Scott Wilson (1942): cast.
Er zijn 40 films en 2 series gevonden.

The Walking Dead

2010 | Drama, Horror, Televisieserie

Verenigde Staten 2010. Drama van Frank Darabont. Met o.a. Andrew Lincoln, Steven Yeun, Chandler Riggs, Norman Reedus en Melissa McBride.

Een groepje overlevenden van de zombie-apocalyps moet zich zien te redden tussen de vleeseters. Daarbij blijken de mensen niet zelden gevaarlijker dan de monsters. Het gegeven van deze griezelsoap is niet bijster origineel, maar effectief uitgewerkt, met een afgewogen mix van horror, actie en menselijk drama. Oorspronkelijke showrunner Frank Darabont (The Shawshank Redemption) werd halverwege seizoen 2 vervangen door Glen Mazzara. Gebaseerd op de gelijknamige strip van Robert Kirkman, die meewerkt als coscenarist.

Big Stan

2007 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 2007. Komedie van Rob Schneider. Met o.a. Rob Schneider, David Carradine, Jennifer Morrison, Scott Wilson en M. Emmet Walsh.

De onfrisse onroerend goedhandelaar Stan (Schneider) verdient zijn geld door weerloze oudjes een poot uit te draaien. Hij wordt gepakt en veroordeeld. Om al te intieme attenties van medegevangenen te kunnen afslaan neemt hij voordat hij opgesloten wordt vechtlessen bij de geflipte martial arts-leraar The Master (Carradine). Rob Schneider is geen fijnzinnige grapjas, zijn komedies staan altijd bol van ranzige seksuele toespelingen. Big Stan is geen uitzondering. Maar wie zich over zijn afschuw heen kan zetten zal vast en zeker af en toe glimlachen.

Saving Shiloh

2006 | Drama

Verenigde Staten 2006. Drama van Sandy Tung. Met o.a. Jason Dolley, Scott Wilson, Gerald McRaney en Taylor Momsen.

De gemene jager Judd, die in deel 1 zijn honden mishandelde en in deel 2 aan de drank raakte wordt in dit derde deel onder andere verdacht van een moord, nadat een man met wie hij in de kroeg ruzie had gemaakt verdwenen is. De jongeman Marty, baasje van het hondje Shiloh, gelooft niet dat ie schuldig is en probeert de oude baas te helpen. Hoewel niet zo goed als het eerste deel toch een aardig, gepast einde van de trilogie, met veel vertoon van normen en waarden zonder dat het al te kleverig wordt.

Junebug

2005 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 2005. Drama van Phil Morrison. Met o.a. Embeth Davidtz, Alessandro Nivola, Amy Adams, Scott Wilson en Celia Weston.

Wereldburgers en provincialen hebben een verschillend beeld van 'thuis'. In festivalkraker Junebug ontleden regisseur Morrison en debuterend scenarist Angus MacLachlan deze verschillen met precisie, zonder een oordeel te vellen. Hoofdpersoon is Madeleine (Davidtz), een mondaine kunsthandelaar die kennis maakt met de dorpse familie van haar kersverse man (Nivola) in North Carolina (geboortestaat van de bevriende filmmakers). Haar schoonfamilie is argwanend, met uitzondering van schoonzus Ashley (Adams), een dartel meisje dat Madeleine onthaalt als een coryfee. Het naturelle werk van Adams werd bekroond met de juryprijs op het prestigieuze Sundance filmfestival. Junebug beklijft als een levensecht drama dat onderwerp en locatie overstijgt.

The Way of the Gun

2000 | Misdaad, Western

Verenigde Staten 2000. Misdaad van Christopher McQuarrie. Met o.a. Benicio Del Toro, Ryan Phillippe, Juliette Lewis, Taye Diggs en Nicky Katt.

In een spermabank vernemen Mr. Longbaugh (Del Toro) en Mr. Parker (Phillippe) dat de hoogzwangere Robin (Lewis) fungeert als draagmoeder voor een malafide miljonair. De - weinig succescolle - criminelen ruiken geld, kidnappen haar om een stevig losgeld te vragen. Maar al snel sturen de wensouders een aantal zware jongens achter ze aan. McQuarrie, de regisseur van deze Tarantineske moderne western, verwierf grote faam met zijn script voor The Usual Suspects (1995). Zijn geconcentreerde regie en het sterke spel van de volledige cast helpt grotendeels vergeten dat de film wel erg veel plotlijntjes heeft.

The Jack Bull

1999 | Thriller, Western

Verenigde Staten 1999. Thriller van John Badham. Met o.a. John Cusack, John Goodman, L.Q. Jones, Miranda Otto en John C. McGinley.

In een spermabank vernemen Mr. Longbaugh (Del Toro) en Mr. Parker (Phillippe) dat de hoogzwangere Robin (Lewis) fungeert als draagmoeder voor een malafide miljonair. De - weinig succescolle - criminelen ruiken geld, kidnappen haar om een stevig losgeld te vragen. Maar al snel sturen de wensouders een aantal zware jongens achter ze aan. McQuarrie, de regisseur van deze Tarantineske moderne western, verwierf grote faam met zijn script voor The Usual Suspects (1995). Zijn geconcentreerde regie en het sterke spel van de volledige cast helpt grotendeels vergeten dat de film wel erg veel plotlijntjes heeft.

Shiloh 2: Shiloh Season

1999 | Familiefilm, Jeugdfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1999. Familiefilm van Sandy Tung. Met o.a. Zachary Browne, Scott Wilson, Michael Moriarty, Marissa Leigh en Rod Steiger.

Speelse jeugdfilm met moralistische inslag over plattelandsjongen Marty (Browne) en beaglehond Shiloh. In de eerste film uit 1996 wist de jongen de hond te ontfutselen aan rechtmatige maar dierenmishandelende eigenaar Judd (Wilson). In dit tweede deel raakt Judd gewond en beseft Marty dat Shiloh de enige vriend is die de oude baas ooit heeft gehad. En zo kan het gebeuren dat een frisse jongeling via een hond kennis maakt met de bedorven wereld van een zwaar drinkende, agressieve, eekhoornschietende azijnpisser. Gebaseerd op de populaire kinderboeken van Phyllis Reynolds Naylor.

Clay Pigeons

1998 | Misdaad, Komedie, Thriller, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1998. Misdaad van David Dobkin. Met o.a. Joaquin Phoenix, Vince Vaughn, Janeane Garofalo, Georgina Cates en Phil Morris.

"Het ene slachtoffer is je vriendinnetje, je hebt een affaire met een ander slachtoffer en je vindt het lichaam van een derde. Beetje toevallig, vind je niet?" zo houdt FBI-agente Shelby de verdachte Clay voor. Maar de zaken liggen gecompliceerder in deze hippe macabere komedie. De film kijkt aangenaam weg dankzij vlot camerawerk, modieuze muziek en vooral dankzij de talentvolle acteurs die verraad en naargeestigheid een warm teintje geven.

G.I. Jane

1997 | Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1997. Actiefilm van Ridley Scott. Met o.a. Demi Moore, Viggo Mortensen, Anne Bancroft, Jason Beghe en Scott Wilson.

Moore speelt een marinier die vastbesloten is (als eerste vrouw) door te dringen tot de hoogst opgeleide troepen. De statistieken zijn niet bemoedigend: 60 procent van de (mannelijke) mariniers haalt het niet. En dan is er ook nog drill sergeant Urgayle (Mortensen), die weliswaar Coetzee leest en D.H. Lawrence citeert, maar ook z’n uiterste best doet om zijn rekruten te laten afhaken. Het script, ongetwijfeld bedoeld als ruggensteun voor vrouwen in traditionele mannenberoepen, heeft hier en daar lachwekkende dialogen. Regisseur Scott brengt met veel bombast de huiveringwekkende ontberingen in beeld die de voor de gelegenheid kaal geschoren Moore met gratie uitvoert.

Shiloh

1996 | Familiefilm, Drama, Jeugdfilm

Verenigde Staten 1996. Familiefilm van Dale Rosenbloom. Met o.a. Blake Heron, Scott Wilson, Michael Moriarty, Rod Steiger en J. Madison Wright.

Op een dag neemt de elfjarige Marty (Heron) een gewond hondje mee naar huis, maar hij mag het dier niet houden van z'n vader, omdat het eigendom is van een naburige jager, een hork en dierenbeul. Het hondje, door Marty Shiloh gedoopt, ontsnapt weer aan de jager, en Marty moet beslissen of hij tegen de wens van z'n vader in durft te gaan om hem te beschermen. Sterke familiefilm, waarin wijsheden als: 'Sometimes the greatest test of love is how much you are willing to fight for it' worden gedebiteerd zonder dat het plat of clichématig wordt.

Soul Survivors

1995 | Muziek, Drama

Verenigd Koninkrijk 1995. Muziek van Sandy Johnson. Met o.a. Ian McShane, Isaac Hayes, Margi Clarke, Patty Mack en Taurean Blacque.

Sympathieke film over Otis Cooke (McShane), een dj uit Liverpool. Hij is fan van een Amerikaanse popgroep (in het genre uit de titel), die uit elkaar gegaan is. Hun grootste hit is nooit in Engeland uitgekomen en hij onderneemt een tocht door Amerika om de bandleden op te zoeken en hen over te halen om op toernee te gaan en toestemming te verkrijgen het gewraakte nummer te mogen uitbrengen op een CD met een heleboel oude songs. Het scenario van Barry Devlin staat helaas behoorlijk naast de werkelijkheid ondanks de moeilijkheden die Otis ontmoet, maar dat mag het plezier van soulliefhebbers niet bederven.

Dead Man Walking

1995 | Drama, Biografie, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1995. Drama van Tim Robbins. Met o.a. Susan Sarandon, Sean Penn, Robert Prosky, Raymond J. Barry en R. Lee Ermey.

Gebaseerd op het gelijknamige boek van zuster Helen Prejean. Multi-talent Tim Robbins maakte een op waarheid gebaseerde film over een non (Sarandon) die zich inzet voor het zielenheil van een ter dood veroordeelde moordenaar (Penn). Hoewel Robbins publiekelijk tegen de doodstraf is weet hij in de film een buitengewoon knappe balans te treffen tussen de pro’s en contra’s. Robbins omzeilt kundig alle clichés en dwingt de toeschouwer zelf na te denken. Er is geen plot maar slechts verhaal en Sarandon en Penn domineren van begin tot einde in een serie intense dialogen variërend van beklemmend tot ontroerend. Een pure film die goed was voor vele awards en nominaties voor Robbins, Sarandon en Penn.

The Haunted Heart

1994 | Thriller, Film noir, Horror

Verenigde Staten 1994. Thriller van Frank LaLoggia. Met o.a. Diane Ladd, Olympia Dukakis, Morgan Weisser, Ele Keats en Matt Clark.

Tom Hendrix (Weisser) wordt op allerlei manieren bedrogen door zijn moeder Olivia (Ladd) en buurvrouw Mrs. Jay (Dukakis), maar aanvankelijk heeft hij daar geen weet van. Beide vrouwen hebben daarvoor allebei geheel verschillende motieven, maar hun grote gemene deler is dat zij de jonge Tom voor zich willen behouden. Zo denkt hij dat hij geen vader meer heeft en dat de beurs voor de kunstacademie hem zijn neus voorbij gegaan is. Als hij kennis maakt met de doktersassistente Audrey (Keats) wier vader pas gestorven is, en met haar naar de disco gaat, maakt zijn moeder - daartoe flink opgejut door Mrs. Jay - een geweldige scène, die iedereen behoorlijk in verlegenheid brengt. Zijn moeder eindigt in een psychiatrische inrichting zonder uitzicht op verbetering. Mrs. Jay begint haar ware aard te tonen, die uitmondt in een grote verwoesting. Intrigerende, kleine film met aardige rollen. Ladd, was medeproducente. Ademt de sfeer uit van de somber gestemde Hollywood-films uit de jaren 1930.

Eclipse

1994 | Drama, Experimenteel

Duitsland​/​​Canada 1994. Drama van Jeremy Podeswa. Met o.a. Von Flores, John Gilbert, Pascale Montpetit, Manuel Aranguiz en Maria Del Mar.

De film begint met Brian (Gilbert), die midden in de veertig is en Henry (Flores), een mannelijke prostitu[KA1]e, oppikt. Na een nauwelijks bevredigende ontmoeting keert hij huiswaarts, waar hij eenmaal thuis de hulp in de huishouding Sylvie (Montpetit) pakt, omdat het woensdag is en zijn vrouw er niet is. Vervolgens zien we hoe Sylvie Engelse les geeft (ze draagt totaal iets anders, zodat je haar niet meteen herkent) en uit de kleren gaat voor haar leerling Gabriel (Aranguiz), een vluchteling uit Centraal-Amerika, die vervolgens met Sarah (Del Mar), de vrouw van de advocaat, die zijn vluchtelingenstatus behartigt, tussen de lakens glijdt; Sarah`s echtgenoot Norman (Ellwand) blijkt een voorkeur voor heren te hebben; en zo gaat het nog een tijdje door met totaal tien personen; de ontmoetingsplaatsen zijn wisselend en zo zien we o.a. nog dingen gebeuren in de studio van een kunstenaar en in het toilet van een nachtgelegenheid. Dit alles binnen een tweetal kaders: een middelbare scholier, Angelo (Ferguson) wil een video maken en de zonsverduistering vastleggen. Dat laatste zien we op de film, gedraaid in 1991 door Podeswa in Mexicaans Californi[KA3]e en moet als symbolisch beschouwd worden, omdat je er met het blote oog niet naar mag kijken en zo is het eigenlijk met de film. Er zullen kijkers zijn, die deze rolprent saai erotisch gedoe (in zwart-wit) vinden, terwijl er kijkers zijn die Podeswa beschouwen als een geesteskind van David Cronenberg en Atom Egoyan, die een nieuwe SEX, LIES AND VIDEOTAPE heeft gemaakt. Homo`s, biseksuelen en hetero`s komen aan hun trekken, maar (feministische) lesbische vrouwen komen niet voor - daarover kunnen (dus) protesten komen! Hoe het ook zij, de Canadese rolverdeling doet verschrikkelijk zijn best en het camerawerk van Miroslaw Baszak mag er zijn. Het scenario is van debuterend regisseur Podeswa. De tweede film van Podeswa THE FIVE SENSES liet vijf jaar op zich wachten en werd geselecteerd voor de Quinzaine des réalisateurs op het festival van Cannes. David Cronenberg was dat jaar voorzitter van de jury. Voor liefhebbers zijn er nog THE WAY WE ARE en THE CHAIN REACTION van andere regisseurs weliswaar. Ultra Stereo.

Colonel Parker & Elvis Presley

1994 | Muziek, Drama

Verenigde Staten 1994. Muziek van William A. Graham. Met o.a. Beau Bridges, Rob Youngblood, Dan Shor, Micole Mercurio en Ben Slack.

Phil Penningroth schreef deze gedramatiseerde biografie over de opkomst en ondergang van The King en de rol die Colonel Tom Parker daarbij speelde. Chris Boardman componeerde de muziek. Niet om over naar huis te schreeuwen, ondanks het behoorlijke spel van Bridges, maar voor die-hard fans een welkome afwisseling bij een Elvis herdenking. Gemaakt als kabelvoer.

Flesh And Bone

1993 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1993. Misdaad van Steve Kloves. Met o.a. Dennis Quaid, Meg Ryan, James Caan, Gwyneth Paltrow en Scott Wilson.

Vertegenwoordiger in automaten Quaid is in een bar, waar een wild feest aan de gang is. Ryan is stomdronken. Zij had bij wijze van verrassing uit spontaan uit een taart moeten springen, maar ploft er als een zoutzak uit. Quaid reikt haar de helpende hand. Omdat ze geen cent heeft, brengt hij haar naar huis al moet hij daarvoor een paar honderd kilometer omrijden. Zo wordt hij getuige van een onaangenaam echtelijk dispuut Ryan en haar man, waarna Quaid en Ryan samen verder rijden.

Elvis And The Colonel: The Untold Story

1993 | Drama, Biografie, Muziek

Verenigde Staten 1993. Drama van William A. Graham. Met o.a. Rob Youngblood, Beau Bridges, Dan Shor, Micole Mercurio en Ben Slack.

Biopic over de opkomst, carri[KA2]ere en ondergang van Elvis Presley (Youngblood) met Elvis `himself`, een rusteloze geest, als gids. Hij vertelt over zijn ontmoeting met Colonel Tom Parker (Bridges) in 1955 en hoe Parker de rest van zijn loopbaan en leven uitstippelde. Elvis kon zelf nooit een beslissing nemen; de kolonel moest hem altijd een zetje geven of bepalen wat goed voor hem was. Bijgevolg is dit een vernietigend portret van de gefrustreerde Parker, een Nederlander (Andreas van Kuijck), die zonder paspoort of werkvergunning in Amerika verbleef onder een valse identiteit. Deze episodische film draagt niets bij over de levensgeschiedenis van 'The King' en wordt bovendien gekenmerkt door een ondermaatse rol van Youngblood. Bridges daarentegen is heel overtuigend als Parker. Ook de diehard fans zullen aan deze rolprent geen plezier beleven. Ronnie McDowell leende zijn stem als de zingende Elvis in alle liedjes, behalve in 'Trouble' dat door hoofdrol Youngblood zelf ten gehore wordt gebracht. Het eenzijdige scenario is van Phil Penningroth naar diens verhaal dat hij met Frank V. Furino schreef. Werktitel: DARK MUSIC.

Pure Luck

1991 | Komedie

Verenigde Staten 1991. Komedie van Nadia Tass. Met o.a. Martin Short, Danny Glover, Sheila Kelley, Sam Wanamaker en Scott Wilson.

Amerikaanse remake van Francis Vébers La Chèvre over een kluns die met een rechercheur de verdwenen dochter van een industrieel helpt opsporen. Met Short in de rol van Pierre Richard en Glover als een soort Amerikaanse Depardieu. Voor een groot gedeelte in Mexico gesitueerd maar de Franse versie is beslist grappiger.

Femme Fatale

1991 | Thriller, Misdaad, Romantiek

Verenigde Staten 1991. Thriller van André Guttfreund. Met o.a. Colin Firth, Lisa Zane, Lisa Blount, Billy Zane en Scott Wilson.

Tijdens zijn zoektocht naar zijn verdwenen, raadselachtige vrouw raakt Firth in een paar onverwachte situaties verzeild. Een romantische thriller met voldoende liefdesromantiek maar te weinig spannende momenten. De acteurs Billy en Lisa Zane zijn elkaars broer en zuster (hoewel er hier geen scènes zijn waarin ze samenspelen). Ook bekend als FATAL WOMAN.

Blue City

1991 | Actiefilm, Misdaad

Verenigde Staten 1991. Actiefilm van Michelle Manning. Met o.a. Judd Nelson, Ally Sheedy, David Caruso, Paul Winfield en Scott Wilson.

Nelson ontpopt zich als een jonge wreker als hij ontdekt dat zijn vader door de plaatselijke maffiabaas is omgebracht. Harde actie in deze overigens verder zeer domme film. Naar een thriller van Ross MacDonald, op povere wijze omgeploegd tot scenario door Lukas Heller en Walter Hill. Steven Poster was cameraman van dienst. Speelt in Florida. Niemand minder dan Ry Cooder schreef de muziek.

The Exorcist III

1990 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1990. Horror van William Peter Blatty. Met o.a. George C. Scott, Brad Dourif, Ed Flanders, Jason Miller en Scott Wilson.

Vijftien jaar na het nekdraai-incident uit deel een wordt een aantal moorden gepleegd. Alles wijst erop dat de dader de Gemini-moordenaar is, maar, wat raar, die werd zo'n vijftien jaar eerder ter dood gebracht. Blatty bewerkte zijn eigen roman tot scenario, negeerde het tweede deel uit de trilogie daarbij gelukkig volkomen en regisseerde ook. Het resultaat is niet zo eng als het klassieke eerste deel, maar ook niet zo beroerd als deel twee. Een acceptabele horrorfilm met aardige rollen van George C. Scott en Brad Dourif.

La Cruz de Iberia

1990 | Avonturenfilm

Spanje 1990. Avonturenfilm van Eduardo Mencos. Met o.a. Steve Railsback, Scott Wilson, Laurence Ashley, Tim O'Connor en Alejandra Grepi.

In 1956, na de Korea-oorlog, arriveert een Amerikaanse piloot in Spanje. Hij heeft de opdracht om op een van de pas geopende bases in het land te gaan werken. Zijn liberale denkbeelden botsen echter al snel met het politieke bewind van generaal Franco. Een veelbelovend idee dat niet tot zijn recht komt door de onbeholpen, bijna amateuristische, uitvoering. De debuutfilm van de regisseur.

Johnny Handsome

1989 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1989. Misdaad van Walter Hill. Met o.a. Mickey Rourke, Ellen Barkin, Lance Henriksen, Morgan Freeman en Forest Whitaker.

De actiescènes zijn nogal plichtmatig, maar verhaaltechnisch zit het allemaal prima in elkaar. Misdadiger Johnny Handsome heeft zijn naam verdiend aan zijn lelijke tronie. Als hij in de gevangenis belandt, geeft een sympathieke chirurg hem een aantrekkelijker uiterlijk. De vraag is of het Johnny ook van binnen zal veranderen. Mickey Rourke speelt in zijn bekende onderkoelde stijl het titelpersonage voor en na de chirurgische ingreep. Regisseur Hill scoorde met Johnny Handsome - naar het boek The Three Worlds of Johnny Handsome van John Godey - beduidend minder dan met voorgangers als 48 HRS. en Red Heat.

The Tracker

1988 | Western

Verenigde Staten 1988. Western van John Guillermin. Met o.a. Kris Kristofferson, Mark Moses, Scott Wilson, David Huddleston en John Quade.

Een gepensioneerde spoorzoeker gaat samen met zijn van hem vervreemde, schools opgeleide zoon op jacht naar een doorgeslagen geloofswaanzinnige, die op moordtocht is. De eerste western van de Britse veteraanregisseur Guillermin. Gemaakt voor tv. Ook bekend als DEAD OR ALIVE.

Jesse

1988 | Drama

Verenigde Staten 1988. Drama van Glenn Jordan. Met o.a. Lee Remick, Scott Wilson, Richard Marcus, Priscilla Lopez en Leon Rippy.

Een onzelfzuchtige verpleegster in een verafgelegen gemeenschap in Death Valley waar niet altijd een dokter aanwezig is, wordt voor het gerecht gedaagd wegens medische handelingen waarvoor zij geen diploma (als arts) heeft. Remick wordt in de steek gelaten door het platte scenario van James Lee Barrett; gebaseerd op een waar gebeurde geschiedenis.

Dead or Alive

1988 | Western

Verenigde Staten 1988. Western van John Guillermin. Met o.a. Kris Kristofferson, Scott Wilson, Mark Moses, David Huddleston en John Quade.

Kristofferson als gepensioneerde premiejager behoort tot de oude garde der westernpersonages. Zijn zoon Moses als net afgestudeerd advocaat is een figuur van het nieuwe Wilde Westen. Een bende outlaws dient uitgeroeid, en alle democratische rechtsprincipes ten spijt zal zoonlief moeten toegeven dat de wet van de revolver in bepaalde situaties de enige redding biedt... Sobere western - de eerste van deze Britse regisseur - keurig maar onopvallend vakwerk. Scenario van Kevin Jarre. Camerawerk van George Tire. Deze film werd in de V.S. de kabel opgestuurd onder de titel THE TRACKER met 14m meer beeld en geluid.

Malone

1986 | Misdaad, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1986. Misdaad van Harley Cokeliss. Met o.a. Burt Reynolds, Cliff Robertson, Kenneth McMillan, Cynthia Gibb en Scott Wilson.

Ex-CIA man Malone (Reynolds) krijgt autopech in een uitgestorven gat ergens in Oregon. Wilson, de eigenaar van de enige garage, vertelt hem dat de streek geterroriseerd wordt door de ultra-rechtse mafia-baas Robertson, die alles in de buurt opkoopt en iedereen afmaakt die hem in de weg staat. Omdat de plaatselijke sheriff McMillan niets onderneemt, besluit Malone zich ermee te bemoeien. Alles is mogelijk in de film, maar hier wordt toch echt te ver gegaan. Een idioot verhaal, slecht geschreven, abominabel gespeeld (met uitzondering van een sterk op Ronald Reagan lijkende Robertson) en een afwezige regie. Opmerkelijk dat een talentvol man als Christopher Frank zo'n ongeloofwaardig scenario afleverde voor zijn Amerikaans debuut. Het script is gebaseerd op de roman Shotgun van William Wingate. Fotografie van Gerald Hirschfeld.

The Twilight Zone

1985 | Televisieserie, Sciencefiction, Fantasy, Mysterie, Thriller, Horror

Verenigd Koninkrijk​/​​Canada​/​​Verenigde Staten 1985. Televisieserie van Rod Serling. Met o.a. Robin Ward, Charles Aidman, Jeffrey Tambor, Helen Mirren en Bruce Willis.

Ex-CIA man Malone (Reynolds) krijgt autopech in een uitgestorven gat ergens in Oregon. Wilson, de eigenaar van de enige garage, vertelt hem dat de streek geterroriseerd wordt door de ultra-rechtse mafia-baas Robertson, die alles in de buurt opkoopt en iedereen afmaakt die hem in de weg staat. Omdat de plaatselijke sheriff McMillan niets onderneemt, besluit Malone zich ermee te bemoeien. Alles is mogelijk in de film, maar hier wordt toch echt te ver gegaan. Een idioot verhaal, slecht geschreven, abominabel gespeeld (met uitzondering van een sterk op Ronald Reagan lijkende Robertson) en een afwezige regie. Opmerkelijk dat een talentvol man als Christopher Frank zo'n ongeloofwaardig scenario afleverde voor zijn Amerikaans debuut. Het script is gebaseerd op de roman Shotgun van William Wingate. Fotografie van Gerald Hirschfeld.

The Aviator

1985 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1985. Avonturenfilm van George Miller. Met o.a. Christopher Reeve, Rosanna Arquette, Jack Warden, Sam Wanamaker en Scott Wilson.

Piloot Reeve stort neer in een of ander in 1928 gesitueerd niemandsland waar hij op onverklaarbare wijze verliefd wordt op de dreinerige puber Arquette wanneer hij haar redt op jacht naar voedsel van een beer. Dit saaie verhaal van Ernest Gann haalde maar nauwelijks (geen wonder) de bioscoop; regisseur is Miller, niet die van MAD MAX, maar die van MAN FROM SNOWY RIVER.

Rok spokojnego slonca

1984 | Oorlogsfilm, Drama

Polen​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten 1984. Oorlogsfilm van Krzysztof Zanussi. Met o.a. Maja Komorowska, Scott Wilson, Hanna Skarazanka, Ewa Dalkowska en Zbigniew Zapasiewicz.

Een Poolse vluchtelinge wordt in bescherming genomen door een Amerikaanse officier in een niet nader gesitueerd gebied dat na WO II onder controle komt van Poolse troepen. Dit internationale oorlogsdrama is in essentie een tragisch melodrama waarin de hoofdpersonen werkelijk geen ramp gespaard blijft. De overdaad aan ellende werkt af en toe op de lachspieren, maar Zanussi slaagt er wel in een technisch puntgave film af te leveren, met opvallende sterke bijdragen van componist Wojciech Kilar en camaraman Slawomir Idziak. Bekroond met de Gouden Leeuw op het festival van Venetië.

On the Line

1984 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Spanje​/​​Australië 1984. Drama van José Luis Borau. Met o.a. David Carradine, Scott Wilson, Victoria Abril, Jeff Delger en Paul Richardson.

Het betreft hier de rivaliteit tussen twee mannen om de liefde van een jonge Mexicaanse prostituee, die hen de dood injaagt. Een groots opgezette productie, die in werkelijkheid niets meer is dan een Amerikaanse B-film. Eén van de grootste mislukkingen uit de geschiedenis van de Spaanse film.

A Year Of The Quiet Sun

1984 |

1984. Krysztof Zanussi en Krzysztof Zanussi. Met o.a. Hanna Skarzanka, Vadim Glowna, Maja Komorowska, Ewa Dalkowska en Scott Wilson.

Het betreft hier de rivaliteit tussen twee mannen om de liefde van een jonge Mexicaanse prostituee, die hen de dood injaagt. Een groots opgezette productie, die in werkelijkheid niets meer is dan een Amerikaanse B-film. Eén van de grootste mislukkingen uit de geschiedenis van de Spaanse film.

Twinkle, Twinkle, Killer Kane

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van William Peter Blatty. Met o.a. Stacy Keach, Scott Wilson, Jason Miller, Ed Flanders en Neville Brand.

Kolonel Keach krijgt de leiding over een krankzinnigengesticht voor militairen. Hij is natuurlijk nog gekker dan zijn pati[KA3]enten. Dit drama dat niet geheel oninteressant is, heeft te lijden van de onevenwichtige regie van Blatty (zijn debuut, hij schreef THE EXORCIST), die de film ook produceerde en schreef. Ook bekend als THE NINTH CONFIGURATION. Opmerkelijk is dat de film met Cola-geld in Hongarije werd opgenomen.

The Ninth Configuration

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van William Peter Blatty. Met o.a. George DiCenzo, Jason Miller, Scott Wilson, Ed Flanders en Stacy Keach.

Kolonel Keach krijgt de leiding over een krankzinnigengesticht voor militairen. Hij is natuurlijk nog gekker dan zijn pati[KA3]enten. Dit drama dat niet geheel oninteressant is, heeft te lijden van de onevenwichtige regie van Blatty (zijn debuut, hij schreef THE EXORCIST), die de film ook produceerde en schreef. Ook bekend als THE NINTH CONFIGURATION. Opmerkelijk is dat de film met Cola-geld in Hongarije werd opgenomen.

The Great Gatsby

1974 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1974. Drama van Jack Clayton. Met o.a. Robert Redford, Mia Farrow, Bruce Dern, Karen Black en Scott Wilson.

Redford leerde de oogverblindende Farrow kennen toen hij als arme jongeman uit de Midwest bij haar ingekwartierd werd tijdens WO I. Hij moest echter terug naar het front en Farrow beloofde op hem te wachten. Ze hield die belofte niet en ze trouwde met een rijke zakenman uit Chicago, Dern. Als Redford jaren later schatrijk geworden is met illegale drankstokerij, zoekt hij weer contact met de mooie Farrow. Derde en ongetwijfeld meest luxueuze verfilming van de romantische klassieker van F. Scott Fitzgerald. De film bezorgt de kijker door de veel te rijke productie een gevoel van leegte, wat niet het geval was met de versies van 1926 en 1949. De getalenteerde acteurs leveren prachtige spelprestaties, maar kunnen het zielloze scenario van Francis Ford Coppola niet tot leven wekken. Oscars voor de kostuums van Theoni V. Aldredge en de score van Nelson Riddle. Gefotografeerd door Douglas Slocombe.

Lolly Madonna XXX

1973 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1973. Romantiek van Richard C. Sarafian. Met o.a. Rod Steiger, Robert Ryan, Jeff Bridges, Scott Wilson en Season Hubley.

De hoofden van twee clans, Laban Feather (Steiger) en Pap Gutshall (Ryan), die goed met elkaar bevriend waren, krijgen ruzie. Het begint met eenvoudige pesterijtjes, waar nog om te lachen valt, maar die escaleren algauw tot een geplande kidnapping. Daarbij wordt een onschuldig meisje geschaakt en komt zoon Zack Feather (Bridges) tot inzicht als hij verliefd wordt op haar. Nogal zinloos theatraal gedoe, dat speelt op het Amerikaanse platteland. Het scenario is van Rodney Carr-Smith naar de roman van Sue Grafton. Het camerawerk is van Philip H. Lathrop. Metrocolor, Mono.

The New Centurions

1972 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1972. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. George C. Scott, Stacy Keach, Jane Alexander, Rosalind Cash en Scott Wilson.

Een sterke, episodische bewerking van ex-politieman Joseph Wambaughs roman over de belevenissen van jonge agenten in het politie-apparaat van Los Angeles; in de laatste plaats weliswaar pessimistisch van visie. Een uitstekende rolbezetting, prima acteerwerk, boeiend verteld.

The Grissom Gang

1971 | Drama, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1971. Drama van Robert Aldrich. Met o.a. Kim Darby, Scott Wilson, Tony Musante, Connie Stevens en Ralph Waite.

Wrede plattelands film noir ten tijde van de Grote Depressie met miljonairsdochter Barbara Blandish (Darby) als gijzelaar van de moreel afgestompte familie Grissom. De Gummo-achtige bende wil geld, zoon Slim Grissom (Wilson) wil seks. Een vreemde film waarin elementen van Bonnie and Clyde en Faulkners roman 'Sanctuary' op een curieuze manier zijn gecombineerd. Het ongemakkelijke verhaal werd door Aldrich doorspekt met gitzwarte humor en bruut geweld. The Grissom Gang is een remake van de Britse film No Orchids for Miss Blandish die in 1948 stof deed opwaaien vanwege de 'sadistisch pornografische' inhoud.

The Gypsy Moths

1969 | Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1969. Actiefilm van John Frankenheimer. Met o.a. Burt Lancaster, Deborah Kerr, Gene Hackman, Scott Wilson en Bonnie Bedelia.

Het verhaal van drie parachutisten geeft een goed beeld van het Midden-westen. Kerr, Wilson en Bedelia tillen dit potentiële melodrama naar het niveau van een psychodrama. Cameraman Carl Boenisch maakte de sprongen met de parachutisten om de film zo authentiek mogelijk te maken. Naar een boek van James Drought door William Hanley tot scenario bewerkt. Het camerawerk is van Philip Lathrop. Frankenheimer's vijfde film met Lancaster.

Castle Keep

1969 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1969. Oorlogsfilm van Sydney Pollack. Met o.a. Burt Lancaster, Peter Falk, Patrick O'Neal, Jean-Pierre Aumont en Scott Wilson.

Op het ogenblik dat de Duitsers hun Ardennenoffensief voorbereiden, neemt een peloton van acht vermoeide Amerikaanse soldaten zijn intrek in het kasteel van graaf Aumont. Bevelvoerend commandant Lancaster voelt zich aangetrokken tot de mooie, jonge vrouw van de graaf. Deze laatste sluit de ogen in de hoop zo toch nog aan een erfgenaam te komen. Voor de soldaten is dit intermezzo in de bloedige strijd welkom, maar de vijand is in de buurt. Onsamenhangend beeld van soldaten die even de oorlogsstress kunnen vergeten. Qua sfeer baadt de film meer in de fantasie dan in de oorlog. Een interessante poging, maar scenarioschrijvers Daniel Taradash en David Rayfiel konden de broeierige dreiging uit de roman van William Eastlake niet geslaagd op het filmscherm overbrengen. Camerawerk van Henri Decae en muziek van Michel Legrand. Gefilmd in Panavision.

In the Heat of the Night

1967 | Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1967. Misdaad van Norman Jewison. Met o.a. Sidney Poitier, Rod Steiger, Warren Oates, Lee Grant en Larry Gates.

Als in een klein slaperig stadje in het zuiden van de VS een blanke man wordt vermoord is een verdachte snel gevonden. Op het station wordt de zwarte Virgil Tibbs (Poitier) gearresteerd en bij chief Bill Gillespie (Steiger) gebracht. Maar al snel blijkt dat Tibbs ook politieman is. Hij helpt bij het onderzoek en is een uitstekende speurneus, maar in het destijds racistische zuiden doet menigeen z'n uiterste best om hem te blijven zien als 'boy'. Vanwege de nadrukkelijke politieke correctheid misschien ietsje gedateerd, maar verder terechte winnaar van vijf Oscars, waaronder die voor beste film en beste acteur (Steiger).

In Cold Blood

1967 | Drama, Misdaad, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1967. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Robert Blake, Scott Wilson, John Forsythe, Paul Stewart en Gerald S. O'Loughlin.

Met vier Oscarnominaties onderscheiden bewerking van Truman Capote's beroemdste werk uit 1966, een 'non-fictie roman', over een gruwelijke moord op een boerenfamilie in Kansas in 1959. Twee ex-gevangenen (Blake, Wilson) beramen een beroving op het gezin die volledig misloopt en komen in de dodencel terecht. Brooks (Cat on a Hot Tin Roof) filmde, in fraai zwart-wit, op werkelijke locaties, zoals de boerderij en de rechtbank, verdiepte zich in het perspectiefloze bestaan van de twee daders en liet een journalist (Stewart) enigszins drammerige uitspraken doen tegen de doodstraf.