Alois Melichar: muziek.
Er zijn 32 films gevonden.

Dunja

1955 | Drama

Oostenrijk 1955. Drama van Josef von Báky. Met o.a. Eva Bartok, Ivan Desny, Karlheinz Böhm, Walter Richter en Eva Zilcher.

Eva Bartok als Doenja, Böhm als brave vaandrig Mitja en Richter als postmeester zijn bleke afschaduwingen van de figuren uit Gustav Ucicky's DER POSTMEISTER uit 1940. Het scenario is van Emil Burri en Johannes Mario Simmel naar de novelle van Alexander S. Puschkin. Het camerawerk is van Günther Anders en Hannes Staudinger.

Ewiger Walzer

1954 | Biografie, Muziek

Duitsland 1954. Biografie van Met o.a. Bernhard Wicki, Lis van Essen, Hilde Krahl, Annemarie Düringer en Gert Fröbe.

Johann Strauss (Wicki) speelt in het zomerpaleis Pavlovsk bij Sint Petersburg en hij wordt hopeloos verliefd op de achttien- jarige Olga (Van Essen), de dochter van kamerheer Gawrinoff (Fr[KA3]obe). Zijn orkest weet hem met een list zo ver te krijgen dat hij afreist. Enkele jaren later ontmoet hij operazangeres Henriette (Krahl), die op het hoogtepunt van haar carrière afscheid van het podium had genomen. Ze heeft grote invloed op de componist en ze haalt hem over de operette Indigo te schrijven. Ze trouwen met en elkaar en na haar dood schrijft de bedroefde componist de beroemde Donau Walzer. De geromantiseerde biografie, uiteraard overspoeld met muziek. Het scenario is van Alexander Lix en Friedrich Schreyvogel naar een idee van Ruth Charlotte Silbermann en Hanns Marschall. Achter de camera stond Franz Koch.

Tagebuch einer Verliebten

1953 | Komedie

Duitsland 1953. Komedie van Josef von Baky. Met o.a. Maria Schell, O.W. Fischer, Margarete Haagen, Franco Andrey en Ernst Schröder.

De slippertjes en flirtpartijen van haar man hangen Barbara de keel uit. Ze stapt op en komt toevallig een jeugdvriend tegen. Met dit soort onbenullige komedies van het sterduo Schell/Fischer trachtte men het Duitse volk de oorlogs-ellende te laten vergeten ('Reden wir nicht mehr davon'). Scenario van Johannes Mario Simmel en Emil Burri naar de roman Ich an Mich van Dinah Nelken. Camerawerk van Oskar Schnirch.

Der Träumende Mund

1953 | Komedie

Duitsland 1953. Komedie van Josef von Báky. Met o.a. Maria Schell, Otto Wilhelm Fischer en Fritz van Dongen.

Van Dongen (terug uit Amerika waar hij onder andere boeven speelde in Tarzanfilms als Philip Dorn) als de gelijktijdige tweede man in Schell's leven. Alles loopt héél braaf af. Bah.

April 2000

1952 | Muziek

Oostenrijk 1952. Muziek van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Hilde Krahl, Josef Meinrad, Otto Tressler, Curd Jürgens en Judith Holzmeister.

Deze film was een opdracht van de Oostenrijkse regering maar bepaald geen bijdrage aan de filmhistorie. Een verzameling bonte cabaretnummers moet het feit herdenken dat Oostenrijk in het jaar 2000 zijn geallieerde bezettingstroepen kwijtraakt. Scenario van Rudolf Brunngraber en Ernest Marboe. Camerawerk van Fritz Arno Wagner, Karl Löb en Sepp Ketterer.

Maria Theresia

1951 | Historische film, Romantiek

Oostenrijk 1951. Historische film van Emile E. Reinert. Met o.a. Paula Wessely, Fred Liewehr, Marianne Schönauer, Rosa Albach-Retty en Rudolf Fernau.

Als de keizerin van Oostenrijk Maria Theresia (Wessely) tijdens de Zevenjarige Oorlog zich met Pruisen en met staatszaken moet bezighouden, interesseert haar gemaal, Franz I (Liewehr) zich meer voor de vorstin-weduwe Trautperg (Schönauer). Als de vrede met Pruisen in zicht is, weet de keizerin ook haar huwelijk te redden. Een aardige historische film, waarin de romantiek de boventoon voert.

Geheimnis einer Ehe

1951 | Drama, Familiefilm, Komedie

Duitsland 1951. Drama van Helmut Weiss. Met o.a. Olga Tschechowa, Curd Jürgens, Paul Klinger, Harald Holberg en Marianne Koch.

Een beroemde dirigent keert naar zijn geboortestad terug en zorgt voor verwarring in het gezin van zijn jeugdliefde, die inmiddels weduwe geworden is. Want de zoon moet tot zijn ontzetting vernemen dat deze indringer zijn natuurlijke vader is. Zijn wereld stort in. Ietwat ongeloofwaardig filmverhaal maar met een prima bezetting. Naar een toneelstuk van regisseur Weiss. Camerawerk van Erich Claunigk. Ook bekend als TALENT ZUM GLŸCK.

Der himmlische Walzer

1948 | Muziek, Komedie

Oostenrijk 1948. Muziek van Géza von Cziffra. Met o.a. Elfie Mayerhofer, Paul Kemp, Curd Jürgens, Paul Hubschmid en Gretl Schörg.

Een brave na-oorlogse komedie over engelen die in de hemel opstandig worden over het dragen van hun saaie witte gewaden. Mayerhofer (van huis uit een operettezangeres) wordt naar de aarde gestuurd om bij kleermaker Jürgens het modevak te leren, die haar woedend over haar slechte resultaat een vleugel ontrukt. Ze kan nu nog alleen maar terug, als ze een goede daad verricht. Oudbollig. Karlheinz Böhm was het piepjong regie- assistentje bij de rolprent. Scenario van de regisseur. Camerawerk van Ludwig Berger.

Der Prozesz

1948 | Drama

Oostenrijk 1948. Drama van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Ernst Deutsch, Ewald Balser, Gustav Diessl, Maria Eis en Aglaja Schmid.

Verfilming van Von Brunngrabers roman Prozesz auf Leben und Tod over een joodse gemeenschap anno 1880 in Hongarije die beschuldigd wordt van rituele moorden. Dit goed gegeven wordt door Pabst uiterst dik aangezet, alsof de regisseur meende iets te moeten goedmaken.

Operettenklänge

1945 | Muziek

Duitsland 1945. Muziek van Theo Lingen. Met o.a. Paul Hörbiger, Hans Holt, Margot Jahnen, Theo Lingen en Hilde Hildebrand.

Een chocoladefabrikant viert zijn jubileum met een compositie van Millöcker en de dochter van de fabrikant verlooft zich. Het bekende Weense operettewerk, ook bekend onder de titels DER ARME JONATHAN en GLŸCK MUSS MAN HABEN.

Freunde

1945 | Drama

Oostenrijk 1945. Drama van E.W. Emo. Met o.a. Ferdinand Marian, Attila Hörbiger, Sonja Ziemann, Hilde von Stolz en Hanna Wittova.

De wegen van twee jeugdvrienden scheiden omwille van een vrouw. Om onbekende redenen door de nazi-censuur verboden, onderhoudende film met goede rollen van Hörbiger en Marian. De produkte was Duits, maar omdat de film na de capitulatie werd uitgebracht is het een Oostenrijkse film. Weense première: 3 augustus 1945, in 1950 in Duitsland uitgebracht onder de titel EHE IN GEFAHR.

Die Fledermaus

1945 | Muziek, Komedie, Romantiek

Duitsland 1945. Muziek van Géza von Bolváry. Met o.a. Marte Harell, Willy Fritsch, Johannes Heesters, Siegfried Breuer en Dorit Kreysler.

Johann Strauss' beroemde operette met decorontwerp van Robert Herlth en gedirigeerd door Alois Melichar en camerawerk van Willy Winterstein. Het scenario is bewerkt door Ernst Marischka.

Wen die Götter lieben

1942 | Biografie, Muziek

Duitsland 1942. Biografie van Karl Hartl. Met o.a. Hans Holt, René Deltgen, Winnie Markus, Curd Jürgens en Irene von Meyendorff.

Het verfilmde leven van Mozart door producent Hartl zelf geregisseerd. Hartl maakte later een nieuwe Mozartversie: REICH MIR DIE HAND, MEIN LEBEN die nog populairder werd. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Rembrandt

1942 | Drama, Biografie

Duitsland 1942. Drama van Hans Steinhoff. Met o.a. Ewald Balser, Hertha Feiler, Gisela Uhlen, Elisabeth Flickenschildt en Paul Henckels.

Goed camerawerk van Richard Angst en goede ensceneringen in een Rembrandtbiografie met enkele valse, omiskenbaar antisemitische tonen. Zes jaar eerder filmde Alexander Korda in Engeland ook al een Rembrandtfilm. Scenario van Kurt Heuser en regisseur Steinhoff.

... reitet für Deutschland

1941 | Drama

Duitsland 1941. Drama van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Willy Birgel, Willi Rose, Paul Dahlke, Gerhild Weber en Herbert A. E. Böhme.

Een in WO I verlamd geraakte Duitse ritmeester wint enkele jaren later toch nog de Europese ruiterkampioenschappen.

Falstaff in Wien

1940 | Komedie, Muziek, Historische film

Duitsland 1940. Komedie van Leopold Hainisch. Met o.a. Hans Nielsen, Wolf Albach-Retty, Lizzi Holzschuh, Gusti Wolf en Aribert Wäscher.

Deze film gaat over het ontstaan van de opera [KL]Die Lustigen Weiber Von Windsor[KLE] van Otto Nicolai. Hierbij laat Nocolai (Nielsen) zich door zijn Weense theaterdirekteur (W[KA3]ascher) tot de figuur van Falstaff inspireren. De opera werd een groot succes in Berlijn. De liefde, die Nocolai voelt voor de jonge Mizzi (Wolf), moet het helaas met minder respons doen: zij wijst hem af. Dan blijft alleen nog de muziek over. Een film met veel sfeer, waarin de componist Nicolai een sympathieke terughoudendheid door Nielsen wordt neergezet.

Das Mädchen von Fanö

1940 | Drama

Duitsland 1940. Drama van Hans Schweikart. Met o.a. Brigitte Horney, Joachim Gottschalk, Gustav Knuth, Paul Wegener en Viktoria von Ballasko.

Omdat Pat, die met visser Frerk is getrouwd, nog steeds van diens vriend Ipke blijkt te houden komt het tot een uitbarsting tussen de twee mannen. Een boeiende verfilming van de gelijknamige roman van Günther Weisenborn.

Das Fräulein von Barnhelm

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Hans Schweikart. Met o.a. Käthe Gold, Ewald Balser, Fita Benkhoff en Theo Lingen.

Minna von Barnhelm wint haar in zijn eer aangetaste man terug. Een geslaagde bewerking van Lessings klassieke komedie.

Unsterblicher Walzer

1939 | Muziek

Duitsland​/​​Oostenrijk 1939. Muziek van E.W. Emo. Met o.a. Paul Hörbiger, Fred Liewehr, Hans Holt, Fritz Lehmann en Friedl Czepa.

De geschiedenis van de familie Strauss. Een groots opgezette biografische film, waaraan een hele stoet bekende Oostenrijkse acteurs meewerkt en waarin de door de Wiener Philharmoniker gespeelde muziek van Vader Strauss en zijn zonen zo nu en dan een dramatische functie krijgt. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was. Scenario van Friedrich Schreyvogel naar een idee van Karl Köstlin. Camerawerk van Hans Schneeberger.

Eine Kleine Nachtmusik

1939 | Muziek

Duitsland 1939. Muziek van Leopold Hainisch. Met o.a. Hannes Stelzer, Christl Mardayn, Heli Finkenzeller en Axel von Ambesser.

Mozarts korte romance met gravin Eugenie. Een fraaie verfilming van Eduard Mörickes novelle Mozart auf der Reise nach Prag.

Das Unsterbliche Herz

1939 | Biografie

Duitsland 1939. Biografie van Veit Harlan. Met o.a. Heinrich George, Kristina Söderbaum, Paul Wegener, Paul Henckels en Michael Bohnen.

De film behandelt de levensgeschiedenis van Peter Henlein, die in de zestiende eeuw in Neurenberg het zakhorloge uitvond. Indrukwekkende acteerprestaties in een wel wat overladen, soms bijna bombastische film.

Nanon

1938 | Muziek

Duitsland 1938. Muziek van Herbert Maisch. Met o.a. Erna Sack, Johannes Heesters, Dagny Servaes en Otto Gebühr.

De waardin Nanon heeft de reputatie nooit door een Parijzenaar te zijn gekust. Een geschiedenis uit de rococotijd naar de gelijknamige operette van Richard Genée met de vermaarde sopraan Sack als partner van Heesters.

Capriccio

1938 | Musical, Muziek

Duitsland 1938. Musical van Karl Ritter. Met o.a. Lilian Harvey, Anton Imkamp, Paul Dahlke, Paul Kemp en Aribert Wäscher.

Een alleraardigste filmoperette met Harvey die geloofwaardig de rol speelt van het weesje, dat door haar grootvader als jongen werd opgevoed, en na zijn dood weigert te trouwen. Na allerlei verwikkelingen staat Harvey naast Höpfner voor het altaar en moet dan wel bekennen wat haar werkelijke geslacht is... Fraai camerawerk van Günther Anders en dito decors en ensceneringen; met de liedjes 'Mit Bravour' en 'Das Frauenherz schlägt immer für den Einen'.

Land der Liebe

1937 | Komedie, Muziek

Duitsland 1937. Komedie van Reinhold Schünzel en Reinhold Schunzel. Met o.a. Gusti Huber, Albert Matterstock, Valerie von Martens, Wilhelm Bendow en Oskar Sima.

Een muzikale komedie met satirische inslag, die in een fantasie-koninkrijk speelt. De koning (Matterstock) ontvlucht zijn aanstaande verloving met prinses Julia (Huber) en de staatszaken, en laat een geschrokken hofhouding achter. De minister-president (Bendow) haalt vervolgens de dichter Schnipex (Matterstock) over, omdat hij zo sprekend op hem lijkt, voor korte tijd voor koning te spelen. Dat leidt tot aardige verwikkelingen, want Schnipex wordt verliefd op Julia en zij op hem. Aan het slot krijgen zij elkaar, terwijl de koning troost zoekt bij Julia`s aantrekkelijke moeder (Martens). Schünzel's laatste film voordat hij emigreerde. Deze film met de spitsvondige dialogen van Curt Goetz vonden de nazi's zo gevaarlijk, dat hij pas nadat er flink in geknipt was door de censuur kwam en in de bioscoop belandde. Een alleszins geslaagde film.

Drei Mäderl um Schubert

1936 | Muziek

Duitsland 1936. Muziek van E.W. Emo. Met o.a. Paul Hörbiger, Gretl Theimer, Maria Andergast, Hans Junkermann en Ivan Petrovich.

Het verhaal van Schubert die verliefd is op drie meisjes, Hederl, Heiderl en Hannerl. Weense romantiek door operette- regisseur Ernst Marischka in 1958 nog eens dikjes aangezet in DAS DREIMÄDERLHAUS.

Der Bettelstudent

1936 | Muziek

Duitsland 1936. Muziek van Georg Jacoby. Met o.a. Marika Rökk, Johannes Heesters, Fritz Kampers, Carola Höhn en Ida Wüst.

Als student met de studenten wordt een Poolse hertog een revolutionair en trouwt tenslotte met een gravinnetje. Doorsnee verfilming van Millöckers beroemde operette, die eerder in 1931 door Viktor Janson werd verfilmd met Jarmila Novotna en Hans Heinz Bollmann in de hoofdrollen.

Das Mädchen Irene

1936 | Komedie

Duitsland 1936. Komedie van Reinhold Schünzel. Met o.a. Lil Dagover, Sabine Peters, Hedwig Bleibtreu, Hans Richter en Karl Schönböck.

Dochter Peters wil voorkomen dat haar moeder Dagover met de rijke Schönböck trouwt.

Stradivari

1935 | Drama, Oorlogsfilm

Duitsland 1935. Drama van Géza von Bolváry. Met o.a. Gustav Fröhlich, Sybille Schmitz, Albrecht Schoenhals, Harald Paulsen en Hilde Krüger.

Stradivarius` mooiste viool werd Beatrice genoemd. Het instrument bracht ongeluk aan haar bezitters. Ook de Hongaarse officier der Huzaren Sandor ((Fr[KA3]ohlich) heeft geen geluk met de viool. Het is 1914 en hij moet naar het front, nog voordat hij kan trouwen met zijn Italiaanse geliefde Maria. Zwaar gewond raakt hij in 1918 in Italiaaanse krijgsgevangschap. Daar ziet hij Maria weer, die jarenlang niets van hem gehoord heeft en die zich intussen heeft verloofd. Maar haar verloofde (Schoenhals) staat haar grootmoedig af en zo komt alles toch nog goed. Geen meesterwerk, deze film, al moet worden gezegd dat de strijdende partijen eerlijk uitgebeeld worden. Er is ook een Franse versie van, STRADIVARIUS, met Edwige Feuillère en Pierre Richard Willm in de hoofdrollen.

Liselotte von der Pfalz

1935 | Historische film

Duitsland 1935. Historische film van Carl Froelich. Met o.a. Renate Müller, Eugen Klöpfer, Ida Wüst, Hilde Hildebrand en Dorothea Wieck.

Een Duitse prinses trouwt met de broer van de Franse koning Lodewijk de Veertiende en weet zich door haar karakter aan het Franse hof waar te maken. Een aardig gegeven, maar lopendeband- werk.

Der Zigeunerbaron

1935 | Muziek

Duitsland 1935. Muziek van Karl Hartl. Met o.a. Adolf Wohlbrück, Hansi Knoteck, Fritz Kampers, Gina Falckenberg en Rudolf Platte.

De bekende operette van Johann Strauss. Samen met René Clairs broer Henri Chomette draaide Hartl een Franse versie LE BARON TZIGANE met Wohlbrück en met Jacqueline Francell als Saffi.

Der Junge Baron Neuhaus

1934 | Historische film

Duitsland 1934. Historische film van Gustav Ucicky. Met o.a. Viktor de Kowa, Käthe von Nagy, Christl Mardayn en Hans Moser.

Keizerin Maria Theresa heeft iets tegen de gewoonte om meisjes staande onder het venster het hof te maken. De jonge baron Neuhaus moet een dergelijk incident uitzoeken, maar hij is zelf de 'dader'! Een charmant blijspel met een mooie rol van De Kowa en een uitstekende Moser.

Abschiedswalzer

1934 | Biografie, Muziek

Duitsland 1934. Biografie van Géza von Bolváry. Met o.a. Wolfgang Liebeneiner, Hanna Waag, Richard Romanowsky, Sybille Schmitz en Hans Schlenck.

De opkomst van de Poolse componist Chopin (Liebeneier). Hij verlaat zijn geliefde (Waag) en trekt met zijn leraar (Romanowsky) naar Parijs, waar hij schrijfster George Sand (Schmitz) ontmoet. Als in 1830 in Warschau de opstand tegen de Russen uitbreekt wil Chopin aan de strijd deelnemen. Maar men weet hem ervan te overtuigen dat hij door zijn muziek meer kan betekenen voor zijn vaderland. De [KL]Etude van de Revolutie (Revolutions-Etude) wordt zijn doorbraak. Bolvary heeft deze muziekfilm voorzichtig en met een licht melancholieke ondertoon geregisseerd. Componist Melichar heeft met de bewerking van een Chopin-motief een wereldsucces geboekt: In mir klinkt ein Lied. De film is tot in de kleinste rollen uitstekend bezet.