Haile Gerima: regie, scenario, productie en montage.
Er zijn 2 films gevonden.

Teza

2008 | Drama

Ethiopië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 2008. Drama van Haile Gerima. Met o.a. Aaron Arefe, Takelech Beyene en Abiye Tedla.

Fraai portret van een getraumatiseerde man gevangen tussen twee werelden. Anberber groeit op in een klein dorpje in Ethiopië, vertrekt naar Duitsland om medicijnen te studeren, maar keert terug om zijn vaderland tijdens een bloedige burgeroorlog te helpen. Talloze historische gebeurtenissen, beginnend bij de Italiaanse invasie van Ethiopië in 1935, passeren de revue in dromerige flashbacks. Al die terugblikken maken Teza niet altijd even makkelijk om te volgen, maar de geduldige kijker wordt uiteindelijk beloond. Winnaar van de speciale juryprijs op het filmfestival van Venetië.

Sankofa

1992 | Fantasy

Duitsland​/​​Verenigde Staten​/​​Ghana​/​​Burkina Faso 1992. Fantasy van Haile Gerima. Met o.a. Oyafunmike Ogunlano, Alexandra Duah, Kofi Ghanaba, Nick Medley en Mutabaraku.

Sanko betekent in het Akaans: `ga terug naar je verleden, ontruk het aan de vergetelheid en wend je tot de toekomst`. Het is tevens de naam van een legendarische roffelaar met magische krachten. Ogunlano, een Afro-Amerikaans model moet voor opnames naar Ghana. De fotosessie wordt gehouden nabij een oud fort waar ruim twee eeuwen geleden Afrikanen gevangen gehouden werden om als slaven naar de Carai[KA3]iben verscheept te worden. Ze ziet er een oude man, die grote indruk op haar maakt. Ze volgt hem en bevindt zich plotseling in het verleden als een slavin op een suikerplantage in Jama[KA3]ica. Hier maakt ze de vernederingen mee van het slavenbestaan, inclusief verkrachting en een slavenopstand. Gerima`s film, waarvoor hij het scenario schreef, is te lang in de pen geweest (ruim vijftien jaar) en is daardoor te rijk aan details en te traag. Geplaagd door het gebrek aan voldoende fondsen mankeert er het een en ander aan techniek. Anderzijds is het een prachtige film voor allen die zich kunnen vinden in een aanklacht tegen de nog immer voortdurende slavernij, waar ook ter wereld: de Golfstaten, Pakistan, India, de Chinese Volksrepubliek etc, etc. Goed klinkende score van David J. White en fraai camerawerk van Agustin Cubano.