Reinout Oerlemans (1971): regie en productie.
Er zijn 17 films gevonden.

Pak van mijn hart

2014 | Romantische komedie

Nederland 2014. Romantische komedie van Kees van Nieuwkerk. Met o.a. Chantal Janzen, Benja Bruijning, Fedja van Huêt, Halina Reijn en Marwan Kenzari.

Twee broers die in niks op elkaar lijken vallen voor hetzelfde meisje, dat de opdracht heeft Santaman Cola in de Nederlandse markt te zetten met een campagne rond een jonge, aantrekkelijke kerstman, die in één klap korte metten moet maken met die vermaledijde, racistische Sinterklaas. Pak van mijn hart, de tweede speelfilm van de jonge Kees van Nieuwkerk, is van alles een beetje en een beetje veel van Alles is liefde. Maar de sterrencast is omvangrijk, de titelsong van Nick & Simon een geheide hit, en de publiciteitsmachine goed geolied.

Wonderbroeders

2014 | Komedie

Nederland 2014. Komedie van Johan Timmers. Met o.a. Kees Hulst, Ton Kas, Martin van Waardenberg, Thomas Acda en Egbert Jan Weeber.

Komedie 'van de scheppers van De marathon' over vijf monniken (Kees Hulst, Ton Kas, Martin van Waardenberg, Thomas Acda, Egbert Jan Weeber) die hun klooster uit moeten omdat de bisschop dat als toekomstig wellness-resort heeft verkocht. Wat ze nodig hebben, is een wonder. En laat zich dat nou nét op tijd aandienen. Op een enkele briljante vondst na is dit geen 'De marathon in een klooster'. Daarvoor zijn de typetjes te plat en de situaties vaak te clichématig en vlak.

Bro's Before Ho's

2013 | Komedie, Romantiek

Nederland 2013. Komedie van Flip van der Kuil en Steffen Haars. Met o.a. Tim Haars, Daniël Arends, Sylvia Hoeks, Henry van Loon en Theo Maassen.

Een politiek incorrecte romcom, dat kan je de makers van New Kids wel toevertrouwen. De broers Max (Haars) en Jules (Arends) sluiten een pact om nooit een relatie aan te gaan met een vrouw. Dat lukt ze tot Anna (Hoeks) op het toneel verschijnt. Regisseurs Haars en Van der Kuil hebben een eigen stijl die rijk is aan details en merkwaardigheden en ondanks een aantal misgeslagen planken is hun film grotendeels fris en origineel. De grappigste Nederlandse komedie uit dat jaar. Op het NFF genomineerd voor de publieksprijs voor beste film.

Het diner

2013 | Thriller, Drama

Nederland 2013. Thriller van Menno Meyjes. Met o.a. Jacob Derwig, Thekla Reuten, Daan Schuurmans en Kim van Kooten.

Herman Kochs internationale bestseller Het diner heeft een heldere premisse en lijkt dus ideaal voor verfilming: twee stellen komen samen in een chique restaurant om een misdaad te bespreken die hun zonen hebben gepleegd. Maar de kracht van de roman ligt in het ingenieuze vertelperspectief, en daar is door regisseur Meyes, die meeschreef aan het scenario, geen goed filmequivalent voor gevonden – de vele voice-overs ten spijt. De kijker moet het doen met onsympathieke personages met onduidelijke motieven en met allerlei actuele thema’s die worden aangestipt maar onvoldoende uitgewerkt. Gelukkig weten de uitstekende hoofdrolspelers de film net te redden.

Daglicht

2013 | Thriller

Nederland 2013. Thriller van Diederik van Rooijen en Rolf Koot. Met o.a. Angela Schijf, Fedja van Huêt, Monique van de Ven, Thijs Römer en Derek de Lint.

Verfilming van de gelijknamige Gouden Strop-winnaar van Marion Pauw, die meer whodunnit-puzzel dan psychothriller is. De kordate advocate en alleenstaande moeder Iris (Schijf) ontdekt dat ze een broer heeft, Ray (Van Huêt), die autistisch is, én een gevaarlijke moordenaar. Was alle aandacht voor sets, lenzen en licht maar in het script en de psychologische diepgang van de personages gestoken. Het drama scheert af en toe gevaarlijk langs een pastiche. Jammer, want de paar actiescènes die er zijn, zien er goed en spannend uit.

De marathon

2012 | Komedie, Drama

Nederland 2012. Komedie van Diederick Koopal. Met o.a. Stefan de Walle, Martin van Waardenberg, Marcel Hensema, Frank Lammers en Mimoun Oaïssa.

De veelvuldig bekroonde reclamemaker Diederick Koopal ('Biertje?!') verfilmde een tien jaar oud script van de oer-Rotterdamse cabaretier/acteur Martin van Waardenberg en Gerard Meuldijk tot een fijne tragikomedie, waarin vier ongetrainde Rotterdammers van het type ruwe bolster blanke pit de Marathon van Rotterdam dienen uit te lopen om hun slecht lopende garagebedrijf van een faillissement te redden. Er wordt gevloekt en gescholden dat het een lust is, de grappen zijn grof en talrijk, maar ook de traan komt vanzelf in deze slimme, Rotterdamse The Full Monty-variatie.

Jackie

2012 | Komedie, Drama

Nederland 2012. Komedie van Antoinette Beumer. Met o.a. Carice van Houten, Jelka van Houten, Holly Hunter, Jeroen Spitzenberger en Elise Schaap.

Antoinette Beumers goedgehumeurde Amerikaanse roadmovie met Carice en Jelka van Houten is het verhaal van twee Nederlandse zussen, de een te meegaand, de ander te opstandig, die hun verloren gewaande Amerikaanse moeder opzoeken en daarna gedrieën in een gammele camper over Amerikaanse B-wegen trekken. Jackie wil vooral een luchtige roadmovie voor een groot publiek zijn en in die opzet is de film geslaagd, ook al lijkt die een herhaling van scènes uit een half dozijn eerdere films.

Nova Zembla

2011 | Historische film

Nederland 2011. Historische film van Reinout Oerlemans. Met o.a. Doutzen Kroes, Robert de Hoog, Derek de Lint, Jan Decleir en Victor Reinier.

Amsterdam, 1596. De onervaren wees Gerrit de Veer (De Hoog) is een onwaarschijnlijke zeeheld, maar omdat hij goed is opgeleid mag hij als schrijver mee aan boord van een schip van ontdekkingsreiziger Willem Barentsz (De Lint). Nova Zembla begint veelbelovend: de historische decors zijn overtuigend, de personages interessant genoeg, de gebeurtenissen vakkundig in beeld gebracht. Maar nadat het schip vastloopt in het poolijs gebeurt er niet veel meer. Een avonturenfilm met te weinig avontuur, dat maakt zelfs het gretig gefilmde decolleté van Doutzen Kroes niet meer goed.

New Kids Nitro

2011 | Actiefilm, Komedie

Nederland 2011. Actiefilm van Steffen Haars en Flip van der Kuil. Met o.a. Steffen Haars, Flip van der Kuil, Huub Smit, Tim Haars en Wesley van Gaalen.

De aso's Gerrie, Barry, Richard, Rikkert en Robbie uit Maaskantje krijgen het aan de stok met concurrentie uit Schijndel en moeten vervolgens Nederland redden van een Friese zombieplaag. Minder sterk dan de voorganger: de grapdichtheid is lager, de extremen zijn afgezwakt, de dialogen zijn minder scherp en het verhaal is meer richting de mainstream. Origineel is het grove geweld, gedrenkt in halve liters Schultenbrau, niet meer te noemen, maar het werkt nog steeds op de lachspieren. Wanneer ze de grenzen van het aanvaardbare opzoeken zijn ze op hun best, zoals ooit in de sketches op televisie.

New Kids Turbo

2010 | Komedie, Actiefilm

Nederland 2010. Komedie van Steffen Haars en Flip van der Kuil. Met o.a. Steffen Haars, Flip van der Kuil, Huub Smit, Tim Haars en Wesley van Gaalen.

Vijf jongens uit het Brabantse gehucht Maaskantje vullen de dagen met bierdrinken, rondhangen en laaggeschoold werk. Dan raken ze hun baan kwijt en iets later hun uitkering. De jongens worden boos en geëmotioneerd, van het een komt het ander, gaandeweg escaleert de zaak, heel erg. Deze op een succesvolle serie korte tv-filmpjes gebaseerde, nietsontziend platte, maar op momenten wel degelijk hilarische komedie trok alleen al in Nederland meer dan een miljoen bezoekers. Hierna maakten de regisseurs onder andere New Kids Nitro (2011) en Bro's Before Ho's (2013).

Dik Trom

2010 | Familiefilm

Nederland 2010. Familiefilm van Arne Toonen. Met o.a. Michael Nierse, Marcel Musters, Eva van der Gucht, Thijs Römer en Loes Haverkort.

Eigentijds Dik Trom-verhaal waarin gezette vader, moeder en zoon Trom de harten en magen winnen van de door dieet en sport geobsedeerde inwoners van Dunhoven. Dik Trom zonder ezeltje is voor de Trom-purist zoiets als Hielke en Sietske zonder de Kameleon of Swiebertje zonder knapzak. Toch is deze Dik Trom-verfilming amusant, met name vanwege de talloze sympathieke rolletjes, stuk voor stuk uitgeschreven als zorgeloos olijke en tijdloze typetjes. Marcel Musters spant de kroon als aaibare vader Trom, op de voet gevolgd door filmlocatie Cape Helius in Hellevoetsluis, een kopie van een dorp aan de Amerikaanse oostkust.

De gelukkige huisvrouw

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Antoinette Beumer. Met o.a. Carice van Houten, Waldemar Torenstra, Jaap Spijkers, Marcel Hensema en Maike Meijer.

Lea (Van Houten) en Harry (Torenstra) zijn geslaagd: mooie villa, dikke bankrekening, veel seks. Na de geboorte van hun eerste kind verandert er veel. Lea raakt in een psychose en wordt opgenomen. Heleen van Rooyens debuutroman over de schaduwkant van het perfecte leven wordt vlot verfilmd door Beumer (Loft) die daarmee haar eerste speelfilm aflevert. Tragiek, pijn en humor wisselen elkaar af in een drama waarin vooral Van Houten (Gouden Kalf) haar kwaliteiten toont. Jaap Spijkers heeft een mooie bijrol als medepatiënt in de inrichting.

Komt een vrouw bij de dokter

2009 | Drama, Romantiek

Nederland 2009. Drama van Reinout Oerlemans. Met o.a. Carice van Houten, Barry Atsma, Anna Drijver, Pierre Bokma en Jeroen Willems.

Verfilming van de gelijknamige gedramatiseerde autobiografie van auteur Kluun uit 2003, het boek dat met ruim een miljoen verkochte exemplaren behoort tot een van de best verkochte Nederlandse boeken ooit. Voor wie het boek niet heeft gelezen kort de inhoud: de frisse vrouw (Van Houten) van een overspelige man (Atsma) krijgt kanker, hij gaat meer vreemd dan ooit (met oa Drijver), vrouw wordt zieker, man voelt berouw, einde oefening. Kluuns boek was geen literaire hoogvlieger en debuterend regisseur Oerlemans vergrootte de malaise met platitudes, een simplistische voice-over en sentimentele muziekjes. Kaskraker.

Happy End

2009 | Drama

Nederland 2009. Drama van Frans Weisz. Met o.a. Gaite Jansen, Pierre Bokma, Edwin de Vries, Kitty Courbois en Annet Nieuwenhuijzen.

Laatste deel van een trilogie, samen met Leedvermaak (1989) en Qui vive (2001), over een Joodse familie die nog steeds worstelt met het Holocaust-verleden. Bijzonder is dat de cast twintig jaar lang onveranderd bleef, en daarom is het ook zo zonde dat Weisz de behoefte voelde om in Happy End alles nog eens te herhalen en te verduidelijken. Het maakt de film ook zonder voorkennis kijkbaar, maar voor wie het drieluik in zijn geheel wil zien wordt het allemaal erg vermoeiend.

Diary of a Times Square Thief

2008 |

Nederland 2008. Klaas Bense. Met o.a. John Fahs, Connie Harnish, Richard Pimentel, Sam Costanza en Ducky Doolittle.

Voor 78 dollar kocht filmmaker Klaas Bense op eBay een met foto’s vol geplakt dagboek. Het was van een jongeman die aan het einde van de jaren tachtig vanuit een Amerikaanse provinciestad naar New York verhuist om zijn droom te realiseren: een beroemd schrijver worden. Die droom raakte, getuige het dagboek, steeds verder uit zicht. De afloop is onbekend; de laatste pagina’s zijn met een mes uit het dagboek verwijderd. Diary of a Times Square Thief is de intrigerende weerslag van Benses speurtocht in de buurt van Times Square en omgeving.

De brief voor de koning

2008 | Avonturenfilm, Jeugdfilm

Nederland 2008. Avonturenfilm van Pieter Verhoeff. Met o.a. Yannick van de Velde, Quinten Schram, Victor Reinier, Uwe Ochsenknecht en Hanna Schwamborn.

Avonturenfilm naar de gelijknamige jeugdroman van Tonke Dragt. De zestienjarige leerlingridder Tiuri wordt op de proef gesteld als hij de opdracht krijgt een geheime brief naar de koning van zijn buurland te brengen. Een spannende tocht volgt, maar de film gaat bovenal over vriendschap, vertrouwen en volwassen worden. Ondanks de nagesynchroniseerde Duitse acteurs en de soms ietwat onwaarschijnlijke uitwegen, een vermakelijke jeugdfilm met een treffende Van de Velde als jonge held. Ook het spectaculaire decor is, gezien het beperkte budget, verrassend.

Duska

2007 | Drama

Nederland​/​​Rusland​/​​Oekraïne 2007. Drama van Jos Stelling. Met o.a. Gene Bervoets, Sylvia Hoeks en Sergey Makovetskiy.

Dag in dag uit sloft de oudere, alleenstaande, beetje treurige filmjournalist Bob (Bervoets) naar de vervallen bioscoop aan de overkant van de straat. Zijn liefde geldt vooral het kauwgom kauwende, op het oog onbereikbare meisje van de kassa (Hoeks). Als hij haar dan een keer mee naar zijn huis weet te krijgen krijgt hij onverwacht bezoek van z'n oude Russische vriend Duska (Makovetsky). En die gaat niet meer weg. Een tijdlang is het grappig hoe de drie om elkaar heendraaien, maar dan brengt Stelling teveel extra lagen in zijn film aan. Camerawerk, muziek en acteerprestaties maken de film toch de moeite waard.