Gus Van Sant: regie, cast, scenario, productie, geluid en montage.
Er zijn 21 films gevonden.

Don't Worry, He Won't Get Far on Foot

2018 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2018. Komedie van Gus Van Sant. Met o.a. Joaquin Phoenix, Jonah Hill, Rooney Mara, Jack Black en Tony Greenhand.

Geslaagde biopic over de Amerikaanse cartoonist John Callahan (1951-2010) die inzoomt op diens worsteling met alcoholisme en het auto-ongeluk waardoor hij in een rolstoel belandde. Na aantal matige werkjes (Restless, Promised Land en Sea of Trees) eindelijk weer een fijne Van Sant, die opvalt door de trefzekere toon en het goede spel van alleskunner Phoenix, die de knorrige Callahan speelt met een prettige mix van vastberaden hulpeloosheid en ontwapenende eigenwijsheid. Fijne bijrollen ook van Hill en zangeres Beth Ditto, als belangrijke aanwezigen op Callahans AA-bijeenkomsten.

The Sea of Trees

2015 | Drama

Verenigde Staten 2015. Drama van Gus Van Sant. Met o.a. Matthew McConaughey, Naomi Watts, Jordan Gavaris, Katie Aselton en Ken Watanabe.

Melodrama van de regisseur van Elephant en Paranoid Park werd afgebrand op het festival van Cannes, waar de film in 2015 nota bene werd geselecteerd voor het hoofdprogramma. Begrijpelijk, want de film is sentimenteel, onecht en ongeloofwaardig. Vooral het gedeelte in een Japans zelfmoordbos. Hoofdpersonage Arthur (McConaughey) is daar naartoe gegaan om een einde aan zijn leven te maken, maar hij begint te twijfelen wanneer hij een ronddolende Japanse lotgenoot (Watanabe) tegen het lijf loopt. De scènes in Amerika, waar we zien hoe zijn relatie met zijn vrouw Joan (Watts) misloopt zijn beter, maar kunnen deze pijnlijke misser niet redden.

The Canyons

2014 | Thriller

Verenigde Staten 2014. Thriller van Paul Schrader. Met o.a. Lindsay Lohan, James Deen, Nolan Gerard Funk, Tenille Houston en Amanda Brooks.

Op papier beslist interessant, of op z’n minst veelbelovend smeuïg: een low-budget thriller over een hedonistisch Hollywoodstel, geregisseerd door Taxi Driver-scenarist Paul Schrader, geschreven door cultauteur Bret Easton Ellis, en met toepasselijk plastic hoofdrolspelers: roddelbladenfavoriet Lindsay Lohan en porno-acteur James Deen. De film verwierf al voor de première cultstatus dankzij een hilarisch achter-de-schermen-verslag in The New York Times (googlen: Here is What Happens When You Cast Lindsay Lohan in Your Movie). Maar helaas: ondanks de zelfbewuste knipogen en potentieel boeiende thematiek (de leegte van de celebrity- en swingerscultuur) is The Canyons uiteindelijk een behoorlijk saaie b-film geworden.

Promised Land

2012 | Drama

Verenigde Staten 2012. Drama van Gus Van Sant. Met o.a. Matt Damon, Frances McDormand, John Krasinski, Joe Coyle en Terry Kinney.

Matt Damon speelt een vertegenwoordiger van een energiebedrijf dat is gespecialiseerd in een omstreden vorm van gaswinning. In een plattelandsdorpje krijgt hij het aan de stok met een gewiekste milieuactivist (Krasinski). Damon is innemend als altijd, maar deugt zijn personage wel? Die vraag houdt dit degelijke drama met maatschappijkritisch randje lange tijd interessant, tot het ietwat obligate Hollywoodslot. Het scenario is van Damon en Krasinski, naar een verhaal van romancier Dave Eggers. Regisseur Van Sant opereert in Milk-modus (mainstream), niet in Elephant-modus (experimenteel).

Restless

2011 | Drama

Verenigde Staten 2011. Drama van Gus Van Sant. Met o.a. Henry Hopper, Mia Wasikowska, Ryo Kase, Schuyler Fisk en Lusia Strus.

Enoch (nogal tam acteerdebuut van Dennis Hopper’s zoon Henry) is een jongen die begrafenissen bezoekt van onbekenden. Op een ervan ontmoet hij Annabel (Wasikowska), een tomboy-achtig meisje dat aan terminale kanker lijdt. Enoch belooft haar bij te staan in de drie maanden die ze nog te leven heeft. En leven zal ze! Een wat al te sympathieke, romantische film over de dood, die een ode wil brengen aan het leven.

Paranoid Park

2007 | Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 2007. Drama van Gus Van Sant. Met o.a. Gabe Nevins, Taylor Momsen, Daniel Liu, Jake Miller en Lauren McKinney.

Intrigerend portret van de onthechte, ongeïnteresseerde jeugd. De zestienjarige Alex (Nevins) wordt op een dag door de politie uit zijn schoolklas gepikt. Er is een verdacht ongeluk gebeurd op het spoor, waarbij een bewaker gedood werd. Dat spoor ligt dicht bij Paranoid Park, een park voor skateboarders waar Alex regelmatig te vinden is. Van Sant presenteert de gebeurtenissen op een bijna associatieve manier. Hij sleutelt aan de structuur, goochelt met de tijd, en bouwt met de dromerige beelden en muziek een sfeer waardoor de kijker langzaam maar zeker wegzinkt in de wereld van de jonge, moreel verdwaalde Alex.

Milk

2008 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 2008. Biografie van Gus Van Sant. Met o.a. Sean Penn, Josh Brolin, James Franco, Emile Hirsch en Diego Luna.

In 1970 zit de homoseksuele veertiger Harvey Milk (Penn) nog in de kast. Maar dan pikt hij in een New Yorks metrostation een hippie (Franco) op, het klikt, en samen openen ze een winkel in San Francisco, waar het klimaat voor homo's veel milder is dan elders. Die status is overigens tegen de zin van notabelen uit de stad, maar Milk is strijdbaar en gaat, openlijk gay, de strijd aan. Regisseur Van Sant maakte voor zijn doen een tamelijk conventionele film, tot teleurstelling van sommige van zijn fans, maar Milk leverde wel een Oscar op voor de prima Penn, en voor scenarist Dustin Lance Black.

Chacun son cinema

2007 | Komedie, Drama

Frankrijk 2007. Komedie van Theodoros Angelopoulos, Olivier Assayas, Bille August, Jane Campion en Youssef Chahine.

Verzamelkunstwerk van 33 regisseurs uit alle werelddelen over de magie van een bioscoopervaring.

Paris Je T' Aime

2006 | Drama, Komedie, Romantiek

Frankrijk​/​​Liechtenstein 2006. Drama van Olivier Assayas, Frédéric Auburtin, Gurinder Chadha, Sylvain Chomet en Ethan Coen.

Twintig vermaarde regisseurs uit alle windstreken maakten een vijf minuten durend, in Parijs gesitueerd filmpje over de liefde. De meesten doen wat ze meestal doen, maar dan in het kort. Paris je t'aime is soms heel leuk, een enkele keer ontroerend, dan weer bar en boos, en de som der delen is niet meer dan het geheel.

Last Days

2005 | Drama, Muziek, Biografie

Verenigde Staten 2005. Drama van Gus Van Sant. Met o.a. Michael Pitt, Asia Argento, Lukas Haas en Kim Gordon.

Last Days, na Gerry en Elephant het derde deel in Van Sants trilogie van de dood, gaat over de ondergang van Nirvana-zanger Kurt Cobain, die de dagen voor zijn zelfmoord als een geest rondwaart in een groot landhuis. Cobain was het symbool voor een tijdperk en een generatie, zijn dood een moment dat velen zich blijven herinneren. Over zijn betekenis zijn boeken vol geschreven, over de omstandigheden waaronder hij stierf, is eindeloos gespeculeerd. Van Sants meesterlijke portret biedt een fascinerend en ontroerend zicht op de woeste kracht van roem.

Elephant

2003 | Drama

Verenigde Staten 2003. Drama van Gus Van Sant. Met o.a. Alex Frost, Eric Deulen, John Robinson, Elias McConnell en Carrie Finklea.

Op 20 april 1999, de verjaardag van Hitler, richtten twee jongens een bloedbad aan op Columbine Highschool in een blanke, dure buurt in Littleton, Colorado. Met automatische wapens die ze op internet hadden besteld, vermoordden de achttienjarige Eric Harris en de zeventienjarige Dylan Klebold twaalf medeleerlingen en een leraar en verwondden er 23, van wie negen ernstig. De adembenemende verfilming Elephant van Gus Van Sant laat zien dat niet voor alles een remedie voorhanden is, dat niet op alles een concreet antwoord mogelijk is. Geen bloedfonteinen, geen verklaringen, maar des te verontrustender.

Gerry

2002 | Drama

Verenigde Staten​/​​Argentinië 2002. Drama van Gus Van Sant. Met o.a. Matt Damon en Casey Affleck.

Damon en Affleck, die elkaar Gerry noemen, verdwalen in een fraai gefotografeerde, gortdroge woestenij. Zij lopen en lopen, terwijl Arvo Pärts Spiegel im Spiegel klinkt, piano- en vioolmuziek die al te vaak is misbruikt om beelden van platgebombarbeerde huizen en steden extra kracht bij te zetten of - in dit geval - een ongerijmde beeldenbrij een quasi-filosofisch tintje te geven. Van Sant, Affleck en Damon waren gedrieën verantwoordelijk voor het scenario (en de montage) van Gerry. Het is gebaseerd op een krantenbericht over twee jongens die tijdens een trektocht verdwaalden en dagenlang door de woestijn zwierven.

Finding Forrester

2000 | Drama

Verenigde Staten 2000. Drama van Gus Van Sant. Met o.a. Sean Connery, Rob Brown, F. Murray Abraham, Anna Paquin en Busta Rhymes.

Een basketbalveldje in de Bronx. Een groepje tieners kijkt op naar een raam van een oud gebouw. Vaag tekent een contour zich af. Niemand weet wie de man is. Het enige dat ze weten is dat hij nooit zijn appartement verlaat. Op een dag wordt Jamal (Brown) door zijn vrienden opgehitst om in te breken. Het loopt mis. Jamal weet te ontkomen maar vergeet zijn rugzak met zijn zelfgeschreven verhalen. Als hij de volgende dag langs loopt ploft de tas op straat. Alles zit er nog in maar de verhalen zijn zorgvuldig gecorrigeerd. Hij besluit de zonderlinge man te bezoeken. Onderschatte film met Connery als fragiele kluizenaar.

Psycho

1998 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1998. Horror van Gus Van Sant. Met o.a. Vince Vaughn, Anne Heche, Julianne Moore, Viggo Mortensen en William H. Macy.

'Het is eerder een replica dan een remake,' volgens Van Sant. Shot voor shot maakte hij Alfred Hitchcocks beruchte klassieker uit 1960 na. Van Sant handhaafde diens opnameschema, vroeg zijn acteurs in hetzelfde tempo te spreken als hun voorgangers en verschijnt zelf op hetzelfde moment (bij de ingang van Marion Crane's kantoor) waar Hitchcock even te zien was. Waarom? 'Waarom niet?' was destijds Van Sants repliek. Wie de verschillen - want die zijn er toch - wil ontdekken zou beide versies vlak achter elkaar moeten zien.

Nova Expresso

1997 |

Verenigde Staten 1997. Marianne Angelo en Rick Morris.

'Het is eerder een replica dan een remake,' volgens Van Sant. Shot voor shot maakte hij Alfred Hitchcocks beruchte klassieker uit 1960 na. Van Sant handhaafde diens opnameschema, vroeg zijn acteurs in hetzelfde tempo te spreken als hun voorgangers en verschijnt zelf op hetzelfde moment (bij de ingang van Marion Crane's kantoor) waar Hitchcock even te zien was. Waarom? 'Waarom niet?' was destijds Van Sants repliek. Wie de verschillen - want die zijn er toch - wil ontdekken zou beide versies vlak achter elkaar moeten zien.

Good Will Hunting

1997 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1997. Drama van Gus Van Sant. Met o.a. Robin Williams, Matt Damon, Ben Affleck, Stellan Skarsgård en Minnie Driver.

De bevriende, destijds nog onbekende acteurs Damon en Affleck wisten een producent te porren voor het verfilmen van hun script. Uit het niets werd hun Good Will Hunting overspoeld met prijzen (oa Oscar voor Williams en voor het scenario) en waren de twee ineens de ‘golden boys’ van Hollywood. De film is eigenlijk helemaal niet zo bijzonder, en ook niet erg subtiel, maar wel goed gespeeld en bekwaam geregisseerd. Will Hunting (Damon) is geniaal, maar wil ondanks aansporingen van een professor (Stellan Skarsgård) niks met zijn gaven doen. Dan duikt therapeut Sean (Williams) in Wills psyche. Uiteindelijk helpen ze elkaar.

To Die For

1995 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1995. Komedie van Gus Van Sant. Met o.a. Nicole Kidman, Matt Dillon, Joaquin Phoenix, Casey Affleck en Illeana Douglas.

'I would die for your love,' schrijft de Italiaans-Amerikaanse Larry aan zijn vlekkeloze vrouw Suzanne, en zo geschiedt. Suzanne zou haar leven geven om televisieberoemdheid te worden en Larry stond haar tv-carrière in de weg, dus moest zijn romantisch bedoelde briefje wat haar betreft werkelijkheid worden. Althans, dit vermoedt de kijker als To Die For op humoristische, semi-documentaire wijze de opmaat naar de moord op Larry uit de doeken doet. Nakaartend over Larry leren we aan de hand van een interview met zijn zus, een talkshow met de vier ouders, en een zelfportret op video van Suzanne, hoe onmenselijk ambitieus en rücksichtslos Suzanne te werk ging om maar beroemd te worden.

Even Cowgirls Get the Blues

1994 | Drama, Experimenteel, Komedie

Verenigde Staten 1994. Drama van Gus Van Sant. Met o.a. Uma Thurman, John Hurt, Rain Phoenix, Lorraine Bracco en Keanu Reeves.

Thurman is een onschuldig meisje, een 29-jarige maagdelijke hippie uit de jaren 1970, die geboren werd met phallus-achtige duimen. Voorbestemd dus om te liften. Dat doet zij dan ook tot vervelens toe in haar odyssee dwars door Amerika. Ze belandt in een western-ranch met rijke zwaarlijvige dames, net op tijd om er getuige te zijn van een geslaagde opstand van het lokale personeel, bestaande uit cowgirls.

My Own Private Idaho

1991 | Drama

Verenigde Staten 1991. Drama van Gus Van Sant. Met o.a. River Phoenix, Keanu Reeves, James Russo, William Richert en Rodney Harvey.

Filmische 'trip' van (inmiddels ex-)undergroundregisseur Gus Van Sant (Elephant) over de vriendschap tussen twee hoerenjongens in Portland, Oregon. Dwarse burgemeesterszoon Scott (Reeves) wil voor zijn 21ste 'het leven' leren kennen; de minder bevoorrechte Mike (Phoenix ) is op zoek naar zijn moeder en lijdt aan narcolepsie. De vroege dood van River Phoenix geeft tragische dimensie aan het intrigrerende verhaal.

Drugstore Cowboy

1989 | Drama, Misdaad, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1989. Drama van Gus Van Sant. Met o.a. Matt Dillon, Kelly Lynch, James Le Gros, Heather Graham en James Remar.

Vier jonge junkies overvallen de apotheekafdelingen van supermarktjes om aan drugs en geld te komen. Koel, afstandelijk, realistisch en met veel zin voor zwarte humor in beeld gebracht. Interessant en vrij origineel, dus zonder een waarschuwende of moraliserende vinger op te steken, maar saai door een o.d. aan dialoog. De psychedelische stukken, die de drugsextase moet uitbeelden komen gedateerd over. Sterk spel van de hoofdrollen. Naar de autobiografie van James Fogle, die hij tijdens zijn internering schreef en waarvoor hij nooit een uitgever vond. Het scenario is van de regisseur en Daniel Yost.

Mala Noche

1985 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1985. Drama van Gus Van Sant. Met o.a. Ray Monge, Doug Cooeyate en Tim Streeter.

Vier jonge junkies overvallen de apotheekafdelingen van supermarktjes om aan drugs en geld te komen. Koel, afstandelijk, realistisch en met veel zin voor zwarte humor in beeld gebracht. Interessant en vrij origineel, dus zonder een waarschuwende of moraliserende vinger op te steken, maar saai door een o.d. aan dialoog. De psychedelische stukken, die de drugsextase moet uitbeelden komen gedateerd over. Sterk spel van de hoofdrollen. Naar de autobiografie van James Fogle, die hij tijdens zijn internering schreef en waarvoor hij nooit een uitgever vond. Het scenario is van de regisseur en Daniel Yost.