Andrew Lesnie (1956-2015): cast, camera en montage.
Er zijn 19 films gevonden.

The Water Diviner

2014 | Drama, Oorlogsfilm

Australië​/​​Verenigde Staten​/​​Turkije 2014. Drama van Russell Crowe. Met o.a. Russell Crowe, Olga Kurylenko, Yilmaz Erdogan en Jai Courtney.

Regiedebuut van acteur Crowe, die zelf de hoofdrol speelt van een Australische boer die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn drie zoons verliest in de Slag om Gallipoli. Vier jaar na hun dood reist hij af naar het uiteengevallen Ottomaanse rijk, in de hoop hun lichamen mee terug te kunnen nemen naar Australië. Vakkundig verbindt Crowe de zoektocht van een eenzame man met grote geschiedenissen (onder andere de opkomst van het Turkse nationalisme), maar geloofwaardigheid is helaas niet de sterkste kant van dit wel heel zoete melodrama.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies

2014 | Avonturenfilm, Fantasy

Nieuw-Zeeland​/​​Verenigde Staten 2014. Avonturenfilm van Peter Jackson. Met o.a. Martin Freeman, Orlando Bloom, Cate Blanchett, Evangeline Lilly en Richard Armitage.

The Battle of the Five Armies, het afsluitende deel van Peter Jacksons 3D-trilogie naar J.R.R. Tolkiens nog geen driehonderd pagina's tellende fantasyboek The Hobbit, begint met een spectaculaire proloog waarin Bard de vuurspuwende draak Smaug verslaat. Wat volgt is, zoals de titel belooft, een lange aaneenschakeling van veldslagen tussen legers van elfen, dwergen, orks, mensen en een enkele tovenaar. Volstrekt onnavolgbaar, maar volgens een overzichtelijk stramien: als de nood het hoogst is, trekt componist Howard Shore alle registers open en blijkt de redding nabij.

The Hobbit: The Desolation of Smaug

2013 | Fantasy, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Australië 2013. Fantasy van Peter Jackson. Met o.a. Martin Freeman, Ian McKellen, Benedict Cumberbatch, Cate Blanchett en Orlando Bloom.

Na The Hobbit: An Unexpected Journey zetten hobbit Bilbo (Freeman), tovenaar Gandalf (McKellen) en de dwergen hun reis voort naar The Lonely Mountain om daar de confrontatie met draak Smaug (stem van Cumberbatch) aan te gaan. Peter Jackson brengt de gevaarlijke reis visueel wederom prachtig tot leven, en voegt ditmaal bovendien een tastbare spanning toe aan de adembenemende actiesequenties, die in het eerste deel ontbrak. Ondanks Jacksons terugkerende problemen met tempo en maat houden, is dit vervolg op bijna alle fronten een aangename verbetering op de eerste film.

The Hobbit: An Unexpected Journey

2012 | Fantasy, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Nieuw-Zeeland 2012. Fantasy van Peter Jackson. Met o.a. Graham McTavish, Martin Freeman, Cate Blanchett, Ian McKellen en Richard Armitage.

Nadat hij met zijn Lord of the Rings-trilogie zeventien Oscars, bijna drie miljard aan box office-inkomsten en jubelende reacties van zowel critici als fans ontving, stort regisseur Peter Jackson zich op The Hobbit, een driedelige verfilming van Tolkiens eerdere boek, dat zich zo’n zestig jaar vóór de avonturen van Frodo afspeelt. Dit eerste deel is een visueel overweldigende achtbaanrit door een sprookjesbos, vol cartooneske actie en holle personages, die met enkele spaarzame hoogtepunten en een zwalkende stijl minstens een uur te lang duurt.

Rise of the Planet of the Apes

2011 | Actiefilm, Drama, Sciencefiction

Verenigde Staten 2011. Actiefilm van Rupert Wyatt. Met o.a. James Franco, Andy Serkis, Freida Pinto, John Lithgow en Terry Notary.

Op zoek naar een geneesmiddel tegen de voortschrijdende dementie van zijn vader ontdekt Will (Franco) een veelbelovend goedje, dat hij natuurlijk eerst moet testen. Als proefdier krijgt hij de beschikking over chimpansee Caesar. Diens geestesvermogens nemen na behandeling met het middel spectaculair toe. Misschien wel té spectaculair. Fraaie prequel op de klassieke Planet of the Apes-films uit de jaren zeventig. Een glansrol voor Andy Serkis die met motion capture-techniek een zeer menselijke chimp neerzet. Oscarnominatie voor de special effects. In 2014 en 2017 verschenen prima vervolgfilms.

The Last Airbender

2010 | Actiefilm, Avonturenfilm, Familiefilm, Fantasy

Verenigde Staten 2010. Actiefilm van M. Night Shyamalan. Met o.a. Noah Ringer, Nicola Peltz, Jackson Rathbone, Dev Patel en Shaun Toub.

In een fantasiewereld is er oorlog uitgebroken tussen de Vuurnatie - waar tovenaars wonen die vuurbollen kunnen oproepen en afvuren - en de Waterstammen en het Aarderijk. Twee kinderen uit een Waterstam vinden een jongen die de Avatar uit een legende blijkt te zijn, degene die vrede moet brengen. Maar eerst moet hij nog veel leren. Live action van regisseur Shyamalan, gebaseerd op een mooie en populaire animatieserie voor de jeugd, maar rommeliger, gehaast en zonder de humor. Teleurstellend.

The Lovely Bones

2009 | Drama, Fantasy, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Nieuw-Zeeland 2009. Drama van Peter Jackson. Met o.a. Saoirse Ronan, Mark Wahlberg, Stanley Tucci, Rachel Weisz en Susan Sarandon.

Het verbeelden van sterven en het hiernamaals is geen sinecure, maar de versie van Peter Jackson in The Lovely Bones staat gebeiteld in de top tien. Na een kleine drie kwartier speeltijd ontdekt veertienjarige Susie (Ronan) dat ze niet meer leeft, dat ze overal en nergens is, tussen de levenden en de doden. Naast de visuele pracht loopt een rechercheverhaal waarin Wahlberg haar radeloze vader speelt, die anno 1973 koortsachtig op zoek is naar de moordenaar van zijn dochter. Met treffend passende muziek van onder meer Brian Eno, Cocteau Twins en This Mortal Coil.

I Am Legend

2007 | Sciencefiction, Drama, Thriller, Actiefilm, Horror

Verenigde Staten 2007. Sciencefiction van Francis Lawrence. Met o.a. Will Smith, Alice Braga, Charlie Tahan en James Michael McCauley.

I Am Legend, gebaseerd op de gelijknamige thriller van Richard Matheson uit 1954, verhaalt over wetenschapper Robert Neville (Smith) die het alleen moet zien te redden, nadat de mens van de aarde is weggevaagd. Overdag jaagt hij met zijn hond in de straten van New York op rondspringende herten, 's nachts sluit hij zich op in een appartement, dan worden de met onkruid begroeide straten bevolkt door jagende, vampier-achtige wezens. Een technisch verbluffende blockbuster en tegelijk een intrigerende parabel over eenzaamheid, rouw en schuldgevoel.

King Kong

2005 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Nieuw-Zeeland​/​​Duitsland 2005. Avonturenfilm van Peter Jackson. Met o.a. Naomi Watts, Adrien Brody, Jack Black, Andy Serkis en Jamie Bell.

Na zijn Lord of the Rings-trilogie was regisseur Peter Jackson op zoek naar een wat bescheidener project. Het werd King Kong. Werkloze actrice Ann Darrow (Watts) wordt door regisseur Carl Denham (Black) geronseld om scheep te gaan richting het mysterieuze Skull Island, waar exotische flora en fauna mooi filmmateriaal zouden moeten opleveren. Jackson volgt het origineel uit 1933 getrouw en voegt daar anderhalf uur fraaie special effects aan toe. Iets te lang, maar met zoveel liefde gemaakt, dat je daar wel overheen kunt stappen. De aap is overigens reuzesympathiek.

The Lord of the Rings: The Return of the King

2003 | Fantasy, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Nieuw-Zeeland​/​​Duitsland 2003. Fantasy van Peter Jackson. Met o.a. Christopher Lee, Elijah Wood, Sean Astin, Viggo Mortensen en Orlando Bloom.

Slechts een jaar na het tweede deel van de trilogie, The Two Towers, werden de vele fans van J.R.R. Tolkiens The Lord of the Rings alweer verblijd met het derde deel van de reeks. ­Hobbits Frodo (Wood) and Sam (Astin) voltooien het laatste deel van hun ­opdracht, terwijl hun vrienden en een enkele vriendin verwik­keld zijn in een groots gevecht tegen de troepen van het Kwaad. Visueel is deze stad – een knap staaltje speciale effecten – exemplarisch voor de ambities en het precisiewerk van de alom geprezen Peter Jackson. De film kreeg maar liefst elf Oscars, waaronder die voor beste film, regie en script.

The Lord of the Rings: The Two Towers

2002 | Fantasy, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Nieuw-Zeeland​/​​Duitsland 2002. Fantasy van Peter Jackson. Met o.a. Elijah Wood, Sean Astin, Viggo Mortensen, Liv Tyler en Orlando Bloom.

J.R.R. Tolkiens geliefde literaire trilogie leek lang onverfilmbaar, maar Jackson, met zijn uitbundige visuele fantasie, bleek de juiste man om dit sprookje over hobbits, dwergen en tovenaars te maken. Deze vervolgfilm sluit precies aan op het eerste deel, The Fellowship of the Ring. Twee personages proberen het akelige land Mordor binnen te komen, hun vrienden zwermen uit over mythisch Middle-Earth. Visueel indrukwekkende avonturenfilm eindigt in een lange, spannende, fraai vormgegeven veldslag. Het computergecreëerde personage Gollum werd een lieveling van de fans.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

2001 | Fantasy, Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Nieuw-Zeeland​/​​Verenigde Staten 2001. Fantasy van Peter Jackson. Met o.a. Elijah Wood, Sean Astin, Viggo Mortensen, Ian McKellen en Orlando Bloom.

Fans van Tolkiens vuistdikke epos The Lord of the Rings - over de hobbit Frodo en diens queeste om de Ring te vernietigen - waren er niet gerust op toen Peter Jackson de regie van hun geliefde ­trilogie ter hand nam. Vlak voor de wereldpremière liet Jackson weten dat 'de film niet wezenlijk verschilt van het boek'. Jackson wilde 'fantasy maken alsof het echt gebeurd is. Het boek voelt echt en dát wilde ik verfilmen. Ik hou namelijk niet van fantasy.' De rest is (film)geschiedenis.

Babe: Pig in the City

1998 | Familiefilm, Komedie, Drama, Fantasy

Australië 1998. Familiefilm van George Miller. Met o.a. Magda Szubanski, James Cromwell, Mary Stein, Mickey Rooney en Paul Livingston.

Het ondernemende biggetje Babe dat zich eerder in Babe ontpopte als herders-varken, trekt naar de grote stad om de boerderij van zijn beminde baasje boer Hoggett te redden. Drie muzikale muizen geven, als een piepklein Grieks koor, op alles commentaar. Tegen de achtergrond van een eclectisch vormgegeven, imaginaire stad vertelt Miller (nota bene ook regisseur van de Mad Max-films, en nu voor het eerst terug op het speelfilmtoneel sinds Lorenzo's Oil) een tot de nok met memorabele diertjes gevuld verhaal, dat hilarisch, vertederend en ontroerend is. Babe: Pig in the City is weliswaar een sequel, maar toch net zo leuk en even verrassend. Met in de originele, Engelstalige versie de stemmen van oa Elizabeth Daily (Babe), Danny Mann (Ferdinand), Glenne Headley (Zootie) en Steven Wright (Bob).

Two if by Sea

1996 | Romantische komedie, Erotiek, Thriller

Verenigde Staten 1996. Romantische komedie van Bill Bennett. Met o.a. Denis Leary, Sandra Bullock, Stephen Dillane, Yaphet Kotto en Mike Starr.

Frank (Leary) is een cynische dief, zijn vriendin Roz (Bullock) een caissière. Frank steelt een schilderij van Matisse, maar omdat de verkoop een paar dagen op zich laat wachten gaat het stel naar een huisje aan het strand. Daar vertelt Roz dat ze eigenlijk wel eens vastigheid wil. Intussen is de FBI op zoek naar de kunstdief. De vuilgebekte stand-up komiek Denis Leary kan op het podium ontzettend grappig zijn, Bullock heeft een naam hoog te houden in buurmeisjes-romantiek, maar Leary is niet grappig en Bullock niet romantisch. Dat is een serieus gemis in een romantische komedie.

Stolen Hours

1996 | Romantiek

Verenigde Staten 1996. Romantiek van Bill Bennett. Met o.a. Sandra Bullock, Denis Leary, Stephen Dillane, Yaphet Kotto en Mike Starr.

Frank (Leary) is een cynische dief, zijn vriendin Roz (Bullock) een caissière. Frank steelt een schilderij van Matisse, maar omdat de verkoop een paar dagen op zich laat wachten gaat het stel naar een huisje aan het strand. Daar vertelt Roz dat ze eigenlijk wel eens vastigheid wil. Intussen is de FBI op zoek naar de kunstdief. De vuilgebekte stand-up komiek Denis Leary kan op het podium ontzettend grappig zijn, Bullock heeft een naam hoog te houden in buurmeisjes-romantiek, maar Leary is niet grappig en Bullock niet romantisch. Dat is een serieus gemis in een romantische komedie.

Babe

1995 | Familiefilm, Komedie

Australië​/​​Verenigde Staten 1995. Familiefilm van Chris Noonan. Met o.a. James Cromwell, Magda Szubanski, Danny Mann, Christine Cavanaugh en Hugo Weaving.

Babe werd een onverwachte, wereldwijde hit dankzij een doortimmerd scenario, knappe speciale dier-effecten en een smetteloze rol van Cromwell. Biggetje Babe wordt door een schaaphond opgevoed. Hierdoor geschiedt het dat boer Hoggett (Cromwell) het varkentje, tegen alle gangbare gebruiken in, laat meedoen in een prestigieuze schaapherders-wedstrijd. De dieren in Babe praten niet alleen overtuigend met elkaar, hun gesprekken zijn nog interessant ook. Scenario van regisseur Noonan, documentairemaker van huis uit, en producent George Miller (die zelf het vervolg Babe: Pig in the City regisseerde).

Unfinished Business

1985 | Komedie

Australië 1985. Komedie van Bob Ellis. Met o.a. John Clayton, Michele Fawdon, Norman Kaye, Bob Ellis en Andrew Lesnie.

Een ontroerende, goed geacteerde komedie over de al wat oudere journalist Clayton, die zijn vroegere geliefde, Fawdon, ontmoet. Ze is getrouwd maar kinderloos... en stelt voor dat hij haar zwanger maakt.

Emoh Ruo

1985 | Komedie

Australië 1985. Komedie van Denny Lawrence en Danny Lawrence. Met o.a. Joy Smithers, Martin Sacks, Jack Ellis, Philip Quast en Louise Le Nay.

Buschauffeur Des Tunkley (Sacks) en zijn jonge vrouw Terri (Smithers) wonen met hun zoontje in een trailerpark, net even buiten de Australische stad Sidney. Terri droomt van een eigen huis en haalt Des over een eigen stek te gaan kopen. Ze laten zich door een makelaar met een gladde tong volledig bezwendelen en kopen een huis van het model Buckingham, dat er op de tekening heel aardig uit ziet, maar in werkelijkheid vol gebreken zit. Ondanks het feit dat Terri en Des alle mogelijke overuren draaien, raken ze achterop met de aflossingstermijnen en worden ze door onverbiddelijke schuldeisers achterna gezeten. Met zijn rug tegen de muur reageert Des op een originele manier op de benarde situatie. Grappige film over 'eigen huis, is goud waard', die de draak steekt met de hebzucht. Onderhoudend, aardig gespeeld en behoorlijk geregisseerd. Het scenario is van Paul Leadon en David Poltorak. De fotografie is van Andrew Lesnie.

Fantasy Man

1984 | Komedie

Australië 1984. Komedie van John Meagher. Met o.a. Harold Hopkins, Jeannie Drynan, Kerrie Mack, Kate Fitzpatrick en John W. Howitt.

Hopkins heeft alles om gelukkig te zijn, een mooie vrouw, een gelukkig huwelijk, succes in zijn beroep en een uitstekende gezondheid. Toch is hij niet tevreden met zichzelf. Hij is vlug op de tenen getrapt, wordt om het minste of geringste kwaad en hij komt dikwijls te laat, wat wel vreemd is voor iemand die altijd zo punctueel was. Hij bevindt zich in een moeilijk stadium van zijn leven: hij is de veertig gepasseerd en hij maakt de balans op van zijn leven. Met een bitter cynisme wordt hier het beeld geschetst van een man in volle midlife-crisis. Meaghers scenario is duidelijk autobiografisch en in Hopkins vond hij een geschikt alter ego. De vertolking is over de hele lijn goed. Andrew Lesnie stond achter de camera. De muziek is van Adrian Payne en Kevin Minshull zingt tijdens de aftiteling.