Alan Rudolph: regie en scenario.
Er zijn 18 films gevonden.

Breakfast of Champions

1999 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1999. Komedie van Alan Rudolph. Met o.a. Bruce Willis, Albert Finney, Nick Nolte, Barbara Hershey en Glenne Headley.

Niks is echt in Breakfast of Champions, behalve doorgeslagen kapitalisme en benepen hypocrisie. Zo schreef Kurt Vonnegut zijn boek, zo wilde Rudolph het al vanaf de jaren zeventig verfilmen. Om de gekte van alle mensen te benadrukken doorspekt Rudolph zijn zwartgallige komedie met allerlei mooie visuele trucjes, zoals golvend asfalt. Extra leuk is het feit dat zoveel geslaagde acteurs rondlopen in dit zotte trompe l'oeil-universum. Willis is Dwayne, de kalende autoverkoper en ereburger van het fictieve Midland City. De waan van de dag, waarin werknemers hem groeten met Dwayne-maskers op, begint voor Dwayne steeds meer buiten de werkelijkheid te treden. Derderangs-schrijver Kilgore Trout moet Dwayne redden. Nolte in dameslingerie zal u in uw dromen achtervolgen.

Afterglow

1997 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten​/​​Canada 1997. Komedie van Alan Rudolph. Met o.a. Julie Christie, Nick Nolte, Lara Flynn Boyle, Jonny Lee Miller en Jay Underwood.

Niks is echt in Breakfast of Champions, behalve doorgeslagen kapitalisme en benepen hypocrisie. Zo schreef Kurt Vonnegut zijn boek, zo wilde Rudolph het al vanaf de jaren zeventig verfilmen. Om de gekte van alle mensen te benadrukken doorspekt Rudolph zijn zwartgallige komedie met allerlei mooie visuele trucjes, zoals golvend asfalt. Extra leuk is het feit dat zoveel geslaagde acteurs rondlopen in dit zotte trompe l'oeil-universum. Willis is Dwayne, de kalende autoverkoper en ereburger van het fictieve Midland City. De waan van de dag, waarin werknemers hem groeten met Dwayne-maskers op, begint voor Dwayne steeds meer buiten de werkelijkheid te treden. Derderangs-schrijver Kilgore Trout moet Dwayne redden. Nolte in dameslingerie zal u in uw dromen achtervolgen.

Mrs. Parker and the Vicious Circle

1994 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1994. Biografie van Alan Rudolph. Met o.a. Jennifer Jason Leigh, Campbell Scott, Matthew Broderick, Peter Gallagher en Jennifer Beals.

Dorothy Parker (een uitstekende Leigh), journaliste, dichteres, gevreesd toneelcritica, is in de jaren '20 het middelpunt van een kring intellectuelen in het Algonquin hotel in New York. Ze is bevriend met de humoristische schrijver Robert Benchley (Scott) die helaas al getrouwd is. Al haar literaire en intellectuele kwaliteiten ten spijt is haar privéleven een ramp. Zij raakt verbitterd maar wordt door het publiek steeds meer bejubeld en gewaardeerd, tot haar dood in 1967. De regisseur, Robert Altman-protégé Rudolph, schetst vooral een mooi beeld van de goedgebekte schrijvers en journalisten, waarbij de camera elk terloops gebaar zorgvuldig registreert.

Equinox

1992 | Misdaad, Drama

Canada​/​​Verenigde Staten 1992. Misdaad van Alan Rudolph. Met o.a. Matthew Modine, Lara Flynn Boyle, Fred Ward, Tyra Ferrell en Marisa Tomei.

Aangrijpend, maar niet helemaal gelukt experiment van Alan Rudolph. Hij vertelt parallel drie verhalen: een vrouw vindt een brief op het lijk van een zwerfster, waarin beweerd wordt dat er tweehonderd dollar op haar naam staan; een jonge, zwakke kerel tracht het evenwicht te hervinden in zijn leven, terwijl een andere, die als twee druppels water op hem lijkt, carrière maakt in de plaatselijke gangsterwereld. Het eerste uur is de film totaal onsamenhangend, waarna de puzzel ineen past. Wie de moed heeft dit eerste uur te doorstaan, krijgt als beloning wel een mooi stuk film. Modine is vooral sterk in zijn dubbelrol als zwakkeling en machtswellusteling. De film past volledig in de deprimerende gedachtenwereld van Rudolph. Het camerawerk is van Elliot Davis.

Mortal Thoughts

1991 | Misdaad, Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1991. Misdaad van Alan Rudolph. Met o.a. Demi Moore, Glenne Headly, Bruce Willis, Harvey Keitel en John Pankow.

Cynthia (Moore) en Joyce (Headly) werken samen in een kapsalon in New Jersey en zijn al sinds hun jeugd bevriend. Cynthia is getrouwd met een saaie vent, Joyce heeft een veel spannender vriendje (Willis, in werkelijkheid Moore's toenmalige echtgenoot). Zelfs iets te spannend, hij heeft nogal losse handjes. En nu is hij vermoord, en onderzoekt een rechercheur (Keitel) of Cynthia weet wie het gedaan heeft. Cynthia's verhaal wordt in flashbacks verteld. Dit aardige murder mystery mag dan niet altijd even overtuigend zijn, de toewijding van de hoofdrolspelers is ontwapenend.

Love At Large

1990 | Mysterie, Film noir, Komedie

Verenigde Staten 1990. Mysterie van Alan Rudolph. Met o.a. Tom Berenger, Elizabeth Perkins, Anne Archer, Kate Capshaw en Annette O'Toole.

Magnusson verdenkt haar vriend - de slonzige privé- detective Berenger - ervan een verhouding te hebben met elk van zijn knappe opdrachtgeefsters. Hij raakt wel echt onder de indruk van de wulpse Archer die hem haar man laat schaduwen -die een bigamist blijkt te zijn. Uitstekende sfeer door de mooie vormgeving en een leuke satire op de film noir, maar vooral bedoeld voor een cultpubliek, dat zich verlustigt aan het gebruik van kleur en de fraaie decors. Het enige ongenuanceerde personage wordt gespeeld door rockzanger Neil Young, terwijl de anderen over elkaar vallen en hun identiteiten verwisseld worden.

The Moderns

1988 | Historische film

Verenigde Staten 1988. Historische film van Alan Rudolph. Met o.a. Keith Carradine, Linda Fiorentino, John Lone, Geneviève Bujold en Geraldine Chaplin.

Zwoegende en hongerende schilder Carradine probeert zich in leven te houden in het Parijs van 1926 met het vervalsen van kunst. Lone is de rijke rubberbaron, die getrouwd is met de ex- vrouw van Carradine, Fiorentino. Deze laatste heeft onder de neus van haar echtgenoot (weer) een verhouding met Carradine. Goed gespeeld, mooi aangekleed maar zwak wat scenario (van Alan Rudolph en Jon Bradshaw) betreft en veel te hoogdravend. De combinatie van kunst en commercie werkt niet helemaal en in de finale hangt heel ironisch de valse kunst in een museum in New York. Zo is het ook gesteld met deze film. De fraaie fotografie is van Toyomichi Kurita.

Made in Heaven

1987 | Romantiek, Fantasy, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1987. Romantiek van Alan Rudolph. Met o.a. Timothy Hutton, Kelly McGillis, Maureen Stapleton, Don Murray en Ann Wedgeworth.

In 1948 komt een jongeman (Hutton) bij een reddingspoging om het leven. In de hemel wordt hij verliefd op een nog `ongeboren` jonge vrouw (McGillis). Een tijdje later komt ze inderdaad op aarde ter wereld. Na lang smeken, krijgt `overledene` een tweede kans van de `directeur van de hemel`. Hij wordt opnieuw geboren, zonder dat hij zich iets herinnert van het leven na de dood. Ook krijgt hij dertig jaar de tijd om de vrouw van zijn dromen terug te vinden en weer verliefd te worden. Niet een verfijnd lyrisch liefdessprookje, maar stilistisch knap verfilmd door regisseur Rudolph, met aardig wat bekende gezichten in kleine bijrolletjes, zoals een onherkenbare Debra Winger (als Huttons beschermengel), Ellen Barkin, Tom Petty, Neil Young en Tom Robbins. De voorstelling van de hemel is lijkt nogal kitscherig en naïef, maar werkt bijzonder ontwapenend. Het magere scenario is van Bruce Evans en Raynold Gideon. Het camerawerk is van Jan Kiesser en de muziek van Mark Isham.

Trouble in Mind

1985 | Film noir, Romantiek, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1985. Film noir van Alan Rudolph. Met o.a. Kris Kristofferson, Geneviève Bujold, Keith Carradine, Lori Singer en Joe Morton.

Zijn shots zien eruit als schilderijen van Hopper en zijn karakters lijken zo weggelopen uit de film noirs uit de jaren '40 en '50. Toch is Trouble in Mind helemaal Alan Rudolphs film. Hij schreef niet alleen het scenario, maar regisseerde ook en had een belangrijke stem in de keuze van de acteurs. Zo zien we Keith Carradine en Geneviève Bujold, twee acteurs die een jaar eerder al met Rudolph samenwerkten voor de verrukkelijke relatiekomedie Choose Me. De hoofdrol is niet voor Carradine of Bujold, maar voor Kris Kristofferson. Hij is Hawk, net vrij uit de gevangenis, en op zoek naar rust. Hij hoopt die te vinden in het café van Wanda (Bujold), een ex-geliefde. Uiteraard vindt-ie de rust niet.

Songwriter

1984 | Muziek, Musical

Verenigde Staten 1984. Muziek van Alan Rudolph. Met o.a. Willie Nelson, Kris Kristofferson, Melinda Dillon, Rip Torn en Lesley Ann Warren.

Losjes geconstrueerde, vriendelijke, maar onsamenhangende film over een stel Country and Westernzangers, van wie er [KA1]e[KA1]en (Nelson) impressario is geworden en een beroep doet op zijn ex-partner Kris om hem te helpen een hebzuchtige producent (gespeeld door filmregisseur Sarafian) te slim af te zijn. De film stelt niet veel voor maar is zeker aangenaam kijkvoer, dankzij de bijrollen van topklasse en de vele muziek.

Choose Me

1984 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1984. Komedie van Alan Rudolph. Met o.a. Keith Carradine, Lesley Ann Warren, Rae Dawn Chong, Patrick Bauchau en John Larroquette.

Extravagant en fantasierijk verhaal over de verschillende verhoudingen, waarheden en leugens die een gastvrouw (Bujold) in een radio-talkshow over seks verbinden met bareigenaar Warren, ontsnapte gek Carradine, en anderen. Dit komische drama over de verschillende rollen die mensen in hun leven spelen, is echt opwindend, een feestelijke gebeurtenis met goed spel van allen. Suggestief gebruik van locaties in L.A. Scenario van regisseur Rudolph en camerawerk van Jan Kiesser. Een onderdeel van wat je zou kunnen noemen Rudolph's trilogie samen met WELCOME TO L.A. en REMEMBER MY NAME.

Endangered Species

1982 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1982. Misdaad van Alan Rudolph. Met o.a. Robert Urich, JoBeth Williams, Paul Dooley, Hoyt Axton en Peter Coyote.

Pretentieus en prekerig verhaal - gebaseerd op misstanden die echt bestonden - over het onderzoek van een Newyorkse politieman naar een zaak van ernstige veemishandeling (met als gevolg afschuwelijke verminkingen) in het Westen van de V.S. Het had een thriller moeten worden, maar de verrassingen zie je al lang van tevoren aankomen. John Binder en Alan Rudolph schreven het scenario dat gebaseerd is op een verhaal van Judson Klinger en Richard Woods. Paul Lohmann stond achter de camera.

Roadie

1980 | Muziek, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1980. Muziek van Alan Rudolph. Met o.a. Kaki Hunter, Art Carney, Gailard Sartain, Alice Cooper en Deborah Harry.

Met deze uitzonderlijke maffe komedie verandert de getalenteerde regisseur Rudolph in een Hal Needham-kloon, maar bedenk wel dat de film aanhangers heeft. Met muzikale medewerking van Cheap Trick, Joe Ely Band, Pat Benatar, Jerry Lee Lewis, Teddy Prendergrass, B-52, Sue Saad & The Next, Jay Ferguson, Styx, Stephen Bishop en Eddie Rabbit. Het scenario is van Big Boay Medlin en Michael Ventura naar een verhaal van Big Buoy Medlin, Ventura, Zalman King en Alan Rudolph. Het camerawerk is van David Myers.

Remember My Name

1978 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1978. Drama van Alan Rudolph. Met o.a. Geraldine Chaplin, Anthony Perkins, Moses Gunn, Berry Berenson en Jeff Goldblum.

Deze dromerige film toont in brokken het verhaal van een uit de gevangenis ontslagen vrouw, die vastbesloten is om het nieuwe leven van haar ex-man te ontregelen. Een stemmige, provocerende film, niet voor ieders smaak; treffende gezongen blues op de geluidsband. Geproduceerd door Robert Altman.

Welcome to L.A.

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van Alan Rudolph. Met o.a. Keith Carradine, Sally Kellerman, Geraldine Chaplin, Harvey Keitel en Lauren Hutton.

Regiedebuut van onafhankelijk filmer Rudolph, die zijn carrière begon als assistent van Robert Altman (die deze film produceerde), verhaalt van een stelletje zelfingenomen inwoners van Los Angeles die de ene na de andere troosteloze affaire beleven. Het verbaast dan ook niet dat de inspiratie voor deze film werd gevormd door Richard Baskins elpee 'City of the One Night Stands'. Altmans invloed laat zich voelen door de afwezigheid van een hoofdpersoon, het narratief gebruik van muziek en de weinig strakke plotlijnen.

Buffalo Bill and the Indians, or Sitting Bull's History Lesson

1976 | Western, Biografie, Komedie

Verenigde Staten 1976. Western van Robert Altman. Met o.a. Paul Newman, Kevin McCarthy, Geraldine Chaplin, Frank Kaquitts en Joel Grey.

Regisseur Altman kreeg op het filmfestival van Berlijn de Gouden Beer voor dit eigenzinnige westerndrama rond bizonjager 'Buffalo Bill' Cody die met zijn rondreizende Wild West Show diverse westernmythes stevig verankerde in het algemeen cultureel bewustzijn. Altman staat stil bij de kloof tussen feitelijke geschiedenis en legendevorming, en bij de obsessie met showbiz die het jonge Amerika in 1885 al in de greep had. De filmmaker weigerde overigens de Berlijnse prijs, uit protest tegen de final cut die in opdracht van producent Dino De Laurentiis was gemaakt.

Terror Circus

1973 | Horror

Verenigde Staten 1973. Horror van Alan Rudolph. Met o.a. Andrew Prine, Manuella Theiss, Sherry Alberoni, Gyl Roland en Al Cormier.

Een maniak martelt vrouwen in zijn schuur, terwijl zijn vader, die door radio-actieve straling is gemuteerd tot een moordlustig monster, door de Nevadawoestijn zwerft. Zeer amateuristisch en onbedoeld grappig. Ook bekend als BARN OF THE NAKED DEAD.

Premonition

1972 | Horror

Verenigde Staten 1972. Horror van Alan Rudolph. Met o.a. Carl Crow, Tim Ray, Winfrey Hester Hill, Victor Izay en Judith Patterson.

Deze slome eerste poging van filmregisseur Rudolph (bekend van CHOOSE ME en MADE IN HEAVEN) is gedeeltelijk een horrorfilm en gedeeltelijk een allegorische film gericht tegen druggebruik, waarin hippies geteisterd worden door profetische nachtmerries. Dank zij de intelligente benadering van de acteurs zijn de personages niet verworden tot stereotypen.