Michael Galasso (1949-2009): muziek.
Er zijn 10 films gevonden.

Bonnard, Pierre et Marthe

2023 | Drama, Romantiek, Biografie

Frankrijk​/​​België 2023. Drama van Martin Provost. Met o.a. Cécile de France, Vincent Macaigne, Stacey Martin, Anouk Grinberg en André Marcon.

Drama over de stormachtige relatie (tussen 1893 en 1942) tussen de postimpressionistische Franse schilder Pierre Bonnard en zijn model, muze, minnares en latere vrouw Marthe de Méligny, die zich ook tot schilder ontwikkelde. Regisseur Martin Provost maakte al eerder verdienstelijke kunstenaarsportretten (Séraphine, Violette), maar deze doet gedateerd aan wanneer hij in de natuur gillend achter zijn naakte ‘kleine eendje’ aanhuppelt. De belangrijkste vrouwen in Bonnards leven gedragen zich als grote kinderen: impulsief dan wel hysterisch, en er wordt geprobeerd om het gebrek aan chemie tussen de beide hoofdrolspelers met overacteren te compenseren. Het intrigerende spanningsveld tussen het zonnige schilderwerk van Bonnard en diens rommelige liefdesleven komt daardoor niet uit de verf.

Séraphine

2008 | Biografie, Drama

Frankrijk​/​​België​/​​Duitsland 2008. Biografie van Martin Provost. Met o.a. Yolande Moreau, Ulrich Tukur, Anne Bennent en Geneviève Mnich.

Wondermooie filmbiografie van de laatste dertig jaar in het leven van Séraphine Louis (1864-1942), autodidacte kunstschilderes in eenzelfde naïeve stijl als le Douanier Rousseau. Séraphine, subtiel gestalte gegeven door Moreau, wordt in 1912 in Senlis als huishoudster aangenomen door de Duitse kunstverzamelaar Wilhelm Uhde. Nadat hij bij toeval heeft ontdekt dat ze lumineuze schilderijen maakt ondersteunt hij haar, maar la Grande Guerre doet hem het land ontvluchten. Pas dertien jaar later herenigt de mecenas zich met zijn onconventionele protégée. Zeven Césars, waaronder Beste Film en Beste Actrice.

Brodeuses

2004 | Drama

Frankrijk 2004. Drama van Éléonore Faucher. Met o.a. Lola Naymark, Ariane Ascaride, Marie Félix, Thomas Laroppe en Jackie Berroyer.

Poëtisch kunststukje van debuterend regisseur Faucher over een jonge vrouw die zich verliest in de precisie van borduurwerk om haar innerlijke onrust te kanaliseren. Lola Naymark fonkelt als de zeventienjarige Claire die probeert haar zwangerschap geheim te houden voor familie, vrienden en dorpsgenoten. Ze vindt een veilige haven in het gerenommeerde borduuratelier van mevrouw Mélikian (Ascaride), een vrouw van middelbare leeftijd die rouwt om het verlies van haar zoon. Brodeuses (borduursters) sluit in beeldtaal haarfijn aan bij de bejubelde Vermeer-film Girl with a Pearl Earring (Webber, 2003). Regisseur Faucher verhaalt zonder woorden, gesteund door de formidabele (non-verbale) acteerprestaties van de twee hoofdrolspeelsters.

Waiting for the Clouds

2003 | Drama

Turkije​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Griekenland 2003. Drama van Neslihan Atagül. Met o.a. Dimitris Kaberidis, Rüçhan Caliskur, Ridvan Yagci en Ismail Baysan.

Maatschappijkritisch Turks drama over een afstammeling van de Pontiërs, een oude Griekse beschaving in Noord-Turkije aan de Zwarte Zee. Na de Eerste Wereldoorlog werden deze Griekse Turken verdreven naar Griekenland omdat ze niet zouden passen in de prille Turkse republiek. Geëngageerd regisseur Ustaoglu (Journey to the Sun) belicht het in Turkije delicate onderwerp aan de hand van een portret van een Pontische vrouw die tijdens de deportatie in 1916 haar ouders verloor en sindsdien heimelijk als Turkse door het leven gaat. Een toegankelijk didactisch werk over persoonlijk leed naar aanleiding van nationalisme en intolerantie.

Le tango des Rashevski

2003 | Drama, Komedie

België​/​​Luxemburg​/​​Frankrijk 2003. Drama van Sam Garbarski. Met o.a. Hippolyte Girardot, Ludmila Mikaël, Michel Jonasz, Daniel Mesguich en Jonathan Zaccaï.

Na het overlijden van oma Rashevski ontdekt de familie dat ze op joodse wijze begraven wil worden. En dat terwijl ze na Auschwitz de religie had afgezworen. Het is een aanleiding voor de nabestaanden om hun eigen religieuze denkbeelden onder de loep te nemen. En om elkaar de maat te nemen, binnen de familie zijn alle stromingen van het jodendom vertegenwoordigd, van liberaal tot orthodox. Met als gevolg veel geruzie, een enkele tango en aan het einde een voorzichtige oplossing. Overvolle maar ook interessante studie van wat het betekent om een joodse identiteit te hebben.

Fararishtay kifti rost

2003 | Drama

Italië​/​​Rusland​/​​Zwitserland​/​​Frankrijk​/​​Tadzjikistan 2003. Drama van Jamshed Usmonov. Met o.a. Uktamoi Miyasarova, Maruf Pulodzoda, Kova Tilavpur, Mardonkul Kulbobo en Malohat Maqsumova.

Een islamitische legende vertelt dat op iedere schouder van een mens een engel zit. De linker houdt de slechte daden bij, de rechter de goede. Bij een gestorven ziel wordt de balans opgemaakt voor toegang tot hel of hemel. In het gemankeerde Tadjikistan van Fararishtay kifti rost zijn eigenlijk alle mensen keihard, oneerlijk en manipulatief, maar zij geloven wel in archaïsche wetten over Goed en Kwaad. Filmmaker Usmonov, zelf van oorsprong Tadjiek, observeert het Tadjiekse wel en wee en kan daarbij niet van snelheid worden beticht, maar oog voor mooie beelden en dwarse humor heeft hij zeker.

Raye Makhfi

2001 | Komedie, Fantasy

Iran​/​​Canada​/​​Italië​/​​Zwitserland 2001. Komedie van Babak Payami. Met o.a. Nassim Abdi, Cyrus Abdi, Youssef Habashi, Farrokh Shojaii en Gholbahar Janghali.

'Ik zag alleen dat er een doos uit de lucht viel die mijn dag verpestte,' moppert de nukkige soldaat terwijl hij door het stof sjokt. Hij is zojuist uit zijn legerjeep gestapt. De jeep die nu langzaam achter hem rijdt met aan het stuur een vrouwelijke ambtenaar. Zij is per boot naar zijn desolate eilandje in de Perzische Golf gekomen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen. Met een verzegelde stembus, de doos die in de vroege ochtend uit een vliegtuig werd gegooid, trekken de twee over het eiland. Het lot heeft de soldaat en de vrouw samengebracht in een woestenij van verrassingen. Een lome, absurdistische film.

Clouds

2001 | Documentaire

Duitsland​/​​België 2001. Documentaire van Marion Hänsel. Met o.a. Charlotte Rampling, Catherine Deneuve, Barbara Auer en Antje de Boeck.

Scenariste-regisseuse Hänsel leeft haar fascinatie voor wolken ongeremd uit in deze bijzondere half-documentaire. Hänsel laat een (onzichtbare) moeder haar brieven aan haar zoon voorlezen. Terwijl we luisteren naar haar filosofische moederschapsverhaal over intimiteit, geluk en verdriet, kijken we naar wolkenformaties die emoties lijken te weerspiegelen. Dromen moeten we van Hänsel. Dat is niet moeilijk met de schitterende natuurbeelden van Pio Corradi, opgenomen in IJsland, Madagascar, Schotland en Zuid-Afrika. En op het moment dat we even rationeel dreigen te worden, grijpt de muziek van Mike Galasso als een gevangenbewaarder in.

In the Mood for Love

2000 | Romantisch drama

Hongkong SAR van China​/​​Frankrijk​/​​Thailand 2000. Romantisch drama van Wong Kar Wai. Met o.a. Maggie Cheung, Tony Leung Chiu Wai, Lai Chen, Rebecca Pan en Siu Ping-lam.

'Mood' is alles voor filmmaker Wong. Zijn twee hoofdpersonages, Chow Mo-wan (Tony Leung) en Su Li-zhen (Maggie Cheung), wonen anno 1962 naast elkaar in Hongkong; ze vallen op elkaar, zijn 'in de stemming voor liefde', maar zullen dat niet uitbuiten. Wong slaagt erin de onvervulde liefde sensueel, puur en intrigerend op het scherm te krijgen. Hij wordt daarbij geholpen door zijn hoofdrolspelers: twee van de grootste sterren van Azië, een mooie man en een mooie vrouw die iedereen zou willen zien zoenen. De film won een César voor beste buitenlandse film en in Cannes de Grand Prix technique.

Seuls

1981 | Drama

Zwitserland 1981. Drama van Francis Reusser. Met o.a. Niels Arestrup, Christine Boisson, Michael Lonsdale, Bulle Ogier en Olimpia Carlisi.

Een dertiger duikt in zijn jeugdherinneringen als hij in een foto-automaat een vergeten kiekje vindt van een jonge vrouw die frappant veel op zijn overleden moeder lijkt. Na een reeks van ontmoetingen met mensen die het ook moeilijk hebben in hun liefdesbeleving en nadat hij via een transseksueel tot de ontdekking komt dat hij wellicht homofiel is, verdwijnt hij samen met het kind dat hij ooit zelf was. Een volledig in mineur gehouden film met overdreven opzettelijke en uitsluitende treurigheid die een monument van verveling wordt, en niet eens het compliment mag krijgen dat hij zo interessant bedoeld was. De uiterst begaafde acteurs houden een wedstrijdje somber staren; alleen de fotografie heeft kwaliteiten.