Roman Polanski (1933): regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 40 films gevonden.

J'accuse

2019 | Drama, Historische film, Thriller

Frankrijk​/​​Italië 2019. Drama van Roman Polanski. Met o.a. Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Grégory Gadebois en Hervé Pierre.

In 1894 wordt de Joodse officier Alfred Dreyfus ten onrechte veroordeeld voor spionage: een schandaal dat de antisemitische Franse politiek jarenlang op zijn kop zou zetten. De 86-jarige Polanski brengt deze beruchte episode indrukwekkend tot leven, met grootse decors en spannende rechtbankscènes. Maar J'accuse is vooral ook belegen cinema van een filmmaker wiens artistieke gloriejaren ver achter hem liggen. En het helpt niet dat Polanski, die in 1977 een dertienjarig meisje verkrachtte en zijn straf ontliep door naar Frankrijk te vluchten, wel heel opzichtig verwijst naar zijn eigen verleden.

D'après une histoire vraie

2017 |

Frankrijk​/​​België 2017. Roman Polanski. Met o.a. Eva Green, Emmanuelle Seigner, Vincent Perez en Alexia Séféroglou.

Het verhaal volgt een bestsellerauteur uit Parijs, Delphine genaamd, waarvan haar nieuwe boek is verschenen. Tijdens een signeersessie komt ze in contact met een mysterieuze bewonderaar van haar werk. Al snel wordt haar leven door dit contact meer en meer beïnvloed, met onverwachte gebeurtenissen tot gevolg.

Venus in Fur

2013 | Drama

Frankrijk​/​​Polen 2013. Drama van Roman Polanski. Met o.a. Emmanuelle Seigner en Mathieu Amalric.

Prikkelende en geestige 'battle of the sexes' tussen wulps geklede actrice die auditie komt doen (Seigner) en pedante theaterregisseur (Amalric). De auditie is voor een theaterversie van Venus im Pelz, Leopold von Sacher-Masochs baanbrekende boek over seksuele onderwerping. De op een Broadwaystuk van David Ives gebaseerde film staat sowieso al bol van de erotische spanning, maar profiteert ook nog eens van het feit dat Seigner Polanski's vrouw is en Amalric er precies zo uitziet als de jonge Polanski (zeg maar die uit Chinatown en The Tenant).

Roman Polanski: A Film Memoir

2011 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 2011. Documentaire van Laurent Bouzereau. Met o.a. Roman Polanski en Andrew Braunsberg.

Tussen eind november 2009 en begin juli 2010 had Polanski huisarrest in zijn Zwitserse woonplaats Gstaad, hangende het uitleververzoek van de VS in een zedenzaak uit 1977. Oude vriend en producent Andrew Braunsberg nam in de huisarrestperiode lange gesprekken met Polanski op. A Film Memoir compileert de essentie van die conversaties, aangevuld met een epiloog opgenomen na Romans invrijheidstelling. Ontroerend, pijnlijk en soms ook geestig is de terugblik van Polanski, die als Joods knaapje uit het Warschaugetto ontsnapte en een uitzonderlijk leven tegemoet ging waar de dood nooit ver weg was.

Carnage

2011 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Polen 2011. Komedie van Roman Polanski. Met o.a. Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz en John C. Reilly.

Een film die zich in real time afspeelt binnen vier muren, laat dat maar aan Polanski over. Het benauwde strijdtoneel van dienst is een chique appartement in New York, waar twee stellen elkaar treffen om de ruzie tussen hun elfjarige zonen uit te praten. Het bezoek begint vluchtig en beleefd, maar binnen tachtig minuten is de boel onherstelbaar ontploft. Carnage ontstijgt zelden het niveau van gefilmd toneel, maar voor wie van stevig acteerwerk houdt is dat geen probleem. De formidabele cast stelt niet teleur.

The Ghost Writer

2010 | Drama, Mysterie, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 2010. Drama van Roman Polanski. Met o.a. Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Olivia Williams, James Belushi en Kim Cattrall.

De Britse voormalig premier Adam Lang (Brosnan) huurt een ghostwriter (McGregor) in voor zijn memoires. Deze stuit op zaken die het daglicht nauwelijks verdragen. Goed gemaakte, klassieke, Hitchcockiaanse thriller met prima acteurs is gebaseerd op de roman The Ghost die politiek journalist Robert Harris schreef vlak na het aftreden van Tony Blair. De overeenkomsten met het tijdperk Blair-George Bush zijn overduidelijk. Regisseur Polanski had huisarrest in Zwitserland wegens een oude zedenzaak toen The Ghost Writer een zegetocht langs filmfestivals maakte.

Roman Polanski: Wanted and Desired

2008 | Documentaire, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2008. Documentaire van Marina Zenovich.

Filmmaker Roman Polanski overleeft de oorlog, maar verliest zijn moeder in Auschwitz. In 1969 wordt zijn zwangere vrouw Sharon Tate op brute wijze vermoord. 'Iedereen reageert verschillend op rouw: de één gaat naar een klooster, de ander naar een bordeel.' (Roman Polanski) In 1977 wordt hij gearresteerd op verdenking van onwettige seksuele handelingen met de toen dertienjarige Samantha Geimer. Hij bekent schuld en ontvlucht de schimmige rechtsgang vlak voor zijn veroordeling. Deze documentaire geeft een unieke inkijk in welke mechanismen en overwegingen leidden tot Polanski's opmerkelijke vlucht uit de VS, die maakt dat hij nooit meer terugkan naar Amerika, ook niet om zijn Oscar voor The Pianist (2002) op te halen. Na dertig jaar verbreekt zijn toenmalige advocaat het zwijgen om inzage te geven in deze nog steeds spraakmakende zaak. Ook het slachtoffer Samantha Geimer komt aan het woord. Zij heeft Polanski al in 1997 publiekelijk vergeven: 'Ik was jong, maar ik had het gevoel dat de rechter genoot van de publiciteit. Hij gaf niets om wat het allemaal met mij of Polanski deed. Hij maakte er een show van waar ik geen rol in wilde spelen.'

Chacun son cinema

2007 | Komedie, Drama

Frankrijk 2007. Komedie van Theodoros Angelopoulos, Olivier Assayas, Bille August, Jane Campion en Youssef Chahine.

Verzamelkunstwerk van 33 regisseurs uit alle werelddelen over de magie van een bioscoopervaring.

Oliver Twist

2005 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Tsjechië​/​​Frankrijk​/​​Italië 2005. Drama van Roman Polanski. Met o.a. Barney Clark, Ben Kingsley, Jamie Foreman, Harry Eden en Leanne Rowe.

De jonge Oliver Twist leidt een ellendig leven. Eerst moet hij slavenarbeid uitvoeren. Dan wordt hij te werk gesteld bij een doodkistenmaker, waar zijn collega's hem verachten. Hij loopt weg en sluit zich in Londen aan bij de zakkenrollersbende van Fagin (Ben Kingsley). Polanski verfilmde het verhaal van Dickens in klassieke stijl, met fraai en een tikje ouderwets gebruik van kleursymboliek. Het titelpersonage is een speelbal van krachten die hij niet kan controleren. Dat hij daardoor blanco blijft is de zwakte van de film, die schitterend is vormgegeven, maar een emotionele kern ontbeert.

The Pianist

2002 | Biografie, Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Polen 2002. Biografie van Roman Polanski. Met o.a. Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay, Maureen Lipman en Emilia Fox.

'Prominente filmregisseur zoekt man tussen de 25 en 35, slank postuur, gevoelig, kwetsbaar en charismatisch. Acteerervaring niet vereist.' Polanski plaatste zijn advertentie omdat hij een film wilde maken over hoe de vermaarde Poolse pianist Wladyslaw Szpilman (1911-2000) de verschrikkingen van de nazi's in Polen overleefde. Hij kreeg bijna 1500 reacties, maar koos uiteindelijk voor de ervaren acteur Brody. Diens ingetogen werk leverde hem een César en een Oscar op. Polanski, die zelf met moeite de oorlog overleefde, won een Oscar voor beste regisseur.

Happy Birthday Berlinale

2000 | Documentaire

Duitsland 2000. Documentaire van Michael Strauven. Met o.a. Alexandre Askoldov, Manfred Barthel, Robert Begnini, Frank Beyer en Willy Brandt.

'Prominente filmregisseur zoekt man tussen de 25 en 35, slank postuur, gevoelig, kwetsbaar en charismatisch. Acteerervaring niet vereist.' Polanski plaatste zijn advertentie omdat hij een film wilde maken over hoe de vermaarde Poolse pianist Wladyslaw Szpilman (1911-2000) de verschrikkingen van de nazi's in Polen overleefde. Hij kreeg bijna 1500 reacties, maar koos uiteindelijk voor de ervaren acteur Brody. Diens ingetogen werk leverde hem een César en een Oscar op. Polanski, die zelf met moeite de oorlog overleefde, won een Oscar voor beste regisseur.

The Ninth Gate

1999 | Horror, Thriller, Mysterie

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Spanje 1999. Horror van Roman Polanski. Met o.a. Johnny Depp, Frank Langella, Lena Olin, Emmanuelle Seigner en Barbara Jefford.

Dertig jaar na zijn beroemde Hollywooddebuut Rosemary's Baby, roert de Poolse scriptschrijver/regisseur Polanski opnieuw het onderwerp Satan aan. Hij laat Depp Dean Corso spelen, die op het spoor komt van de Duivel nadat hij van miljonair Balkan (Langella) opdracht gekregen heeft om twee exemplaren van het boek 'The Nine Gates to the Kingdom of Shadows' op te duikelen. Polanski laat de zoektocht dik twee uur duren en die zit boordevol sfeer, met barokke beelden van Darius Khondji (Se7en) en bijzondere geluiden van Polanski's landgenoot Wojciech Kilar (The Pianist). Maar uiteindelijk voelt het einde als een flinke tegenvaller.

Una pura formalità

1994 | Misdaad, Drama, Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1994. Misdaad van Giuseppe Tornatore. Met o.a. Gérard Depardieu, Roman Polanski, Sergio Rubini, Nicola Di Pinto en Tano Cimarosa.

Ergens midden in een bos, in een bouwvallig en sprookjesachtig politiebureau, worden twee onafscheidelijke personages met elkaar geconfronteerd: een politiecommissaris en een verdachte. De laatste, Onoff (Depardieu), doet zich voor als schrijver en is in de regen betrapt zonder papieren. De commissaris (Polanski), die het werk van Onoff uit zijn hoofd kent, ondervraagt hem streng, maar dit blijkt schijn te zijn.

Grosse fatigue

1994 | Komedie, Drama

Frankrijk 1994. Komedie van Michel Blanc. Met o.a. Michel Blanc, Carole Bouquet, Philippe Noiret, Josiane Balasko en Roman Polanski.

Beroemd acteur Michel (Blanc) wordt geconfronteerd met allerlei misdaden die hij niet heeft gepleegd. Met vriendin-collega Carole (Bouquet) gaat hij op onderzoek uit en komt erachter dat hij een dubbelganger heeft. Krankjoreme farce dendert met veel kabaal en surrealiteiten door een soms zwartgallig scenario dat sterk herinnert aan de films van Bertrand Blier (co-ouder van het idee). Vooral een cinefielenfeestje, mede door de niet aflatende parade van gastoptredens. Present: Blancs vroegere Théatre du Splendid-confraters, Roman Polanski, Charlotte Gainsbourg, Cannes-filmfestivaldirecteur Gilles Jacob en anderen.

Death and the Maiden

1994 | Drama, Thriller

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1994. Drama van Roman Polanski. Met o.a. Sigourney Weaver, Ben Kingsley, Stuart Wilson, Krystia Mova en Jonathan Vega.

Paulina Escobar (Weaver) staat na jaren oog in oog met dokter Miranda (Kingsley), de man die haar heeft gefolterd tijdens de dictatuur in het Zuid-Amerikaanse land. Tenminste, dat denkt zij afgaande op zijn stem en lichaamsgeur, tijdens de martelingen was ze geblinddoekt. Haar man (Wilson), die kans maakt op een ministerschap, is niet helemaal overtuigd van Miranda's schuld. Een onderhoudend en spannend drama over macht: tussen dader en slachtoffer, man en vrouw. Het is niet Polanski's beste film, daarvoor is hij te afstandelijk en komen er te veel clichés voorbij. De film is gebaseerd op een toneelstuk van Ariel Dorfman.

Back in the U.S.S.R

1992 | Misdaad, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Rusland 1992. Misdaad van Deran Sarafian. Met o.a. Frank Whaley, Natalya Negoda, Roman Polanski, Dey Young en Ravil Isyanov.

Amerikaan Whaley gaat met vakantie naar de Russische hoofdstad, wordt verliefd op gangsterliefje Negoda en krijgt het daarom aan de stok met haar verloofde, boef Polanski. Slecht spel, een waardeloos verhaal en pover gefilmd. Mislukte post- perestro[KA3]ika productie van Amerikaans-Russische makelij die geheel en al werd gedraaid in Moskou (en dat is te zien). Een dieptepunt in de carri[KA2]ere van Polanski, die normaal gesproken niet ontbloot is van vaardigheden. Producent Lindsay Smith, die kennelijk niet weet dat ook het schrijven van een scenario een vak is, pende het draaiboek (om meer geld in zijn zak te steken) neer naar een verhaal van medeproducent Ilmar Taska en hemzelf. Yuri Neyman stond achter de camera.

L'envers du décor

1991 | Biografie

Frankrijk 1991. Biografie van Robert Salis. Met o.a. Pierre Guffroy, Roman Polanski, Nastassja Kinski, Milos Forman en Harrison Ford.

Nadat zijn eerste film LETTRES D`AMOUR PERDUES (1983) een flop geworden was, moest deze regisseur zeven jaar wachten voordat hij de kans kreeg een tweede film te maken. Die zou minder ambitieus worden omdat hij zich ten dienste stelde van decorateur Guffroy, die al veertig jaar in het vak zat met films als LE TESTAMENT D'ORPHEE, PIERROT LE FOU, MOUCHETTE, LA VOIE LACTEE, QUE LA FETE COMMENCE, TESS of PIRATES met zijn beroemde galjoen. Hij vertelt dit allemaal en een hoop andere dingen. Door zijn sterke aanwezigheid komt hij opvallend goed over op het scherm met zijn immense eruditie en zijn grote ingetogenheid, want hij beschouwt zichzelf als een bescheiden vakman. Misschien had de montage een beetje aangetrokken moeten worden, maar de autobiografie is over het algemeen zeer boeiend.

Bitter Moon

1991 | Romantiek, Drama, Erotiek

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1991. Romantiek van Roman Polanski. Met o.a. Peter Coyote, Emmanuelle Seigner, Hugh Grant, Kristin Scott Thomas en Victor Banerjee.

De meningen zijn nogal verdeeld over deze zwartgallige erotische thriller: de een vindt het goedkope, slaapverwekkende softporno, de ander een fascinerend portret van diepgravende passie. De acteurs doen in ieder geval hun best: Coyote is uitstekend als de gedesillusioneerde invalide schrijver die een nogal bizarre relatie heeft met zijn verleidelijke vrouw Seigner. Het duo probeert tijdens een cruise het intens degelijke Britse echtpaar Grant (altijd betrouwbaar als zenuwachtige Engelsman) en Scott-Thomas uit elkaar te drijven. Stockard Channing (Grease, Smoke) speelt een literair agent, maar staat niet op de credits vermeld.

Frantic

1988 | Thriller

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1988. Thriller van Roman Polanski. Met o.a. Harrison Ford, Emmanuelle Seigner, Betty Buckley, John Mahoney en Jimmie Ray Weeks.

Een Amerikaanse arts (Ford) raakt verzeild in de onderwereld en betrokken bij spionage, als zijn vrouw op de eerste dag van hun reis naar Parijs verdwijnt. Het hallucinante begin van Frantic doet vermoeden dat Polanski ijzersterk terugkeert na zijn geflopte piratenfilm Pirates (1986), maar een kleine anderhalf uur later blijkt dat de maestro weinig meer afleverde dan een redelijke spionagethriller. Frantic verliest spanning zodra Fords tegenspeelster Emmanuelle Seigner (Polanski's toenmalige vriendin) in beeld komt. Dan weet de kijker wel zo ongeveer hoe de zaken ervoor staan. Overigens doet Ford het als 'American abroad' uitstekend.

Pirates

1986 | Avonturenfilm, Komedie

Frankrijk​/​​Tunesië​/​​Verenigde Staten 1986. Avonturenfilm van Roman Polanski. Met o.a. Walter Matthau, Chris Campion, Damien Thomas, Olu Jacobs en Ferdy Mayne.

Zeven jaar al had cineast Polanski geen film meer gemaakt. Pirates moest van de geldschieters een grote, spannende actiefilm worden, maar Polanski maakte er een parodie van. Komiek Matthau ziet er ook zonder houten poot, baard en zwaard al als piraat uit en speelt hier de morsige kapitein Red. Hij komt samen met scheepsmaat Frog (Campion) op een Spaans galjoen terecht dat een schat vervoert. Polanski had waarschijnlijk het soort succes voor ogen dat de recente piratenparodie Pirates of the Caribbean oogstte, maar Pirates werd gekielhaald aan de kassa omdat de spotternij nergens duidelijk of grappig is. Polanski waagde zich nooit meer aan komedie.

Tess

1979 | Drama, Romantiek, Historische film, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1979. Drama van Roman Polanski. Met o.a. Nastassja Kinski, Peter Firth, Leigh Lawson, John Collin en Arielle Dombasle.

Tess (Nastassja Kinski) is een arm meisje dat een betrekking als dienster accepteert bij haar verre en welvarende familie de D'Urbervilles. In haar nieuwe thuis wordt ze onteerd door 'neef' Alec (Leigh Lawson) en vervolgens verstoten door echtgenoot Angel (Peter Firth). Na de dood van haar vader vindt de innerlijk verteerde Tess opnieuw werk bij Alec. Haar roerige leven lijkt eindelijk tot rust te komen. Totdat de berouwvolle Angel ten tonele verschijnt en Tess zich genoodzaakt ziet om het heft in eigen hand te nemen. Naar Thomas Hardy's roman 'Tess of the d'Urbervilles - a pure woman', één van zijn meest neerslachtige werken over rurale beslommeringen.

The Tenant

1976 | Drama, Mysterie, Horror, Thriller

Frankrijk 1976. Drama van Roman Polanski. Met o.a. Roman Polanski, Isabelle Adjani, Shelley Winters, Melvyn Douglas en Bernard Fresson.

The Tenant heeft ontzettend veel weg van Polanski's eerdere werken Repulsion en Rosemary's Baby. Polanski zelf speelt de rol van Trelkovsky, een Pool die een oud appartement in Frankrijk betrekt. Wanneer hij uitvindt dat de vorige bewoner een meisje was dat zelfmoord pleegde, raakt hij geobsedeerd door de gedachte dat de verhuurders van het pand het meisje hebben omgebracht en dat ze hetzelfde met hem van plan zijn. Eng, psychologisch en surrealistisch. Achter de camera stond Sven Nykvist die veel samenwerkte met Ingmar Bergman. Scenario van Gerard Brach en Polanski naar een roman van Roland Topor.

Dracula vuole vivere: cerca sangue di Vergine!

1974 | Horror, Erotiek

Frankrijk​/​​Italië​/​​Verenigde Staten 1974. Horror van Paul Morrissey en Antonio Margheriti. Met o.a. Udo Kier, Vittorio De Sica, Maxime de la Falaise, Milena Vukotic en Stefania Casini.

Een beroemde vampier kan alleen overleven door het drinken van maagdenbloed, maar dat wordt steeds schaarser. Hij hoopt op de dochters uit een Italiaanse aristocratische familie, maar een revolutionaire knecht verzet zich zowel tegen hem als tegen de heersende klasse door alle meisjes vóór de vampier te verleiden. Geslaagdere camp-parodie dan FRANKENSTEIN, omdat dezelfde acteurs voor deze rollen beter geschikt zijn, zodat de mythes - naast alle melige en uitdagende grappen - hun eigen bestaansrecht houden. Kier is met een broos-decadente uitstraling zelfs aandoenlijk als de vampier, wanneer hij weer geen onbezoedeld bloed heeft gevonden. Ook bekend als BLOOD FOR DRACULA en YOUNG DRACULA.

Chinatown

1974 | Film noir, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1974. Film noir van Roman Polanski. Met o.a. Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston, Perry Lopez en John Hillerman.

Man met mes: 'You're a very nosy fellow, kitty cat. Huh? You know what happens to nosy fellows? Huh? No? Wanna guess? Huh? No? Okay. They lose their noses.' En hij trekt het mes, waarvan hij de punt in een neusgat van privédetective J.J. Gittes heeft gestoken naar zich toe, en snijdt diens reukorgaan open. Dit is wellicht het krachtigste beeld uit de film noir klassieker Chinatown. De man met het mes is Roman Polanski, die de film ook regisseerde, Gittes wordt gespeeld door Jack Nicholson. De plot is te gecompliceerd en te vernuftig in elkaar gezet om zo maar even na te vertellen. De dialogen zijn onovertroffen. Het briljante, zij het door Polanski naar diens hand gezette scenario, is van Robert Towne.

Diary Of Forbidden Dreams

1973 | Komedie

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1973. Komedie van Roman Polanski. Met o.a. Sydne Rome, Roman Polanski, Hugh Griffith, Marcello Mastroianni en Romolo Valli.

Man met mes: 'You're a very nosy fellow, kitty cat. Huh? You know what happens to nosy fellows? Huh? No? Wanna guess? Huh? No? Okay. They lose their noses.' En hij trekt het mes, waarvan hij de punt in een neusgat van privédetective J.J. Gittes heeft gestoken naar zich toe, en snijdt diens reukorgaan open. Dit is wellicht het krachtigste beeld uit de film noir klassieker Chinatown. De man met het mes is Roman Polanski, die de film ook regisseerde, Gittes wordt gespeeld door Jack Nicholson. De plot is te gecompliceerd en te vernuftig in elkaar gezet om zo maar even na te vertellen. De dialogen zijn onovertroffen. Het briljante, zij het door Polanski naar diens hand gezette scenario, is van Robert Towne.

Che?

1972 | Komedie, Erotiek

Duitsland​/​​Italië 1972. Komedie van Roman Polanski. Met o.a. Sydne Rome, Marcello Mastroianni, Hugh Griffith, Romolo Valli en Roman Polanski.

Een Amerikaanse liftster ontsnapt in Italie aan een aanranding en zoekt haar toevlucht in een villa waar ze als een van de (bizarre) gasten wordt gezien. Na bedreigd en belaagd te zijn, en haar oude gastheer bij de aanblik van haar charmes van genot te hebben laten sterven, ontkomt ze aan haar huisgenoten die haar achtervolgen, door weer te gaan liften. Deze variant op ALICE IN WONDERLAND mist door de zonnige Italiaanse situering en goedmoedig acteren, de verontrustende accenten van Polanski's andere werk, waardoor de film zonder verbindende sfeer chaotisch wordt met meer of minder leuke, losse scènes. Het scenario is van Polanski en Gerard Brach. Het camerawerk is van Marcello Gatti en Giuseppe Ruzzolini.

Macbeth

1971 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1971. Drama van Roman Polanski. Met o.a. Jon Finch, Francesca Annis, Martin Shaw, Nicholas Selby en John Stride.

Nadat het Noorse leger verslagen is, keert Macbeth naar Schotland terug. Bezeten door machtswellust en aangemoedigd door zijn vrouw vermoordt hij de Schotse koning Duncan, waarna de zonen van de koning verdacht worden en op de vlucht slaan. Om zijn macht te bevestigen begaat Macbeth nog meer moorden, maar de geesten van de slachtoffers achtervolgen hem in zijn slaap en zijn vrouw pleegt zelfmoord. Langzamerhand begint de macht van de wrede koning af te brokkelen. (VM/VPRO Gids)

The Magic Christian

1970 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1970. Komedie van Joseph McGrath. Met o.a. Christopher Lee, Peter Sellers, Ringo Starr, Richard Attenborough en Raquel Welch.

Een gekke zwarte komedie: de rijkste man ter wereld en zijn protégé voeren wraakoefeningen uit op de maatschappij door aan te tonen met een serie dwaze plannen hoe inhalig de mensen in werkelijkheid zijn. Gebaseerd op het boek van Terry Southern die samen met McGrath voor het scenario tekende waaraan ook Sellers, Cleese en Chapman een bijdrage leverden.

A Day at the beach

1970 | Drama

Verenigde Staten 1970. Drama van Simon Hesera. Met o.a. Mark Burns, Fiona Lewis, Beatrice Edney, Peter Sellers en Jack McGowran.

Een opmerkelijke, zij het grotendeels mislukte verfilming van het boek van Heere Heeresma. Roman Polanski schreef het scenario maar liet de regie over aan de onbekende Hesera. Burns speelt de hoofdrol van een verbitterde 30-jarige die met zijn dochtertje een dagje naar het strand gaat, daar met het wicht van kroeg naar kroeg zwalkt tot hij uiteindelijk dronken uitglijdt, ongelukkig ten val komt en sterft. Peter Sellers breekt de monotonie van het geheel in een schitterende bijrol. In 1983 werd Heeresma's boek ook verfilmd door Theo van Gogh als EEN DAGJE NAAR HET STRAND.

Rosemary's Baby

1968 | Thriller, Horror

Verenigde Staten 1968. Thriller van Roman Polanski. Met o.a. Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon, Sidney Blackmer en Maurice Evans.

Eerste film die de Pools-Franse regisseur Polanski in Amerika maakte zou een horrorklassieker van jewelste worden. Het jonge stel Rosemary (Farrow) en Guy (Cassavetes) Woodhouse betrekt een appartement en raakt bevriend met de buren. Wanneer zij zwanger wordt en er eigenaardige dingen in het pand gebeuren, begint Rosemary steeds meer te twijfelen aan de mensen om haar heen en aan de veiligheid van haar kind. Uitstekend gemaakte, in het New Yorkse Dakota-gebouw opgenomen bewerking van het gelijknamige boek van Ira Levin, is sterk af te raden tijdens zwangerschap.

Dance of the Vampires

1967 | Horror, Komedie, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1967. Horror van Roman Polanski. Met o.a. Jack MacGowran, Roman Polanski, Sharon Tate, Terry Downes en Ferdy Mayne.

De ondertitel 'Pardon Me, But Your Teeth Are in My Neck' verraadt direct dat we hier niet te maken hebben met standaard vampiermaterie. Nee, dit is Kunst van een jonge Polanski, die de vampierlegende aandikte met slapstick horror, zwaard-en-degen taferelen, uitbundige kostuums, een joodse vampier (ongevoelig voor kruizen!) en een vleugje herenliefde. De opening laat ook weinig aan de verbeelding over met de metamorfose van de brullende MGM-leeuw in een groene dracula met druipende slagtanden. Polanski speelde zelf de rol van de incompetente assistent van dito Prof Abronsius (MacGowran), twee vampierjagers die de Transsylvaanse winter trotseren op zoek naar hun prooi, graaf Von Krolock (Ferdy Mayne).

Cul-De-Sac

1966 | Komedie, Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1966. Komedie van Roman Polanski. Met o.a. Donald Pleasence, Françoise Dorleac, Lionel Stander, Jack MacGowran en Iain Quarrier.

Macabere komedie over twee gewonde misdadigers die een halfzacht ei van middelbare leeftijd en diens mooie jonge vrouw terroriseren. Niet geheel geslaagd, maar de goede acteurs en de stijlvolle regie maken het tot een succes en een blijvend drama. Er zijn versies van 103m in omloop.

Repulsion

1965 | Drama, Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1965. Drama van Roman Polanski. Met o.a. Catherine Deneuve, Ian Hendry, John Fraser, Patrick Wymark en Yvonne Furneaux.

De jonge Belgische Carole (Deneuve) woont bij haar zus in Londen. Ze walgt van seks en beschouwt elke man als een potentiële verkrachter, ook de minnaar van haar zus. Wanneer ze een tijdje het huis alleen heeft, slaan bij haar de stoppen door. Volgens velen is Repulsion een van de beste thrillers ooit. Hij komt wat traag op gang, met lange shots van Carole die stil voor zich uitstaart, gaandeweg wordt duidelijk dat ze een tijdbom is die op het punt staat te ontploffen. De zwart-witte overbelichte en onderbelichte beelden en het Barbiepop-uiterlijk van ijskoningin Deneuve dragen bij aan een onwerkelijke spanning.

Les Plus belles escroqueries du monde

1964 | Komedie

Frankrijk​/​​Japan​/​​Nederland​/​​Italië 1964. Komedie van Hiromichi Horikawa, Roman Polanski, Ugo Gregoretti, Claude Chabrol en Jean-Luc Godard. Met o.a. Mie Hama, Ken Mitsuda, Nicole Karen, Jan Teulings en Arnold Geldermans.

Een teleurstellende episodenfilm, waarbij zowel de regisseurs als de acteurs onder hun maat blijven in anekdotes over verschillende soorten oplichting. Polanski's Amsterdamse bijdrage over een Franse diamantendievegge is als zijn eerste westerse film een curiosum. De relatief interessantste sketch van Godard met Seberg in haar rol uit A BOUT DE SOUFFLE die een politieke oplichter interviewt, werd in de meeste landen gecoupeerd.

Hartenvrouw

1963 | Drama, Experimenteel

Nederland 1963. Drama van Wim Verstappen. Met o.a. Jonne Severijn, Wim Verstappen, Ruud van Wijk, Anne-Marie Pijlman en Caesar Deerenberg.

Een teleurstellende episodenfilm, waarbij zowel de regisseurs als de acteurs onder hun maat blijven in anekdotes over verschillende soorten oplichting. Polanski's Amsterdamse bijdrage over een Franse diamantendievegge is als zijn eerste westerse film een curiosum. De relatief interessantste sketch van Godard met Seberg in haar rol uit A BOUT DE SOUFFLE die een politieke oplichter interviewt, werd in de meeste landen gecoupeerd.

Nóz w wodzie

1962 | Drama

Polen 1962. Drama van Roman Polanski. Met o.a. Jolanta Umecka, Leon Niemczyk, Zygmunt Malanowicz, Zygmunt Malanowicz en Jolanta Umecka.

De enige speelfilm die Polanski in Polen heeft gemaakt. De communistische partijleider Gomulka heeft de film destijds veroordeeld en een voorbeeld genoemd van 'decadentie in de kunst en van propaganda voor bourgeois-attitudes'. Het eigentijdse thema van de film betekende echter een vernieuwing in de Poolse filmgeschiedenis. De film speelt zich voor het grootste gedeelte af op een zeilboot en is in 24 uur opgenomen. Centraal staat de botsing tussen de gezeten burger Andrzej en een jeugdige non-conformist. Het machtsspel leidt er uiteindelijk toe dat de jongen Andrzejs vrouw verleidt en verdwijnt. Het scenario is van de hand van Jerzy Skolimowski. De film kreeg de prijs van de filmkritiek in Venetië (1961) en werd genomineerd voor de Oscar als beste buitenlandse film.

Do widzenia do jutra

1960 | Romantiek

Polen 1960. Romantiek van Janusz Morgenstern. Met o.a. Zbigniew Cybulski, Teresa Tuszy[KA1]nska, Gra[KA9]zyna Muszy[KA1]nska, Jacek Fedorowicz en Barbara Baranowska.

Niemendalletje over pogingen van de leider van een klein studenten-theater om de dochter van een buitenlandse consul het hof te maken. Helaas spreekt hij haar taal niet, kan niet goed tennissen en kan hij zijn liefdesverklaring niet kwijt. Het is het spel van Cybulski waardoor deze eersteling van Morgenstern wordt gedragen. Hij heeft samen met twee anderen (o.a. Bogumil Kobiela) het scenario geschreven en zich waarschijnlijk laten inspireren door ervaringen met zijn eigen satirische theatergroep, waarop de groep in de film lijkt. Vermeldenswaardig is nog dat Roman Polanski een kleine rol speelt.

Lotna

1959 | Drama, Oorlogsfilm

Polen 1959. Drama van Andrzej Wajda. Met o.a. Jerzy Pichelski, Adam Pawlikowski, Jerzy Moes, Bo[KA9]zena Kurowska en Mieczysław Łoza.

Geïnspireerd door Wajda's jeugdherinneringen aan de eerste oorlogsweken. Het is een film over het paard Lotna. Aan allen die haar achtereenvolgend bezitten brengt het ongeluk. Tenslotte sneuvelt het met de laatste eigenaar in een charge van Poolse cavaleristen tegen Duitse tanks. Een poëtische film over de ondergang van de Poolse ulanen, eens een schilderachtig legeronderdeel met schitterende uniformen, prachtige gebruiken en een fantastische historische traditie.

Dway ludzie z szafa

1958 | Korte film, Drama

Polen 1958. Korte film van Roman Polanski. Met o.a. Roman Polanski, Henryk Kluba en Jakub Goldberg.

Twee mannen duiken uit zee op met een spiegelkast en proberen in de stad voet aan wal te krijgen, maar ze worden overal weggestuurd. Eindexamenfilm van de 25-jarige Polanski is bijtende kritiek op de maatschappij, die alles wat anders is afwijst. Meervoudig bekroond en hielp Polanski's reputatie vestigen.

Koniec nocy

1957 | Drama

Polen 1957. Drama van Julian Dziedzina. Met o.a. Pawel Komorowski, Walentyna Uszycka, Zbigniew Cybulski, Ryszard Filipski en Adam Fiut.

Een sociaal drama dat ooit werd beschouwd als een schokkende afwijking van het socialistisch optimisme. Het is het verhaal over een aantal opgeschoten jongeren in de industriestad Lodz. Ze drinken, vermoorden een man in een lunapark en ontsnappen in een gestolen auto door drukke straten aan de politie. Fragmentarisch maar wel krachtig. Het is een collectief produkt van de studenten van de filmacademie in Lodz, met de jonge Polanski in de rol van The Kid.