Nadine Labaki: regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 8 films gevonden.

Homemade

2020 | Drama

2020. Drama van Ana Lily Amirpour, Natalia Beristáin, Antonio Campos, Gurinder Chadha en Maggie Gyllenhaal.

Verzameling korte films over de coronapandemie, gemaakt door achttien gerenommeerde filmmakers van over de hele wereld. Niet alle delen zijn even sterk, maar er valt genoeg te genieten. Zo opent Homemade met de fraaie inzending van Ladj Ly, die terugkeert naar de dronepiloot uit zijn speelfilmdebuut Les misérables. Ook de moeite waard: een stopmotion-dialoog tussen de paus en koningin Elizabeth van Paolo Sorrentino, een masterclass acteren van Kristen Stewart en Maggie Gyllenhaal die haar eigen man filmt in een post-apocalyptische wereld. Bedacht door de Chileense filmmaker Pablo Larraín, die zelf een heerlijke korte film maakte over een bejaarde Don Juan.

Capharnaüm

2018 | Drama

Libanon​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten 2018. Drama van Nadine Labaki. Met o.a. Zain Alrafeea, Yordanos Shifera, Treasure Bankole, Fadi Youssef en Kawtar Al Haddad.

Het twaalfjarige schoffie Zain wordt in de straten van Beiroet opgepakt door de politie en klaagt tijdens de rechtszaak zijn ouders aan, omdat die zouden hebben verzaakt bij de opvoeding. In flashbacks krijgen we te zien dat de zaak van Zain een stuk sterker is dan je aanvankelijk zou vermoeden. Intelligent en mooi ingehouden portret van de zware strijd die in de achterbuurten van Libanon geleverd moet worden om te overleven. Niet alleen door Zain, maar ook door de illegale Ethiopische Rahil en óók door Zains ouders. Genomineerd voor een Oscar en een BAFTA, winnaar van de publieksprijs op het IFFR.

The Idol

2015 | Biografie, Drama, Komedie, Muziek

Palestijnse gebieden​/​​Argentinië 2015. Biografie van Hany Abu-Assad. Met o.a. Tawfeek Barhom, Ahmed Al Rokh, Hiba Attalah en Nadine Labaki.

Superieur melodrama van de Palestijnse filmmaker Hany Abu-Assad (Paradise Now, Omar) is biopic over het leven van Arab-Idols winnaar Mohammad Assaf. Van zijn zware jeugd in het van de buitenwereld afgesloten Gaza, tot de finale van Arab-Idols op 22 juni 2013 in Egypte. De film is het energiekst in Assafs jeugdjaren, wanneer hij - gedreven door zijn zus Nour (Hiba Attalah, dé ontdekking van de film) - alleen nog maar zingt op bruiloften en partijen. Halverwege springt de film naar 2013 en zien we hoe Assaf (Barhom) de finale van Arab-Idols bereikt en heel Palestina op z'n kop weet te zetten.

Rio, I Love You

2014 | Komedie, Drama, Fantasy, Romantiek

Brazilië​/​​Verenigde Staten 2014. Komedie van Guillermo Arriaga, Stephan Elliott, Im Sang-soo, Nadine Labaki en Fernando Meirelles. Met o.a. Basil Hoffman, Emily Mortimer, Rodrigo Santoro, Nadine Labaki en Harvey Keitel.

Superieur melodrama van de Palestijnse filmmaker Hany Abu-Assad (Paradise Now, Omar) is biopic over het leven van Arab-Idols winnaar Mohammad Assaf. Van zijn zware jeugd in het van de buitenwereld afgesloten Gaza, tot de finale van Arab-Idols op 22 juni 2013 in Egypte. De film is het energiekst in Assafs jeugdjaren, wanneer hij - gedreven door zijn zus Nour (Hiba Attalah, dé ontdekking van de film) - alleen nog maar zingt op bruiloften en partijen. Halverwege springt de film naar 2013 en zien we hoe Assaf (Barhom) de finale van Arab-Idols bereikt en heel Palestina op z'n kop weet te zetten.

La rançon de la gloire

2014 | Drama, Komedie

Frankrijk​/​​België 2014. Drama van Xavier Beauvois. Met o.a. Benoît Poelvoorde, Roschdy Zem, Chiara Mastroianni, Nadine Labaki en Peter Coyote.

Waar gebeurd: op 2 maart 1978 werd het lijk van Charlie Chaplin ontvoerd van een Zwitsers kerkhof. De daders zijn Eddy (Poelvoorde), net vrij uit de gevangenis, en Osman (Zem), die een kostbare heupoperatie van zijn vrouw niet kan betalen. Xavier Beauvois (Des hommes et des dieux) verfilmde de bizarre geschiedenis als een sympathieke klucht die minstens evenveel tijd neemt voor de tragische als voor de komische kanten van het verhaal. Helaas is de film ook wat tam en wordt voor sommige scènes wel erg veel tijd genomen.

Et maintenant on va où?

2011 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​Libanon​/​​Egypte​/​​Italië 2011. Komedie van Nadine Labaki. Met o.a. Nadine Labaki, Claude Baz Moussawbaa, Yvonne Maalouf en Antoinette Noufaily.

Een als muzikale komedie verpakt sprookje dat lijkt op de klassieke Griekse komedie Lysistrata van Aristofanes. Daarin ontzeggen de vrouwen hun mannen seks zolang die oorlog blijven voeren. Zo ver komt het hier niet, omdat de mannen uit het plattelandsdorp bordkartonnen flapdrollen zijn die alleen maar met elkaar op de christelijke- dan wel islamitische vuist gaan. De op tegenlicht verliefde camera en betoverende muziek onderstrepen het nog eens: dit is geen scherpzinnige zedenles, maar een escapistische feelgoodfilm.

Caramel

2007 | Drama, Komedie, Romantiek

Frankrijk​/​​Libanon 2007. Drama van Nadine Labaki. Met o.a. Nadine Labaki, Yasmine Elmasri, Joanna Moukarzel, Gisèle Aouad en Sihame Haddad.

In een schoonheidssalon in Beiroet hebben vijf vrouwen elk zo hun romantische sores. Layale (regisseuse Labaki) heeft een relatie met een getrouwde man, haar collega's worstelen met lesbische gevoelens, ouder worden of maagdelijkheid. Origineel is deze Libanese inzending voor de Oscars misschien niet, maar Labaki maakt, tegen de achtergrond van de zonnige mediterrane stad, duidelijk hoe deze vrouwen de conservatieve en moderne kanten van hun samenleving in zich proberen te verenigen. De eufemistische term 'caramel' duidt op de hete was waarmee de dames hun klanten van ongewenste haargroei ontdoen.

Bosta

2005 | Drama, Muziek, Musical

Libanon 2005. Drama van Philippe Aractingi. Met o.a. Rodney El Haddad, Nadine Labaki, Nada Abou Farhat en Raya Meddine.

Aanstekelijk vrolijke, op locatie geschoten Libanese roadmovie rond danser/choreograaf Kamal (El Haddad) die na vijftien jaar Frankrijk terugkeert naar opkrabbelend Beiroet met de bedoeling zijn Dabke-lijndansgroep opnieuw bijeen te krijgen. Met hippe pasjes, cross-over Dabke-techno muziek en retro jaren tachtig kostuums toert de ploeg uiteindelijk door het land waarbij het succes van het opgelapte ensemble fijntjes de ontwikkeling van de maatschappij voorstelt. Regisseur/scenarist Aractingi produceerde zijn film volledig zelfstandig, Bosta groeide uit tot een groot succes in Libanon en buurlanden.