Paul Guilfoyle: regie en cast.
Er zijn 63 films gevonden.

Live From Bagdad

2002 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 2002. Drama van Mick Jackson. Met o.a. Lili Taylor, Robert Wisdom, Helena Bonham Carter, Michael Cudlitz en Bruce McGill.

CNN-producer Robert Wiener baseerde het scenario van Live from Baghdad - over (journalistieke) verwikkelingen rond de Eerste Golfoorlog van 1991 - op zijn eigen memoires. Hij portretteert zichzelf als een koppige, maar goudeerlijke mediaheld (gespeeld door Keaton), omringd door louter stoere mannen en vrouwen die de waarheid willen achterhalen. Die waarheid moet ergens liggen in Bagdad, dat zich opmaakt voor een Amerikaans bombardement. Alleen Wiener en zijn crew hebben het lef en de tegenwoordigheid van geest om live-oorlogsbeelden de wereld in te zenden. Ondanks de eigen borst-klopperij is Live from Baghdad geen moment saai, vanwege rap tempo, prima spel en realistische beelden.

Session 9

2001 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 2001. Horror van Brad Anderson. Met o.a. David Caruso, Peter Mullan, Stephen Gevedon, Josh Lucas en Paul Guilfoyle.

Een groep bouwvakkers krijgt een lucratieve opdracht: ze moeten in recordtempo een te slopen gebouw asbestvrij maken. Het gebouw was oorspronkelijk een psychiatrische inrichting waar op weinig zachtzinnige manier met de patiënten werd omgegaan. Onder die patiënten bevond zich een ernstig gestoorde vrouw met meervoudige persoonlijkheidsstoornis. En dan waren er nog de geruchten over satanische rituelen. Regissseur Anderson maakte later de huiveringwekkende thriller The Machinist, maar dat niveau haalt Session 9 niet. De sfeer van de film is niettemin bij vlagen heerlijk duister, al zal dit psychologische horrorwerkje niet bij iedereen in de smaak vallen.

Company Man

2000 | Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 2000. Komedie van Douglas McGrath en Peter Askin. Met o.a. Sigourney Weaver, Douglas McGrath, John Turturro, Alan Cumming en Anthony LaPaglia.

Een leraar aan de middelbare school wordt in de jaren 60 een internationale spion en raakt betrokken bij een complot tegen Fidel Castro.

Random Hearts

1999 | Romantisch drama, Mysterie

Verenigde Staten 1999. Romantisch drama van Sydney Pollack. Met o.a. Harrison Ford, Kristin Scott Thomas, Charles S. Dutton, Bonnie Hunt en Dennis Haysbert.

De echtgenote van de bonkige politieman Dutch Van Den Broeck (Ford) is bij een vliegtuigongeluk om het leven gekomen, net als de man van politica Chandler (Thomas). Alsof dat niet droevig genoeg is, ontdekt Dutch ook nog dat de twee betreurde overledenen waarschijnlijk een relatie hadden. Hij besluit, aanvankelijk tegen de wil van Chandler, om de zaak te onderzoeken. Cineast Pollack (Havana, Out of Africa) geeft zijn acteurs flink wat ruimte. Dat maakt vooral de eerste helft van Random Hearts heel aardig, maar daarna zakt de film in.

In Dreams

1999 | Thriller, Horror

Verenigde Staten 1999. Thriller van Neil Jordan. Met o.a. Annette Bening, Aidan Quinn, Robert Downey jr, Paul Guilfoyle en Stephen Rea.

Claire (Bening) heeft nachtmerries waarin ze ziet hoe een seriemoordenaar te werk gaat. Niemand neemt haar serieus, ook haar man (Quinn) niet. Niet veel later is haar dochtertje verdwenen. De lokale psychopaat (Downey jr) lijkt er meer van te weten. Veel goede ideeën, fraai opgezet en voorzien van nachtmerrie-achtige plaatjes van cameraman Darius Khondji (Se7en). Helaas laat regisseur Jordan, die toch liet zien goed overweg te kunnen met genrefilms in zijn intelligente sprookje The Company of Wolves (1984), veel liggen en verandert In Dreams gaandeweg in een standaard horrorfilm.

Anywhere But Here

1999 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1999. Komedie van Wayne Wang. Met o.a. Susan Sarandon, Natalie Portman, Eileen Ryan, Ray Baker en John Diehl.

Actrice Natalie Portman groeit en bloeit sinds haar doorbraakrol in Leon (1994). Inmiddels siert ze menig rode loper na de enorme Hollywoodproductie Star Wars (2002). In 2005 schitterde ze briljant in V for Vendetta, een futuristische politieke thriller van de zusjes Wachowski (The Matrix). Voor al deze bombarie koos Portman in 1999 voor de rol van de humeurige dochter van Susan Sarandon in Anywhere But Here, een middelmatige moeder-dochter rolprent die de oplettende kijker wijst op de talloze emotionele en financiële valkuilen van een goedbedoelde trip per gulden Mercedes naar lonkend L.A. En in 2003 haalde Portman haar psychologiebul aan Harvard. Chapeau!

Primary Colors

1998 | Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Japan 1998. Drama van Mike Nichols. Met o.a. John Travolta, Emma Thompson, Adrian Lester, Billy Bob Thornton en Kathy Bates.

Twee maanden nadat de president van de VS op tv had verklaard dat hij 'geen seks had gehad met die vrouw' verscheen deze politieke satire in de Amerikaanse bios, een nauwelijks verhulde versie van Clinton's verkiezingscampagne in 1992, compleet met seksschandalen, valse beloftes, roddel en achterklap. Scenarist Elaine May baseerde zich op de gelijknamige bestseller van Newsweek-journalist Joe Klein. Travolta zet de presidentskandidaat wat karikaturaal neer als een slinkse womanizer, met veel charme en een innemende southern drawl. Thompson als zijn vrouw en Kathy Bates als campagnemedewerkster geven wat emotionele diepgang aan het verhaal.

One Tough Cop

1998 | Actiefilm, Misdaad

Verenigde Staten 1998. Actiefilm van Bruno Barreto. Met o.a. Stephen Baldwin, Chris Penn, Amy Irving, Mike McGlone en Gina Gershon.

Als een non wordt verkracht, nemen Bo Dietl en zijn partner Duke Finnerly het op tegen het tuig van de richel in de straten van New York City. De jarenlange vriendschap met Richie La Cassa is een grote hulp. Hij is een 'neef' in een van de grootste gangsterfamilies van het land. Bo krijgt van hem informatie die hij nodig heeft. Maar dit brengt Bo onder verdenking bij FBI-agent Jean Devlin.

Exiled

1998 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1998. Mysterie van Jean de Segonzac. Met o.a. Chris Noth, Dabney Coleman, Dana Eskelson, John Fiore en Dann Florek.

Als een non wordt verkracht, nemen Bo Dietl en zijn partner Duke Finnerly het op tegen het tuig van de richel in de straten van New York City. De jarenlange vriendschap met Richie La Cassa is een grote hulp. Hij is een 'neef' in een van de grootste gangsterfamilies van het land. Bo krijgt van hem informatie die hij nodig heeft. Maar dit brengt Bo onder verdenking bij FBI-agent Jean Devlin.

Night Falls on Manhattan

1997 | Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1997. Misdaad van Sidney Lumet. Met o.a. Andy Garcia, Ian Holm, Lena Olin, Richard Dreyfuss en Ron Leibman.

Sean Casey (Garcia) is een jonge, eerzuchtige, ex-politieman die probeert van assistent-officier van justitie officier te worden in New York. Hij krijgt van hoofdofficier Morgenstern (Leibman) de opdracht een uiterst nare, zwarte drugsdealer te vervolgen. Er zit een flinke adder onder het gras: Casey kan nauwelijks objectief zijn, want de schoft heeft Casey's vader Liam (Holm), een agent die straatdienst deed, neergeschoten. Wat volgt is een provocerend drama over de dubbele moraal, waarmee de politie, advocaten en politici in de grote steden bijna dagelijks geconfronteerd worden. Sterke bijrollen van Dreyfuss als progressief denkend advocaat Abe Vigoda en van Olin als Peggy Lindstrom, een advocate die voor Vigoda werkt en Casey's liefje wordt. Prima dialogen, uiteenlopende personages en stevige basiskennis van reilen en zeilen in Manhattan. Door regisseur Lumet zelf bewerkt naar het boek Tainted Evidence van Robert Daley.

Air Force One

1997 | Actiefilm, Thriller, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1997. Actiefilm van Wolfgang Petersen. Met o.a. Harrison Ford, Gary Oldman, Glenn Close, Jürgen Prochnow en Dean Stockwell.

Regisseur Petersen laat zijn personages graag onder extreme omstandigheden presteren (Das Boot, In the Line of Fire). De actiethriller Air Force One is geen uitzondering. Aan boord van het vliegtuig de Air Force One is de Amerikaanse president Marshall (Ford) met zijn gezin en een legertje topambtenaren op weg naar huis. Ze zijn nog maar net opgestegen of het vliegtuig wordt gekaapt door de meedogenloze terrorist Korshunov (Oldman). Op de grond proberen de vice-president (Close) en defensieminister (Dean Stockwell) om te gaan met de crisis. Snel, stevig en spannend.

Striptease

1996 | Thriller, Erotiek, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1996. Thriller van Andrew Bergman. Met o.a. Demi Moore, Burt Reynolds, Armand Assante, Ving Rhames en Robert Patrick.

Striptease onderging een 'last minute'-montage nadat een testpubliek op de verkeerde momenten had gelachen. Het mocht niet baten. Striptease was een flop en bleef een flop, van een interessante regisseur, dat wel. Carl Hiaasens verhaal gaat over een moeder die haar dochter terugeist van haar ex en zich voor de kost in het gevaarlijke striptease-circuit begeeft. Demi Moore is duidelijk debet aan het falen van de film, omdat zij als enige van de cast de satirische insteek van Hiaasen niet volgt. Bergman en Moore wonnen moeiteloos Razzie Awards voor hun ondermaatse prestaties.

September

1996 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Duitsland 1996. Drama van Colin Bucksey. Met o.a. Jacqueline Bisset, Edward Fox, Mariel Hemingway, Michael York en Jenny Agutter.

In het Ierse stadje Strathcroy wil de rijke Verena Steynton (Parfitt) de 21ste verjaardag van haar dochter met een chique bal vieren. Ze nodigt iedereen uit die ze maar kan bedenken. Onder de genodigden bevindt zich Pandora (Bisset) die ongeneeslijk ziek is. Pandora verliet twintig jaar ervoor haar geboorteplaats om zich bij de internationale jet-set te voegen. Haar terugkeer lokt heel wat emoties uit. Hoe hevig deze oplaaien wordt duidelijk als de volgende ochtend het lijk van Pandora uit het water wordt opgevist. Een soap-opera waarmee de vele trouwe fans van Rosamunde Pilcher wel zullen dwepen. Dit suikerzoete gedoe zal door zeep-haters zoutloze kost gevonden worden. De makers konden rekenen op een fantastische cast met een keur van grote Britse acteurs (van dat ogenblik). Hadden ze maar wat meer geld uitgegeven aan een beter scenario, dan zou het waarschijnlijk een stuk origineler geweest zijn dan dat van Lee Langley. De prachtige landschappen werden in beeld gebracht door Peter Sinclair. Wordt meestal in twee delen uitgezonden.

Ransom

1996 | Thriller

Verenigde Staten 1996. Thriller van Ron Howard. Met o.a. Mel Gibson, Rene Russo, Gary Sinise, Delroy Lindo en Lili Taylor.

Voor succesvol ondernemer Tom Mullen (Gibson) is niets in het leven belangrijker dan zijn familie. Maar op een dag wordt zijn zoontje gekidnapt, het losgeld is twee miljoen dollar. FBI-agent Hawkins (Lindo) adviseert hem met klem te betalen, als hij zijn zoon ooit nog terug wil zien. Helaas: er gaat van alles mis bij de aflevering van het geld. Emoties stijgen tot het kookpunt. En dan neemt Mullen een onverwachte stap. Howard houdt tempo en spanning hoog, in zijn strakke thriller. Goed spel over de hele linie.

Looking for Richard

1996 | Documentaire, Drama

Verenigde Staten 1996. Documentaire van Al Pacino. Met o.a. Al Pacino, Kevin Spacey, Estelle Parsons, Vanessa Redgrave en John Gielgud.

Looking For Richard is Al Pacino's poging om de werken van William Shakespeare begrijpelijk te maken voor een groter publiek. Pacino, zelf een groot Shakespeare-liefhebber, ondervraagt theatermensen en academici over verschillende aspecten van Shakespeare's stukken. Tussen die ontmoetingen door speelt hij, samen met collega's als Winona Ryder, Alec Baldwin en Kevin Spacey, scènes uit Richard III, het koningsdrama dat vorig jaar nog zo fraai verfilmd werd. Zo ontstaat een cocktail van film en theater, van fictie en documentaire.

Extreme Measures

1996 | Thriller, Horror

Verenigde Staten 1996. Thriller van Michael Apted. Met o.a. Hugh Grant, Gene Hackman, Sarah Jessica Parker, David Morse en Bill Nunn.

Na het schandaal met een prostituee onthield Grant zich tijdelijk van zijn gebruikelijke romantische komische films en acteerde in Extreme Measures als de serieuze arts Guy Luthan, die op het spoor van komt van horrorachtige medische experimenten waar chirurg Lawrence Myrick (Hackman) mee van doen heeft. Ondanks klassewerk van Hackman, mooie beelden van John Bailey en gedegen regie van Michael Apted werd Extreme Measures een flop. Grant ging maar weer romantisch stuntelen in Notting Hill.

Celtic Pride

1996 | Komedie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1996. Komedie van Tom DeCerchio. Met o.a. Damon Wayans, Daniel Stern, Dan Aykroyd, Gail O'Grady en Adam Hendershott.

In het seizoen 1994-95 staan de Celtics in de NBA playoffs op 3-2 winst.Nog één wedstrijd en ze hebben gewonnen. Maar dan krijgt de topspeler Scott van de tegenstanders vleugels, neemt de ploeg op sleeptouw en trekt de score gelijk. Fanatieke Celtic supporters Jimmy Flaherty (Aykroyd) en Mike O`Hara (Stern) kidnappen Scot vlak voor de finale. Ze doen zich voor als fans van Scott, voeren hem dronken en slepen hem dan mee naar een flat. Kidnappen blijkt lastiger dan verwacht. Tegenvallende komedie met een matig scenario van Judd Apatow is alleen leuk voor verstokte basketbal-fans.

Little Odessa

1995 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1995. Thriller van James Gray. Met o.a. Tim Roth, Edward Furlong, Maximilian Schell, Moira Kelly en Vanessa Redgrave.

Joshua Shapira (Roth) is een beroepsmoordenaar, die voor Russisch-Amerikaanse gangsters in New York werkt. Als hij voor een opdracht terug moet naar zijn oude buurt in Brooklyn, wordt hij geconfronteerd met de doffe ellende die hij zijn naar Amerika geëmigreerde familie heeft aangedaan. Schrijver/regisseur Gray vertelt dit grimmige verhaal op een ingehouden, bijna onderkoelde manier. Een paar moorden en een nachtelijke ontvoering gebeuren in haast volledige stilte, waardoor ze des te indringender werken. Goed voor een Zilveren Leeuw op het Filmfestival van Venetië en de Coppa Volpi voor de beste vrouwelijke bijrol (Redgrave).

Heaven's Prisoners

1995 | Thriller, Misdaad, Actiefilm, Film noir

Verenigde Staten 1995. Thriller van Phil Joanou en Philip Joanou. Met o.a. Alec Baldwin, Anne Shedeen, Mary Stuart Masterson, Kelly Lynch en Teri Hatcher.

Als ze gaan diepzeeduiken, zien ex-politieman Dave Robicheaux (Baldwin) uit New Orleans en zijn vrouw Annie hoe de motor van een klein passagiersvliegtuig explodeert, waarop het toestel in het water stort. Dave redt een klein Salvadoriaans meisje dat ze mee naar huis nemen. Het kind spreekt Spaans en Dave neemt zich voor niets tegen de autoriteiten te zeggen omdat hij bang is dat het om een illegale immigrante gaat.

Cafe Society

1995 | Drama

Verenigde Staten 1995. Drama van Raymond De Felitta. Met o.a. Frank Whaley, Peter Gallagher, Lara Flynn Boyle, John Spencer en Anna Levine.

Jack Kale (Gallagher) infiltreert undercover voor de hoofdofficier van justitie in 1952 in het Newyorkse glitterwereldje om een zedenschaal aan het rollen te krijgen. De rechtszaak die de officier wil voeren, zal zijn hoogtepunt een jaar later kunnen bereiken, juist als er verkiezingen zijn. Kale richt zijn aandacht op een chique tent, El Casbah, die bezocht wordt door de rijken, columnisten, mensen uit de showbiz, pr- lieden en mooie meiden met lange benen die carri[KA2]ere willen maken. Kale doet zich voor als een acteur. Een van de bezoekers is playboy Mickey Jelke (Whaley) die verliefd is geworden op Pat Ward (Boyle). Haar `agent` is Ray Davioni (Spencer), maar in werkelijkheid is hij haar souteneur. De rijke familie van Mickey besluit dat hij maar eens moet gaan werken en draait de geldkraan dicht. Mickey probeert Pat over te halen voor hem te gaan tippelen zodat zij hun luxe leventje kunnen voortzetten met de door haar snel verdiende dollars. Dit is de kans, waarop Kale heeft zitten wachten en hij tipt zijn baas, die Mickey voor de rechtbank sleept wegens het organiseren van prostitutie. Het loopt niet goed af voor iedereen, die erbij betrokken is. Het scenario van debuterend regisseur De Felitta is niet slecht en is gebaseerd op een waargebeurde zaak. De rolverdeling is overtuigend, vooral Whaley die als personage te zwaar gepakt wordt door de rechter, en de zwart-wit fragmenten geven de sfeer de tijdgeest goed weer. De film is onafhankelijk geproduceerd en had een beperkt budget wat je ziet en merkt - er hangen bijvoorbeeld te veel gordijnen bij gebrek aan echte decors. Ook is de film minstens een kwartier te lang, waardoor de vertelling soms vertraagt. Al met al behoorlijk onderhoudend. Het camerawerk is van Michael Mayers. Duart Color.

A Couch In New York

1995 | Komedie

Frankrijk​/​​België​/​​Duitsland 1995. Komedie van Chantal Akerman. Met o.a. Juliette Binoche, William Hurt, Paul Guilfoyle, Stephanie Buttle en Richard Jenkins.

Henry Harriston is een gefrustreerde psychiater uit een chique wijk van de Upper East Side in New York City. Hij heeft een bloeiende praktijk. Béatrice Saulnier is danseres en woont in een bonte Parijse buurt, bevolkt door mensen uit alle windstreken. Ze ruilen hun woning voor de vakantie.

Quiz Show

1994 | Drama

Verenigde Staten 1994. Drama van Robert Redford. Met o.a. Rob Morrow, John Turturro, Ralph Fiennes, Paul Scofield en David Paymer.

Regisseur Redford reconstrueert een van de bizarste schandalen uit de Amerikaanse tv-geschiedenis. Een idealistische onderzoeker (Morrow) ontdekt dat quizkandidaat Charles Van Doren (Fiennes) vooraf de antwoorden krijgt van de producenten van de immens populaire Twenty-One show, omdat die niet willen dat de minder representatieve - en bovendien Joodse - kandidaat Herbie Stempel (Turturro) wint. Met de fraaie Quiz Show heeft Redford niet alleen bijtend commentaar op de televisie-industrie van toen en nu geleverd (waar maar een wet geldt: die van de kijkcijfers), maar ook op het 'onschuldige' Amerika van de jaren vijftig.

Amelia Earhart: The Final Flight

1994 | Biografie

Verenigde Staten​/​​Nederland 1994. Biografie van Yves Simoneau en George Schaefer. Met o.a. Diane Keaton, Rutger Hauer, Bruce Dern, Paul Guilfoyle en Denis Arndt.

Het verhaal begint als Earhart (Keaton), inmiddels al een beroemdheid vanwege haar transatlatische vlucht, een publiciteitstrip maakt om geld in te zamelen voor haar volgende grote onderneming. Onder begeleiding van haar echtgenoot, manager en uitgever George B. Putnam (Dern), wordt ze rond 1935 een soort nationale obsessie, hoewel ze niet eens zo'n bijzondere pilote is.

Fallen Angels: Dead-End For Delia

1993 | Film noir

Verenigde Staten 1993. Film noir van Phil Joanou. Met o.a. Gary Oldman, Meg Tilly, Gabrielle Anwar, Patrick Masset en Vondie Curtis-Hall.

De vrouw van politieman Oldman wordt dood op straat gevonden. Ze had hem vier maanden ervoor verlaten, maar hij houdt nog steeds van haar. Wie kan haar vermoord hebben? Vijanden had ze niet, want ze was bij iedereen geliefd. Oldman gaat op onderzoek uit en alles eindigt in een bijzonder verrassende ontknoping. Sfeervolle film noir, helemaal in de stijl van de juweeltjes uit de jaren 1930 en 1940. Oldman zet een prachtige rol neer. Scott Frank schreef het knap gestructureerde scenario naar een verhaal van William Campbell Gault. Dertig minuten pure nostalgie in typische bruin-rode tinten gekleurd door cameraman Declan Quinn. Een waar pareltje.

Unnatural Pursuits

1992 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1992. Komedie van Christopher Morahan. Met o.a. Alan Bates, Tom Hickey, Nigel Planer, Deborah Rush en Richard Wilson.

Een alcoholische en kettingrokende Engelse toneelschrijver gaat naar Los Angeles en Texas om te kijken hoe het met de vorderingen van zijn toneelstuk staat. Een amusante, semi- autobiografische komedie van de hand van Simon Gray. Goede acteurs en een goede regie, met een uitstekende Alan Bates als de schrijver.

Those Secrets

1992 | Drama

Verenigde Staten 1992. Drama van David Manson. Met o.a. Blair Brown, Arliss Howard, Mare Winningham, Paul Guilfoyle en Louise Giambalvo.

Meeslepend, realistisch drama over een vrouw (Brown) met twee kinderen, die besluit nadat haar echtgenoot een relatie met zijn secretaresse had opgebiecht, weer in de prostitutie te gaan. De film geeft een adequaat psychologisch portret van de vrouw, haar klanten en de voormalige collega (Winningham), een type met een gouden hart, die in het vak zit en haar terug haalde. Goed gespeeld, behoorlijk geregisseerd en een doorwrocht scenario van Lauren Currier. De beelden zijn van Paul Murphy.

Notorious

1992 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1992. Drama van Colin Bucksey. Met o.a. John Shea, Jenny Robertson, Marisa Berenson, Jean-Pierre Cassel en Ronald Guttman.

Remake van de Hitchcock-klassieker. CIA-agent Shea neemt Robertson, dochter van een veroordeelde communist, aan om de Franse wapenhandelaar Cassel te ontmaskeren. Hoewel Douglas Lloyd McIntosh wat aan het scenario van Ben Hecht sleutelde om het verhaal over te plaatsen naar het hedendaagse Frankrijk, blijft het een haast letterlijke en dus overbodige remake. Goede prestaties van de acteurs (zelfs Hitchcock zelf kreeg een rolletje), spannende momenten en wat extra erotiek zijn niet voldoende om er een betere film van te maken. Wat je vooral mist zijn de lichtvoetigheid en de snedige dialogen tussen Grant en Bergman. Alleen toeschouwers die het origineel niet kennen zullen plezier beleven aan deze remake. Cameraman Peter Sinclair filmde prachtige, toeristische plaatjes.

Hoffa

1992 | Biografie, Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1992. Biografie van Danny DeVito. Met o.a. Jack Nicholson, Danny DeVito, Armand Assante, J.T. Walsh en John C. Reilly.

Film over het leven van de legendarische Amerikaanse vakbondsleider James (Jimmy) Hoffa: hoe hij tijdens de depressiejaren aan de macht kwam, hoe hij in de georganiseerde misdaad terecht kwam, hoe Robert Kennedy hem op het ministerie van justitie het vuur aan de schenen legde, hoe hij van de Brotherhood of Teamsters een gigantische vakbond met 2,3 miljoen leden maakte en het pensioenfonds spijsde met elf miljard dollar. In 1975 verdween hij spoorloos en zijn dood werd nooit opgehelderd. Scenario van David Mamet bevat knappe dialogen maar vergaloppeert zich qua structuur met over en weer springende flash-backs, te weinig dramatische karakteruitdieping, een te grote rol voor DeVito als Hoffa's rechterhand en manusje van alles. Gelukkig speelt Nicholson Hoffa, die hij neerzet als een straatvechter, een vuilbek met redenaarstalent, een gehaaide onderhandelaar en een charismatische mediafiguur die alle registers opentrekt. Als biopic een interessante mislukking.

Final Analysis

1992 | Thriller, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1992. Thriller van Phil Joanou. Met o.a. Richard Gere, Kim Basinger, Uma Thurman, Eric Roberts en Paul Guilfoyle.

Het affiche met gloedvol kussende Gere en Basinger en de Razzie-nominatie voor de laatste, doen minder van Final Analysis vermoeden dan de film toekomt. Hitchcock is bijna tastbaar in scènes met een duizelingwekkende vuurtoren en persoonsverwisseling (Vertigo) en Freudiaanse verklaringen voor moord (Spellbound). Uiteraard is Joanou (State of Grace) geen Hitchcock. Gere is ook geen Cary Grant, Basinger geen Grace Kelly: nee, we hebben hier een moderne, imperfecte, overdadige psychologische thriller en dat is prima. Gere speelt een psychiater die via patiënte Diana (Thurman) met haar zus Heather (Basinger) en misdadige zwager Jimmy (Roberts) in contact komt. Narigheid volgt en uiteindelijk kan iedereen therapie gebruiken.

Disaster at Valdez

1992 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1992. Drama van Paul Seed. Met o.a. Christopher Lloyd, John Heard, Rip Torn, Michael Murphy en Ron Frazier.

De gedramatiseerde documentaire over de ramp met de olietanker Exxon Valdez voor de kust van Alaska, een van de grootste milieurampen uit de geschiedenis. De film gaat niet alleen de toedracht na, maar ook de fouten die gemaakt werden bij het oplossen van de problemen en schenkt grote aandacht aan de verstrekkende gevolgen voor flora en fauna. Er zijn geen helden in dit verhaal, maar wel veel vragen, waarop het antwoord niet altijd even gemakkelijk is. Het scenario is van Michael Baker en het camerawerk is van Ian Punter.

The Great Pretender

1991 | Misdaad, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1991. Misdaad van Gus Trikonis. Met o.a. Bruce Greenwood, Gregg Henry, Jessica Steen, Donald Moffat en Aharon Ipalé.

Pilootfilm voor geplande tv-reeks met Greenwood als een onbezonnen dagbladjournalist die op spectaculaire wijze met zijn motorfiets de gevaren trotseert. Alleen de titel heeft wat te maken met de hitsong van The Platters. Scenario van Stephen J. Cannell en Art Monterastelli. Ook bekend als DEAD END BRATTIGAN.

Darrow

1991 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1991. Biografie van John Daniel Coles. Met o.a. Kevin Spacey, Rebecca Jenkins, Chris Cooper, Paul Guilfoyle en Bob Tracey.

Chicago 1894. Clarence Darrow (Spacey) is een jonge, ambitieuze advocaat, die er geen graat in ziet om de partijdigheid van het Amerikaanse gerecht te bekritiseren. Hij werkt voor het advocatenkantoor dat de spoorwegen verdedigt, maar nadat deze een staking op bloedige wijze hebben neergeslagen geeft hij zijn ontslag. Hij zet zich in voor de stakers. Het proces neemt hem zo in beslag dat zijn vrouw bij hem weggaat. Darrow groeit uit tot dé advocaat van het volk. De film brengt enkele van Darrows beroemde processen in beeld, evenals het geforceerde proces tegen hem wegens omkopen van een jurylid. Darrow was een fervent tegenstander van de doodstraf en het was zijn pleidooi dat de legendarische moordenaars Loeb-Leopold van de galg hield. Met dit proces, een jaar voor 'the monkey trial' dat hem beroemd zou maken, eindigt de film die een goed, zij het episodisch, beeld geeft van deze rechtsgeleerde. Spacey schittert in de titelrol en Jenkins is uitstekend als zijn tweede vrouw. Ruby. William Schmidt en Stephen Stept schreven het scenario, naar een verhaal van Schmidt. Fotografie van Paul Murphy.

Cadillac Man

1990 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1990. Komedie van Roger Donaldson. Met o.a. Robin Williams, Tim Robbins, Pamela Reed, Fran Drescher en Zack Norman.

Williams is een vlotte topverkoper van Cadillacs. Daar hij zijn verkooptechnieken ook toepast op vrouwen hebben zijn talloze slippertjes ervoor gezorgd dat hij en zijn vrouw Reed gescheiden leven. De zaken gaan echter zeer slecht en ontslag dreigt voor zowel Williams als voor zijn collega's. Tijdens een koopjesdag stormt Robbins de zaak binnen op zijn motorfiets. Hij is gewapend en gek van jaloezie want hij vermoedt dat zijn vriendinnetje aanpapt met een van de verkopers en met hem wil hij afrekenen. Lawaaierige komedie met enkele goede gags die niet kunnen verhinderen dat het geheel nogal tweeslachtig overkomt. Elaine Stritch speelt een niet op de aftiteling vermelde rol als treurende weduwe. Het scenario van Ken Friedman kraakt aan alle kanten en wordt niet geholpen door de rommelige regie. De beelden zijn van David Gribble.

Dealers

1989 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1989. Thriller van Colin Bucksey. Met o.a. Paul McGann, Rebecca De Mornay, Derrick O'Connor, John Castle en Paul Guilfoyle.

Een Londense beursmakelaar kapt ermee omdat hij verantwoordelijk wordt gesteld voor een verlies van meer dan honderd miljoen dollar. Hierin ziet de jonge ambitieuze McGann zijn kans om hogerop te komen. Met speculaties probeert hij het tekort van de bank aan te zuiveren, maar hij krijgt af te rekenen met de mooie blonde DeMornay. De beurswereld als decor voor een suspense-film is niets nieuws, maar om de verhandelingen in deze film goed te volgen, is enige kennis van dit wereldje onontbeerlijk. Er wordt met zoveel miljoenen gesmeten, tijdens transacties waarvan het nut vaak duister blijft, dat het je begint te duizelen. Andrew Maclear is er in zijn scenario echter in geslaagd de spanning goed op te bouwen, en verder is er nog de sensuele DeMornay om de aandacht vast te houden. Peter Sinclair was cameraman. Ook bekend als BIG BUSINESS.

Three Men and a Baby

1987 | Komedie

Verenigde Staten 1987. Komedie van Leonard Nimoy. Met o.a. Tom Selleck, Ted Danson, Steve Guttenberg, Nancy Travis en Margaret Colin.

Amerikaanse versie van de populaire Franse pampers-komedie Trois hommes et un couffin. Rijke playboys, architect Peter (Selleck) en grafisch ontwerper Michael (Guttenberg) krijgen de schrik van hun leven wanneer ze aan hun voordeur een baby vinden, die aan hun flatgenoot filmacteur Jack (Danson) zou toebehoren. Deze laatste werkt momenteel aan een commercial in Turkije. Bij zijn terugkeer is hij niet erg op zijn vaderrol gebrand, maar langzamerhand gaat het drietal zich toch aan de baby hechten. Onderhoudend en goed gemaakt, maar mist toch het spirituele van het Franse orgineel. De intrige over de drugs is er met de haren bijgesleept.

Howard the Duck

1986 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1986. Sciencefiction van Willard Huyck. Met o.a. Lea Thompson, Ed Gale, Jeffrey Jones, Tim Robbins en Liz Sagal.

De van een andere planeet afkomstige, vloeiend Engels sprekende eend Howard belandt door een experiment met een laserstraal plotseling op de binnenplaats van een bar in Cleveland, Ohio. Hij redt de aantrekkelijke Beverly (Thompson), de zangeres van een meidengroep van een groep vervelende jongens. Vriendschap bloeit op en Howard probeert weer terug naar huis te komen. Het titelpersonage wordt gespeeld door acteurs in een eendenkostuum, waarbij vergeleken het monster Godzilla uit 1954 fel realistisch leek. Als stripverfilming bijzonder matig, als onbedoeld hilarisch tijdsbeeld - let op de kapsels - veel geslaagder.

Billy Galvin

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van John Gray. Met o.a. Karl Malden, Lenny von Dohlen, Joyce Van Patten, Toni Kalem en Keith Szarabajka.

Goedbedoeld en redelijk doeltreffend gemaakt huis-, tuin- en keukendrama over de titelheld (Von Dohlen), die bouwvakker wil worden, net als zijn vader (Malden), een ruwe, eigenzinnige kerel die alles in het werk stelt om hem tot andere gedachten te brengen. Goede momenten, maar vaak ligt het er te dik bovenop. Goed gespeeld; uitgebracht door American Playhouse.

The Boy and the Pirates

1960 | Jeugdfilm, Familiefilm, Avonturenfilm, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1960. Jeugdfilm van Bert I. Gordon. Met o.a. Murvyn Vye, Charles Herbert, Susan Gordon, Paul Guilfoyle en Joe Turkel.

Jimmy Warren zou het liefst als piraat de zeven zeeën bevaren, maar in plaats daarvan zit hij op school en zeurt zijn vader over zijn slechte cijfers. Op een dag vindt hij een fles op het strand, waarin een geest opgesloten blijkt te zitten. Die vervult zijn liefste wens en al gauw wordt Jimmy de kajuitjongen van de beruchte piraat Blackbeard. Maar het leven als piraat is toch ook niet alles. Goed fantasieverhaal voor kinderen dat lekker loopt en Murvyn Vye zet hem op als piraat.

Tess of the Storm Country

1960 | Historische film

Verenigde Staten 1960. Historische film van Paul Guilfoyle. Met o.a. Diane Baker, Jack Ging, Lee Philips, Wallace Ford en Robert Simon.

De historische roman van Grace White over een Schots meisje en haar oom die naar Amerika gaan en zich tussen de Hollanders in Pennsylvania proberen aan te passen, knap geregisseerd en in een rustig tempo verfilmd.

Chief Crazy Horse

1955 | Biografie, Western

Verenigde Staten 1955. Biografie van George Sherman. Met o.a. Victor Mature, Suzan Ball, John Lund, Ray Danton en Keith Larsen.

Dit is een historisch onjuiste biografische western over het leven van de befaamde Indianenhoofdman. Mature speelt het opperhoofd en Ball is zijn vrouw die een miskraam krijgt. Het opperhoofd is overtuigd van zijn goddelijke roeping: onder zijn leiding moeten de blanken verdreven worden. Dat leidt uiteindelijk tot de slag bij Little Big Horn, hier uiterst tam weergegeven. Het opperhoofd komt om door een moordenaarshand: de halfbloed Danton steekt hem in de rug. Gerald Drayson Adams en Franklin Coen schreven het scenario. Voor Ball, die haar filmdebuut in 1952 maakte, was dit haar laatste film. Ze overleed aan kanker vier maanden na de première van deze film. Getrouwd met Richard Long later door de tv-serie THE BIG VALLEY, een bekend acteur.

The Golden Idol

1954 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Ford Beebe. Met o.a. Johnny Sheffield, Anne Kimbell, Paul Guilfoyle, Leonard Mudie en Smoki Whitfield.

Met behulp van een stel 'sprekende' trommen weet 'Bomba, the Jungle Boy' een Watusi-beeld van onschatbare waarde terug te vinden dat door gemene Arabieren was gestolen. Zie ook: 'Bomba, the Jungle Boy'-serie.

Key Man

1954 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1954. Misdaad van Paul Guilfoyle. Met o.a. Angela Lansbury, Keith Andes en Brian Keith.

Een competente, korte film over een illegale liefdesaffaire die tot mysterieuze ongelukken leidt, waarbij Lansbury's echtgenoot die architect is, betrokken raakt. Hertiteld: A LIFE AT STAKE.

Apache

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Robert Aldrich. Met o.a. Burt Lancaster, Jean Peters, John McIntire, Charles Buchinsky en John Dehner.

Na de overgave van Apache-opperhoofd Geronimo weigert Massai (Lancaster) zich te laten ontwapenen. Hij wordt gevangen genomen, maar kan op weg naar een reservaat in Florida ontsnappen. Hij wordt geconfronteerd met het hem onbekende stadsleven in St. Louis en ontmoet een Cherokee die als boer in vrede leeft met de blanken. Hij wil die gedachte bij zijn eigen volk overbrengen, maar hij wordt verraden door de vader van zijn vriendin. Veel gepraat en weinig actie, maar wel een boeiend verhaal. Echter, voorzien van een onlogisch einde (dat Aldrich aanvankelijk weigerde te draaien). James R. Webb bewerkte de roman Bronco Apache van Paul I. Wellman. De acteurs leveren goed werk, ook al doet Lancaster af en toe wat te druk. De ontdekking van de 'beschaafde wereld' van 1886 door de 'wilde' Indiaan is een knap stukje film. Verzorgd camerawerk van Ernest Laszlo. Charles Bronson staat in de cast vermeld als Buchinsky.

Torch Song

1953 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1953. Drama van Charles Walters. Met o.a. Joan Crawford, Michael Wilding, Marjorie Rambeau, Gig Young en Henry Morgan.

Op Wilding`s slecht gespeelde rol als blinde pianist na is dit een strak verhaal over een Broadway-zangeres (Crawford) die alles in het werk stelt om aan de top te blijven. Schitterend spel van Rambeau als Joans pittige moeder. Scenario van John Michael Hayes en Jan Lustig die een verhaal IAR Wyllie bewerkten. Camerawerk van Robert Planck.

The Hidden City

1950 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1950. Avonturenfilm van Ford Beebe. Met o.a. Johnny Sheffield, Sue England, Paul Guilfoyle, Damian O'Flynn en Leon Belasco.

Bomba the Jungle Boy schiet een junglewees (England) te hulp die eigenlijk een prinses is. Zie ook: BOMBA THE JUNGLE BOY- serie.

The Judge

1949 | Misdaad

Verenigde Staten 1949. Misdaad van Elmer Clifton. Met o.a. Milburn Stone, Katherine DeMille, Paul Guilfoyle, Jonathan Hale en Norman Budd.

Een low budget-film waarin een gerespecteerde jurist een gezochte misdadiger wordt.

Follow Me Quietly

1949 | Misdaad

Verenigde Staten 1949. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. William Lundigan, Dorothy Patrick, Jeff Corey, Nestor Paiva en Charles D. Brown.

Degelijke, kleine 'film noir' over politieklopjacht op eigengerechtigde psychopathische moordenaar, die zich De Rechter noemt. Stijl en wezen worden in slechts 59 minuten met elkaar verenigd.

The Millerson Case

1947 | Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1947. Mysterie van George Archainbaud. Met o.a. Warner Baxter, Nancy Saunders, Barbara Pepper, Clem Bevans en Griff Barnett.

Tijdens een tyfusepidemie in de binnenlanden van Virginia ontdekt de `Crime Doctor` (Baxter) dat een van de sterfgevallen vergif als oorzaak had. Een tweede persoon wordt doodgeschoten, maar de dokter weet de dubbele moordenaar aan te wijzen. Een middelmatige B-detectivefilm van Columbia, met goede acteurs. Zie ook: 'Crime Doctor'-serie.

Second Chance

1947 | Drama, Mysterie

Verenigde Staten 1947. Drama van James S. Tinling. Met o.a. Kent Taylor, Dennis Hoey, Ann Doran, John Eldridge en Paul Guilfoyle.

Taylor als hoofd van een bende dieven, die verliefd wordt op Currie, een dame die zich ook als dievegge voordoet. Zij sluit zich aan bij de groep, helpt met het opzetten van een plan om een miljoen dollar buit te maken, maar werkt eigenlijk als detective voor een verzekeringsmaatschappij. Zij probeert hem over te halen om het verkeerde pad te verlaten, maar als hij weigert helpt ze de politie een handje om hem in te rekenen. Middelmatig.

The Virginian

1946 | Western

Verenigde Staten 1946. Western van Stuart Gilmore. Met o.a. Joel McCrea, Brian Donlevy, Sonny Tufts, Barbara Britton en Fay Bainter.

Deze routinewestern is de vierde en laatste versie van Owen Wisters roman, bewerkt door Frances Goodrich en Albert Hackett. Het verhaal is hetzelfde als dat van de versie uit 1929. McCrea is de Virginian, Tufts is Steve die door Trampas (Donlevy) tot veediefstal wordt aangezet en Molly is Britton. Het enige verschil: cameraman Harry Hallenberger nam de film in kleur op, maar daar stond een zwakker scenario tegenover. De tv-serie moest de naam verder levend houden. Die serie liep van 1962-1970 en werd met een jaar verlengd, tot 1971, onder de titel THE MEN FROM SHILOH.

The Scarlet Horseman

1946 | Western

Verenigde Staten 1946. Western van Ray Taylor en Lewis D. Collins. Met o.a. Paul Guilfoyle, Peter Cookson, Virginia Christine, Victoria Horne en Danny Morton.

Serial in dertien hoofdstukken. Matige western-serial, de laatste die Universal zou maken. In 1946 hield de studio met de serial-produktie op. Howard levert de Indianen geweren zodat ze onder leiding van Horne (een vrouw, weer eens wat anders) in opstand kunnen komen. Guilfoyle en Cookson moeten daar een einde aan maken. De eerste vermomt zich daartoe als de Scarlet Horseman, een legendarische Indianenaanvoerder. Horne trapt er niet in, maar hij weet voldoende verwarring te stichten om te kunnen handelen. Guilfoyle was een bijrolacteur tussen 1935 en 1960, vrijwel onbekend bij westernfans. Hij had weinig charisma en wekte weinig interesse. De man leefde van 1902 tot 1961 en zou nimmer meer een hoofdrol spelen.

The Missing Corpse

1945 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1945. Misdaad van Albert Herman. Met o.a. J. Edward Bromberg, Eric Sinclair, Frank Jenks, Isabel Randolph en Paul Guilfoyle.

Een goedkoop aandoende thriller rond de gekwelde verslaggever Bromberg die betrokken raakt bij een moordmysterie.

Mark of the Whistler

1944 | Thriller

Verenigde Staten 1944. Thriller van William Castle. Met o.a. Richard Dix, Janis Carter, Porter Hall, Paul Guilfoyle en John Calvert.

Dix speelt een zwerver die zich voordoet als de sinds lang verdwenen eigenaar van een passief vermogen dat door een trust beheerd wordt. Boeiende film in de 'The Whistler'-serie, gebaseerd op een verhaal van Cornell Woolrich. Zie ook: 'The Whistler'-serie.

White Savage

1943 | Romantiek, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1943. Romantiek van Arthur Lubin. Met o.a. Jon Hall, Maria Montez, Sabu, Don Terry en Turhan Bey.

Montez probeert als prinses van een koraaleiland alle hindernissen voor een huwelijk met haaiendoder Hall uit de weg te ruimen. Eerste scenario van Richard Brooks. Prachtige Technicolor-kleuren.

The Saint in Palm Springs

1941 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1941. Mysterie van Jack Hively. Met o.a. George Sanders, Wendy Barrie, Jonathan Hale, Paul Guilfoyle en Linda Hayes.

'The Saint' reist naar het westen om zeldzame postzegels ter waarde van 200.000 dollar over te dragen aan een erfgenaam, waarbij moord in zijn kielzog volgt. Het laatste optreden van Sanders in deze serie, die tegen die tijd een beetje begon te freewheelen. Zie ook: 'The Saint'-serie.

The Saint Takes Over

1940 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1940. Mysterie van Jack Hively. Met o.a. George Sanders, Jonathan Hale, Wendy Barrie, Paul Guilfoyle en Morgan Conway.

Een film met een hoog tempo, waarin 'The Saint' Inspecteur Fernack (Hale) te hulp schiet, die door een stel valsspelers bij de paardenrennen ten onrechte van omkoperij beschuldigd wordt.

East of the River

1940 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1940. Drama van Alfred E. Green. Met o.a. John Garfield, Brenda Marshall, Marjorie Rambeau, William Lundigan en Georg Tobias.

Weer zo'n variatie op het thema van MANHATTAN MELODRAMA, met twee jeugdvrienden die opgroeien aan verschillende zijden van de wet. Rambeau's spel is goed. Scenario van Fred Niblo, Jr. naar een verhaal van John Fante en Ross B. Wills. Camerawerk van Sid Hickox.

Brother Orchid

1940 | Misdaad, Komedie, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1940. Misdaad van Lloyd Bacon. Met o.a. Edward G. Robinson, Ann Sothern, Humphrey Bogart, Ralph Bellamy en Donald Crisp.

Gangsterbaas Robinson eist na een verblijf van vijf jaar in Europa zijn oude positie weer op. Daarna wordt hij op hardhandige wijze door zijn vroegere vertrouwensman Bogart uit de organisatie gezet. Hij wordt afgetuigd en zo goed als dood in een klooster achtergelaten. Tijdens zijn langdurige genezingsproces begint hij van dit eenvoudige leven te houden. Hij besluit te blijven en zich aan het kweken van bloemen te wijden. Maar zijn verleden laat hem niet los, want als hij zijn producten op de markt wil brengen, wordt hij geboycot. Leuke mengeling van komedie, drama, religie en gangsteringrediënten. Een geslaagde variant op het typische Robinson-personage. Robinson en Bogart zijn grandioos in hun respectievelijke rollen. Het scenario van Earl Baldwin is gebaseerd op een verhaal van Richard Connell. Tony Gaudio zette alles op film.

Heritage of the Desert

1939 | Western

Verenigde Staten 1939. Western van Lesley Selander. Met o.a. Donald Woods, Evelyn Venable, Russell Hayden, Robert Barrat en Sidney Toler.

Dit is de derde en laatste verfilming van het boek van Zane Grey, hier bewerkt door Norman Houston en Harrison Jacobs. Woods komt naar het westen om zijn bezittingen te inspecteren en merkt dat zijn waarnemer, Gordon, de zaak heeft belazerd. Daarmee is zijn leven in gevaar gekomen, maar hij kan rekenen op de steun van rancher Barrat en er volgt een romance met Venable, Barrats dochter. Een wilde achtervolging vormt de climax van deze goede actie-western.

Danger Patrol

1937 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1937. Thriller van Lew Landers. Met o.a. Sally Eilers, John Beal, Harry Carey, Frank M. Thomas en Edward Gargan.

Beal is het jongste lid van een firma die is gespecialiseerd in het vervoer van nitroglycerine naar de olievelden in Texas. Hij wordt opgeleid door veteraan Carey en wordt verliefd op diens dochter Eilers. Maar ze leiden een gevaarlijk bestaan, en Carey wil zijn dochter niet door dezelfde hel sturen als haar moeder. Hoogwaardige actie uit de B-unit van R.K.O. Bij de gevaarlijke ritten met de uiterst explosieve springstof wordt de spanning werkelijk voelbaar. Carey speelt zonder problemen zijn tegenspelers van het scherm, maar hij brengt dan ook heel wat menselijke emoties in de film. Zijn dilemma is dat Beal voor hem de ideale schoonzoon is, terwijl hij terdege beseft dat in dit vak elke opdracht de laatste kan zijn. Een film die eindigt met een knal. Helen Vreeland en Hilda Vincent schreven het verhaal, dat werd bewerkt door Sy Bartlett. Gefilmd door Nicholas Musuraca.

Behind The Headlines

1937 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1937. Misdaad van Richard Rosson. Met o.a. Lee Tracy, Diana Gibson, Donald Meek, Paul Guilfoyle en Philip Huston.

Als onvermoeibare nieuwtjesjager voor een plaatselijk radiostation ligt Tracy doorlopend in de clinch met zijn grote liefde, Gibson, die voortdurend op zoek is naar scoops voor de plaatselijke krant. De strijd is verbeten, en wanneer Tracy door Gibsons toedoen wordt ontslagen, komen ze beiden op het spoor van een gangsterbende die een grote slag voorbereidt. Vlotte B-film met spitsvondige dialogen en een redelijke suspense. Beide hoofdacteurs bulken van het zelfvertrouwen, maar ook de andere spelers, met vooral Meek in een voor zijn doen belangrijke rol, presteren op niveau. Edmund L. Hartmann en J. Robert Bren bewerkten het verhaal van Thomas Ahearn. Achter de camera stond Russell Metty.

Winterset

1936 | Drama

Verenigde Staten 1936. Drama van Alfred Santell. Met o.a. Burgess Meredith, Margo, Eduardo Ciannelli, John Carradine en Edward Ellis.

In 1920 wordt Carradine geëxecuteerd voor een moord die hij niet pleegde. Zestien jaar later gaat zijn zoon Meredith op zoek naar de ware schuldige. Aan de havenkant ontmoet hij Margo die de zus blijkt te zijn van één van de helpers van de moordenaar. Zwaar op de hand liggend melodrama, dat nu verouderd is en zelfs lachwekkend overkomt. Het scenario van Anthony Veiller, gebaseerd op een toneelstuk van Maxwell Anderson, die zich op zijn beurt liet inspireren door de Sacco-Vanzettizaak. De film hangt aan elkaar van toevalligheden. Destijds door de pers bejubeld en beschouwd als een waardige opvolger van THE INFORMER van produktiemaatschappij RKO. De meeste acteurs creëerden zelf hun rol op Broadway. Indrukwekkende expressionistische decors, schitterend in beeld gebracht door Peverell Marley.

The Crime of Dr. Crespi

1935 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1935. Horror van John H. Auer. Met o.a. Dwight Frye, Paul Guilfoyle, Harriett Russell, John Bohn en Geraldine Kay.

Geleerde Von Stroheim neemt wraak op zijn collega, en rivaal in de liefde door hem met een serum in te spuiten, waardoor hij schijndood wordt. Hij regelt zijn begrafenis en verkneukelt zich met een duivels genoegen over het feit dat zijn slachtoffer in een gesloten doodskist zal ontwaken. Naar een verhaal van Edgar Allen Poe, maar op een waardeloze manier verfilmd.