Tamara Bos: scenario, productie en schrijver.
Er zijn 19 films gevonden.

Rocco & Sjuul

2023 | Komedie, Drama

Nederland 2023. Komedie van Anna van der Heide. Met o.a. Beppie Melissen, Sabri Saad El-Hamus, Anniek Pheifer, Johanna Hagen en Nazmiye Oral.

Vijftig jaar geleden waren ze een poosje verliefd, de Egyptische charmeur Rocco en de wat bedeesde Sjuul. Inmiddels heeft hij meerdere huwelijken achter de rug, terwijl zij oppasoma en mantelzorger is. Als ze elkaar toevallig weer ontmoeten, slaat de vonk opnieuw over. Krijgt de liefde een tweede kans? Sympathieke feelgoodfilm uit de stal van BosBros en Omroep Max heeft een vrij voorspelbare romcomplot – een misverstandje hier, een ruzietje daar – maar El-Hamus en Melissen zetten Rocco en Sjuul zo innemend neer dat je ze alle geluk van de wereld gunt. Ook fijn: de nuchtere toon en kleine, rake observaties over de ouderdom.

Kapsalon Romy

2019 | Drama

Nederland​/​​Duitsland 2019. Drama van Mischa Kamp. Met o.a. Vita Heijmen, Beppie Melissen, Noortje Herlaar en Guido Pollemans.

Na de scheiding van haar ouders wordt de tienjarige Romy (nieuwkomer Heijmen, fantastisch!) een paar dagen in de week geparkeerd bij oma Stine (Melissen), die een kapsalon runt. Stine doet aanvankelijk nogal nukkig tegen Romy, maar al snel groeien de twee naar elkaar toe. Helemaal wanneer blijkt dat oma Stine steeds meer vergeet. Regisseur Kamp (Het Paard van Sinterklaas, Jongens) bewijst eens te meer een fantastische regisseur van kinderen te zijn, en levert ondanks de zware thema’s – scheiding, dementie – een energieke, inspirerende en bovenal eerlijke film af. Bekroond met vier Gouden Kalveren, onder meer voor het prettig eigenzinnige scenario van Tamara Bos.

Meester Kikker

2016 | Familiefilm

Nederland 2016. Familiefilm van Anna van der Heide. Met o.a. Jeroen Spitzenberger, Georgina Verbaan, Yenthe Bos, Paul Kooij en Wine Dierickx.

De meester van Sita heeft een geheim: af en toe verandert hij in een kikker. Hij hoeft maar aan zo'n beest te denken en het kan al misgaan. Als de school een gemene nieuwe directeur krijgt met de veelzeggende achternaam Stork, loopt de meester serieus gevaar. Het geestige kinderboek van Paul van Loon (Dolfje Weerwolfje) werd door de regisseur van Brammetje Baas bewerkt tot een vrolijke, pretentieloze familiefilm vol oer-Hollandse decors. Dat het scenario soms wat rammelt valt dankzij de enthousiaste hoofdrolspelers nauwelijks op.

Wiplala

2014 | Familiefilm, Avonturenfilm

Nederland 2014. Familiefilm van Tim Oliehoek. Met o.a. Géza Weisz, Peter Paul Muller, Sasha Mylanus, Kee Ketelaar en Hans Kesting.

Producent Bos Bros gaat gestaag verder met het verfilmen van het oeuvre van Annie M.G. Schmidt. Haar Wiplala stamt alweer uit 1957 en is behoorlijk gemoderniseerd, zij het minder ingrijpend dan eerder bijvoorbeeld Abeltje. De grote lijnen zijn ongewijzigd: de driekoppige familie Blom wordt door het wezentje Wiplala (Weisz) verkleind tot kabouterlengte en beleeft met hem doldwaze avonturen in Amsterdam. Regisseur Oliehoek (Vet hard, Chez Nous) kan goed uit de voeten met de actie en special effects, maar het drama overtuigt minder. Daardoor ontbreekt het de vermakelijke familiefilm uiteindelijk aan magie.

Kankerlijers

2014 | Drama

Nederland 2014. Drama van Lodewijk Crijns. Met o.a. Massimo Pesik, Gijs Blom, Nicolette van Dam en Marcel Hensema.

Van z'n diepgang moet deze bewerking van het Spaanse Planta 4a uit 2003 het niet hebben. De vier jongens in rolstoelen en het meisje dat als nieuwe patiënt binnenkomt op de kankerafdeling van het Amstelwijck Ziekenhuis, worden meer geteisterd door hormonen dan door hun ziekte. Dat pakt prima uit. Lodewijk Crijns (Alleen maar nette mensen) laat zien dat een verhaal over jongeren en kanker niet een kitscherige chemotragedie hoeft te zijn, maar uitstekend verteld kan worden met vaart en botte humor.

Brammetje Baas

2012 | Familiefilm

Nederland 2012. Familiefilm van Anna van der Heide. Met o.a. Coen van Overdam, Katja Herbers, René Groothof, Egbert Jan Weeber en Tjebbo Gerritsma.

Brammetje Baas (Van Overdam) is een heel erg drukke, zevenjarige jongen met een levendige fantasie. Hij verheugt zich op groep drie, waar hij Chinees hoopt te leren. Maar als hij daar op meester P. Vis (Groothof) stuit, raakt die hoop snel vervlogen. Brammetje Baas, geschreven door Tamara Bos, is een fijne familiefilm, met gelaagde personages als ­belangrijkste troef. Brammetjes fantasiewereld krijgt gestalte door collageachtige animaties, mooie geluidseffecten en een voice-over waarin Bram zijn gedachtewereld, soms iets te perfect, weet te verwoorden. Bekroond met de prijs voor de beste film op Cinekid.

Dolfje Weerwolfje

2011 | Familiefilm

Nederland 2011. Familiefilm van Joram Lürsen. Met o.a. Ole Kroes, Maas Bronkhuyzen, Kim van Kooten, Remko Vrijdag en Joop Keesmaat.

Vanaf zijn zevende jaar verandert Dolfje maandelijks in een weerwolfje. Dat is vaak ­lastig voor Dolfje, maar heeft ook zijn voordelen: hij durft nu een pestkop op z’n nummer te zetten en kan nu eindelijk – razendsnel – ­tijdens gym in een touw klimmen. In deze verfilming van Paul van Loons kinderboek ligt het zwaartepunt op de entertainmentwaarde van het anders-zijn. We zien dus hoe Dolfje tegen een deurpost piest, in de gordijnen hangt en als een dolle door de nachtelijke straten rent. Intussen heeft hij een probleem met een boze buurvrouw. Vriendelijk griezelverhaal, geschikt voor kinderen ­vanaf een jaar of zes.

Hoe overleef ik... mezelf?

2008 | Jeugdfilm, Drama, Familiefilm

Nederland 2008. Jeugdfilm van Nicole van Kilsdonk. Met o.a. Jolijn van de Wiel, Mees Peijnenburg, Jade Olieberg, Stefan de Walle en Pascal Tan.

De veertienjarige Rosa verhuist van Brabant naar Groningen om met haar moeder en halfbroertje bij haar nieuwe stiefvader te gaan wonen. Dat valt nog niet mee. Mooie jeugdfilm, gebaseerd op boeken van Francine Oomen. De makers verlegden wat accenten en brachten een paar wijzigingen aan. Aanvankelijk tot ongerustheid van Oomen, maar die ging overstag toen ze hoorde dat verwijzingen naar bijvoorbeeld boulimia niet zo geschikt waren voor het verwachte, soms jonge publiek. Het resultaat is pakkend én vrolijk, door de leuke animaties die door de film werden gevlochten.

Waar is het paard van Sinterklaas?

2007 | Familiefilm, Jeugdfilm

Nederland​/​​België 2007. Familiefilm van Mischa Kamp. Met o.a. Ebbie Tam, Aaron Wan, Hanyi Han, Naomi Sapoen en Jan Decleir.

Het Chinees-Nederlandse meisje Winky mag een tijdje op het paard van Sinterklaas passen, maar ze mag er niet op rijden. Helaas, de verleiding is te groot, ze gaat toch met het paard weg, en er gebeurt iets vreselijks. Sterk vervolg op Het paard van Sinterklaas (2005), al zullen volwassenen de scherpe observaties over culturele verschillen uit de voorganger missen: Winky is inmiddels een stuk meer ingeburgerd. Ebbie Tam speelt weer geweldig, wat voor de rest van de cast best lastig was, vertelde haar tegenspeler Jan Decleir bij de première, want: 'het is zeer moeilijk om van kinderen te winnen'.

Het paard van Sinterklaas

2005 | Jeugdfilm, Familiefilm, Drama

Nederland​/​​België 2005. Jeugdfilm van Mischa Kamp. Met o.a. Ebbie Tam, Jan Decleir, Aaron Wan, Betty Schuurman en Mamoun Elyounoussi.

Regiedebuut van Mischa Kamp gaat over luchtige inburgeringsproblemen rond Sinterklaastijd. Het Chinees-Nederlandse meisje Winky hoopt dat de Goedheiligman haar een paard cadeau wil doen. Haar vader vraagt zich intussen af wat die schoen met wortel in de kamer doet. Een tikkeltje braaf zijn de avonturen van Winky wel, maar de weloverwogen toon is een weldaad. Schrijfster Tamara Bos baseerde het scenario op haar eigen boek Winky en het paard van Sinterklaas, en won een Gouden Kalf. In 2007 kwam er een, bijna even leuk, vervolg.

Diep

2005 | Drama

Nederland 2005. Drama van Simone van Dusseldorp. Met o.a. Melody Klaver, Hunter Bussemaker, Marcel Faber, Monic Hendrickx en Hadewych Minis.

Tien jaar na de bloeitijd van het hippie-dom blijkt de gewonnen vrijheid vooral voor problemen te zorgen. Heleen (Klaver) groeit eind jaren zeventig op, in wat toen een open gezin heette. Haar ouders gaan uit elkaar en vertellen vrijuit over hun overspel. Het bijna 14-jarige meisje worstelt dus met de vraag wat echte liefde voorstelt, en of seks daarmee iets te maken heeft. Regisseuse Van Dusseldorp imponeert met haar beschouwende, intieme stijl en maakte een ontroerende, subtiele film, waarin de jaren zeventig beduidend minder ontspannen zijn dan sommige reclamefilmpjes willen doen geloven.

Anna II

2005 | Korte film, Drama

Nederland 2005. Korte film van Maria Uitdehaag en Eric Oosthoek. Met o.a. Hans Kesting, Maike Meijer, Martha 103, Monic Hendrickx en Jochum ten Haaf.

Actrice Monic Hendrickx bracht al eens eerder het hoofd van een nukkige boer op hol (in 1998, in De Poolse bruid), en misschien dat regisseur Oosthoek haar daarom koos voor de titelrol in Telefilm Anna. Daarin is ze een mysterieuze vrouw die bij boer Stijn langs komt, een jaar nadat ze beiden bij een ernstig auto-ongeluk waren betrokken. De film balanceert op de grens van waan en werkelijkheid, maar is zo nadrukkelijk in de vormgeving (een wit uitgelicht kinderkoor zingt hemelse liederen!), dat er van verwarring of verrassing geen sprake is. En Hendrickx, met bloedrode lippen en in donkerrood gewaad, is pijnlijk miscast.

Verborgen gebreken

2004 | Drama

Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk 2004. Drama van Paula van der Oest. Met o.a. Hunter Bussemaker, Monic Hendrickx, Priscilla Knetemann en Henny Orri.

Verfilming van Renate Dorresteins bestseller uit 1996 is een ambivalente film over het verbond tussen de kleine Chrissie en de oude Agnes. Ondanks het goede spel blijven de aangestipte thema´s - incest, schuldgevoel, verval en eenzaamheid - steken aan de oppervlakte.

Pluk van de Petteflet

2004 | Familiefilm, Drama

Nederland 2004. Familiefilm van Ben Sombogaart en Pieter van Rijn. Met o.a. Janieck van de Polder, Suzanne Zuiderwijk, Jack Wouterse, Arjan Ederveen en Hanneke Riemer.

De in Nederland innig beminde creatie van Annie M.G. Schmidt, Pluk, kreeg na de succesvolle Schmidt-verfilmingen Minoes en Abeltje ook een eigen film. Het jongetje met het verwaaide haar en pet rijdt met zijn rode kraanwagentje de stad binnen, op zoek naar een huisje. In de Petteflet, waar hij een torenkamertje betrekt ontmoet hij kleurrijke personages: mevrouw Helderder en haar roze dochtertje Aagje, de chaotische Stampertjes, Dollie de duif en de Krullevaar. Het verhaal waarin Pluk helpt de Torteltuin te redden wordt vormgegeven met een inventieve art direction en handpoppetjes.

Minoes

2001 | Jeugdfilm, Familiefilm, Drama

Nederland 2001. Jeugdfilm van Vincent Bal. Met o.a. Carice van Houten, Theo Maassen, Pierre Bokma, Hans Kesting en Olga Zuiderhoek.

Poes Minoes uit de Emmalaan snapt niet waarom ze er plots uitziet als een een charmante jongedame (Van Houten). Het is raar, maar het heeft ook voordelen. Bevriende katten vertellen haar bijvoorbeeld mensengeheimen, waarmee ze de sympathieke, stuntelige journalist Tibbe (Maassen) helpt, in ruil voor eten en een slaapplaats. Er zit ook een tip tussen over de onfrisse zaakjes van schurkachtige industrieel en kattenhater Ellemeet (Bokma). Erg leuke verfilming van het boek van Annie M.G. Schmidt. Gouden Kalveren voor de film en voor Van Houten.

Cowboy uit Iran

1999 | Drama

Nederland​/​​België 1999. Drama van Ilse Somers. Met o.a. Khaldoun Elmecky, Brechtje Louwaard, Edda Barends, Dennis Rudge en René Lobo.

Twee eigengereide golden retrievers zorgen ervoor dat Amir, een Iraanse vluchteling in Nederland, op het strand in contact komt met Marijke en haar dochter Emma. Emma heeft nogal hoekige standpunten ten aanzien van de allochtone medemens, maar in de loop van de tijd ontstaat er toch iets moois tussen hen. Televisiedrama met goede acteurs is sympathiek van opzet maar weet niet aan braafheid te ontstijgen.

Otje

1998 |

Nederland 1998. Simone van Dusseldorp en Joram Lürsen. Met o.a. Olga Zuiderhoek, Peter Bolhuis, Joost Prinsen, Carol van Herwijnen en Freek van Muiswinkel.

Twee eigengereide golden retrievers zorgen ervoor dat Amir, een Iraanse vluchteling in Nederland, op het strand in contact komt met Marijke en haar dochter Emma. Emma heeft nogal hoekige standpunten ten aanzien van de allochtone medemens, maar in de loop van de tijd ontstaat er toch iets moois tussen hen. Televisiedrama met goede acteurs is sympathiek van opzet maar weet niet aan braafheid te ontstijgen.

Mijn Franse tante Gazeuse

1997 | Familiefilm, Komedie

Nederland 1997. Familiefilm van Ben Sombogaart en Joram Lürsen. Met o.a. Afroditi Piteni Bijker, Caroline van Gastel, Boris Stoïkoff, Walter Crommelin en Hanneke Riemer.

In de keurig nette gemeente Droogbaak wordt een netheidswedstrijd georganiseerd. Juist op dat moment komen Katootjes eigenzinnige tante Gazeuse en haar oom, een uitvinder, op bezoek. Van Rust, Reinheid en Regelmaat, de pijlers onder Droogbaak, is dan al gauw geen sprake meer. Jeugdfilm naar de gelijknamige televisieserie heeft geestige momenten. Maar de verbale grapjes rond ouderwetse Nederlandse uitdrukkingen zijn niet aan alle (jonge) kijkers besteed.

Dag Juf, tot morgen!

1995 | Familiefilm

Nederland 1995. Familiefilm van Ben Sombogaart. Met o.a. Afroditi Piteni-Bijker, Elleke Vervat, Pieter van Huis, Rick van Gastel en Bram Vermeulen.

Dertiendelige Nederlandse kinderreeks (vanaf 5 jaar) over een aantal kinderen rond de zes jaar. Ze komen uit verschillende milieus en leefsituaties en zitten in dezelfde klas, een drijvende school aan de haven van Rotterdam. Aan de hand van hun 'avonturen' krijgen de kijkertjes op originele manier de hen omringende wereld, de problemen en mogelijkheden ervan voorgeschoteld. Thema's als adoptie, echtscheiding, vriendschap, handicap en zelfs dood zijn verwerkt in boeiende, grappige of ontroerende verhaaltjes, geschreven door Tamara Bos. Zang- en vertelstem daarbij is die van Bram Vermeulen. Producent Burny Bos en zijn team, met regisseur Sombogaart, bewijzen dat zij in de Lage Landen hun gelijke niet kennen. Leuk maar niet leeg, leerrijk maar niet belerend, taboe-doorbrekend maar niet shockerend. Op videoband met telkens drie à vier verhaaltjes.