Lars von Trier: regie, bedenker, cast, scenario, camera en montage.
Er zijn 20 films en 2 series gevonden.

The Kingdom

2022 | Komedie, Drama, Fantasy, Horror, Mysterie

Denemarken​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Noorwegen​/​​Zweden​/​​Nederland 2022. Komedie van Lars von Trier, Tómas Gislason en Niels Vørsel. Met o.a. Mikael Persbrandt, Peter Mygind, Lars Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas en Søren Pilmark.

Lars von Triers hilarisch-enge cultserie The Kingdom – een soort van ER meets Twin Peaks – heeft 25 jaar nadat seizoen twee werd uitgezonden een slot gekregen. De bedoeling was dat dat slotseizoen al rond 2000 zou worden gemaakt, maar door de vroegtijdige dood van een handvol hoofdrolspelers ging dat toen niet door. Exodus zit vol nieuwe gezichten (onder wie Lars Mikkelsen en Nikolaj Lie Kaas), maar heeft nog dezelfde anarchistische, puberale humor (‘Danish Scum!’) uit de eerste twee seizoenen. Misschien iets minder eng dan de eerdere delen, maar een waardig slot van een onvergetelijke serie.

The House That Jack Built

2018 | Thriller, Drama, Horror

Denemarken​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Zweden 2018. Thriller van Lars von Trier. Met o.a. Matt Dillon, Bruno Ganz, Uma Thurman, Riley Keough en Siobhan Fallon Hogan.

De Jack uit de titel is een onooglijk mannetje (Matt Dillon met uilenbril), dat naar eigen zeggen zestig moorden heeft gepleegd. In de film zien we hem in vijf verschillende hoofdstukken aan het werk bij het plegen van enkele van die steeds gruwelijker wordende moorden. De goede verstaander begrijpt dat Jack het alter ego van Von Trier is en dat de moorden - die in de film worden omschreven als kunstwerken - Von Triers films zijn. The House That Jack Built is te sadistisch en zelfingenomen voor de meesten, maar zit ook vol eigenzinnige en beklijvende ideeën en beelden. Vintage Von Trier dus.

Nymphomaniac

2013 | Drama, Erotiek

Denemarken​/​​Duitsland​/​​België​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 2013. Drama van Lars von Trier. Met o.a. Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Shia LaBeouf, Uma Thurman en Christian Slater.

Nymphomaniac bestaat uit 2 delen. Tijdens de aftiteling van deel 1 zijn al beelden te zien van het nóg explicietere tweede deel.

Nymphomaniac: Vol. I (117 min.)
Nadat de tikje wereldvreemde Seligman (Skarsgård) haar voor dood op straat heeft gevonden, begint Joe (Gainsbourg) hem in zijn woninkje haar levensverhaal te vertellen. Het is een aaneenschakeling van seksuele aberraties, die door Von Trier zonder terughoudendheid in beeld worden gebracht. De seks wordt afgewisseld met gevatte verhandelingen over vliegvissen, nagels knippen, muziek en bomen. De raamvertelling is wat looiig, maar in de zeer diverse hoofdstukken toont Von Trier zijn ongebreidelde meesterschap.

Nymphomaniac: Vol. II (123 min.)
Nadat de zonderling Seligman (Skarsgård) haar voor dood op straat heeft gevonden, begint Joe (Gainsbourg) hem in zijn woninkje haar levensverhaal te vertellen. In het eerste deel vertelde ze hoe ze zich ontpopte als nymfomane, in dit tweede deel vervolgt ze haar verhaal. Net als in het eerste deel worden haar seksuele escapades behoorlijk expliciet in beeld gebracht. En ook in dit tweede deel worden verschillende episodes doorspekt met filosofische bespiegelingen. In Deense bioscopen werden de twee delen achter elkaar vertoond, met halverwege gelukkig een kwartiertje pauze.

Melancholia

2011 | Sciencefiction, Drama

Denemarken​/​​Zweden​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 2011. Sciencefiction van Lars von Trier. Met o.a. Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, Charlotte Rampling en John Hurt.

De aarde wordt bedreigd door een andere planeet - Melancholia - die in grote vaart komt aanvliegen. De film volgt twee zussen (Dunst en Gainsbourg), die elk op hun eigen manier met de dreigende ondergang omgaan. Een wonderschone, grappige en indrukwekkende film over het einde van de wereld. Dunst kreeg in Cannes een Gouden Palm voor haar rol. Onverwacht - omdat Von Trier tijdens een persconferentie met een ongelukkige sarcastische opmerking de festivalleiding tegen zich in het harnas had gejaagd - maar verdiend.

Antichrist

2009 | Drama, Horror

Denemarken​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Zweden​/​​Italië​/​​Polen 2009. Drama van Lars von Trier. Met o.a. Willem Dafoe en Charlotte Gainsbourg.

Verontrustend portret van een geesteszieke vrouw, die na de dood van haar kind samen met haar man, een afstandelijke therapeut, naar hun huisje in het bos trekt. Eden noemen ze het, maar in handen van provocateur Von Trier verandert de paradijselijke natuur al snel in 'Satans kerk', bevolkt door pratende wolven en verminkte lichamen. De gruwelijk expliciete seks- en martelscènes zorgden voor de nodige controverse, maar Antichrist is als afspiegeling van de psyche van de maker - Von Trier leed aan een ernstige depressie - een overdonderend kunstwerk.

Chacun son cinema

2007 | Komedie, Drama

Frankrijk 2007. Komedie van Theodoros Angelopoulos, Olivier Assayas, Bille August, Jane Campion en Youssef Chahine.

Verzamelkunstwerk van 33 regisseurs uit alle werelddelen over de magie van een bioscoopervaring.

The Boss of It All

2006 | Komedie

Denemarken​/​​Zweden​/​​IJsland 2006. Komedie van Lars von Trier. Met o.a. Peter Gantzler, Iben Hjejle en Jens Albinus.

Komedie waarin de Deense eind-veertiger Ravn zijn IT-bedrijf wil verkopen aan een IJslandse onderneming. Zij willen echter alleen met de hoogste baas onderhandelen. Dat is een probleem, want Ravn heeft bij de oprichting een fictieve directeur gecreëerd, die hij alle pijnlijke beslissingen heeft laat nemen. De film ziet er niet uit; de cameravoering en de montage liet Von Trier over aan het computerprogramma Automavision.

Manderlay

2005 | Drama

Denemarken​/​​Zweden​/​​Nederland​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 2005. Drama van Lars von Trier. Met o.a. Bryce Dallas Howard, Isaach de Bankolé, Willem Dafoe, Danny Glover en Michaël Abiteboul.

Net als in voorganger Dogville zijn lijnen en woorden op de vloer de enige indicaties van huizen en straten. Het toneelmatige decor heet dit keer Manderlay. Het is een katoenplantage waar een blanke familie zwarte slaven exploiteert. Dochter Grace (Howard) reageert fel op het racisme waarmee de arbeiders te maken hebben en probeert een eind te maken aan de wantoestanden, maar is zelf ook niet vrij van vooroordelen. Niemand kan namelijk ontsnappen aan de clichés, zelfs niet de voormalige slaven. Von Trier biedt met Manderlay een ontnuchterende blik op de werking van ideologie.

Dear Wendy

2005 | Drama

Denemarken​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 2005. Drama van Thomas Vinterberg. Met o.a. Jamie Bell, Bill Pullman, Alison Pill, Michael Angarano en Danso Gordon.

In een stoffig Amerikaans mijnwerkersstadje probeert een groep jongvolwassenen de uitzichtloosheid te ontvluchten door vuurwapens te bemachtigen, ermee te oefenen, ze zelfs namen te geven. Maar ze mogen nooit getoond worden, is de eerste regel. Ze krijgen al snel nieuw zelfrespect, maar die eerste regel blijkt lastig na te volgen. Het scenario van deze politieke allegorie werd geschreven door Lars von Trier die zijn visie nadrukkelijk aan Vinterberg heeft opgelegd. Een bezwaar is dat niet: Vinterberg maakte met Dear Wendy een indrukwekkende Von Trier-film.

The Five Obstructions

2003 | Documentaire, Drama

Frankrijk​/​​België​/​​Zwitserland​/​​Denemarken 2003. Documentaire van Jörgen Leth en Lars von Trier.

De Deense regisseur Jorgen Leth wordt door zijn collega Lars von Trier gevraagd zijn korte film Det perfekte menneske (1967) vijf maal overnieuw te maken. Hij krijgt daarbij allerlei beperkingen opgelegd. De resultaten daarvan leveren samen met beelden van de voorbereidingen en evaluaties een boeiende mengeling van speelfilm en making of-documentaire op.

Dogville Confessions

2003 | Documentaire, Drama

Denemarken 2003. Documentaire van Sami Saif. Met o.a. Ben Gazzara, Nicole Kidman en Lars von Trier.

Achter de schermen bij de opname van Dogville van Lars von Trier. Deze documentaire laat de spanningen zien en de druk waaronder de acteurs en regisseur moesten werken.

Dogville

2003 | Drama, Mysterie, Misdaad, Thriller

Denemarken​/​​Zweden​/​​Noorwegen​/​​Finland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Nederland 2003. Drama van Lars von Trier. Met o.a. Nicole Kidman, Paul Bettany, Stellan Skarsgård, Lauren Bacall en Harriet Anderson.

Von Trier baseerde Dogville op het lied 'Seeraüber Jenny' van Kurt Weill en Bertolt Brecht waarin de geknechte Jenny (Grace in de film) zinspeelt op wraak. De zelfverklaard 'koppige' cineast verplaatste de handeling naar een armoedig gehucht in de Rocky Mountains, waar Grace zich schuilhoudt voor gangsters en autoriteiten, en te maken krijgt met brute repressie. Von Trier verbeeldde zijn maatschappijkritiek op een lege studiovloer met krijtstrepen, belichtte de ongeschminkte acteurs met werklicht en liet de uitleg over aan de sonore commentaarstem van John Hurt. Een Spartaanse aanpak die stoort totdat het verhaal aangrijpt, net als iedere andere buitengewone filmaanpak.

Dancer in the Dark

2000 | Musical, Komedie, Drama

Denemarken​/​​Duitsland​/​​Nederland​/​​Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Zweden​/​​Finland​/​​IJsland​/​​Noorwegen 2000. Musical van Lars von Trier. Met o.a. Björk, Catherine Deneuve, David Morse, Peter Stormare en Joel Grey.

Melodramatische musical over de Tsjechische immigrant en alleenstaande moeder Selma (Björk) die samen met haar Franse collega Kathy (Deneuve) werkt in een grauwe plaatstaalfabriek op het dito Amerikaanse platteland. Om aan de naargeestigheid van haar wankele bestaan te ontkomen vlucht Selma in - contrasterend bont gefilmde - muziek- en dansnummers, maar die bieden weinig soelaas in de hartverscheurende tragedie die haar te wachten staat. De meningen over de (onevenwichtige delen van) Von Triers film liepen wijd uiteen en de prijzenregen (oa in Cannes) was dan ook gehuld in tal van controverses.

The copier

1999 | Korte film

Denemarken 1999. Korte film van Christian Tafdrup.

Melodramatische musical over de Tsjechische immigrant en alleenstaande moeder Selma (Björk) die samen met haar Franse collega Kathy (Deneuve) werkt in een grauwe plaatstaalfabriek op het dito Amerikaanse platteland. Om aan de naargeestigheid van haar wankele bestaan te ontkomen vlucht Selma in - contrasterend bont gefilmde - muziek- en dansnummers, maar die bieden weinig soelaas in de hartverscheurende tragedie die haar te wachten staat. De meningen over de (onevenwichtige delen van) Von Triers film liepen wijd uiteen en de prijzenregen (oa in Cannes) was dan ook gehuld in tal van controverses.

Im Laboratorium des Doktor von Trier

1998 | Documentaire, Biografie

Duitsland 1998. Documentaire van Achim Forst. Met o.a. Lars von Trier, Henning Camre, Tómas Gislason, Maurice Drouzy en Peter Schepelern.

Melodramatische musical over de Tsjechische immigrant en alleenstaande moeder Selma (Björk) die samen met haar Franse collega Kathy (Deneuve) werkt in een grauwe plaatstaalfabriek op het dito Amerikaanse platteland. Om aan de naargeestigheid van haar wankele bestaan te ontkomen vlucht Selma in - contrasterend bont gefilmde - muziek- en dansnummers, maar die bieden weinig soelaas in de hartverscheurende tragedie die haar te wachten staat. De meningen over de (onevenwichtige delen van) Von Triers film liepen wijd uiteen en de prijzenregen (oa in Cannes) was dan ook gehuld in tal van controverses.

Idioterne

1998 | Drama, Komedie, Experimenteel

Denemarken 1998. Drama van Lars von Trier. Met o.a. Jens Albinus, Bodil Jørgensen, Anne Louise Hassing, Knud Romer Jørgensen en Troels Lyby.

Idioterne is in alle opzichten een 'vrije' film. Op enige vorm van beeldkadrering hoeft de kijker niet te rekenen, het gaat puur om de inhoud, die is vervat in wat Von Trier schijnbaar toevallig voor de lens krijgt. The Idiots, zoals de Engelse titel luidt, gaat over een groepje intellectuelen die zich voordoen als idioten. Niet als gekken overigens, maar als mensen die zich - net als de hippies - niet aan conventies houden. Dat varieert van het afvegen van je mond aan het servet van je buurman tot het copuleren en plein public. Idioterne choqueert of fascineert, een tussenweg is er niet.

Breaking the Waves

1996 | Romantiek, Drama

Denemarken​/​​Zweden​/​​Frankrijk​/​​Nederland​/​​Noorwegen​/​​IJsland​/​​Spanje 1996. Romantiek van Lars von Trier. Met o.a. Emily Watson, Stellan Skarsgård, Jean-Marc Barr, Udo Kier en Katrin Cartlidge.

Loodzwaar en gitzwart eersteklas drama van Deense topregisseur Von Trier gaat over de tragische liefde van diepreligieuze Bess (Watson) voor Jan (Skarsgård) die op een booreiland werkt. Zodra Jan 'buitengaats' is, kwijnt Bess weg van verlangen. Zo erg dat ze God smeekt hem bij haar terug te brengen. Jan komt inderdaad terug, maar wel tot aan zijn nek verlamd. Bess geeft zichzelf er de schuld van. Von Trier zet de thema's van Breaking the Waves (goed en kwaad, schuld en boete) dik aan. In het ruige Schotland waar de film zich afspeelt komen de klassieke tegenstellingen goed tot hun recht.

The Kingdom

1994 | Fantasy, Horror, Mysterie, Drama, Televisieserie

Denemarken​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Noorwegen​/​​Zweden 1994. Fantasy van Lars von Trier. Met o.a. Ernst-Hugo Järegård, Kirsten Rolffes, Holger Juul Hansen, Søren Pilmark en Ghita Nørby.

De arrogante, Zweedse neurochirurg Stig Helmer minacht de Denen, maar toch werkt hij in een groot ziekenhuis in Kopenhagen. Hij zou wel een toontje lager mogen zingen: onlangs verpestte hij een hersenoperatie op een meisje, dat nu in vegetatieve staat verkeert. Ook in het ziekenhuis ligt een patiënte die steeds het geluid van een huilend meisje hoort, ze gaat op onderzoek uit. Het zijn twee van de verhaallijnen in deze prachtige serie, waarin Von Trier een surrealistische wereld vol onverklaarbare fenomenen laat zien in fraaie sepiakleuren. Er zijn twee series van vier afleveringen gemaakt, tot een geplande derde serie kwam het niet omdat acteurs Ernst-Hugo Järegård en Kirsten Rolffes inmiddels overleden waren.

Europa

1991 | Drama, Experimenteel, Thriller

Denemarken​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Zweden​/​​Zwitserland 1991. Drama van Lars von Trier. Met o.a. Barbara Sukowa, Ernst-Hugo Järegård, Jorgen Reenberg, Udo Kier en Eddie Constantine.

Geen krampachtige glimlach, maar een opgeheven middelvinger. Dat was de reactie van Lars von Trier in Cannes in 1991 toen niet zijn Europa, maar Barton Fink van de gebroeders Coen de Palme d’Or kreeg toegewezen. En terecht, want hoewel Von Trier wel werd gelauwerd met Beste Regisseur, torende zijn visuele meesterstuk Europa met kop en schouders boven alles uit. Woorden schieten tekort voor deze non-lineaire psychologische en historische tienkamp waarin naoorlogs Duitsland anno eind 1945 wordt uitgebeend door de ogen van een naïeve Amerikaans-Duitse nachttreinconducteur.

Medea

1988 | Drama, Fantasy

Denemarken​/​​Duitsland 1988. Drama van Lars von Trier. Met o.a. Udo Kier, Kirsten Olesen, Henning Jensen, Ludmilla Glinska en S[KL13]olbjörg Hojfeldt.

Medea (Olesen), dochter van koning Aigeus (Owe), wordt door haar vader uitgehuwelijkt aan Jason (Kier), leider van de Argonauten, die na jarenlange zoektocht het Gulden Vlies gevonden heeft. Nadat Medea haar broer gedood heeft wordt het koppel verbannen naar Korinthe. Hier wordt Jason verliefd op Glauke, dochter van Koning Kreon (Jensen) en ook al heeft Medea hem twee prachtige zonen geschonken, toch verstoot hij haar. Als Medea en haar kinderen door Kreon verbannen worden doet ze beroep op haar magische krachten. Dit leidt vanzelfsprekend tot een tragedie die gesmoord wordt in het bloed. Minder dan twintig jaar na Pasolini doet von Trier zijn eigen poging om de Griekse tragedie van Euripides in filmbeelden te vertalen. Ook zijn versie is slechts ten dele gelukt, daar hij te traag vertelt en zijn personages te afstandelijk voorstelt. De moord van Medea op haar kinderen werd echter zeer schokkend in beeld gebracht. Von Trier bewerkte een nooit verfilmd scenario van Carl Theodor Dreyer en Preben Thomsen. Volgens zijn eigen verklaring was het zeker niet de bedoeling een Dreyer-film te draaien, maar hulde te brengen aan de grootmeester van de Deense film. Hij slaagt wel in zijn poging om, evenals Dreyer, te spelen met licht en schaduwen en te filmen uit onverwachte camerahoeken. Sejr Brockmann stond in voor de fotografie. Een interessant document, maar geen geslaagde film.

Epidemic

1987 | Experimenteel, Horror, Thriller

Denemarken 1987. Experimenteel van Lars von Trier. Met o.a. Lars von Trier, Udo Kier, Susanne Ottesen, Claes Kastholm Hansen en Caecilia Holbek.

In zwartwit beelden speelt regisseur Von Trier zichzelf als filmmaker die met zijn scenarist en een handvol acteurs achttien maanden bezig is met een griezelfim, wachtend op staatssubsidies. In kleur wordt dan het horrorverhaal verteld over een dokter die zich buiten een hermetisch afgesloten stad waagt, een gevreesde plaag trotserend. Knappe horrorscènes doen wensen dat Von Trier de regisseursproblematiek had geschrapt en zich had toegelegd op klassieke horror.

Forbrydelsens element

1984 | Thriller, Mysterie

Denemarken 1984. Thriller van Lars von Trier. Met o.a. Michael Elphick, Esmond Knight, Me Me Lai en Jerold Wells.

Een voormalig politieagent (Elphick) raakt na een lang verblijf in Caïro betrokken bij de zaak van een aantal moorden op meisjes die loterijlootjes verkopen. Hij past daarbij een onorthodoxe methode toe. Regisseur Von Trier, die zich later zou onderscheiden met de sobere filmstijl van de Dogma-beweging, leeft zich in zijn speelfilmdebuut uit in film noir-sfeer en visuele effecten met veel oranje en zwart. Eerste deel van het Europa-drieluik (dat ook Epidemic en Europa omvat) van het Deense enfant terrible, werd genomineerd voor de Gouden Palm in Cannes.