Reinhardt Wagner (1956): muziek.
Er zijn 14 films gevonden.

Brèves de comptoir

2014 | Komedie

Frankrijk 2014. Komedie van Jean-Michel Ribes. Met o.a. André Dussollier, Yolande Moreau, Bruno Solo, Chantal Neuwirth en Didier Benureau.

Twintig jaar lang tekende Jean-Marie Gourio, ooit begonnen bij het satirische tijdschrift Hara-Kiri dat later Charlie Hebdo werd, op wat hij hoorde in café's en bistro's. Oogst: de bloemlezingen Brêves de comptoir ('Toogkortjes'). Daaruit distilleerde Ribes deze sprankelend vertolkte film. Tussen openings- en sluitingstijd van het fictieve voorstadcafé l'Hirondelle ('De Zwaluw') trekt al taalpingpongend zo'n beetje de gehele levenstragikomedie van buitengewoon gewone mensen langs. Een ad fundum-feest voor Franse-taal- en -filmfijnproevers. Gourio stopte de dag na de islamistenmoordpartij op de Charlie-redactie met de Brêves.

Faubourg 36

2008 | Drama, Muziek, Romantiek

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Tsjechië 2008. Drama van Christophe Barratier. Met o.a. Gérard Jugnot, Clovis Cornillac, Kad Merad, Pierre Richard en Bernard-Pierre Donnadieu.

Het Parijs van de jaren dertig van de vorige eeuw ligt al tientallen jaren in Praag. Althans, voor de filmindustrie. Ook Faubourg 36 werd daar gedraaid, een musicaldrama tegen de achtergrond van massale werkloosheid en het oprukkende fascisme in een buitenwijk van Parijs. Jugnot speelt de hondstrouwe toneelmeester van het lokale theater en hij probeert samen met gelijkgezinden de boel draaiende te houden, in weerwil van de tijdgeest. Regisseur Barratier koos voor vertier in plaats van diepgang of spektakel en het eindproduct - hoewel visueel aangenaam - werd daardoor ietwat slaapverwekkend.

Un enfant, un secret

1999 | Drama

Frankrijk​/​​België 1999. Drama van Paolo Barzman. Met o.a. Jacques Perrin, Micheline Presle, Gautier Kusnierek, Anaïs Giraud en Pascaline Ponti.

Een jaar geleden werd het leven van Pierre Ancelin (Perrin) ontwricht toen zijn vrouw bij een ongeluk om het leven kwam. Sindsdien staat hij alleen voor de opvoeding van hun twee kinderen, de dertienjarige Julien (Kusnierek) en de achtjarige Clara (Giraud). Geen van de drie hebben de dood van hun vrouw en moeder kunnen verwerken. Vooral met puber Julien heeft Pierre het moeilijk. De jongen richt niets meer uit, thuis niet en op school al evenmin. Pierre is ervan overtuigd van Julien zijn leven opzettelijk zuur wil maken. Dit doet hem terugdenken aan zijn eigen moeilijke jeugd en als hij op een dag zijn zelfbeheersing verliest en Julien een pak slaag geeft, wordt hij beschuldigd van kindermishandeling. Een prangend psychologisch drama over de onderlinge verhouding tussen een vader en zijn opgroeiende zoon. De film toont aan dat kindermishandeling dikwijls het gevolg is van een onverwerkt jeugdtrauma van een van de ouders. De film balanceert doorlopend op het randje van het melodramatische, maar dank zij de knappe vertolking van Perrin wordt hij nergens goedkoop. Een film die als aanleiding kan dienen voor een debat op school. Pierre Billon, Alain Robillard en Philippe Lauro- Baranes schreven het scenario. Fotografie is van Michel Van Laer. Dolby Surround.

La dilettante

1999 | Komedie

Frankrijk 1999. Komedie van Pascal Thomas. Met o.a. Catherine Frot, Sébastien Cotterot, Barbara Schulz, Jacques Dacqmine en Christian Morin.

Zelden werd een actrice zo juist gecast als Catherine Frot in La dilettante. Zij die, altijd dat aura van ondoorgrondelijkheid behoudend, zo naturel lichtheid en ernst in een personage verenigt, zij speelt hier een vrouw die het leven per etappe heruitvindt. Als Pierrette Dumortier keert ze, na zorgeloze Zwitserland-jaren, terug naar Parijs. Klopt bij zoonlief aan en blijft maar meteen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, vindt Pierrette. Kan dat eigenlijk zomaar? Wonderlijke levenskunstvertelling bruist dankzij naar hartelust gefabuleerde scenariosalto's, fruitige nevenrollen en, natuurlijk, natuurtalent Frot.

L'enfer vert

1995 | Misdaad

Frankrijk​/​​Portugal 1995. Misdaad van Philippe Bensoussan. Met o.a. Gérard Darmon, Didier Bezace, Valéria Cavalli, Gaiia De Laurentis en Valory Valmond.

Door tegenslag bij het pokerspel en wegens zijn dubieus verleden aanvaardt Maurice Laporte (Darmon) een moord uit te voeren voor een onbekende opdrachtgever. Dan blijkt het slachtoffer in kwestie Tommy Flamand (Bezac) te zijn, een vriend van Maurice. Samen bedenken ze een plannetje om de opdrachtgever op te lichten. Een brutale gangsterfilm over de genadeloze wereld van de speelzalen. Wie daarin verzeilt raakt en schulden maakt is het eigendom van de uitbater. Een knap gegeven dat nogal banaal uitgewerkt werd zonder veel originaliteit. Veel gepraat, weinig actie. Geschreven door Tito Topin en in beeld gebracht door Robert Alazraki. Formaat 16/9.

L'embellie

1995 | Romantiek, Komedie

Frankrijk 1995. Romantiek van Charlotte Silvera. Met o.a. Line Renaud, Jean-Pierre Cassel, Jackie Berroyer, Claude Evrard en Agnès Soral.

Renaud is zevenenzestig, maar ze leidt nog met kranige hand een groot cosmeticabedrijf, samen met haar kinderen Berroyer en Commelin, die echter weinig verantwoordelijk op zich nemen. Op een dag valt ze bewusteloos op straat. Ze wordt geholpen door de uiterst charmante Cassel. Ongerust raadpleegt ze haar dokter van wie ze verneemt dat ze een tumor heeft. Nu is ze wel verplicht haar activiteiten op een laag pitje te zetten. Als gezonden uit de hemel duikt dan Cassel weer op. Charmante, verfijnde komedie over liefde op latere leeftijd die nergens in de goedkope sentimentaliteit verzinkt. Dank zij het talent van de twee hoofdacteurs wordt de film een lust voor oog en oor, want de dialogen zijn gewoonweg sprankelend. Knap geschreven scenario van Henri Slotine en Silvera. Fotograaf van dienst was Dominique Le Rigoleur. Formaat 16/9. Stereo.

Fanny se fait un sang d'encre

1995 | Drama, Familiefilm

België​/​​Frankrijk 1995. Drama van Alain De Halleux. Met o.a. Annie Cordy, Clotilde Baudon, Hans Wyprächtiger, Claude Semal en Raymond Pradel.

De populaire zangeres Cordy hoort nadat ze een concert heeft gegeven, dat haar dochter Baudon, die in Brussel studeert, werd aangehouden wegens een drugshandeltje. Cordy beseft nu pas hoe ze door haar carrière werd opgeslorpt en haar dochter hopeloos heeft verwaarloosd. Ze zijn vreemden voor elkaar. Het gaat zelfs zover dat het meisje verklaart liever in de gevangenis te blijven dan onder de hoede van haar moeder geplaatst te worden. Aangrijpend drama over een moeder die vecht voor de liefde van haar dochter. Het verhaal is niet bepaald origineel maar het wordt schitterend gespeeld door een doorwinterde Cordy. Luc Jabon, Françoise Van de Moortel, Claude d'Anna en Laure Bonin schreven het sterk emotioneel geladen scenario. Formaat 16/9.

Double peine

1995 | Thriller

Frankrijk 1995. Thriller van Thomas Gilou. Met o.a. Laura Favali, Jean-Claude Leguay, Michel Galabru, Pascale Roberts en Pascale Pouzadoux.

De vijfendertigjarige Leguay is scenarist met schrijversblok. Hij wordt door zijn producenten de laan uitgestuurd. Op zijn zwerftocht ontmoet hij de vijfentwintigjarige Favali, die achtenveertig uur penitentiair verlof kreeg. Ze heeft reeds vijf jaar gevangenis achter de rug en nog twee jaar te gaan. Aanvankelijk heeft Leguay medelijden met het meisje, dat echter stapelverliefd op hem wordt. Ze laat hem niet meer los, steelt zijn brieventas, achtervolgt hem overal en valt uiteindelijk zijn vrienden lastig. Conventionele suspense-film die misschien iets had kunnen worden indien een Polanski aan het roer had gestaan, maar in de handen van Gilou ontbreekt alle innerlijke spanning die zou moeten ontstaan tussen beide hoofdpersonages. Favali is een pittige meid, maar Leguays acteerprestatie is erg zwak. Gilou en Philippe David schreven het scenario. Dominique Gentil stond achter de camera. Formaat 16/9. Stereo.

Topors Träume

1994 | Fantasy

Duitsland 1994. Fantasy van Gerhard Thiel. Met o.a. Roland Topor, Ariane Barsacq, Peter Bramsen, Joël Derby en Christophe Dit Mambo-Stix Djani.

Een dag uit het chaotische leven van de Franse kunstenaar Roland Topor, tekenaar, schrijver, schilder, komiek, scenarist, fantast en specialist van de bijtende satire. Al deze aspecten van zijn enorm talent krijgen een eigen plaats op een dag. Daarbij filosofeert hij over alle mogelijke zaken. Het werd zeker geen droge documentaire, maar een ingenieuze mengeling van fictie en realiteit, een verrassende tocht door zijn universum waar niets voorspelbaar is. Een inktvlek begint eensklaps te vliegen, zijn spiegelbeeld leidt een eigen leven, een douanier vraagt of hij iets aan te geven heeft, want hij bevindt zich op de grens tussen leven en dood. Een groot deel van zijn surrealistische tekeningen passeren de revue, evenals uittreksels uit de films LA PLANETE SAUVAGE en LE LOCATAIRE. Het scenario werd geschreven door Thiel, in nauwe samenwerking met Topor. Achter de camera werd plaatsgenomen door Rüdiger Kortz.

La lettre inachevée

1994 | Drama, Familiefilm

Frankrijk 1994. Drama van Chantal Picault. Met o.a. Nathalie Nell, Arnaud Giovaninetti, Marc Berman, Joséphine Serre en Delphine Zentout.

Tijdens een race georganiseerd door de motorclub, waarvan hij lid is, maakt St[KA1]ephane die een jaar of zeventien is, een fatale val. Een tijdje later brengt Marco (Giovaninetti) die de monteur van de club is, een jack van St[KA1]ephane naar zijn moeder Ir[KA2]ene (Nell). Ondanks het verdriet wordt hij vriendelijk ontvangen door Ir[KA2]ene, hoewel de oudste dochter Sandrine (Zentout) zich gereserveerd opstelt. Marco, die met zijn vader op een autosloperij woont, is liefdeloos opgegroeid; hij wordt aangenaam getroffen door die hartelijke, warme sfeer. Kort daarop brengt hij hen weer een bezoekje en gebruikt als smoes een onvoltooide brief die hij in de borstzak had gevonden. Langzamerhand neemt hij in het huis de plaats in van de verongelukte zoon, zijn vader in onbegrip achterlatend. Hoe vér moederliefde kan gaan wordt getoond in deze voorspelbare film die af en toe flink balanceert op het randje van goedkope sentiment. De acteurs leveren een routine prestatie. Picault schreef het scenario in samenwerking met Valérie Lumbroso, Bernard Skira, Thierry Bourcy en Philippe Muyl, zich baserend op een idee van Lumbroso en Skira. Luc Drion stond achter de camera.

Mima

1991 | Familiefilm, Misdaad

Frankrijk 1991. Familiefilm van Philomène Esposito. Met o.a. Virginie Ledoyen, Nino Manfredi, Patrick Bouchitey, Margarita Lozano en Vittoria Sconamiglio.

Een familie uit Calabria, Zuid-Itali[KA3]e is rond 1965 naar S[KA2]ete in Frankrijk ge[KA3]emigreerd. Mima (Ledoyen) is een twaalf-jarige die in Frankrijk geboren is. Zij wordt streng opgevoed, en is geen kind meer maar ook nog niet volwassen, en heeft een hele vertrouwelijke band met haar grootvader, haar beste vriend en bondgenoot. Dan wordt zijn lijk vlakbij de spoorweg gevonden. Een commissaris van politie (Bouchitey) doet alles om een van die bloedbaden te voorkomen, waar Zuid-Italianen het patent op hebben. Het speelt zich allemaal af onder de verbijsterde blik van Mima, die heeft gezien met wie haar opa die avond een afspraak had. Niet zozeer een politiefilm als wel een zedenstudie naar de integratieproblematiek, die weinig inschikkelijk of sentimenteel is, maar wel heel nauwkeurig. De eerste zowel kritische als tedere film van een cineaste, die zelf uit Calabria komt. Een ontdekking. Scenario van de regisseuse en Lucien Lambert. Camerawerk van Carlo Varini.

Maman

1990 | Komedie, Drama

Frankrijk 1990. Komedie van Romain Goupil. Met o.a. Anémone, Arthur H., William Lafon, Karim Massard en Sabrina Houicha.

Bitterzoete kroniek over een a-sociaal gezin. Centraal staat de op Anna Magnani lijkende, kleurrijk geportretteerde moeder, een rol van An[KA1]emone. In dit laag-bij-de-grondse milieu schreeuwt iedereen, leeft van dag tot dag en slaat en omhelst elkaar om beurten. `Een trieste komedie` schrijft Isabelle Danel terecht (Présence du cinéma français) die echter nergens echt tragisch wordt. Deze smijt- en vechtfilm gaat juist steeds meer op een klucht lijken. De veelzijdige schrijver Goupil heeft een scenario geschreven dat soms wat te veel in herhalingen vervalt maar de sympatieke mislukkelingen komen heel ontroerend over. Camerawerk van Renan Polles.

Roselyne et les lions

1989 | Familiefilm, Avonturenfilm

Frankrijk 1989. Familiefilm van Jean-Jacques Beineix. Met o.a. Isabelle Pasco, Gérard Sandoz, Philippe Clévenot, Gunter Meisner en Wolf Harnisch.

Thierry is niet ge[KA3]interesseerd in het eindexamen: hij wil leeuwentemmer worden, een passie die hij deelt met Rosalyne. Bij het circus worden ze weggestuurd, waar ze hen benijden om hun jeugd en schoonheid. Maar ze raken niet ontmoedigd. Nogmaals koos de regisseur voor halsstarrige personages die door het volmaakte en onbereikbare zijn geobsedeerd, de sleutel van zijn werk tot nu toe. Hij heeft de overmaat aan vormgeving van zijn voorgaande werk (zoals 37° DU MATIN) nu binnen de perken weten te houden en overtuigende personages neergezet. De enscenering geeft het thema exact weer. Scenario van de regisseur en Jacques Forgeas.

La crime

1983 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1983. Misdaad van Philippe Labro. Met o.a. Claude Brasseur, Jean-Claude Brialy, Jean-Louis Trintignant, Dayle Haddon en Gabrielle Lazure.

Een politie-commissaris probeert tegen beter weten in de moord op een advocaat in het Parijse Palais des Justices op te lossen, ondanks de corruptie, het bedrog en de geheimhouding in de hogere kringen en bij zijn eigen collega`s. Het niet al te geloofwaardige scenario van Jean-Patrick Manchette (waaraan regisseur Labro meeschreef) kreeg een sterke, afwisselend doeltreffende en spectaculaire regie van specialist Labro. Deze laat in de uitgelezen rolbezetting de personages met een zwierige knipoog acteren, waardoor de aandacht geboeid en geamuseerd wordt vastgehouden, boven de talrijke vraagtekens uit. Naar het oorspronkelijke scenario van Jacques Labib. De fotografie is van Pierre William Glenn.