Bernhard Eichhorn: muziek.
Er zijn 27 films gevonden.

Die Feuerzangenbowle

1970 | Komedie

Duitsland 1970. Komedie van Helmut Käutner. Met o.a. Walter Giller, Uschi Glas, Theo Lingen, Fritz Tillmann en Hans Richter.

Dit was Käutners laatste bioscoopfilm. Gauw een ander kanaal opzoeken. Biljarten of een demonstratie organiseren is ook leuk.

Der Brave Soldat Schwejk

1960 | Drama, Komedie, Oorlogsfilm

Duitsland 1960. Drama van Axel von Ambesser. Met o.a. Heinz Rühmann, Ernst Stankowski, Ursula von Borsody, Senta Berger en Erika von Thellmann.

Hoewel hondenfokker Josef Schwejk niet helemaal goed bij zijn hoofd is, wordt hij na het begin van WO I toch ingelijfd bij het Oostenrijkse leger. Doordat hij, uit domheid of juist uit berekening, bevelen meestal verkeerd interpreteert wordt zijn militaire loopbaan bepaald kleurrijk: op een gegeven moment komt hij zelfs voor een vuurpeloton te staan. Rühmann is een alleraardigste Schwejk, maar hij haalt wel de angel uit Jaroslav Haseks anti-oorlogsboek, doordat hij de balans tussen komische domheid en subversieve berekening iets te veel naar humor door laat slaan.

Das Glas Wasser

1960 | Historische film, Musical

Duitsland 1960. Historische film van Helmut Käutner. Met o.a. Gustaf Gründgens, Liselotte Pulver, Sabine Sinjen, Hilde Krahl en Horst Janson.

Verfilmde bewerking van Eugène Scribes toneelstuk das glas wasser met chansons als 'Elegie Royale' en 'Es musz an Arthur selber liegen'. Een gekostumeerde musical over de Engelse koningin Anna omstreeks 1710. Eerder door Ludwig Berger in 1923 verfilmd met Lucie Höflich en Mady Christians.

Jons und Erdme

1959 | Drama, Romantiek

Italië​/​​Duitsland 1959. Drama van Victor Vicas. Met o.a. Giulietta Masina, Carl Raddatz, Gert Fröbe, Richard Basehart en Karin Baal.

De veenarbeider Jons is getrouwd met de serveerster Erdme. Breed hebben ze het niet. Zij wordt verliefd op een ander en hun ongetrouwde dochter raakt zwanger. Hun huwelijk raakt in een ernstige crisis.

Die Schöne Lügnerin

1959 | Komedie, Historische film, Romantiek

Duitsland​/​​Frankrijk 1959. Komedie van Axel von Ambesser. Met o.a. Jean-Claude Pascal, Helmut Lohner, Paul Guers, Hans Moser en Jacqueline Marbeaux.

De adellijke secretaris van prins Von Metternich doet zich tegenover een naaister voor als een simpele lakei. Het meisje dringt zich om hem binnen op een hofbal ter gelegenheid van een conferentie van staatshoofden. Zij maakt indruk op tsaar Alexander, maar wordt vervolgens verdacht van spionage. De Oostenrijkse romantiek heeft in scenario en rolbezetting meer potentiële kwaliteit dan de verwante film waaraan Schneider haar eerste roem te danken heeft. De spontane charme die deze films toch hadden, ontbreekt hier: er wordt een geur van mottenballen verspreid.

Die Gans von Sedan

1959 | Historische film

Duitsland 1959. Historische film van Helmut Käutner. Met o.a. Hardy Krüger, Jean Richard, Françoise Rosay, Dany Carel en Theo Lingen.

In de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 verwisselen een Franse en een Duitse soldaat van uniform, worden vrienden en beiden verliefd op hetzelfde meisje. Ach ja, die oorlogen toch. Het scenario is van Jean L'Hote en regisseur Käutner naar de roman Ein Sonntag auf dem Felde der Ehre van L'Hote. Het camerawerk is van Jacques Letellier.

Der Rest ist Schweigen

1959 | Drama

Duitsland 1959. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Adelheid Seeck, Heinz Drache, Boy Gobert, Rainer Penkert en Charles Régnier.

Het Hamletverhaal verplaatst van Denemarken naar het Roergebied en naar de jaren vlak na WO II. Een loodzware film met te veel Käutner-pretenties. Het scenario is van regisseur Käutner. Het camerawerk is van Igor Oberberg.

Der Schinderhannes

1958 | Drama, Komedie, Biografie, Misdaad, Romantiek

Duitsland 1958. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Curd Jürgens, Maria Schell, Fritz Tillmann, Christian Wolff en Paul Esser.

Naar het gelijknamige toneelstuk van Carl Zuckmayer. Curd Jürgens speelt 'der Schinderhannes', een soort Duitse Robin Hood, die eind 18de eeuw met de Franse bezetter bakkeleide. Aardig is dat Käutner geen zoetsappige held maakt van deze notoire boef. Der Schinderhannes vindt het bijvoorbeeld heel amusant als twee vrouwen met elkaar op de vuist gaan, hij zoent ongevraagd een Franse dame en jat meteen haar halscollier, en als een portretschilder hem uitnodigt voor hem te poseren, blijkt overduidelijk hoe ijdel hij is. Käutners film zit goed in elkaar, en mocht - gezien de pracht decors en knappe kostuums - kennelijk wat kosten. Mooie muziek van Bernhard Eichhorn.

Der Eiserne Gustav

1958 | Komedie

Duitsland 1958. Komedie van George Hurdalek. Met o.a. Heinz Rühmann, Lucie Mannheim, Karin Baal, Ingrid van Bergen en Ernst Schröder.

Een typische lachfilm met Rühmann als Gustav Hartmann, de koetsier van een rijtuigje, die niet met zijn tijd wil meegaan, als de auto zijn intrede doet. Terwijl er thuis grote chaos heerst, probeert hij een reis naar Parijs te ondernemen. Het scenario is van regisseur Hurdalek. Het camerawerk is van Georg Bruckbauer.

Monpti

1957 | Romantisch drama

Duitsland 1957. Romantisch drama van Helmut Käutner. Met o.a. Romy Schneider, Horst Buchholz, Boy Gobert, Mara Lane en Olive Moorefield.

'Haben Sie einen Augenblick Zeit?' vraagt de regisseur zelve, in de openingsscène op een Parijs' pleintje tegen een boom leunend, aan de kijker. 'Dann möchte ich Ihnen eine kleine Geschichte erzählen.' Aldus geschiedt: het verhaal van de ontmoeting, in de Jardin du Luxembourg, tussen een armlastige Hongaarse kunstenaar en een Franse naaister die tot een romance leidt. Dankzij Käutners preferentie voor het poëtisch realisme van Carné en Prévert werd de debuutroman uit 1934 van Gábor von Vaszary tot kwaliteitsverstrooiing in spetterende Agfacolor. Cameraman Heinz Pehlke wisselt levendige locatieopnamen af met sfeerrijk uitgelichte studiointerieurs en Horst en Romy tortelen er op los.

Ein Mädchen aus Flandern

1956 | Oorlogsfilm, Romantiek

Duitsland 1956. Oorlogsfilm van Helmut Käutner. Met o.a. Nicole Berger, Maximilian Schell, Viktor de Kowa, Anneliese Römer en Gert Fröbe.

Een warme, eenvoudige, hartveroverende liefdesgeschiedenis over een Duitse officier die verliefd is op een Vlaams meisje, maar het is WO I.

Die Geierwally

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Frantisek Cáp. Met o.a. Barbara Rütting, Franz Pfaudler, Til Kiwe, Carl Möhner en Helga Neuner.

Een Beierse hereboer stuurt zijn dochter het huis uit als zij weigert met een rijke boerenzoon te trouwen. Haar ware liefde geldt ene 'Bären-Joseph' wiens leven door 'Die Geierwally' op 't laatste ogenblik nog wordt gered. Een 'Heimatfilm' van twintig in 't dozijn.

Der Hauptmann von Köpenick

1956 | Komedie, Drama

Duitsland 1956. Komedie van Helmut Käutner. Met o.a. Heinz Rühmann, Hannelore Schroth, Erich Schellow, Willy A. Kleinau en Martin Held.

Naar het gelijknamige toneelstuk van Carl Zuckmayer, die ook meeschreef aan het scenario. Der Hauptmann von Köpenick kreeg in Berlijn zowaar zes filmprijzen, overigens niet tot genoegen van de kritische filmpers. Jonas van Ottomar Domnick was toch een veel mooiere film, een heuse auteursfilm bovendien. Waarom moest Zuckmayers oubollige verhaal (over een schoenmaker die zich als legerkapitein verkleedt om in het bezit te komen van een broodnodig paspoort), met uitgerekend bonhomme Rühmann in de hoofdrol zo dik in de prijzen vallen. Käutner kon er niet mee zitten. Hij had zijns inziens een volwassen komedie afgeleverd, een serieuze zij het luchtige satire over het Pruisische ontzag voor uniformen.

Himmel ohne Sterne

1955 | Drama

Duitsland 1955. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Erik Schumann, Eva Kotthaus, Horst Buchholz, Georg Thomalla en Gustav Knuth.

Een moeder uit Oost-Duitsland wil haar zoon terugzien in West-Duitsland en alles eindigt treurig in het prikkeldraad tussen Oost en West. Het lukte de Duitsers maar moeilijk iets zinnigs over de deling van hun land te vertellen.

Schloß Hubertus

1954 | Drama

Duitsland 1954. Drama van Helmut Weiss. Met o.a. Friedrich Domin, Marianne Koch, Paul Richter en Lil Dagover.

Verslaafd aan het jagen brengt graaf Egge meer tijd door in een verlaten berghut dan in zijn voorvaderlijke slot Hubertus. Hij heeft ruzie met zijn oudste zoon en als zijn jongste overlijdt door een hartkwaal, heeft hij alleen zijn dochter Kitty nog. Kitty wordt echter verliefd op een arme schilder. Nieuwe versie in kleur van de populaire film uit 1934 en met opnieuw Richter in de rolverdeling.

Der schweigende Engel

1954 | Drama

Duitsland 1954. Drama van Harald Reinl. Met o.a. Christine Kaufmann, Josefine Kipper, Robert Freitag, Gustav Waldau en Ingeborg Schöner.

De jonge Kaufmann die bij een val uit een boom haar tong verloren heeft, ontmoet balletlerares Kipper. Deze wil van het zwijgende meisje een danseresje maken. Er is een hoofdrol voor haar weggelegd als engel, maar dat wekt grote afgunst bij de andere bakvisjes. Kaufmann's broer Breuer is graficus, die vals geld maakt en zijn misdadige kompaan Wanka gebruikt het argeloze meisje voor de distributie van de nagebootste biljetten. Als een jaloers collegaatje van Kaufmann deze onoorbare praktijken ontdekt, zijn de poppen aan het dansen. Wegdroom-drama voor de uit de WO II-puin herrijzende schare, dat bijna een halve eeuw later nog even vormeloos is, als toen het uitkwam, voor hedendaagse begrippen een belachelijke moraal heeft en vol vals sentiment zit. Scenario van Maria von der Osten-Sacken en regisseur Reinl. Camerawerk van Walter Rimi.

Der Klosterjäger

1953 | Romantiek, Drama, Historische film

Duitsland 1953. Romantiek van Harald Reinl. Met o.a. Paul Hartmann, Erich Auer, Marianne Koch, Joe Stöckl en Willy Rösner.

Een super drakerig melodrama over een arme boer, die zo weinig te eten heeft dat hij gaat stropen en op heterdaad betrapt wordt door de jachtopziener van het klooster. Hij steekt hem neer, maar heeft spijt van zijn daad en neemt de levensgevaarlijk gewonde koddebeier mee naar het boerenhof, waar zijn stiefzuster, die een onecht kind van een graaf is, de jachtopziener verzorgt. Die twee worden verliefd op elkaar, maar de jachtopziener vreest dat de leenheer een huwelijk zal afkeuren. De fraaie landschapsopnamen en de situering in de middeleeuwen zijn de belangrijkste positieve kanten van deze huilerige sentimentele rolprent.

Epilog - das Geheimnis der 'Orplid'

1950 | Misdaad

Duitsland 1950. Misdaad van Helmut Käutner. Met o.a. O.E. Hasse, Horst Caspar, Hilde Hildebrand, Fritz Kortner en Carl Raddatz.

Een journalist onderzoekt waarom het jacht Orplid met vijftien mensen aan boord verongelukte. Een duistere politieke organisatie bleek er van alles mee te maken te hebben. Een doorsnee-thriller van Käutner.

Köningskinder

1949 | Drama

Duitsland 1949. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Jenny Jugo, Peter van Eyck, Friedrich Schönfelder en Hedwig Wangel.

Een verarmde prinses (Jugo) verzorgt samen met een op haar verliefde burgerjongen (Van Eyck) rondleidingen voor Amerikanen door haar oude kasteel om aan de kost te komen.

Film ohne Titel

1948 | Komedie, Drama

Duitsland 1948. Komedie van Rudolf Jugert. Met o.a. Hildegard Knef, Hans Söhnker, Willy Fritsch, Irene von Meyendorff en Peter Hamel.

Een vroegere rijke kunsthandelaar uit Berlijn en een eenvoudig boerenmeisje vonden elkaar. Heeft de oorlog klassen en rangen weggevaagd? In dit geval wel. Een charmante, soms wat onevenwichtige lichte komedie naar een scenario van Jugert, Helmut Käutner en Ellen Fechner. Zonnig camerawerk van Igor Oberberg en schitterend spel van Knef als boerenmeisje Christine.

Der Apfel ist ab

1948 | Komedie

Duitsland 1948. Komedie van Helmut Käutner. Met o.a. Bobby Todd, Bettina Moissi, Arno Assmann, Joanna Maria Gorvin en Helmut Käutner.

Appelsapfabrikant Adam Schmidt (Todd) houdt zowel van zijn vrouw Lilith (Gorvin) als van secretaresse Eva (Moissi). In een droom komt hij in de hemel, maar ook daar vindt hij geen oplossing voor zijn probleem. Een lichtvoetige Käutner- klucht.

In jenen Tagen

1947 | Drama

Duitsland 1947. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Erich Schellow, Gert Schäfer, Helmut Käutner, Werner Hinz en Margarete Haagen.

De Duitsers waren zelf het grootste slachtoffer van het Hitlerregime, aldus Käutners literaire conclusie in een zwetsfilm over oorlog en nederlaag, jodenvervolging en ga maar door.

Unter den Brücken

1946 | Komedie, Romantiek, Drama

Duitsland 1946. Komedie van Helmut Käutner. Met o.a. Carl Raddatz, Gustav Knuth, Hannelore Schroth, Hildegard Knef en Margarete Haagen.

Poëtisch-realistisch drama van vergeten Duitse cineast Helmut Käutner waarin twee binnenvaartschippers, samen varend tussen de Duitse oostgrens en de Noordzee, verliefd worden op dezelfde vrouw (Hannelore Schroth). Beiden dingen naar haar hand en ze spreken af dat de verliezer van boord zal gaan. Unter den Brücken is dromerig alledaags en oogt tijdloos fraai dankzij het vernuftige gebruik van licht en schaduw. Käutner draaide in nazi-Duitsland maar werd na de oorlog door de geallieerde arbeidscommissie met rust gelaten vanwege zijn apolitieke films.

Reise in die Vergangenheit

1943 | Drama

Duitsland 1943. Drama van Hans H. Zerlett. Met o.a. Olga Tschechowa, Margot Hielscher, Ferdinand Marian, Hilde Hildebrand en Rudolf Prack.

Samen met haar dochter gaat een weduwe op reis om haar vroegere vereerders op te zoeken. Een onderhoudende film met een hele reeks goede typeringen, geïnspireerd op Duviviers UN CARNET DE BAL.

Dr. Crippen an Bord

1942 | Thriller, Horror

Duitsland 1942. Thriller van Erich Engels. Met o.a. Rudolf Fernau, René Deltgen, Paul Dahlke, Anja Elkoff en Gertrud Meyen.

De arts Dr Crippen (Fernau) wordt verliefd op zijn assistente en vermoordt zijn vrouw. De perfecte moord, dacht de dokter. Maar de arm van de gerechtigheid is erg lang. Deze thriller had een groot succes bij het bioscooppubliek. In 1957 kwam er een vervolg: DR. CRIPPEN LEBT.

Anuschka

1942 | Drama

Duitsland 1942. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Hilde Krahl, Beppo Schwaiger, Elise Aulinger, Siegfried Breuer en Friedl Czepa.

Een dienstmeisje wordt beschuldigd van diefstal van een sieraad, maar zij rehabiliteert zich en weet zelfs haar vaders boerderij terug te winnen. Een 'Heimatfilm' van het zuiverste water.

Kleider machen Leute

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Helmut Käutner. Met o.a. Heinz Rühmann, Hertha Feiler, Fritz Odemar, Hilde Sessak en Aribert Wäscher.

Een aangenaam niemendalletje over een verwaande kleermakersleerling. Käutner leerde leven met de Duitse censuur.