Elisabeth Moss (1982): cast en productie.
Er zijn 30 films en 5 series gevonden.

Next Goal Wins

2023 | Komedie, Drama, Sportfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2023. Komedie van Taika Waititi. Met o.a. Michael Fassbender, Oscar Kightley, Kaimana, David Fane en Will Arnett.

Het nationale voetbalteam van het eilandje Amerikaans-Samoa stond lange tijd bekend als het slechtste ter wereld. Traumatisch dieptepunt: het verlies van 31-0 tegen Australië in 2001. In aanloop naar het WK van 2014 werd een excentrieke Nederlands-Amerikaanse coach ingevlogen om de ploeg te trainen – met onverwachte gevolgen. Deze geschiedenis stond centraal in de heerlijke feelgooddocu Next Goal Wins (2014), en wordt nog eens verteld in deze gelijknamige, veel minder geslaagde speelfilm. Regisseur en coscenarist Waititi (Thor: Ragnarok) maakt er puur komedie van, wel erg melig en sentimenteel. Hoofdrolspeler Fassbender (vreemd gecast) lijkt ook niet precies te weten wat hij ermee moet.

Shining Girls

2022 | Thriller, Misdaad, Mysterie

Verenigde Staten 2022. Thriller van Silka Luisa. Met o.a. Elisabeth Moss, Wagner Moura, Phillipa Soo, Chris Chalk en Amy Brenneman.

Een thriller waarin de realiteit niet altijd is wat ze lijkt. Shining Girls is gebaseerd op de bestseller van Lauren Beukes en volgt Kirby (Elisabeth Moss, uit The Handmaid’s Tale), een jonge vrouw die ternauwernood aan een seriemoordenaar (een bijzonder enge Jamie Bell) is ontkomen. Samen met journalist Dan Velazquez (Wagner Moura) probeert ze de identiteit van de griezel te achterhalen nadat hij een andere vrouw om het leven heeft gebracht. Dat Kirby’s wereld en realiteit zomaar kunnen veranderen, geeft de toch al behoorlijk huiveringwekkende serie een fijn mysterieus randje.

Shirley

2020 | Biografie, Drama, Thriller

Verenigde Staten 2020. Biografie van Josephine Decker. Met o.a. Elisabeth Moss, Michael Stuhlbarg, Odessa Young, Logan Lerman en Victoria Pedretti.

Portret van de Amerikaanse schrijfster Shirley Jackson (1916-1965), vooral bekend van de griezelroman The Haunting of Hill House, is een mix van feit en fictie, naar de gelijknamige roman van Susan Scarf Merrell. Verzonnen is het jonge stel dat tijdelijk intrekt bij de auteur (Moss) en haar uitbundige echtgenoot (Stuhlbarg); authentiek zijn de neuroses, frustraties en eigenzinnigheden van de hoofdpersoon. De film is erg sfeervol en suggestief geregisseerd, er worden boeiende thema’s aangesneden en de hoofdrolspelers zijn fantastisch. Ze hadden alleen wel wat meer te doen mogen krijgen in dit nogal richtingloze drama.

The Invisible Man

2020 | Horror, Thriller

Australië​/​​Verenigde Staten 2020. Horror van Leigh Whannell. Met o.a. Elisabeth Moss, Storm Reid, Oliver Jackson-Cohen en Aldis Hodge.

Succesvolle moderne bewerking van het sciencefictionboek van H.G. Wells uit 1897. Een steenrijke ploert met losse handjes pleegt zelfmoord, waarna zijn vrouw Cecilia (Elisabeth Moss) eindelijk rustig verder lijkt te kunnen leven. Lijkt, want al snel wordt Cecilia getart door allerlei onverklaarbare gebeurtenissen, en raakt ze ervan overtuigd dat haar plaaggeest zijn dood in scène heeft gezet. Maar ja, overtuig de buitenwereld vervolgens maar eens dat je wordt opgejaagd door een onzichtbare geest. Deze sfeervolle horrorfilm is vooral een zoveelste intense krachttoer van Moss, die wel raad weet met thema’s als huiselijk geweld, claustrofobie en misogynie.

Light of My Life

2019 | Drama, Sciencefiction

Verenigde Staten 2019. Drama van Casey Affleck. Met o.a. Anna Pniowsky, Casey Affleck, Elisabeth Moss, Tom Bower en Hrothgar Mathews.

Na de bizarre mockumentary I’m Still Here (2010) neemt Casey Affleck met dit sterke drama alle twijfels weg over zijn kwaliteiten als regisseur en scenarist. Hij speelt zelf een weduwnaar die met zijn elfjarige dochter (fantastische nieuwkomer Anna Pniowsky) door een post-apocalyptisch Amerika zwerft, waar een virus bijna alle vrouwen heeft uitgeroeid. Vergelijkingen met films alsThe Road (2009) en Leave No Trace (2018) dringen zich onmiddellijk op, maar Affleck maakt er met zijn lome tempo en tedere, subtiel-komische dialogen een heel eigen vertelling van.

The Kitchen

2019 | Actiefilm, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 2019. Actiefilm van Andrea Berloff. Met o.a. Melissa McCarthy, Tiffany Haddish, Elisabeth Moss, Domhnall Gleeson en James Badge Dale.

New York City, 1978. Hell’s Kitchen, de wijk in handen van de Ierse maffia, is niet de veiligste buurt om in te wonen. Voor Kathy (Melissa McCarthy), Ruby (Tiffany Haddish) en Claire (Elisabeth Moss), de echtgenotes van drie maffialeden in Hell’s Kitchen, staan er grote veranderingen te wachten. Als hun mannen in de gevangenis belanden, besluiten zij het heft in eigen hand te nemen.

Us

2019 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 2019. Horror van Jordan Peele. Met o.a. Lupita Nyong'o, Winston Duke, Elisabeth Moss, Tim Heidecker en Yahya Abdul-Mateen II.

De Wilsons gaan op vakantie naar de plek waar de moeder (gespeeld door Lupita Nyong’o uit Black Panther) als klein kind een traumatische ervaring had. Een ongelooflijk slecht idee natuurlijk, want in geen tijd staat een geheel in rode overalls gehuld gezin voor hun deur. Dat er precies zo uitziet als de Wilsons. Opvolger van horrorsensatie Get Out is minder gelaagd – en ook minder geslaagd – dan zijn voorganger, maar het verhaal (waar je achteraf niet te veel over na moet denken) is van begin tot eind onderhoudend en wordt door Peele soepel verteld.

The Old Man and the Gun

2018 | Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 2018. Misdaad van David Lowery. Met o.a. Robert Redford, Danny Glover, Sissy Spacek, Casey Affleck en Tom Waits.

Met deze luchtige misdaadfilm, gebaseerd op het leven van notoire bankrover Forrest Tucker, die naar eigen zeggen uit zo’n dertig gevangenissen ontsnapte, neemt Robert Redford op 82-jarige leeftijd afscheid van het acteervak. Regisseur Lowery, met wie hij eerder de fijne Disneyfilm Pete’s Dragon maakte, grijpt elke kans aan om te verwijzen naar Redfords rijke acteergeschiedenis, wat de film een schaamteloos nostalgisch karakter geeft. De plot stelt weinig voor, maar ach, er is een mooie romance, een sfeervolle jazzsoundtrack, een smakelijke bijrol van Tom Waits. Meer is soms niet nodig.

The Square

2017 | Drama

Zweden​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Denemarken 2017. Drama van Ruben Östlund. Met o.a. Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary en Christopher Læssø.

Superieure satire over museumcurator Christian (Bang), wiens comfortabele bestaan volledig op zijn kop wordt gezet als hij op straat van zijn portemonnee beroofd wordt en vervolgens de ene slechte beslissing na de andere neemt. Regisseur Östlund (Involuntary, Play, Turist) spaart niets en niemand in zijn film en sleurt de kijker van de ene pijnlijke scène naar de volgende. Ondertussen intelligente dingen zeggend over onder meer politieke correctheid, kuddegedrag en opportunisme. Onbetwist hoogtepunt: een chique diner waar als hoofdact een man optreedt die doet alsof hij een chimpansee is. Onvergetelijk. Winnaar van de Gouden Palm.

The Bleeder

2016 | Drama, Biografie, Sportfilm

Verenigde Staten 2016. Drama van Philippe Falardeau. Met o.a. Liev Schreiber, Naomi Watts, Elisabeth Moss, Jim Gaffigan en Michael Rapaport.

Chuck Wepner (Schreiber), een relatief onbekend zwaargewicht met druipsnor, kan zo goed incasseren dat hij tot de laatste ronde standhoudt in een titelgevecht met Mohammed Ali. Tot zijn eigen verrassing blijkt hij vervolgens een belangrijke bron van inspiratie voor boksfilm Rocky. Maar een bijrolletje in Rocky II loopt feestbeest Wepner mis door zich aangeschoten en met twee nachtclubdanseressen te melden bij de auditie. Vermakelijke, bitterzoete underdog-biopic met een wat vet aangezette seventies-look brengt weinig verrassingen, maar is dankzij branie van Schreiber en menselijke toon van regisseur Falardeau (Monsieur Lazhar) prima te pruimen.

The Handmaid's Tale

2017 | Drama

Verenigde Staten 2017. Drama van Bruce Miller. Met o.a. Elisabeth Moss, Alexis Bledel, Yvonne Strahovski, Joseph Fiennes en Max Minghella.

The Handmaid’s Tale, met de fenomenale Elisabeth Moss in de hoofdrol, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Margaret Atwood uit 1985. Maar haar dystopische fictie over een samenleving in de nabije toekomst, waarin vrouwen geen rechten meer hebben en vruchtbare vrouwen enkel dienen om kinderen te baren van en voor de leiders van de heersende partij, voelde vanaf het eerste seizoen in 2017 akelig realistisch. Niet voor niets doken de witte kappen en rode gewaden, in de serie de kleding van de dienstmaagden, de afgelopen jaren op bij vrouwenprotesten en tijdens politieke bijeenkomsten.

High-Rise

2015 | Drama, Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk​/​​België 2015. Drama van Ben Wheatley. Met o.a. Tom Hiddleston, Jeremy Irons, Sienna Miller, Luke Evans en Elisabeth Moss.

Dokter Laing (Hiddleston) verhuist naar de 25ste verdieping van een enorm flatgebouw (de high-rise uit de titel) en merkt dat het nog niet eenvoudig is door te stoten naar de bovenste, 40ste verdieping, waar de allerrijkste bewoners vertoeven. Gebaseerd op de gelijknamige roman van J.G. Ballard, die het gebouw ziet als microkosmos voor de klassenstrijd. In de film zoomt Wheatley liever in op de chaos die ontstaat wanneer die klassenstrijd daadwerkelijk losbrandt. De film heeft zijn momenten, maar is uiteindelijk net zo potsierlijk als de bewoners van het flatgebouw. Punt extra voor de heerlijke cover van ABBA’s 'SOS' door Britse triphoppers Portishead.

The One I Love

2014 | Drama, Sciencefiction, Romantiek

Verenigde Staten 2014. Drama van Charlie McDowell. Met o.a. Mark Duplass, Elisabeth Moss, Ted Danson, Marlee Matlin en Kiana Cason.

Een stel met huwelijksproblemen (Duplass en Moss) wordt door een excentrieke relatietherapeut (Danson) een weekend naar een afgelegen huisje gestuurd, waar volgens hem al vele verwelkte relaties zijn opgebloeid. De bizarre wendingen die volgen zouden niet misstaan in een film van Charlie Kaufman of David Lynch, maar worden flink onderkoeld gebracht. Ondanks het rammelende, wel erg complexe slot is The One I Love een zeer genietbaar relatiedrama met heerlijk naturel spel, subtiel-komische dialogen en thema's die voor stellen nog tot een confronterend nagesprek kunnen leiden.

Truth

2015 | Drama

Verenigde Staten 2015. Drama van James Vanderbilt. Met o.a. Cate Blanchett, Robert Redford, Topher Grace, Dennis Quaid en Elisabeth Moss.

In 2004 wijdt het Amerikaanse televisieprogramma 60 Minutes een aflevering aan het militaire verleden van president George W. Bush: hij zou door een voorkeursbehandeling uitzending naar Vietnam hebben weten te vermijden. Na afloop blijkt echter dat de belangrijkste bron van 60 Minutes heeft gelogen, waarna de veelvuldig bekroonde producer Mary Mapes wordt ontslagen. Deze ingetogen en gedegen reconstructie, gebaseerd op de memoires van Mapes, neemt het iets te nadrukkelijk op voor de onderzoeksjournalisten, maar Blanchett is grandioos als Mapes. Volgens 60 Minutes-presentator Dan Rather ‘de beste film over hoe televisienieuws echt gemaakt wordt’.

Top of the Lake

2013 | Mysterie, Drama, Thriller, Misdaad, Televisieserie

Australië​/​​Nieuw-Zeeland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2013. Mysterie van Jane Campion en Gerard Lee. Met o.a. Elisabeth Moss, Thomas M. Wright, Peter Mullan, David Wenham en Skye Wansey.

In een afgelegen dorpje in Nieuw-Zeeland is een twaalfjarig meisje verdwenen, dat vijf maanden zwanger was. Politievrouw Robin (Moss), die in het dorp is opgegroeid, onderzoekt de zaak. Zo krijgt ze te maken met akelige drugsbaas Matt (Mullan) en stoïcijnse goeroe GJ (Hunter), leidster van een plaatselijke vrouwencommune. Meer dan om de op te lossen misdaad, draait Top of the Lake om het desolate landschap en de eigenzinnige dorpsbewoners. En, zoals vaker bij Jane Campion, om thema’s als machtsmisbruik, feminisme en seksueel geweld. Gelukkig is de intense, naargeestig-sprookjesachtige sfeer gelardeerd met absurde humor. Regie, scenario en acteurs zijn voortreffelijk.

On the Road

2012 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Brazilië​/​​Canada​/​​Argentinië 2012. Drama van Walter Salles. Met o.a. Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Kirsten Dunst en Viggo Mortensen.

Meesterfilmer Francis Ford Coppola kocht de rechten voor Jack Kerouacs beroemde Beat-roman al in 1968, toch zou het tot 2012 duren voordat er eindelijk een film kwam. En die werd niet geregisseerd door de gelauwerde Coppola, maar door de Braziliaanse Salles. Coppola koos juist hem omdat hij met The Motorcycle Diaries (2004) had bewezen de energie en het avontuur van reizen uitstekend op film te kunnen vastleggen. Dat lukte weer en Salles verfilmde de roman zoals hij geschreven was: springerig, dynamisch en met veel seks, drugs en... jazz.

Darling Companion

2012 | Romantisch drama

Verenigde Staten 2012. Romantisch drama van Lawrence Kasdan. Met o.a. Kevin Kline, Elisabeth Moss, Richard Jenkins en Dianne Wiest.

Meesterfilmer Francis Ford Coppola kocht de rechten voor Jack Kerouacs beroemde Beat-roman al in 1968, toch zou het tot 2012 duren voordat er eindelijk een film kwam. En die werd niet geregisseerd door de gelauwerde Coppola, maar door de Braziliaanse Salles. Coppola koos juist hem omdat hij met The Motorcycle Diaries (2004) had bewezen de energie en het avontuur van reizen uitstekend op film te kunnen vastleggen. Dat lukte weer en Salles verfilmde de roman zoals hij geschreven was: springerig, dynamisch en met veel seks, drugs en... jazz.

Get Him to the Greek

2010 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 2010. Komedie van Nicholas Stoller. Met o.a. Jonah Hill, Russell Brand, Rose Byrne, Colm Meaney en Elisabeth Moss.

Verlopen Britse rockster Aldous Snow (Brand) moet door de loopjongen (Hill) van platenbaas Sergio (Sean Combs) binnen 72 uur van Engeland naar LA worden versleept voor een comeback concert. Snows non-stop behoefte aan seks, drugs en rock-'n-roll dwingt de tocht al snel richting liederlijke zijwegen. Aaibare malloot Brand is opnieuw grappig als Aldous Snow, de rol die hij eerder neerzette in Forgetting Sarah Marshall. Al met al een vrolijke janboel van improvisatie, zichtbare binnenpret en camaraderie, versterkt met een niet aflatende stoet van cameo's uit de Amerikaanse entertainment-industrie.

Did You Hear About the Morgans?

2009 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2009. Romantische komedie van Marc Lawrence. Met o.a. Hugh Grant, Sarah Jessica Parker, Vincenzo Amato, Elisabeth Moss en Michael Kelly.

Het huwelijk van Paul (Grant) en Meryl Morgan (Parker) heeft averij opgelopen nadat Paul was vreemdgegaan. Op een avond zijn de twee getuige van een moord en lopen ze het risico uit de weg geruimd te worden, dus wil de politie dat ze verhuizen naar het platteland van Wyoming. 'Jullie kunnen niet van me vragen om een tijdje samen te wonen met mijn man,' gruwt Meryl van het idee, maar wat moet, dat moet. Voorspelbare romantische komedie, die het moet hebben van een paar geslaagde grappen en de charme van de hoofdpersonen.

Mad Men

2007 | Drama, Televisieserie

Verenigde Staten 2007. Drama van Matthew Weiner. Met o.a. Jon Hamm, Elisabeth Moss, Vincent Kartheiser, January Jones en Christina Hendricks.

Amerikaanse tv-serie van bedenker Matthew Weiner over een reclamebureau aan Madison Avenue, begin jaren '60. Spil is Don Draper, de belangrijkste creatieve kracht van het bedrijf.

The Missing

2003 | Western, Drama

Verenigde Staten 2003. Western van Ron Howard. Met o.a. Tommy Lee Jones, Cate Blanchett, Evan Rachel Wood, Jenna Boyd en Val Kilmer.

Jones maakt dankbaar gebruik van zijn doorgroefde gelaat, doffe uitdrukking en sonore spraak in zijn rol van surrogaat-Apache die rond 1885 na jaren afwezigheid zijn dochter Maggie (Blanchett) opzoekt in New Mexico. Als een bende Maggies vijftienjarige dochtertje ontvoert, moet ze op de spoorzoekvaardigheden van haar vader vertrouwen om het kind terug te vinden. John Ford vertelde het eerder en beter in The Searchers waarin John Wayne wordt verteerd door de gedachte dat zijn ontvoerde nichtje wordt onteerd. De makers van The Missing hielden het kuis en kozen voor bruut geweld.

Spirit

2001 | Drama

Verenigde Staten 2001. Drama van Michael Slovis. Met o.a. Austin O'Brien, Greg Evigan en Elisabeth Moss.

Jones maakt dankbaar gebruik van zijn doorgroefde gelaat, doffe uitdrukking en sonore spraak in zijn rol van surrogaat-Apache die rond 1885 na jaren afwezigheid zijn dochter Maggie (Blanchett) opzoekt in New Mexico. Als een bende Maggies vijftienjarige dochtertje ontvoert, moet ze op de spoorzoekvaardigheden van haar vader vertrouwen om het kind terug te vinden. John Ford vertelde het eerder en beter in The Searchers waarin John Wayne wordt verteerd door de gedachte dat zijn ontvoerde nichtje wordt onteerd. De makers van The Missing hielden het kuis en kozen voor bruut geweld.

The West Wing

1999 | Televisieserie, Drama

Verenigde Staten 1999. Televisieserie van Aaron Sorkin. Met o.a. Martin Sheen, Allison Janney, John Spencer, Bradley Whitford en Janel Moloney.

Scenarist Aaron Sorkin (A Few Good Men, The Social Network) had na het schrijven van politiek drama The American President de smaak te pakken: zijn zeven seizoenen beslaande serie The West Wing speelt zich geheel af in het Witte Huis, waar we de staf volgen van fictieve democratische president Josiah Bartlet. De ingrediënten: complexe politieke plots, razendsnelle, spitse dialogen, een waslijst aan memorabele personages, en wat schepjes soap, sentiment en moralisme. Sorkin werd geadviseerd door oud-stafleden van Bill Clinton. Bartlet (prachtrol van Martin Sheen) groeide uit tot een icoon – de gedroomde (democratische) Amerikaanse president.

The Joyriders

1999 | Drama

Verenigde Staten 1999. Drama van Bradley Battersby. Met o.a. Martin Landau, Kris Kristofferson, Shawn Hatosy, Heather McComb en Elisabeth Moss.

De bejaarde Gordon Trout (Landau) is op weg naar een wapenhandel om een pistool te kopen met het doel een einde aan zijn leven te maken. Bij een winkelcentrum besluit hij drie jongelui (Hatosy, Moss, McComb) een lift te geven. Ze blijken criminele daklozen te zijn. Gordon wordt gegijzeld, maar onderweg ontdooit de koude sfeer en leert jong en oud van elkaar. The joy riders komt licht prekerig over, onder andere vanwege tieneruitspraken als 'Are you freaking crazy' in plaats van het gangbare 'Are you fucking crazy'. Inderdaad is de film geproduceerd door een christelijk Amerikaans bedrijf. Als dat u niet stoort is er in The joy riders genoeg te beleven, zoals het spel van Landau (North by Northwest, Ed Wood) en psychologische wendingen in het verhaal. (IdH/VPRO Gids)

Girl, Interrupted

1999 | Drama, Biografie, Thriller

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1999. Drama van James Mangold. Met o.a. Winona Ryder, Angelina Jolie, Clea DuVall, Brittany Murphy en Elisabeth Moss.

Deze verfilming van Susanna Kaysens memoires over haar verblijf als adolescent in de jaren zestig in een psychiatrische inrichting, pakt nogal vlak uit. Dat terwijl regisseur Mangold enkele jaren eerder zo indrukwekkend debuteerde met het subtiele Heavy. Ryder, die meeproduceerde, speelt de brave hoofdrol en geeft daardoor alle ruimte aan Jolie, die van haar rebelse, doorgedraaide personage tenminste iets interessants maakt. Ongetwijfeld heeft ze goed gekeken naar de uitzinnige lichaamstaal van Jack Nicholson in het befaamde One Flew Over the Cuckoo's Nest. Jolie werd onderscheiden met een Oscar.

Earthly Possessions

1999 | Komedie, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1999. Komedie van James Lapine. Met o.a. Susan Sarandon, Stephen Dorff, Elissabeth Moss, Jay O. Sanders en Alan Pottinger.

Gewone familiemensen zijn altijd het onderwerp in boeken van Ann Tyler (The Accidental Tourist), dus ook in haar Earthly Possessions. Sarandon speelt in deze tv-verfilming ervan het personage Charlotte Emory, de huisvrouw van een saaie priester. Op een keer wordt ze gegijzeld door een bankovervaller genaamd Jake (Dorff). Deze gebeurtenis luidt een road movie in die beide personages wat oplevert. Earthly possessions heeft romantiek, komedie, drama en misdaad, elementen die althans in handen van scriptschijver Steve Rogers (Hope floats) en regisseur Lapine (Impromptu) moeilijk combineren. Diva Sarandon houdt het zwikje in haar eentje bij elkaar, maar een Thelma & Louise kan zelfs zij niet twee keer maken.

Anywhere But Here

1999 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1999. Komedie van Wayne Wang. Met o.a. Susan Sarandon, Natalie Portman, Eileen Ryan, Ray Baker en John Diehl.

Actrice Natalie Portman groeit en bloeit sinds haar doorbraakrol in Leon (1994). Inmiddels siert ze menig rode loper na de enorme Hollywoodproductie Star Wars (2002). In 2005 schitterde ze briljant in V for Vendetta, een futuristische politieke thriller van de zusjes Wachowski (The Matrix). Voor al deze bombarie koos Portman in 1999 voor de rol van de humeurige dochter van Susan Sarandon in Anywhere But Here, een middelmatige moeder-dochter rolprent die de oplettende kijker wijst op de talloze emotionele en financiële valkuilen van een goedbedoelde trip per gulden Mercedes naar lonkend L.A. En in 2003 haalde Portman haar psychologiebul aan Harvard. Chapeau!

A Thousand Acres

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van Jocelyn Moorhouse en Richard Hartley. Met o.a. Michelle Pfeiffer, Jessica Lange, Jennifer Jason Leigh, Colin Firth en Keith Carradine.

Jessica Lange kan acteren met uiteenlopende lichaamsdelen. In A thousand acres gebruikt de meervoudige Oscarwinnares keer op keer haar handen en armen om ingewikkelde signalen over te brengen van haar evoluerende personage Ginny Cook: dat ze lief is, angstig, licht onnozel of verdrietig. Ginny is de spil van een welgestelde boerenfamilie die een turbulente periode meemaakt. Oude vader Larry (Robards) wil zijn land aan zijn drie dochters Ginny, Rose (Pfeiffer) en Caroline (Leigh) geven. Dat klinkt logisch, maar vooral Caroline en Larry zelf maken van de overdracht een drama en een aanleiding om oud zeer op tafel te gooien. A thousand acres werd niet gewaardeerd door recensenten, en slecht bezocht. Een hoge dosis aan feministisch georiënteerde drama's midden jaren negentig lijkt daarvan de oorzaak. Want het verhaal van schrijfster Jane Smiley is zorgvuldig, de muziek is misleidend zoet dus goed, de beelden zijn mooi zoals we gewend zijn van Tak Fujimoto (The Sixth Sense), acteurs Robards en Pfeiffer spelen toepasselijk geteisterd en Lange steelt de show als grijze muis - voorwaar geen makkie.

The Last Supper

1995 | Thriller

Verenigde Staten 1995. Thriller van Stacy Title. Met o.a. Cameron Diaz, Ron Eldard, Annabeth Gish, Jonathan Penner en Courtney B. Vance.

Onder het motto 'stel dat je Hitler had kunnen vermoorden voordat hij Hitler werd?' organiseert vijftal linkse vrienden wekelijks een 'opruimactie'. Er zijn immers genoeg homofoben, vrouwenhaters en neonazi's in de wereld. Stacy Title, wier korte film Down on the Waterfront twee jaar eerder voor een Oscar werd genomineerd, maakte een geestige en slimme satire die zich uiteindelijk niet echt bekommert om politieke kleur, maar de verhouding tussen de vrijheid van meningsuiting en (in)tolerantie onder de loep neemt. De acteurs die het moordlustige vijftal spelen zijn prima en ook van de (kortstondige) gastoptredens valt te genieten.

Separate Lives

1995 | Thriller

Verenigde Staten 1995. Thriller van David Madden. Met o.a. James Belushi, Linda Hamilton, Vera Miles, Drew Snyder en Mark Lindsay Chapman.

Voormalige rechercheur-moordzaken Tom Beckwith (Belushi) studeert psychologie. Hij kan zijn oren niet geloven als professor Lauren Porter (Hamilton) hem vraagt haar te schaduwen. Ze heeft de laatste tijd last van blackouts. Tom ontdekt in de eerste nacht dat Lauren een dubbel leven leidt.

Naomi & Wynonna: Love Can Build A Bridge

1995 | Drama, Muziek, Biografie

Verenigde Staten 1995. Drama van Bobby Roth. Met o.a. Kathleen York, Viveka Davis, Bruce Greenwood, Melinda Dillon en Cari Shayne.

Diana Judd trekt zich na een mislukt huwelijk terug met haar twee dochters op het platteland. Als tiener blijkt Christina over een mooie zangstem te beschikken. Mama verandert haar voornaam in Naomi en die van haar dochter Christina in Wynonna. Als The Judds wagen ze hun kans in het C & W-wereldje dat ze in zeer korte tijd veroveren.

Escape To Witch Mountain

1995 | Fantasy, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1995. Fantasy van Peter Rader. Met o.a. Elisabeth Moss, Erik von Detten, Robert Vaughn, Kevin Tighe en Brad Dourif.

Deze herverfilming van de film uit 1975 is een genoegen om naar te kijken, dankzij de goede vertolkingen en de knappe regie van regisseur Rader die ook het scenario schreef. De oorspronkelijke film vertelt met veel detail het verhaal van de tien-jarige bovennatuurlijke tweeling wiens paranomale krachten uitgebaat worden door een sluwe meervoudige miljonair. Deze nieuwe tv productie is niet minder boeiend en heeft zijn eigen geslaagde karakter, en daarbij het voordeel van een twintig- jarige ervaring op het gebied van de special effects. Deze keer worden de rollen van het tien jaar oude broertje en zusje succesvol vertolkt door Moss en Von Detten. Als de gemenerik de biljonair Vaughn, die hen wil gebruiken. Vaughn speelt goed als de manipulatieve en opgepoetste schurk. Met deze opnieuw gefilmde tv-film naar een oude klassieker heeft Disney een winnende troef in de hand, waarin we de magie en de leuke sfeer terugvinden van de oude film. Een gezellige film voor het gehele gezin.

Imaginary Crimes

1994 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1994. Komedie van Anthony Drazen en Anthony Drazan. Met o.a. Harvey Keitel, Fairuza Balk, Kelly Lynch, Vincent D'Onofrio en Diane Baker.

Keitel is schitterend als de sympathieke afzetter die nog nagellak zou kunnen slijten aan de Venus van Milo. Als mislukte mijningenieur ligt hij met zijn gezin overhoop. Zijn vrouw Lynch lijdt en sterft aan kanker, en het verhaal, gebaseerd op de gelijknamige roman van Sheila Ballantyne uit 1992, wordt gefilterd door de herinneringen van zeventien-jarige dochter Balk. Een laatste wens van zijn vrouw indachtig stuurt Keitel Balk naar een dure, exclusieve meisjesschool, en het is zeer de vraag of hij zich dit financieel kan veroorloven. Keitel wordt achtervolgd door huiseigenaars, huishoudsters, geldschieters, ouders van Balk's schoolvriendinnen, maar hij windt ze allemaal om zijn vinger. De film gaat vooral over Balk's pogingen zich van haar vader los te maken. Schitterend spel van Keitel en Balk. Mooie buitenopnamen van Oregon door John Campbell. Voorzien van Dolby-geluid.

Once Upon A Forest

1993 | Animatie, Familiefilm, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1993. Animatie van Charles Grosvenor en David Michener. Met o.a. Janet Waldo, Elisabeth Moss, Paige Gosney, Ben Gregory en Ellen Blain.

Het bos Dapplewood maakt zich klaar voor een nieuwe dag. De jonge dieren maken het leven van Professor Cornelius niet gemakkelijk. Tijdens een wandeling komen een paar te dicht bij een hoofdweg, waardoor ze bijna fataal kennis maken met een auto, waarvan de bestuurder een fles weggooit. Even later rijdt een met gifgas geladen truck over de fles en belandt in het ravijn. Het gas ontsnapt en er sterven veel dieren.

Gypsy

1993 | Biografie, Musical

Verenigde Staten 1993. Biografie van Emile Ardolino. Met o.a. Bette Midler, Peter Riegert, Cynthia Gibb, Edward Asner en Christine Ebersole.

Deze tv-film, een getrouwe bewerking van de succesvolle, met een Tony Award bekroonde Broadway musical uit 1959, is gebaseerd op de memoires van revuester Gypsy Rose Lee, geboren Rose Louise Hovick (Gibb). Het verhaal concentreert zich vooral op de jeugd van de striptease-danseres en haar relatie met toneelmoeder Mama Rose (Midler), de meest controversi[KA3]ele toneelmoeder aller tijden. Sommigen hielden van haar, sommigen haatten haar, maar niemand kon om haar heen. Met haar ontembare geestdrift en ambitie stuurt Mama Rose de carri[KA2]ere van Rose Louise en haar zuster June (Beck) in de roetsjbaan die vaudeville was rond 1920, 1930. Bette Midler voelt zich direct thuis in haar rol, misschien wel de beste sinds haar filmdebuut in THE ROSE uit 1979. De rest van de cast komt onder de kordate regie van Ardolino eveneens tot sterk spel. De memorabele muziek van Jule Style en Stephen Sondheim omvat o.a. 'Everything's Coming Up Roses', 'You'll Never Get Away From Me' en 'Small World'. Een aanrader. Cameo's o.a. van Asner, Jeter, Martin en Shalhoub. Bonnie Walker paste de oorspronkelijke choreografie van Jerome Robbins aan. Naar het boek van Arthur Laurents.