verpale schreef Olivetti 82 als monoloog voor toneel. Van Den Bossche, die naar verluidt het stuk vijf maal heeft gezien, neemt zijn kijkers filmisch in flashbacks mee naar het verleden van Bernard. Dat gaat subtiel en navrant.

Monte Carlo

2001 | Drama, Komedie

Nederland 2001. Drama van Norbert ter Hall. Met o.a. Kitty Courbois, John Wijdenbosch, Hans Veerman, Thierry Audenaerde en Paul Hoes.

De al wat oudere weduwe Constance van Tuyl van Serooskerken (Courbois) wil nog een keer met de auto naar Monaco rijden, iets wat ze vroeger ook met haar man heeft gedaan. Haar zoon wil niet mee, die heeft het druk met het familiebedrijf. Dus regelt die dat de jonge zwarte monteur Danny Schat (Wijdenbosch) rijdt. Maar al snel botert het niet zo tussen Constance en Danny. Vrolijk voortkabbelende roadmovie van de succesvolle televisieregisseur Ter Hall (A'dam - E.V.A.) trok in de bioscoop maar weinig bezoekers. Jammer, want Courbois (1937-2017) is natuurlijk altijd het bekijken waard.

Retour Den Haag

1999 |

Nederland 1999. Peter de Baan. Met o.a. Huub van der Lubbe, Martin Schwab, Peter Paul Muller, Rudolf Lucieer en Jan Decleir.

De al wat oudere weduwe Constance van Tuyl van Serooskerken (Courbois) wil nog een keer met de auto naar Monaco rijden, iets wat ze vroeger ook met haar man heeft gedaan. Haar zoon wil niet mee, die heeft het druk met het familiebedrijf. Dus regelt die dat de jonge zwarte monteur Danny Schat (Wijdenbosch) rijdt. Maar al snel botert het niet zo tussen Constance en Danny. Vrolijk voortkabbelende roadmovie van de succesvolle televisieregisseur Ter Hall (A'dam - E.V.A.) trok in de bioscoop maar weinig bezoekers. Jammer, want Courbois (1937-2017) is natuurlijk altijd het bekijken waard.

De zeven deugden - Wodan

1999 |

Nederland 1999. Norbert ter Hall. Met o.a. Mies Rogmans, Olaf van Hedel, Adrian Brine, Carine Crutzen en Nico de Vries.

De al wat oudere weduwe Constance van Tuyl van Serooskerken (Courbois) wil nog een keer met de auto naar Monaco rijden, iets wat ze vroeger ook met haar man heeft gedaan. Haar zoon wil niet mee, die heeft het druk met het familiebedrijf. Dus regelt die dat de jonge zwarte monteur Danny Schat (Wijdenbosch) rijdt. Maar al snel botert het niet zo tussen Constance en Danny. Vrolijk voortkabbelende roadmovie van de succesvolle televisieregisseur Ter Hall (A'dam - E.V.A.) trok in de bioscoop maar weinig bezoekers. Jammer, want Courbois (1937-2017) is natuurlijk altijd het bekijken waard.

De wet op het kleinbedrijf

1999 |

Nederland 1999. Kees van Vlaanderen en Kees Vlaanderen. Met o.a. Bert Luppes, Halina Reijn, Fedja van Huêt en Peter Paul Muller.

van Jan Wolkers. Deze maand zendt de Humanistische Omroep twee televisiebewerkingen uit van korte verhalen van Jan Wolkers en Hugo Claus. 'Ongenade' van Hugo Claus volgt op 30 december. De dramatisering van 'De wet op het kleinbedrijf' is het televisieregiedebuut van Kees Vlaanderen. Het is een parabel over een zonderlinge man, Jacob Savijn, die in een bekrompen dorp woont. En over Wouter, een jongen die bang is voor meneer Savijn, maar ook door hem wordt geïntrigeerd. Als kind betrapt Wouter meneer Savijn wanneer die naar opbollend wasgoed kijkt en zichzelf bevredigt. Savijn staat onder curatale van zijn twee ijzige zusters die hun troosteloze bestaan op hem botvieren. Jaren later ontmoet de volwassen Wouter Savijn opnieuw. Wouter schildert en Savijn neemt de kans waar naakt voor hem te poseren in aanwezigheid van Wouters mooie vriendin Ank, zijn gebochelde vriend Leendert en twee naïeve meisjes. Leendert haat medelijden en kan niet aanzien dat Savijn zich zo schaamteloos als slachtoffer gedraagt. De situatie escaleert meedogenloos. Kees Vlaanderen: 'Het intrigerende aan 'De wet op het kleinbedrijf' is dat je meegaat met een eenzame man in zijn perverse verlangens. Hij kan er niks aan doen. Maar ondanks dit meededogen, maakt hij ook het verlangen los met zijn kwetsbaarheid te spelen.' 'De wet op het kleinbedrijf' komt uit de bundel 'De hond met de blauwe tong' (1964)

Rosie

1998 | Familiefilm, Drama, Romantiek

België 1998. Familiefilm van Patrice Toye. Met o.a. Aranka Coppens, Sara de Roo, Frank Vercruyssen, Dirk Roofthooft en Joost Wijnant.

De Vlaamse Toye volgt in haar eerste lange speelfilm de dertienjarige Rosie, een dromerig meisje dat in een inrichting voor jeugddelinquenten terecht komt. Terwijl zij vanuit de gesloten instelling haar vriendje Jimi brieven schrijft zien we in flashbacks hoe het zover heeft kunnen komen. Rosie en een jonge vrouw, Irene, wonen in een benauwd appartement in Antwerpen, waar het meisje keer op keer ruimte moet maken voor Irene's minnaars. Wanneer 'oom Michel' het instabiele gezinnetje binnendringt gaat het mis. Toye (1967) laat het verhaal zich in kalme, ingetogen, soms poëtische sequenties ontwikkelen naar de climax, de onthulling van het geheim dat Rosie met zich meedraagt. De debuterende Coppens krijgt ondertussen alle ruimte een beschadigd meisje neer te zetten dat enerzijds schreeuwende behoefte heeft aan een familie en tegelijkertijd zo snel mogelijk lijkt te willen opgroeien om haar jeugd maar achter zich te kunnen laten. De jonge actrice werd voor haar rol tijdens het filmfestival van Gent bekroond met een Joseph Plateau prijs. (RdL/VPRO Gids)

De zeven deugden - Maria op zolder

1998 |

Nederland 1998. Arno Dierickx. Met o.a. Rosemarie Bergmans, Dirk van Dijck, Marc Peeters, Eline Buck en Nathalie Steelandt.

De Vlaamse Toye volgt in haar eerste lange speelfilm de dertienjarige Rosie, een dromerig meisje dat in een inrichting voor jeugddelinquenten terecht komt. Terwijl zij vanuit de gesloten instelling haar vriendje Jimi brieven schrijft zien we in flashbacks hoe het zover heeft kunnen komen. Rosie en een jonge vrouw, Irene, wonen in een benauwd appartement in Antwerpen, waar het meisje keer op keer ruimte moet maken voor Irene's minnaars. Wanneer 'oom Michel' het instabiele gezinnetje binnendringt gaat het mis. Toye (1967) laat het verhaal zich in kalme, ingetogen, soms poëtische sequenties ontwikkelen naar de climax, de onthulling van het geheim dat Rosie met zich meedraagt. De debuterende Coppens krijgt ondertussen alle ruimte een beschadigd meisje neer te zetten dat enerzijds schreeuwende behoefte heeft aan een familie en tegelijkertijd zo snel mogelijk lijkt te willen opgroeien om haar jeugd maar achter zich te kunnen laten. De jonge actrice werd voor haar rol tijdens het filmfestival van Gent bekroond met een Joseph Plateau prijs. (RdL/VPRO Gids)

De zeven deugden - Kind van de rekening

1998 |

Nederland 1998. Pollo de Pimentel. Met o.a. Paulien Leussink, Joop Doderer, Reinier Bulder, Bert Luppes en Truus te Selle.

De Vlaamse Toye volgt in haar eerste lange speelfilm de dertienjarige Rosie, een dromerig meisje dat in een inrichting voor jeugddelinquenten terecht komt. Terwijl zij vanuit de gesloten instelling haar vriendje Jimi brieven schrijft zien we in flashbacks hoe het zover heeft kunnen komen. Rosie en een jonge vrouw, Irene, wonen in een benauwd appartement in Antwerpen, waar het meisje keer op keer ruimte moet maken voor Irene's minnaars. Wanneer 'oom Michel' het instabiele gezinnetje binnendringt gaat het mis. Toye (1967) laat het verhaal zich in kalme, ingetogen, soms poëtische sequenties ontwikkelen naar de climax, de onthulling van het geheim dat Rosie met zich meedraagt. De debuterende Coppens krijgt ondertussen alle ruimte een beschadigd meisje neer te zetten dat enerzijds schreeuwende behoefte heeft aan een familie en tegelijkertijd zo snel mogelijk lijkt te willen opgroeien om haar jeugd maar achter zich te kunnen laten. De jonge actrice werd voor haar rol tijdens het filmfestival van Gent bekroond met een Joseph Plateau prijs. (RdL/VPRO Gids)

De zeven deugden - Doolhof

1998 |

Nederland 1998. Paula van der Oest. Met o.a. Halina Reijn, Thijs Römer, Leo Hogenboom, Herman Gilis en Edmond Classen.

De Vlaamse Toye volgt in haar eerste lange speelfilm de dertienjarige Rosie, een dromerig meisje dat in een inrichting voor jeugddelinquenten terecht komt. Terwijl zij vanuit de gesloten instelling haar vriendje Jimi brieven schrijft zien we in flashbacks hoe het zover heeft kunnen komen. Rosie en een jonge vrouw, Irene, wonen in een benauwd appartement in Antwerpen, waar het meisje keer op keer ruimte moet maken voor Irene's minnaars. Wanneer 'oom Michel' het instabiele gezinnetje binnendringt gaat het mis. Toye (1967) laat het verhaal zich in kalme, ingetogen, soms poëtische sequenties ontwikkelen naar de climax, de onthulling van het geheim dat Rosie met zich meedraagt. De debuterende Coppens krijgt ondertussen alle ruimte een beschadigd meisje neer te zetten dat enerzijds schreeuwende behoefte heeft aan een familie en tegelijkertijd zo snel mogelijk lijkt te willen opgroeien om haar jeugd maar achter zich te kunnen laten. De jonge actrice werd voor haar rol tijdens het filmfestival van Gent bekroond met een Joseph Plateau prijs. (RdL/VPRO Gids)

Liefdesgasten

1997 | Drama

België​/​​Nederland 1997. Drama van Albert ter Heerdt. Met o.a. Bernadetta Machala en Stefan Jung.

De Vlaamse Toye volgt in haar eerste lange speelfilm de dertienjarige Rosie, een dromerig meisje dat in een inrichting voor jeugddelinquenten terecht komt. Terwijl zij vanuit de gesloten instelling haar vriendje Jimi brieven schrijft zien we in flashbacks hoe het zover heeft kunnen komen. Rosie en een jonge vrouw, Irene, wonen in een benauwd appartement in Antwerpen, waar het meisje keer op keer ruimte moet maken voor Irene's minnaars. Wanneer 'oom Michel' het instabiele gezinnetje binnendringt gaat het mis. Toye (1967) laat het verhaal zich in kalme, ingetogen, soms poëtische sequenties ontwikkelen naar de climax, de onthulling van het geheim dat Rosie met zich meedraagt. De debuterende Coppens krijgt ondertussen alle ruimte een beschadigd meisje neer te zetten dat enerzijds schreeuwende behoefte heeft aan een familie en tegelijkertijd zo snel mogelijk lijkt te willen opgroeien om haar jeugd maar achter zich te kunnen laten. De jonge actrice werd voor haar rol tijdens het filmfestival van Gent bekroond met een Joseph Plateau prijs. (RdL/VPRO Gids)

Naast

1996 | Komedie

Nederland 1996. Komedie van Robert Broekhuis. Met o.a. Monique Kuijpers en Ingrid Kuijpers.

De Vlaamse Toye volgt in haar eerste lange speelfilm de dertienjarige Rosie, een dromerig meisje dat in een inrichting voor jeugddelinquenten terecht komt. Terwijl zij vanuit de gesloten instelling haar vriendje Jimi brieven schrijft zien we in flashbacks hoe het zover heeft kunnen komen. Rosie en een jonge vrouw, Irene, wonen in een benauwd appartement in Antwerpen, waar het meisje keer op keer ruimte moet maken voor Irene's minnaars. Wanneer 'oom Michel' het instabiele gezinnetje binnendringt gaat het mis. Toye (1967) laat het verhaal zich in kalme, ingetogen, soms poëtische sequenties ontwikkelen naar de climax, de onthulling van het geheim dat Rosie met zich meedraagt. De debuterende Coppens krijgt ondertussen alle ruimte een beschadigd meisje neer te zetten dat enerzijds schreeuwende behoefte heeft aan een familie en tegelijkertijd zo snel mogelijk lijkt te willen opgroeien om haar jeugd maar achter zich te kunnen laten. De jonge actrice werd voor haar rol tijdens het filmfestival van Gent bekroond met een Joseph Plateau prijs. (RdL/VPRO Gids)

Vrouwen willen trouwen

1992 |

België 1992. Patrice Toye. Met o.a. Greta van Langendonck, Paul-Emile Van Royen en Franck Vercruyssen.

De Vlaamse Toye volgt in haar eerste lange speelfilm de dertienjarige Rosie, een dromerig meisje dat in een inrichting voor jeugddelinquenten terecht komt. Terwijl zij vanuit de gesloten instelling haar vriendje Jimi brieven schrijft zien we in flashbacks hoe het zover heeft kunnen komen. Rosie en een jonge vrouw, Irene, wonen in een benauwd appartement in Antwerpen, waar het meisje keer op keer ruimte moet maken voor Irene's minnaars. Wanneer 'oom Michel' het instabiele gezinnetje binnendringt gaat het mis. Toye (1967) laat het verhaal zich in kalme, ingetogen, soms poëtische sequenties ontwikkelen naar de climax, de onthulling van het geheim dat Rosie met zich meedraagt. De debuterende Coppens krijgt ondertussen alle ruimte een beschadigd meisje neer te zetten dat enerzijds schreeuwende behoefte heeft aan een familie en tegelijkertijd zo snel mogelijk lijkt te willen opgroeien om haar jeugd maar achter zich te kunnen laten. De jonge actrice werd voor haar rol tijdens het filmfestival van Gent bekroond met een Joseph Plateau prijs. (RdL/VPRO Gids)