Mimoun Oaïssa: cast en scenario.
Er zijn 11 films gevonden.

Uilenbal

2016 | Jeugdfilm, Familiefilm

Nederland 2016. Jeugdfilm van Simone van Dusseldorp. Met o.a. Hiba Ghafry, Matheu Hinzen, Mimoun Oaïssa en Birgit Schuurman.

De achtjarige Meral (Ghafry) is net naar een nieuwe flat verhuisd en blijkt haar slaapkamer te delen met een muis, die ze Piepiep noemt. Als haar ouders het beestje ontdekken, ­kopen ze gif en vallen, dus neemt ­Meral Piepiep ter bescherming mee op schoolkamp. Vrolijke, pretentieloze film-met-liedjes voor jonge kinderen, doet qua sfeer en natuurthematiek denken aan Van Dusseldorps op diverse festivals bekroonde Kikkerdril. De rustige, brave toon heeft iets verfrissends, maar maakt de film minder aantrekkelijk voor oudere kinderen. Openingsfilm van Cinekid 2016, in Berlijn genomineerd voor de Kristallen Beer voor beste jeugdfilm.

De Masters

2015 | Komedie

Nederland 2015. Komedie van Ruud Schuurman. Met o.a. Mimoun Oaïssa, Ruben van der Meer, Willie Wartaal, Guido Pollemans en Elise Schaap.

Flauwe hiphopsatire over rapcrew De Masters, een viertal naïeve dromers en sukkelaars die na een jarenlange sabbatical de microfoon weer opnemen, hopend dat ditmaal de grote doorbraak wél volgt. Heel soepeltjes verloopt de reünie alleen niet: alles wat mis kan gaan, gaat mis. Bij vlagen is hun ellende best vermakelijk, maar de visie van regisseur Schuurman op de subcultuur is lachwekkend infantiel. Denk aan een bonte avond op een brugklassers-kamp, inclusief pooiers in bontjassen en plastic vuurwapens.

De marathon

2012 | Komedie, Drama

Nederland 2012. Komedie van Diederick Koopal. Met o.a. Stefan de Walle, Martin van Waardenberg, Marcel Hensema, Frank Lammers en Mimoun Oaïssa.

De veelvuldig bekroonde reclamemaker Diederick Koopal ('Biertje?!') verfilmde een tien jaar oud script van de oer-Rotterdamse cabaretier/acteur Martin van Waardenberg en Gerard Meuldijk tot een fijne tragikomedie, waarin vier ongetrainde Rotterdammers van het type ruwe bolster blanke pit de Marathon van Rotterdam dienen uit te lopen om hun slecht lopende garagebedrijf van een faillissement te redden. Er wordt gevloekt en gescholden dat het een lust is, de grappen zijn grof en talrijk, maar ook de traan komt vanzelf in deze slimme, Rotterdamse The Full Monty-variatie.

Cop vs Killer

2012 | Misdaad, Thriller

Nederland 2012. Misdaad van Simon de Waal en Hans Pos. Met o.a. Marcel Hensema, Jeroen Willems, Ariane Schluter en Mimoun Oaïssa.

Al lange tijd jaagt rechercheur Frank (Hensema) tevergeefs op de nietsontziende crimineel Mirko (Willems). Er lijkt een opening in de zaak te komen als Mirko in een bendeoorlog verstrikt raakt met de Russische maffia. Mirko heeft trouwens meer aan zijn hoofd: een ex (Schluter) vraagt hem haar dochter uit de klauwen van een loverboy te redden. Lang blijft deze politiefilm de moeite waard, door de slimme opbouw en het goede spel van Hensema en Willems, die er een Gouden Kalf voor kreeg. Dat de finale een tikje aan de ongeloofwaardige kant is, neem je dan maar voor lief.

The Devil's Double

2011 | Actiefilm, Biografie, Drama

België 2011. Actiefilm van Lee Tamahori. Met o.a. Dominic Cooper, Ludivine Sagnier, Raad Rawi, Philip Quast en Mimoun Oaïssa.

Saddam Hoesseins gestoorde zoon Uday is niet het ideale filmpersonage, en dus draait het in The Devil's Double zogenaamd om Latif Yahia, een argeloze Irakees die gedwongen wordt op te treden als Uday's dubbelganger. Zogenaamd, want al is de film gebaseerd op een boek van Yahia, Tamahori blijkt meer geïnteresseerd in Uday, en in 's mans liederlijke feestjes en wrede escapades. De politieke situatie in Irak is slechts decor voor een film die een kruising wil zijn tussen de softporno van Caligula en het extreme geweld van Scarface.

Amsterdam

2009 | Drama

Nederland 2009. Drama van Ivo van Hove. Met o.a. Mimoun Oaïssa, Katja Herbers, Aus Greidanus jr, Ilias Addab en Marisa Tomei.

In het speelfilmdebuut van Ivo van Hove, regisseur van Toneelgroep Amsterdam, is titelheld Amsterdam een hard en grauw oord 'dat zijn eigen kinderen opvreet', aldus de maker. Aan de hand van een dertiental al dan niet verdorven lieden schetst Van Hove een alarmerend mozaïek van geweld en wanhoop, geïnspireerd op de sfeer in het werk van Martin Scorsese. De distributeur kon Van Hoves avant-gardisme niet commercieel plaatsen en daarom verscheen Amsterdam alleen op dvd. Van Hove reageerde laconiek: 'Mijn werk roept altijd bewondering én wrevel op.'

Kicks

2007 | Drama, Misdaad

Nederland 2007. Drama van Albert ter Heerdt. Met o.a. Mimoun Oaïssa, Maryam Hassouni, Roeland Fernhout, Hadewych Minis en Mohammed Chaara.

Nadat in Amsterdam een Marokkaanse jongen wordt neergeschoten door een agent lopen de gemoederen hoog op. Was het een ongeluk of was er een racistisch motief? Het schietincident is de rode draad in een mozaïekfilm waarin regisseur Ter Heerdt de veranderde houding ten opzichte van de multiculturele samenleving uitbeeldt. Hij schetst een land dat ooit vermaard was om zijn tolerantie maar waar nu vooroordelen - bij autochtonen én allochtonen - welig tieren. Na zijn geestige Shouf shouf habibi heeft Ter Heerdt een serieuze boodschap: het multiculturele drama blijkt meer op misverstanden te stoelen dan op fundamentele verschillen.

Het Schnitzelparadijs

2005 | Romantiek, Komedie, Drama

Nederland 2005. Romantiek van Martin Koolhoven. Met o.a. Mounir Valentyn, Bracha van Doesburgh, Yahya Gaier, Mimoun Oaïssa en Tygo Gernandt.

Bij zijn vwo-examen haalde Marokkaanse Nederlander Nordip (Valentyn) bijna alleen maar tienen, maar hij gaat niet studeren. Hij neemt juist het nederigste baantje dat hij kan vinden: afwashulp in restaurant De Blauwe Gier. Zijn collega's zijn gezellige mede-mocro's, een racistische autochtoon en het leuke nichtje van de eigenaar (Van Doesburgh). Langzaam maar zeker went hij aan de chaotische omgeving. Leuke, inmiddels misschien wat gedateerde multicultikomedie van Koolhoven (Brimstone). Acteurs Oaïssa en Gaier zijn geweldig als de aanstekelijk kibbelende Aminoem en Mo.

Shouf shouf habibi!

2004 | Komedie, Drama

Nederland 2004. Komedie van Albert ter Heerdt. Met o.a. Mimoun Oaïssa, Najib Amhali, Touriya Haoud, Tanja Jess en Salah Eddine Benmoussa.

Pretentieloze komedie verhaalt over de avonturen van de twintigjarige geboren Amsterdammer Ap (Mimoun Oaïssa) en zijn Marokkaanse familie. Zijn oudste broer is politieman, volledig verkaasd. Zijn tienerzus heeft verkering met een Nederlander, zijn kleine broertje schippert tussen ontzag en rebellie. De krakkemikkige vader probeert de boel respectabel Marokkaans te houden, een klus die wordt bemoeilijkt door continue sabotage van zijn vrouw. Ap verkent alle uitersten, van kippen slachten, inbreken en 'iets met een bureau' tot een serieus leven inclusief een gearrangeerd Marokkaans huwelijk. Shouf shouf habibi! is luchtig, vlot en toegankelijk zonder te vervallen in persiflage.

De vriendschap

2001 | Drama, Komedie

Nederland 2001. Drama van Nouchka van Brakel. Met o.a. Willem Nijholt, Gerard Cox, Karina Smulders, Pleuni Touw en Sylvia Kristel.

Destijds waren ze beste vrienden en raakten verliefd op dezelfde vrouw. Nu zien ze elkaar na veertig jaar weer voor het eerst. De vrouw van Pieter (Cox) is overleden. Gijs (Nijholt) is ooit naar Canada vertrokken en heeft geen kinderen. Terwijl ze oude vetes moeten zien te beslechten dient er zich al weer een nieuw probleem aan: ze worden opnieuw verliefd op dezelfde vrouw. Vermakelijk lichtvoetig drama gemaakt door oude rotten in het filmvak: Van Brakel maakte furore met onder meer Een vrouw als Eva (1979), Van de koele meren des doods (1982) en Een maand later (1987).

Duinzicht Boven

1999 | Drama

Nederland 1999. Drama van Gerardjan Rijnders. Met o.a. Annemarie Prins, Marjon Brandsma, Kitty Courbois, Celia Nufaar en Ina van Faassen.

Destijds waren ze beste vrienden en raakten verliefd op dezelfde vrouw. Nu zien ze elkaar na veertig jaar weer voor het eerst. De vrouw van Pieter (Cox) is overleden. Gijs (Nijholt) is ooit naar Canada vertrokken en heeft geen kinderen. Terwijl ze oude vetes moeten zien te beslechten dient er zich al weer een nieuw probleem aan: ze worden opnieuw verliefd op dezelfde vrouw. Vermakelijk lichtvoetig drama gemaakt door oude rotten in het filmvak: Van Brakel maakte furore met onder meer Een vrouw als Eva (1979), Van de koele meren des doods (1982) en Een maand later (1987).