Jean-Marie Teno: regie en productie.
Er zijn 2 films gevonden.

Clando

1996 |

Kameroen​/​​Duitsland 1996. Jean-Marie Teno. Met o.a. Paulin Fodouop, Caroline Redl, Henriette Fenda, Guillaume Nana en Avs Bodule Moukilo.

Sobgui heeft in Kameroen een goede baan als programmeur, totdat hij op een dag wegens zijn activiteiten tegen de regering wordt opgepakt en gemarteld. Tot zijn verbazing wordt hij vrij gauw weer vrijgelaten en hij neemt een baantje als clando - illegale taxichauffeur. Nadat Sobgui op een dag getuige wordt van een moord besluit hij naar Duitsland te gaan. De reis wordt voor hem betaald door een man die hem opdraagt in Keulen zijn verdwenen zoon op te sporen. Nadat Sobgui hierin geslaagd is, vraagt een vrouw die voor de mensenrechten strijdt hem om zich weer in te zetten voor de verbetering van de situatie in Kameroen.

Afrique, je te plumerai...

1992 | Documentaire

Frankrijk​/​​Kameroen​/​​Duitsland 1992. Documentaire van Jean-Marie Teno. Met o.a. Narcisse Kouokam, Marie-Claire Dati, Essindi Kindja, Pius Njawe en Aboubakar.

Op 1 februari 1960 werd Cameroun onafhankelijk. Vanaf dat ogenblik werd het leven in dit Afrikaanse land een ware nachtmerrie met de almachtige dictator Ahidjo aan het roer. Toen zijn leerling Paul Biya de macht overnam werd het nog erger. De president laat geen gelegenheid voorbijgaan om zijn democratisch bewind op te hemelen. Maar wat is dat voor een democratie als 98% van de bevolking in armoede leeft? Waar journalisten om de haverklap worden aangehouden? Waar onafhankelijke kranten in beslag genomen en verboden worden? Waar het enige alternatief voor de dood het zwijgen of de verbanning is? Teno onderzoekt op pijnlijke wijze de neerslag van dit bewind op het economische, sociale en culturele leven in zijn land. Hij neemt geen blad voor de mond en beschuldigd de regering openlijk van corruptie en volksverlakkerij met woorden. De film bevat soms gruwelijke beelden die niets aan de verbeelding overlaten, maar richt zich door zijn essayistische vorm vooral tot een politiek gevormd publiek. Teno stond zelf in voor het scenario en het inspreken van de commentaar. De documentaire werd in Frankrijk gemonteerd door Chantal Rogeon en Angela Martin. Fotografie is van Robert Dianoux en Louis-Paul Ntsa. Bekroond op diverse festivals.